handdator

Visa fullständig version : Klädsel-skarvarstridsyxa
2006-10-14, 16:31
Tänkte bara höra mig för vad ni använder för medel/lim när ni förseglar skarvar och ändar på era klädslar. funkar vanligt epoxy??

T5
2006-10-14, 22:10
genomskinligt nagellack funkar bra.

mac77
2006-10-14, 23:15
Vid vanlig filmning på balsa brukar jag inte använda nånting. Däremot har jag använt mig av nånting som kallas "kantlack" från 3M då jag fäst mindre dekaler på filmen, fick tag i en burk med utgånget datum från jobbet; den luktar fruktansvärt och är ganska svår att applicera så det blir snyggt så kanske genomskinligt nagellack är att föredra.

T5
2006-10-15, 00:28
Mac77, jag använder inte heller nånting, men det är bra för tex klistermärken, eller att 'limma' en flik som kanske fått soppa under och inte vill fästa.

Rumpfelstosse
2006-10-15, 01:25
Jag förordar trots den misstänkt ohälsosamma formulan, Top-flite Trim Solvent (använd utomhus) kasta alla tussar eller trasor utomhus och använd gummihandskar eller peanger. Använd det för att försegla nya eller gamla skarvar.

Det finns handskar på Apoteket, typ "Travernol Undersökningshandskar" eller motsvarande.

Medlet används även för att binda film på film d.v.s. utan att använda värme.

Vid gamla skarvar måste man tvätta bort oljan först och det gör man med T-sprit.

Annars kan man prova att försegla skarvarna med Solar-film Clear-Coat. (ventilation krävs).

Stora kanonen som dock är svår att sköta, det är tunnflytande super-lim.

Super-lim kräver extra god ventilation om man vill undvika att drabbas av överkänslighetsreaktioner i framtiden.

Man kan någurlunda lätt tillverka en "gås-penna" av ett plaströr och rita över skarvarna med en sådan penna, under sidbelysning.

"pennan" fylls på framifrån och verkar genom kapillärverkan. (fylls med tunnflytande super-lim)

"pennan" kan såvitt jag vet endast försegla 15 cm åt gången.

Ibland "geggar" sig pennan i nosen och måste badas i aceton eller nitrometan. Det gör inte så mycket för man kan lätt tillverka en ny eller bada den gamla i aceton eller nitrometan. Man kan inte lämna pennan med superlim i röret utan man bör töma den genom att suga den tom med hjälp av en bit hushållpapper eller liknande, eller så kasserar man den.

Röret kan endast fyllas på igen om det är luftfyllt och inte fyllt med lösninsgmedel eller annan vätska.

Bästa röret är ett gult Sullivan stötstångshölje med en ytterdiameter av cirkus 2 mm.

Klantar man sig så fastnar man med prinskorvarna i flygplanet.

Kladdar man så rengör man med Aceton (miljövänligt, närmast ofarligt) eller Nitrometan (mindre hälsosamt men effektivare)

Att beskriva på ett idiotsäkert sätt hur man kan rita över klädselskarvar på polyesterfilm, med ett plaströr fyllt med tunt superlim, kan kanske inte låta sig göras, för det kräver ett visst mått av självträning.

Jag avråder bestämt från att använda epoxy för att försegla klädselskarvar för epoxy tål inte solljus, det gulnar och blir fult.

Vill man experimentera med särskilt avancerade och effektiva medel för att försegla klädselskarvar (om det är värt mödan), då kan man prova två-komponent polyurethan som är hulken i fråga om lacker. Tveksamt om det lönar sig dock, för den typen av lack är extra otrevlig och ohälsosam att handskas med.

Den här lacken lämpar sig bäst för att under skyddade omständigheter, sprutmålas över ett extremt fint skalabygge som inte på några villkor kan tillåtas att skadas av en droppe bränsle.

Det här är en beskrivning om hur man kan effektivt undvika lossnade klädselskarvar, eller effektivt reparera sådana, eller undvika skrynklade, kladddiga mjuka målningsarbeten på grund av bränsle eller avgaspåverkan, det anger inte nödvändigtvis den rätta eller mest avvägda metoden att undvika sådant för det handlar om tid och om hur höga krav man har.

Man sprutlackerar inte en air-combat modell med matt två-komponent polyurethan för att den skall hålla ytfinishen i tio år.

Bo Strömberg

Rumpfelstosse
2006-10-15, 01:25
dubbelpost raderad