handdator

Visa fullständig version : Hydroplanesundqvistjohan
2006-10-16, 21:54
Vintern kommer snart och nu när det snabbt blir mörkt på kvällarna hinner jag inte alltid ut till fältet med mina metanolkärror. Är på jakt efter en liten rolig elmodell som man kan gå ut och flyga med ett tiotal minuter på en mindre äng i närheten.

Har en 3D-kärra (Great Planes U-can-do 3D EPP), en snabb (Multiplex Microjet) en seglare (Kyosho Stratus 1600) och en långsam (GWS Slowstick, som får vila utan elektronik tills min son visar intresse för att flyga själv)

Gillar 3D-flyg och har drömt om sjöflyg trots att det knappast blir något större metanoldrivet sjöflygplan pga att jag saknar båt. Men ett hydroplane skulle ju kombinera både 3D och möjligheten att starta och landa på vatten, snö och gräs. Planet är ju dessutom litet och kräver ingen demontering när det ska in i bilen. Har ingen erfarenhet av borstlöst så detta skulle bli det första inköpet med denna motortyp.

Känner ingen som äger en sådan, har inte hittat några inlägg om hydroboat, hydroplan här eller på svenskt modellflyg. Sett reklamvideon och blivit fascinerad men skulle gärna ha kommentarer av någon användare innan jag slår till. Graupners modell är den jag siktar på, tar gärna emot förslag på setup.
http://www.sabe.fi/hobby/images/product/grau9556.jpg
mvh, Johan

Mr J
2006-10-16, 22:53
Jag var själv inne på att skaffa nåt liknande, och efter att ha läst en massa på Amerikanska forum kom jag fram till Hyperions variant.
http://fullkontroll.se/product_info.php?cPath=10_74&products_id=2221
Dels för att den är gjord i lite tjockare material än de flesta andra (mycket som skrivs på forumen handlar om hur j***a ömtåliga dom är), och dels för att det är ett komplett paket med båt, motor och fartreglage till ett sansat pris.

http://fullkontroll.se/images/hydro__1.jpg

loop
2006-10-17, 07:22
Hej jag had graupner hydroplane men det har bara stulat för mig.

Jag tycker personligen att den är lite dumnt kontruerad, servona sitter monterade under kroppen med en fastlimmat skydd över, så när du väl har satt fast skydet för att kunna provflyga måst allt vara 100% annars för du lov att skära söder för att justera på servona.

Men det är en grymnt snygg kärra och lättbyggd för övrigt.
Min har nu legat ett tag tappade sugen efter att rodrena låster sig på premiären p g a att antenen fastnade mellan höjd/skev rodrena. Klantigt av mig men men

sundqvistjohan
2006-10-23, 22:17
OK Mr J, då har jag beställt Miss Hyperion - fasar för vad frakten ska bli då jag beställt från Finland (hittade inte modellen i finska rc-affärer). Återkommer efter provflygning.

Mr J
2006-10-23, 22:45
Kul! Det ska bli intressant att höra hur den flyger, jag har sett den på film och det såg iaf bra ut.
Taskigt det där med frakten, dom har ju fraktfritt över 500:- men jag antar att det bara gäller innom Sverige.
Hoppas att det inte blir en för svår chock... :-)

sundqvistjohan
2006-10-30, 19:11
Fick hem paketet med Hydroboat +motor och fartreglage, servon, mottagare, ackar, propeller idag. Kostnaderna för att få allt till Finland blev 5€ postförskott (som jag antagligen sluppit om jag handlat med VISA-kort) +25€ i frakt. Tyckte den summan var helt överkomlig.
Fortsätter med hur arbetet med modellen framskrider i följande tråd:
http://www.rcuniverse.se/viewtopic.php?p=8195#8195

Casimir_rc
2006-10-31, 04:18
Om jag förstod rätt så kan man beställa från full kontrol och betala med euro eller?

I Airmedia har de samma sak att man kan välja € i valuta så kan man betala i €?

sundqvistjohan
2006-10-31, 11:13
Precis Casimir, jag valde euro som valuta, sedan klickade jag mig till kassan och valde postförskott som betalningsmetod (kostar 5€) du betalar för frakten (fraktfritt över 500 Kr gäller enbart Sverige). Du får en försändelsekod per mejl, den kan du klistra in på denna sida
http://www.posti.fi/svenska/forsandelseuppfoljning/ så vet du var paketet befinner sig. Man betalar på posten när man löser ut paketet.

Det är säkert möjligt att betala med kreditkort också, det blir 5€ billigare, dvs. du slipper postförskottsavgiften.

LAN
2006-10-31, 21:30
Lite sen kommentar kanske, men jag har provat Hyperions variant och det var tyvärr inte en helt lyckad upplevelse. Själva modellen är ganska genomtänkt, men tyvärr är den hopplöst svår att balansera korrekt och även när den är korrekt balanserad så är den ganska svårflugen och vinglig i luften. Dessutom tyckte jag den var svårstyrd i vatten. Men jag ska inte sticka under stol med att det var ganska kul att prova på denna typ av "farkost" och det gav mersmak. Mitt nästa projekt av denna typ blir en Robbe Gemini, som enligt många entusiastiska inlägg på RCgroups är den just nu bäst flygande hydroplane-modellen. Den kostar €39 från Tyskland, så det är ungefär samma pengar som Miss Hyperion, och motor/servon är ju bara att flytta över. Vet ej om den finns i Sverige.

Ett tips om du får problem med balanseringen är att bygga ett motorfäste liknande det på Graupners modell, se bild på min variant och lite mer info om mina modifieringar:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?p=5863176#post5863176

/Leif

sundqvistjohan
2006-11-01, 13:11
Ett tips om du får problem med balanseringen är att bygga ett motorfäste liknande det på Graupners modell, se bild på min variant och lite mer info om mina modifieringar:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?p=5863176#post5863176

/Leif

Bra att veta, jag ska lämna pontonerna öppna framme så jag kan balansera modellen när allt är installerat. Vikter längst fram i pontonerna borde ju balansera bra, så slipper jag de stora ingreppen som du gjort i brandväggen.
Jag ska limma alla delar med epoxy, så jag hoppas också jag klarar mig utan förstärkningar på de yttre fenorna. Återkommer i byggtråden då jag sett om den går att flyga eller ej.

Mr J
2006-11-01, 18:46
Jamen, visst går den att flyga...

Jag har en film där den ser ut att flyga riktigt bra, möjligen något stabilare och sävligare än de flesta andra Hydro foam, men jag antar att det beror på vikten.