handdator

Visa fullständig version : KMP SPIT.. Part IISidor : 1 [2] 3

genland
2007-03-10, 16:56
F-bannade ARF!
Okej man kan ju säga att detta borde man upptäckt tidigare!
Hur som helst, detta bekräftar bara vad jag tidigare erfarit
o ansett när det gåller ARF:er.
Trodde i min enfald att KMP skulle vara lite bättre,
speciellt efter alla lovord som strötts av alla o envar på
detta forum.
Till saken: Höger vingtipp är ju helt felmonterad, hänger ju ned
som örat på en ledsen hund.
Se bilderna, vänster öra, helt ok:
http://www.rcuniverse.se/album_pic.php?pic_id=244

Höger öra inte lika bra eller:
http://www.rcuniverse.se/album_pic.php?pic_id=243
Vete tusan vad man skall göra....(just nu känns det som det
rätta vore att bränna upp skiten)
Mvh Kent

zeno
2007-03-10, 17:06
Aj aj va surt..
Man tycker ju att när man betalar så mycket för en ARF så ska man slippa se sånt där.
Maila till tillverkaren och berätta så dom (om dom nu inte redan visste...) vet att detta problem finns.
Med lite flyt får du en ny vinghalva...
Skicka med bildbeviset

genland
2007-03-12, 19:39
Mejlade KMP!
Faktiskt svarade de redan idag

"Please send me a photo. If it is as you indicate, we will no doubt replace it.

Paul Morrison
*******************
Sales and Media Design,
Kondor Model Products"

Får se hur de går.....
Mvh Kent

ChristerL
2007-03-12, 22:26
Usch..... rusade in i hobbyrummet och kollade mina vingspetsar, tack och lov inga slokande hundöron. Vad ska man säga om ditt exemplar? Måndags-ex? För mycket risbrännvin till byggarna?
Hoppas KMP löser problemet, men riktigt trist, man vill/förutsätter att allt är just gjort från början.

Veckans uppdatering. Blir inte mycket gjort just nu. Eller är det kanske så att det lilla man gör tar tid? Cockpit-pysslat senaste veckan:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-168.jpg

Med hjälp av lite plastic card, plaströr i olika diametrar, plastförpackingar och skyddsploppen till en cykelventil blev ett sikte till! Målades med Tamyia NATO Black, lätt slitning med silverpennan och lite borstning med krita.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-169.jpg

Lite mojänger och molijoxer har kommit på plats på cockpitväggarna. Gått efter bilder på Mk. XIV. Som vanligt skiljer sig detaljer och färgsättningar, kablar fick bli både svarta och vita. Minnesgoda läsare noterar att jag nu satt dit mer "spantliknande" saker på insidan, var fula tjocka lister tidigare.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-170.jpg

Vänster sida med throttle control, elevator trim wheel och kofot. Kofoten tog väl en timme att göra av balsa och syns knappt när piloten sitter i....... :? Kablar ska i och lite mer detaljer på båda sidorna.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-171.jpg

Förra veckan dök burken med WarbirdColors Satin Clear upp, beställdes från Fighteraces (http://www.fighteraces.co.uk/). Den lilla flaskan är cross-linker som ska blandas i lacken före målning, 8 droppar per en ounce lack.... Sen ska allt tåla 15% nitro.


På söndag åker jag till Paris för en veckas kurs, är sen hemma en vecka och åker tillbaka ner veckan efter det. Hem sent Skärtorsdagen. Så det blir nog sparsamt byggt den närmaste tiden.
Har satt upp målet att Spitfiren ska vara klar i slutet av april och hinnas flygas ordentligt innan Södertälje MFKs (http://www.sodertaljemfk.se/) Modellflygets Dag den 17 maj. Och naturligtvis på Modellflygets Dag!!

Tally Ho!

taygher
2007-03-13, 09:43
Ja, vad säger man?? Helt sjukt läckert, Christer!!! PDT_Armataz_02_28

Det är med blandade känslor man läser denna tråd, dels blir man imponerad och upprymd över dina fantastiska framsteg och dels blir man lätt deppad över det faktum att det egna bygget ter sig amatörmässigt och blekt..

Man borde nog sätta sig i bilen och köra de 25 milen till Södertälje den 17 maj för att få se underverket i luften.

/Lars

zeno
2007-03-13, 15:34
Åååh!
Gör gärna en rejäl test med Warbird Colours-lacken. Är mycket nyfiken på den.

taygher
2007-03-14, 22:18
Christer, jag undrar om Du kan tipsa mig om var jag kan köpa Flair spectrum matt dark green till huven? Sökte lite på nätet utan större framgång. Av Dina bilder att döma blir det kanon med den färgen.

/Lars

ChristerL
2007-03-15, 10:54
Lars,
25 mil är väl inget för att få se en Spit flyga??!! Du kommer få veta här kvällen innan om det blir av eller inte...

Köpte min färg från Nathans, men enligt Flairs hemsida ska nu Örestads RC-center (http://flairmodels.co.uk/Dealers/Export/Exportframes.htm) ha färgen. Tror jag sett deras annons i MFN om det också. Färgnyansen är kanske inte "100", men iaf "97".

Zeno,
funderar att först testa lacken på lämpligt föremål. Vill du läsa mer om hur WBCs färger fungerar NU kolla in Neil Hutchinsons YA P-40E (http://www.rcmf.co.uk/4um/index.php/topic,28633.400.html).

Sweeper
2007-03-15, 15:11
Jag tror att det är dags för ett besök i den Landbergska hangaren! PDT_Armataz_02_11
Jag måste ju "besiktiga" konstverket!!!


Göran

Ompa
2007-03-15, 15:35
Christer. Eller någon annan för den skull.
Vet du/ni någon som säljer Tamiya färger på postorder?
Leksaksaffären här i stan där jag bor har konkat för ca 1månad sedan. Dom körde med Humbrol, men efter lite olika reportage jag läst så verkar det som om många använder just Tamiya färger till allehanda WW II fordon, båtar och flyg. Skulle vilja ge det en chans. Ska ju som nämnts i min byggtråd lacka om P-47an. Kan kanske bli med Tamiya färger.

colsson
2007-03-15, 17:20
skånehobby har tamiya

ChristerL
2007-03-15, 18:53
Göran,
du är alltid välkommen på ett besök i hangaren om du har vägarna förbi. Å ni andra också, men inte alla samtidigt tack! Det lär vara knökfullt när den femte tryckt in sig!!!

Ompa,
det slog mig en sak när jag läste att du tänkte måla P-47an med Tamiya. Henrik Rosen (http://www.henrikrosen.com/top_flite_p47c.htm) byggde en Thunderbolt som han målade med Tamiya och sen skyddslackade med Top-Flites LustreKote Flat Clear. Lacken gjorde visst så färgen smälte på vissa ställen. LustreKote finns det många åsikter om, men det är väl som alltid att man får testa på något annat först. Använder du WarbirdColors vattenbaserade lack ska det inte vara några problem! Du får veta när jag testat!!

Ompa
2007-03-15, 19:11
Christer.
Jag väntar spänt på en rapport från dina målningar med Warbirdcolors. Avvaktar med mitt måleri tills jag läst ditt utlåtande ;)
En fråga bara, vad kostar dessa färger?

ChristerL
2007-03-16, 07:29
Klarlacken finns endast i 1 pint burkar, runt 0,5 l (***rättat, tack Colsson!***) (http://www.usaafhq.freeserve.co.uk/fighteraces/paint/paint.htm). Kostade £13.50 plus frakt och en pytteliten avgift för att jag betalade via PayPal, blev totalt 280 svenska riksdaler.

Det lär nog dröja några veckor innan jag provar lacken, men eftersom den är vattenbaserad borde den funka på "allt"!!

colsson
2007-03-16, 07:59
Slänger in en rättning.. 1 Pint = 0,5 Liter..c.a.. inte 0,5dl.. ;)

ChristerL
2007-03-16, 09:16
Tack Colsson! :oops:

Sweeper
2007-03-16, 14:35
Här kan ni läsa om WarbirdColors och vad som gäller för den färgen:

http://www.warbirdcolors.com/

Och om ni har några frågor som helst om färgsystemet så släng iväg ett mail till Chuck Graves. Mailadressesn finns på hans site. Han är väldigt hjälpsam. När jag satte igång med att lägga på primern på min B-25a så gav han mig många tips och råd, hjälpte mig med färgvalen så att jag har fått de rätta nyanserna.

Som med ALLA färgsystem, så gäller det att använda den rätt och man får ett superbt resultat. Men använd den fel och det blir ett misslyckat resultat.


Göran

ChristerL
2007-03-17, 20:38
En sannerligen LITEN uppdatering innan flyget avgår till Paris imorgon. (Bokis, kan du se till att SK579 är ordentligt tankad?)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-172.jpg

Har sett på bilder att det ofta finns en liten "instruktion" av något slag på vänster sida i cockpit. Kanske en checklista? Så fick det i alla fall bli i denna modell! Sökte på internet och fann några till Spitfire. Klippte in texten i ett Word-dokument och printade ut det så litet som möjligt. La sen utskriften på glaset i en kopiator och förminskade utskriften ytterligare 40%! Med ett förstoringsglas är det faktiskt möjligt att läsa!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-174.jpg

På plats i cockpit och Sqn Ldr Nash får äntligen sätta handen på gasreglaget. Gissa om han njöt!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-175.jpg

Ready for action! Nu saknas bara en spegel så han kan check his six!


Au revoir!

taygher
2007-03-20, 21:34
Otroligt vad snyggt det blir!! Ser verkligen fram emot att se pärlan i verkligheten. Hoppas den är klar för start den 17 maj!!

Jag har kommit lite längre med mitt bygge i alla fall, har monterat luftsystemet till ställen och med goda idéer från Bokis (thanks Bokis!!) så har jag fått ställen att smyga in snyggt. Genom att strypa luftslangen mellan ventilpaketet och ställen med en stoppring (för hjulaxel) dämpas ställens rörelse på ett mer verklighetstroget sätt. Jag monterade även en stoppring efter T-stycket så att ena benet alltid rör sig senare än det andra. Snacka om skillnad mot när jag först testade, då åkte hjulen in med en smäll som fick hela vingen att hoppa!

Har även beställt en instrumentpanel från Pitch i Danmark så min halva pilotstackare har något att titta på..

Nu har jag snart allt jag behöver för att få färdigt modellen, väntar för säkerhets skull med installation av ackar och servo i motorrummet tills jag får avgassystemet från Keleo. Annars kan man ge sig på att jag monterar något som sedan kommer i vägen för avgasbitarna..

Ser fram emot att få se hur Du fixar en backspegel, denna detalj vill jag också få dit! :D

Mvh,
Lars

ChristerL
2007-03-20, 22:56
Skönt att höra att det går framåt Lars! Ska nog prova stoppringar på min Spitfire också. På alla filmer jag sett går det ena stället in långt för det andra. Finns ju massa "fancy" grejor att köpa för att reglera hastighet, men stoppringar är enkelt och brukar fungera bra.
Avgassystemet från Keleo kommer bli den riktigt stora grejen på din kärra, nästan så jag önskar att jag beställt ett också. Förhoppningsvis slipper du massa dövikt (=bly) i nosen Tycker du gör helt rätt som väntar med att placera övrig utrustning tills du fått avgassystemet.

Sitter just nu på ett hotell 15 min från Charles de Gaulle i Paris, två dagar in på en kurs. Kvällen har först avnjutits i baren (Happy Hour), sen en god middag på en asiatisk restaurang i närheten. Sen var det dags för baren igen.... Tror jag ska avsluta kvällen med några 1664or och en Spitfirefilm på laptopen!!

Bonsoir!

taygher
2007-03-21, 20:42
Ahhh oui, en vårkväll i Paris..
Det låter nästan som om Du saknar Din kompis Cpt Nash.. :lol:
Själv sitter jag på ett hotell i Bollnäs (mindre exotiskt alltså) och längtar hem till hobbyrummet! SMHI har yrat om vettigt helgväder så det kanske kan bli lite P51D-flygning på söndag, det vore på tiden!

Det här med stoppringarna var helt suveränt, Efter lite finlir ser ställen ut att drivas med hydraulik och rör sig grymt realistiskt både på väg upp och på väg ner. Extra bonus också att det ena stället går nästan ända upp/ned innan det andra börjar följa efter. Poetry in motion!! PDT_Armataz_02_03

Jag hoppas verkligen att jag skall vara klar med min Spit till den 17 maj, i så fall åker den med till Södertälje! Min kommer att se ut som om den precis lämnat bandet i jämförelse med Din snyggt vädrade pärla!!

Flyg lugnt hem och försök inte att passera "mellan benen" på eiffeltornet, sånt funkar bara i flygsimulator!!! :D

/Lars

ChristerL
2007-03-22, 09:24
Ahhh oui, en vårkväll i Paris..

Ahhh oui..... 4-5 grader här nere och regn, till och med några snöflingor en morgon. :? Och när man kommer hem frusen på kvällen har städerskan sänkt temperaturen på rummet till 18 grader, satt AC-fläkten på max och öppnat fönstret..... Mon Dieu!! Ska bli skönt att åka hem till Sverige imorgon!


Jag hoppas verkligen att jag skall vara klar med min Spit till den 17 maj, i så fall åker den med till Södertälje!

Då har vi båda ett mål att jobba mot, våra Spitfires bredvid varandra i depån!!

Glawe
2007-03-22, 09:34
Om du har möjlighet så skall du ta dig in till stan, närmare bestämt till Mont Matre, Från Charles de Gualle så ta tåget till Gar de Nord, byta där till metron och hoppa av på Pigalle (metro stationen heter så) gå sen gatan rakt upp för backen (Mc ligger på hörnan). När du kommer upp till en gata som heter Rue Yvonne le Tac (har för mig det är andra gatan) så går du till höger. ca 50 meter (kommer du fram till Sacre Cour har du gått för lång) kommer man fram till ett Y kors och där ligger en liten resturang/pub som har en sjukt god sallad. Skålen man får innehåller säkert ett helt kilo sallad med friterad potatis, getost och andra läckerheter. Tyvärr kommer jag inte ihåg va sället heter, men det finns bara ett ställe däromkring som serverar denna sallad.

Sorry får trådbrytning och min franska är inte vad den borde vara, tillbaka till bygget :)

/Glawe

ChristerL
2007-03-22, 13:55
Tack för tipset Glawe!
Hinner inte med denna gång, men ska ner om två veckor igen. Kanske då!
Jag ska försöka besöka flygmuseet på Le Bourget också. Jag har varit på Paris Air Show 1999 och 2005 (A Tempest nut in Paris (http://www.hawkertempest.se/storyparis.htm)), men då inte riktigt orkat gå igenom museet ordentligt.

Glawe
2007-03-22, 13:57
Paris är mitt andra hem (kankse inte, men jag har varit där 5ggr privat och jobbat där totalt i en månads tid)

Naturhistoriska museet kan jag varmt rekomendera med. Dom har delar av en t-rex där som är riktigt cool :)

ChristerL
2007-04-11, 23:35
Så har man äntligen stökat över både två kurser i Paris (blev inget Le Bourget eller sallad :( ) och påskhelgen. Nu är man istället ensam hemma med tre barn (4-16 år) när frugan är på kurs i Paris under tre veckor. Så målet är nu att utnyttja kvällarna efter kl. 21 till att få klart Spitfiren!!!

För att få lite överblick släpade jag ikväll upp modellen på köksbordet. Torkade av en del tidigare wash, la på lite slitningar (silverpenna och slippapper) och gnuggade in röd/svart/grå-kritpulver lite här och där för att få lite ojämnheter i färgen.
Är inte helt nöjd ännu och ska även gå över undersidan en annan kväll. Det skulle helt klart blivit mycket bättre med en modell med "riktiga" nitar och plåtskarvar på vinge å stabbe, men nu är det som det är....


http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-176.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-177.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-178.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-179.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-180.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-181.jpg

Avslutar uppdateringen med en vacker och konstnärlig bild från Paris. Detta är vad man kan skapa av ett besök i byns närbutik, med rummets papperskorg och genom att tömma korridorens ismaskin. Skål!! :partyman:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-182.jpg

bokis
2007-04-12, 07:55
Alltid trevligt med kreativa männinskor.. Männinskan uppfinningsrikedom slutar aldrig o förvåna..Vacker bild!

Ompa
2007-04-12, 19:14
Christer, vart ska detta sluta???
Önskar att mina tvillingar var ett par år äldre, märker nu att jag inte kommer riktigt dit jag vill med min P-47a. Kommer snart med uppdateringar på min tråd.
Vädringen av din spitt är bara för grym :evil:

ChristerL
2007-04-18, 23:29
http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-185.jpg
http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-183.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-184.jpg

Tittat på för många obduktionsscener i CSI? Möjligt.... Ikväll kom sågen och mattkniven fram. Kanske det blir lite fler hål imorgon kväll, hehe! :badgrin:

OBS M3-muttern som håller Sqn Ldr Nash ordentligt (förhoppningsvis!) på plats i cockpit. Påminner undertecknad om en rolig sak:
"Jag har ett hål i ryggen, men det sitter så långt ner så det sk-ter jag i!!"

ChristerL
2007-04-20, 23:30
Sitter just nu och smuttar på ett glas iskall fransk 1664 efter ett par timmar i hobbyrummet. Målet med kvällens övningar var att få till lite mer "slitning" på kroppen och snygga till avgasrören.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-186.jpg

Avgasrör brukar ju skifta i färgerna pga värmen, de som sitter längst bak brukar vara gråast. Drog på lite av en blandning av Tamiya NATO Black/Smoke/Brun på ändarna och avrundade sen med Light Grey/NATO Black-blandning. Det hade varit lättare om varje rör varit separat men tycker ändå det blev skapligt.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-188.jpg

Här är avgasrören tillfälligt på plats och "avgaserna" på kroppen påmålad. Använde ovanstående blandningar i varsin kopp så jag enkelt kunde hoppa fram och tillbaka. På de flesta bilder av Spitfiren jag sett är detta ganska sparsamt, så gjorde jag också...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-190.jpg

Vänster sida....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-191.jpg

.... och i närbild.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-192.jpg

La maskeringstejp på ovansidan av alla längsgående plåtskarvar och la på lite av den mörka färgblandningen. Med ett papper täckte jag kanterna på inspektionsluckan och gjorde lite skuggningar.

Ett litet pottpuri av bilder:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-193.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-194.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-189.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-187.jpg


Ska ev. gå över med lite stålull när färgerna torkat ordentligt, men det blir morgondagens syssla.

Nu är ölen slut och det är dags att gå efter en ny!

Ompa
2007-04-21, 16:42
Börjar din kärra snart bli färdig Christer?
Får ångest när jag ser vad du gjort med din spitt :lol:

JohanS
2007-04-21, 20:01
Snyggt jobbat Christer, ser ut som att Neil's P40 tråd gör nytta ;) Ut och flyg med den nu så vi får en video att kolla på.... Jag behöver det ... Är så fruktansvärt le på att slipa, spackla & grunda...

Johan

Sweeper
2007-04-21, 20:04
Du gör ett suveränt jobb Christer! PDT_Armataz_02_43


Johan, hur kan du vara så trött på att spackla, slipa och grunda? Det som är såååå skoj! ;-)


Göran

JohanS
2007-04-21, 20:20
Du gör ett suveränt jobb Christer! PDT_Armataz_02_43


Johan, hur kan du vara så trött på att spackla, slipa och grunda? Det som är såååå skoj! ;-)


Göran

Det måste var nå'n form av arbetsskada hos dig :lol: Dessutom har min Tigercat 50% mer vingyta än din B25:a.

Jag vill flyga med den NUUU :!: :!: :!:

Johan

ChristerL
2007-04-21, 20:22
Tack grabbar!

Klart den ska flyga snart, målet är fortfarande att den ska flyga på Södertälje MFKs Modellflygets Dag den 17 maj!

Neil är ett bra bollplank. Mailade bilder igår och han tycker det ser ut som Nash "had a very close encounter with an FW190"!! :lol:

Tanken har ju varit att jag ska avsluta med ett par lager av WBCs Clear Satin, men Neil tycker det blev lite för blankt på sin P40. Han rekommenderar först WBC Clear (för att inte riskera att vita färger gulnar) innan man avslutar med ett lager "matt polyurethane varnish" för att få en mer realistisk finish. Jaha, då är det den vanliga frågan som jag ställt många gånger: Var hittar man en sån lack som klarar minst 5% nitro??

