handdator

Visa fullständig version : SY 52 Varken startar eller går...Slumpen
2006-06-25, 20:59
Jag är stolt ägare av en SY 52s, ännu en fin kopia av en OS-motor. Har gått mycket bra de veckor jag ägt den.
Nog om detta...

Jag har i helgen haft en del problem. I fredags gick motorn mycket dåligt, ett hack på nålen gjorde skillnad från fet gång eller "död" i lördags tog jag tag i motorn igen. Kontrollerade ventilspel kollade stiftet (OS-F) såg till att motorn fick soppa. Stoppade motorn i testbänk för att ha god översyn. Nu startar inte motorn äns! Inte ett knyst, verkar inte äns tända. Jag har kollat följande: Stiftet (bytt mellan olika), Ventilspelet (igen), Soppa (med eller utan nitro), Skruvat nålar in och ut och tanken med slangar är bytta. Motorn får alltså soppa, stiftet glöder men inte ett knyst.

Det känns som om jag provat allt så nu börjar det kännas lite tungt.

Det är första gången jag har en motor som tycks sakna kompression. Motorn startade inte för hand, men däremot med starter. Ringad är den, med en ring.

Så har någon några fler saker jag borde skruva och eller pilla på innan jag skickar den till handlaren med hopp om bot?

DrHanke
2006-06-25, 22:00
hmmm skumt fel...

Skruva ur nålen och blås rent ifall smuts har smygit sig in.

Skruva nålen 2varv ut, kör med startmotorn och håll för ljuddämparen ca 5-10s så den blir ordentligt överflödad, anslut glöd och prova starta.

Fungerar det inte nu så skruva ut tomgångsnålen två varv och gör om samma procedur enl ovan.

Låter mest som att nålen ställt om sig eller nått med soppan? Andra alternativet är att den gått snålt och skurit, men då borde du ha märkt det tidigare, hur ser dämpen ut? Ofta om motorn går snålt så märks det på dämpen som blir lite missfärgad (av värmen bla).

Iaf några idér som kanske hjälper?

AM
2006-06-26, 04:05
Just det Hanke, Det ska "smaska" om motorn innan man försöker starta den. Antagligen för lite soppa.

Innan du startar: Full Gas - Håll för avgasröret - flippa runt tills det smaskande ljudet hörs - hög tomgång - dra runt ytterligare ett par varv - glödström till - slå bakåt mot kompressionsläget - Voila! Det borde inte vara svårare. Två varv på nålen brukar vara ett bra utgångsläge.

Kolla också att du inte flyttar förgasartrumman med en felaktig stötsstångsinfästning. (Läs mer om det på tipssidad).

AM's Tipssida http://www.airmedia.se/backup/Glow_Engines.htm

Det är också normalt att motorerna tappar lite kompression efter ett tag - men var lugn - den kommer sakta tillbaka och du får en kanonmotor igen. Det brukar inte märkas speciellt på prestandan att kompressionen minskar de första tankarna.

Lycka till!

Mvh
Ove

Slumpen
2006-06-26, 19:03
Tack för svar!

Ska testa alltihop om så behövs. Men smaskar gör det redan...
Jag återkommer!

DrHanke
2006-06-26, 21:20
och om du tar ut stiftet så lyser det rött å fint? tänkte bara så inte din glödare har gett upp?

bokis
2006-06-29, 07:53
Slumpen? Bokis undrande:hur går det? Måste få veta!

Slumpen
2006-06-29, 20:58
Jag måste ha ledigt först, imorgon får jag veta... på söndag för du veta ;)

Slumpen
2006-07-02, 21:48
Efter en del bökande, en öl eller så för eftertanke och en natts sovande på saken kontrollerade jag allt jag trodde jag kontrollerat, en gång till...!

Av någon anledning var kåpan till kamaxeln lös. Och kamaxeln var helt åt helv... bränseventilen öppnade när kolven var i nedersta läget. och kuggarna på både vevaxelns och kamaxeln slitna. Beor ju på mig efter att ha försökt tokstarta en felaktig inställd motor.

Jag har nu försökt sätta timingen korrekt genom att ställa kamaxeln i ett "V" efter tjuvkik in i en gammal rutten OS-48. Nu fungerar den faktiskt. Men jag misstänker att den ändå är nån kugg fel då den spikar. Men att den startar är ett framsteg!

