handdator

Visa fullständig version : CMP F4U Corsair 1480mmzeno
2006-06-13, 15:50
Så kom den äntligen!
Efter att en längre tid ha hållt på och tjatat hål i huvudet på alla möjliga gällande CMP-modeller så vart det dags att skaffa en egen ;)
Var först inne på att inhandla en P-40E Warhawk men fick då se att dom skulle släppa en Corsair så fick det bli en sådan instället... Men flyger denna bra så kommer det nog byggas på med en P-40 också :twisted:

Knäppte några snabba medans jag packade upp.
Var lite snabb dock, hann inte visa hur bra packat allt var, är det något dom kan kinserna så är det att packa :)

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1076.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1077.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1078.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1079.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1080.JPG


Är heltnöjd än så länge! Tycker Corsairen är grymt snygg!
Den är snyggt målad och allt.
Dom verkar inte ha snålat med limmet heller.
Instruktionerna är väldigt väldigt sparsamma. Det är i princip bara en sprängskiss man får med. Vissa delar av konstruktionen har en separat liten bild som (försöker) förklara i lite mer detalj.
Men det verkar inte vara så avancerat att plocka ihop...
Engelska är kanske inte konstruktörernas starka sida, ett litet exempel som iallafall roade mig ett tag:
http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1084.JPG

... Use the best short? Japp! Det ska jag göra..
Men men, kolfiberstötstänger hade jag inte riktigt räknat med att hitta här i, så man får väl vara rätt nöjd med ändå. Faktum är att på bilderna på delarna jag har sett på andra ställen har visat vanliga trästänger. Och sen att denna lapp låg med separat tyder lite på att dom har uppdaterat. Gott mos!


Några saker som var mindre trevliga dock.
Motorkåpan är vääääldigt väldigt tunn. Och då jag flyger på gräs så vet jag att jag någon (förmodligen "några") gång kommer att nosa över. Och då kommer kåpan förmodligen spricka.
Hur går man bäst för att förstärka en sådan här rackare? Funkar det med enkla grejer som glasfiberremsa och polyvaddetnuhette ifrån Biltema? Eller ska det vara mer specialé?
Gottipåsen (!) vet jag inte riktigt. Tyckte grejerna kändes rätt bra. Men det finns väl alltid bättre? Vet att folk brukar byta ut sånt här. Hur har ni andra som byggt CMP-grejer gjort?

Mer bilder när bygget kommer igång!

Zekee
2006-06-13, 15:55
Aaahhh såg nice ut, zeno-pojken... :D

Så, vart tog du inhandlade denna? Pris? Motor? Tell me moore!!!... gud dammit! Ska bli ruggigt intressant att få höra om flygrapport!

Epoxy och glasfiberremsor Bilkonsum funka kanon att repa och förstärka med... Har gjort det med deras hurtig-epoxy (5min).

zeno
2006-06-13, 16:04
zeno-pojken? Det var väl det värsta.. :oops:

Jag köpte denna av herr Kula på Full Kontroll för 1995kr
I åker det en ASP 61 4-takt. Lite klent kan folk kanske tycka, men mjaa, jag vill inte gå jänkarvägen och tro att man ska räkna ihop det som fabriken rekommenderar (t.e.x "4-stroke engine 52-63") :roll:
Håller den sig i luften så är jag supernöjd. Och är det så att jag måste bygga upp fart inför loopar så är jag också nöjd :)

bokis
2006-06-13, 16:06
Zeno! Har du forskat efter hur den är å flyga? Annars får det bli ett grupparbete ,måste finnas på webben nånstans!:D Du vet nog att jag var inte över mig upphetsad när jag flög P-40:an första gången å en sån flygning vill du inte ha,jag lovar! 8) Byggtråd erfodras givetvis MED en avslutande flygrapport o många glada tillrop på vägen lovas :P
Ser nice ut,hoppas att det går bra!

zeno
2006-06-13, 16:13
Japp bokis! Eller ja.. Jo, iallafall två på RCU som har flygit denna. Och i vanlig ordning så har CMP anget tokiga mått på tyngdpunkten. Minns inte exakt vad dom rekommederade, har för mig det var 45mm, och i "manualen" så står det 80mm... Så det är ju tur att forumen finns!!
Läste för övrigt också att någon rekommenderade samma CG på P-40'n.