Slipa? Spackla? Grunda? Vad är det?? :D

Sweeper
2007-04-21, 20:23
Vadå arbetsskada? Jag har ingen aning om vad du menar! :oops:

Jo, du har ju en aning större ytor att slipa. Så jag kan säga i ärlighetens namn att jag lider med dig. PDT_Armataz_02_20

Göran

JohanS
2007-04-21, 20:32
Jaha, då är det den vanliga frågan som jag ställt många gånger: Var hittar man en sån lack som klarar minst 5% nitro??

Slipa? Spackla? Grunda? Vad är det?? :D

5% :?: Vaff..n jag kör mina Saito med 15 % och använder Sikkers 2k PUR matt klarlack, det går hur bra som helst... Kolla din lokala lev. av billacker så löser dom det åt dig 8)

S S G är sällan förekommande åtgärder på ARF'er, men när du skall smälla ihop den där Tempesten i skala 1:3 som du alltid velat bygga så lär du nog förstå frustrationen ;)

Göran : Jag tackar för medkänslan 8)

Johan

ChristerL
2007-04-21, 20:41
5% :?: Vaff..n jag kör mina Saito med 15 % och använder Sikkers 2k PUR matt klarlack, det går hur bra som helst... Kolla din lokala lev. av billacker så löser dom det åt dig 8)


Mmm... det kanske är 2k som gäller trots allt?... Såg nu precis att Tom Pierce uppdaterat sitt Fw190-bygge: http://www.tompierce.net/190/html/paint/finishup.htm. Han avslutar med 3 lager WBC Clear och går sen försiktigt över med fint stålull för att få bort glansen. Blir nog att jag bestämmer mig när jag själv lagt på lacken och beroende på hur det ser ut!

ChristerL
2007-04-21, 21:40
Städdag på området idag... Helt seg i huvudet efter 6 timmar i den friska luften/vinden. Och jag som hoppade vinet till grillkorven efteråt!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-195.jpg

Nåväl, har gått och grämt mig för selen som går igenom bakre cockpit. Det skulle vara ett helsike att få det på plats när bakre rutan var på plats. När nu Nash sitter välspänd upp på en M3-bult har selen igen funktion så heller: Jag kapade selen, limmade dit den på en balsalist som i sin tur limmades in i kroppen. Vajern är förresten limmad på en svartmålad balsalist 2 cm bak i kroppen.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-196.jpg

Så här ser det ut nu, ingen större skillnad!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-197.jpg

Bakre glaset limmat med 30 minuters epoxi. Blev inte 100% passning, bara 95! 8)

Ompa
2007-04-22, 20:06
Är säker på att ingen kommer märka nåt Christer, he he he
:partyman:

bokis
2007-04-22, 20:15
Är det någon av er som kommer att tordas flyga dessa vitrinskåpsmodeller?
Jisses,det är ju rena museiekvaliteten på grejorna ju.. :oops:

Sweeper
2007-04-22, 20:22
Vadå, skall de även flygas? Det har ju ingen talat om för mig...... PDT_Armataz_02_20


Göran

ChristerL
2007-04-23, 22:36
Ikväll var det dags för slutarbetet på motorkåpan, avgasrören är nu limmade. Har ju inte gjort uttag för ljuddämparen än och provade lite vinklar med den medskickade kröken. Plötsligt fick jag en uppenbarelse och monterade dämparen som på bilderna nedan. Åh wow, så skulle jag bara behöva göra ett hål för utblåset, ev. montera på ett kort extra rör. Cylindertoppen kommer få ett tilltaget hål och säg att jag gör "utblåshålet" lite extra stort.

MEN vad säger ni, tigger jag om en överhettad motor?

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-198.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-199.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-200.jpg

Taylorcraft
2007-04-24, 09:24
- Risken finns...

Så vitt jag minns är ju tumregeln (enligt Andy Lennon) att man bör ha ungefär lika stort inlopp i kåpan som ytan som ska kylas, sen dubbelt så stort utlopp? Öppningen för avgasröret borde kunna ingå i utloppshålet...

Ska kolla om jag hittar den artikeln i MAN; kom nångång på 90-talet... Vill ju inte direkt sitta här och ljuga...

Mvh

ChristerL
2007-04-24, 11:03
Det stämmer nog. En annan tumregel är tre gånger så stort luftutsläpp som luftintaget.

Personligen tycker jag det är värt några hål UNDER kåpan, än att ha en ful ljuddämpare sticka ut på SIDAN. Vid behov kan jag alltid göra hålet större alt. göra fler. Men eftersom det sitter på undersidan är det mer eller mindre osynligt!

Tar arbetsdagen aldrig slut så man får åka hem......

ChristerL
2007-04-24, 11:26
Sqn Ldr Nash & ChristerL proudly present our favourite girl Carolyn Grace and her Spitfire IX:

YouTube - Spitfire T9


http://img.photobucket.com/albums/v698/darrenharbar/2007%20Dux%20March/SpitfireML407007.jpg


God lunch!

Holm
2007-04-24, 13:59
Nog det bästa jag sett !

Man blir nästan religiös :D

SH

ChristerL
2007-04-24, 22:49
Amen, SH!! (Välkommen ombord förresten din gamle sjöbuse!)


Nu är det gjort, iaf början på upptagning av motorkåpan:
- Kom på att jag måste vinkla ljuddämparen lite mer utåt så utblåset går fritt från luftintaget på vingen.
- Likaså att samma luftintag kan dölja några utloppshål på motorkåpan. Har inte gjort dessa än, behöver montera ihop modellen och mäta ut ordentligt!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-201.jpg

JohanS
2007-04-25, 20:25
Tjenare Christer och alla andra också.. Kylning.... all luft som passerar mer än 2 mm från en kylfläns bidrar inte ett jota till att kyla... Så du behöver inga stora hål någonstans bara lite koll på luften, kolla min Moki

http://www.rcuniverse.se/album_pic.php?pic_id=551

Som synes kan , när kåpan är på luften inte komma igenom någon annan stans än genom kylflänsarna, den sammanlagda ytan är inte stor vilket betyder att evakuerings ytan bara är 3 ggr av "inte stor" :?

Använd 4-6mm balsa till inklädnaden så anpassar den/sliter in sig till motorn.

Johan

ChristerL
2007-04-25, 23:08
Tack för tipsen Johan! Det där med 2 mm kände jag inte till, något att tänka på. Tajt ska dé va!!Så här blev det:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-202.jpg

Gjorde först 3 luftspalter förutom hålet för ljuddämparen. Men när det var klart såg jag att den lägsta delen på dämparen låg mot kåpan så jag fick ta upp hålen lite mer....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-203.jpg

Tips från Sweeper: Montera aluminiumnät på insidan av hålen och måla i lämplig färg. Sagt och gjort, så blev det! Tack Sweeper! PDT_Armataz_02_43

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-204.jpg

Så här ser det ut lite nerifrån. Kommer troligen montera på ett 5-10 mm långt rör på dämparen så utblåset kommer ut lite till, nu ligger den precis vid kåpkanten. Sen kommer som tidigare sagt luftintaget på vingen att skymma sikten lite.

taygher
2007-04-26, 09:31
Mycket diskret och snyggt, Christer! Kommer nästan inte att synas alls när luftintaget hamnar ivägen.
Jag har fått besked om att mitt lilla avgassystem äntligen är på väg från Staterna nu. Hoppas nu på att det inte tar alltför många veckor för paketet att komma fram..

Jag har kommit ytterligare lite längre och är nästan klar med cockpiten, det blir inte i närheten så snyggt som Ditt museumexpemplar men jag är nöjd med att jag fick till en öppningsbar huv. Har i stort sett plankat Dig rakt av men har använt neodym-magneter för att hålla bubblan på plats.

Som vanligt har jag frågor till Dig Christer.. Har Du koll på lämplig kulör på den lätt beige-gråa undersidan??
Sedan är jag mycket intresserad av var kanonrören bör monteras, alltså hur långt ut från centrum på vingen??

Tack på förhand!

Mvh, Lars

Sweeper
2007-04-26, 14:20
Tips från Sweeper: Montera aluminiumnät på insidan av hålen och måla i lämplig färg. Sagt och gjort, så blev det! Tack Sweeper! PDT_Armataz_02_43

Inget att tacka för Christer! PDT_Armataz_02_03

Jag måste ju ha någon som vaktar bakom min bombare när våran klubbordförande har införskaffat sin KMP Bf109. PDT_Armataz_02_23


Göran

ChristerL
2007-04-26, 19:09
Kul att höra om dina framsteg Lars! Inga bilder??

- På min lilla Hawker Tempest målade jag undersidan med Flairs Matt Light Grey och den är mer eller mindre exakt i samma nyans som Spitfirens. Tyvärr har min burk torkat, annars skulle den behövas till sporrhjulsluckorna... (Det är Flairs Matt Dark Green som jag använt till huven.)

- Kanonerna sitter 32,5 cm ut från vingens centrum. Tyckte det såg rätt ut, mätte nog lite också!


För er som behöver skalaritningar till KMP Spitfiren har jag startat en ny tråd under Skala där jag lagt upp ritningar och några bilder: http://www.rcuniverse.se/viewtopic.php?t=2820
Jag måste ju ha någon som vaktar bakom min bombare när våran klubbordförande har införskaffat sin KMP Bf109.

No problem, I'll check your six!

taygher
2007-04-27, 14:23
Tack för det Christer!!

Jag återkommer med bilder inom kort när jag fått skala-avgaset och börjat skarva fast det på modellen. Jag har dock alltid bekymmer med att lägga in bilder, hänger inte riktigt med på hur man lättast gör det. De få bilder jag lyckats infoga har alltid blivit länkar som någon vänlig själ sedan gjort om till bilder i tråden..

Det får bli att kontakta Pitch i Danmark igen för att köpa grå Flair-färg..

Mvh, Lars

Mr J
2007-04-27, 17:59
De få bilder jag lyckats infoga har alltid blivit länkar som någon vänlig själ sedan gjort om till bilder i tråden..

Mvh, Lars

Jag har gjort det några gånger, oftast beror det på att man har klickat på [URL] i stället för [Img], eller att där har blivit något mellanslag i bildlänken. Kämpa på bara, bilder är alltid välkommet :-)

ChristerL
2007-05-03, 21:01
Lite små uppdateringar....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-205.jpg

Fick tips på en annan tråd att man kunde använda sänken för fiskare till att väga av modellen. Gjorde ett besök hos "Berras" innan lunch och kollade runt. Fanns ett antal olika modeller men fastnade för dessa. De fanns i olika vikter upp till 70 gram, köpte 6 stycken 70 grammare!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-206.jpg

Slipade av färgen och limmade ihop fem stycken. Är lite optimist och hoppas att det kanske ska räcka. Monterades längst fram med två tiewraps så länge, ska göra det stadigare när modellen är avvägd. Och...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-207.jpg

... så här ser det ut med kåpan på. Precis på håret, eventuellt får jag ta av några mm på de smala ändarna som sticker ut för att få på kåpan exakt. Liiiite tajt just nu.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-208.jpg

Antennen.... Tänkte först dra den inne i kroppen, men blev trångt i bakkroppen när jag skulle hitta någonstans att fästa ändan. Gjorde ett hål, genomföring av en gummibussning till ett servo och än så länge "bara" tejpad.
Den skarpsynte kan i horisonten ana att jag tagit bort luckorna till sporrhjulet. Satt en kväll och pulade ihop en lite mekansim som kanske skulle funka. Försökte pilla den på plats med liten plattång, tappade den och den försvann ner i fenans inre... :x
Då åkte luckorna av och mekanismen fick skakas ut ur kroppen.... Jag sparar detta jobb till senare! (=efter provflygningen)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-209.jpg

Ett OS-F stift har monterats, Microsens ombordglöd kopplats in och byglats om för F-stiftet. (Hoppas jag förstått tyskan rätt.) Soppaslangar dragna och fixat påfyllningsställe.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-210.jpg

Så här ser det det ut med kåpan på plats. Avgasröret har fått en stump slang på, en sån där färdig krök som kortats. Ska hålla för fyrtaktsvärme enligt handlaren....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-211.jpg

Saknar faktiskt en del i min byggsats!!!! Plywoodbiten som ska hålla tanken finns inte med. Använde istället plywooden som skulle stötta originalstötstängerna. Är det försent att få byggsatsen utbytt??!! :lol:


14 dagar kvar till Södertälje MFKs Modellflygets Dag, ska jag hinna?

Ompa
2007-05-04, 20:59
Håller tummarna för dej Christer. Go for it.
Vill sedan ha en extremt utförlig redogörelse hur flygningen gick PDT_Armataz_02_44
Personligen så tittar jag på min P-47a varje dag, men dock så har dygnet endast 24 timmar och det är ett sabla tryck på jobbet nu, och hemma i trädgården + bekantas bekanta som är släkt med han som man känner via henne som... som i sin tur vill ha hjälp med schakt för dränering eller en ny infart etc etc.
Blir dock lite pill då och då på Thunderbolten, såsmåningom så blir nog även den klar, frågan är mest bara när???
Behvör ett litet nacktag på mig själv och sedan en spark i akterkastellet så är jag nog snart igång på högtryck igen. Har även varit ute och slarvat en del, på flygfältet alltså och flugit. :oops:

ChristerL
2007-05-14, 10:02
En lite teaser.... Spitfiren är nu lackad med två lager WarbirdColors "Satin Clear". Blev kanske lite för blank, vi får se när den ihopmonterad ute i dagsljus! Finishen påminner nu om de Warbirds som flyger idag.

Som vanligt skiter sig allt när det är brådis, jag fick lägga på lacken med pensel, men det blev riktigt bra ändå. Lacken löste dock upp slitningarna gjorda med silverpennan på vissa ställen. Kan tänka mig att bättra på med lite Humbrol istället.

Det mesta är nu återmonterat på kärran efter lackning, hoppas på att kunna lägga upp lite bilder ikväll.

Angående Modellflygets Dag på torsdag: Den kommer absolut ställas ut i depån, men tyvärr inte flygas. Men nu är det inte långt kvar!! :D

Ompa
2007-05-14, 17:41
Attans, hade hoppats på någon najsig premiär video till helgen med lite korv och öl till :lol: :lol:
Men får väll fortsätta vänta lite till då. Håller ölen på kylning tills det blir dags :drinkers:
Hoppas kunna presentera lite bilder på min tråd under kvällen...

ChristerL
2007-05-14, 19:07
Ledsen att göra dig besviken Ompa. ;) Lovar dock att komma med bilder och flygrapport innan ölen blir dålig, keep it cold!

Innan lackningbilderna kommer några bilder på hur jag tog upp hål i motorkåpan för bränslenålen:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-212.jpg

Slipade till en insexskruv så den passade i bränslenålen. Ett papper tejpades fast på kroppen och gjorde sen en markering var skruven är/var hålet ska vara.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-213.jpg

På med motorkåpan och använd markeringen till att märka upp motorkåpan. (Jag fick klippa pappret i remsor så det skulle följa den kurviga kroppen. Men inte för mycket så pappret kan vrida sig.)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-214.jpg

Hålet upptaget och insexnyckel för att justera nålen tillfälligt på plats!

Så var det lackningsbilderna..... Fick som sagt penselmåla men det fungerade faktiskt riktigt bra. I WarbirdColors lacken droppar man i 8 droppar "cross-linker"/ounce färg, detta för att den ska tåla upp till 15% nitro. Sen späds den med vatten. Vid första lagret hade jag spätt den ca 20% (för att spruta den) och det var nog lite mycket. Andra lagret blev bättre med ca 5% vatten i. Mycket lätt att lacka med en bra pensel! Allt plockade isär och lackades, inkl. trädetaljer i motorutrymmet.

Ett bild-pottpurri på en nästan färdig Spitfire!:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-216.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-217.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-218.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-219.jpg

Antenn på plats, gjord av vajer som blev över från Nashs bälte.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-215.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-220.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-221.jpg

Landställ tillbaka på plats, hjulaxlar kapade. Har också tagit bort de bitar av spryglarna som fanns i hjulbrunnen, behöver varje mm för att hjulen ska låsas i uppe läge. Lite snygga "navkapslar" ska också på. Lite annat pyssel här och där, men som kan göras efter provflygning...

Imorgon kväll är det planeringsträff inför Englandsresan i juli. Yepp vi är fyra som drar till Flying Legends på Duxford. Av "någon anledning" (=min Spitfire) ska vi hålla till hemma hos mig!! :D

Smajly
2007-05-14, 19:52
Ja va säger man.................. GRYMT jobb asså..

bokis
2007-05-14, 19:56
Hmmm..Tordag..Zero mot södertälje kanske?...
Får man komma? :oops:

ChristerL
2007-05-14, 21:17
Tackar!


Hmmm..Tordag..Zero mot södertälje kanske?...
Får man komma? :oops:

Är du medlem i SM......... HAHAHA!!! Självklart är du välkommen!! (Sweeper har lovat att ställa ut sin Ziroli B-25a bredvid min Spitfire.)

Sweeper
2007-05-15, 09:44
Jo, B-25:an kommer att ställas ut sidan om Christers konstverk. PDT_Armataz_02_34


Göran

taygher
2007-05-15, 11:09
Den blir grym, Christer!

Jag ska åka till Påldalen på torsdag som jag hotade om tidigare men tyvärr kommer inte Spitten med. Jag fick avgasbitarna först i fredags och det dröjer ytterligare någon månad innan jag blir klar med modellen.
Tar istället med mig en liten snabb Dago Red så jag får vara med och flyga lite i alla fall.

Jag har börjat kapa lite i glasfibern och insåg efter en stund att jag kommer att behöva ta upp en servicelucka på undersidan, bakom motorn. Gjorde det igår kväll och det blev ju sådär.. Efter lite handpåläggning kommer det förhoppningsvis att se OK ut på 50 meters håll.. 8)

Jag har tagit några bilder på avgaspiporna med mobilen och skall nu försöka få med dem i inlägget.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ExhaustCloseup.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ExhaustSideView.JPG

Vi syns väl på torsdag!

Mvh, Lars

ChristerL
2007-05-15, 12:40
Jag har tagit några bilder på avgaspiporna med mobilen och skall nu försöka få med dem i inlägget.

Vi syns väl på torsdag!


Nej men fy f-n va snyggt det blir med skalautblåset. Man kanske skulle bygga sig en Spitfire till??!!

Absolut, vi ses på torsdag!

colsson
2007-05-15, 12:48
Mycket snyggt!! :)

Daniel L
2007-05-17, 11:07
jag såg att du hade metall stötstänger till skeven var kan man få tag på sådana????
skulle behöva sådana till min spitfire. :o

ChristerL
2007-05-17, 20:35
M3-länkar inköpta på Söders RC Hobby, stängerna köpta på Clas Ohlsson!

ChristerL
2007-05-18, 21:51
Så har man lyckats smälta Södertälje MFKs "Modellflygets Dag". Tycker det blev riktigt lyckat i år med bara några få regndroppar. Trist var Bokis motorhaveri i Zeron med följande utelandning. Bokis första flygning med Zeron var annars dagens höjdpunkt.

Som lovat följde Spitfiren med ut och jag fick chansen att ta lite utomhusbilder. Åååå jag märkte att min placering av soppapåfyllning satt precis under luftintaget på vingen, inte en chans att komma åt. Blir till att flytta!

Well, så här ser den ut i dagsljus:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-222.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-223.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-224.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-225.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-226.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-227.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-228.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-229.jpg

Lars "Taygher" dök som lovat upp, kul att träffas! Här visar Lars upp sitt skalautblås till Spitfiren för Göran "Sweeper" Grenander. Snyggt var det, lätt och inte alls dyrt. Blir att tänka på till kommande projekt.
Lars och jag försökte köra lite "Alfa Models Combat" med våra P-51 och Fw190. Tyvärr var min P-51a med borstad 300 utklassad i vinden. Men nästa år flyger vi formation med våra Spitfires, eller hur??

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-230.jpg

Två snyggingar: "Sweepers" Ziroli B-25a och "ChristerLs" KMP Spitfire. De ser nöjda ut!

