handdator

Visa fullständig version : Motor kopplingfLa
2006-05-28, 11:02
Hej, har fått denna gammla motor till skänks. Den har 6 kontakter men så vitt jag kan se direkt så är 2+2 samma, går till kolet. Så isf är det 4 kontakt ytor. 5 av de 6 kontakterna har varit använda (löd tenn kvar).

Vad är de små lödörorna på sidorna till?
Antar att de inte ska/behövs användas med vad är det och varför har de varit använda.
Det ena har varit använd, lödtenn kvar (syns på näst översta kortet).

Vad är siffermarkeringen till, 0 ,2, 4, 6?

http://www.silverskar.se/trex/Motor1.jpg
http://www.silverskar.se/trex/Motor2.jpg
http://www.silverskar.se/trex/Motor3.jpg
http://www.silverskar.se/trex/Motor4.jpg

/fLa

AM
2006-05-30, 04:02
Det är en vanlig "borstad" motor. Du ansluter plus och minus på de två lödöronen närmast kabelskon med kopparsladden. De andra två mindre lödöronen är säkert till att kunna skärma höljet på motorn. Man kan lägga minuspolen på dem och kanske få bort lite gniststörningar. Jag är ingen expert på likströmsmotorer, men så ser det ut på bilden iaf.

Mvh
Ove

Krille
2006-05-30, 08:54
Är ingen expert men vad jag vet så är siffrorna till för "tändningen" på motorn. Alltså du kan trimma motorn lite där genom att vrida och på så sätt få motorn att bli vassare/slöare.

Tror att det är så att vrider man den på t.ex 6 så varvar den mer. blir starkare på höga varv men har mindre vridmoment å är slö på låga varv. Nått sånt funkar det :)

Lite ungefär som att ställa tändningen på en bensinmotor.

Lödöronen på sidan är nog för att man ska kunna koppla avstörnings satser till höljet på motorn. Men man fäster dom i öronen istället för höljet eftersom det ändras när man vrider på den.