Finns det nån "kamaxelinställningsmarkering" man kan titta på eller måste jag skicka den till föräljaren för att få den fixad?

För övrigt gick den tidigare bra utan nitro, det gör den inte nu. Nitrot tänder väl motorn tidigare, eller har jag fel? Såldedes borde jag då flytta kamaxeln ett kugg eller så bakåt? dvs så att den öppnar ventilerna något tidigare.

Ska prova mer när jag inte är så förbannat less på den här jävla motorn!

ursäkta språket.

bokis
2006-07-02, 21:54
Citerar mig själv i annan tråd:
"Kammen ska "väga" d.v.s att när kolven är i toppläge så ska kammarna forma ett V i kamdrivningshuset ,en på varje sida så att säga,ses lättast genom att ha ventilkåpan borta,bägge vipporna ska stå lika(mitt i sina rörelser,s.k väga)
när kolven är i topp..Lycka till!"
Speciellt att vipporna står lika med kolven i toppläget,det är ett bra märke! :D

zeno
2006-07-03, 10:10
ASP/Magnum/SC/SY är time'ade för 5% nitro.

Slumpen
2006-07-11, 18:10
Jag har nu tillslut fått liv i min Sy 52:a. Inte lite svett och tårar som den bjudigt mig på...


5% nitro har nu visat sig vara för lite. Jag kör nu med 10% och det fungerar riktigt bra, bra drag (realtivt) och trevlig tomgång. Mycket viktigt var dock att den skulle få suga från tanken. med tanken i jämnhöjd gick det inget bra. En bit under blev bättre.

Just nu så känner jag mig nöjd, men å andra sidan... Efter så många timmar och så mycket slit är tom 1300 spänn dyrt. :(

Måndags ex? Förmodigen! Bokis åker ju med sina Sy:ar på film och det "går ju spjutet" :)
Så vill du ha en trevlig OS-kopia med ett mycket tilltalande pris, köp en SY. Och får du problem, så har jag alla svaren :D

zeno
2006-07-11, 18:57
Skönt att du fick ordning på maskineriet iallafall.
Du får värma dig med att du fixade det på egen hand och att du nu är någon eller några erfarenheter rikare PDT_Armataz_02_44

Tobbe O
2006-07-11, 19:11
Jag har haft ett par ASP/SY fyrtaktare som har gått ganska bra, och bäst har dom gått på 15/15 soppa. Men de har fått lämmna plats för YS motorer, på långsikt så tror jag mera på att köpa lite dyrare motorer tex OS, Saito eller YS.
Det är lite som att man får vad man betalar för. :o

bokis
2006-07-11, 20:18
Jag har personligen köpt min sista "dyra " motor,så mycket bättre går inte
OS/saito...Vi är ett gäng som har dessa billigare motorer nu och problemfriare än mina 120:or har jag aldrig haft! Sen om man behöver mera drag o lättare motor så får man väl köpa en YS eller dyl. ,jag har inget behov av det..Mina kriterier är att de ska vara lättstartade o okritiska+pålitliga o det har de uppfyllt med råge..Att de sen kostar hälften... PDT_Armataz_02_44 ....det är något som jag uppskattar!

Slumpen
2006-07-11, 21:16
Jag har nog också köpt min sista dyra motor, finns ju ingen anledning att göra annat nu när "alla" är ISO-certifierade och har såpass hög kvalitet på grejerna.
Sjävklart är en YS (häng med på bokstavsordningarna här) en motor som ger mer pulver av flera skäl. Jag tror följande:(med viss ironi) med 30% nitro i soppan skulle alla motorer gå som gudar, med 23% olja skulle alla motorer gå fett och fint, med en sån pump som finns på YS motorerna är förgasarna optimerade för ett speciellt bränsleflöde vilket ju ger högre effekt, Och sen priset, vad som är dyrt är bra ;)

Senast jag köpte mig en ny 4-taktare köpte jag en Saito 91:a, då kostade den 2316.- (jag har tom kvittot kvar) Skitbilligt, önskade länge att jag köpt 11 stycken eller så... Men nu behöver jag inte fundera längre, en SY 91 är ju ännu billigare :)

Nu så ska jag bara åka på semester en vecka (till snigelätarland) och sen hem och flyga igen. Kanske blir det en ny SY om semesterkassan inte tar slut.

