handdator

Visa fullständig version : KMP SPIT.. Part IISidor : [1] 2 3

Daemon
2006-08-03, 00:44
fortsättning från KMP SPIT part 1

Nä, en sån här ska du ha.
http://web.telia.com/~u86010583/Luftpump.jpg

Rabbe på classe just nu...199 i stället för 299 artnr 30-8762

Jag har en likadan fast Bosch. Den har digital tryckmätare, det framgår inte på CO:s hemsida om deras har det.

Superlätt att ta med sig till fältet, även bra till kidsens cyklar och fotbollar.

Dobbis

ChristerL
2006-08-03, 07:34
Part II?? Börjar det bli många inlägg? :lol: :lol: :lol:

Tack för tipset Dobbis! Tar vägarna förbi Classe idag.

zeno
2006-08-03, 09:01
Oj oj
Christer jag köpte en sådan här http://www.clasohlson.se/images/products/S/hi/B/344929_X_2004-06-29_163837.jpg
Gör inte om mitt misstag ;)
Jag hade stora planer för denna lilla pryl, tänkte bygga in den i Mr Fältlåda, men det funkade bara inte... Den vibrerar och låter i så in i h******!
Orkar knappt pumpa cykeldäck heller PDT_Armataz_02_36
Funkar iofs fin fint att fylla ställ med, man får skämmas lite under tiden bara.
Jag ska inhandla en sådan som dobbis rekommenderar, aldrig fel att ha ett extra batteri att ladda! :P

ChristerL
2006-08-03, 10:52
Tack för varningen Zeno!

Varit på Clas Ohlsson Farsta och Gallerian, slutsålda på båda ställena. Det är en utgående produkt därav extrapriset. Återstår att kolla Skärholmen...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-24.jpg

Under mina resor på f.m. har jag funderat lite. Eftersom jag ska använda Robarts påfyllningsventil (med backventil) skulle det inte fungera att montera påfyllningsventilen OCH lufttanken på "Lufttank"? Jag bör då kunna använda "cykelpumpen" att fylla luft med...
Alternativ 2 skulle vara att använda min gamla Eurokitventil. Den är också lite enklare att ställa in... Fast jag får väl inte vara med i balla klubben med min cykelpump! ;)

Daemon
2006-08-03, 11:19
Här är ett tips på en svinbra elektronisk ventil

http://www.tindeagentur.com/site/index.html

Kolla på jettronics M-ventil.

Har börjat använda dessa i stället, behöver inget servo, inga rörliga delar, håller 100 % tätt, fäller automatiskt ut stället vid strömbortfall eller radioavstängning. Jag fyller inte ens på luft mellan flygtillfällen kan gå veckor mellan flygningarna. Kostar dessutom mindre än en vanlig ventil och ett miniservo.

Denna ventil kan också som option ställas med steglöst tryck manövrerat från sändaren, men det kostar tryckluft ( switchar vilket ger en split mellan luft till ställ och rakt ut ) . Därför kan denna ventil oxo användas till steglös broms för pneumatiska bromsar.

Robarts 3 mm slang passar utmärkt med snabbkopplingarna.

PS: Pumpen: prova en internetbeställning hos CO, finns kvar på huvudlagret i insjön enligt lagersaldo .DS

PPS Finns det något sätt att alltid få senaste inlägg överst på detta forum? Finns en dialogruta lägst ner på sidan, men jag måste använda den varje gång = ett väldans scrollande hela tiden. DDS

Dobbis

ChristerL
2006-08-03, 20:47
Nä, en sån här ska du ha.

Jag har en likadan fast Bosch. Den har digital tryckmätare, det framgår inte på CO:s hemsida om deras har det.


Dobbis,
Clas Ohlsson Skärholmen hade sex pumpar kvar, nu har de fem!! Ingen digital, men väl en analog tryckmätare.
Har nu äntligen kunnat "torrtesta" ställen, men tycker luftventilen är känslig. Minsta lilla sidorörelsen så läcker den. Provade min gamla Eurokit och den kändes bättre. Provade dom iof för hand.

Men Jet-tronics du tipsade om verkar outstanding, kan inte bli bättre. Blir kanske inte en sån i Spitfiren, men framtida projekt... Och en Door Sequencer har de för under 500 spänn. Sidan är bookmarked!! PDT_Armataz_02_02

*Myser* Nu har jag en coolare luftpump än Bokis!

ChristerL
2006-08-10, 11:10
Så var provflygningen avklarad!!!:
http://www.enrarot.net/videos/spitfire/spitfire14.wmv

Not! :badgrin: ...... Men kul att se en KMP Spitfire med D-dagsränder i luften, vilket min oxå kommer ha. Mer bygguppdateringar kommer...

bokis
2006-08-10, 11:57
Den känslighet du pratar om Christer försvinner när du använder servo istället för fingrarna.Jag är t.o.m förvånad hur tät den är,p-38:an hade stått i 4 veckor när jag slog på radion o det fanns luft kvar..Den bukade direkt :D (jo,man bör komma ihåg switchläget...)

ChristerL
2006-08-10, 18:54
Helt rätt Bokis, servon är nog mera exakta i sina rörelser än mina gamla skakiga händer! Ska prova med originalet först!

Lite framsteg:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-27.jpg

Det är inte mycket man kan klaga på KMP Spitfiren, men det är lite lågt att vissa delar av modellen inte är målade. En del ändor (heter det det?? :? ) på roderytor, flapsens översida och på vingens undersida mot flapsen. Man kunde ju åtminstone slabbat på lite av den ljusgråa färgen....
Alltså på med Humbrol 78, Interior Green tror jag den heter.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-28.jpg

För att simulera spryglarna på flapsen ovansida skar jag ut 2mm breda remsor av 0,4 ply, målade dessa med Humbrol 78 ljusad med vit. (Gamla uttjänta kontaktlinsburkar är perfekta att blanda färg i!)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-29.jpg

Remsorna limmades dit med CA. Kollade på en treplansskiss och försökte få placeringen hyfsat "skala". Blygt vill jag nog hävda att i verkligheten på mer än 0,5 meters avstånd ser det väldigt bra ut!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-30.jpg

Eftersom min servobrygga skulle sitta i vägen för kablarna som kommer ut på vingens översida gjordes ett nytt hål ca 12 cm från framkanten.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-31.jpg

Provade först de medskickade stötstängerna och linkarna (plast) till skev/flaps. Kan inte klaga på dom, verkade helt OK och inget glapp. Men har aldrig litat 100% på plastlinkar, så jag bytte ut allt mot metall/kul-linkar och stänger i kolfiber. Kanske bara jag som är lite....

DrHanke
2006-08-11, 22:32
kanske en dum fråga men kommer ni våga flyga med maskinerna efter detta byggande? jag vet i fåglarna om jag hade gjort annat än taxat runt....

hur som haver, det blir ruskigt snyggt! älskar era bilder å texter, man blir ju riktigt bildad på kuppen :)

bokis
2006-08-12, 07:24
Dessa dära blir ju otroligt fina..Hanke,om inte det flygs med dom så har säljaren gratis återtagsrätt på dom enligt K.O....

ChristerL
2006-08-12, 10:48
DrHanke,
självklart kommer vi flyga med modellerna! Vi lägger inte ner så mycket extra tid och arbete mot att "bara skruva ihop dom".

Bokis,
du läser K.O.s riktlinjer som Fan läser bibeln..... Men nu kommer ju den flygas så jag antar att säljaren inte kommer att kunna återta modellen. Pillutta dig! :)

ChristerL
2006-08-22, 20:04
Så var det dags att rapportera om senaste veckans framsteg..... och baksteg... :cry:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-32.jpg

Hög tid att göra ett flygplan av denna modell, dvs att limma ihop vingarna. Rita upp ett streck i mitten på de två plywood "balkarna" som sen torrpassas. Allt passar som en smäck!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-33.jpg

Följer bygginstruktionerna och skyddar vingen med ett varv maskeringstejp. Lite hushållspapper och en flaska T-Röd hålls i beredskap om det skulle bli oönskat kladd. Använd 30 minuters epoxi så du har god tid att få ihop allt rätt.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-34.jpg

Här har "wing dowels" kommit på plats efter att vingen har torkat.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-35.jpg

Just det, blev inte helt nöjd med mitt skevlinkage. Tog istället M3 gängstång och två M3 linkar, verkar funka bra när det inte är längre.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-36.jpg

Markerade ut i kroppen var jag skulle borra upp för rundstaven, allt enligt byggbeskrivningen.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-37.jpg

Blev inte bra, alldeles för tajt mot kroppen. Fick fila ur så hålen blev lite ovala. Gör ju inte så mycket när man får ta upp hålen åt detta håll. Finurligt i konstruktionen är att rundstaven går först igenom glasfiberkroppen och sen ett plywoodspant. Stadigt!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-39.jpg

Plywoodförstärkningen för vingskruvarna används för att ta upp hålen i vingen och kroppen. De medskickade inslagsmuttrarna och skruvarna sägs vara "6mm", men verkar inte vara M6. Byter ut mot M6!! Muttrarna pressas i med en skruvtving. (Redan här kan man ana katastrofen....)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-38.jpg

Här är plywoodförstärkningen på plats. Innan montering och limning sågas ett jack i undersidan så den böjs utan att spricka.

Så... var det någon som la märke till mitt blivande misstag?? Metallskruven jag använde vid monteringen (skulle inte användas vid flygning!) var alldeles för lång. När jag skruvade ner den kände jag att den tog emot något, "trodde" det var mitt lösa cockpitgolv i balsa. "Gör inget" tänkte jag... När jag demonterat vingen såg jag att skruvarna käkat in sig i och igenom kroppen... :cry: :cry: :cry: SÅ J-VLA KLANTIGT!!!
Jaja, har nu fixat detta, kommer förhoppningsvis bli bra efter lite färg, vädring och slitage!!:


http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-40.jpg

QatHome
2006-08-22, 22:19
Även om det går att fixa så är sånt där alltid tråkigt när det händer men du verkar ju ha koll på det där så slutresultatet blir säkert bra.

colsson
2006-08-23, 05:11
Skönt att se att jag inte är den enda som klantar till det ibland! :D
Det där fixar du lätt med en remsa glasfiber på baksidan, spackel & färg! :)

bokis
2006-08-23, 09:23
Är det bara jag som ser ett kanonhål i den?
Mycket verklighetstroget Christer! Appropå ingenting..
Tre flygningar igår med min...
Vrrrraaaooooooommmm................... PDT_Armataz_02_03
På´n igén bara Herr Landberg! Jädrans vad den flyger bra!

ChristerL
2006-08-23, 14:16
Herr Landberg tackar för alla tröstande ord, men är fortfarande sur på sig själv för att han kunde göra ett sånt klantfel... Fast Bokis har rätt, det ser ju ut som ett rejält kanonhål!

Men inte deppar jag inte! :D Smet hem på förmiddagen och började med motorinstallationen. (Please, skvallra inte för chefen!) Det börjar ta sig!! Kärran SKA flyga innan vintern.

Bokis, ser ut som tanken kommer ganska lågt. Du har inga problem?

bokis
2006-08-23, 14:43
Nix! SY 120:an går nästan löjligt bra i spitten,så bekymmersfri gång tror jag att jag aldrig har haft! En del i detta tror jag är spinnern,den gör sig
lysande som svänghjul..Så peta i doningarna nu å provstarta,det har en
motivationshöjande effekt! Min ska med på lördag Christer.... PDT_Armataz_02_03

QatHome
2006-08-23, 17:08
Bokis, har Spiten möjligtvis lyckats fastna på film än?

bokis
2006-08-23, 17:31
He,he,en medlem som inte kollat igenom videoarkivet :D
http://www.rcuniverse.se/viewtopic.php?t=332
Längre ner i tråden så finns film två osså....

QatHome
2006-08-23, 22:54
Där ser man, trevligt :D

ChristerL
2006-08-24, 19:32
Så var det dags att göra detta "flygplan" till något vackert som en Spitfire Mk. XIV, dvs sätta i en Rolls-Royce Saito 1.20 Griffon 65!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-41.jpg

Personligen tycker jag instruktionerna är lite omvända. Enligt dom ska man utgå från centrumlinjerna, göra en ny 6 mm vid sidan för att kompensera för den inbyggda högerriktingen. (Spinnern ska komma rakt) Där bultar man fast motorn och sen skruvar man fast motorkåpan. Och håller tummarna för att det blir bra antar jag.... Själv tycker jag det är vettigare att först montera kåpan och sen passa in motorn PERFEKT!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-42.jpg

Kan inte låta bli att ta med en bild på min eleganta pelarborrmaskin under borrning av motorbockar. Enl. instruktionerna ska avståndet från motorspantet till medbringaren vara 158mm, men mäter man (och enl. Bokis erfarenheter) är det bara 154mm. I slutändan är det nog bättre att göra avståndet mindre. Det är lättare att lägga till distanser mellan spant och motorfäste än att borra nya hål i fästena...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-43.jpg

Detta tips hittades på nätet: En 2mm plywood limmades på motorbockarna, en lång skruv, "plywoodbricka" och en mutter (helst vingmutter). Hela ekipaget monteras på kroppen, alltså så här...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-46.jpg

Motorn grovjusterades efter de uppritade linjerna på kroppen. Genom att lossa på muttern kan jag nu flytta motorn till jag får en perfekt passning spinner/kåpa.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-44.jpg

Hål tas upp i kåpan för motorn och kåpan tejpas fast på kroppen. Sen borrade jag upp för 8 skruvar att hålla den. Hålen borras där det finns markerade "nitar".

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-45.jpg

På insidan av kroppen limmas 6 mm plywoodbitar (20 x 20 mm) för fäste av skruvarna. (Skruvarna hittades i en påse, 2,3mm x 14mm, troligen till för landställsluckorna jag inte ska använda.) Här ses även "plywoodbrickan" som håller motorn.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-47.jpg

Kåpa och spinner på för första gången. Jag kan nu enkelt genom att lossa på muttern försiktigt flytta motorn till spinnern centrerar. När jag är nöjd dras det åt ordentligt. Spinner och kåpa tas bort och hål för motorbockarna kan tas upp. (Hålet för cylindern kommer att snyggas till senare.)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-48.jpg

Skönheten sedd uppifrån!! PDT_Armataz_02_43

bokis
2006-08-24, 20:19
...Å jag tog en sväng med min ikväll....vindstilla... :D
Kul o se Christer: HEJA!!!

taygher
2006-08-24, 20:20
Tjusigt värre!!! Mycket smart att tillfälligt fästa motor + motorfäste o sedan passa in motorkåpan!! :prayer:
Jag suger i mig alla intryck inför vinterns byggnation av min Spit..

Jag har fortfarande planerna kvar på "skala-avgas" och måste då kapa upp en servicelucka på undersidan av motorkåpan.
(Inbillar mig att denna lucka kan göra inpassningen av SY120:an lättare oxå =-)
Ser fram emot att se fortsättningen på tråden. Keep up the good work!

/Lars W

ChristerL
2006-08-25, 07:49
Bokis,
dina kommentarer sporrar! Längtar efter att få upp min i luften också!

Lars,
kul att tråden kanske kommer till nytta. Det är bara att suga i sig det du tycker är bra. "Skalaavgas" blir mäktigt på din modell.
Vill du ha idéer på hur du kan dela på motorkåpan så kika på den här sidan. Roger Jones har delat på kåpan på sin Ian Bailey Hawker Tempest Mk. V för att få dit skalaavgas. Original är kåpan hel precis som KMP Spitten:
http://www.hawkertempest.se/rcjones.htm

DrHanke
2006-08-27, 11:00
Lite film från igår, för att hålla bygghumöret uppe!


https://www.youtube.com/watch?v=Q7msf14P5CM

zeno
2006-08-27, 11:50
Jösses, gör inte så där höll på att sätta skägget i halsen vid första landingsförsöket där...

Ompa
2006-08-27, 12:42
Håller med dej Zeno, nu har jag dock inget skägg att fastna med men där trodde jag att det skulle gå åt fanders... :shock:

Casimir_rc
2006-08-27, 14:22
Vilket jobb ni har lagat ner på dessa plan. Mycket snyggt PDT_Armataz_02_02

bokis
2006-08-27, 17:15
Det blåste underligt för det var åska på gång,en vinpust fick tag på den å då blev det till å gasa... :D Men den är såpass snäll så det går att göra det med KMP spitten,faktiskt så var jag inte speciellt nervös fastän det såg tokigt ut..Å den andra duger väl?? PDT_Armataz_02_11

zeno
2006-08-27, 17:18
Den andra dög alldeles utmärkt ;)

taygher
2006-08-28, 09:22
Bokis rules!!! :prayer: :prayer:

Underbart att se fler videos på KMP Spitten!!
Helt underbar tryckare över fältet, man får ju gåshud på armarna när man sitter framför skärmen!
Och sedan bjuder herrn på spännande underhållning i slutet av videon, allt för att vi skall sitta som på nålar..

/Lars

ChristerL
2006-08-28, 12:59
Lite film från igår, för att hålla bygghumöret uppe!


Tack för det DrHanke och Bokis! Å vilken smörlanding, den andra alltså PDT_Armataz_02_22 Snart blir det roteflyging!

Bjuder på lite bilder av en engelskbyggd KMP Spitfire, av signaturen "Tiger" på RCMF. Vill minnas att han fått tag på en av de få omålade byggsatserna, gjort cockpit och infällbart sporrhjul mm. Känns det igen? PDT_Armataz_02_03

http://www.hawkertempest.se/uploads/tigerspit-3.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/tigerspit-2.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/tigerspit-1.jpg

Tally Ho!

ChristerL
2006-08-29, 13:06
Lite uppdateringar:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-49.jpg

Motorn är nu på plats, bytte även här ut medskickade brittiskgängade inslagsmuttrar och skruvar mot hederliga svenska.

VARNING FÖR SKAKANDE NAKEN- OCH OPERATIONSBILDER!!
(Bör ses med vuxen över 30 år eller Bokis!)


http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-50.jpg

Första tanken var som tidgare sagt att bygga en "hel" cockpit, men eftersom det skulle bli för komplicerad radioinstallation blir det nu en som slutar vid pilotens rumpa. För att få plats med honom fick jag amputera benen vid knäna. Gjorde det snyggt så det ska vara möjligt att göra honom hel om det skulle behövas i framtiden.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-51.jpg

När ändå kläderna var av passade jag på att prova Viktväktarnas senaste diet, 4 mm borr! De hål som är gjorda lättade piloten ca 10 gram, vilket borde spara 20-30 gram bly i nosen. Ledsnade att borra efter 30 hål, får väl fortsätta en regning dag när jag inte har något att göra......

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-52.jpg

Här är cockpitgolvet av 1,5 mm balsa och 0,5 mm Plasticard på plats. Ligger bak mot en furulist och skruvas fast fram med små skruvar.
(Den skarpögde kan se att jag valde Eurokit luftventil. Det var mycket enklare att få den att fungera med ett servo vars utslag var bestämt av det infällbara sporrhjulet.)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-53.jpg

Cockpitgolvet med en blivande pilotstol. Golvet ska målas Interior Green och stolen i någon brun nyans.


Tally Ho!

bokis
2006-08-29, 17:19
Jojo...Nu ser man vad dom gör söder om Södertälje på nätterna...
Oroväckande..... PDT_Armataz_02_08
Undrar vad Sigge Freud skulle tyda ut av dessa bilder?

Mr J
2006-08-29, 18:40
Jojo...Nu ser man vad dom gör söder om Södertälje på nätterna...
Oroväckande..... PDT_Armataz_02_08
Undrar vad Sigge Freud skulle tyda ut av dessa bilder?

Achtung, Engländer! så klart PDT_Armataz_02_29

ChristerL
2006-08-30, 10:37
Jojo...Nu ser man vad dom gör söder om Södertälje på nätterna...

Vart ser man det??? Berätta för oss Bokis!
Själv bor jag ju norr om Södertälje och fördriver kvällarna med Morden i Midsomer och CSI på dumburken. Obduktionsscenerna är bäst. :badgrin: :badgrin:
När jag inte själv skär och borrar i dockor alltså!

ChristerL
2006-08-30, 14:27
Hemma å snörvlar, och vad är inte bättre medicin än lite Spitfirebygge?!!

