handdator

Visa fullständig version : Inverterat och VÄLDIGT nära!pawel
2006-08-01, 23:52
Jag och Anders.N lekte lite idag på Mfk-Viking i Lödde. Blev (som alltid) lite överambitiösa!

Det slutade med att båda låg i inverterad hovring ett par cm ifrån grässmattan. Plötsligt inser vi båda att vi precis i princip flugit in i varandra och drar samma utslag på reflex fast i motsatt riktning.

Jag svär att våra rotordiskar gick genom varandra i luften när båda sköt iväg inverterat. Kolla bara avgasspåren och döm själva...

PS Ingen av oss flög mer efter detta.....blev väl en överdos av adrenalin

http://www.rcheli.se/phpBB2/album_page.php?pic_id=6531&sid=4045877f819ddb6d96d44e2c8e004a04

T5
2006-08-02, 00:12
Otroligt snygg bild!
Vaket av fotografen att vara med... Och det hela ser nästan komplett spegelvänt ut.
Kanske årets RC-bild! :D

Det ser ut att vara något i luften under den vänstra helikoptern? Skit på kameralinsen eller faller något från helin?

pawel
2006-08-02, 08:31
Har också lagt märke till den svarta pricken under vänster heli. Vet faktiskt inte vad det är. Vi har inte hittat några skador på nån av maskinerna dock, så jag hoppas att det var skit på linsen :D

Att fotografen lyckades knäppa av där var ju sanslöst kul, för vi planerar inte att försöka oss på denna manövern igen ;)

Krille
2006-08-02, 18:39
Tror inte diskarna gick igenom varandra. Med tanke på att rotorerna "möter" varandra när de snurrar,
eftersom nosen på helisarna pekar åt olika vädersträck så passerar kanten på rotorbladet som är mot mitten av bilden på en av helisarna mot kameran medans på den andra ifrån kameran.

Att diskarna sedan skulle pasera igenom varandra utan att orsaka någon skada är höggst osanorlikt.

Men cool bild å nära är det :)
Kan dock skilja en bit i djupled men sånt är svårt å se.

pawel
2006-08-02, 18:48
Att nosen är i motsatt riktning spelar ingen roll. Inte vänder väl bladen när ru vänder runt stjärten. Dock så snurrar de på motsatt håll om man vänder helin till vanlig hovring. Men här ligger ju båda inverterat. :D

Om de gick genom varandra vet jag inte helt 100, men från min vinkel så såg det ut som om vi var inne ca15cm i varandras diskar.
Kollar man på avgaserna och följer neråt så ser man också att helisarna var mycket närmare varandra bara några 1/10-delar tidigare...

Galet blev det i alla fall! ;)


EDIT: dock är det ändå lite rätt i det du säger: Den ena helisen bör vara i inverterad hovring och den andra i vanlig för att diskarna skulle kunna gå i omlopp!

Så antingen hade vi en nästan otrolig tur, eller så var de inte RIKTIGT så nära :D

Krille
2006-08-02, 19:29
Pawel.

Edit: Sorry läste inte sissta meningen du hadde skrivit :)

Ok låt mig förklara. Ställ dig bakom helin och snurra på rotorn. Om jag inte minns helt fel så snurrar disken medsols. Men bladet som är närmast kommer röra sig åt vänster.
Och bladet som är länst bort rör sig åt höger. Alltså rör dom sig åt "olika" håll :)

Min tro är att dom låg riktigt nära samt att diskarna "gick i varandra" men troligen så hadde helisarna 0,5-1m skillnad i djupled.
Vi människor har otroligt dåligt djupseende, i synnerlighet när vi inte koncentrerar oss på att se just djupet med hjälp av referenser i naturen :)

En kille i klubben kvadda sin kärra i skogen. Vi såg vart den hamnade och letade. vi trodde minst 50m in i skogen. Visade sig vara ca 10m in