handdator

Visa fullständig version : Kroppssidor i glasfiber?Mats
2006-07-23, 01:18
Jag har tänkt bygga mig en EyeSpy för flygfotografering, men jag kan inte förstå hur man ska tillverka kroppssidorna.


http://windandwavemodels.com/Eyespy.html[/url]]The "Taco Shell" fibreglass construction is not as complex as it apppears. Glass cloth is laid up as the "meat" in a flat acetate/glass/acetate sandwich. the sandwich is then wrapped around the balsa fuselage and taped in place. When the moulding is cured, the tape and moulding is removed. The acetate is removed and the glass shell is trimmed and glued on the fuselage frame.
Har aldrig sysslat med glasfibergjutning förut, så en utförig förklaring på svenska över hur man ska gå tillväga uppskattas!
Vad ska jag ha för material, och hvadan detta mystiska "acetate"?

DrHanke
2006-07-23, 10:11
dum idé kanske men en el lajban eller en SK2000E verkar enklare än å kladda med glasfiber, paja bästa golfklubban? PDT_Armataz_02_16

Kenny
2006-07-23, 10:59
"Acetate" är i det här fallet en tunn plastskiva typ celluoidskiva eller mylarfilm som används som stöd för glasfibern innan den härdat, du bör vaxa plastskivan för att den skall släppa lättare. (mylarfilm släpper lättare från gjutet efter härdning)

På denna lägger du ut en glasfiberväv som du mättar med "gjutepoxy", sedan lägger du på ytterligare en plastskiva och pressar ihop dem så att det blir slätt och jämntjockt. Var sparsam med epoxyn för att hålla ner vikten.

Du har nu en så kallad "sandwich" bestående av plastskiva - glasfiber - plastskiva. Denna skall du nu böja runt kroppen och tejpa fast i den form den skall ha, låt den sitta i minst 24h för att härda (eller tills den är styv).

När den är tillräckligt hård tar du bort de båda plastskivorna och fintrimmar kåpan.

Ps. det går bra att använda polyester (båtplast) också, men polyester är mer aggresiv och löser upp en del plaster, Det krävs även ett tjockare "skal" för att uppnå samma styrka som ett skal gjutet i epoxy.

mvh
Kenny Cato
Karlstad MFK

Mats
2006-07-23, 23:23
Tack Kenny, du rätade ut de flesta frågetecknen. Googlade lite på mylarfilm och fick upp en sidafrån MFT som första resultat. Kan det fungera med en sådan mylarfilm som de säljer, http://www.mft.nu/wes/foils.htm,
eller är den för tunn? Du pratade mer om en slags skiva, lät det som...

Vad rekommenderar ni för glasfiber (g/m) för denna typ av gjutningar?

Kenny
2006-07-24, 01:03
MFT:Den är för tunn.

Det bör nog vara 0.12-0.19 mm, men det beror på hur mycket den skall böjas, eftersom det är två skivor blir det nog för stelt med 0.35mm.

Jag skulle tro att ett lager med ca 80 gram/m2 är lagom för en tunn lätt kåpa. För att få en finare yta utåt kan du lägga en 25 grams väv först och därefter en 50-80 grams.

Alternativt kan du använda kolfiber, det blir betydligt styvare, men också avsevärt dyrare.

Titta hos denna firma, de har allt du behöver för tillverkning av glasfiberarmedade detaljer.

http://www.al-composite.com/

Här har du en sida med intressant information om gjutning.

http://web.telia.com/~u84408370/komposit/