Cockpitgolv och stol är målade. Lagt till lite detaljer här och där. Kvar att göra är reglage på cockpitsidorna och siktet så klart. Mycket mer detaljer kommer det inte bli.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-54.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-55.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-56.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-57.jpg

Dags att montera avgasrören i ABS-plast. Två val:
- Klipp ut delarna och limma rätt på motorkåpan. Nej, inte snyggt...
- Markera upp på motorkåpan, borra/fila upp ett lagom stort hål och montera avgasrören från insidan. Mitt val!!

En jämförelse med en skalaritning visar att rören sitter strax över en plåtskarv. Det är den plåtskarv som går längs kroppen, men av någon anledning slutar vid motorkåpan på denna modell. Lång linjal läggs upp på kroppen och lagom hål ritas ut. Sen fram med borr och fil, ska önska mig en Dremel av tomten i år. :lol:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-58.jpg

Så här snyggt blir det! Men inga avgasrör i världen är blankt svarta, så mina kommer limmas fast först efter en omgång med en airbrush.

Tally Ho!

QatHome
2006-08-30, 15:40
Ser ut att bli en riktigt trevlig modell det där.

Ompa
2006-08-30, 16:15
Ur snyggt jobb Christer PDT_Armataz_02_44
Vart har du köpt pilot dockan?

ChristerL
2006-08-30, 17:37
Ur snyggt jobb Christer PDT_Armataz_02_44
Vart har du köpt pilot dockan?

Tackar!
Pilotdockan kommer från "BBI - BLUE BOX - ELITE FORCE". Finns att beställa från flera företag, tex http://www.modellersloft.co.uk/group.ihtml?group_ID=27.
Kolla också in http://www.scaleaircrewsupplies.co.uk/ som har lättade figurer, även RC-styrda!!

Ompa
2006-08-30, 17:47
Tack för tipset Christer kommer att plöja i genom sidan nu i kväll och se om jag kan hitta någon till min kommande P-47á.

taygher
2006-08-31, 09:57
Härligt att se, Christer!! :wave:

Imponerande bilder från bygget.
Jag började tvivla lite på skalainredning + helpilot i min Spit men nu när jag ser hur otroligt läckert det blir måste jag nog satsa fullt ut..

Har Du planerat att göra huven öppningsbar??

Längtar redan efter nästa uppdatering!

/Lars

ChristerL
2006-08-31, 13:49
Lars,
Klart du ska satsa på en cockpit! Det gör så mycket mer än att "bara" limma dit en byst. Sen är det upp till var och en hur mycket tid man vill lägga ner.
Har nog funderat på öppningsbarhuv, den skulle då skruvas fast i öppet/stängt läge. Främre skarven är markerad på huven men inte den bakre, och skulle man skära där skulle det bli en konstig flik på den bakre fasta delen, typ.... Svårt att förklara. :?

Tänkte jag skulle montera på Robarts fjädrande ben idag, men saknade lämpliga skruv och gängtappar. (Har du monterat dina Bokis?) Gav mig istället på luftintagen under vingarna.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-59.jpg

Bygginstruktionerna säger att luftintagen ska limmas på vingen, men det är inte så lyckat om man skulle behöva komma åt flapsservona. Delarna i ABS är otroligt sköra, skär med största försiktighet och med vassa verktyg. Limmade dit en bit nät från ett Plastic Padding reparationskit. Kommer senare förstärka skruvhål mm med glasfiber/epoxi.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-60.jpg

Luftintag på plats med svartmålat nät. På förebilden sitter detta nät längre in, men det var lättare så här....

Tally Ho!

taygher
2006-08-31, 14:20
Christer,
Du är en aldrig sinande källa till inspiration!
Återigen mycket snyggt jobb med luftintagen.. Smart att skruva dit dem. Så skall jag oxå göra sedan.

Så Du har hittat lämpliga Robart-ben? Var har Du inhandlat dem?
Det är ju ett måste att byta ut de hemska originalkryckorna.. :roll:

Det där med huven verkar bli lite knepigt. Känns ju lite trist att inte ha om man har lagt ned jobb på inredning och snygg pilot. Speciellt om man får i en som rör på huvudet när man taxar ut på fältet.. PDT_Armataz_02_03

/Lars

Ompa
2006-08-31, 19:16
Christer.
Använder du original huset/mekaniken (det som följde med i byggsatsen) till landstället och bara byter ut benen till Robart?
Eller är allting Robart? :?

ChristerL
2006-09-01, 13:03
Hejhopp äntligen fredag!!

Använder originalmekaniken, gick ihop med bl.a. Bokis om en beställning från USA på dessa Robartben:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-61.jpg

Blir lite pyssel att få ihop dom. Behövs nog kortas lite här och där, kanske modellen mindre hade varit bättre? Men dessa ska inte vara omöjliga att använda. Rapport kommer!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-62.jpg

Jaså du Lars, du tycker det ska vara öppningsbar huv?? ;) Well, då måste jag prova. Tog mod till mig och ritade upp var bakre skarven skulle vara, sen var det bara att skära. No guts, no glory!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-63.jpg

Blev riktigt bra! Främre och bakre delarna kommer limmas, den rörliga fästs med skruv. Kommer troligen limma dit en liten "läpp" på de fasta delarna för att de ska gå lite "omlott" med huven.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-64.jpg

Baxar upp modellen i vardagsrummet och limmar på luftintaget under vingen. Var tvungen att borra upp det! 8)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-65.jpg

Cannon-blisters limmas på vingens översida. Tyvärr bli det fel färg på ena vingen...... Antingen får man snygga till själv med lite grått, eller göra som jag: Måla D-dagsränder.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-66.jpg

Dotterns dockor, barnvagn och My Little Ponnys rensas undan för en överblick. Nog ser det ut som en Spitfire Mk. XIV?
Jag har sett bilder av KMP Spitten på nätet och tyck att den haft lite konstiga former i vissa vinklar. Men när man ser den på riktigt, DEN ÄR FÖRB-NN-T LÄCKER!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-67.jpg

Det här skruvarna följer med i byggsatsen, 2,3x10 mm. Blivit kär i dom, riktigt bra. Någon som vet var man få tag på liknande?


Ha en trevlig helg!

taygher
2006-09-01, 14:32
Ahhhhhhhh, vilka härliga bilder!!!! PDT_Armataz_02_44

Det blev ju hur bra som helst med huven oxå!
När jag har dagdrömt om detta har jag sett framför mig att den rörliga delen går på någon sorts skenor och att man relativt enkelt kan låsa bubblan i öppet eller stängt läge. Kanske inte är så lätt att få till i praktiken.. PDT_Armataz_02_16

Appropå Cannon-blisters, skall det på några kanonrör?? Spitten på reklambilderna ser ju extra grym ut med dessa på plats. Frågan är bara hur man får till dem på ett bra sätt?

Snyggt jobbat i vanlig ordning, Christer. Ha en trevlig helg Du oxå!!

/Lars

ChristerL
2006-09-02, 15:59
Det är inte alltför besvärligt att få till en skjutbar huv, det är läckert! Tips på hur du gör på en Spitfire hittar du här:
http://evoshangar.homestead.com/spitfireII.html

Själv har jag fnullat med en huv på mitt Never-Ending-Tempest-bygge, men där måste huven gå på tre skenor. Kanske jag är avskräckt?!:
http://www.hawkertempest.se/bailey-fuselage.htm

Ritning, med instruktioner, på hur du gör de läckra kanonerna (ett måste!) kommer inom kort på ett Forum nära dig. Demonterbara så klart! :lol:

taygher
2006-09-03, 15:04
När man skall börja med Spitfire-bygget gäller det att hålla ordning på tummen mitt i handen, det är ett som är klart! PDT_Armataz_02_03

Imponerande byggbilder på länkarna, Tempest-bygget ser klart avancerat ut.. :shock:

Glädjande att få höra att tips på (demonterbara) kanonrör kommer lite längre fram. Ser fram emot att få läsa mer om detta oxå.

/Lars

Ompa
2006-09-03, 17:35
Följde länken till Evo´s hangar, blev lite fundersam över luckan han tillverkat på bla spitten i fråga. Hur skulle det funka att tillverka en liknande lucka på KMP´s modeller? (väntar fortfarande på min P-47á)
Tyckte det verkar smart med en "service" lucka där man kan gömma strömbrytare, ladduttag och bla luftpåfylning. Har sett detta även Byron P-51 Mustang vid en skala träff jag varit på. Jag gillar ide´n faktiskt.

ChristerL
2006-09-04, 11:34
Ritningarna till kanonerna kommer från engelsk skalatidning. Den är i skala 1/6 och visar hur man bygger upp dom i balsa. Man kan enkelt plocka bort dom, det är ett smalt rör i kanonen och ett lite större i vingen. Ska scanna in ritningen å det snaraste!

Serviceluckan bakom cockpit är nog inga större problem att göra. Bara att gjuta av innan kroppen skärs upp. Gör som jag gjorde med sporrhjulsluckorna men kanske ett par lager extra med glasfiber.
Har funderat på en också, strömbrytare går alltid att manövrera via en tunn pianotråd, men värre med luftpåfyllning och ladduttag. Jag ska ta en allvarlig funderare på en servicelucka. PDT_Armataz_02_44

Ompa
2006-09-05, 21:13
Christer.
Har du gjort något med Robart struttarn ännu??? PDT_Armataz_02_38

ChristerL
2006-09-06, 07:37
Christer.
Har du gjort något med Robart struttarn ännu??? PDT_Armataz_02_38

Har bara kapat ena benet. Benet måste borras och gängas för de två skruvar som det ska hålla härligheten.... Har införskaffat gängtapp i lämplig dimension, får se om det blir nåt gjort ikväll.

Funderade på serviceluckan igår. Mottagaracken bör nog placeras mer eller mindre över motorn, det blir väldigt långa sladdar till strömbrytaren...

Ompa
2006-09-06, 12:21
Ska ha det i åtanke när jag sätter igång med mitt bygge. Vill undvika alltför långa kablar.

Flygsmurfen
2006-09-09, 19:24
Jag sitter bara 300 m bort men får beskåda detta bygge via nätet...snyft.
Kul att det går frammåt i alla fall Christer.
Jag meckar vidare med mitt kök så känge.

Nästa år skall jag kanske bygga lite flygmaskiner som omväxling (?).

ChristerL
2006-09-10, 19:40
Jadu Flygsmurfen, du har blivit inbjuden... men tackade nej för att jag var lite snorig..... Men du är alltid välkommen!!

Helgens framsteg är två lager vit färg för D-dags ränderna, behövs ett lager till. Samt skruvat, skruvat, skruvat IKEA garderober.... :?
Bilder (på Spitten) kommer å det snaraste!

Tally Ho!

Ompa
2006-09-10, 19:47
Var alla skruvar med till garderoben? Köpte en själv för ett år sedan på IKEA där det fattades några beslag. (Kunde inte låta bli att skriva när det ändå kom på tapeten) suck PDT_Armataz_02_13

Väntar med spänning på fler bilder av din otroliga Spitt.

ChristerL
2006-09-12, 11:00
Inga problem med garderoberna Ompa. IKEA har bättrat sig betydligt på senare år, oftast blir det delar över! :D

Inget gjort på landställsbenen än, men har nu fått på 3 lager TUNNT med vit färg.
Jag kommer inte märka min Spitfire som byggsatsen utan så här:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-68.jpg

Profil från No. 91 "Nigeria" Squadron av Peter Hall (Osprey Aviation Elite 3).
No. 91 var en av få divisioner som flög under D-dagen med Spitfire XIV.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-69.jpg

Ränderna målades på för hand i all hast kvällen innan D-dagen, därav att de är ojämnt målade och inga raka linjer...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-70.jpg

Men på en modell skulle det väl se alltför taskigt ut att måla så. Maskerar iaf linjerna men penselmålar med Clas Ohlssons "finaste" pensel.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-71.jpg

Kroppen!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-72.jpg

En bit bak på kroppen har Mk. XIV någon typ av sprötantenn. Monterade en bit 3cm Sullivan stötstång med nedre änden igensatt. "Antennen" blir en bit pianotråd eller liknande.

När färgen torkat ska de svarta linjerna på, behövs antagligen bara ett lager.

Tally Ho!

zeno
2006-09-12, 11:29
Jolly good ol' chap!

Av någon konstig anledning tycker jag nästan alla allierade plan blir snyggare med invasion stripes, och spitten framför allt!

PDT_Armataz_02_44

Ompa
2006-09-12, 19:55
Kan bara avundas dej Christer, och givetvis beundra. Det blir ursnyggt! Nu är det till och med så att jag börjar fundera på att ringa till Östersund modellhobby och ändra min order från P-47 till en Spitfire istället.
Din kärra kommer bli grym. PDT_Armataz_02_02

ChristerL
2006-09-18, 19:11
Så var det dags för en liten glimt från hobbyrummet. De svarta ränderna har kommit på, krävdes två lager. Kanske ska nämna att jag använde helt vanlig kontorstejp att maskera med, funkar alldeles utmärkt på inte alltför svängda linjer. På ett två ställen hade svart färg krupit under men det var enkelt borttaget genom att försiktigt skrapa med en liten skruvmejsel.

Nu ska de gula framkanterna på vingarna målas. De medföljer som dekaler, men blir bättre/enklare att måla. Sen ska övriga dekaler på, förutom kodbokstäverna som ska sprutas på med Frisket-mallar.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-73.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-74.jpg

Tally Ho!

taygher
2006-09-19, 09:21
Tjusigt Christer, oerhört tjusigt!! :up:

Jag har väntat otåligt på att se hur det blev med "strajpsen"..
Suuuck.. Nu måste nog jag också klabba med svart och vit färg. Det ser helt enkelt grymt coolt ut, speciellt på vingens undersida, respekt! :prayer:

Keep up the good work, Cpt. Landberg!

/Lars

colsson
2006-09-19, 10:34
Varkligen snyggt!!

bokis
2006-09-19, 12:06
Jösses Christer.är det där verkligen kärran som kom från mig???
Hyllningar!

Casimir_rc
2006-09-19, 18:13
Jösses vilket stilit plan PDT_Armataz_02_28
Mycket fint jobb du har lagt ner.

Ompa
2006-09-19, 18:55
När jag nu åter sitter och dreglar över dina urtjusiga bilder Christer, funderar jag lite på hur långt du har kvar till premiär flygningen :?:
Hinner det bli något åka av i år :?:

ChristerL
2006-09-19, 20:41
Ojojoj!! Tack för alla glada tillrop och lovord, jag rodnar nästan :D
(Bokis, alldeles rätt. Det är samma Spitfire som kommer från dig! ;) )

Vad gäller provflygning får vädret avgöra. Hoppas på att ha den klar om 2-3 veckor. Ytterligare detaljer i t.ex. cockpit kan vänta till decembermörkret.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-75.jpg

Medskickade dekaler är för RB159 (DW-D) och av en händelse valde jag istället att märka min som RB169. Och eftersom halva serienumret är täckt av D-dagsränderna kunde jag genom att klippa och klistra lite få ihop RB169! 9an i ena dekalen fick bli en 6a!
Utseendet på serienumret stämmer inte alls överens med de bilder och ritningar jag har på RB159 eller RB169. Blev att göra en "Marjasin" för att bli av med de delade bokstäverna/siffrorna.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-76.jpg

Så här blev det på vänster kroppsida. "Finflashen" är enligt bilder aningens liten, övre röda kanten ska egentligen gå fram till fenkanten... Får gå ändå!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-77.jpg

Markering på undersidan på plats samt första lagret av gult på framkanten!


Tally Ho!

zeno
2006-09-19, 20:54
Tjusigt!

Vad använder du för märke/typ av färger när du lackar?
Och vad (om någon) kommer du använda för bränsleskyddslack?

ChristerL
2006-09-19, 21:20
Tackar Jocke!

Jag har använt en salig blandning av färger. D-dagsränderna är Servalack och övrigt är Humbrol eller Tamiya. Tanken är också att modellen ska vädras. Så nog behövs en skyddslack. Står i valet mellan en burk Flair Spectrum Matt Lack som jag har liggandes eller Top Flites Lustrecoat.

Ompa
2006-09-27, 19:13
Christer.
Har du något mer att visa oss??? :dontknow:

colsson
2006-09-27, 19:59
Sprutar du Lustrekote (ja, det stavas så!)på Humbrol så krackelerar Humbrolfärgen!! :!: :!: :!:

ChristerL
2006-09-27, 21:33
Sorry grabbar, det har inte hänt så mycket den senaste veckan.... :(
Den gula framkanten är färdigmålad samt det röda (ska likna skyddsväven över kulsprutemynningarna) å så är dekalerna på ovansidan på plats. Har också börjat måla huvdelarna.
Min förhoppning att den skulle vara klar snart känns grusade, så mycket annat som ska hinnas med....

Har sugit i mig dina tips och erfarenheter om Lustrekote (!) Colsson. Ska göra en test med Servalack, Humbrol och Tamiya och sen Flairs klarlack på. Känns som Lustrekote angriper både det ena och det andra.

Måste ta tag i Robartbenen oxå, f-n måste få Spitfiren på hjul!!

Kämpar på gör

Ompa
2006-10-03, 20:04
Hej Christer.
Angående dina Robart ben, tidigare skrev du att dom kanske var lite för stora/kraftiga och att modellen mindre (Serie 440) kanske passat bättre. Har du studerat detta något närmare? Mailade nämligen Robart angående KMP P-47, och fick till svar att serie 440 eller 500 är ok. Dock lite beroende på hurdant fält man har tillgång till. Grövre yta 500 serien, finare & asfalt klarar 440 serien. Men vilket som helst är nog ok enligt dom. PDT_Armataz_02_08
Den största haken är ju hur väl dom passar, och kan anpassas. Det är det jag är ute efter.

ChristerL
2006-10-04, 07:30
Gjorde faktiskt klart det första benet igår kväll. Tyvärr inga bilder än, men provmonterade det på vingen och det såg riktigt bra ut.

Så min tvekan var obefogad, 500 är helt OK på KMP Spitfiren. Och Robarts svar på ditt mail bekräftar nog att 500 är rätt för mig som flyger på gräsfält.
Enda "problemet" är kanske att medföljande KMP landställsmekanism är gjorda för 5 mm tråd, men Robartbenen för 6 mm (1/4"). När jag provmonterade benet verkade det sitta ordentligt, men kanske man får borra ur och sätta i en 6 mm tråd istället.

Bilder kommer a.s.a.p.!!

ChristerL
2006-10-05, 19:57
SÅ var det äntligen dags för lite nya bilder. Vi börjar där jag var sist, dekalerna:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-78.jpg

Här är "rundeln" på vingens översida på plats och den målade gula framkanten med de röda fälten. Även fästet för roderhornet har fått lite grön färg...
Har inte nämnt hur jag monterade dekalerna. Jag sprayade först vatten med några droppar diskmedel på stället där dekalen skulle sitta. Jag vek undan en LITEN bit av skyddpappret, man kan då försiktigt passa in dekalen på rätt plats. Skulle det bli fel är det lätt att lossa den igen. När man är nöjd med placeringen dras skyddspappret sakta av samtidigt som man med en trasa trycker den mot ytan, fram och tillbaka så att ingen luft finns kvar under dekalen.
Dekalerna är helt OK, men kunde kanske vara lite tunnare. På de släta vingarna blir det mycket bra, men de vill inte rikitgt smita runt alla detaljer på kroppen.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-79.jpg

Robart landställsben! Här är ena benet fixat, dags för det andra.
Tyvärr har jag ingen fullt utrustad mekanisk verkstad, det blir enkla handverktyg.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-80.jpg

Benet kapat till rätt längd och bussningen som ska hålla landställsmekanismens pianotrådsstump ska på plats. Enl. instruktionerna ska bussningen hårdlödas, ingen utrustning jag har :( . Men det är ganska tajt passning så jag rengjorde alla ytorna, ruggade lite och limmade med tjock CA. Hoppas det sitter, det kommer också sitta med de två stoppskruvarna.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-81.jpg

Två hål borras och gängas. Här bytte jag ut medföljande tumskruvar mot M4.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-82.jpg

Nedre benet kapas ca 10 mm.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-83.jpg

Den "fjädrande fjädern" får kapas ganska mycket. Men kapa inte mer än att det lika hård fjädring som innan. Det ska vara hårdare än man tror.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-84.jpg

Vänstra benet på plats. Jorå, saxlänken ska vara framåt på en Spitfire! Axeln kapas till rätt längd när jag har hittat hjul jag är nöjd med, tycker Robarts är lite för tjocka.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-85.jpg

Från andra hållet. Mmmm blir nog inte så illa. :)

Tally Ho!

colsson
2006-10-05, 20:17
Väldigt tjusigt! :) benen är verkligen fina!