DrHanke
2007-05-19, 20:08
hehe åsså en lite filsnutt från samma meeting som bilderna.


https://www.youtube.com/watch?v=tVfNEooP8Ok

zeno
2007-05-19, 20:36
ChristerL: Jag hängde inte riktigt med där under skyddslackeringsbiten..
Har fått hem mina Warbird Color-burkar nu.

Men du penslade på istället för att spraya eller?
Om ja, hur om det sig? :)

ChristerL
2007-05-19, 22:08
DrHanke,
Tack för den filmsnutten, den ger mersmak. Du ställer väl upp för en "riktig flygrulle" lite senare?

Zeno,
Mmmm.... så här var det. Typ 5 dagar kvar till Modellflygets Dag och jag fick några timmar över. Blandade till lacken enl. instruktionerna, provade att spruta med min Aztec med "stort munstycke". Visst det fungerade men insåg att det skulle ta DAGAR att täcka modellen med den sprutan. Plockade fram en lite större jag har men:
1. Slangen från min lånade kompressor passade inte sprutan....
2. Sprutan var inte rengjord ordentligt efter senaste jobbet....
3. Ett antal fula ord och jag letade fram den bästa penseln jag hade och penslade på lacken istället. Och ärligt talat gick det väldigt lätt och blev bra. Man behöver så klart inte spä ut lacken lika mycket, jag hade i 5% vatten till andra lagret och det kändes perfekt.

Orsaken till att jag penslade var alltså tidsbrist och "problem" med utrustningen. Att spruta WBC ska inte vara några problem!

Sweeper
2007-05-19, 23:00
Jag håller med Christer om att det inte ska vara några problem med att spruta WBC. Jag la på primern på min B25:a med en touch-up spruta. Det var mitt första försök någonsin med en färgspruta och det tog lite läsande i manualen för sprutan, i manualen som jag fick av Chuck Graves för färgen och en del experimenterande och sprayande innan jag fick till hur man skall göra. Och det fungerade bra! :-) Den skall läggas på tunnt i många lager. Att det är många lager gör inget då den är torr för andra lagret på ungefär 10 minuter.


Göran

ChristerL
2007-05-19, 23:01
Jo..jag postade lite bilder på Nyköpings MKs Forum och kunde inte låta bli att göra detsamma här. Från en out-of-the-box-KMP-Spitfire till hur den ser ut idag. Ganska kul att se skillnaden på första och sista bilden!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-66.jpg
http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-73.jpg
http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-136.jpg
http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-179.jpg
http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-224.jpg

Sweeper
2007-05-19, 23:02
Ja, det är ju en "viss" skillnad! :D


Göran

DrHanke
2007-05-20, 08:40
hehe Christer klart det kan bli så! Att det är samma maskin är svårt att gissa men gisses vad läckert du har lyckats med den!

Slumpen
2007-05-20, 15:37
Man brukar ju säga att en bild säger mer än tusen ord...
men...
Efter att ha sett Spitten din i verkligheten på Påldalen så är det helt annorlunda. Det är fin minsann, men den är ännu finare i verkligheten! Även om jag nu hade hoppats få se den flyga. (och vem hade väl inte det!)

Tomas,
(som för övrigt flög grön Hellcat...)

Ompa
2007-05-20, 19:22
Kul att få se den åtminstone på "Fältet" där den såg riktigt fin ut Christer.
Längtar spänt på fortsättningen...
Gillar förresten skarpt den käcka sången på Hankes filmsnutt PDT_Armataz_02_29

taygher
2007-05-20, 19:45
Hej Christer!

Det var härligt att äntligen få se Din pärla i verkligheten, och mycket trevligt att träffas också! Modellflygets dag på Påldalen gav mersmak, räknar med att återkomma nästa år. Kul att se de snyggt arrangerade bilderna!! :D

Jag har jobbat med mitt avgassystem i helgen och allt är på plats. Närmast blir det montering av gasservo och ackar. Kommer nog att kopiera Dig här också.. Återkommer med bilder inom kort.

Ett härligt inslag på nästa års modellflygets dag skulle vara ett par KMP-spitfires och en Ziroli B25:a. (Sweeper, 12 månader räcker väl för Dig att få Din drömkärra provflugen och klar??) PDT_Armataz_02_12

Om jag känner Bokis rätt återkommer han väl med en 4-meters ME262:a med dubbla turbiner eller nåt´ i den stilen!!

Mvh, Lars

Sweeper
2007-05-20, 20:01
Det var skoj att träffa dig på meetinget! Jag skall göra mitt allra bästa så att den är så klar som möjligt till nästa års Påldalen! PDT_Armataz_02_02

Håller just nu på att konstruera om landningsställen så att jag kan få in de detaljer som jag vill ha där. PDT_Armataz_02_28


Göran

taygher
2007-05-23, 08:17
Ja, det var riktigt kul att träffa Dig och många andra goa gubbar som skriver och berättar här på forumet.

När man ser din mäktiga modell och inser hur mycket jobb Du lagt ned och hur mycket jobb det är kvar känns det som en bagatell att få Spitten klar för start.. :oops:

Jag skulle gärna följa en separat tråd om den vidare utveckligen av Ditt mästerverk och det är säkert många fler som vill se hur bygget framskrider. Och tänk så många virtuella ryggdunk det blir!! Rena tändvätskan så att Du orkar kämpa vidare i bygglokalen.. PDT_Armataz_02_44

Och Christer, är Din snygga Spitfire invägd och klar nu?? Jag vill veta allt om premiärturen som jag hoppas är runt hörnet!

Sweeper
2007-05-23, 11:24
Jo, jag skulle gärna starta ännu en tråd angående mina projekt här på RCFlyg. Men just nu har jag tre trådar igång på två olika sajter gällande mina två byggen. Och det tar en del tid att redigera bilderna, skriva texten till dem och lägga in dem. Och den tiden har jag tyvärr inte hur gärna jag än vill. :(


Göran

ChristerL
2007-05-23, 21:12
Ett härligt inslag på nästa års modellflygets dag skulle vara ett par KMP-spitfires och en Ziroli B25:a. (Sweeper, 12 månader räcker väl för Dig att få Din drömkärra provflugen och klar??) PDT_Armataz_02_12


Det siktar vi på!! PDT_Armataz_02_44 Och kanske kanske Nalle är färdig med sin Hurricane då också?

Har tyvärr inte blivit mycket gjort sen MFD. Ska ta och göra det sista till helgen, kanske köra motorn i trädgården!
Nu när DrHanke lovat att hjälpa till med en flygrulle är det bara att kavla upp ärmarna, dunka händerna i kaklet och ro kon i land. Eller vad det nu heter....

Tack för alla glada tillrop här och på MFD, kul att ni tycker att jag "fick till det"!
Har även sen senast fått mail från Paul Morrison, på Kondor Model Products (KMP), som undrar om de får använda mina bilder på deras hemsida och ev. i nästa katalog!

Holm
2007-05-24, 19:52
Ni alla som vill se Sweepers bygge, kolla på Nyköpings Modellklubbs hemsida, forum flyg. Tråden börjar med : "Behöver hjälp av....."

Där visar han "allt" nästan !!! :roll: och nästan varje dag. Killen är ju enastående !

mvh/ SH

Mr J
2007-05-24, 20:16
Oerhört imponerande!

Här är en genväg...

http://nykmk.se/forum/viewtopic.php?t=514

Sweeper
2007-05-25, 05:33
Tack Sören och Mats. PDT_Armataz_02_15


Göran

Ompa
2007-05-26, 06:53
Ett härligt inslag på nästa års modellflygets dag skulle vara ett par KMP-spitfires och en Ziroli B25:a. (Sweeper, 12 månader räcker väl för Dig att få Din drömkärra provflugen och klar??) PDT_Armataz_02_12


Det siktar vi på!! PDT_Armataz_02_44 Och kanske kanske Nalle är färdig med sin Hurricane då också?

Har tyvärr inte blivit mycket gjort sen MFD. Ska ta och göra det sista till helgen, kanske köra motorn i trädgården!
Nu när DrHanke lovat att hjälpa till med en flygrulle är det bara att kavla upp ärmarna, dunka händerna i kaklet och ro kon i land. Eller vad det nu heter....

Tack för alla glada tillrop här och på MFD, kul att ni tycker att jag "fick till det"!
Har även sen senast fått mail från Paul Morrison, på Kondor Model Products (KMP), som undrar om de får använda mina bilder på deras hemsida och ev. i nästa katalog!

Måste vara oerhört smickrande att bli tillfrågad av självaste tillverkaren att få vara med i deras katalog & hemsida. Best of luck...
Ang flygrullen, ölen ligger där dom ligger, kallt kallt i kylen. Kanske får möjligheten att avnjuta lite flygfilm ev nästa helg då?

DrHanke
2007-05-26, 08:38
Har tyvärr inte blivit mycket gjort sen MFD. Ska ta och göra det sista till helgen, kanske köra motorn i trädgården!
Nu när DrHanke lovat att hjälpa till med en flygrulle är det bara att kavla upp ärmarna, dunka händerna i kaklet och ro kon i land. Eller vad det nu heter....

Tack för alla glada tillrop här och på MFD, kul att ni tycker att jag "fick till det"!
Har även sen senast fått mail från Paul Morrison, på Kondor Model Products (KMP), som undrar om de får använda mina bilder på deras hemsida och ev. i nästa katalog!

Christer hoppas det inte gör nått att vi sa nått men det var omöjligt att inte berätta om din otroligt fina spit!!

ChristerL
2007-05-26, 17:41
Christer hoppas det inte gör nått att vi sa nått men det var omöjligt att inte berätta om din otroligt fina spit!!

Aha, jag tror jag förstår! :)

Mmm.. får se när det blir möjligt med en flygrulle. Provflygning kanske det blir tidigare.... någon gång så där vid lämpligt klockslag...... Å så vill visst ÖMH ha med den i sin "depå" på Barkis.....

taygher
2007-06-11, 14:00
Hej Christer!

Hur går det för Dig?? Har Du hunnit med premiärturen ännu?
Själv har jag byggt som besatt hela helgen och startade upp motorn igår i solskenet. Min första Saito brummade igång direkt utan problems. Körde den en tank utan motorkåpa och med originaldämpare och plockade sedan på godiset. Hoppas verkligen att det blir mindre oljesprut när man vågar skruva in nålen för nu blev modellen skapligt duschad på sidorna..
jaja, det kostar att ligga på topp! :lol:

Funderade lite när det gäller radiomontaget i kroppen. Insåg att det skulle bli svårt att styra var vingens servokablage (1st multiplexkontakt) samt luftledning skulle hamna i kroppen när vingen plockades på. Vill helst inte trassla in något i höjdroderservot.. Löste det genom att montera en tunn makrolonskiva (typ lexan) över servona. Funkade mycket bra!

Skall rengöra kropp & vinge för dekalmontage ikväll så den inte ser så naken ut.

Bifogar bilder nu när jag äntligen fattat hur man gör.. :oops:

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/KMP_Spit_Radioinstallation.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/KMP_Spit070610.JPG

Sweeper
2007-06-11, 18:07
Det där med en makrolonskivan var ju en smart sak! PDT_Armataz_02_43

Skall bli trevligt att få se din kärra i luften! :-)


Göran

ChristerL
2007-06-12, 22:36
Hej Christer!
Hur går det för Dig?? Har Du hunnit med premiärturen ännu?

Att det är tyst betyder inte att det inget händer...... Bara lite småfnul in i det sista:
- Har lastat i ca 560 gram bly i nosen. Började bli orolig för totalvikten och postade en fråga på RCMF (http://www.rcmf.co.uk/4um/index.php/topic,23941.1500.html). När jag vägde Spitfiren ovetenskapligt som vanligt (Jag/Spitfire minus jag) blev det hela 6,7 kg!! Men svaren på RCMF tröstade, det finns dom som inte byggt med cockpit/pilot/infällbart sporrhjul som hamnat i samma viktklass.... Har dock vidtalat min chefsmekaniker Jim att göra en ny tyngre spinnermutter, så ev. kan jag ta bort lite bly!
- Inte nöjd med flapsen, satt i lite längre servoarmar.
- Ena hjulet ville inte gå upp rakt i brunnen. Efter att ha kliat mig i huvudet kom jag ju på att Robarts fjädrande ben har en inre diameter på 7 mm och pianotrådsstumpen jag fäster den i är 5,3 mm. Alltså, beroende på hur jag drar fast benet blir det ganska stor differens ute vid hjulet.... Var var jag när dom delade ut hjärnor?? (Citat ur Kalle och Hobbe)

Det går alltså framåt, planerar att åtminstone provköra motorn den här veckan!! Och du Lars, ser snyggt ut! PDT_Armataz_02_43

taygher
2007-06-13, 19:37
Tack för de glada tillropen, grabbar!

Skönt att höra att Du inte gett upp helt, Christer.. :D

Oj oj oj, närmare 7kg:s vikt!? Jag har faktiskt inte vägt min modell men när Du säger det så har jag noterat att det är mycket modell att bära runt på i hobbyrummet.. Jag är i Malmö för tillfället och skall göra en lika vetenskaplig vägning som Din när jag kommer hem imorgon. Hoppas att Saito 125:an orkar med att få upp kärran i luften, manualen pratar om 5,5kg statisk dragkraft med APC 16x6.. Jag har lyssnat på Bokis och väntar på att få en specialbricka svarvad med diameter 95mm (ca. 150g) som skall fungera som svänghjul/vikt precis framför propellern. Hoppas på att detta gör att jag behöver blya mindre samt att motorn går mjukare.

Jag har kämpat vidare och nu fått på dekalerna samt limmat de fasta huvdelarna. Nu är det "bara" kanonerna, ställbensluckorna och målning av träbitar i motorutrymmet kvar. Sedan blir det att kolla TP innan premiären..

Plockade med modellen till klubbfältet igår och passade på att fota den i det fina vädret. Den ser ut ungefär som alla andra KMP-spitfires, möjligen kan väl avgaspiporna dra något pluspoäng. 8)

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/KMP_Spit@Sunset.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/KMP_SpitandLWN.JPG

Ompa
2007-06-13, 19:57
Ser mycket bra ut, hoppas du får en lyckad provflygning med mycket bilder/film :D
Ska du ge dig på vädring a´la Christer eller låter du den vara som den är?

taygher
2007-06-13, 21:42
Jag har inte planerat att vädra den, främst för att jag inte tror att jag lyckas speciellt bra.. Jag har funderat lite på om dekalerna sitter kvar i längden då kroppssidorna blir skapligt kletiga med skalautblåsen.. Men jag resonerar väl som vanligt; -Ett bekymmer i taget! :)

Skall försöka muta någon med filmkamera när det är dags för flygtur.

Hur går det med P-47:an förresten, Ompa? Har det hänt något senaste månaden?? Hoppas Du har hittat tid att vara i hobbyrummet..

bokis
2007-06-13, 21:48
Tjusiga bilder!
Hoppas du får tag på nån som kan filma.skulle vara jättekul o se!

ChristerL
2007-06-14, 09:13
Hallå där Lars, nu tar vi och saktar ner lite!! Inte kan du väl redan vara klar för provflygning?? Du har väl inte byggt ett år som jag gjort??!! :lol:Jag har lyssnat på Bokis och väntar på att få en specialbricka svarvad med diameter 95mm (ca. 150g) som skall fungera som svänghjul/vikt precis framför propellern. Hoppas på att detta gör att jag behöver blya mindre samt att motorn går mjukare.

Det här låter som ett intressant alternativ. Min chefssvarvare Jim ska komma förbi i helgen och ta mått för en ny spinnermutter, men det här låter "enklare". Du kommer alltså byta ut ordinarie propellerbricka mot den här stora?

colsson
2007-06-14, 09:38
Urtjusig modell Lars! :)

JeN
2007-06-14, 10:32
Hej!
Det är ena snygga Spitfire ni har fått ihop!
Jag besökte Barkaby i helgen som gick, och tog en titt på Christers
Spitfire - den är väldigt snyggt målad och vädrat.

För att dekalerna skall sitta kvar bör de lackas över med någon
klarlack. Förslagsvis Warbird Colors vattenbaserade från
Fighteraces i England. ( De färgerna verkar vara identiska med
hobbyfärgerna från Agama / Xtracrylix från Tjeckien med tillsats
av härdaren! )

Mvh Jesper

Ompa
2007-06-14, 17:52
Jag har inte planerat att vädra den, främst för att jag inte tror att jag lyckas speciellt bra.. Jag har funderat lite på om dekalerna sitter kvar i längden då kroppssidorna blir skapligt kletiga med skalautblåsen.. Men jag resonerar väl som vanligt; -Ett bekymmer i taget! :)

Skall försöka muta någon med filmkamera när det är dags för flygtur.

Hur går det med P-47:an förresten, Ompa? Har det hänt något senaste månaden?? Hoppas Du har hittat tid att vara i hobbyrummet..

Tyvär så har byggaktiviteten inte varit vad jag önskat den senaste månaden. Högtryck på jobbet och i trädgården, för att inte tala om alla jäkla fotbollsmatcher på helgerna :evil: Skulle ha lackat om kropp och vinge den senaste helgen, men... Vad vore livet utan alla MEN PDT_Armataz_02_28
Har återupptagit mitt heliflygande och det har nog varit den största aktiviteten inom RCflyg den senaste tiden (Har även precis beställt en ny heli oxå PDT_Armataz_02_03 )
Kanske gör en tråd om det när jag börjar skruva på den, får se.
Nåväl, det verkar som det kommer att dröja ett tag till innan jag får luft under vingarna på min P-47a. Lovar dock att ta mig i kragen och blåsa på ny färg inom kort så att resterande arbete kan fortskrida. Är väll tvungen att lägga om arbetsplaneringen bara så den rymmer lite modellbyggande.
Nästa vecka är ju åter en 4dagars vecka, får väll skippa sillen till nubben :?: på midsommar så man orkar lite på lördagen he he he.

taygher
2007-06-15, 13:14
Återigen, tack för alla glada tillrop! :D

Christer, yep jag ska byta ut propellerbrickan mot en specialbricka, diameter 95mm, 3mm tjock med 6,5mm tjockt centrum motsvarande originalbrickan. (Annars går inte den större delen av brickan fri från proppen. ) Jag har gjort en liten skiss på brickan i det lätt underskattade programmet paint.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Propellerbricka.JPG

Jesper, jag har funderat lite och bestämt mig för att lacka modellen med matt lustrekote (stavning??) från Top Flite för säkerhets skull. Inser att modellen inte blir snygg med fladdrande dekaler.. :oops:

Ompa, kämpa på grabben, jag känner igen mig i Din situation. Man har tusen bollar i luften och när en liten stunds lugn infinner sig saknas inspiration att få något gjort i hobbyrummet.. Jag funkar så att jag får en riktig kick i rätt riktning när jag inser att modellen snart är klar och då kan jag bygga halva nätterna.. (Till min frus stooora glädje!!) PDT_Armataz_02_03

Christian, kul att Du tycker den ser vettig ut. Vill gärna ha lite hjälp med div. krutstänk och sot bakom avgasrören med hjälp av airbrush. Du har inte vägarna förbi Tranås?? 8)

Bokis, jag har lokaliserat en mycket god vän komplett med DV-kamera. Nu hoppas jag bara på att landningen blir av "Bokis-kvalitet" i videon..

ChristerL
2007-06-15, 13:28
Tack för ritningen, ser ganska exakt ut som den jag och Jim gjorde igår kväll!! APC-propellerns krökta blad stökade till det lite, men Jim tog lite mått och vi får se ikväll om han kommer förbi med en bricka.