Tobbe O
2006-07-11, 21:53
Man kan köpa "dyra" motorer billigt också, en kompis fick hem en O.S. FS-70 II Surpass från Asien igår 1600:- till dörren.

Birdtwig
2006-07-12, 12:09
Har oxå problem med min SY 52'a. Den går som en klocka när man väl får fjutt på den. Men att få igång den är inte så lätt, ibland. Kompet på min motor har varierat hela tiden. När det är bra komp så är den hyfsat lättstartad. Sist jag flyg med den så stannade den i luften och gick därefer inte att få igång. Kompet var då mycket dåligt och den tände bara till ibland.
Undrar var motorn är otät någon stans är det mellan kolv, lopp eller är det ventilerna?
Undrar en grej till: När jag kör den med glöd klämma så går den perfekt men när jag tar bort den så hör man direkt att den börjar gå tyngre. Den sjunker i varv och låter som den går trögre på nått sätt. Kör med OS F stift. Kan det hjälpa om man byter till varmare eller kallare stift?

loop
2006-07-12, 12:49
Dålig komp kan tyda på att motor är torr. Min Saito 100 och det inte mycket komp i förens den fått i sig lite soppa då är det komp :-)

frerut
2006-07-12, 12:49
Undrar en grej till: När jag kör den med glöd klämma så går den perfekt men när jag tar bort den så hör man direkt att den börjar gå tyngre. Den sjunker i varv och låter som den går trögre på nått sätt. Kör med OS F stift. Kan det hjälpa om man byter till varmare eller kallare stift?

Har samma problem själv, har en SY FS91 med OS-F. Annars är jag väldigt nöjd med spisen, går som en klocka! Finns det något varmare stift att byta till, eller är det bara att stå ut? OS-F verkar vara det stift som de flesta rekommenderar.

bokis
2006-07-12, 12:55
Tror att din tomgångsnål behöver en justering,den kan gå för fett på tomgång..Och när du skriver SY,är det en SY eller en ASP/SC? De äldre motorerna är lite knepigare ,har dock aldrig haft problem med just SY.
Komplösheten brukar bero på att ventilerna inte är riktigt täta,om det är insugsventilen så brukar de spotta ur förgasaren o avgas kan man kolla genom att blåsa in i kröken med munnen(isch!) ,det märks om det läcker då..Och som Loop skriver så går de för snålt så blir de komplösa,oljan behövs för att täta....

frerut
2006-07-12, 16:07
Tror att din tomgångsnål behöver en justering,den kan gå för fett på tomgång..Och när du skriver SY,är det en SY eller en ASP/SC? De äldre motorerna är lite knepigare ,har dock aldrig haft problem med just SY.

Har inte vågat mig på att pilla för mycket på tomgångsnålen, vill inte skruva bort mig. Men du har nog rätt i att den går lite för fett, ska prova att skruva in nålen något.
Min motor är en ny Magnum (iaf enligt märkningen, men det är ju samma motor som de andra i familjen!) FS 91AR, den är väl inte helt inkörd än heller, men går förvånansvärt fint ändå (om man nu bortser från lite korrigerande av tomgångsnålen!).

bokis
2006-07-12, 21:35
Hej igen! Jo min erfarenhet av motorer är att just SY,förmodligtvis för att de är nya på marknaden och tillverkade alldeles "nyss" håller en riktigt bra kvalitet,med de liite äldre verisionerna från samma fabrik har det varit si o så...Viktigaste är att man har rätt generation på motor o tror inte det är något problem längre,de gamla borde vara borta från hyllorna vid det här laget..Det lär visst vara så att europaimportören ställer ganska hårda krav på sitt eget märke(SY) med påföljd att de är kliniskt befriade från gjutskägg o annat som jag har sett på andra.. Jag trivs med SY o har inget negativt att säga om dessa än så länge,kommer det nåt så kommer jag skriva om det..O vad det gäller inställningen så har alla motorer behövt snålas in på tomgångsnålen efter några tankar ,det är oavsett märke..Fick hem en Saito 180 som var körd i 1 år för ett par dagar sen,den gick inte bra,o den fick jag skruva ner nålen ett varv på innan den gick som den skulle o ett varv,det är mycket i mina ögon men det är inte på något sätt onormalt,vartefter de blir inkörda så behöver de betydligt mindre bränsle på tomgång...