Det knepiga är ju ställen. Dom flyttas ju bakåt, så man ska nog mäta CG med ställena infällda (ska man nog alltid göra när jag tänker efter).

Ställena kommer jag använda World Models roterande mekaniska, dom verkar väl kanske inte vara dom mest stabila ställen i världen (höhö!). Men dom ska iallafall provas, envis som synden är jag på denna punkt ;)

zeno
2006-06-13, 16:19
Jag o siffror.. "The c.g. that I used is 3" behind the leading edge."
3" = 76mm

45mm gällde P-40'n.

Zekee
2006-06-13, 16:55
Detta kan vara en kandidat att få ärva mina Robart ställ när P-40 går sin troligtvis grymma död till mötes... Om nu Zeno:s corsair flyger bra! Så nu kan du se dig som testpilot!

peiter
2006-06-13, 17:20
Snygg, väntar på flygrapport 8)

Ice
2006-06-14, 00:34
Väldans härlig matt färg på den!!! vad alla ska retas med nya modell!! känns inte bra för mig... inte alls faktist :? känns som att man får inhandla något eget snart!! 8)

peiter
2006-06-14, 07:06
Håller med dig, känner mig helt out of date med mina maskiner

zeno
2006-06-14, 08:58
Jepps, fin matt färg ska det vara!
Fast jag funderar på att ge den en omgång av Top Flites skyddslack (sidenmatt?).

Och enligt en förståsigpå'are så är inte färgschemat korrekt... Det är rock'n'roll-skala på maskinen. Så det passar mig utmärkt ;)

bokis
2006-06-14, 09:32
En god ide Zeno...Det är en väldigt läcker färg men för att inte allt ska fastna så behövs det en skyddslack..Funkar den du nämner bra?

Casimir_rc
2006-06-14, 09:51
Jag tycker att manualen ser bra ut och även ett mycket fint plan.
Det är bra att limma fast glasfiber remsor på insidan av kåpan.

zeno
2006-06-14, 13:08
bokis: Jag tycker den funkar. Har man lite otur och för bråttom så kan det dock bli som fläckar/stänk. Så man får lägga flera tunna lager.
Man ska dock inte tro att den stoppar allt. Men att hålla färgen kvar bör den nog fixa. Tror jag tar till lite golvlack där avgasstänker är som värst.

Blir att inhandla rejält epoxy för vingen, och glasfiber idag.
Ska nog också förstärka firewallen (säger man "brandväggen" på svenska?) med fyra klossar.

Ice
2006-06-14, 20:10
brandskottet tror jag det heter :) är i alla fall vad jag fått lära mig på flygskolan :D

zeno
2006-06-26, 19:02
Oj oj nu har det grejats o limmats o duttats o donats.
Uppdaterar med lite bilder.


http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1086.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1089.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1090.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1091.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1092.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1094.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1101.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1102.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1103.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1109.JPG

http://zeno.serveftp.com/corsair/DSCN1111.JPG
Har nu lackat på Top Flites Lustrekote på kropp o vinge.
Tyvärr så vart vingen lite randig efter denna behandling (kunde bara inte ta bilder på det...) :(
Sprayburkar spottar ju så förbaskat, och vingen har ju i princip helblå så det vill gärna synas. Men nu har jag gått över vingen med stålull och lagt på ytterligare ett par lager. Visar sig imorgon hur det blev.

Motorn är monterad och kåpan ska skäras ut lite för avgas och ventilkåpa. Sen är det nyklippt gräsmatta och kalasväder som behövs... ja just ja, radio och tankinstallationen ja.. humma... PDT_Armataz_02_44

bokis
2006-06-26, 22:02
Jämrans vad bra du fick till ställen! Ser skitfint ut! PDT_Armataz_02_44
GILLAR KÄRRAN!

DrHanke
2006-06-26, 22:04
kanske missat nått men varför har du förstärkt kåpan? är den klen från början?