JeN
2007-06-15, 15:55
Hej!
Lustrecote är en bra skyddslack, men den har starka lösningsmedel!
Ta det lugnt och se till att underliggande färger är ordentligt torkade,
samt spruta i tunna lager, så du inte får för mycket lack på samtidigt.
Andra sorters färg inunder riskerar att lyfta och krakelera ifall lacken löser upp den.
Mvh Jesper

Ompa
2007-06-15, 17:46
Tack taygher det är sånt som värmer. Bara den blir omlackad så hoppas jag det ska driva på lite mera, skulle gärna vilja ha den med på klubbens uppvisning i augusti, även om den inte kanske är flygbar, men för allmän beskådan. Lovar som sagt var att ta mig själv i kragen och ge mig själv en spark i akterkastellet :butthead:
Dock ska jag vara funktionär i morgon då klubben anordnar Q500 & SQ500 tävling, hoppas dock på att få något gjort med P-47an denna helg :shock:

ChristerL
2007-06-19, 21:52
Så var det dags för lite bilder, det var ett tag sen....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-231.jpg

... tyckte spindeln också som passade på att sätta upp nät mellan fenan och antennen.
Har haft lite problem att få till landställen, ena 4" hjulet ville ta i kanten på hjulbrunnen. Tillsist fick jag sätta på ett par Robart 3 1/2" hjul, de var både mindre (så klart) och tunnare. Hjulen låser nu perfekt.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-232.jpg

När jag plockade ihop modellen på Modellflygets dag såg jag att påfyllningen av soppa kom precis under vingens luftintag, klantigt! Blev så här; slangen är för vevhusoljan och den röda pluppen sitter på tanknippeln.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-233.jpg

Så här blev brickan Jim gjorde åt mig, lite tjockare än den på Lars ritning. Jim försänkte också lite för att få några fler gängor till muttrarna. Vikt? 250 gram!! Blir nu skyldig Jim många pints när vi drar till UK och Flying Legends om några veckor! :D

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-234.jpg

Så här ser det ut från sidan.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-235.jpg

Fick plocka bort några av blysänkena, 6 x 70 gram sitter kvar. Provflygningen får avgöra om jag kan ta bort någon till.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-236.jpg

Genom den stängda huven blinkar ombordglödens diod glatt på instrumentbrädan.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-237.jpg

Flt Lt Ray Nash är nu redo för uppdrag. Syrgasmasken är på, seat beltsen är ordentligt åtdragna, huven är stängd och checklistan har gåtts igenom. Nu väntar vi på bra väder!!

Wåfflan
2007-06-19, 22:18
Har följt denna tråd från början och njutit samt lärt mig en massa av bygget. Gissa vad jag är nervös inför premiären. Tack för en alldeles superb byggtråd!

Stort lycka till önskas!

taygher
2007-06-20, 09:40
Härliga bilder, Christer!

250g bricka gör säkert nytta så långt fram på modellen. Min leverantör av brickor (?) är tyvärr lite långsammare än Din för jag har inte fått min.. :(

Kul att se också att Flt Lt Ray Nash fick plats under huven!! :D

Bilder/video från premiären står högt på önskelistan!

Daniel L
2007-06-20, 11:13
liten fundering bara. Gör inte brickan så att motorn blir slöare i ju med att den får dra runt mer vikt?????

bokis
2007-06-20, 11:30
Den accelererar sämre men det har ingen betydelse,den här sortens kärra flygs mjukt o ska oxå gasas mjukt..
Vinsten är så mycket större än baksidan,stabil tomgång ,mindre vikt i nosen ju längre fram den kommer och en rätt gjord skiva
tar faktiskt bort en del vibrationer..
Om man har en hyfsat skalenlig Warbird så är det ofrånkomligt att man måste vikta ner den i fram för orginalen hade en ansenlig vikt i nosen o våra modellmotorer är inte i närheten..

taygher
2007-06-26, 13:44
Svänghjulet/propellerbrickan är klar! (Äntligen) :)
Vägde den omgående och vikten är 179,6g. Eftersom Du (Christer) även har ett helt gäng blysänken misstänker jag att det inte räcker för att balansera modellen. Men det märks ikväll..

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Svänghjulet.JPG

ChristerL
2007-06-27, 20:15
Ser bra ut Lars, hoppas du inte behöver alla dina 400 gram bly! :D
Tror inte vi behöver oroa oss för tunga Spitfires. Överallt man läser hamnar de på 6,5-6,7 kg.

En snygg norsk Spitfire på 6,6 kg med skalarör: http://www.rcuniverse.com/forum/m_2671070/mpage_31/tm.htm

F-n regn hela dagen i Stockholmstrakten. Men imorgon ska det blir bättre.... PDT_Armataz_02_40

taygher
2007-06-28, 09:27
Har kollat på den snygga Norska Spitten. Såg att han delat kåpan för att lättare komma åt sitt avgassystem. Med facit i hand hade det varit en bättre lösning även på min kärra men nu är det som det är.. :roll:

Vägde min modell i 2 delar på digital hushållsvåg igår. (Max 5kg) Med 400g bly i nosen väger den precis under 6,5kg utan soppa. Yep, jag behövde 400g för att få vettig balans. Det är ju jättekul att Saito 125:an är så lätt, speciellt om den hade varit monterad i något annat än en warbird! 8)

Körde motorn ytterligare en gång igår och noterade att det mesta runt motorn skakat/skakar loss. Blyklumpen som jag tyckte jag fick fast på ett bra sätt flyttade på sig också.. Vigde resten av kvällen till ombyggnation och hoppas nu på att saker och ting sitter kvar vid nästa motorkörning. Inbillar mig att vibrationerna till stor del berodde på att de bakre skruvarna som håller motorn hade lossnat bl.a.
Skall kolla balans på propp, proppbricka och spinnerbakplatta ikväll, bäste kompisen kommer över med balanserare ikväll..

Min smarta lösning med magneter som håller fast canopyn falerade oxå. Vibrationerna lyfte lite på den så proppblåset fick tag i den och svisch, bye bye med den!! Får helt enkelt ge upp tanken och skruva fast eländet.

Jag tror att Du kommer att hinna före med premiärflygningen Christer.
Har hyrt stuga på Öland nästa vecka och frågan är om jag hinner få upp kärran innan det är dags att packa bilen..

taygher
2007-06-29, 09:05
Körde motorn igen igår efter div. justering (läs fastskruvning) och till min glädje såg det mycket bättre ut! Att det är så viktigt att ha motorn fastskruvad i motorbocken?! :p

Balanserade proppen (en 2:a gång) men kunde tyvärr inte balansera propellerbrickan eftersom den var för tung för balanseraren. Får helt enkelt lita på att den är precisionssvarvad..

Med lite tur kanske vädret tillåter en premiärtur på söndag.

Hur går det med Ditt premiärlyft, Christer? Any news??

Sweeper
2007-06-29, 09:43
Körde motorn igen igår efter div. justering (läs fastskruvning) och till min glädje såg det mycket bättre ut! Att det är så viktigt att ha motorn fastskruvad i motorbocken?! :pPetitesser! Vadå skruva fast motorn? Jag brukar köra med silvertejp! Funkar väldigt bra! :lol:Göran

ChristerL
2007-06-29, 19:50
Hur går det med Ditt premiärlyft, Christer? Any news??

Onsdagkväll vräkte regnet ner, torsdag kl. 18 åska och regn, fredag middag med familj, lördag IKEA, söndag middag med släkt, lördag-söndag fältet upptaget av helikoptertävling....... PDT_Armataz_02_21

Men måndag kväll ser ut att bli fin!! PDT_Armataz_02_17

Trevlig helg!

Frippe
2007-06-29, 20:09
Christer. Torsdag; sol och svaga vindar på Påldalen, var där och flög...

Helikoptertävlingen tar förhoppningsvis slut på söndag förmiddag. Ska kolla upp det lite nogrannare.

ChristerL
2007-06-30, 08:46
Christer. Torsdag; sol och svaga vindar på Påldalen, var där och flög...

Mmmm vet, men när det var åska å regn i Salemstrakten runt kl. 18 vågade jag mig inte ut....
Å sen brukar det vara mycket gamar/läppflygare ute på torsdagar.... PDT_Armataz_02_26

bokis
2007-06-30, 09:18
Christer. Torsdag; sol och svaga vindar på Påldalen, var där och flög...

Mmmm vet, men när det var åska å regn i Salemstrakten runt kl. 18 vågade jag mig inte ut....
Å sen brukar det vara mycket gamar/läppflygare ute på torsdagar.... PDT_Armataz_02_26

Radius Vulgaris o Vetus Alltus verkar häcka kring små,klippta öppna fält här i stockholmstrakten..

taygher
2007-07-01, 19:03
Nu har min Spitfire klarat av premiärturen, Christer och Göran!!

Det var skapligt nervöst att rulla ut ögonstenen på startbanan igår kväll. Hade kollat TP flera gånger, roderutslagen ännu fler gånger och nu var det dags.. :shock:
Kollade att motorn varvade ur en sista gång, fick ett moln av olja rakt i nyllet (ny motor som går fett + skalaavgas = olja överallt bakom motorkåpan..) sedan rullade hon iväg. Drog vänster vilket jag inte riktigt var med på men jag höll i och lyfte en liten bit innan fältkanten i alla fall. Inte säsongens snyggaste start men nu var hon uppe!

Fick trimma lite dyk och höger skev sedan flög hon rakt. Kändes mäktigt att spaka en så stor krigsfågel och efter ett tag vågade jag känna på henne lite. Höjdroderutslagen var alldeles för kraftiga, det räckte att titta på spaken.. Skevroderna var däremot väldigt tröga så det var inte direkt roderharmoni den första flygningen. Gick upp på höjd för att testa lågfart med full splitklaff. Inga som helst klipptendenser, vaggade lite upp och ner vid extremt låg fart med mycket höjdroder och full klaff. Skönt!! :D

Efter ca. 8 minuters flygning påbörjade jag landning och Bokis hade verkligen rätt i att hon flyter ut duktigt. Gjorde 2-3 inflygningar som resulterade i att hon flög över hela fältet på tomgång. Vid fjärde försöket kunde jag äntligen (med väldigt torr mun) sätta ned hjulen på banan. Hon nosade över nästan direkt vilket förvånade mig med tanke på banans hårdhet och jämnhet plus de skapligt stora hjulen. (Robart 4") En närmare inspektion visade att mina ställuckor av duralaluminium var lite väl stora. De tog i gräsmattan när ställbenen fjädrade ner vid själva sättningen. Resultatet blev ungefär som att dra i handbromsen.. Inga synliga skador i alla fall och jag är mycket nöjd att ha klarat av premiären!

Nu skall ställuckorna modifieras så att de inte ställer till problem vid nästa landning samt motorfäste mm. inspekteras så det inte blev några skador ändå som inte syns med motorkåpan monterad. Hängsle och livrem... 8)

Det var meningen att premiären skulle videofilmas, kamera var bokad men tyvärr var ägaren till denna kamera på semester så det blev ingenting med det.. Jag vet att det låter djäkligt lamt, Bokis men det är faktiskt sant!! :roll:

Lycka till med Din premiär, Christer! Spitfiren var mäktig i luften och jag ser fram emot att lära känna henne bättre!!

Sweeper
2007-07-01, 19:08
Jag måste få gratulera!!!!! Bra jobbat!!!! PDT_Armataz_02_44


Jag ser fram emot att få se en film snutt där du gör en lågsniff i låg fart över fältet!

Har pulsen gått ner än? ;-)Göran

Mr J
2007-07-01, 19:33
Jättegrattis! :wave:

Då kan man dra en lättnadens suck nu då...
Efter att ha läst varenda inlägg i byggtråden var det lite nervöst att läsa provflygningsrapporten ;)

taygher
2007-07-01, 22:02
Tack för de värmande orden, grabbar! :rock:
Har kollat på Spitten lite närmare ikväll och inga skador på ställ eller motorfäste så jag är glad som en speleman!
Har fimpat ställuckorna ca 10mm och fasat av lite extra i framkant. Skall dubbelkolla att det räcker innan nästa start.

Åker en sväng till Öland med familjen imorgon och tar en veckas semester från modellflyget. Hoppas givetvis på att vädret är bra på hemmaplan v.28 och framåt, så att jag kan fortsätta att lära känna min härliga Spitfire. (Och få med henne på film..)

Och ja Göran, min puls har gått ned något.. 8)

colsson
2007-07-01, 22:07
Grattis!! Skönt att allt gick väl!! :)

Ompa
2007-07-02, 20:20
:wave: Grattis
Nu fick man lite eld där bak, måste helt enkelt få tummen ur...
Tyvärr har min nya Raptor tagit all min uppmärksamhet de senaste två veckorna, men den blir klar denna vecka, sen blir det P47 P47 P47..........

Sweeper
2007-07-02, 20:39
Ja kom igen nu Tomas! Era kärror peppar mig att få min klar! Så det är bara till att sätta lite fart! ;)


Göran

bokis
2007-07-02, 21:12
Många ,många grattis! Ledsen för landningen men här kommer ett hett tips:
45-55 grader klaff(inte mindre,då får den lyftkraft istället!),upp med den på höjd med öppen mix klaff/höjd o mixa den med klaff ute så att den dyker liiite..
När du sen landar,så håller du emot med höjden lite o reglerar sjunket med gasen,öva gärna på höjd för att få ett jämnt "sjunk"
Vitsen med att ha den trimmad så att du får dra lite höjd är att i samma ögonblick som hjulen tar i backen så släpper man efter o den står på backen..
Det här verkar jobbigt men i realiteten så är det ett fantastiskt sätt o få snygga landningar på och hastigheten blir MYCKET lägre..
Det här med mycket klaff var en tröskel för mig att kliva över men
det känns fantastiskt tryggt när det sitter där..

ChristerL
2007-07-03, 07:40
Bara att instämma i alla gratulationer!!! (F-n Lars hann före mig...... ;) )

Var i alla fall ute och körde motorn igår kväll. Rejält sur och med ombordglöden var den riktigt lättstartad. Körde den rikt i ca två tankar utan motorkåpa, monterade på kåpan och skulle fortsätta men då var glödacken slut... Hur som helst gick motorn fantastiskt bra och mer eller mindre vibrationsfritt, jag som var rädd att hela cockpiten skulle ramla i bitar!
Enda aber var när jag skulle provtaxa på det nyklippta gräset, kärran ställde sig på nosen direkt. Trots framvinklade ben, men troligen pga mina 3 1/2" hjul. Får nog tänka om lite här.

Ser alltså ut som det inte blir någon provflygning innan Englandsresan i helgen, får väl istället insupa inspiration på Flying Legends!!

Ha det gott, och än en gång grattis Lars!!

taygher
2007-07-03, 20:20
Bokis skrev: Många ,många grattis! Ledsen för landningen men här kommer ett hett tips:
45-55 grader klaff(inte mindre,då får den lyftkraft istället!)... Det här med mycket klaff var en tröskel för mig att kliva över men
det känns fantastiskt tryggt när det sitter där..

Bokis, jag har funderat lite kring detta med splitklaffarna på Spitfiren. Om jag inte är helt ute och cyklar är de mer en luftbroms än traditionell klaff. Jag menar, hjältarna som spakade dessa juveler under andra världsbråket hade väl inte möjlighet att använda lite klaff vid start, eller hur? Det var väl allt eller inget? Vad jag förstår hade man väldiga utslag, närmare 90 grader typ. I byggmanualen beskrivs lämpligt utslag som 75 till 80 grader, jag har monterat mina klaffar med CA-gångjärnen i paketet och får som mest ca. 65 graders utslag. (Optimistiskt mätt till och med kanske?)

Problemet är inte servonas rörelse utan att klaffarna går emot vingen när de har ca. 65 graders utslag. Själva klaffen är avfasad vid infästningen för bättre frigång men kanten på vingen är dessvärre inte det. Min plan är att försiktigt frilägga klädseln vid klaff-infästningen för att fasa av denna kant så att klaffen får möjlighet att röra sig längre. Jag hoppas också på att kunna värma fast klädseln igen på den avfasade ytan utan att det ser för jäkligt ut.. Jag är som alltid optimistisk i förväg! 8)

Jag siktar på att få ca. 80 graders utslag på splitklaffarna, det borde innebära skaplig bromsverkan i luften utan någon adderad lyftkraft att tala om. Jag känner mig inte så rädd för att ha ett rejält utslag på klaffarna, jag vill bara få ner farten! :lol:

Tomas, Göran och Christer; Gott att min kallsvettiga premiär sparkar Er därbak/inspirerar Er att kämpa på!

Tack än en gång för alla vänliga kommentarer, Ni är för goa allihop!!! PDT_Armataz_02_44

Sweeper
2007-07-03, 21:18
Jag har också för mig att klaffarna på Spitten användes i princip bara för att få ner farten, som en speedbrake med andra ord och att den fälldes ner nästan 90 grader.

I värsta fall för att få ner farten får du väl ha med dig ett skala enligt ankare och släppa när du kommer in över fältet! ;) :lol:

Vad det gäller att värma tillbaka klädseln på ytan. Jag vet inte om detta kan fungera, men du kan ju prova med Balsaloc eller vanligt vitlim. Jag har för mig att det kan fungera som lim att värma på. Du får kanske prova lite först.Göran

ChristerL
2007-07-04, 09:30
Är lite osäker på Mk. XIV (men borde veta...), men tidigare versioner hade bara en brytare för flapsen: Uppe eller helt ute. Läser man den långa tråden på RCMF rekommenderar man att lägga flapsen på en brytare på sändaren, dvs använda flapsen likt förebilden.
Är det något jag skulle gjort annorlunda är det gångjärnen till flapsen: Sätta dit "riktiga" i vingen och göra små uttag i flapsen så de lätt går ner i 90 graders vinkel. Tror inte det är en svår operation att göra i efterhand om man inte är nöjd med CA-gångjärnen....

När jag gogglade lite hittade jag denna intressanta läsning på FlyPasts Forum, nästan så pulsen går upp när man läser!!:HOW TO - TAKE OFF AND LAND A 'SUPERMARINE SPITFIRE'
MARKS 1, 11, & V. From WW2.

PREPARING FOR START UP :-
Wearing your parachute get up onto the Port side wing, press catch and slide back hood, open and drop down cockpit door and climb into the cockpit . Adjust seat height and pedal settings to suit. Pick up the two Sutton harness leg straps, and insert each eye buckle into the harness lock, then pull the other two Sutton harness straps over your shoulders and fix them also into the lock. Finally insert the lock pin. Adjust strap tension.
With helmet on and mask attached, pick up it's RT cable and oxygen supply tube and fit both into their sockets on right hand side of cockpit.
Next press the Sutton harness release bolt on cockpit right to enable you to lean forward to : -
Check the FUEL CONTENTS GAUGE, for the lower fuel tank , and then the OXYGEN gauge. Check that their needles are up to the full mark.
Check that the UNDERCARRIAGE SELECTOR LEVER is in the DOWN position.
Switch on the undercarriage indicator light.
Check that the INDICATOR on the panel shows GREEN for DOWN.
Check that the FLAPS SWITCH is in the UP position.
Check that the LANDING LAMP SWITCH is in the UP position.
Push Both FUELCOCK levers UP for ON.
Turn ELEVATOR TRIM wheel - FORWARD for Nose Heavy 1 DEGREE.
Turn RUDDER BIAS wheel - Full Forward for Starboard effect.
Push AIR SCREW CONTROL LEVER fully forward for FINE setting. Push the Mk1/Mk11 and MkV manual RADIATOR SHUTTER fully forward to OPEN.(Mk1X and later versions were automatically controlled).
Check FREE MOVEMENT OF CONTROL COLUMN
Turn on R/T (radio transmit) 4 buttons, one for each frequency.
Then take a quick double check round to see that all of the above actions have been carried out.
Pull the DIRECTIONAL GYRO and ARTIFICIAL HORIZON dial knobs OUT so their gauges are uncaged.
TIGHTEN and then CHECK the THROTTLE FRICTION ADJUSTER.
Push the THROTTLE LEVER OPEN half an inch.
Pull the MIXTURE CONTROL LEVER fully back to the RICH setting.
Turn on the IGNITION MASTER SWITCH.
Flick the TWO MAGNETO SWITCHES UP for ON.
When engine is cold unlock the Kygas PRIMING PUMP then pull out and push in the handle with SIX STROKES, finally leaving the priming pump HANDLE full OUT.
Look out of cockpit call ‘ALL CLEAR’? Ground staff acknowledge. Call
‘CONTACT’ ! Ground staff acknowledge.
Press STARTER BUTTON AND BOOSTER COIL (if fitted) at the same time, then Push in PRIMING PUMP HANDLE. Hold buttons in until engine fires up smoothly.
Finally SCREW TIGHT Kygas PRIMING PUMP.
While outside the Crew are now undoing the STARTER TROLLEY connection to the starter motor.