Ompa
2006-10-05, 21:00
Vad säger man?
Your the best Christer!!! :prayer:
Åh vad jag längtar efter min modell nu. Kommer den aldrig? :(
Ska sätta mig och se på min nyinköpta dvd film. Battle of brittan. Mycket flyg i den, mmm

taygher
2006-10-06, 07:38
Instämmer i hyllningskören! :best:

Hela den här byggtråden är ett ovärderligt hjälpmedel för en rookie som moi inför byggandet av min KMP-spit! Eftersom jag dyrt och heligt lovade min kära fru att vänta med detta bygge till hösten konstaterar jag glatt att hösten äntligen är här! :D

En fråga om de mycket snygga hjulbrunnarna, skall det kläs med någon klädsel eller väv? Eller är det enbart färg som gäller?? Jag måste helt enkelt försöka mig på att göra likadant med 0.4mm ply.. Really nice!!

Hoppas att Du hinner med premiärflygning i år, Christer!
(Drömmer om att ha en liten snygg video på Din fantastiska Spitfire att värma mig med i vinter..) 8)

//Lars

ChristerL
2006-10-09, 18:55
Å hej, så var det dags för lite mer bilder! Men börjar att tacka för alla snälla ord, de värmer i kylan. (Höstens första frostnatt här i S Stockholm i natt?)

Ompa,
hoppas din modell dyker upp snart. Vi vill se en byggtråd till! Du gillade BoB dvd:n va? Tror jag sett den sisådär 30 gånger, man blir aldrig mätt.

Lars,
hade tänkt att "bara" måla hjulbrunnarna. Tycker du helt klart ska göra dom i ply på din Spitfire också. Bra mycket snyggare, går fort och är inte alls krångligt. Tyvärr börjar jag väl bli lite tveksam om jag hinner klart innan vintern. Om inte står den definitivt klar när vårsolen börjar lysa!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-86.jpg

Uppfällt hjul. Tyvärr går de inte helt upp i låst läge, saknas några mm. Antingen får den del av en sprygel som finns i hjulbrunnen tas bort alt. mindre/tunnare hjul. Har nu Robart 4"/100mm på, men ska prova ett par 3 3/4" som jag har liggandes, de är några mm tunnare också.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-87.jpg

Framifrån sett, även om jag får upp benet lite till kommer nog lite sticka ut.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-88.jpg

Dags för lite huvarbete. För att få lite bättre passning och att delarna ska gå omlott limmade jag dit en remsa offsettplåt. Klippte till remsan 6 mm bred.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-89.jpg

Limmade även dit en remsa på den bakre fasta huvdelen. Delarna målades först med Humbrol Interior Green och sen Flairs Spectrum Matt Dark Green. Knäppt kanske men tycker det är snyggare när huven har en annan nyans på insidan än utvändigt. Än så länge är det bara främre delen som fått ett lager Dark Green.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-90.jpg

Vardagsrummet var upptaget av Belville LEGO så modellen monterades ihop i den smala hallen. Voila, Spitten på hjul för första gången!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-91.jpg

Uppifrån/från sidan med nerfällda flaps. F-n va jag retar mig på de för långa vingbultarna..... :x

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-92.jpg

Squadron Leader Nash provsitter cockpit. Den gröna färgen på huven ser mycket bättre ut i verkligheten än på detta foto. Ett lager färg till och sen skyddslack över allt så blir det nog grejt! Den skarpsynte kan se att jag borrat 4 små hål för den rörliga huven. Kommer limma små träbitar på insidan för bra grepp.

Tally Ho!

bokis
2006-10-09, 19:22
Heja Christer! Måste säga att den här tråden är den bästa byggtråd jag läst på ett svenskt forum,jösses vad med tips jag har fått inför mitt nästa bygge...(undrar vad det kan bli? PDT_Armataz_02_40 )
Å den blir skitläcker,inte tu tal om den saken!
Så många tack Herr Landberg!

ChristerL
2006-10-13, 18:18
Heja Christer! Måste säga att den här tråden är den bästa byggtråd jag läst på ett svenskt forum,jösses vad med tips jag har fått inför mitt nästa bygge...(undrar vad det kan bli? PDT_Armataz_02_40 )
Å den blir skitläcker,inte tu tal om den saken!
Så många tack Herr Landberg!

Åååhhh tack Bokis! En gör så gött en kan! :thank:


http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-93.jpg

Dags för lite knep & knåp: Luckorna till sporrhjulet. Lagt upp dom på kroppen och markerar var jag ska såga till dom.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-94.jpg

Limmat på 4 små gångjärn....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-95.jpg

... och innan jag delade på luckorna la jag på ett par lager Plastic Paddings Spray Filler. Här är luckorna på plats, men det känns som det kommer bli lite pyssel innan allt fungerar som det ska. Tanken är att montera ett litet fäste på insidan av varje lucka och montera en lagom lång och hård fjäder mellan dom. Luckorna dras sen igen när sporrhjulsbenet går upp. Vi håller tummarna att teori och praktik funkar ihop denna gång.


Näää, nu är det dags för grogg! Trevlig helg!!

Ompa
2006-10-13, 18:36
Huga. Vart ska detta sluta? Kommer jag verkligen att våga lägga upp en byggtråd på mitt kommade projekt? PDT_Armataz_02_15
Känner allt att man hamnat i lä, men all heder till dig Christer. "Yor the man", som Kirchti (Idol) skulle ha sagt.
Undrar bara när min kärra kommer??? Har väntat sedan 9 augusti. PDT_Armataz_02_06

Nalle
2006-10-16, 05:46
Har nu följt denna byggtråd en stund och kan konstatera att Squadron
Leader Nash får ett mycket vackert plan att leka med. Och det har startat en Stoort ha begär. PDT_Armataz_02_11
Är det någon som vet då den "uppdaterade" versionen av Spitten kommer
(den med snyggare vingar) ?
Hur lång leveranstid är det från beställning tills den dimper ner i Svedala?
Jag har i och för sig inte bråttom att hinna få ihop en Spitt, då jag först
måste kracha skolkärran några gånger för att åter hitta dom i 25 år sovande flygreflexerna. PDT_Armataz_02_20
Hoppas att du ställer upp som bollplank med goda råd och tips, Christer

Lycka till med fortsättningen av bygget och hojta gärna om du åker
ner till NyLanda för att lufta någon kärra. Du flyger jag dricker Kaffe!!

DrHanke
2006-10-16, 07:17
Så vitt jag vet så kommer den förmodligen dec/jan men mer realistiskt är ett tag efter årsskiftet. De håller på att göra nya formar mm då de kommer bygga hela sin warbird serie i komposite och lämna balsa därhän.

Gillar deras nya SeaFury!

http://www.ytinternational.co.uk/main/warbird/esmwarbirds/sea%20fury/SF-a.jpg

taygher
2006-10-16, 08:29
Snacka om cool warbird!! Oerhört snygg värsting. :shock:

Menar Du att detta är en kommande standardmaskin från KMP, bäste doktorn?
Med luckor till ställen från fabrik? Även till sporrhjulet?? (För bra för att vara sant!)
Den 5-bladiga snurran måste väl vara skala-attribut i alla fall..

Men snyggt så det nästan gör ont är det hur som helst. PDT_Armataz_02_44

/Lars

DrHanke
2006-10-16, 08:54
hurvida luckan till sporrstället är en option eller inte har jag inte lyckats tyda ut... Men visst e färgerna klart snygga!

Så här säger de själva:
"We will be making some major changes to maintain our lead in the scale ARTF market. As from the end of 2006 all ESM models will be fully moulded, due in part to feedback from our customers both here and abroad. All their conventionally built up wooden designs will be replaced with highly detailed composite epoxy resin versions . This change will allow us to introduce a wider range of aircraft, starting with the Typhoon due Autumn 2006, plus at least six new accurate scale Warbirds. Pricing will be comparable with our existing range (high end quality without the traditional fully moulded price tag), and of course we will offer a complete spares backup"

Kan ju passa på att sukta med en stuka... Spv 2000mm
http://www.junkshop.nu/flyg/OMH/ESM/Stuka.jpg
http://www.junkshop.nu/flyg/OMH/ESM/Bg93043.jpg
http://www.junkshop.nu/flyg/OMH/ESM/Qm36041.jpg

Samt en typhoon... spv 1860mm
http://www.junkshop.nu/flyg/OMH/ESM/Typhoon11_edited-1.jpg
http://www.junkshop.nu/flyg/OMH/ESM/Us54021.jpg
http://www.junkshop.nu/flyg/OMH/ESM/Va71939.jpg[/img]

taygher
2006-10-16, 09:28
Tusen tack för info och helt underbara bilder, bäste doktorn! :thank:


Det är med glädje jag noterar att det inte är någon risk för att plånboken får någon längre vila i framtiden heller... PDT_Armataz_02_41

/Lars

ChristerL
2006-10-16, 10:35
Välkommen ombord Nalle!

Jag måste väl säga att jag lyckats med byggtråden om den kan få en inbiten RC-bil åkare att återta flygandet efter 25 år i malpåse!! :D
Ska väl vara en klubbträff i Nyköping om två veckor, eller hur Nalle? Funderar att ta med Spitten så du får kika på den.

Redan i dag ska det gå att få tag på skalaenliga hjul, kanoner, pilotfigurer och avgasrör till bl.a. Spitfiren. Tyvärr har jag inte sett de listade på YT Internationals sida (http://www.ytinternational.co.uk/).
Om man läser på www.rcmodelflyers.co.uks forum så ska man i framtiden, när de nya modellerna kommer, kunna beställa från omålade modeller utan extra tingeltangel till färdigbyggda, vädrade och med extra allt. Jag antar att det blir på den större engelska marknanden och inte här i Sverige. Priset på grundmodellerna är sagt att hamna ungefär som idag, vilket inte är illa om man får en gjuten vinge med alla detaljer till sin modell. Men såg på RCMFs forum att ett par nya avgasrör till Spitfiren kostar idag £35. Så nog kommer det kosta att få allt lulllull.

Tack för bilderna Dr Hanke, Sea Fury är alldeles "bedårande", riktigt läcker!! Har bara sett småbilder på Typhoonen (prototypen) tidigare, och mina misstanker besannades: Hoppas de gör något åt det gigantiska luftintaget. Nog är det stort på Typhoon och Tempest, men inte ser det ut så där. Bra att de flyttat sporrhjulet till rätt ställe, även om det inte är infällbart. Imponerande med fyra klaffar och så blir det väl en skalaenlig spinner??

http://www.vflintham.demon.co.uk/aircraft/typhtem/typh1.jpg

Jag kanske är kinkig? MEN jag älskar min KMP Spitfire!!

Ompa
2006-10-19, 20:30
:offtopic: Jaha, då var det bara att krypa till korset. Tyvärr kommer det inte bli någon byggtråd av min tilltänkta KMP Thunderbolt. :(
Det var många turer om dessa modeller. Efter ett långt tele samtal med Modellhobby kom vi fram till att makulera den order jag hadde inestående på denna modell. Typiskt. Det var tydligen så att Kinesern som levererar modellerna inte har klart för sig hur det här med EU funkar etc. Modellerna kommer först till Tyskland som är Europa importör, sedan till Norge som är ensam distrubutör för norden, och dom vill höja priset med min 1500 spänn. Sen så verkade dom ändå inte ha modeller för leverans. Så nu får jag se mig om efter ett nytt projekt. Funderar på Hangar 9, men där blev jag som åsnan mellan två hötappar. Har nämligen fastnat för både F4 Corsair och 6F Hellcat och inte alls för deras P-47 Thunderbolt :oops: . Vet inte vad jag ska välja.

Men Christer, jag kommer att följa din byggtråd till slutet.

Nalle
2006-10-24, 05:26
Hur går det för dig Christer??
På ett annat "lokalt" forum skrev du att din fredag var bokad för bygge.
Jag citerar: Victoria ska på nåt kind-of-Tupperware-Tjejparty på fredag, Anna åker tidigt i säng. SEN ska det tokbyggas!! Slut citat.

Hur gick det? Blev det något byggande eller somnade du till i soffan och vaknade upp ett antal timar senare, med en bok över ansiktet (Spitfire: Flying legends?) kallt kaffe i koppen och en fru i dörren som undrar varför du inte sitter i hobbyrumet som du bablat om hela veckan???? PDT_Armataz_02_29

Ta gärna med Spitten till Nyköping på Lördag så man kan få drägla lite
samt ta några spionbilder. Jag har rätt många frågor..... PDT_Armataz_02_04

ChristerL
2006-10-24, 07:48
Tomas,
Tråkigt med din beställning. Vet precis hur det känns, det var samma visa i väntan på min Spitfire. Det tog väl 5 månader innan den dök upp... Hoppas du får glädje av vad du nu än väljer. (Mitt val skulle nog vara Hellcaten 8) )

Nalle,
Ja vad säger man? Började pula med linkaget till sporrhjulsluckorna, men det är f-n :evil: inte lätt att få till. Status just nu är att jag lagt det på is. Funderar vidare hur jag ska göra, får prova lite varianter.
Fredagens framsteg var annars att jag började på kanonerna PDT_Armataz_02_47 , bilder och RITNING kommer soon. Har även snyggat till avgasrören med "svetsfogar" och de ska nu få lite annan färg på sig. Grannen "Flygsmurfen" var över med sin kompressor. Gjorde lite översyn på airbrushen igår kväll, ser ut som jag inte gjorde rent den senast den användes....

Det går sakta framåt, det roliga är ju kvar också: Weathering!

Om färgen är torr, får Spitfiren och Sqn Ldr Nash följa med på lördag.


Tally Ho!

ChristerL
2006-10-25, 20:52
Inte har det hänt mycket senaste veckan. Har mest bråkat med min gamla lilla airbrush... Minns att den inte funkade så bra när jag använde den senast för 5 år sen, och inte var den mycket bättre nu med gammal torkad färg :( Åkte förbi Biltema idag och inhandlade deras billiga modell, 80 spänn. Hoppas den duger till det jag behöver!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-98.jpg

Som nämnts tidigare ska mer skalaenliga avgasrör finnas att köpa för £35, så medskickade får duga gott med lite uppsnyggning. Snyggast vore att öppna upp dom men vågar inte pga av tunna ABSen. La istället på lite vanligt trälim med en tandpetare för att simulera svetsfogen.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-99.jpg

Bye bye blankt svarta avgasrör! Några lager rödbrunt, ska sen jag lägga på lite grått på de bakersta rören för att få det likt förebilden. Gissar att de bakersta cylindrarna gick varmare.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-96.jpg

Här är ritningen på de löstagbara 20 mm Hispano kanonerna ur RC Scale International. Köpte 5 och 6 mm rör som gick i varann. Gamla antenner borde vara perfekta annars. Själva kanonens rör bör gå in minst 25 mm i vingen för att den ska sitta stadigt. (Behöver någon ritningen i större skala kan jag maila.)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-97.jpg

Här har jag limmat ihop lite balsa flak, diametern på kanonen blir 20 mm. Skar bort det mesta med kniv och satte sen kanonen i skruvdragaren och "svarvade" till det sista med ett slippapper.
Usch vad balsadamm det blev i hobbyrummet, första gången under detta bygge!! :lol:

Ska nu skära schabloner för kodbokstäverna i Frisket-film, stay tuned!

Tally Ho!

ChristerL
2006-10-27, 23:22
Så var det dags att avrapportera de senaste dagarnas fram ock baksteg.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-100.jpg

Färgprofilen till min förebild kopierades upp till "rätt" storlek. Det är nu man ser om modellen har rätt dimensioner och om man fått D-dags ränderna på rätt ställe... Frisket-filmen läggs ovanpå kopiorna och bokstäverna skärs ut med vass skalpel. Glöm inte att spara "öarna"! I mitt fall i D och Q.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-101.jpg

Filmen på plats och resten av modellen täckt med överblivet papper. Här har jag sprutat två lager med Humbrols "Sky". Jag fick använda ganska högt tryck för att få ut färgen ur sprutan, trots att den var tunnt spädd. Såg att filmen lyft sig på vissa ställen, beslöt att måla det sista med pensel. Nu var det dags att lyfta på.....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-102.jpg

... filmen och detta var vad jag mötes av. :x :evil: :shock: Har sprutat med Frisket-film förut och aldrig råkat ut för det här. Misstänker att det höga trycket fick filmen att lyfta sig, men märkligt att jag inte såg det.... Eller har någon annan idéer eller tips? Hur som helst, nu åker Biltema sprutan i soporna!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-103.jpg

Men med Tops, Lacknafta och en trasa kunde jag snygga till bokstäverna. Tyvärr släppte lite färg på "D" när jag lyften på filmen, får fixa med pensel.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-104.jpg

Här är den färdigmålade huven tillfälligt fasttejpad....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-105.jpg

.... och här de rödbruna avgasrören. Mycket bättre än blankt svarta!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-106.jpg

Ibland behöver man inspiration. När det var dags att förnya prenumerationen på FlyPast hade de ett erbjudande att köpa 2 år för lägre pris PLUS en Spitfire DVD på köpet. "An offer you can't refuse!". Filmen dök upp i veckan. Inhandlade också senaste numret av Fine Scale Modeler som har en artikel om hur man bygger en Spitfire Mk. XIV i skala 1/32 med utgång från en Mk. V. Många bra bilder, bl.a. på cockpit.

Trevlig helg! Nästa vecka går det (nog) bättre!!

zeno
2006-10-27, 23:42
Urgh, det där är ingen rolig syn att mötas av när man tar bort maskeringstejpen! :(

Säker på att det inte blev efter du målat med penseln då?
För jag har aldrig lyckats få maskeringstejp att funka med penselmålning... Det kryper alltid under.

Kanske testa Gunze-färger? Jag kör med Biltemasprutan i kombination med dom och det har funkat bra (späder ut dom med 1/3 vatten/t-rödmix (50/50)). Har iofs inte gjort några precisions målningar :?


Avgasen vart skitbra!
Mycket snyggare när dom får ett djup.

ChristerL
2006-10-27, 23:52
Ja det kanske är som du säger. Visst såg jag att filmen lyft på 3-4 ställen, men att det skulle bli så här grisigt.... Färgen ska inte rinna ner bakom kanterna även om masken släppt, iaf om man inte öser på färg. :?
Kanterna såg också "förseglade" när jag la på det sista med pensel. Men det kan nog mycket möjligt vara som du säger.

Använder du Biltemas snikspruta också (för 80 kr), eller den dyrare Dubbel-Action?

Här är annars grabben som handmålar på Frisket-film: http://www.tompierce.net/SBD/html/paint/insignias.htm

zeno
2006-10-28, 00:10
Sniksprutan för 80kr.
Köpte även sniksprutan på Clas Ohlson för då fick man med kopplingsadapter till kompressor.
Det är precis samma spruta. Det enda som skiljer åt är gängen på burkarna!?!

Han målar med någon latexfärg, förvisso utspädd, men jag tror den är lite tjockare än Humbrol. Vet icke dock, aldrig målat med latexfärg (vart hittar man latexfärg förresten?)

Ompa
2006-10-28, 11:14
Usvh och fy när det blir sådär Christer. Aldrig roligt att få dutta med tops eller dyligt för att göra rent eller för den skul ta till pensel för att få till det när man lagt ner sig med en spruta. Men som det verkar så ror du nog även detta i hamn.
Vad gäller airbruch, hadde oxå en snikvariant som höll på att göra mig galen. En arbetskamrat som på sin fritid lackar motiv tipsade mig om Aztek sprutorna. Köpte en sats med olika munstycken och div färgkoppar i snygg trä ask för ca 1200kr. Visst kostade den lite men dom lackningarna jag gjort med denna jämfört med den gammla var så var det skillnad på resultat. Bara att lära sig vilket munstycke man ska använda.
Såg att denna spruta även fanns på Hobbex.

colsson
2006-10-28, 13:48
http://www.rcuniverse.se/album_pic.php?pic_id=17

Den här texten sprutade jag i 7-8 tunna lager för att färgen inte skulle krypa. Skönt att se att du kunde rätta till felet ändå! :)
Det är Humbrol sprutat med en Badger spruta.

Nalle
2006-10-28, 18:36
I dag hade Christer med sig spitten till vår lilla Höstgrillning vid flygfältet.
Kan bara säga att den drog blickar och klåfingriga fingrar (INTE MINA) till
sig. Resultatet är som bilderna i tråden visar: Utmärkt!! En verkligt fin
modell att vila ögonen på.