Det här planen ser elaka ut, *gillas*

zeno
2006-06-26, 22:19
Danke. Nu sitter även brunnarna på för ställen, vart ett litet missöde då jag var lite för snabb med hobbykniven. Jag skar bort för "knorren" på tråden till ställen på första brunnen jag satte dit.
Men tänkte sen att jag ändå skulle testa med andra brunnen ifall det gick att få till. Och det gick ju hur bra som helst. Snyggt när man resonerar baklänges så där PDT_Armataz_02_20
Men med ett par extra skruvar (valde att skruva dit brunnarna i kanterna istället för att limma enligt instruktionen, med tanke på att det är mekaniska ställ så kan de behöva lite underhåll ibland).

drhanke: Jo jag tyckte motorkåpan var väldigt tunn, jag har iofs inte mycket erfarenhet av glasfiberkåpor. Men jag ville iallafall försöka hejda sprickbildning vid övernosning på fältet.
Hehe, ska erkänna att jag sköt mig lite i foten dock. För passningen är väldigt tight mellan kåpa och nos på planet, så jag fick ändå slipa bort en del.

mange76
2006-06-27, 12:15
Hur var kvaliten på byggsatsen?? Mycket jobb med den eller som en vanlig arf?

Har nyss med hjälp av en kompis byggt en Lancair från Greatplanes. Där var det en massa jobb tyckte jag men kvaliten var bra. Och den flyger kanon så det kompenserar ju bygget :) :)


Mycket Snygg Maskin!!!!

Hoppas att den flyger bra!!!

zeno
2006-06-27, 12:31
Kvalitén är helt okej. Balsan och plywood'en är väldigt mjuk dock, och glasfibern är som sagt tunn, men detta är inte bara dåligt, det håller också vikten nere :)

Jag skulle faktiskt vilja jämnaföra CMP's grejer med Alfas el-modeller. De har skitfin finnish, men är en smula sköra.
Har ju än så länge inte flugit modellen, detta är bara reflektioner ifrån själva bygget.
Och bygget i sig har gått smidigt, det enda som har varit knepigt är ställen, men de tycks fungera bra nu efter MYCKET svettigt pillrande PDT_Armataz_02_29
"Manualen" är lite knepig, man kanske ska ha plockat ihop någon modell innan. Bland annat uppger ett ställe att man ska limma fast "ringen" (alltså en ring som sitter på brandskottet :) som det sedan sitter fyra klossar ditlimmade på som man skruvar fast motorkåpan på) i själva motorkåpan. Lite tokigt. Och på en bild sitter landställservot monterat på undersidan på vingen, och på en annan på översidan.
Men men, har man bara huvudet med sig under resans gång så går det smidigt ;)
Men annars är den nog som vilken annan ARF som helst.


Flyger denna bra så kan jag garantera att jag kommer ha en till CMP-modell, iallafall till nästa sommar ;)

zeno
2006-06-27, 18:45
Stånk och stön!...
Har nu installerat radio-utrustning och tank o motor.
Så nu är den i princip redo att flygas...
Måste dock få fason på tyngdpunkten. Folk som flygit denna rekommenderar 76mm.
Har svårt att få den så långt fram. Experimenterar lite nu med en pinne ut ifrån firewallen som mottagaracken sätts fast på. Men det krävs tre mottagarack för att tyngpunkten ska hamna rätt PDT_Armataz_02_36
Känns inte riktigt bra.
Vad finns det mer för tricks för att flytta fram tyngpunkten?
Motorn är framflyttad 10mm. Kan tänka mig att flytta fram den en bit till.

Annars blir det till att skaffa större motor, en ASP/SY 91'a kanske? Samma storlek som 70-motorn... *suck* då får den inte flyga än på ett tag.

bokis
2006-06-27, 21:06
Efter mina erfarenhet med P-40:an..Inte baktungt,hellre bly....
Min var en rysare när jag använde manualens c.g...
Jag brukar fästa lättmetallfälgbalanceringsvikter(puh) å buntband på motorbockarna..Bara en ide.. PDT_Armataz_02_03

tobbe
2006-06-27, 21:20
Olle på ELDE-importen flyger CMP-Corsairen med en ROSSI 60 och kvartspipa. Går som ett skållat tråll minst sagt. Han fick blya den rejält i nosen fastän ROSSIn e rejält tung. Odramatisk vid både start och landning plus flyger oerhört rent.

/Tobbe

zeno
2006-06-27, 21:26
bokis: Japp, minns att det var så på den. Och samma verkar gälla för för alla CMP-maskiner. Lite knepigt att dom alltid vränger CG'n, som är livsviktig!?

Tobbe: Det var kul att höra!


Imorgon skjuter jag fram motorn och blyar om det behövs. Kanske premiär på torsdag då ;)