ADJUST THROTTLE to allow the Merlin engine to warm up and run evenly. Watch the RADIATOR TEMPERATURE GAUGE rise, particularly in warm weather . The early Mk's are prone to overheating quickly. Do NOT let it exceed 100 degrees centigrade, especially whilst stationary. Taxi off as soon as possible and Keep checking the radiator temperature gauge until take off.

ENGINE AND CONTROLS CHECK : -
Check REV COUNTER - around 1200 revs on warming up.
Check RADIATOR TEMPERATURE GAUGE - safe around 90 degrees.
Check OIL TEMP GAUGE - 30 degrees min, and up to 90 in flight.
Check OIL PRESSURE GAUGE - 30 lbs.
Check FUEL PRESSURE GAUGE - 2.5 to 3 lb square inch.
Check BRAKE PRESSURE GAUGE - min 120 lbs.
Check MAGNETOS - Open the throttle to zero boost, the engine note increases.
Turn OFF and ON to check EACH MAGNETO in TURN, expect a 25 to 50 drop in rpm when only one magneto is in operation. You will hear a slight note change in engine sound. THROTTLE right back to TICK OVER once again.
Check that the COCKPIT DOOR is locked in the half open SAFETY POSITION.
Check that the COCKPIT HOOD is locked in the OPEN position.


TAXIING OUT ONTO RUNWAY : -
Indicate ‘CHOCKS AWAY’ to Ground crew, RELEASE BRAKE LEVER on control column, ease OPEN the THROTTLE and taxi out.
NOTE - You as pilot cannot see the ground over the engine at all, but you can look out over the cockpit sides. This is best achieved by swerving the plane from side to side to avoid running into anything.
To SWERVE when taxiing out use the RUDDER PEDALS to control the distribution of pressure to the right and left wheel brakes, i.e. - even pressure for going straight and uneven for swerving from side to side. The power of braking is controlled by the BRAKE LEVER on the control grip. Use a burst of THROTTLE to move the plane into position ready for take off.
Watch the RADIATOR TEMPERATURE gauge, max. 100 degrees. There is no time to hang about, you must get airborne as quickly as possible.

READY TO TAKE OFF : -
NOTE - A good take off run is about 230 yds long in about 9.5 sec's.
QUICK CHECK while stationary - ELEVATOR TRIM is set, RUDDER BIAS is set, MIXTURE is in RICH position, THROTTLE FRICTION adjuster is TIGHT, AIR SCREW set at FINE PITCH control full forward, all FUEL levers are ON, the FLAPS are UP, the RADIATOR shutter is fully OPEN, and finally check all instrument readings are OK. Is your harness tight?

Communicate with CONTROL TOWER. WATCH THE WINDSOCK, for guidance on wind direction and speed. CHECK FOR OTHER PLANES AROUND.

TAKING OFF :-
Your Spitfire now faces INTO THE WIND. Move right foot forward for FULL RIGHT RUDDER (to counteract swing effect from the Merlin engine). RELEASE the BRAKE lever on control column. OPEN THROTTLE gently to about 4lbs of boost (as seen on gauge at right of panel). Push CONTROL STICK FORWARD, and at about 40 m.p.h. the tail end will lift up to level the plane.
Now travelling along the airfield, working both RIGHT AILERON control along with RIGHT FOOT pedal for the the rudder, will keep the Spitfire STRAIGHT on line. Push the THROTTLE FORWARD to increase power. The TAIL has now LIFTED OFF the ground, so pull CONTROL STICK BACK a touch. Racing across the ground EASE THROTTLE FORWARD TO the GATE for full power. Over the bumps and now at 85 m.p.h. plus, the Spitfire rises into the air. Hold steady the control stick and feel the lift as the plane becomes airborne.
Do not start to climb before a speed of 140 mph is reached. Remember that a normal rate of climb is achieved at 185 mph up to 13,000 ft.

As this is all HAPPENING TOGETHER, EASE OFF RIGHT RUDDER as soon as the plane lifts off the ground. Then when sufficiently high in the air (and when the engine sounds and controls feel fine) move your LEFT HAND off the throttle lever over to the CONTROL COLUMN, and at the same time, move your RIGHT HAND over onto the UNDERCARRIAGE CONTROL lever. Pull it firmly out of the BOTTOM gate slot and then push the lever right up to the top, then hold it in place until the lever locks back into the TOP gate slot. At the same time, if necessary, apply a touch of BRAKE to stop the wheels rotating. Listen for the two bumps which tell you that wheels are up. Then immediately confirm this by checking that the COCKPIT INDICATOR has changed from green to RED.
As you then change hands back to their original positions, pull the THROTTLE LEVER BACK to cruising revs around 2000 rpm, pull the AIR SCREW CONTROL LEVER back a bit, (to reduce boost and r.p.m.), and then push the MIXTURE CONTROL FORWARDS, (for a weaker mixture),to zero boost at around 180 m.p.h.

CLOSE the RADIATOR shutter, CLOSE firmly the COCKPIT DOOR, grasp hold of the hood locking catch and push CLOSE the COCKPIT HOOD. Adjust ELEVATOR and TAIL TRIMS to suit.

QUICK CHECK AROUND as you then bank the Spitfire to the left and climb to circle high, up to a safe 1500 FT above the aerodrome below, then hold the plane straight and steady in line with the landing strip. Now set the directional gyro to coincide with your compass heading. Take another quick look around outside the cockpit, and then check again the instruments. All OK.
In the next 5 minutes you could have travelled 15 miles or more.
To increase the r.p.m. push the AIR SCREW CONTROL LEVER forwards a touch FIRST, then move the THROTTLE LEVER.
With good ground observation, map guide, compass and directional gyro settings to point the way, you are ready to enjoy your flight!


LANDING THE SPITFIRE :-

GENERAL ADVICE FOR A SAFE LANDING : -
The Spitfire STALLS at 64 m.p.h. with FLAPS and WHEELS DOWN. If you are NOT COMFORTABLE with your approach, for ANY REASON at ANY TIME BEFORE LANDING, you must IMMEDIATELY push the THROTTLE FORWARD and ONCE PAST 120 m.p.h., start to CLIMB back up and ROUND AGAIN for another attempt. NEVER LOOSE SIGHT OF THE RUNWAY. In a Spitfire this entails adopting a STEADY AND CONTINUOUS CURVED APPROACH. On landing remember to be very CAUTIOUS with BRAKING. Too HARD on the BRAKES can TURN THE SPITFIRE OVER ON IT’S NOSE ! A good LANDING RUN requires about 310 yds and a TOUCH DOWN SPEED of 67 m.p.h. (just above the stall).

APPROACHING THE AERODROME : -
From around 1500 ft and as soon as you can see the Aerodrome once more, begin to THROTTLE BACK. Then REDUCE HEIGHT to BELOW 1000 ft and head for the DOWNWIND SIDE OF AIRFIELD.
Check around the sky and down on the airfield to look for other planes on the move, as well as a glance at the instruments .

CIRCLE THE AERODROME : -
Notify control tower of intention to land.Then take a look at the windsock and along landing strip.
With your LEFT HAND pull the COCKPIT HOOD RIGHT BACK, then push HALF OPEN the COCKPIT DOOR to lock the hood in the safety position.

FLYING DOWN WIND : -
On the DOWNWIND approach pull the THROTTLE BACK a touch more, Then move AIR SCREW LEVER forward to FULL FINE PITCH, and finally pull the MIXTURE CONTROL lever right BACK to the RICH SETTING. Use the throttle to reduce the airspeed to below 180 m.p.h.
Then move your LEFT HAND OFF the THROTTLE Lever and OVER to the CONTROL STICK, and at the same time move your RIGHT HAND OVER to the UNDERCARRIAGE CONTROL LEVER. Pull it firmly out of the TOP GATE SLOT and fully DOWN until it locks back into the BOTTOM GATE SLOT. Listen for the double clonk sound of the undercarriage, and then check the COCKPIT INDICATOR has changed from red to GREEN, to confirm that the wheels are now DOWN AND LOCKED.
OPEN the RADIATOR SHUTTER by pushing the stick fully FORWARD. Then pull the THROTTLE LEVER BACK a little more. Adjust seat height upwards if required.

FLYING CROSS WIND : -
Start to turn into CROSSWIND. The airspeed indicator should now be reading about 140 m.p.h. It is time to press the FLAPS control switch DOWN.
The altimeter should be reading about 250 ft above the aerodrome.
Feel the Spitfire slow up as you begin the steady and continuous curved downward approach into wind, half a mile from the boundary hedge.

SIDESLIPPING your Spitfire is a useful way to LOOSE HEIGHT, while still keeping a curved approach.
Keep a look out of the cockpit side at all times for a clear sky and clear runway coming up soon below.

TURNING INTO FINAL APPROACH, UPWIND : -
Move the control stick gently over into the curve, down and back a bit. Glance at the airspeed indicator it should read about 95 m.p.h, and the Altimeter about 150 ft. CLOSE the THROTTLE a touch more as you look down to see the approach of the airfield boundary fence coming up. EASE the STICK BACK more and CLOSE the THROTTLE. STEADY the CONTROL STICK as you now begin to straighten up for the final landing.

FINAL LANDING STAGE : -
Your speed is now about 85 m.p.h. as you look out of the hatch side, and shoot over the boundary fence about 100 ft off the ground. The grass is coming up fast now, this is it, the final approach straight in. You cannot see over the spinner anymore, but keep looking out of the cockpit sides to judge your landing. Watch the airspeed indicator too, (remember that to go below 65 m.p.h. will stall the plane, and it will drop like a stone).
Now EASE the CONTROL STICK RIGHT BACK and CLOSE the THROTTLE COMPLETELY around 70 m.p.h. at fifty feet, then forty feet off the ground, dropping fast in a glide. Can you sense the crosswind as you move the control stick ailerons slightly to keep the Spitfire level ? Hold it, just for a moment above the ground, before the first bounce,Then a bump from the tail wheel, and another smaller rise and bounce, followed by a continuous jolting.
You are down, EASE the BRAKE LEVER ON and OFF GENTLY as the Spitfire rumbles along the grass. Keep looking out all around, and with more gentle braking the Spitfire finally rolls to a stop.
Your ground crew are waving to direct you across to the parking bay.
Switch the FLAPS control LEVER UP and move the AIR SCREW CONTROL LEVER BACK into the coarse position, then use a burst of THROTTLE to change the PITCH.
With careful use of the throttle and brakes SWERVE your way over to the parking bay, keeping a watchful eye out of both sides of the cockpit.

Finally bring the Spitfire into wind and to a halt, then LOCK the BRAKES on the control column. Idle the engine briefly, PULL OUT the SLOW RUNNING CUT OUT, holding it extended until the engine stops. All you can now hear is the whirring gyros unwinding behind the instrument panel, and the feint smell of petrol, glycol and oil.

Flick the two MAGNETO SWITCHES down for OFF. PULL the FUELCOCK LEVERS down for OFF. Turn the RT switches OFF. Turn OFF the IGNITION MASTER SWITCH. DISCONNECT your RT lead and Oxygen bayonet connection. Release your Sutton harness. Drop down door hatch, and exit cockpit.

bokis
2007-07-04, 12:04
Skulle tippa att jag har en 55-65 grader o jag har ALLTID mina klaffar på en strömbrytare,gillar inte vred,vill veta var de hamnar!
Igår flög jag ett par svängar med den(inspiration från herrarna?) o proggade den på den nyare radion o lyckades ha fel mix uppe när klaff/höjd skulle mixas med en intressant manöver som följd ..
Hade Professor Hanke där dock som kunde rädda eländet åt mig medans jag susade vidare..
Första flygningen var mest o kolla div utslag o att den bar sig åt som folk men andra var riktigt kul!
Då var div. expo o annat på en trivsam nivå och det var riktigt underhållande o flyga den,lite långsamma rollar,loopingar o allmänt lågsniffande..

taygher
2007-07-04, 17:16
Håller helt med om att det är gåshudsvarning som gäller när man läser om proceduren att starta och landa en Spitfire, Christer!! En lyx som fullskala-piloterna har (som vi RC-piloter inte har) är ju hastighetsmätare!! Vi får ju försöka uppskatta att farten håller sig över stallgränsen, inte helt lätt alla gånger. Men det är klart, det gör mer ont att missa denna detalj som fullskala-pilot... 8)

Jag återkommer med rapport och bilder så fort jag har fixat min modifikation av splitklaffarna. Siktar på att behålla CA-gångjärnen, de borde kunna böja sig tillräckligt mycket bara inte träbitarna tar i varandra..

ChristerL
2007-07-04, 20:59
Ser fram mot bilder på modifieringarna!!

I brist på flygbilder från mitt håll kommer här en bild från måndagens motorkörning med min chefssvarvare/mekaniker Jim.
Han ska bjudas på många Real Ales i England kommande helg!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-238.jpg

Ompa
2007-07-04, 21:04
Gött å se att ni är på G grabbar :up:

bokis
2007-07-13, 22:10
Börjar bli orolig..Hur går det för er? :?

ChristerL
2007-07-14, 15:45
Börjar bli orolig..Hur går det för er? :?

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-239.jpg

Don't worry, be happy Bokis! Spitfiren genomgår några få sista justeringar innan.....

http://nykmk.se/forum/images/uploads/ChristerL/P7100036.JPG

Fick lite tips av norrmännen jag mötte på Old Warden:
- De flyger med tyngdpunkten 120 mm från framkanten, inte 106 mm som manualen säger. Jag kör med manualens rekommendationer på provflygningen, sen ska jag plocka bort en blytacka...
- De flyger med manualens "low rate" på höjden, men har extra mycket höjdutslag när de taxar. Gäller bara att komma ihåg att switcha över innan start!!
- De har vinklat fram huvudstället mer än mig. Jag har 1,5 mm under bakre fästet, de körde med 5-6 mm. Dvs i kant med vingens undersida. Kanske ser det konstigt ut, men ska prova med några mm till.

Tre av norrmännen flög KMP Spitfire (well, en hade kraschat sin...) men de var alla överens om att kärra flyger fantastiskt bra!! Hoppas min gör det också...

Grillen och ölen kallar!!

taygher
2007-07-15, 14:14
Hej igen, Christer! (Och alla andra vänner!!)

Intressant att höra att Norrmännen kör med TP 120mm från framkant.. Det borde innebära att vi kan plocka bort drygt 100g bly?? Eftersom jag är en feg stackare får Du mer än gärna prova att flytta bak TP.. :oops:

Jag har även lite nyheter att komma med. Har modifierat mina klaffar och har numera betydligt större utslag. Ca. 75 grader om jag inte mätt helt fel. Det går i alla fall inte att få mer utslag nu och jag använder JR:s extra långa servoarmar. (5mm längre än original) Skar upp klädseln vid klaffens infästning som tänkt, fasade av kanten på vingen och värmde sedan tillbaka klädseln igen. Jag var tvungen att skära bort lite klädsel där CA:t kickat in ordentligt men jag målade på lite Flair matt light grey och resultatet duger till mig!

Gjorde en andra flygning igår hos grannklubben Motala MFK. (Vårt fält står helt under vatten nu och är enbart användbart för sjöflyg..) Jag har minskat utslagen på höjden och även lagt in expo. Det tillsammans med ökat skevroderutslag gjorde flygningen mer angenäm. Det märks att hon är en relativt tung fågel (närmare 7kg fulltankad) och det går inte att stiga hur brant som helst men hon flyger fint och ser fantastisk ut i luften. Jag är nog lite fartblind eftersom jag flyger övermotoriserade busmaskiner i vanliga fall.. Jag har kortat av landställsluckorna ca 15mm i framkant och med en lätt nervös pilot vid spakarna gled hon in för en helt OK landning efter ca. 8 minuters flygning. Glädjen och lättnaden var påtaglig! :)
Appropå taxning, jag har tiltat mina ställ framåt med ca. 2mm:s plywood-bit som Du tidigare tipsat om. Jag har även bockat om sporrstället något så att hon rullar lägre med baken. Det verkar funka bra, inga problem att taxa igår på ett vettigt gräsfält i alla fall!! :D

Bifogar bilder på klaffmodifiering och även några bilder från gårdagens flygtur som min gode vän Niklas plåtade med sin super-kamera! (Thanks again, Niklas!!)

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/FasadKlaff.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ModifieradKlaffUppe.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ModifieradKlaffNere.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/spit5.jpg
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/spit8.jpg
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/spit2.jpg
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/spit7.jpg

Mr J
2007-07-15, 15:31
Jättevackert!

Man blir alldeles tagen... PDT_Armataz_02_44

Wåfflan
2007-07-16, 11:52
Jättevackert!

Man blir alldeles tagen... PDT_Armataz_02_44


Jag me......

taygher
2007-07-16, 21:51
Tack för de värmande orden, Mr J och Wåfflan. Kul att höra att Ni gillar bilderna.
Jag var i Motala idag igen och gjorde start nr. 3 och 4 i strålande sommarväder. Idag kändes det inte lika nervöst så jag kunde börja känna på henne på allvar. Hon flyger majestätiskt och det finns gott om rörelseenergi för en looping från planflykt. Men den får inte bli alltför stor, det orkar inte motorn med. Kanske jag har offrat lite toppeffekt med skalaavgaset, vem vet? Jag är mycket nöjd med hur hon flyger hur som helst och landningarna gick utmärkt idag. Ordentlig vinkel på luftbromsarna är inte fel alls. Rekommenderas varmt! 8)

Stefan hade med sig DV-kamera idag och förhoppningsvis kan vi lägga upp några sekvenser från dagens första flygning så småningom. Den närmsta frågan är var? Är helt klart novis på att lägga upp film på nätet, kanske funkar med Youtube eller liknande? Ja, ja det får kollas upp närmare..

ChristerL
2007-07-17, 07:28
Riktigt snygga bilder på en snygg kärra Lars!! PDT_Armataz_02_43

Blev bra med flapsen tycker jag, även om jag aldrig skulle våga lätta på klädseln och skära! Men rejäla flapsutslag är tydligen A och O på denna kärra för att göra den lättlandad.
Var Flairs Light Grey exakt som originalet på modellen? Bra att veta om man skulle behöva göra förbättringar en dag....

Ska också bli intressant att se draget på med min Saito 1.20. Det var rejält drag på marken iaf, fast den gick rikt.Stefan hade med sig DV-kamera idag och förhoppningsvis kan vi lägga upp några sekvenser från dagens första flygning så småningom. Den närmsta frågan är var? Är helt klart novis på att lägga upp film på nätet, kanske funkar med Youtube eller liknande? Ja, ja det får kollas upp närmare..

Om du inte hittar någonstans att lägga upp filmen, och den inte är allför stor, kan du få lägga upp den "hos mig"!

bokis
2007-07-17, 08:46
Urstiligt!
Stort grattis! :wave:

taygher
2007-07-17, 23:51
Härligt att Ni också tycker det ser bra ut, Christer & Bokis!

Christer, Flairs Light Grey är väldigt nära i nyans. Oerhört mycket närmare än den gröna färg vi använt på canopyn. Jag har som sagt bättrat där klädseln inte räckte till vid klaffinfästningarna och även målat mina ställuckor i duralaluminium och jag är jäkligt nöjd med resultatet.

Angående skära och tillfälligt lyfta klädsel på vingens undersida.. för min del var det inte så svårt eftersom jag inte lackade undersidan på vingen med lustrekoten. Kladdet från avgasrören hamnar inte på undersidan av modellen, framförallt inte längst ut på vingen där dekalerna sitter så jag struntade i att lacka den på undersidan. Det var ett lyckokast eftersom originalklädseln tål att man använder strykjärn utan problem. Du har ju lackat Din fina modell precis överallt så frågan är om Du kan göra som jag?

Testade faktiskt att värma ner en liten bubbla på vingens översida häromdan utan större framgång.. Lustrekote tål tydligen inte värmen från ett strykjärn speciellt bra.. :oops: Det har tyvärr dykt upp lite bubblor på fler ställen på vingen och det enda är kanske att gå på dem försiktigt med varmluftspistol?? Om någon har erfarenhet av detta är jag ytterst tacksam för tips och råd. Jag avvaktar lite så länge..