Lycka till med resten Christer och Tack för att jag fick drägla på den.
http://nykmk.se/forum/images/uploads/Nalle/IMG_1945%20small.JPG
En bild från visningen i lokalen: Christer förevisar Sotarn, sina luckor till sporrstället.

Kan förövrigt erkänna att denna tråd nu har grävt ett hål i min ekonomi. PDT_Armataz_02_28
Fast det var ett trevligt hål, då det blev en KMP Hurricane från ÖMH.
Kommer med Buss på torsdag. Nu har man årets längsta vecka framför sig.
Och så klagade man på att Julaftonen var lång som barn. PDT_Armataz_02_29

ChristerL
2006-10-30, 17:23
Bara kul att komma ner till Nyköping och visa upp den! Sen att vissa personer inte kunde låta bli att fingra på avgasrören hela tiden får man väl stå ut med. (De var bara fastklämda och flera pillade och tryckte ut dom ur kåpan....)
Ser fram mot flygningar i Nyköping nästa år. Sotarn i mitten av formationen med B25 och en Hurricane (Nalle) och Spitfire (ChristerL) vid varje vingspets, mums! :D

Har begrundat förra veckans dåliga resultat under helgen:

Zeno, du har helt rätt! Det var mitt slafsande med pensel som gjorde att så mycket färg kröp under maskeringsfilmen.

Biltemas billiga spruta funkar nog på större heltäckande ytor, alldeles säkert till att måla dessa bokstäver också. Men eftersom jag också vill lägga på "avgasrök", snygga till mina två gjorda hål på kroppen och vädra modellen mm beslöt jag att införskaffa en ny BÄTTRE spruta. Det blev en Aztek A320 (http://testors.com/catalog_item.asp?itemNbr=44), en ganska enkel singel-action.

Så tillbaks i hobbyrummet, maskera Spitfiren med samma Frisket-film som sist och prova prova prova på papper till sprutan kändes rätt inställd. Ett djupt andetag...... och 6-7 lager senare:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-107.jpg


Inte lika snyggt som Colssons, men på rätt väg! Puh!! :) Tack för alla ryggdunk när det går illa, de behövs!

zeno
2006-10-30, 17:55
Mycket stiligt! Keep it up!

Sweeper
2006-10-30, 17:59
Mycket tjusigt! :)
Det är alltid skönt när problemen är lätta att lösa och inte kräver en massa extra arbeten.

Men vad det gäller formationsflygningar, ja flygningar överhuvudtaget, med B-25an i Nyköping så har jag mina tvivel på att det fältet kommer att räcka till. Starta kommer att kunna ske utan bekymmer, det är mer landingarna som jag är tveksam till. Får väl i värsta fall landa med fulla klaffar och full broms på hjulen. :D

Lycka till med vädrandet av Spitfiren! Jag ser verkligen fram emot att se den när den är klar!!!


Göran

ChristerL
2006-10-30, 18:29
Men vad det gäller formationsflygningar, ja flygningar överhuvudtaget, med B-25an i Nyköping så har jag mina tvivel på att det fältet kommer att räcka till. Starta kommer att kunna ske utan bekymmer, det är mer landingarna som jag är tveksam till. Får väl i värsta fall landa med fulla klaffar och full broms på hjulen. :D


Jag vet, jag vet..... Det var bara en våt dröm jag fick i mitt lyckorus när det gick bra!

bokis
2006-10-30, 19:04
Åhhh.Såg Christer på bild där ju!
Vaktandes pärlan...Nog e den grann alltid..
Å jag vill ha en bildepos på Hurricanen! Kenneth skvallrade att han hade sålt en! :up:

Nalle
2006-10-30, 21:05
Förstog nästan att han skulle tala om det. Jag erkände glatt att det var
Du och DrHankes filmer samt Christer byggtråd som fått mig att börja
sniffa lim och tugga balsaspån igen efter 25 år som ren... http://www.defender110.se/Smile/PDT%20Xtremez%2015.jpg

En byggtråd ska det väl kunna gå att skapa. Just nu ska den ha lämnat
Östersund och vara på väg ner till Nyköping med buss. http://www.defender110.se/Smile/celb%20(23).gif
Så medans jag väntar på att få lyfta på locket till lådan letar jag bilder
och info på nätet. Skulle vilja ha tag på bra detalj bilder på cockpiten.
Där man ser dom olika reglarsensplacering och utformning. . Men det är
inte så lätt att hitta. oftas är det bara en bild snett bakifrån. Samt dom
olika dekalerna som sitter över allt: Dont steep here, Oil 30/70 osv. Det är
bara att leta vidare på nätet och sammla på sig lite böcker.

Sweeper! Har du sett att du har en egen smilies? PDT_Armataz_02_12

Sweeper
2006-10-30, 21:36
Ja du Christer, sådana våta drömmar får du fortsätta ha, för tanken är tillatalande! PDT_Armataz_02_43


Nalle: Ja, jösses, jag har en egen Smilis!!!!! PDT_Armataz_02_12
Den skulle jag vilja ha som avatar! hehe Fast.....mitt skägg är ju faktiskt lite större....och burrigare.....men vilken snygging!

PDT_Armataz_02_12


Göran

ChristerL
2006-10-31, 08:01
Så medans jag väntar på att få lyfta på locket till lådan letar jag bilder
och info på nätet. Skulle vilja ha tag på bra detalj bilder på cockpiten.
Där man ser dom olika reglarsensplacering och utformning. . Men det är
inte så lätt att hitta. oftas är det bara en bild snett bakifrån. Samt dom
olika dekalerna som sitter över allt: Dont steep here, Oil 30/70 osv. Det är
bara att leta vidare på nätet och sammla på sig lite böcker.


Snackar vi Spitfire eller Hurricane på denna tråd eller???!!! ;) Skojar bara!

Vare sig man bygger en Spitfire, Hurricane, Tempest, Typhoon eller annan trevlig warbird är en plastmodell i minst skala 1/48 bra att ha som referens. Oftast är cockpiten väl detaljerad, plåtskarvar finns med och de småtexter du eftersöker finns med på dekalarket. Mm mm mm!
Ibland kan det vara svårt att se på en ritning hur saker ska vara, men med en plastmodell ser man det i "3D" liksom!

Ompa
2006-11-01, 21:40
Vet inte riktigt vilket väder som är där du flyger Christer, men här i värmland börjar vintern göra sig mer och mer påmind med snö, minusgrader och vinterdäck.
Känner på mig att det inte blir någon premiär denna höst/vinter för din Spitt?
Personligen skulle jag vänta till dom smäktande ljumma vårvindarna nu när det är som det är med vädret, åtminstone med en premiär tur, men det är jag det...

taygher
2006-11-09, 08:41
Hur går det med kanonerna Christer??
Och blir det ett premiärlyft innan vintern kanske? Här nere i norra småland är vädret skapligt (för årstiden) och jag börjar dagdrömma om P51-flygning på lördag.. :D

Lat som jag är har jag tänkt fuska lite med mina kanonrör och enbart "svarva" till något skapligt likt av vanlig rundstav i trä.. Men om ytterdiametern skall vara 20mm på tjockaste stället blir det lite knepigt, chucken i "svarven" (borrmaskinen) klarar max 10mm, risk för att 10mm tjocka kanonrör ser lite fånigt ut kanske? Hmmm... aldrig får det vara lätt.. :roll:

/Lars

ChristerL
2006-11-10, 08:25
Kylig fredagsförmiddag..... Dags för en muntlig uppdatering. Har tyvärr inte hänt mycket senaste veckan (veckorna?) Någon provflygning lär det inte bli förrän i vår. Har en personlig gräns på +5 grader, under det flygs det möjligen bara med min Alfa P-51a!!

Främre huvdelen är limmad liksom alla skruvfästen (furulist) för den öppningsbara huven. Både i öppet och stängt läge.
Blev inte nöjd med passningen på den första kanonen, så jag började på ny kula!! Inhandlade 20 x 20 mm balsalist och kapade upp den i två bitar, lika långa som HELA kanonen ska vara. Gjorde runda plywooddiskar i 1mm som limmades i varje ända, för att slipa efter. Skar bort det värsta med mattkniv och slipade resten med grovt sandpapper. Resultat två stycken 20 mm balsa rundstavar. Främre delen slipades ner enligt ritningen. Ska nu lägga till lite detaljer, grunda (Plastic Padding Spray Filler? Lack?) och sen borra upp ändan för rören. Sist delar jag kanonen i två delar, då ska väl det bli bra passning!!

10 mm kanoner? Det kan möjligen se lite konstigt ut... På Rcuniverse.com fanns en bild på en som använde penselskaft och det såg lite "löjligt" ut, men det var nog smalare än 10 mm t.o.m....Bilder kommer å det snaraste!

ChristerL
2006-11-10, 18:21
Då tar vi lite bilder från vapensmedjan:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-108.jpg

20 x 20 listen i HELA kanonens längd. Plywooddiskar som mallar när jag skär och slipar. Borrade även ett hål i centrum så jag kunde markera kanonens centrum.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-109.jpg

En lång slipkloss och grovt papper é bra att ha! 20 minuter senare såg de ut så här.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-111.jpg

Här är främre delen nerslipad. Går lätt när man har centrummarkeringen att gå efter. Limmat dit lite detaljer av 1mm balsa. Limmas med CA, blött går det lätt att få runt utan att det spricker. Mynningen är ett plaströr. Detaljerna behöver lite finputs när allt torkat.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-110.jpg

Detta var vad som användes: 20 x 20 balsalisten, kort stålskala (bra att ha så man slipar avsmalningen rakt), lång slipkloss, lite borrar och tunnt CA-lim.


Det är bara att konstatera, en riktig jaktkärra som Spitfire Mk. XIV har riktigt rejäla puffror. Inte ynkligt små som..... som Hurricane Mk. IIA!!! (Hej Nalle!)


Trevlig Helg!

Nalle
2006-11-10, 20:16
Det FINNS Hurricaner som var utrustade med FYRA kannoner. Smaka på dom du!!

http://www.defender110.se/bilder/Hawker%20Hurricane/Kanoner.JPG

Den här bilden kommer FRÅN Christers bildarkiv som han skickat mig. PDT_Armataz_02_07
Japp, Ja vet att det är en Sea Hurricane MK I

Dina kannoner ser ruggit bra ut. Gäller att komma ihåg detta om jag nu
bygger en variant som hade eldrör.

allt ser såenkelt ut. tror inte att det är så enkelt som du får det att verka.
Ska prova med hjulbrunnarna imorgon.

ChristerL
2006-11-12, 20:41
Det FINNS Hurricaner som var utrustade med FYRA kannoner. Smaka på dom du!!


Jo, jag vet Nalle. Som sagt det var jag som tog ovanstående bild på Paris Air Show, Le Bourget, förra året. Tror faktiskt det är en Mk. IV (JV- N, KZ321).

Läst att din version Mk. II hade upp till 4 stycken 20 mm kanoner i vissa varianter, men att den då var tung och slö. Som en flygande stridsvagn! Men kanske nåt för din ökenpilot Moore, panga Rommels stridsvagnar!!?? :badgrin:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-112.jpg

Blev inte helt nöjd med detaljerna, såg lite grova ut. Så jag slipade bort lite balsa och la en ring offsetplåt runt kanonen istället. Även "ringen" runt pipan är gjord av en remsa plåt. Virade plåten 4-5 varv till det såg bra ut. Fäste den med tjock CA som jag droppade på lite eftersom så allt skulle sitta rejält. Offsetplåt behöver också slipas av lite innan det limmas.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-113.jpg

Så här såg det ut efter ett par lager PP Spray Filler och ett par drag med fint slippapper. Innan jag delade på kanonerna gjorde jag hålen för de runda rören. Först borrade jag in det smalaste röret så långt det skulle in. Medans det röret satt kvar borrades det tjockare röret in, det som ska sitta i vingfästet.
Ur med rören och den finaste sågen togs fram och kanonen delades...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-114.jpg

... Vingen borrades och så här ser det ut innan allt skjuts på plats. Fästet i vingen får slipas ut lite efter vingframkanten. Kommer sen lägga på lite filler runt denna del för att få ett snyggt avslut.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-115.jpg

Beroende på beväpning kallades varianterna Mk. XIVe eller Mk XIVc. Om du bygger med annan märking än byggsatsens förebild, kolla hur just den hade kanonerna! Tror att XIVs vinge också användes på andra versioner. Därav denna "plupp" som sitter bredvid kanonen. (Skillnaden mellan e och c varianterna är att kanonerna och plupparna byter plats.)

De tillverkades på samma sätt som kanonerna. Här sitter den fast med en 5 mm rundstav. Både kanonerna och plupparna ska få lite mer grundning och slipning innan färgen läggs på.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-116.jpg

Almost ready to fight!! Ska montera ihop modellen en kväll så jag kan limma fast allt och se att det blir rakt med kroppen.


Tally Ho!

taygher
2006-11-13, 08:08
Otroligt snyggt i vanlig ordning, Christer! :up:

Jag håller med Nalle, Du får allt att se så enkelt ut.. Jag ser att 10mm kanonrör inte är att tänka på, blir ju pinsamt ynkliga.. Måste helt enkelt försöka göra liknande puffror som Dina, lika bra att köpa på sig några löpmeter 20x20mm balsalist för det lär gå åt..

Hur långa skall rören vara totalt? Av bilderna att döma verkar de vara runt 200mm!

/Lars

colsson
2006-11-13, 09:48
Tjusigt Christer! Dom ska du säkert kunna knäcka av!! ;)

Skämt åsido, jäkligt snyggt! :)

zeno
2006-11-13, 10:15
Aaah gött med kulsprutor, mycket stiligt! PDT_Armataz_02_43

Offsetplåt = Lithoplate?

ChristerL
2006-11-13, 11:01
Tackar!

Tycker inte själv att jag är någon überbyggare. Allt jag gjort kan göras av alla med lite erfarenhet. Det vanskliga med modifieringar och ändringar på en ARF-kärra är att det inte är så lätt att fixa till om man gör fel.

Lars,
kanonerna är 18 cm långa, plus/minus några millimeter. Det var inte så svårt att slipa till dom runda. Gick fort med lång slipkloss och grovt papper. Det bästa vore om man kunde hitta 20 mm balsa rundstav.

Colsson,
här ska inga kanoner knäckas!! Planerar att lägga lite plywood (1,5 mm) under bakre fästet av landstället för att bli av med nostippningarna. Rekommenderas av YT International själva. (De som sett filmen på Bokis springa efter sin Spitfire bockandes förstår. ;) )


Zeno,
Offsetplåt = Lithoplate! Alldeles riktigt, vet inte om offsetplåt är rätt namn egentligen. Jobbar på en del företag med offsetmaskiner, är man snäll kan man tigga till sig några plåtar!

Ompa
2006-11-13, 21:23
Som jag sagt förut, Christer du är grym. Kan inte göra mer än bara begrunda och njuta av ditt arbete. :prayer: Önskar att mitt kommande projekt åtminstone blir någorlunda i närheten av din kärra.

:offtopic: Men nu jäklar är jag nog snart på G. Och gissa med vad? Jo KMP P-47 Thunderbolt. Tack vare mycket velande om vilken modell som skulle ersätta mitt planerade bygge så drog det ut på tiden, så har idag 13/11 Kenneth på ÖMH lyckats få tag i ett gäng KMP modeller bla Spitfire och P-47, till tidigare anonnserat pris. När han ringde i kväll och frågade om jag fortfarande var intresserad så svarade jag väll "JA" innan han pratat till punkt. Så nu dröjer det väll inte allt för länge innan jag kommer igång med en egen byggtråd.
Ska prata med frugan om jag får använda vårt kontor som tillfällig byggplats i stället för mitt hobbyrum i garaget. Blir nog mer gjort då med tanke på att det ska fotas till en byggtråd och ett par 2åriga tvillingar som ska skötas om också. Får ursäkta mig med att det är en ARF och att det inte blir så mycket slip och träspån som annars.
Nu kom vi lite ifrån tråden med spitfire bygget men med tanke på så många som läser denna så kanske det finns någon som även har bra tips på vart jag kan hitta BRA bilder och info för skala detaljer till en P-47á?

bokis
2006-11-13, 21:34
Härligt Oompa!
Hörde den glada nyheten av Kennet. :D
Mera warbirds! :up:

Ompa
2006-11-13, 21:43
Känner mig nästan som en liten liten grabb i väntan på tomten på julafton. Snacka om några låååånga dagar framöver. PDT_Armataz_02_18

Ompa
2006-11-13, 22:07
Christer, vad är det för sporrställ du använder till spitfiren? Och vart har du köpt det?
Har kollat igenom tråden flera ggr men kan inte hitta något, det börjar kanske bli lite sent...

ChristerL
2006-11-14, 08:44
Grattis till det nya Ompa, ser fram mot många bilder!!! (Ska hem å kolla vad jag har i P-47 arkivet.)

Sporrstället är från Unitracts. Här hittar du prislistan: http://www.unitracts.co.uk/full_prices.html

Other retracts
Tailwheel (mechanical)
Tempest type £40.00
P.51 & P.47 type £45.00

Jag har "tyvärr" Tempestvarianten (fäller upp hjulet framåt, hade den liggandes.), men den går att använda på Spitfiren. Tror att det är därför jag inte får plats med styrningen av hjulet. Så om du ändå ska beställa, välj P47an så klart!! De är väldigt lätta och går utmärkt att använda med ett standardservo som också får styra luftventilen till huvudstället!

Hmmm... undrar vad Nalle säger när Spitfires har dykt upp?? Men han är nog helnöjd med sin Hurricane.

Nalle
2006-11-14, 15:53
Jag tackade faktiskt nej till en Spitt då Kennth ringde. För jag tycker SÅÅÅ mycket om min Hurricane. Och jag är faktiskt ärligt glad åt att Ompa äntligen får sin P-47. PDT_Armataz_02_44

Ompa
2006-11-14, 16:51
Man får tacka för visat intresse, på jobbet i dag har tankarna varit på helt annan plats än dom borde...
Christer, ska kolla upp länken och se vad jag hittar :D
Nalle, tack för dina tips på mailen. Ska väll försöka sätta fart på min gammla hemsida så jag kan tanka bilder för kommande byggtråd. Kommer nog att höra av mig fler gånger angående lite tips.

ChristerL
2006-11-17, 22:40
Fredagkväll, ett par glas rött och Rene Russo på TV i "Äventyraren Thomas Crown". Kan det bli bättre??!! :D

Har lite att göra innan det är dags för slutmålning, "weathering" och finliret i cockpit. Sparar det roligaste till sist!
Nu var det dags för spinnern. Hittade detta tips på hur man enkelt skär upp spinnern för propellern: How to cut the slots in spinners
(http://file.espritmodel.com/documents/cf_spinner_cutt.html)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-117.jpg

Fick lite bekymmer när jag monterade propellern (APC 16 x 6), bladen tog i bakplattan. Lösningen blev en 1,5 mm bricka bakom propellern. Muttern för att dra fast spinnern är gjord av klubbkamraten Jim Davy i Södertälje MFK. Thanks mate!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-118.jpg

Följde tipsen i länken ovan, kanon! Tog upp hålet med en lite metallsåg och slipade det sista med fil. Ska nog snygga till kanterna lite mer ser jag här..

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-119.jpg

Lite framifrån. Återstår slutputs, rengöring och sen ska spinnern sprutas "Sky".

Ompa
2006-11-19, 09:49
Ser kannon ut det där Christer. Hur mycket har du kvar innan du vill kalla bygget för färdigt? (kan man säga att en skala kärra nånsin blir färdig?) PDT_Armataz_02_36
Väntar med spänning att dom ska ringa från ÖMH ang min kärra, kollade med Kenneth i går lördag, tror att dom får försändelsen under början av kommande vecka. Har jag max flyt kanske jag får den i slutet av veckan. :?
Hur som helst borde ju julledigheten vara grejad. Om jag nu kunde lura barnens farmor att vara barnvakt och få frun att ta dom där extra turerna på sjukhemmet...

taygher
2006-11-21, 10:44
Hej Christer!