Slumpen
2006-07-13, 19:50
Jag skulle nog vilja påstå att de andra (SC/ASP/Magnun) inte alls är samma motorer. Jag tror att precisionen är ganska mycket bättre. En gammal ASP 61 jag har lades i sin låda efter 3-4 liters slit (innan RCU fanns ;) ) och såldes billigt och så vitt jag vet ligger den där ännu. Funkade inte alls. Motorn som det står om här ovan går mycket bra (tillslut).

Försök inte åka utan nitro (10%) och se till att tanken är under förgasaren så motorn får suga och inte blir flödad. Kör motorn lite rikare än vad du tycker är perfekt så går den bäst.

Starta, starta med starter så märks inte kompressionsavsaknaden. Min 52:a har knappt nån komp alls. Om den inte är riktigt sur, men då startar den å andra sidan med en spinnerflip... bakåt! ;)

OS-F stift är bra, Rossi 4-takt som jag fick jag prova igår är ännu lite bättre, inte så trögt som OS-stiftet.

Jag kan min SY 52:a nu både fram och baklänges ut och in :) på gott och ont...

tonic
2006-07-14, 10:15
Hej Alla!

Tidigare på glada 80 0ch 90 -talet var det bara fåtal motormärken som man litade på. Dessa var OS, Saito, Enya, Rossi, och några till.

Vad min erfarenhet har visat att typ, Magnum, Super Tiger, Thunder Tiger och andra billiga märke på den tiden vart inget att lita på. Och inte skulle jag ha en sådan motor i mina dyra flygplan. Jag köpte en Supertiger 90 -1989 som jag aldrig fått att gå bra, står fortfarande på hyllan.

Dessa billiga motorer var inte att lita på. De gick dåligt på tomgång, dog vid olika varvtal och vart svårstartade. På den tiden visste inte vi på fältet vad Nitro var och det kanske hade gått bättre med nitro, men jag tror att det hade varit mariginellt.


I dagens läge har jag sett, SY, ASP, motorer som är helt fantastiska. Går underbart både på tomgång och under hele registret.

( Jag vill påpeka att Thundertiger fortfarande hålle mycket sämre kvalitet än dagens Sy,Asp,OS,Saito mm. Rkomenderar inte dessa motorer)

Dessa billigare motorer är helt klart i gämförbar kvalitet mod OS, Saito mm i dagsläget.

Så nästa motor jag köper kommer att bli en ASP,Sy från www.airmedia.se

Birdtwig
2006-07-14, 16:24
Gorde ett försök till Med min SY52 idag.
Den hade rätt bra komp igen bara efter att ha legat ett par dar. Drog runt propellern med fingret för dämparen som vanligt. På med glöd accen och den startade direkt :)

Ställde in huvudnålen först och sen tomgångs nålen. Det är inga problem att få motorn att gå bra på tomgång eller fullgas men på halvgas håller den på och misständer och varvtalet sjunker och stiger omvartannat precis som den gick för fett. Men om man drar in tomgångsnålen så den går bra på mellanvarv så dör den om man gasar för fort.

Lät den gå på rätt låga varv ett tag. Släppte sedan ner den på tomgång. Gick iväg och pratade i telefon och efter ca 3-4min på tomgång så dog den.

Sedan efter ca en timmes vevande på propellern så gav jag upp. Den gick helt enkelt inte att få igång igen. Tände till ett par gånger samt gick baklänges ett par sekunder var det enda som hände. Det var likadant sist. Men denna gång hade den kompet kvar. Har kollat allt, Bränsle, stift, ventilspel.

Hur mycket komp skall det vara? Har en TTGP42 och SY'ns komp kommer
inte i närheten av TT'n s.

Börjar bli rätt less nu :(

KG
2006-07-14, 20:55
Hej Birdtwig

Vilken soppablandning kör du på?
Och hur länge har du kört "in" den
//KG

Krille
2006-07-14, 22:04
Provat starter? Vissa motorer är tjuriga att slå igång när dom är varma.