Christer, om Du inte får bättre utslag än jag hade först (knappt 60 grader) råder jag Dig att försöka göra något åt saken. Nu när jag har nånstans runt 75 grader fungerar inflygningarna väldigt bra. Sista landningen igår kändes så kontrollerad att jag kom på mig själv med att bara stå och njuta av utsikten när hon svävade ner mot landningsbanan med motorn på tomgång och med en lågt stående sol i bakgrunden.. 8) [/quote]

ChristerL
2007-07-18, 07:18
Testade faktiskt att värma ner en liten bubbla på vingens översida häromdan utan större framgång.. Lustrekote tål tydligen inte värmen från ett strykjärn speciellt bra.. :oops: Det har tyvärr dykt upp lite bubblor på fler ställen på vingen och det enda är kanske att gå på dem försiktigt med varmluftspistol?? Om någon har erfarenhet av detta är jag ytterst tacksam för tips och råd. Jag avvaktar lite så länge..

Vet inte om det funkar med Lustrekote, men när jag sträckt Solartexklädsel som varit målad har jag lagt en bit smörpapper mellan klädseln och strykjärnet. Färgen har aldrig smält eller blivit missfärgad. Testa! Annars är det nog varmluftspistolen som gäller...Christer, om Du inte får bättre utslag än jag hade först (knappt 60 grader) råder jag Dig att försöka göra något åt saken. Nu när jag har nånstans runt 75 grader fungerar inflygningarna väldigt bra. Sista landningen igår kändes så kontrollerad att jag kom på mig själv med att bara stå och njuta av utsikten när hon svävade ner mot landningsbanan med motorn på tomgång och med en lågt stående sol i bakgrunden.. 8)

Ska hem å kolla i eftermiddag. (Mmmm... jobbar fortfarande, semester om 1 1/2 vecka...) Tror jag fick till det ganska bra, men servona stönar lite vid fullt utslag. PDT_Armataz_02_40

Nej f-n, nu börjar det bli dax....

ChristerL
2007-07-20, 19:41
Nu när jag har nånstans runt 75 grader fungerar inflygningarna väldigt bra.

Mätte vinkeln på mina flaps..... typ 45 grader..... :roll: Alltså, var tvungen att göra något:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-240.jpg

Skar loss flapsen och monterade tre vanliga gångjärn. Monterade dom lite "längre ner" än CA-gångjärnen satt, över framkanten på flapsen.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-241.jpg

Allt limmat, kunde skjuta in flapsen helt mot vingen.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-242.jpg

... och nu har jag 75-80 graders vinkel!! :) Det som begränsar nu är roderhornet som tar i vingen och servots arm. Precis som det ser ut på din Lars. Hela operationen tog mindre än 30 minuter!!

Nu hoppas vi på fint väder i helgen!

Ompa
2007-07-21, 16:14
Gött, äntligen an av oss KMP byggare som fått upp den :oops:
:up: Kör hårt.

Har precis kommit hem från västkusten efter lite välbehövd semester, så nu borde det väll bli tid för bygge och målning.
Väntar fortfarande på min nya canopy. Kanske har dom semester även i England?

taygher
2007-08-06, 11:04
Hur går det för Dig egentligen Christer?? Jag kollar forumet varje dag för att inte missa rapporten från Din premiär!

Som jag berättat tidigare tänker jag göra om min motorinstallation men det tar lite tid eftersom min leverantör av bearbetade metallprylar har semester.. :(

Planen är att ersätta nylonbockarna med en stadig alubock. Denna skall monteras på en 9mm tjock stålplatta som förhoppningsvis kommer att fylla flera funktioner. Eftersom jag inte vill göra fler hål i brandväggen så är det tur att den nya motorbocken har en helt annan hålbild. Förhoppningsvis kommer vikten av denna platta bli ca. 300-400g så att jag kan ta bort det mesta av blyet som är så svårt att få fast runt motorn.. 8)

Har sett över alla skruvar i motorrummet för ytterligare några starter innan modifiering. Har även köpt en aluspinner från Pitch i Danmark för lite bättre kylning av motorn. (Fin ytförstoring med stor aluspinner!!)

ChristerL
2007-09-03, 14:31
Tja, då var det kanske dags för en "uppdatering"? Sommaren har gått åt till annat å vädret har varit blåsigt. (Sånt Bokis kallar undanflykter!) Taygher har ringt på kvällarna och undrar vad som händer. Ompas öl och korv i kylen har säkerligen passerat Bäst-före-datum för länge sen....

Men lördagen den 1 september lovade soligt väder och svaga vindar. Det var bara att ladda!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-249.jpg

Stilig å fin, redå för uppdrag över Europa!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-250.jpg

Efter lite skruvande på nålen till drygt ett varv vart det sprutt i Saiton!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-251.jpg

Första taxningen slutade naturligtvis på nosen.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-252.jpg

Efter lite kaffe var det dags igen. Drog nu ut kärran till startläge och slog igång den lättstartade Saiton. Ombordglöd är bra!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-254.jpg

På 3/4-gas lyfte den lätt. Inga problem med vridmoment.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-253.jpg

Fick trimma lite höger skev, det var allt. Hade ställt ner höjdutslaget något och den flög mycket harmoniskt, mjukt och fint. Provade ett par loopingar och rollar. Flög som Taygher beskrivit, sakta och majestätiskt! Vinden började tillta något och fick ett riktig rejält ryck (turbulens) över skogskanten (till höger om fältet) vid en överflygning. Allt fint, flög 7-8 minuter, testade flapsen, inga trimändringar. Dags för landning, ut med ställen, landningsvarv och på medvinden........

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-255.jpg

...... fick jag ett sånt där ryck igen. Skevade emot och Spitfiren klippte rejält. :shock: Sekunderna ner känns långa men man hinner inte göra mycket. I efterhand är jag osäker på vilket håll modellen gick ner åt, kanske försökte jag räta upp den åt fel håll? Sista försöket var att bara släppa spakarna och se om den rätade ut sig själv men inget hände utom att det blev väldigt tyst...

Så här dagarna efter funderar man naturligtvis om det "bara" var turbulens över skogskanten. Kärran reagerade inte mycket på vägen ner, men skylla på radiostörning är jag den sista som gör. Bara inse fakta, skulle ha hållt högre fart och höjd, PILOT ERROR!! Spitfiren flög kanon!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-257.jpg

Det är mycket märkligt att så lite kan gå sönder så mycket så fort.. :?

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-256.jpg

En inte alltför nöjd byggare/flygare. Shit happens säger man, men kan erkänna att det känns tungt. Har dock njutit av varenda minut av (om-)bygget, lärt mig massor till kommande projekt.
Men nästa modell, om det blir en ARF, blir ihopmonterad efter Bokis devis: Skruva ihop den, FLYG OCH HA KUL!!!
Kanske bara inse fakta att man passerat 40? Skaffa sig en Oldtimer eller en sån där lugnt puttrande Tiger Moth som Bokis har? :D

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-259.jpg

Sqn Ldr Nash's säkerhetsbälte verkar ha fungerat, han lär dock kräva krockkudde i nästa modell. Om kirurgerna kan få dit huvudet igen..

Glawe
2007-09-03, 14:40
Jag lider med dig. Vet precis hur det känns, men gillar man bara byggandet så får man se det possitiva i själva bygget. Det är bara att gå på det igen.

Snickarjävel´n
2007-09-03, 15:07
Detta har varit underbart att se och en mycket trevlig läsning ända tills dom 4 sista bilderna dök upp , inget vidare alls men tyvärr sånt som händer vare sig det är pilot fel eller radio fel.

Sweeper
2007-09-03, 15:31
Christer...Jag beklagar verkligen! Det är med sorg i hjärtat som jag tittar på bilderna. PDT_Armataz_02_06


Göran

Jakob
2007-09-03, 15:37
Beklagar verkligen!! Sånt gör ont! Det har varit trevligt att följa ditt bygge och all tid du lagt ner är inte bortkastad. Man är en erfarenhet rikare och förhoppningsvis går det bättre nästa gång.

wesse
2007-09-03, 15:50
stackars dig...men va kul du hade under byggtiden eller hur? själv är jag ingen höjdare på o flyg men jag har jättekul när jag bygger trots att jag inte är någon höjdare där heller..

bygga är att leva flyga är en sidobonus... wesseordspråk

Mr J
2007-09-03, 16:12
Nej!!! Så oerhört synd.
Man kan bara beklaga av hela sitt hjärta, både du och modellen var verkligen värda ett bättre öde!

Det känns nästan som om man själv har varit delaktig när man har läst varenda inlägg i byggtråden och detta svider verkligen...

taygher
2007-09-03, 16:30
Jag sitter här alldeles stel..
Fan vad trist, Christer!! Jag instämmer med alla andra och beklagar sorgen. Det gör ont på riktigt när man ser bilderna.

Jag slår Dig en signal någon kväll..

Wåfflan
2007-09-03, 19:58
Jag är helt stum! Som jag har njutit av ditt bygge under så lång tid. Jag blev glad när jag kollade tråden och förstog att du skulle premiärflyga, läste scrollade sakta, tittade på bilderna....och så kom DEN bilden. det kändes i magen som när man kraschar själv...

Christer! Tack för en underbar byggtråd med mycket inspiration och ett fantastiskt flygplansbygge.

Ompa
2007-09-03, 20:52
PDT_Armataz_02_06
Som sagt, både öl och korv skulle ha passerat bäst före datum om det fått vara kvar.
Christer, jag lider med dig. En sån vacker modell borde ha förtjänat något mycke bättre öde.
Jag vet hur det känns, har också varit där. Senast nu i juli när jag smällde min nya Cap 580, dock inte vid jungfrufärden men bra nära.
Hoppas du kommer över detta, och jag ser fram mot ett nytt projekt att läsa om här på Rcflyg.
Ska ta mig i kragen och se om jag kan få tummen ur och komma igång med min skapelse. Fick en ny huv under semestern och den sitter som en smäck, nästan.
Keep it up Christer, men Shit happens, tyvärr. Det vet vi nog alla som flyger modellflyg/helikopter.

bokis
2007-09-03, 21:22
Christer,det där är MYCKET TRIST...Beklagar verkligen men det är ju tyvärr den branschen vi är i...Har sett dig flyga o tvivlar på att det var säsrkilt mycket spak-oreda däremot så har vindarna varit för j-liga
i några dagar o jag antar att det var i Påladalen du flög o i den grytan så snurrar det friskt..Hanke planterade sin Twist på ett liknande sätt o jag har gjort det vid några tillfällen..
Lätt o vara efterklok men tipset är: På´t igen!

Pellevin
2007-09-05, 11:08
Jag lider verkligen med dig och modellen... men nån form av bemudatriangel eller nåt måste det vara i den ändan av fältet.
Jag gjorde exakt samma sak med min profil 38 där för ett par veckor sen.


Janne

Daniel L
2007-09-05, 15:06
det ät mycket hemskt när detta händer så extremt fina modeller.
både du och modellen förtjänade något bättre än detta hemska öde :(

ChristerL
2007-09-05, 18:43
Får tacka för alla tröstande ord. Det är ju trots allt en del i hobbyn, fast något man helst vill slippa. Den värsta chocken har nu släppt och tankarna börjar redan cirkulera runt Fw190an som ligger hemma på hyllan med 5 flygningar bakom sig. Ska försöka få lite mer kraft ur motorn till nästa år, kanske snygga till airbrushjobbet som jag gjorde för 10 år sen, kanske.... Nej nej, nu lugnar vi oss!! :D Men flyga SKA den nästa säsong!!


http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-260.jpg

Fick ett mycket trevligt besök i hobbystugan igår kväll. Taygher passerade ChristerLs hobbyrum på sin väg till Kungliga Hufvudstaden. Tror Taygher är mer bedrövade än mig! Hur som helst fick han överta mina 20 mm kanoner och efter en djupdykning i sopsäcken hittade vi vingfästena till dom. Så förhoppningsvis flyger hans Spitfire med beväpning nästa år. Fast han fick lova att inte skjuta ner några Fw190!! :lol:

Ompa
2007-09-05, 18:54
Vi får väll förhoppningsvis följa taygher´s modifieringar i fortsättningen på denna tråd då.
Christer, kanske en liten tråd på ev moddar av din FW 190?????? :prayer:

taygher
2007-09-06, 08:43
Hej Christer,

Det var mycket bedrövligt att se Din fantastiska Spitfire ligga där på byggbordet. Man måste nog se den för att förstå förödelsen, hemskt helt enkelt. :(
Jag såg senast bilden framför mig när jag kom hem igår kväll och såg min egen Spit i hobbyrummet..

Ibland är det tufft att vara modellflygare, tur att vi är ett hårt släkte.
Jag är glad för Din skull att Du har en otroligt snygg FW190:a att finputsa på till nästa säsong. Den var imponerande! Jag ser också fram emot en ny byggtråd där vi kan följa dina framsteg.

Tack för att jag fick hälsa på och tusen tack för kanonerna! Rena mästerverken som verkligen kommer att förhöja utseendet på min modell. Återkommer när jag har fått dem på plats.
Sedan gäller det att lära sig se skillnad på FW190 och ME109.. Ett löfte är ett löfte! ;)

colsson
2007-09-07, 15:23
Beklagar verkligen! Fruktansvärt tragiskt. :cry:

Per P
2007-09-09, 18:35
Otroligt tråkigt!

Nalle
2007-09-13, 23:01
Det var en tråkig läsning detta!
Som så många andra skrivit: Påt igen.
I mina ögon är du en del av den svenska byggeliten!!

Donald Moore sänder sina djupa kondolianser till Sqn Ldr Nash.

Ompa
2007-09-14, 20:05
Måste be att få hålla med Nalle, du måste bara vara en av de få som tillhör sveriges byggelit ;)
Christer, vem ritar dina alla dina fina avatarer??? :roll:
Kan det vara något av barnen? :)

genland
2007-09-14, 21:43
Hoppas Sqn Leader Nash har hämtat sig!
Vore kul om han vågade sätta sig i cockpit igen.....
Mvh Kent

ChristerL
2007-09-15, 20:09
Christer, vem ritar dina alla dina fina avatarer??? :roll:
Kan det vara något av barnen? :)

Alldeles riktigt Ompa, det är min dotter Anna, 4 1/2 år, som gör dom. Ni får följa hennes framsteg på ritpappret!Hoppas Sqn Leader Nash har hämtat sig!
Vore kul om han vågade sätta sig i cockpit igen.....
Mvh Kent

Sqn Ldr Nash återhämtar sig för tillfället på ett konvalescenthem strax bakom stridslinjen i östra Frankrike. Han lär pysslas om av unga söta franska sjuksköterskor i kort-korta vita rockar, så det går ingen nöd på honom. Ansvarig läkare meddelar att operationen att sy tillbaka huvudet var framgångsrik. Vad Nash nu behöver är vila och att bli ompysslad.

Enligt ännu ej bekräftade uppgifter lär dock Sqn Ldr Nash ha begärt förflyttning till 3 Squadron inom RAF och kommer, när han blivit helt återställd, få flyga in sig på Hawker Tempest Mk. V.
Hans tidigare division söker nu en ersättare, och enligt vissa rykten har de nu hittat en i de norra delarna av Skandinavien. En expotition har planerats att ge sig av i början på nästa vecka och förberedelserna pågår för fullt i skrivande stund:

- Snökedjor: Check!
- Djungelolja: Check!
- Hagelbrakare (mot bjärv): Check!
- Full tank: Check!

To be continued....

genland
2007-09-15, 20:37
Må denna expedition till civilisationens utmarker välsignas
med framgång.

Snökedjor ..nja.
Djungelolja....där torde expeditionens packning kunna
lättas en smula.

Mvh Kent

(Det synes vara ett klokt val av Sqn Leader Nash att byta upp sig
till Tempest.)

taygher
2007-09-16, 16:51
Hej Christer!

Härligt att läsa att mästaren är tillbaka i gammal god form. Du får nog hålla koll på Lt. Nash så han inte deserterar och stannar kvar hos de unga söta franska sköterskorna... :D

Jag ser redan fram emot att få följa framgångarna med Tempesten i en alldeles ny och fin byggtråd!

Ompa
2007-09-16, 18:59
Jag ryser, äntligen en ny tråd på "G" av Christer :D
Kan knappt sluta länkta :lol:

ChristerL
2007-09-17, 07:37
Jag ser redan fram emot att få följa framgångarna med Tempesten i en alldeles ny och fin byggtråd!

Men.... vem har sagt att nästa "projekt" på byggbordet är en Tempest??? :roll:

taygher
2007-09-17, 09:21
Sorry Christer, det var nog bara jag som "jumped to conclusions".
Läste det som om Lt. Nash nästa styrning var Din Ian Bailey Tempest Mk. V. Den kanske inte ens är i samma skala kom jag att tänka på nu?!

Men faktum kvarstår, vi är många som ser fram emot nya inlägg från Dig i någon warbird-orienterad tråd!!

ChristerL
2007-09-17, 14:36
Sorry Christer, det var nog bara jag som "jumped to conclusions".

Ingen fara, jag är lite hemlig av mig! ;)

Ompa
2007-09-17, 18:30
Vi väntar...

ChristerL
2007-09-19, 18:13
Så var det då dags att avslöja "hemligheten".
Igår morse ringde väckarklockan 04.00, då hade jag redan varit vaken i 20 minuter... Efter frukost packades bilen med behövlig utrustning. Snökedjor och djungelolja lämnades hemma, vädret skulle bli bra. Och det är lämpligt att resa lätt när man ska långt:

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-1.jpg

Kl. 04.50: Man kanske skulle åka och kolla om Rönninge Bageri öppnat? Nja, blir höger mot E4 norrut.

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-2.jpg

Kl. 05.31: Arlandaavfarten, kanske en sista-minuten-resa? Eller hem till Bokis? Beslutar att fortsätta norrut.

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-3.jpg

Kl. 06.39: Dragon gate, inte sugen på kinamat...

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-4.jpg

Kl. 08.37: Vägarbeten, långtradare och fartkameror.... Tar en förmiddagspaus på Shell i Härnösand. Fika och nybakta Kanelsnäckor, mums!

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-5.jpg

Kl. 10.07: Höga Kustenbron, men svänger av inåt landet på väg 90.

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-6.jpg

Kl. 11.00: Sollefteå vill jag minnas...

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-7.jpg

Kl. 12.13: Vacker norrländsk natur!

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-8.jpg

Kl. 12.34: Slutdestinationen Åsele! 70 mil prick på trippmätaren. Fick låna telefon på Statoilmacken eftersom min Comviq-telefon inte hade någon täckning... :roll:

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-9.jpg

Kl. 12.59: En kopp kaffe med dagens mål, Kent alias "Genland" här på forumet. Och anledningen till resan var ett PM jag fick från Kent efter min krasch:


Hej!
Har följt och njutit av din byggtråd hela tiden från början "to the bitter end" som Sqn leader Nash skulle sagt. Jag har ju själv byggt samma maskin o använt mig av dina tips, bla hjulbrunnsinklädnaden.

Till mitt ärende nu...

Min maskin är helt färdig för provflygning nu med en SAITO 120 S. Alla servon på plats bara mottagare o ack som saknas. Så har den varit i ca 3 månader nu.

Problemet är att jag har så många nya projekt på gång. Dessutom har jag tappat suget för att flyga Spitten! Skruvade ur SAITON idag för att sätta i 1/4 skala Cubben.

Till saken...

Vill du ha min KMP Spitfire så får du den (fraktkostnad tillkommer förstås), det vore bättre att den kom till någon som vore intresserad verkligen, än att den som jag vet att det blir kommer att ligga på hyllan hos mig tills jag säljer den.
Är det nån som den borde passa hos så borde de ju vara dig.


OK grabbar, vad säger man om ett sånt erbjudande??!! Kent kollade om det gick att skicka med Bussgods, men bara vingen skulle gå på närmare 500 kronor. Blev helt sonika att ta en semesterdag och bege sig norrut, man vet då också att den kommer hem hel!
Blev en timmes lunchpaus i Åsele, mycket flygsnack blev det. Sen var det dags att bege sig hemåt igen, var hemma i Salem kl. 22.15.

http://www.hawkertempest.se/uploads/resa-10.jpg

Så här ligger min "nya" KMP Spitfire, Genlands f.d., i hobbyrummet. Kent och jag bytte servon mm, så det som saknas är motor, ack och mottagare. Jo, en ny spinner till kärran (från Brian Taylor) beställdes på telefon under hemresan. (Tack till Jane Dersjö för hjälpen som pratade med Brian!)