Tro det eller ej, men nu har jag äntligen börjat bygga på min Spitfire.. Jag har skurit ut för servo och hjulbrunnar och det gick skapligt bra, i alla fall på höger vinghalva som jag började med. Fortsatte med vänster vinghalva igår och misstänker att att det inte var samma Kines som byggt de båda halvorna.. Jämmer och elände!! Brunnen till skevservot är alldeles för grund så luckan sticker ut under vingen.. Inte snyggt alls.

Jag försöker få med en bild (tycker det är svårt att bifoga bilder..) på hur det ser ut. Frågan är om jag skall försöka slipa ner ytan på materialet i brunnen (sargen) eller slipa själva luckan?? Kanske det är bäst att slipa på båda för att inte tunna ut materialet för mycket? Hållfasthet är ju en faktor att räkna med inom flyghobbyn..

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ServoluckaVäSkev.JPG

Mvh,
/Lars

ChristerL
2006-11-21, 18:00
Hej Lars, härligt att vara igång eller hur??!!

Konstigt med din lucka, verkligen. Luckan ligger på och skruvas fast i plywoodsargen som ligger under vingens plankning. Så antingen är den här luckan tjockare eller så är vingens plankning tunnare. Har du jämfört med den andra vingen? Något måste ju skilja! Kanske det enklaste är att göra en ny sarg några mm längre ner?

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-120.jpg

Soppatanken ihopskruvad. Jag har lärt mig av erfarenhet att man kan slippa många bekymmer om man märker upp tanken ordentligt. Vad som är upp/ner och vilket rör som ska gå vart. Det är inte lätt att se när tanken inte är genomskinnlig.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-121.jpg

Ett gammalt mini-Futabaservo monterades strax bakom motorn. Skar upp ett lagom stort hål och epoxilimmade två furulister. Servot får lugnt plats under motorkåpan och stör inte tanken heller. Den som tycker servoarmen ser lite B ut har helt rätt. Hade ingen annan Futabaarm och har inte haft möjlighet att inhandla någon heller. Så det blev lite tillfälligt hopkok!!

Tally Ho!

Sweeper
2006-11-21, 18:19
En fråga angående servoplaceringen. Jag kommer att göra likadant på min B-25a, men jag är lite rädd för att servot kommer att utsättas för en del olja och kanske även bränsle. Vad anser du om det? :?


Göran

Nalle
2006-11-21, 18:30
ANg. olja på/i servon. Det ska finnas någon typ av försegling, (flytande
plast) som man penslar på servon och sen låter torka, för att dom inte
ska vara känsliga mot olja och fukt.
Bland Rc-bilåkarna och då särskilt bland buggy-folket är detta relativt
vanligt förekommande. Jag undrar om inte FG (märke för RC-bilar i
skala1/5) har en sådan här produkt. Ska kolla om minnet är i fas och i så
fall återkommer jag med artnr.

Nalle
2006-11-21, 20:30
Art.nr 6527 250ml Flouid jointing compound. Jag har inget pris, men
Generalagent i Sverige: Minicars. Annars så vet säkert bildelsfirmor om något liknande.

ChristerL
2006-11-21, 23:30
Art.nr 6527 250ml Flouid jointing compound. Jag har inget pris, men
Generalagent i Sverige: Minicars. Annars så vet säkert bildelsfirmor om något liknande.

Kanske nåt som är värt att använda! Annars får man väl se hur oljigt det blir. :D

Med tanke på att dessa KMP Spitfire-trådar börjar bli låååånga har jag lagt upp en sida med ALLA 121 bilderna (idag, kommer mer!). Lite tung sida just nu, ska försöka fixa till med tumnaglar asap. Jag har också lagt till info om delarna jag använt och länkar till var man hittar dom. Allt för en bättre överblick.

Naturligtvis kommer uppdateringarna i första hand ske på rcflyg.se!

Klicka på bilden!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/logo.jpg (http://www.hawkertempest.se/uploads/spitfire.htm)

Nalle
2006-11-22, 05:44
Hur har du fäst piloten i cockpit? Med tanke på att du skar av honom
underbenen och röjde runt i hans kropp med en borr, blir jag inte för
vånad om du skriver att han är fastskruvad eller spikad i golvet.
Man vill inte att dom ska hoppa ur planet eller börja fara runt och
vandalisera inredningen när man flyger lite "okontrollerat"

Jag har redan laggt upp mina bilder på min hemsida och länkar därifrån och in i forumet.
Idén med länkar och info vart prylarna kommer från tror jag att stjäl rakt
av utan att bry mitt rymliga samvete. För den idén var bra.

Ang Tanken: Trycker du ut tanken så att "pluggen" med rören sticker ut
genom hålet i brandväggen?

ChristerL
2006-11-22, 07:39
Jodu Nalle.... stjäl du bara, inga problem. Min advokat kontaktar dig för en uppgörelse. ;)

Hålet i "motorspantet" är så pass stort att pluggen går igenom. Mycket bra då alla slangar hålls utanför flygplanskroppen. Inget soppaläckage i kroppen om en slang skulle spricka.

Ang. piloten så har jag inte fäst honom än. Men du kommer ihåg vad Neil Hutchinson skrev på RCMFs forum i sin P40-tråd?:
Also, got my pilot into his 'chute & ckecked out his seat - just got make the Sutton Harness (I'm getting there, Christer) x3 sets - P-40;Tempest & Christer's Spitfire."

Option 1 = fastspänd enl. fullskalametod.
Option 2 = skruv upp i mumindalen!

Ompa
2006-11-22, 19:16
Måste nog få flika in med att option 2 verkar vara det smidigaste i alla fall. Du har ju trots allt gett honom en rejäl omgång med skalpellen samt arkubuserat honom rejält med borrmaskinen. Så vad skulle en skruv där bak i ändalykten göra då??? :lol:
Din egen hemsida har jag kollat in då och då, men vart har du länkarna till dina byggtrådar?
Har för säkerhets skull lagt till dessa i favoriter.

ChristerL
2006-11-22, 20:59
Var ska detta sluta? I början på dessa trådar kallades man Herr Landberg, numera jämförs man med Jack the Ripper.... :badgrin:

Sqn Ldr Nash kommer nog att sitta ordentligt fast, lutar åt både option 1 och 2!!

Från "The Hawker Tempest Page" finns ingen länkning till "KMP Spitfire Extreme Make-Over", ännu... För att hitta till mitt Ian Bailey bygge och andras Tempestbyggen går du via menyn "Models > Radio Controlled". Här finns även mina byggen av Ron Daniels Tempest i skala 1/11 och en V1a i skala 1/9.

Ompa
2006-11-22, 21:23
Det ska vi allt ta och kolla upp :D

Nalle
2006-11-22, 22:10
Bäste Herr C "Jack The Riper" Landberg. Det låter säkrast att sätta dit
dom ordentlig. Funderade själv på en liten Fransk träskruv i ryggraden. PDT_Armataz_02_11

taygher
2006-11-23, 09:40
Bäste Herr Landberg, det är inte lätt alla gånger att vara populär! :lol:

Tittade närmare på servoluckan igår och kanske det är balsaplankningen som är lite tunn, men efter diverse försiktigt slipande på sargen med dremmel och fint slippapper ser det hyfsat ut..

Så nu fortsätter bygget och tack vare denna (och Bokis) fantastiska tråd blir det så mycket enklare. (Även om det inte är lika lätt för mig som det verkar vara för Er..) :oops:

Återkommer med nya inlägg och bilder om jag lyckas konstruera något värt att dokumentera..

/Lars

Ompa
2006-11-26, 15:07
Christer, nu har jag precis skickat min beställning till Unitracts. Fick svar i går angående betalning via mailen, har precis skickat dom sissta uppgifterna. Hoppas det kommer funka, begärde en orderbekräftelse när betalningen är genomförd och dom skickat paketet.

Ompa
2006-11-26, 19:47
Kom precis in från hobbyrummet, där hittade jag en förpackning med DU-BRO Pull-Pull system 2-56.
Frågan faller på dej Christer, vad har du för dimension på ditt Pull-Pull till sidorodret?

ChristerL
2006-11-27, 10:56
Kom precis in från hobbyrummet, där hittade jag en förpackning med DU-BRO Pull-Pull system 2-56.
Frågan faller på dej Christer, vad har du för dimension på ditt Pull-Pull till sidorodret?

Var det här jag köpte: Kavan vajeranslutning (http://www.mjhobby.se/sodersrchobby/product.asp?type=2&id=229&pid=FK630). Använde bara anslutningar och vajer, roderhornen var alldeles för stora tyckte jag. (Det var vad som fanns på hyllan när jag behövde grejorna.) M3 dimension alltså, vet inte om det är over-kill. 2-56 räcker säkert!

Håller tummarna att du får grejorna från Unitracts å det snaraste!!

Ompa
2006-11-27, 19:06
Tackar för tummhålningarna. Men håll gärna en tumme för att jag snart får själva modellen :? Snacka om låååååååång väntan. Pratade med Kenneth på ÖMH i Torsdags, han trodde att dom skulle få alla sina KMP modeller typ som i Fredags eller senast Måndag/Tisdag denna vecka, 48, sen var det bara deras hantering/ompackning för att få i väg den med bussen.
Ska börja restaurera min gammla hemsida så jag har nånting att länka bilderna i från :)

ChristerL
2006-11-28, 19:48
Idag blev det en utflykt till de norra breddgraderna. En s.k. långlunch hemma hos Bokis för att inhandla bl.a. en ombordglöd!
Vissa hobbyaffärer skryter om gratis parkering och att de bjuder på pulverkaffe. Hemma hos Bokis får man en hel lagårdsplan att parkera på, riktigt kaffe samt mackor med korv och ost på!! Inte illa vill jag lova!! Sen att en liten söt rödhårig sak sätter klorna i en, hoppar upp i knät och vill ha gos är inte heller dumt. :oops:
(NEJ, det är inte Bokis själv utan huskatten....)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-122.jpg

Har de senaste dagarna byggt en "liten låda" i 2-3 mm plywood för mottagare- och glödack. Den fästs i de nu längre (M4 x 70) skruvarna till motorn. Sitter också två korta plåtskruvar in i motorbocken. Lagom stort hål är upptaget i motorspantet, och de fyra hålen är till för buntbanden som ska hålla de väl förpackade ackarna på plats.
(Använde den här konstruktionen på min Fw190 (http://www.rcuniverse.se/viewtopic.php?p=261&highlight=#261) där det fungerat bra. Warbirds kräva mycket vikt i nosen, om det sen är "nyttolast" är det bättre än bly!)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-123.jpg

Lådan sedd från undersidan.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-124.jpg

Dagens inköp: Glödanslutning (perfekt för OS-F enl. Bokis), Microsense ombordglöd (http://www.modellhobby.com/prod_show.asp?code_no=L62882), samt mitt ihoplödda ackpaket. Nu är det bara att friska upp skoltyskan för att förstå instruktionen till ombordglöden. Dürch, für, gegen, ohne, um, Ich bin, Du bist, Er Sie Es ist, Wie sind......

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-125.jpg

Ser tajt ut, men får rum under kåpan. Eventuellt får de ligga bredvid varandra, men mycket skummgummi blir det!

Ompa
2006-11-28, 21:05
Är det rekomenderat av KMP att placera mottagare acket långt fram, eller är det egen erfarenhet som styr?
Ser för övrigt väldigt proffsigt ut PDT_Armataz_02_43

ChristerL
2006-11-29, 07:58
Det är inget som står i någon instruktion..... men vikt i nosen kommer behövas för att få tyngdpunkten rätt. Vare sig man bygger med eller utan mina modifieringar. Antingen försöker man få accarna så långt fram som möjligt, eller så gör man så här (bild från engelskt forum):

http://www.rcmf.co.uk/gallery/albums/userpics/10017/DSCF0282.JPG

Nalle
2006-11-29, 10:04
I månadens nummer av Rc world Modell så bygger och flyger man KMP's
Hurricane. :D Och dom blyar nosen med 450gr.
Artikeln kan kanske vara intressant även om man bygger Spitt eller
P-47.

Ompa
2006-11-29, 16:10
Det ska vi försöka kolla upp. :D Får hasta i väg till Pressbyrån och se om tidningen finns där.
Annars får jag ta mig en tur till Karlstad.

Ompa
2006-11-30, 17:40
Christer, hur lång tid tog det för dig innan köpet var genomfört på Unitracts?
Skickade enligt instruktion mitt visakort nr med flera olika mail samt alla övriga uppgifter i söndags. Har inte hört jotat från dom och inga pengar dragna från kontot heller.
Hur länge kan det dröja? Man börjar ju tvivla på både det ena och andra. Fick även mail från Ömh att KMP modellerna inte, jag upprepar INTE har kommit till Ömh ännu, och nu detta med Unitracts, fy faaan, börjar snart med knyppling eller nåt i stället.

ChristerL
2006-12-01, 12:39
Tomas,
jag beställde sporrhjulet tillsammans med infällbara ställ till min Tempest. De senare var det 4 veckors leverenstid på, men vill minnas att pengarna inte drogs förrän grejorna skickades..

Dags för lite fredagsstämning. Bara timmar kvar till hemgång, glögg å någon matbit. Varför inte bjuda på en film med Spitfire och vackra kvinnor? Håll till godo med denna reklamfilm:
They were the real pilots! (http://iwc-media.futurecom.ch/messepopup_2006/pilotmovie/_mov/pilots_big.wmv)

"Those were the real pilots. They had the nerve. They had the spirit. They had the ladies."

Ompa
2006-12-01, 19:46
:offtopic:
Jag var väll lite bitter i går, ber om ursäkt för det. Men det var en sån där dag inget var bra, massa strul på jobbet plus allt annat bestyr med griniga barn etc. Nu är det nya tag.
Väntar gör jag gärna, bara jag får någon form av indikation på när modellen beräknas komma, jag hoppas till jul som senast i alla fall.

Filmen, mmmm. Men var osäker om filmen först skulle vara reklam för "Frans Jeager" kassaskåp. (Ni vet, Jönssonligan) Ha ha ha
Men visst är Spitfire ett vackert plan, finns det nån som tycker något annat? PDT_Armataz_02_20
Och John Malkowich, vicken skådis. Den killen gillar jag, vilken pondus.

Om vi nu ska hålla oss till ämnet. Hur går det med bygget Christer?
Kommer det bilder snart??? PDT_Armataz_02_05

Nalle
2006-12-01, 21:23
Mer warbirds filmer!! PDT_Armataz_02_44
Sorundsystem och mega bas Whoohoo.

Hur blev det med vikten på Spitten. blir fördelningen som du hoppas eller
måste du blya också?

Ompa
2006-12-06, 18:02
Tomas,
jag beställde sporrhjulet tillsammans med infällbara ställ till min Tempest. De senare var det 4 veckors leverenstid på, men vill minnas att pengarna inte drogs förrän grejorna skickades..

Dags för lite fredagsstämning. Bara timmar kvar till hemgång, glögg å någon matbit. Varför inte bjuda på en film med Spitfire och vackra kvinnor? Håll till godo med denna reklamfilm:
They were the real pilots! (http://iwc-media.futurecom.ch/messepopup_2006/pilotmovie/_mov/pilots_big.wmv)

"Those were the real pilots. They had the nerve. They had the spirit. They had the ladies."

Hej Christer.
Fick mail i dag från unitracts "Your order has been payed and shiped"
det var i det stora vad som stog i mailet. Och pengarna dragna från kontot. Blev även lite kvar till julklappar åt barnen. PDT_Armataz_02_03
Hoppas bara att pappas julklapp kommer inom kort PDT_Armataz_02_13
Var visst i tullen i måndags. Ömh väntar in grejorna vilken dag som helst.

Sweeper
2006-12-06, 18:40
Du får ha lite förståelse för tullen....de vill ju också klämma och fingra lite på planet! PDT_Armataz_02_05


Göran

Ompa
2006-12-06, 19:03
Åh, dom får klämma och känna så mycket dom vill, fast jag tycker dom klämmt lite väl länge bara :roll:
Kanske är färdigbyggt när det kommer...

Sweeper
2006-12-06, 20:00
Jag vet precis hur det känns att vänta på att tullfolket skall vara klara med sakerna och skickar det vidare till den som skall ha det... :roll:


Göran

Nalle
2006-12-06, 20:54
Kanske är färdigbyggt när det kommer...
Bara dom inte provflugit och krachat!!!

Nä jag tror att dom har vaxat och polerat alla delarna i byggsatsen.
Så den är julfin då den kommer till dig.

Christer: Det däringa rutade underlägget du har när du bygger,
e de något du snickrat ihop själv eller köpt? Ser ut att vara
praktiskt då man pillar och vill ha lite vinklar odyligt som referens.

ChristerL
2006-12-06, 21:18
Härligt Tomas! Bara att hoppas att grejorna från ÖMH dyker upp också. Sen är julen räddad!

Bilder? Uppdateringar?.... Mmmm.. har senaste veckan mest bråkat med radioinstallationen, blev inte så bra det jag tänkt från början. Både mottagare- och glödacken fick inte plats ovanpå motorn. Velade lite innan jag tror jag fick till det bra. Glödacken fick vara kvar ovanpå motorn, här finns nu också plats för det BLY som säkerligen kommer behövas. Mottagaracken hamnade väl inpackad precis bakom motorspantet.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-126.jpg

Bild på ormboet. Den minnesgode från tidigare bilder kan se att jag bytt ut stötstången till höjdrodret. Från medskickad i rundstav till en i kolfiber. Original går stängerna genom plywoodbitar för att inte böja sig. Dessa ska sitta där cockpiten slutar, får inte plats på min modell. Och kolfiberstänger är MYCKET stadigare! På kroppens högra sida har jag limmat dit 1 cm långa bitar av Sullivan stötstångshölje. I dessa går luftslangen till....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-127.jpg

... Robarts påfyllningsventil som sitter bakom vingen. Tja, kanske inte så snyggt men med lite färg blir den nog inte så synlig!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-128.jpg

Ormboet sett bakifrån. Tanken väl inpackad, till vänster om den ligger mottagaracken. De gröna kontakterna (Multiplex) till höger är glödackens och elektronikens. Funderade på hur jag skulle göra med strömbrytaren. Montera den inne i kroppen och manövrera med en kort pianotrådsbit? Skulle inte se så kul ut heller, så jag monterade den helt sonika som vanligt på kroppsidan. Syns till vänster i framkant....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-131.jpg

.... och utifrån. Ska fila ner knappen som är väl stor och sen lägga på lite färg så den syns mindre.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-129.jpg

Glödacken huserar ensam ovanpå motorn. Ska senare få sällskap av en bit bly i lagom storlek. Den blå och svarta kabeln är de som ska gå till glödstiftet resp. "jord".

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-130.jpg

Microsense ombordglöd har en lysdiod som blinkar när den jobbar. Den monterades på instrumentpanelen. Sitter lite i skymundan i mörkret och borde synas även med huven stängd.

Återstår nu att snygga upp i kroppen, limma dit kanonerna (fästena) i vingen och måla hjulbrunnar. Sen "vädra" och bygga resten av cockpiten. Ja, i min takt kanske den är klar till vårkanten. :?

Ompa
2006-12-06, 22:06
Bättre att skynda långsamt Christer. Det kommer nog bli min melodi också. Måste ju ta hand om familjen i mellan varven också.
Vädringen ser jag fram emot, läste i nya nummret av Model airplane news om bla vädring av skala modeller. Intressant. Det har jag aldrig gjort, men måste ju självklart provas. Fast jag testar nog på något annat först, innan jag kastar mig över P-47án. :)

ChristerL
2006-12-06, 22:06
Christer: Det däringa rutade underlägget du har när du bygger,
e de något du snickrat ihop själv eller köpt? Ser ut att vara
praktiskt då man pillar och vill ha lite vinklar odyligt som referens.

F'låt Nalle, missade din fråga. Det rutiga är ett skärunderlägg med s.k. självläkande ytskikt, 45 x 30 cm. Inhandlat på Clas Ohlsson för 99 kr (art. nr 36-371). Perfekt att skära på, sliter inte på bordsskivan!

ChristerL
2006-12-06, 22:28
Vädringen ser jag fram emot, läste i nya nummret av Model airplane news om bla vädring av skala modeller. Intressant. Det har jag aldrig gjort, men måste ju självklart provas. Fast jag testar nog på något annat först, innan jag kastar mig över P-47án. :)

Ska kolla efter det numret! Annars är GUDEN i detta ämne Tom Pierce, han använder Dave Platts teknik med "washer", dvs rejält utspädda färger. På vinge och stabbe stryks washen i flygriktningen, på flygplanskroppen uppifrån och ner. Kolla in Tom's vädring på en SBD Dauntless och ditt liv kommer aldrig bli sig likt igen. Det är så vackert att det gör ont!

Tom Pierce: Weathering & Distressing (http://www.tompierce.net/SBD/html/paint/weathering.htm)

Nalle
2006-12-07, 05:55
Stiligt Christer! PDT_Armataz_02_43
Claes Ohlsson! Det vart enkelt, dom har öppnat en butik i
stan. Var där i går och inhandlade lite roterande filar till dremmeln.

Vart har du tänkt att lägga din luftflaska? Det börjar att att se trångt ut i
kroppen tycker jag.

Tom's SBD Dauntless. Vilket bygge det är. Den har man blädrat sida upp
och se ner många gånger. Sotarn och jag har den som referenspunkt för
våra diskutioner då vi dricker kaffe och diskuterar modeller.

Ompa
2006-12-07, 16:56
Oj oj oj. Vad säger man? Där ligger man allt ljusår efter.
Men jisses vad jag diggar skoavtrycken, hi hi hi, dom var otroligt effektfulla. :D
Nu har man ännu mer att insupa. Förstår att Nalle & Sotarn har dreglat över den här sidan, asch, nu fick jag massa dreggel på tangentbordet igen.
PDT_Armataz_02_29

Ompa
2006-12-08, 16:56
Då var det dags att krypa till korset och börja på min egna byggtråd. Jo, den har tillslut kommit, tog "bara" 4månader minus 1dag. PDT_Armataz_02_26
Men i dag är det lilla julafton i Kristinehamn, klackarna i taket och frun ska på julfest. Då kan man gotta sig lite med att fota och kolla igenom grejorna. Bara en hake kvar, småttingarna ska lägga sig, och dom är inte trötta för fem öre PDT_Armataz_02_37
Hoppas kunna läggaupp lite material någongång söndag måndag. JAG ska nämligen på julfest i morgon, Skål :partyman:
Hänt något nytt på Spitten Christer?

ChristerL
2006-12-08, 17:17
Good luck Tomas! Nu får vi snart se en mäktig bjässe skapas i en egen tråd, i klass med Hawker Tempest. :D

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-132.jpg

Var hemma och "VABade" idag, men med en dotter med 39 graders feber blev det inte så mycket byggande. Men under en Nalle Puh film smet jag ner och sprutade spinnern "Sky".
Ska oxå måla hjulbrunnarna, men olika källor anger olika färger. Antingen samma gråa som vingens undersida eller Interior Green.... Det lutar åt den senare, tycker det är snyggare. Det är väl ett bra val?!

Hittade förresten denna sida idag: Spitfire Mk XIV (http://www.master194.com/maquettes/skiner/spit14/index.htm), plastmodell målade i nästan min förebild. Allt på snigelkäkarspråket, men bilderna kan ge idéer om vädringen:

http://www.master194.com/maquettes/skiner/spit14/12.jpg


Tally Ho!

zeno
2006-12-08, 18:31
Som alltid mycket tjusigt. Keep it up!
Och man tackar för länken till Tom Pierce ooootroliga bygge.
Man måste verkligen intala sig under läsandet att man lär så länge man lever. Ens första kärra blir inte så där snygg helt enkelt :D

Men kom på en sak när jag läste där hur han gjorde med panellinjer enligt tejp-metoden (dvs tejpa där panellinjerna ska gå, lacka på med primer (eller sprutspackel?) ett par lager, slipa, ta bort tejp).
Men vart hittar man så tunn/smal tejp?

I något av dom senare Modellflygnytt så stod det om en herre som tävlade med en Henschel 129'a, och han hade använt en 0,5mm tejp... Det är väldigt smalt :)

Baronen L-A
2006-12-08, 19:22
Häftigt Christer!Jag har själv fått tummarn loss och börjat på min Spitfire nu.Fick bygga färdigt min El kärra Jumping Jack först inköpt på Mft mkt fin modell.Nu ligger ena vingdelen på bygg bordet ,klädd hjulbrunn passning av servo lucker färdigt.Skall sätta i Futaba 3003B till flapsen och BMS 621MG till skevroder.Tycker gångjärnen till skev flaps höjd ,till modellen e lite si å så,vad tycker du?Eller ni andra om dessa (plast,fiber)gångjärn?Skall man bara sätta dit, droppa i Ca lim å vänta droppa lite till å sen vara nöjd?Sitter detta verkligen fast då?Säkra med stifft verkar vettigt!Tycker att när man satt fast det i vingen och sen skall sätta fast rodern att det e svårt att fästa det i rodret utan massa kladd,Och att där det skall ledas borde bli förstärkt av Ca limmet,Och därför borde bli skört av detta.Eller jag kanske gör helt fel,har funderat och praktiserat en del,men blir ej riktigt nöjd.Tacksam för svar och åsikter,Tomas

Sweeper
2006-12-08, 20:48
Men kom på en sak när jag läste där hur han gjorde med panellinjer enligt tejp-metoden (dvs tejpa där panellinjerna ska gå, lacka på med primer (eller sprutspackel?) ett par lager, slipa, ta bort tejp).
Men vart hittar man så tunn/smal tejp?

I något av dom senare Modellflygnytt så stod det om en herre som tävlade med en Henschel 129'a, och han hade använt en 0,5mm tejp... Det är väldigt smalt :)

Jag köpte för en vecka sedan 0,02 tums tejp från Gary Sibert i USA. Jag beställde 6 rullar med 648 tum på varje. Han skickade det i ett vanligt kuvert, så tullen tittade inte så noga på det. Och därför blev den totala kostnaden för mig 19,70 dollar inklusive frakt och det tog 8 dagar för det att komma hit till min dörr.

Du hittar honom här: http://www.getstencils.com/

Tejpen finns inte upplagd på hans sida, men tala om för honom att du vill ha 1/64 Chartpak graphic tape. Och hälsa från mig, Sweeper! PDT_Armataz_02_02


Göran

ChristerL
2006-12-08, 21:53
Tycker gångjärnen till skev flaps höjd ,till modellen e lite si å så,vad tycker du?Eller ni andra om dessa (plast,fiber)gångjärn?Skall man bara sätta dit, droppa i Ca lim å vänta droppa lite till å sen vara nöjd?Sitter detta verkligen fast då?Säkra med stifft verkar vettigt!Tycker att när man satt fast det i vingen och sen skall sätta fast rodern att det e svårt att fästa det i rodret utan massa kladd,Och att där det skall ledas borde bli förstärkt av Ca limmet,Och därför borde bli skört av detta.Eller jag kanske gör helt fel,har funderat och praktiserat en del,men blir ej riktigt nöjd.Tacksam för svar och åsikter,Tomas

Kul att du kommit igång, det verkar bli många Spitfires till sommaren!!

Jag har tidigare varit skeptisk till mylargångjärn, men har nu använt dom på flera modeller. Fredrik Wergeland har bra instruktioner på hur man gör på sin webbsida "Hur man limmar mylargångjärn på rätt sätt" (http://www.flyingmodels.org/how_to/02_hinges/index.htm).
Viktigt är fräscht och tunnt CA lim och en fin spets på flaskan, man kommer åt ganska bra när man viker undan rodren. Limma försiktigt några droppar i taget.
I efterhand så är enda tvekan till gångjärnen på flapsen, lägger man flapsen jäms med vingens bakkant blir det en ganska smal roderspalt. Dvs man får svårt att få till de utslag på flapsen som instruktionerna rekommenderar. (Var det inte 85 grader på originalet?) Här skulle jag nog nu prova med vanliga små gångjärn, då kan man ju "sänka in" dom några mm i flapsen.

Chartpak graphic tape köpte jag för några år sen på Matton (http://www.mattonbutiken.se/) i Stockholm. Minns att de var väldigt dyra, Görans förslag låter mycket billigare!

Baronen L-A
2006-12-09, 08:07
Hejsan Grabbar!!Ja vad skulle man gjort utan er hjälp.Jo jag tycker detta var ett bra tips med borrningen av hålen,jag själv har andvänt insulin sprutor och fyllt upp med Ca-lim och gott in å lagat med i efter hand,sprutan håller sig i flera dagar blir ej igen torkad,ja ibland kan det hända men bara att skrapa av toppen lite,men säkring av ett par stifft så borde det bli 100%Och Christer har du fler efter tänkar tips att f-n så borde jag gjort istället,eller detta skulle jag andvänt,så dela gärna med dig.Tack för hjälpen Baronen.

Nalle
2006-12-09, 15:04
En fundering angående kylningen av din motor. kommer du att behöva ta
upp något mer hål för kylning eller räcker det hål som finns idag?
http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-47.jpg

Ompa
2006-12-09, 22:12
Nästa fråga Christer.
Hur var kropps spanten placerade i Spitfiren? På min P-47 kommer 3:e spantet från brandväggen sett mitt i sittbrunnen. Kan inte se riktigt på dina bilder.
http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-52.jpg
Behövde du flytta eller kapa något spant för att kunna bygga cockpiten? :oops:
Servobryggan får jag också i allafall göra om.

ChristerL
2006-12-10, 09:43
Wow, det känns som det blivit riktigt drag i den här tråden!!

Baronen,
gångjärnen till flapsen är nog det enda jag skulle vilja ändra på i efterhand. Men det kommer nog fungera som jag gjort ändå!
Kanske jag också skulle beställt den andra modellen av infällbart sporrhjul som är gjord för att fällas upp bakåt, kanske jag hade fått rum med styrning då.... men använde nu den jag hade liggandes. Ser fram mot bilder på Ompas när det dyker upp för att få se skillnanden!!


Nalle,
har redan skurit upp lite större hål, så det blir ca 5mm runt cylindern. Har inte kapat för avgasrör/ljuddämpare än, kan inte riktigt bestämma mig hur jag ska göra. Helst skulle jag vilja använda flexslang och gömma ljuddämparen inne i motorrummet, men då tigger jag nog om överhettad motor. Blir nog den enklaste lösningen ändå.

Ompa,
nej jag behövde inte kapa några spant. Spantet som precis syns på bilden, under infästningen av vingen, är det enda som är i cockpiten. Turligt nog, eller avsiktligt, så är det spantet placerat bakom piloten stol, där det fanns ett spant på originalet!! Så från det spantet framåt servobryggan är det helt rent.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-133.jpg

Modifiering innan kärran är provflugen..... En av få, kanske enda, dåliga egenskapen denna modell ska ha är att den gärna vill tippa på nosen under start och landing. (Bekräftas av Bokis!) Så jag la dit en bit 1,5 mm plywood på bakre fästet för att få stället vinklat något mer framåt.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-134.jpg

Det klagas ofta på att de medföljande ställen har väldigt mycket glapp, så också mina! Men i instruktionerna står det att man ska dra åt alla insexskruvar. På båda mina ställ hade även axeln för benet börjat vandra, ena skruven var helt lös (vita pilen). Efter att alla skruvar var dragna (behövs Loctite kanske?) var glappet mer eller mindre borta!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-135.jpg

Hjulbrunnarna målade Interior Green!

Ska idag försöka få låna vardagsrummet så jag kan syfta in/limma kanonerna!!

bokis
2006-12-10, 09:58
Det var det jag försökte säga i en annan tråd Christer men det gick inget bra,föll inte i god jord så att säga... :oops:
Bra bilder,syns ju perfekt! Det som har hänt på mina är att axeln vill ur
o redan innan den har kommit därhän så har ställen blivit sladdriga..
Tack för att man får se era mästerverk,min hamnar nog i div 6 Ö svealand i jämförelse,jösses vad stiliga de blir!
Men glöm inte o flyg sen bara,det är det som dom är till för o flyger bra ,det gör dom!

Baronen L-A
2006-12-10, 12:47
Man tackar Herr Landberg!Om man då skall ha ett styrbart sporr hjul, förmodar jag att man Y-kopplar sidorodret och sporr hjulservot,eller det kan ju inte bli bra?e där plats innåt i då? :shock: AAA hjälp,SPITT GUDEN TALA!!!!!!!!!!! 8) .Vad blev det för hjul egentligen nu när det blivit färdigt?

ChristerL
2006-12-10, 13:16
Tack för att man får se era mästerverk,min hamnar nog i div 6 Ö svealand i jämförelse,jösses vad stiliga de blir!
Men glöm inte o flyg sen bara,det är det som dom är till för o flyger bra ,det gör dom!

Du skall icke misströsta kära Bokis. Ser fram mot vårens flygningar och att få se Dr Hankes film på våra Spitfires i formation över Lindlöt. Det sporrar mig!

Baronen,
det är fortfarande Robarthjulen som sitter på... Ska kolla om Unitracts hjul är lite smalare. Vare sig du sköter sidorodret med stötstång eller vajer är nog vajer till sporrhjulets styrning det enklaste.

Lite mer flyggodis:
Spitfire vs Bf109 (http://www.flyingmachines.tv/page1/files/109vsSpitfire.MPG)

Ompa
2006-12-10, 14:09
Wow, det känns som det blivit riktigt drag i den här tråden!!

Baronen,
gångjärnen till flapsen är nog det enda jag skulle vilja ändra på i efterhand. Men det kommer nog fungera som jag gjort ändå!
Kanske jag också skulle beställt den andra modellen av infällbart sporrhjul som är gjord för att fällas upp bakåt, kanske jag hade fått rum med styrning då.... men använde nu den jag hade liggandes. Ser fram mot bilder på Ompas när det dyker upp för att få se skillnanden!!


Nalle,
har redan skurit upp lite större hål, så det blir ca 5mm runt cylindern. Har inte kapat för avgasrör/ljuddämpare än, kan inte riktigt bestämma mig hur jag ska göra. Helst skulle jag vilja använda flexslang och gömma ljuddämparen inne i motorrummet, men då tigger jag nog om överhettad motor. Blir nog den enklaste lösningen ändå.

Ompa,
nej jag behövde inte kapa några spant. Spantet som precis syns på bilden, under infästningen av vingen, är det enda som är i cockpiten. Turligt nog, eller avsiktligt, så är det spantet placerat bakom piloten stol, där det fanns ett spant på originalet!! Så från det spantet framåt servobryggan är det helt rent.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-133.jpg

Modifiering innan kärran är provflugen..... En av få, kanske enda, dåliga egenskapen denna modell ska ha är att den gärna vill tippa på nosen under start och landing. (Bekräftas av Bokis!) Så jag la dit en bit 1,5 mm plywood på bakre fästet för att få stället vinklat något mer framåt.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-134.jpg

Det klagas ofta på att de medföljande ställen har väldigt mycket glapp, så också mina! Men i instruktionerna står det att man ska dra åt alla insexskruvar. På båda mina ställ hade även axeln för benet börjat vandra, ena skruven var helt lös (vita pilen). Efter att alla skruvar var dragna (behövs Loctite kanske?) var glappet mer eller mindre borta!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-135.jpg

Hjulbrunnarna målade Interior Green!

Ska idag försöka få låna vardagsrummet så jag kan syfta in/limma kanonerna!!

Jaha, då blir det till att lägga pannan i dhupa veck då...
Har fått fart på min ga hemsida så kan nog komma igång med lite bilder till en egen byggtråd i kväll eller senast tisdag. (Imorgon kväll är det luce firande på barnens dagis, följt av CSI NY)

ChristerL
2006-12-11, 11:35
Pyttelite gjort på förmiddagen, förrutom kollat på Ice Age 2 och spelat spel med sjuka dottern...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-136.jpg

Dags att montera ihop modellen för att limma fast kanonfästena. Limmade dom med epoxi så jag hade lite tid att rikta in dom. Mätte så gott det gick och hoppas det blir bra. Nu ska det på med lite filler runt dom.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-137.jpg

Blev en bild lite bakifrån också. Passade också på att väga skapelsen, ställde mig på badrumsvågen med Spitfiren och vi båda vägde 102,9 kg???!!!?? Det här var märkligt, inte kunde väl modellen väga 15 kg?? Well, gjorde en kontrollvägning av mig själv som visade att jag visst gått upp i vikt sen 1987...... Spitfirens vikt var 5,9 kg, resten jag... PDT_Armataz_02_06

Nä, nu blir det fika och senaste FlyPast som dök upp idag!

bokis
2006-12-11, 16:12
Åååå...ahhhh...Christer! :heart:
FYSITUSANAIMEJ VA TJUSIGT!

Nalle
2006-12-11, 21:41
Håller med Bokis:
Den är bedårande vacker!
Tänker den på final med full klaff, ställen nere. Vaggande ner mot fältet
med en solnedgång i bakgrunden. PDT_Armataz_02_15

ChristerL
2006-12-11, 23:08
Tack Bokis! Tack Nalle!

Snubblade ikväll över denna Spitfire Mk. I på en av mina favorit plastmodellbyggarsajter HyperScale (http://www.hyperscale.com/). Vad säger man? Här ligger vi i lä, men å andra sidan tog modellen 11 år att bygga och kommer aldrig kunna flyga. Ger lite idéer om Spitfire cockpit dock... Ska bli kul att se den på Hendon nästa gång man är där!:

http://hsfeatures.com/features04/images/spitfiremkidg_6.jpg

http://hsfeatures.com/features04/images/spitfiremkidg_10.jpg

http://hsfeatures.com/features04/images/spitfiremkidg_3.jpg

MER BILDER HÄR!!! (http://hsfeatures.com/features04/spitfiremkidg_1.htm)

Slumpen
2006-12-12, 19:14
Hej,
Jag vet att efter över 13000 tittar på denna tråd så är det en välföljd tråd. Och så även jg, kan helt enkelt säga att det är på denna tråd jag tittar först när jag kliver in på sidan! ...fast jag sneglar både på hurricanen och Thunderbolten också. :D

Fantastiskt bra jobbat grabbar, jag är både grön av avund och undrande vad fantastiska detaljer som ska komma näst! Jag har en TopFlite Spit i garderoben, den får nog ligga där en stund till av mindervärdes komplex. :lol:

Jag är bevisligen inte ensam om att dreggla glatt över era modeller. Fortsätt i samma fantastiska stil och fota lika glatt så fortsätter luciaglädjen i mitt lilla hus!

genland
2006-12-23, 17:56
Efter en del velande hit o dit har jag bestämt mig för
en Saito 120S till min Spitfire.

Skulle vilja ha tips på vilken 3-bladig propeller som
kan passa till den.
I instruktionen som följde med nämns bara 2-bladiga.

Nån som vet var man får tag på spinner 4 1/4 tum 3-bladig?
Mvh Kent

Krille
2006-12-23, 21:18
En sådan här skulle nog funka. Där tar du ju bara upp hål efter eget behov så borde inte spela nån roll om man har 2,3 eller 4-blad propp.

http://www.modellhobby.com/product_info.php?products_id=616

ChristerL
2006-12-25, 11:43
Efter en del velande hit o dit har jag bestämt mig för
en Saito 120S till min Spitfire.
Skulle vilja ha tips på vilken 3-bladig propeller som
kan passa till den.
I instruktionen som följde med nämns bara 2-bladiga.
Nån som vet var man får tag på spinner 4 1/4 tum 3-bladig?
Mvh Kent

Eller så köper du en likadan (skalaenlig) spinner som jag använder, en Brian Taylor där du också får göra hålen själv.

Bokis hade en bra förklaring för att tag sen på hur man väljer 3-bladig propeller. Om jag minns rätt så går du ner 1 tum i diameter ELLER stigning från rekommenderad 2-bladig.

Inte mycket som hänt de senaste veckorna, kanske det blir något gjort i mellandagarna?

God fortsättning önskar

ChristerL
2007-01-10, 22:07
Ojojoj! Det var inte igår det gjordes en uppdatering på denna Byggdagbok. Men lugn alla som tror jag somnat in, nu närmar sig våren och det är bara att lägga i en högre växel!

Nalle har fått för sig att han ska ha två luftburkar i sin Hurricane, en i kroppen och en i vingen. Han provmätte med originalburken i vingen, köpte en "EXAKT" lika stor burk på Hobbymässan, men.... Den var något större och gick inte alls in i Hurricanens vinge. Han frågade om jag var intresserad att byta min mot hans nyinköpta från Jetlegends. Lite mer luft kunde inte skada och jag hade ju plats i kroppen...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-138.jpg

...Tanken var att tanken (!!!) skulle ligga mellan originalservobryggan och de tre servona, men inte fick den plats där inte. Nu ska sägas att det var helt OK för Nalle att byta tillbaka om jag inte var nöjd, men tror att det skulle blivit trångt med originalet också.
Fick nu såga upp lite i bryggan och placera lufttanken lite på snedden. Det blev också utrymme att placera mottagaren i ena kanten. Allt väl inpackat i skummgummi.
Jag har också limmat dit små balsaklossar där motorkåpans skruvar sticker in i kroppen, allt för att skydda vitala delar för sticksår.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-139.jpg

Ser lite stökigt ut :?