Kommer inte göra några vansinnesdåd med kärran, möjligen airbrusha avgaser osv. Jag kommer framför allt att FLYGA med den!! Kent har gjort en cockpit med stol och instrument och om Sqn Ldr Nash bantar kanske han får rum..... Men gissar att det då får bli "operation övertalning" om han ska slita sig från de franska flickorna på fältsjukhuset.

Men... var katten har jag lagt kanonerna från förra Spitfiren??
Skojar bara Taygher, jag gör ny om det behövs. Och du kommer väl ihåg att vi ska flyga formation på Modellflygets Dag i Södertälje nästa år?

Tusen tack till Genland!! Jag kommer och flyger med er i Åsele någon gång!

Baronen L-A
2007-09-19, 18:53
Det tyckte jag var snällt!!Det var mig ett riktigt bra plåster på såret!!
Jag har ju en lika dan,njuter till fullo av att bygga på den :D

Ompa
2007-09-19, 19:15
Wow, vilken höjdare. Bara att gratulera :up:

taygher
2007-09-19, 22:57
Detta var verkligen roligt att läsa. Hurra!!! :wave:
Du är verkligen värd lite medvind, Christer.

Och all heder till Kent! Vilken härlig kompis, helt otroligt.

Hyggligt av Dig att jag får behålla kanonerna, lita på att jag är på plats för formationsflygning på Påldalens modellflygfält nästa år.

Nalle
2007-09-21, 07:56
Vilken Storry denna tråd har blivit.
Inte ens dom Amrikanska såpfilmerna spöar denna handling.
Att få följa med i uppbyggandet av Spitten och sen.. Ja ni vet vad. Sorgen och sen detta lyckliga slut. Inte ett öga är torrt.
PDT_Armataz_02_20
Lycka till Med Nya Spitten. Ska kolla om vi har någon gammal Lastbils Airbag liggande här på jobbet, så Nash inte behöver känna oro inför dom kommande flygningarna.

Ompa
2007-09-21, 16:21
Kommer det månne bli en ny tråd där vi får följa framskridandet av den nya Spiten, eller travar vi på i den gammla invanda tråden? :roll:

ChristerL
2007-09-23, 14:06
Vilken Storry denna tråd har blivit.
Inte ens dom Amrikanska såpfilmerna spöar denna handling.
Att få följa med i uppbyggandet av Spitten och sen.. Ja ni vet vad. Sorgen och sen detta lyckliga slut. Inte ett öga är torrt.
PDT_Armataz_02_20


Har inte tänkt på det, man kanske skulle sälja storyn till Hollywood?
Tänkt rollbesättning:
Jim the mechanic: Sean Connery (Jim sägs vara lik honom och båda äter haggis.)
Genland: George Clooney
Mrs ChristerL: Angelina Jolie (Keira Knightley skulle funka mums också!)
ChristerL: Himself :lol: :lol:


Kommer det månne bli en ny tråd där vi får följa framskridandet av den nya Spiten, eller travar vi på i den gammla invanda tråden? :roll:

Tja, det blir inte så mycket ändingar på den "nya". Bara att fortsätta på gamla tråden kanske?!!

Nalle
2007-09-23, 19:23
Jag håller på att du fortsätter tråden med bilder och text om den nya.
Det blir liksom mer komplett på något vis.

För att du/ni inte ska tro att Hurricanen är laggd på hyllan och att Moore bara sitter i baren och pimplar Scotskt, så ska jag tala om att jag letar Radio.

Ompa
2007-09-23, 19:42
För att du/ni inte ska tro att Hurricanen är laggd på hyllan och att Moore bara sitter i baren och pimplar Scotskt, så ska jag tala om att jag letar Radio.

Vi väntar... :D
Har fått en inspirations svacka ang min Thunderbolt, men hittar nog formen snart. Har åtminstonne pillat lite pån i helgen, samt sprutspacklat. Nu väntar, förhoppningsvis sista, slipningen.

ChristerL
2007-10-16, 22:58
Då fortsätter vi med #2!! Bör gå aningens snabbare att få i luften än Ettan!! Och förhoppningsvis håller den sig längre där också...........

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-300.jpg

Reservdelar för 600 kr inhandlades till Saiton och det var snabbt gjort att skruva i den. Genland hade använt samma motor! Saknar fortfarande en ny trycknippel, tror inte den går att köpa lös, man måste köpa komplett ljuddämpare. PDT_Armataz_02_33
Ny spinner ligger och väntar hos Janne "Lowflyer" Dersjö, beräknat överlämnande sker på Hobbymässan.


http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-301.jpg

Ack in under tanken, koppla in servon till mottagaren, ställa utslag. KLART!! Den blåa saken är en ventil för att reglera lufttrycket till ställen, dvs hastigheten på in- och utfällningen. Genland hade monterat flapsservona åt samma håll, en Y-kabel fungerar alltså inte. Man får reversera ett servo, eller som jag gjorde, mixa servona på två kanaler. Efter lite pyssel med två lösa servon fick jag ihop det, fick läsa instruktionsboken också...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-302.jpg

En enkel och hyfsad cockpit...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-303.jpg

... som saknar en pilot. Har funderingar på att recycla Sqn Ldr Nash, men han ska då få gå ner rejält i vikt. Använder huvud, händer och kläder men göra en ny kropp i cellplast. Genland har vägt Spitfiren och den hamnar straxt under 6 kg, med tyngpunkten på rätt plats!! Vill inte tynga ner den här i onödan, här ska flygas!!

Nu återstår att ställa in skev- och flapsservon. Tänkte byta ut landställsbena mot mina fjädrande Robart inkl. dito hjul.
Vädring? Mmm.... efter att sett Lowflyers Corsair kan jag nog inte låta bli. Funderar på att lägga till lite extra märkningar. Är lite sjuk annars och vill att ALLT ska vara enligt en förebild, men eftersom #2 nu är märkt som (nästan) alla andra KMP Spitfires vill jag göra min lite personlig. Självklart ska det vara "som det kunde sett ut".

To be continued...

bokis
2007-10-17, 09:02
Jajamänsan Christer,så jämrans kul! Genland,du är ny hjälte No1!

taygher
2007-10-17, 11:29
Jag instämmer med föregående talare!

Gott att se att bygget går framåt. Om Du får en startvikt på under 6kg blir det en härlig maskin att flyga. Min väger som sagt 6,5kg torr och är trevlig att spaka. Har ca. 15 starter på den så här långt och är helnöjd!

Keep up the good work, Christer!

wesse
2007-10-17, 13:04
oj de va en reko man som grejade en ny åt dig...sitter här o snyftar nu o vet nu att änglar finns....hurra för att hälpa andra då mår magen bra.....
(':up:')

Ompa
2007-10-17, 19:27
Härligt Christer.

taygher
2007-10-26, 08:57
Hej Christer!

Hur går det för Dig? Har Du bestämt Dig för hur mycket jobb Du skall lägga ned på vädring med mera?
Jag har inte fått tummen ur och monterat Dina snygga kanoner ännu, men skall ta tag i det under vintern. Det är lite spännande att sätta borrmaskinen i vingens framkant men förhoppningsvis går det bra.

Det finns ju epoxy, spackel och färg annars.. :D

ChristerL
2007-11-07, 22:08
Tjena moss!

Lite segt här över... Det har varit alldeles för mycket på jobbet sista veckorna. :(

Men har i alla fall fått tag på en ny trycknippel, M4 storlek så det fick gängas lite. Nya fräscha Robarthjul har monterats på mina oleolegs, behöver nu några cm 6 mm pianotråd för att montera dessa på mekanismen. (Genland har borrat ut för 6 mm trådar, vilket kommer passa mina ben mycket bättre än originalstorleken som jag använde på #1.)

Radioinstallationen, dvs injustering av roderutslag är klart. Enda aber här är att det "som vanligt" endast blir 40-45 graders klaff... Kommer nog montera vanliga gångjärn som jag gjorde sist, tog ju bara 30 minuter att göra och jag fick då 80 graders klaff!!!

Velar lite om jag ska vädra kärran, men kan nog inte låta bli. :D

genland
2007-11-07, 22:33
Hej Christer!

Kul att det rör på sig lite iaf.
Hoppas inte vikten skenar iväg för dej!
(På maskinen alltså)

Bästa Hälsningar Kent

ChristerL
2007-11-22, 20:51
Kanske en liten rapport så ni inte tror det är helt stilje?

- Trycknippel på plats!
- Mina Robart oleo legs är på plats med nya fräscha dito hjul. (De gamla sprack i kraschen :roll: )
- Flapsen bortskurna, ska nu montera dom med vanliga gångjärn och få ca 80 graders klaff.
- Ett riktigt bakslag var när spinnerleveransen från Brian Taylor kom. Lowflyer hade först beställt spinnrar till Hurricane och Bf109. Han ringde och ändrade den till Hurricane och Spitfire XIV. När han väl fått dom tog det några veckor innan jag fick min och jag såg att något inte stämde.... Efter lite efterforskningar och ett samtal till Mr Taylor visade det sig att han skickat spinnrar till Hurricane och..... Bf109!

http://www.svensktmodellflyg.se/users/507/bf109e_spinner.jpg

När Lowflyer ringde Mr Taylor så kunde han inte påminna sig samtalet från Sweden, och kunde inte byta eftersom vi dröjt med att "klaga"!! So back on square 1 vad gäller spinner. Skickade igår ett mail till Pitch Hobby för att se om det går den vägen.

http://www.kcc.zaq.ne.jp/selfworks/tool/tool-018.jpg

Inte mycket kvar att göra mao, ska försöka få till lite speciell "nose-art". Tänkte först använda gnuggbokstäver från Decadry men de verkar vara utdöda på 2000-talet? Hittar dom ingenstans i Stockholm... Ska istället försöka med de satser man kan köpa hos bl.a Wentzels och printa egna.

För övrigt kan jag rekommendera årets "Årgångsglögg" Blossa -07, havtorn och kanel. Värmer gott i novemberkylan!!

Ompa
2007-11-23, 04:48
Skönt att se du lever Christer. Min tråd ligger för tillfället lite i ide pga mycket jobb. Men den kommer så småningom ;)

taygher
2007-11-23, 08:56
Hej Christer!

Du kommer garanterat att få ett unikt utseende på Din Spitfire om Du använder den spinnern!! PDT_Armataz_02_11
Modellen tar ju lite mindre plats på längden i bilen oxå..

Skämt åsido, kul att se att det går framåt, Du måste ju bli klar till våren så Du hinner provflyga ordentligt inför vår roteflygning på MFD.

ChristerL
2007-11-28, 18:44
Skönt att se du lever Christer. Min tråd ligger för tillfället lite i ide pga mycket jobb. Men den kommer så småningom ;)

Lever, men knappt!! :lol: Du vet säker hur det är: Jobb å familj å sånt som stör. Tänk om man kunde ha 35 timmars-vecka i hobbyrummet istället för på jobbet!!
Skämt åsido, kul att se att det går framåt, Du måste ju bli klar till våren så Du hinner provflyga ordentligt inför vår roteflygning på MFD.

Sakta men säkert framåt. Men såg att Kristiflygarhelgen och MFD är extremt tidigt nästa år, 1 maj!! Och du som ska flyga rote med Lelle och Extra också!!


Jaha, man kanske skulle lägga up några bilder?

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-261.jpg

Som sagt, skar loss flapsen som på #1 och monterade tre vanliga gångjärn istället. Lägger dessa lite (typ 2 mm) lägre än original CA-gångjärnen, får då ett maxutslag på 80-85 grader. Nu är det roderhornet som begränsar utslaget. Har inte limmat fast flapsen än eftersom jag tänkte prova att airbrusha detaljer den här gången.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-262.jpg

Robartben med Robarthjul. Genland hade lagt ca 2 mm plywood under bakre fästet, passade på att lägga 2 mm till.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-263.jpg

Idag är jag en lycklig man!! Fick ett PM från JeN här på forumet där han sa att han hade en Spitfire XIV/XIX spinner men ingen Spitfire. Men han hade en Bf109 utan spinner. Ville jag byta??!!
Så här är vi nu med en Brian Taylor spinner väntandes på att ta upp hål för propelleraxel och propeller. #1ans spinner som referens....

Tusen tack JeN för bytet. Sparade många timmars letande!!
:thank:
(Pitch Hobby säljer förresten inte spinnern löst längre.)

ChristerL
2007-11-29, 18:34
Jösses, en uppdatering till!!

http://www.jjomeara.com/images/MD120.jpg

Som nämnt tidigare, funderade jag på lite "påhittade" markeringar på #2. Lite personligare...
Som de flesta kanske vet gjorde man i vissa städer insamlingar för att få sin "egen" Spitfire. Dessa märktes ofta "Spirit of ....." efter staden. Ett exempel ovan är "Spirit of Kent" och eftersom den här Spitfiren skänktes till mig av Kent "Genland" Gunnarsson i min bedrövelse efter 1ans krasch så....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-264.jpg

... skulle naturligtvis min märkas "Spirit of Kent"!!!! Använde Testors dekalark. Inte det bästa resultatet men får duga. Monterade även på lite annan markering från byggsatsen som Kent inte gjort samt 8 kill-marks.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-265.jpg

Sweeper
2007-11-29, 20:46
Klart godkänt val av förebild! :D


Göran

Ompa
2007-11-29, 21:00
Är det färdiga dekaler eller sådana man kan göra med datorn och sedan skriva ut???

ChristerL
2007-11-30, 08:44
Det är såna man gör på sin egen bläckstråleskrivare, märke Testor. Finns vita och transparanta ark. När de är utskriva och har torkat ett par timmar sprutar man på medföljande lack, annars lossnar färgen när du lägger dekalen i vatten. Sen ska det torka igen.
Efter max 5 sek i vatten tar man upp den och väntar 10-20 sek tills den släpper från skyddpappret, sen är det bara att glida ut den på modellen.

De transparanta är helt värdelösa, modellens färger lyser igenom och du kan inte få vitt. Om du inte har en skrivare som kan skriva ut den färgen..
De vita arken funkar bättre. Kill-marksen scannade jag in från en Mustang-profil, snyggade till den röda färgen. Eftersom arket är vitt måste man klippa ut varje kill-mark för sig, därav de ojämna kanterna. :?
Men på fullskala var de nog oftast målade på frihand och kommer man 0,5 m från modellern ser det faktiskt bra ut.

Ompa
2007-11-30, 17:13
Perfekt, ska försöka få tag på sånna.

genland
2007-11-30, 20:57
Hej Christer!

Djupt hedrad (ja nästan rörd) av val av individnamn.

Hoppas verkligen det går bättre denna gång.
Annars får du skylla på tidigare byggare.... :oops: :oops:

Mvh Kent

ChristerL
2007-12-27, 13:03
Djupt hedrad (ja nästan rörd) av val av individnamn.


Det var inte ett svårt val! Det är jag som är hedrad att få överta din Spitfire!Men vad har hänt senaste månaden? Tja inte mycket, mest julstök. :(

Eftersom jag tänkt vädra kärran lite senare passade jag på att göra "svetsskarvar" på avgasrören som på #1, vanligt Casco vitlim påfört med tandpetare.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-266.jpg

Spinnern på plats, tänk vilket problem det var att få tag på en ny. Än en gång tack till JeN för bytet. PDT_Armataz_02_43

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-267.jpg

Sqn Ldr Nash har fått gå på rejäl diet under julhelgen. Genland ska ha vägt av modellen utan alltför mycket bly i nosen. Min stora bricka på ca 200 gram sitter under spinnerkåpan och jag hoppas att den ska räcka. Vill alltså inte sätta i en allför tung pilot den här gången: Original plastkropp som på bilden väger ca 100 gram, den nya i cellplast är i princip viktlös!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-268.jpg

Nu är det egentligen inte mycket kvar att göra, ska vädra när det blir en helg över. Försöka få in Nash utan att han tar i stötstängerna som går längs kroppsidorna i cockpit.
Som ni kanske sett i signaturen finns nu "MJD S29C Tunnan" med så nästa uppdatering av mig i Byggdagboken blir kanske en Tunnan. Och varför bygga en J29 när man kan bygga om den till en Spanings-Tunnan??!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/mjd-6.jpg


God fortsättning!

Ompa
2007-12-27, 17:28
Vad blir det för modell/ritning? MJD?

ChristerL
2008-08-24, 19:49
Knack knack....Hallå?
Är det någon som kommer ihåg mig??


Vad jag gjort med Spitfire #2 senaste halvåret? Nja, kanske inte mycket:

- Monterade ombordglöden från #1 efter att jag inte kom på en bra lösning med glödanslutning.
- Satte på mina Robartben, men dom var ca 5 mm för långa!! Fattar inte varför, men köpte ett par Eurokit på Söders och monterade på.
- Monterat i "mina egna" ventiler och slangar till ställen istället för KMPs. Inte riktigt kompis med dom.Provflygning då?
Idag var det bra väder, allt laddat, även jag. NU!!

Monterar ihop och tankar. Tänker att jag inte behöver tanka fullt för provkörning. Drar runt propellern för att snapsa, låter torrt. Någon säger "Det rinner soppa under kroppen!"

Skruvar isär modellen, skummgummit runt ackar är dyngsurt. Lite pyssel för att få ur tanken, men ser vad som är orsak till läckaget. Två hål i tanken, troligen uppkomna när hålet för stötstången till motorn borrades i motorspantet.

Kan det ha varit en tysk spion på Supermarine-fabriken??!!

Hur som helst, inga hard feelings, shit happens. Ska nu kolla om ÖMH har originaltankar, sen på't igen. Den ska flyga INNAN vintern!!

Per P
2008-08-24, 20:08
Ja, på't nu! Sen vill åtminstone jag se en FILM :1headbang:

En KMP Spitfire är bestämt till att bli mitt vinterprojekt den kommande vintern:thumbup:

DrHanke
2008-08-24, 20:30
Christer inga org tankar på hyllorna tyvärr, blir nog till att finna en jämnlik om inte herr Bokström råkar ha nått passande i "tank lådan"

Nalle
2008-08-25, 05:43
Christer du har ett PM!!
Förövrigt, Kul att se att du lever. :thumbup:

Det kan ha varit en tysk spion på Supermarine-fabriken!
Som du vet så har du haft besök av en liten man med "diskret"
skäggväxt. http://www.defender110.se/Smile/PDT_Armataz_02_12.gif Som info bara: Han har ett par tyska kärror samt några
på kö. Kan ha varit han, utsänd av "den osnabbe" modellbyggaren som bygger
ME-109 och som har bord i samma lokal som den skäggige. Ingen vet vad dom
planerar vid kaffebordet.

genland
2008-08-25, 05:56
Ber verkligen om ursäkt Christer!
Ajajaj, fy f-n vad jag skäms:banghead::banghead::vroam:

Mvh Kent

ChristerL
2008-08-25, 07:36
Det kan ha varit en tysk spion på Supermarine-fabriken!
Som du vet så har du haft besök av en liten man med "diskret"
skäggväxt. http://www.defender110.se/Smile/PDT_Armataz_02_12.gif Som info bara: Han har ett par tyska kärror samt några
på kö. Kan ha varit han, utsänd av "den osnabbe" modellbyggaren som bygger
ME-109 och som har bord i samma lokal som den skäggige. Ingen vet vad dom
planerar vid kaffebordet.

När du säger det var jag tvungen att gå på muggen när han var på besök senast.... Dags att montera en övervakningskamera i byggrummet!

Men det kanske löser sig, du har oxå ett PM!!

ChristerL
2008-08-25, 07:40
Ber verkligen om ursäkt Christer!
Ajajaj, fy f-n vad jag skäms:banghead::banghead::vroam:

Mvh Kent

Det gör inget Kent! Du skulle veta hur många gånger jag "klantar" mig på ett bygge. Någon som minns hur jag borrade för vingbultarna i #1 och borrade rakt genom kroppsidorna??!!

Det verkar som det kan lösa sig med tanken. Bokis letar och Nalle kanske har nåt på lut! RAF håller ihop mot det mörka och elaka Luftwaffe!

taygher
2008-08-25, 12:11
Tjenare Christer!

Det var ju lite snopet med hål i tanken, lite lagom antiklimax inför premiärflygning och allt.. :argh:

Hoppas att det löser sig med tanken så att den får lufta vingarna snart.