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-140.jpg

Något som tagit tid att få bra är kanonfästena på vingarna. Pilligt att slipa alla utfyllnader. Rekommenderar att använda lättslipat spackel med minst 30 minuters torktid. Och lägg på lite åt gången och försök forma till med fingrarna så gott det går. Lättare att spackla flera gånger är att behöva slipa bort ett berg.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-141.jpg

För att göra något kul och inspirerande testade jag lite vädring/washing! Blandade ihop lite utspädd svart/grå/brun färg (Tamiya) + en droppe YES (läst att det ska vara bra) i en burk och penslade på plåtskarvar och nitar med en Topz. Det fick torka in i 5-10 minuter...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-142.jpg

...Torkade sen försiktigt tvärs skarvar etc. för att färgen skulle stanna kvar i fördjupningarna. Där färgen satt sig tog jag lite Lacknafta eller T-Röd på en trasa. Resultatet på bilden tog 15 minuter att göra. Kanske lite för mycket "skit" på vissa ställen, men tycker nog att det ser ganska bra ut ändå. Det bästa är att allt går att torka bort om jag inte är nöjd!! (Ska naturligtvis på skyddslack till sist.)

Tips jag snappat på nätet om vädring:
- Less is better! Hellre för lite än för mycket vädring!
- Washer ska appliceras uppifrån och ner på kroppar, och framifrån och bak på vinge/stabbe. Flygplanskroppen blev mest skitig av att stå ute i regnet på skitiga fält!

zeno
2007-01-10, 22:51
Najs!

"Less is more" absolut!
... Något som George Lucas borde ha skrivet på toalettdörren...

Ser bra ut, men det är svårt att av göra nu. Vet ifrån när jag var en ihärdig tennfigurspenslare att det visar sig inte förrän man har "vädrat" hela objektet. Då kommer det som ett hallelujah (eller som enkäftsmäll!) :D

Ska erkänna att jag vart en smula orolig när jag scrollade ned och först bara såg bilden där du lagt på, innan du torkat av.

colsson
2007-01-11, 05:19
Din lyckans ost, nu börjar det roliga jobbet.. :D

Ompa
2007-01-11, 17:58
Hur funkar vädring med Humbrol färg kontra Tamiya när man ska göra en mix med Yes?
Har svårt att få tag i något annat än humbrol färger här där jag bor.

ChristerL
2007-01-15, 08:33
Tomas,
jag har nu provat både med och utan YES och kan inte påstå att jag märkte någon större skillnad. Vad jag förstått skulle YES göra att washen lättare letade sig ner i alla skrymslen. Kanske inte av så stor betydelse på KMPs modeller med så lite detaljer? Om man gjort 10000 nitar på vingar och kropp kanske det gör skillnad??

Jag har "washat" nästan hela vänster kroppsida (bilder kommer ikväll) och det ser riktigt bra ut med en fläckig och skitig Spitfire! Vad jag lärt mig hittills är att Tamiyafärgerna torkar ganska fort, det är väldigt svårt att torka med bara vatten. Med Lacknafta får man gnugga en hel del, vilket gör att man har koll på färgen i plåtskarvarna. Med T-Röd släpper färgen väldigt enkelt, men också i skarvarna. Och troligen pga mitt gnuggande med Lacknafta och T-Röd har kamouflagefärgerna fått en härlig fläckig finish!
Washen är också enklast att lägga på en matt yta. På D-dagsränderna jag målat (halvmatt) är det knepigt att få washen att fästa, man får jobba upp "skiten" i flera steg.

Sweeper
2007-01-15, 08:50
Jag kan tänka mig att man blandar i Yes i färgblandningen för att minska ytspänningen och därigenom underlätta för vätskan att tränga ner i alla skrymslen.


Göran

ChristerL
2007-01-17, 07:44
OK lite bilder då.... Har washat mera och provat att göra "slitningar" med silverpenna. (Permanent, typ såna som används för att göra snygga inbjudningar med silver- eller guldpenna.) Svårt att få bra bilder men de ger ett hum förhoppningsvis! Inte helt nöjd än, men blir kanske. :D

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-143.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-144.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-145.jpg

colsson
2007-01-17, 08:55
Ett tips är att testa lite bruna nyanser med. Smuts är ju sällan kolsvart. Anta att planet har stått på ett skitigt fält i regn. Då rinner ju skiten ner längs sidorna och droppar av nästan vid buken. Man kan även testa att gnida med en skottesvamp eller liknande på en del ställen där man tycker att man fått för mycket "wash". Det brukar blir bra.

Torrborstning är också ett sätt som kan bli riktigt bra. Man kan tex ta en LITEN gnutta brun färg på en gammal pensel och torka av den på en bit papper så att den nästan är torr. Sen borstar man de ytor man vill och kan få fram väldigt bra effekter.

Silverpennan tyckte jag blev kanon!

Krille
2007-01-17, 09:47
Va fasen. Modellen är ju inte enns klar å ser redan ut att ha legat i skogen ett tag. Det är nog dags du fixar det där läckande taket så du slipper få smuttsiga modeller ;)

Ser mycket bra ut :)

Nalle
2007-01-17, 14:27
Ser riktigt bra ut Christer!! PDT_Armataz_02_44
Antar att det är lätt att göra för mycke och få det att se överarbetat ut.
Riktigt coolt med dom silverfärgade skadorna. Blir det sot på kannonerna också?

Ompa
2007-01-17, 21:34
Kan inte mer än hålla med de andra, skitsnyggt :up:

Mr J
2007-01-22, 20:42
Hittade ett snyggt exempel på vädring, visserligen en plastmodell men ändå...

http://www.toysunlimited.nl/images/21414_P-51D_Mustang_Grey.jpg

ChristerL
2007-01-22, 23:28
Tack för alla inlägg och tips! (F-n Krille, är det därför strumporna är plaskvåta när jag går ut ur hobbyrummet??!!)

Helt rätt Colsson, ska köra med lite bruna nyanser också. Washen jag lagt på hittills är grå-svart-brun-typ. Ska även dra lite med fin stålull jag har liggandes.
Har inga nya bilder på modellen, men har sen sist snyggat till målningen runt kanonfästena och börjat rita upp "plåtskarvar" på vingens undersida á la Colsson. Har varit lite lite lite tveksam till det, men det finns ju inget annat sätt att göra det på en helt slät vinge. Kommer sen att "skugga" linjerna med lite Tamiya Smoke och ev. "svart/grå". Framtiden får avgöra!

Kan inte göra en uppdatering utan bilder, så här kommer några inspirationsbilder!
James F. "Stocky" Edwards Spitfire (Mk. V kanske?):

http://www.constable.ca/wcfedwards.jpg

http://www.constable.ca/wcedwards45.jpg


Tally Ho!

colsson
2007-01-23, 05:28
Det blir säkert bra!
Såna bilder gillar jag.. Måste ju bara bidra med min skrivbordsbakgrund då... :p

http://i13.tinypic.com/43xizjm.jpg

Ompa
2007-01-23, 19:10
Skön bild Colsson. Musse är ett riktigt tjusigt flygplan det. "Cadilac of the sky" kallades dom visst har jag hört.
Dina Spitt bilder går heller inte av för hackor Christer. PDT_Armataz_02_43

ChristerL
2007-01-24, 07:58
Men grabbar.... det va värst va Mustangbilder det blev på den här tråden helt plötsligt!! ;) (No worries, har byggt 3-4 stycken själv genom åren!)

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-146.jpg

Så här blev kanonfästena, inte perfekta men OK. Har varit lite fundersam på hur de skulle målas, men enligt nästan alla bilder jag sett:
- Kanonen och "pluppens" färger fäljer vingens kamouflage.
- D-dagsränderna går inte ut på kanonerna.
- I en del fall är kanonerna helt målade i översidans färg, ibland är undersidan målad i det ljusgråa....
- Min dokumentation (en färgprofil) visade dock helt klart att översidans färg även användes på undersidan. Och att i mitt fall skulle höger vingens beväpning se ut som ovan....

Ska senare "skita" ner kanonerna lite osså!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-147.jpg

Dax att måla lite panellinjer på vingens undersida. Blyerstpenna av okänt märke. Fått den av Sotarn, enkel att sudda om det behövs. Penna för linjerna och en stålskala. Ytterligare ett tips snappat någonstans: Dra ditt en remsa maskeringstejp under stålskalan så glider den inte omkring så lätt.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-148.jpg

Ritade upp linjerna och en del luckor med blyerts, fyllde i med svarta pennan. Efter att allt torkat ordentligt drog jag lite stålull (00 från Clas Ohlsson) över linjerna och fick ner svärtan en del.

Allt för nu!

JeN
2007-01-24, 08:07
Hej!
Ett tipps:
Pyramid Models: http://homepage.ntlworld.com/y.j/shop/index.htm
har dekaler med alla dessa Spitfire stenciler i ett par olika skalor!
Din Spitfire är på vg att bli en riktig snygging!
MvH Jesper

colsson
2007-01-24, 08:37
Det blev ju stor skillnad med panellinjerna Christer! Hur bra som helst! :)

ChristerL
2007-01-24, 09:29
Tack Colsson! Å ett STORT tack till dig Jesper för länken!! Har kollat lite snabbt och kan bara hitta dekaler i skala 1:5, 1:7 och 1:8 till Spitfire. Ska kika mer noga på lunchen. Annars blir det att maila och fråga! Dom där dekalerna SKA jag ha, blir pricken över i:t!

Glömde nämna att tillverkningen av Sqn Ldr Nashs seat belts är igång av Neil Hutchinson. Neil gör till sin P40 och Tempest, och fixar samtidigt ett par till mig. Remmarna tillverkas av en...... BH!!:
(Off-topic: Ska bli kul att träffa Neil i sommar under Flying Legends på Duxford, snacka modellflyg och svinga några pints! :partyman: )

Seat belts av en BH!! (http://www.rcmf.co.uk/4um/index.php/topic,28633.285.html)

http://www.rcmf.co.uk/gallery/albums/userpics/12373/Yellow%20Aircraft%20P-40E%20001%7E1.jpg

colsson
2007-01-24, 10:55
En BH....jasså..
Jag tyckte att det såg ut som ett par nedsketna y-frontare men jag ville inget säga... :lol:

ChristerL
2007-01-24, 11:23
Mmmm... hoppas det bruna är Tamiya färg och ingenting annat. :?
Och kan instämma, inte var BHn speciellt läcker. Men hur hade det sett ut med en pilot fastspänd med röda spets remmar?

Ompa
2007-01-24, 16:33
Det vore najsigt, röda spetsar på säkerhetsbältet. Men kanske inte på en warbird? Följer väll inte reglementet direkt :lol:

JeN
2007-01-24, 19:52
Hej!
Under senare delen av VK2, hade RAF ljust lavendelblågrå
säkerhetsbälten i sina flygplan, bla. i Spitfire av senare modell.
MvH Jesper

genland
2007-01-24, 20:34
En lustig incident inträffade när jag skulle borra
hål för motorfästet på Spitfiren.
Motorspantet (det runda plywoodspantet som sitter i nosen)
trillade loss direkt när borren gick in i det.
Undrar vilket lim man använt?
Det lossnade väldigt snyggt inte en träflisa satt kvar
i glasfibernosen.
Kallar det en "lustig incident" eftersom jag numera vet
att man inte skall skriva ngt negativt om
denna maskin, "faller inte i god jord" så att säga :-))
Mvh Kent

zeno
2007-01-24, 22:57
:oops:

Det låter lite oroväckande. Kanske har man spottat på torpedväggen och önskat den lycka till innan man lagt dit den?

Nu är jag inte riktigt med faktiskt. Jag tycker det är precis sådana här saker som ska lyftas fram i en byggtråd. Både positiva och negativa saker, inget plan är perfekt.
Sen är det klart att det sticker till hos folk som lagt ut flera tusen riksdaler på ett plan när dess negativa sidor (som man kanske själv gått och blundat för) lyfts fram PDT_Armataz_02_03

Tycker det var bra att du rapporterade denna "lustiga incident".
Folk som knåpar ihop dessa plan kan nu muttra lite surt och dubbelkolla sina torpedväggar och kanske förstärka. Istället för att upptäcka felet med motor igång och plan i luften bara för att sen komma hem och hitta ditt inlägg och avsluta kvällen med att dunka huvudet mot tangentbordet PDT_Armataz_02_43

ChristerL
2007-01-25, 08:00
Folk som knåpar ihop dessa plan kan nu muttra lite surt och dubbelkolla sina torpedväggar och kanske förstärka. Istället för att upptäcka felet med motor igång och plan i luften bara för att sen komma hem och hitta ditt inlägg och avsluta kvällen med att dunka huvudet mot tangentbordet

Tycker också att alla felaktigheter ska rapporteras. För att andra ska kunna undvika samma problem.
Jag har tydligen blivit lyckligt lottad som fått en byggsats utan större eller inga fel alls. Dåliga limningar verkar vara ett genomgående problem med ARFer, alltid värt att kolla. Sen kan man aldrig vara säker på hur bra konstruktionen är förrän man provflugit... Thunder Tigers Bearcat i färskt minne.

Det plywoodspant som lossnat på Kents modell sitter på insidan av glasfiberkroppen. Jag har inte själv gjort det, men en del rekommenderar att man drar på lite epoxy runt kanten av spantet. Sen dras ju spantet fast mot kroppen med motorfästets fyra skruvar. Att spantet var dåligt limmad hade nog aldrig orsakat att motorn lossnat under gång...


http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-45.jpg

genland
2007-01-25, 19:44
Hej igen
Bra med bilden Christer, precis som du säger så
är det eg ingenting direkt som påverkar säkerheten.

Lade epoxi emellan o drog fast det hela.
Det som förvånade var att det satt så löst,
att inte minsta träflisa lossnade ifrån plyfan.

Övriga spant inne i kroppen verkar vara limmade med nåt annat lim,
verkar sitta bättre.

En annan frustrerande sak med denna maskin är ju att
vare sig man vill eller inte så sneglar o jämför man ju
med Christer L:s skapelse, vilket skapar inte så lite prestationsångest!

Mvh Kent

Nalle
2007-01-26, 08:00
En annan frustrerande sak med denna maskin är ju att
vare sig man vill eller inte så sneglar o jämför man ju
med Christer L:s skapelse, vilket skapar inte så lite prestationsångest!
Mvh Kent

Vet precis hur du känner dig ang prestationsångest! Ibland då man läst
inlägg av Christer i denna tråd så har man lust att spika igen dörren till
hobbyrumet och börja med knyppling eller något liknande. Men det är då
man får tänka: Vi bygger inte i samma division. Och sen vara nöjd med
vad man själv åstakommit.

Kan tilläga att vår modellklubb hade Vinterträff på F11 muséet igår kväll.
Christer hittade ett "altare" som han tillbad eller vad det nu var han gjorde.
Istället för ett Krusefix stog där ett landningställ till en Spitt! Han såg rent
andäktig ut, då stog där och tittade. Man kunde läsa i ögonen: Vill Haaa!!

Ompa
2007-01-26, 17:45
Håller med dig precis Nalle. Men det är med det här som med dom flesta andra hobbies eller sporter, alla är ju barn i början. Och för att nå toppen måste man börja på första trappsteget.
Är man bara tillräckligt ihärdig och tålmodig och vågar lite, så kan man komma väldigt långt, och man lär ju sig lite på vägen också. Inte minst så kan man snappa upp massor av bra tips från diverse byggtrådar som denna vilket är ett utmärkt exempel. PDT_Armataz_02_44
Här finns finfina bilder och beskrivningar på hur det mesta är utfört. Saknas nått är det ju bara att skriva ett inlägg, man måste som sagt va våga.
Inga frågor är för dumma tycker jag för alla kan inte veta allt. :rolleyes:

Sweeper
2007-01-26, 19:30
Nalle och Tomas, jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv!!! PDT_Armataz_02_44

Själv har jag lusläst så många byggtrådar, inklusive denna, som jag har stött på. Stött på många problem, men frågat många byggare och fått många förslag på lösningar som jag provat och VÅGAT MISSLYCKAS med. Det är ett bra sätt att lära sig på.... PDT_Armataz_02_22
Och än är man gudskelov inte fullärd. Utan är man en sådan skala/bygg fanatiker som jag är, vilket jag tror Nalle kan intyga, så finns det många saker kvar som man vill prova och lära sig och då är sådana här byggtrådar guld värda. PDT_Armataz_02_08

Göran

JeN
2007-01-27, 14:58
Hej!
Det finns en liknande tråd, ( lååång ), på Engelska forumet:
http://www.rcmf.co.uk/4um/index.php/topic,23941.0.html
Man får visserligen logga in- men det finns mycket " matnyttigt "
att läsa om.
MvH Jesper

ChristerL
2007-01-28, 22:31
Bara att instämma med de senaste inläggen. Även om det finns dom som säger att modellflyg inte är en internetsport, så finns det mycket att lära genom att plöja igenom andras byggtrådar. Alltid finns det något att lära sig, sen får man prova sig fram själv i sin egna verkstad. Träning ger färdighet!
Prestationsångest av min Spitfire? Kul om ni tycker den blir bra, men meningen är att man ska våga sig på något liknande. Ibland går det bra, ibland blir det sk-t. Försöker bjuda på mina misstag också, jag är ingen Übermensch!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-149.jpgKan tilläga att vår modellklubb hade Vinterträff på F11 muséet igår kväll.
Christer hittade ett "altare" som han tillbad eller vad det nu var han gjorde.
Istället för ett Krusefix stog där ett landningställ till en Spitt! Han såg rent
andäktig ut, då stog där och tittade. Man kunde läsa i ögonen: Vill Haaa!!
Mmm... vet en till som dreglade en aning i S31 Spitfire-hörnan. Tycker det ser ut som Nalle själv!! Och till er andra: Har ni vägarna förbi Nyköping så passa på att besöka det trevliga museet ute på Skavsta, fd F11. (F11-museum (http://www.f11museum.se/)) Rekommenderas varmt!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-150.jpg

Nog hade Spitfiren snygga spiror, men skulle nog kunna tänka mig den här istället.
Spitfire propeller som takfläkt, 3.2 meter i diameter!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-151.jpg

Eftersom man är inne på vädringen kunde jag inte låta blir att ta bilder på en sliten Spanings-Viggen...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-152.jpg

... och en dito SK61 Bulldog!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-153.jpg

Igår var svärmor på besök. Inget ont utan att det har nog gott med sig, kunde smita ner i hobbyrummet! Dags att skugga panellinjer. Maskerade den som går längs vingframkanten för att simulera en "överlappande" plåtskarv. Vet inte om Spitfiren har det, men tyckte det kunde ge lite mer liv! Alla linjer målades med Tamiyas "Smoke".

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-154.jpg

Linjer som gick igenom det svarta i D-dagsränderna syntes knappt. Med en stålskala och baksidan av ett skalpellblad skrapade jag försiktigt och oregelbundet längs linjerna. Avslutade att försiktigt "dämpa" färgerna med fin stålull.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-155.jpg

Idag gjordes vingens översida på samma sätt. Försökte också lägga lite tunnt med färg här och där för att få lite olika nyanser på kamouflagefärgerna. Svårt att få det med på bild...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-156.jpg

Så här ser det ut just nu. Några linjer har klart för mycket färg, ska fixa till det. Skrapa lite färg. Jobba lite med stålullen. På med lite andra nyanser. Och som synes blir Tamiyafärgerna lite blanka, kommer senare att jämnas ut med ett lager klarlack från WarbirdColors (http://www.fighteraces.co.uk/).

Sen ringde det på dörren... Blev fika, tårta och ett glas Grönstedts. Imorgon är det ett år sen jag fick Saito 1.20an i 40-års present.... Hög tid att den kommer upp i luften!!

Sweeper
2007-01-29, 05:08
Det ser verkligen skit bra ut! PDT_Armataz_02_23 Du gör verkligen ett super jobb Christer!

Och grattis på födelsedagen om jag förstod hinten helt rätt! PDT_Armataz_02_30


Göran

colsson
2007-01-29, 05:17
Det blir kanon det!
Beställer du klarlacken från England eller var köper du den? Den är ju helt perfekt eftersom den både är vattenbaserad och bränsletålig.

Nalle
2007-01-29, 05:57
Oj Vad det blir bra Christer! Nu "börjar" det bli liv i modellen. Mycket snyggt!!
Ang. F11 muséet och din text:Mmm... vet en till som dreglade en aning i
S31 Spitfire-hörnan. Tycker det ser ut som Nalle själv!!
Jag stog faktisk och funderade på hur man kan lägga ner så
mycket tid på ett musée hörn samt byggande av RC-modeller om Spitfire.
Då man istället kan lägga tiden på byggandet och hyllandet av den grymt vackra HURRICANEN PDT_Armataz_02_17

F11 museet är klart värt ett besök, om man än så bara har ett litet
intresse av Svenska flygvapnet. F11 var en spanings flottilj och här kan
man se dom olika modeller av kameror som man andvände vid flyg-
spaning. Desutom finns det mycke foton och små prylar som man kan
studera.

Grattis Christer! :wave: Hurra Hurra Hurra!!
Själv är man fortfarande ung, inte ens passerat det 40! PDT_Armataz_02_07

ChristerL
2007-01-29, 07:58
Tackar! Väcktes med paket på sängen idag: En ny flaska Grönstedt (har ni vägarna förbi bjuder jag!), två miniservon och mottagare till nya projekt samt en ny joystick till datorn. Nu kan jag flyga Spitfire Mk. XIV i CFS3 igen!! :DBeställer du klarlacken från England eller var köper du den? Den är ju helt perfekt eftersom den både är vattenbaserad och bränsletålig.

Sweeper behöver några fler fat med primer till sin B25a, så vi gör en sammbeställning de närmaste veckorna. Som sagt, vattenbaserad och tål nitro, kan inte bli bättre!

Plikten kallar!

Krille
2007-01-29, 08:02
För bästa resultat skulle nog jag gå med maskinen till en billackerare å låta han spruta på 2-komp matt klarlack.

Tyvärr finns det ju ingen klarlack idag som klår 2-kom vad gäller genomskinlighet och hållbarhet både från mekaniska och flytande angripare.

Dessutom kan man välja graden av matthet som du vill ha :)

Mina erfarenherer från vanliga 1-komp klarlack är att antingen tål den inte vårt hobby bränsle på ett bra sätt, löser lätt upp underlaget pga de starka lösningsmedel i dom eller får en gulaktig ton.

En annan fördel med billackerare är att dom lägger på saker dammfritt och använder siliconavfettnign innan så man slipper porer/gropar i lacken. Sen lägger dom på tunt lager också.

ChristerL
2007-02-09, 14:30
En lite uppdatering så här inför helgen!
Har washat resten av kroppen och gjort slitningar på vingen. Det senare både genom att använda silverpennan och att slipa igenom yttre färglagret. Te.x. på vingframkanten där jag slipat igenom det gula ner till grönt/grått. Har varit sparsam hittills. Ska ta slutklämmen när jag kan montera ihop hela modellen, blir nog lättare då med en överblick. Har även köpt på mig några färgkritor (Rembrandts från Dekorima) för att få lite andra nyanser.

Men idag dök det upp paket från England. Remmar till piloten som Neil Hutchinson gjort samt lån av DVDn "Piece of Cake" (6 avsnitt). Tror den gick på svensk TV i början på 90-talet. Mycket flyg :D och en del kärlek... :? Alltså dags att sätta tänderna i cockpiten!!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-157.jpg

Har ni sett senaste numret (Feb) av RC Model World? En artikel om vädring av KMPs Spitfire och Hurricane!

Trevlig helg!

ChristerL
2007-02-11, 00:16
ÄNTLIGEN!!

Måste meddela att Kungen av vädring är nu framme vid det momentet på sin Fw190. Och vem talar jag om undrar kanske någon? Naturligtvis Tom Pierce!! Här gäller det att suga i sig tips och lärdom, tyvärr kommer man ändå inte i närheten av honom... HÄR (http://www.tompierce.net/190/html/paint/weather.htm) kan du själv läsa hans tips!

Några smakbitar kanske?:

http://www.tompierce.net/190/gfx/paint/weather/3dirtsmoke/1.jpg

http://www.tompierce.net/190/gfx/paint/weather/4distress/2.jpg

http://www.tompierce.net/190/gfx/paint/weather/000_3665.jpg


God natt!

Ompa
2007-02-11, 10:06
Huga, ja vad säger man? Killen är otrolig, är man från samma planet ens PDT_Armataz_02_20

Men som sagt, på den sajten verkar det finnas otroligt mycket att hämta.
Bara att suga i sig... PDT_Armataz_02_03

colsson
2007-02-11, 10:45
Jag tycker så här..
Visst hans Focke W är väldigt fin och sanslöst detaljerad men jag tycker personligen att den är överdrivet vädrad och sliten. Den ser nästan ut som om den vore ritad i en dator. Jag har tittat mycket på bilder av flygplan från WWII och har inte sett några plan så skitiga och med så mycket kanonrök från piporna som så många gör dem.

Sen att det ser snyggt ut det är en annan femma..

Sen kan man ju undra hur gamla dessa planen blev? Flög de i så många år utan att tvättas och bli nedskjutna?

Det finns ju alltid avarter på alla modellerna så det går ju inte att säga att det och det är fel och det & det är rätt osv...osv Det kan ju mkt väl ha flugit omkring en Spitfire utan huv eller med röda hjul.. Vem vet?

Less is more, som någon klok sa..

Är ni med på mitt resonemang eller tycker ni det är åt skogen?

ChristerL
2007-02-12, 07:44
Kan hålla med Colsson lite här, även om det är snyggt. Tom är duktig på att få fram slitningar mm, men kanske överdriver på vissa områden.
Det viktigaste är helt klart att studera bilder på förebilden man bygger. Helst just det exemplar man bygger:

http://user.tninet.se/~yct679b/rec265D.jpg

Hawker Tempest Mk. II LA607

http://user.tninet.se/~yct679b/rec253C.jpg

Hawker Tempest Mk. VI HM595

JeN
2007-02-12, 09:22
Hej!
Problemet med " överdriven " vädring finns också inom plastmodelbyggandet. Det har premierats vid tävlingar , och
hyllats av bedömmare, så det har blivit närmast kutym att
modeller "pansarvädras" och ser närmast ut som om de
stått utomhus på en flygplanskrot ett flertal år!
Se ex. plast sidan:http://www.hyperscale.com/

På ett flygplan i tjänst syns de flesta panellinjer knappast
på några meters avstånd. Luckor som öppnas, har mera tydliga
skarvar. Ex.tex. P-51 och senare Spitfire mfl, vingarna var spacklade,
slipade, samt målade så att de flesta panellinjer inte var synliga.
Det är lätt att överdriva vädringen, -kolla referensfoton,och gå
långsamt fram. Ta en paus och backa ett par meter, och gör en
egen bedömning av vad som är rimlig vädring.

Aluminium rostar inte - den oxiderar och blir ljusgrå/ vitaktig!
MvH Jesper

Taylorcraft
2007-02-12, 09:32
- Som sagt; "Less is more"...

Mvh

Taylorcraft

zeno
2007-02-12, 13:09
Japp, killen är kung på vädring helt klart (och byggning...)!!
Törs knappt gå in på hans sida längre.


Och jag håller också med Colsson här lite grann. Att det blir lite för mycket.
Jag tycker fortfarande att det är förbannat snyggt.
Men jag vet att ju mindre modellen är, desto mer måste det överdrivas för att detaljer ska synas.
Om man skulle högdaga en 50mm plastfigur lika skarpt som du gör med en 25mm tennfigur så ser det faktiskt lite knepigt ut.

ChristerL
2007-02-18, 12:49
Bara för att knyta an lite till de senaste inläggen angående hur mycket vädring man egentligen ska göra, så tog jag ett bild ur boken "Spitfire - Flying Legend". (Lånad av Nalle). Boken presenterar alla då flygande Spitfires, alla skinande blanka utom en: Shuttleworth Collections Spitfire Mk. V (AR501). Då boken skrevs för 10 år sen flögs kärran som den skulle vara i tjänst, man gjorde inget åt det yttre men den var naturligtvis i toppskick invändigt! Det står att många kom fram på uppvisningar och undrade hur man kunde misshandla en Spitfire så!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-158.jpg

Vingens främre yta sliten av servicepersonal , ojämn färg, avnött färg runt plåtskarvar, främre huven skavd av piloten som tar sig i och ur mm mm.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-159.jpg

Så har Sqn Ldr Nash fått på sig sitt seat belt! Lite pyssel att få allt rätt, vajern kommer gå rätt igenom bakre delen av cockpit och troligen bar igenom en "balk". Alltså inte fäst på något sätt. När man spänt fast bältet sitter Nash ganska bra faktiskt men....

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-160.jpg

... för säkerhetsskull limmade jag dit en M3 mutter i själva bakdelen på Nash. Han fästs med en kort skruv från undersidan.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-161.jpg

Början på spaken. Ihopbyggd av Plastic card, en penna, en skruvskalle och en nylonskruv. Spaken kommer fästas i golvet och får en balsakloss under golvet för extra fäste.

Sweeper
2007-02-18, 19:16
Det ser bra ut Christer! Du gör som jag sa idag, ett toppenjobb!!! PDT_Armataz_02_43

Men jag måste ju säga det att det var lite tur i oturen för Moore. Bara en liten skruv upp i mumindalen! PDT_Armataz_02_11


Göran

Ompa
2007-02-18, 19:43
Det ser bra ut Christer! Du gör som jag sa idag, ett toppenjobb!!! PDT_Armataz_02_43

Men jag måste ju säga det att det var lite tur i oturen för Moore. Bara en liten skruv upp i mumindalen! PDT_Armataz_02_11


Göran

Sweeper, tycker du han borde fått nått grövre planterat i akterkastellet? :lol:
Kanske den där franska skruven som diskuterades tidigare?

JeN
2007-02-18, 20:43
Hej!
I väntan på provflygning - ett litet bidrag!
http://www.spitcrazy.com/spitsound.htm
MvH Jesper

ChristerL
2007-02-18, 20:47
Men jag måste ju säga det att det var lite tur i oturen för Moore. Bara en liten skruv upp i mumindalen! PDT_Armataz_02_11


Tack Sotarn!

Moore? Är inte det den där whiskeydrickande Hurricanepiloten?? Han behöver nog grövre doningar än en M3a för att hålla sig kvar när Nalle flyger. :lol:

Spitfirepiloten Sqn Ldr Nash kommer endast flygas i mjuka och skalaenliga manövrar! En låååånnnngssssaaammmm Victoryroll över fältet. 8)

Tally Ho!

Nalle
2007-02-19, 05:47
Det blir bra Christer, Stilig spak.
Visst är Plastic card ett underbart material att jobba med?
Kommer den benslaktade Sqn Ldr Nash att få någon fallskärm? Eller
får han vara nöjd med en skruv i mumin och några snören runt kroppen?
Ang skruvar i häcken på Morre så lägger vi in en protest här!!
Blanda inte in Moore i en Spitfire. (Den whiskeydrickande
Hurricanepiloten har varit nykter en eller två månader nu. )
Han får en falskärm så han kan fly om det går åt pipan under flygningen..

Sweeper
2007-02-20, 19:19
Det ser bra ut Christer! Du gör som jag sa idag, ett toppenjobb!!! PDT_Armataz_02_43

Men jag måste ju säga det att det var lite tur i oturen för Moore. Bara en liten skruv upp i mumindalen! PDT_Armataz_02_11


Göran

Sweeper, tycker du han borde fått nått grövre planterat i akterkastellet? :lol:
Kanske den där franska skruven som diskuterades tidigare?


Nja, det finns ju alltid möjligheten att limma dit honom...men en rejäl skruv skulle ju definitivt hålla honom på plats! :D


Göran

Sweeper
2007-02-20, 19:25
Men jag måste ju säga det att det var lite tur i oturen för Moore. Bara en liten skruv upp i mumindalen! PDT_Armataz_02_11


Tack Sotarn!

Moore? Är inte det den där whiskeydrickande Hurricanepiloten?? Han behöver nog grövre doningar än en M3a för att hålla sig kvar när Nalle flyger. :lol:

Spitfirepiloten Sqn Ldr Nash kommer endast flygas i mjuka och skalaenliga manövrar! En låååånnnngssssaaammmm Victoryroll över fältet. 8)

Tally Ho!

Jag ber tusen gånger om ursäkt! Ber om ursäkt (1), Ber om ursäkt (2), Ber om ursäkt (3)......speedar upp det lite.....Ber om ursäkt (1000)

Jag tog fel på piloterna. Visst är det den där whiskeypimplande suputen Moore som kommer att ha naglarna inkörda i sidorna på cockpiten när Nalle spakar. Så han kommer definitivt att behöva både en och två rejäla bultar i ändalyktan för att stanna kvar i sitsen!

Jag har en stark misstanke om att den där Nash kommer nog inte att hålla med om att det är en låååånnnngssssaaammmm Victoryroll över fältet som han utsätts för. Så han kanske uppskattar den där skruven där bak trots de väldigt fina selarna han har förärats med. ;)


Göran

ChristerL
2007-02-20, 22:16
Jadu Göran, det kan inte vara lätt att hålla reda på alla piloter.... Hur ska det gå med en hel B25 besättning???

Lite uppdateringar:

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-162.jpg

Spaken målades med Tamiyafärger. Använde silverpennan lite försiktigt här och där. Satte fast en bit eltejp på en glasskiva och skar ut 2 mm breda remsor. Lindade handtaget med två varv tejp, gick ganska enkelt med en pincett. Provade de inhandlade Rembrandtkritorna, med hjälp av en fil fick jag tre små högar med brun, ljusgrå och grå pulver. Provade att borsta på kritan som plastmodellbyggare gör (tror jag!), tyckte det svårt att få kritan att fästa. Tog istället ytterst lite på ett finger och gned över ytan. Blir kanske lite mer liv i ytan, speciellt på den blanka eltejpen som blev matt och går mer i brunt!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-165.jpg

Spaken på plats och Sqn Ldr Nash känner sig äntligen som en Fighter pilot!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-163.jpg

Pilot med sele på plats. Hade ju tänkt att vajern skulle gå igenom en balk eller liknande i bakkroppen. Inser nu att det inte finns en chans att jag ska få in handen bakom cockpit och trä vajern på plats... Jag kommer möjligen åt vajern så jag kan sträcka den, men det är allt. Det kommer då se ut som på bilden, och det är väl ganska okej, remmarna är ganska stela av färgen.

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-164.jpg

Man skulle kunna lägga ner många många timmar till på spaken. Tror det ska sitta drev, kedjor mm på andra sidan men det skulle knappt synas!
Förstår varför Nalles cockpit är så grymt detaljerad, det här är KUL och VANEBILDANDE, man vill bara ha mer och mer detaljer!!

Tally Ho!

taygher
2007-02-21, 09:41
Grymt snyggt Christer!! PDT_Armataz_02_43

Man upphör aldrig att imponeras över Dina framsteg.
Jag har kommit lite längre med min Spit men har för länge sedan kastat in handduken när det gäller att hänga med Dig i byggandet.. Vinge, stabbe och sidoroder är på plats, motorinstallationen ligger nu överst på att-göra-listan.

Jag skall försöka mig på en variant av cockpit i alla fall, men det blir en pilotbyst och ingen snygg docka. Förhoppningsvis ser denna lösning också skaplig ut när modellen passerar över fältet på fullt skaft..

Däremot är custom-avgaset beställt, pröjsat och klart. Återkommer med bilder när jag fått hem godsakerna och påbörjat installationen.

Mvh, Lars

colsson
2007-02-21, 10:19
Christer, hur gick det med det infällbara sporrhjulet? Jag ska till att installera ett sådant Robart i min Musse och skulle vilja se hur du gjorde med luckorna och fjädern som du skrev om!? :) Bilder?

Nalle
2007-02-21, 13:54
Wow Christer! PDT_Armataz_02_44
Det är något otroligt farligt och vanebildande detta med detaljer.
Tror det är läge för Socialstyrelsen att gå in och tidsbegränsa tiden per
dygn man får lägga ner på sånt här.
Själv känner jag nu att det bara är en Låååååång transportsträcka i tid
tills man får sätta igång med vädringen. Kanske därför som det tagit emot att rassla ner till hobbyhörnan sista tiden. PDT_Armataz_02_31

ChristerL
2007-02-22, 09:00
Lars,
skönt att höra att du fortfarande är på banan! Med "bara" en pilotbyst och custom-avgaset kommer du säkert få en lättare och mer välflugen Spitfire. Och minst lika snygg i luften!!

Colsson,
har inte gjort några mer försök på sporrhjulsluckorna sen sist. Försökte med fjädrar och även detta tips (http://www.rcuniverse.com/forum/m_3445400/mpage_1/key_/tm.htm) med en slang. Men fick inget att fungera bra. Mitt "problem" är att luckorna måste peka utåt lite för att hjulet ska kunna passera. Slangen verkade lovande, men luckorna stängdes inte ordentligt. Neil Hutchinson har en variant på sin P-40 (http://www.rcmf.co.uk/4um/index.php/topic,28633.120.html) som kanske kan användas....
Hur som helst, luckorna ligger längst ner på prioritetslistan just nu, blir det sista jag gör. Kanske jag får flyga utan luckor? :cry:

Ompa
2007-02-22, 20:59
Snyggt jobb med spaken Christer. Den blir ju aldeles super. Ang luckorna, vet precis hur det känns när det man planerat går i stöpet.
Trodde jag skulle få tid at måla om min Thunderbolt nu till helgen, men får skjuta lite till på det, frugan måste jobba. Men det finns ju självklart annat att göra ;)

ChristerL
2007-03-04, 22:26
En liten rapport så ni inte tror jag börjat med knyppling eller liknande...

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-166.jpg

En liten teaser kanske? Suttit och pulat med cockpitinredningen. Utgår från lite ritningar och bilder, kollar vad som finns i bra-att-ha-lådan och försöker få till något som liknar förebilden. Storleken bestäms med ögonmåttet. På bilden ovan finns throttle control, compass och undercarriage control unit. Har även gjort kofoten och elevator trim wheel som sitter på vänster sida av cockpit. Allt detta är redan målat och monterat i modellen, bilder kommer!

http://www.hawkertempest.se/uploads/kmpspitfire-167.jpg

Tackvare Sweeper och Nalle har jag MÄNGDER av ritningar (bl.a. fabriks-) och bilder, tack grabbar!! Ovanstående är egentligen en Mk. XII men ger ett hum om hur grejorna ser ut i verkliga livet. När man bläddrar igenom alla bilder slås man av att det skiljer ganska mycket mellan versioner och individer och allt är olika målade... :?
Nu är ju inte denna Spitfire ett F4C-projekt så det är mer atmosfären jag är ute efter. Har också som bekant ett höjt golv och när Sqn Ldr Nash sitter i cockpit blir nog hälften av alla detaljerna skymda!!

JohanS
2007-03-05, 13:40
Tjenare Christer, Snyggt slitage.

Ang. Luck mekanik kolla här:

http://www.rcuniverse.se/album_pic.php?pic_id=234

Om du ersätter luftcylindern med en fjäder för öppning en bit in på AL armen mot fästpunkten i spantet och sedan låter sporrhjulet drai gen luckorna genom att träffa en lämplig anslags pkt. på Al. armen så har du luckorna under full kontroll, plus att det går att justera slaglängder osv.

Det här funkar klockrent eftersom allting sitter ihop och rörs genom Al. armen som även den sitter fast i ena änden.

Lycka till

Johan

Ompa
2007-03-05, 20:02
Tja, vad säger man? Otroligt snyggt.

genland
2007-03-05, 21:20
Tog mig i kragen ikväll o hängde
på dekalerna på Spitten.

Måste säga att man blev glatt överaskad av
den ypperliga kvaliten på dessa.
Finnishen o "följsamheten" är ju superb.

Mvh Kent

ChristerL
2007-03-06, 10:57
Hej Johan!

Kul att du kommer med på den här tråden. Dina tips kan behövas!!
Din luckmekanik ser helt klart intressant ut, lite i stil med Neil's P-40. Ska testa.

Kent,
Jag gillade dekalerna också. Men tyckte dekalerna för fin-flashen inte smet runt de upphöjda detaljerna ordentligt.... Kanske man skulle målat?