Nalle
2008-08-25, 13:23
Jag har plannerat att stoppa El i min Huricane, så Moore postar en tank till Nash,
samt skickar med en tanke om Lycka Till med luftdopet.

genland
2008-08-25, 14:44
Jag har plannerat att stoppa El i min Huricane, så Moore postar en tank till Nash,
samt skickar med en tanke om Lycka Till med luftdopet.


Puuhhh..nu känns det lite bättre Christer!

Praying for poor Mr Nash.....

Mvh Kent

Ompa
2008-08-26, 19:28
Aaaah, känner igen situationen med strul i slutet av bygget lagom till premiären.
Har ju som bekant en P47a som trillskades mot slutet av bygget :toetap05:
Men den flyger nu som en dröm :ridinghorse:
Men den gav mej stjärnsmäll igår på fältet...
8+6 stygn i vänsterhanen, senan till vänster pekfinger av, senkapseln till vänster långfinger uppskuren och två fina snitt över respektive knoge på ca 4cm stycket. Kom hem två i natt från akuten i Karlstad.
Sitter nu med uppsvullna fingrar, gipsskena och knaprar antibiotika i tio dagar :bawling:

ChristerL
2008-08-26, 20:36
Jag har plannerat att stoppa El i min Huricane, så Moore postar en tank till Nash,
samt skickar med en tanke om Lycka Till med luftdopet.

Nash tackar på förhand och lovar bjuda Moore på nåt gott vid nästa pubrunda. Är tanken möjligen postad? Sorry, men Nash är verkligen sugen på att komma upp i luften!!

ChristerL
2008-08-26, 20:38
Aaaah, känner igen situationen med strul i slutet av bygget lagom till premiären.
Har ju som bekant en P47a som trillskades mot slutet av bygget :toetap05:
Men den flyger nu som en dröm :ridinghorse:
Men den gav mej stjärnsmäll igår på fältet...
8+6 stygn i vänsterhanen, senan till vänster pekfinger av, senkapseln till vänster långfinger uppskuren och två fina snitt över respektive knoge på ca 4cm stycket. Kom hem två i natt från akuten i Karlstad.
Sitter nu med uppsvullna fingrar, gipsskena och knaprar antibiotika i tio dagar :bawling:


NEJ fy f-n alltså...... Hoppas du efter omständigheterna är OK? Gissar att det inte blir mer flyga den här säsongen. Hur går det med Fw190?

bokis
2008-08-26, 21:23
Jisses Oompa! Hoppas det är hopp om livet i alla fall! TILLFRISKNA!!

Ompa
2008-08-26, 21:47
Jo hopp är det. Men en veckas konvalesens som minimum. Styngnen åker om tolv dagar, gipset om sju sen blir det lite sjukgymnastik på det :toetap05::svengo:
Blir nog vare sej bygge eller flyg under den tiden. Gipset är lite i vägen och jag kan inte hålla ordentligt i radion.
Har tyvärr?? inga action bilder från händelsen eller skadan, men kan slänga ut en bild senare på en bandagerad & gipsad arm om så önskas:willy_nilly:

Ang 190an, vingen ska passas in mot kroppen. Har fått dom två 6mm rundstavarna på plats i vingens framkant och borrat för dom i kroppen. Så nu ska vingen bara mätas in mot kroppen och borras för vingbultar och islagsmuttrar. Och sen löder jag kontakten i vingen, när väl gips och stygn är borta...

QatHome
2008-08-26, 22:30
Det var ju riktigt tråkigt och det låter ju som det måste ha tagit ordentligt. Hoppas det läker snabbt och att allt blir bra igen.

Har stoppat en OS 46AX med armen en gång och det bliv lite snitt men inget allvarligare än lite blod och nåt ärr, det enda positiva från den upplevelsen är att jag har betydligt mer respekt för motorerna nu.

Som sagt krya på dig.

Sweeper
2008-08-27, 05:02
Men jösses! Vad är det som händer?

Var det en illasinnad spion som hade krupit in i din P-47:a och slog igång motorn? Ja vissa tar till alla knep för att förhindra de stridande att svinga sig upp i luften.:banghead:

Men oavsett vilket, krya på dig och ta det lugnt med skadorna så att de får läka ordentligt. Det finns fortfarande många plan som skall byggas och flygas!:)


Göran

LAB
2008-08-27, 06:08
Hej krya på dej,mina 13 stygn åker imorgon,hade tur att det var fröken vänster o mjukdelar.Så jag har kunnat spaka iallafall,kanske lite klumpigt med bandaget.Måste erkänna att jag har fått en jävla respekt för motorerna.Det kändes lite olustigt att starta upp dom nu efteråt.
Lasse

Lelle
2008-08-27, 07:32
Fy fasiken, Ompa. Hoppas att du har bra läkförmåga i kroppen, för det där låter ganska allvarligt.
Krya på dej!!

Ompa
2008-08-27, 08:47
Tack Lelle. Hoppas jag kan börja jobba på måndag igen :blink:
Blir tokig på att gå hemma när man inget kan göra.

Nalle
2008-08-28, 05:46
Blir nog vare sej bygge eller flyg under den tiden. Gipset är lite i vägen och jag kan inte hålla ordentligt i radion.


Vilken osis!! Du får krya på dig och förkovra dig i siter på nätet som handlar om modellflyg.

Ang Gipset. Kunde dom inte "formgjutit" det efter radion? :)

Ompa
2008-08-28, 06:21
Ja kanske det, eller efter spaken i grävmaskinen så jag kunde jobba...:banghead:

Nalle
2008-08-28, 10:04
Nja, inte joba Ompa. Hälsa och välmående kommer i första hand.
Välmående = Hobby utövande.
Krya på dig. Synd att OS slutade förra veckan..... Eller hade du missat att det var över för denna gång?

Ompa
2008-08-28, 10:21
Tyvärr så är jag en sådandär tottalt sport ointresserad workoholick :stupid:
Till skillnad från min far och svärfar som sett varenda sekund av eländet, flera ggr om dessutom :bandit:

ChristerL
2008-09-02, 15:26
ÄNTLIGEN!!!
Nalle postade tanken i torsdags, och till slut hade Kungliga Postverket den stora vänligheten att leverera den i brevlådan.

Landberg och Nash önskar att få tacka Nalle och Moore för hjälpen. Thanks guys!

(Hur ser vädret ut för helgen som kommer?.....)

Nalle
2008-09-02, 15:44
Härligt!
Jag tror att den levererades av en såkallad "gammal lytt postiljon" som släppat
sig från Nyköping på gammla knaggliga stigar, över berg, genom dalar, simmande
över vattendrag och till sist nått Rönninge, helt utmattad men nöjd att kunnat
leverera paketet.
Var vänlig kolla i buskarna runt brevlådan så att han inte stupat där.

Hoppas på att Ni (Du och Nash) får bra väder och en skön Take off på lördag.

Ompa
2008-09-02, 17:45
Tror vädret ska vara förhållandevis bra på lördag. Vi håller tummarna för en lyckad premiär :fans:

PS.
Blev av med gipset i går, hoppas jag kan smyga i gång med bygget igen i slutet av veckan och ev vädra min Saito 100 som jag monterat i Hellcaten på Lördag :crazy_pilot:
DS.

ChristerL
2008-09-03, 07:46
Härligt!
Jag tror att den levererades av en såkallad "gammal lytt postiljon" som släppat
sig från Nyköping på gammla knaggliga stigar, över berg, genom dalar, simmande
över vattendrag och till sist nått Rönninge, helt utmattad men nöjd att kunnat
leverera paketet.
Var vänlig kolla i buskarna runt brevlådan så att han inte stupat där.

Hoppas på att Ni (Du och Nash) får bra väder och en skön Take off på lördag.

Tittade i morse runt brevlådan. Det enda jag kunde upptäcka var skrapmärken i jorden och avföringsspår. Det KAN ha varit en utmattad postiljon, men också grannens kattjävel....

Radio Stockholms "Trafik" rapporterade dock senare att en man cyklade söderut på Södertäljebron, förvirrad mitt i trafiken. Det är möjligt att det var postiljonen på väg hem till sin stuga utanför Nyköping där fru och 15 barn väntar.

http://www.nykarlebyvyer.nu/BILDER/PERSONER/olsonb.jpg

ChristerL
2008-09-14, 18:38
Vete f-n va jag drabbats av.... Antingen är det Murphy's Laws, eller Ompa-syndromet (ref. P47 problem), eller så är det taskiga gener.... (Idag kan allt skyllas på det. Från fetma, alkolism till skilsmässor.)

Men igår var det tänkt att flygas. Bl.a. Lelle o mekaniker Jim ställde upp som hjälp. Motorn som fick sig en rejäl smäll i #1s krasch har inte startats sen dess och var lite tjurig. Men med startmotor gick den igång! Efter knappt en minut började hela ekipaget skaka BRUTALT.
Snabbt stopp. Visade sig att motorbocken satt helt lös, en skruv låg på gräsmattan. Obalanserad propeller? Krokig motor??

Av med motorkåpan och drog fast bockarna. Tyvärr hade en inslagsmutter lossnat på insidan men beslöt att prova motorn med bara 3 skruvar.
Nu var motorn lättstartad, gick hur underbart som helst, precis som innan kraschen. Körde en halv tank, inga vibrationer!

Kanske är jag en kyckling, men nu tilltog sidvinden. Och flyga med inte ordentligt fastsatt motor, och med förra provflygningen i bakhuvudet så avstog jag provflygning.

Så frågan är varför motorn skakade så förbaskat första gången? Ska nu plocka ur kroppen och montera lös mutter, locktite på skruvar, kolla balansen på propellern usw. Sen hoppas på fint helgväder framåt, eller så smiter jag från jobbet en eftermiddag...

Lelle bangade dock inte, flög sin Stearman, och så fick vi njuta av YAK-54 som flög till stratosfären!!

Ompa
2008-09-14, 19:35
Better safe than sorry Christer.
Min P47a' flyger nuförtiden faktiskt helt underbart.

Men i dag fick jag mej en läxa om medföljande sk "hardware" som följer med till vissa modeller och framförallt ARF modeller.
Var ute i dag och skulle lufta min Hellcat med nya Saito 100an i. Efter en halv tank hadde jag fått motorn att gå som en dröm.
Tankade upp och lät den svalan med en kopp kaffe i handen.

Startade upp och taxade ut till startbanan. Gasade på och den steg till väders som sej bör. Flög i ca två min när det var dags för en tryckare. Låg rätt högt, ca 60-70m när jag tog den i en vid vänstersväng och lät den förlora litre höjd. När jag rätade upp den och gasade på lite till försvann roderverkan på höjdrodret. Snabb koll av samtliga andra radiofunktioner, allt ok men inte höjdrodret. Sen hör man judet av ett krftigt roder flutter och man ser även rodret skaka hejdlöst. Maktlös kan man bara beskåda eländet gå i backen med total haveri som följd. Ordet kaffeved fick plötsligt en ny innebörd.
Efter ett gediget felsökande fann vi till slut att stiftet i linken för höjrodret var knäck/avbruten bakåt. Motsatt håll mot det borde vara om det pajat vid nedslaget. Sista gången jag använde medföljande linkar. Kommer bli metall linkar i fortsättningen för min del.
Så nu är jakten på en ny kärra igång som kan passa min Saito 100. Fick tips om TopFlite P51 stl 60 ARF. Men vet inte när den kommer till Svedala bara.

Lowflyer
2008-09-14, 20:08
Surt Ompa. Den kärran gillade jag. Vet hur det känns.... Bara att ta nya tag!

Hur är det med handen förresten?

/Janne

ChristerL
2008-09-14, 20:23
Sista gången jag använde medföljande linkar. Kommer bli metall linkar i fortsättningen för min del.

På #1 bytte jag ut alla plastlinkar mot metall. På #2 låter jag det vara som Kent byggt den. Men instämmer till 100%, vet inte varför, men metallinkar känns tryggare.
Sen blir man lite förvånad när man suttit och kikat på Dave "King of Scale" Platts DVDs och ser hur han använder plastlinkar på > 80" modeller....

Tror din Hellcat precis slöt upp bakom min Spitfire #1 i en tajt formation uppe i modellhimlen. RIP! :rip:

Ompa
2008-09-14, 20:58
Suck, ja. Fritz fick dom till slut :goodnight:

Nalle
2008-09-15, 05:32
Beklagar Ompa.
Jag tror nanmet ARF har en annan betydelse än vad vi fått lära oss:
ARF = Always Rejected of Fritz!! http://www.defender110.se/Smile/PDT_Armataz_01_40.jpg
Man kanske bara ska låta Hurricanen stå och vara fin, om , när den blir färdig.

Christer, Du har drabbats av den vuxna genen, förnuft. För 10-20 årsedan hade du
flugit med tre skruvar och hoppats att inget skulle gå på tok. :thumbup: Såg att Nash klivit
ur Spitten. Gick han till puben för att dränka sorgen över missad flygning eller firade
han livet?

Lelle
2008-09-15, 07:10
Kanske är jag en kyckling, men nu tilltog sidvinden. Och flyga med inte ordentligt fastsatt motor, och med förra provflygningen i bakhuvudet så avstog jag provflygning.Inte alls, Christer. Du gjorde helt rätt !! Är väl bättre att göra ett nytt försök med all skruvar på plats. Förutsättningen ökar markant med alla delar fastdragna. :man_in_love:
På´t igen Christer. Du vet var jag bor.

Lelle
2008-09-15, 14:50
Suck, ja. Fritz fick dom till slut :goodnight:

Jäkla osis, Ompa ! Synd på det fina bygget. Vet att jag själv blev av med ett sidoroder för ganska länge sedan men det hände ju egentilgen inget . Det var en så´n där stållink där sprinten/axlen inte går igenom gaffeln på motsvarande sida. Den hade också krök sig och linken hoppade ur. Rensade genast bort dom linkarna så nu har jag inte några kvar.
Var det en så´n link som orsakade din krasch?

Nytt flygplan:
Köp en ny Hellcat!:thumbup:

Syns vi i Tranås på Söndag. Hade tänkt mej dit om vädret inte krånglar till det. :crazy_pilot:

ChristerL
2008-09-20, 11:54
Så frågan är varför motorn skakade så förbaskat första gången? Ska nu plocka ur kroppen och montera lös mutter, locktite på skruvar, kolla balansen på propellern usw.

Kanske det efter allt var obalanserad propeller? Grannen Flygsmurfen var över med sin balanserare och utslaget var tydligt.....
Efter att återigen ha plockat ur tanken för att nå den förmodade lösa inslagsmuttern visade det sig att den faktiskt satt kvar på sin plats, men var på väg att glida ut. Hade skruvarna till motorbocken varit något längre hade det nog varit möjligt att få grepp igen! Nåväl, nu sitter inslagsmuttrarna säkrade med lite epoxi, och skruvarna med Loctite.

Fint flygväder idag, men i e.m. är det bio som gäller: Mamma Mu och Kråkan!

bokis
2008-09-20, 14:02
Hmmmm...Det är möjligtvis inte så att spinnern inte var 100% centrerad?
Det har jag upplevt som ett större problem än obalancerade proppar..
..såg en fluga..(10 min paus..viftade på svansen.. ACTIONRULLE!!!:proud:
I Like!! Ang plastlinkar så använder jag dessa flitigt ,antingen med krympslang eller slangsnuttar o jag har väl haft flax men jag har haft större problem med plåtlinkar som har skramlat upp sig mot gängstången..
Brukar bli lite lödtenn på dessa numera..:secret:

Ompa
2008-09-20, 16:47
Kruxet med mina plastlinkar är det att jag har/hadde säkrat dom med en slangsnutt. Det som hände var att själva stiftet som sitter i linken, genom roderoket helt sonika gick av. Kan ju vara någon skada som uppstog när jag monterade eller något fabrikations fel. Alternativt en transportskada. Vad vet jag?...
Det här var ju egentligen första gången jag flög Hellcaten med en motor som svarade ordentligt. Så detta kanske hadde hänt tidigare bara motorn fungerat som den skulle. För det hände när jag hadde hög fart och skulle räta upp den efter en dykning och göra en tryckare över fältet :viking:

ChristerL
2009-05-19, 21:44
Jaha.... Jag brukar ju inleda mina inlägg i den här tråden med "Kommer ni ihåg mig?"........

Så var det då äntligen dags. Perfekt väder på Påldalen i Nykvarn ikväll. Det var ingen tvekan! Nu skulle hon upp!

Som vanligt påhejad av ett gäng under ledning av Lelle! Efter lite skruvande på nålen och försök till taxning, som bara var att glömma, stog hon där på startbanan. Efter 3-4 försök som slutade med nostipp fick mekanikern hålla i stjärten tills det var fullgas och fullt höjdroder utslag. Nu gick det!!!
Upp på lite höjd, trimma lite dyk. Assistans av meken igen för att få in ställen. (Hmm.. jag var nog "lite" nervös.) Flög nog 5-6 minuter. Mest lugna 8or där Spitfiren är så jäkla snygg. Provade rollar vilka blev mjuka, en stor rund looping.
Dags för landning, hade redan på förhand bestämt mig för att strunta i flaps. Kanske lite fort, OK enligt Lelle. Men när jag försökte plana ut steg den raskt mot skyn igen. Hmmm... Till sist satte den sig i slutet av banan med ett lätt krasch.... Trodde jag gjort en "Ompa" men visade sig att det bara var skruvarna till stället som släppt i trät. Lätt fixat! Phu!!

Reflektioner:
- Helt omöjlig att taxa. Ska se om jag kan vinkla benen lite mer. Kanske göra som Taygher och stoppa i kullager i hjulen.
- Hade nålen ute lite drygt ett varv i höstas. Nu hade jag nålen ute 1/2 varv!!?? Någon som vet på ett ungefär hur mycket det brukar vara??
- Flög faktiskt mest på fullgas, inte värsta draget. Kanske gå tillbaka till samma storlek på prop jag flög #1 med. (Kommer inte ihåg dimensioner just nu.)
- Flaps är nog ett måste. Kanske lite mer expo på höjden tyckte Lelle, ska prova det!

Nu ska jag fixa till blessyrerna, sen ska hon upp igen. Sen kanske det blir lite vädring!

Tack till alla på fältet, Mats bakom kameran, men speciellt till Genland som ju skänkte modellen till mig efter kraschen av #1.

Tusen tack Kent!! :icon_pidu:

taygher
2009-05-20, 06:45
Härligt Christer!!! :thumbup::fans:

Jag känner igen i princip allt Du skriver om Spitten, den är inte speciellt enkel att taxa med och landning utan splitklaffarna nere?? Det hade jag aldrig gett mig på med min i alla fall..

När jag skulle landa min första gången hade jag inte modifierat klaffarna så maxutslaget var väl 50-55 grader = höll inte på att få ner henne alls..

Med rejält utslag på klaffarna (luftbromsarna) så är hon en dröm att landa i direkt jämförelse, testa det nästa gång!

GRATTIS hur som helst!!! :)

genland
2009-05-20, 06:56
Äntligen!!!
Grattis Christer!:thumbup:

Mvh Kent

Lelle
2009-05-20, 07:19
Grattis Christer.

Den flög så graciöst och fint när den väl kom i luften. Spitten är ett så vackert flygplan att man nästan får ståpäls. Du gjord en en riktigt fin flygning med den. Flög den som flygplan ska flygas.

Landningen blev lite väl spännande eftersom den var så känslig på höjrodret. Hastigheten var kanske lite hög, men inte i överkant. Spitten gjorde ett par rejäla upptagningar på 3-4 meter varje gång du försökte att plana ut. Slutade med en lätt noskänning. Ett par nya skruvar till landställen och hon är klar for fight igen.

Härligt Christer.

Vi ses på MFD i morgon.

Per P
2009-05-20, 07:56
Grattis! Ännu en Spitfire i luften! Kan inte bli för många =)
Vet dock inte om det alltid hjälper, men jag flyttade roderhornen en bit bakåt på klaffarna på min Spitfire och fick de utslagen jag ville ha med en gång. Har även för mig att ESM placerat gångjärnen närmare underkanten av vingen på min Spitfire än de gjorde på "första utgåvan". Kolla om du kan flytta gångjärnen.
http://www.rcflyg.se/forum/photoplog/images/945/medium/1_100_0231.jpg

Återigen grattis till lyckad provflygning!!:lollypop: