handdator

Visa fullständig version : Miss Hyperion Hydroplanesundqvistjohan
2006-10-30, 19:07
Ville ha en rolig elmodell till vintern och beställde ett Hydroplane. Vet inte om ARF hör hemma här i byggdagboken, men det lär bli ett intressant projekt eftersom lådan kom med "Parts list" men utan "Assembly manual".

Här har jag alltså ett 30-tal utskurna deprondelar, stötstänger, dekaler, trädelar (motorbock, servofästen etc.) utan en aning om hur jag ska få ihop det. Har mejlat firman där jag köpte planet och hoppas få en manual snart. Hittade ingen manual på nätet.

Blir min första bekantskap med borstlös motor och reglage (flyger mest metanol och har några modeller med borstmotor).

Fotograferade delarna och satte allt tillbaka i lådan, får vänta på instruktionerna...

Vad använder man för lim till depron? Vill ju inte smälta sönder delarna det första jag gör.

Ett 30-tal deprondelar, för svårt pussel för mig utan anvisningar
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/Depron.jpg

Dekaler som förstärker
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/Dekaler.jpg

Reglage, motor och ett par ackar
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/reglage.jpg

Så här borde den se ut när den är färdig :-)
http://fullkontroll.se/images/hydro__1.jpg

bokis
2006-10-30, 19:17
Då kanske man får läsa sig igenom o se en dylik som verkligen flyger?
Har sett ett försök med en flygbåt en gång o garv blev det men det smakade inte "mera". :D
Intressant!

Mr J
2006-10-30, 20:24
Som jag berättade innan så har jag haft lite funderingar på den här modellen, så när jag forskade på nätet hittade jag en bygganvisning som jag naturligtvis sög åt mig som en annan dammsugare... :-)

Så, om du PM:ar mig din mailadress så skickar jag över den på stört.

Vad det gäller lim till Depron så brukar jag använda Uhu-por, ett "snällt" kontaktlim eller Epoxy. Om det är brådis så finns det "foam friendly" CA lim och accelerator. Till att laga skador om det inte är brått använder jag ofta vitlim (trälim).

sundqvistjohan
2006-10-30, 21:34
Så, om du PM:ar mig din mailadress så skickar jag över den på stört.

Tusen tack för bygganvisningen Mr J, Stefan Kula på www.fullkontroll.se var lika snabb. Han hade kontrollerat övriga lådor med modellen och där saknades också bygganvisningen. Fick snabbt en länk av honom också http://www.newheading.com/public/manuals/hyperion/misshydro/

så nu är det bara att skaffa lämpligt lim och börja bygga :-)

Mr J
2006-10-30, 22:07
Varsågod!
Det är ju inte illa att man är lika snabb som en kula, det är inte så ofta... :-)
Jag har inte lusläst den, men vid en hastig titt verkar det vara samma anvisning?
Jag ser fram mot fortsättningen på byggtråden!

sundqvistjohan
2006-10-31, 22:16
"Easy build in an evening or two"... misstänker att det för min del blir ganska många kvällar. Hann bygga en timme ikväll. Det enda jag hann göra var att limma ihop "kroppshalvorna" och fästa dekalerna på dessa. Dekalerna håller också fast elevonrodrena och dessa ska man skära loss först då linkaget är färdigt detta för att de 4 elevonrodrena och de tre sidrodrena ska bli parallella. Nu vet jag i alla fall hur stor modellen blir.

http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/hyperion002.jpg

sundqvistjohan
2006-11-01, 19:18
Har jobbat med de främre pontonerna ikväll, ska försöka hinna med pontonerna efter "steget" då jag fått barnen i säng.

http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/hyperion3.jpg

bokis
2006-11-01, 19:41
Det tar sig! :D
Glöm inte en filmsnutt om det går!

sundqvistjohan
2006-11-01, 21:34
Filmsnutten kommer nog när det är dags att premiärflyga (eller premiärkrascha :roll: ), men du får ge dig till tåls Bokis, jag har tyvärr fullt i helgen och en jobbresa till Malta :-) nästa vecka. Modellen blir nog flygklar först mot slutet av november.

Fick i alla fall de bakre pontonerna på plats ikväll
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/hyperion4002.jpg

Ytterfenorna kom på plats som bonus, och nu när jag skrivit dethär inlägget är nog limmet torrt så jag får ta bort tejpen och gå och lägga mig.
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/hyperion4003.jpg

sundqvistjohan
2006-11-05, 16:04
Hann bygga litet idag också, limmade ihop motorgondolen och här kollar jag hur den passar på kroppen. Prövar samtidigt passformen på mittfenan och den övre stabilisatorn.
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/hyperion5001.jpg

Fanns också två kolfiberstavar som stadgar upp kroppen undertill:
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/hyperion5002.jpg

Efter att jag limmat fast motorgondolen, mittfenan och övre stabilisatorn är det bara linkaget och elektroniken kvar.

bokis
2006-11-05, 16:27
Nu börjar jag bli sugen på o få se alstret i luften...:oops:
Den ser kul ut,hoppas att den flyger också! :D
Om inte film ,så räcker det med en luftburen bild på den i atmosfären..

sundqvistjohan
2006-11-05, 21:29
Ville pröva motorn ikväll trots att jag inte ens börjat på roderlinkaget, lödde kontakterna och pluggade i alltsammans. Ingenting hände - servona brummade till litet när jag anslöt batteriet men inte ett ljud från fartreglaget och jag kunde inte ens styra servona på de andra kanalerna. Höll på och kollade kontakterna en lång stund men inget hjälpte.

Till slut kom jag mig för att kolla inställningarna i sändaren, och där var felet. Sändaren var inställd på QPCM istället för PPM.

Nytt försök och fartreglaget gav sina varningssignaler, motorn gick förstås fel väg så det var bara att byta två av sladdarna till motorn och därefter värma krympslangen vid motorkontakterna. Så har jag då äntligen fått pröva en borstlös motor - men måste ett borstlöst fartreglage tjuta med så hög volym när man kopplar i batteriet? Man riskerar ju att väcka hela familjen!
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/hyperion5.jpg

Mr J
2006-11-05, 22:59
men måste ett borstlöst fartreglage tjuta med så hög volym när man kopplar i batteriet? Man riskerar ju att väcka hela familjen!


Det verkar så, när jag kopplar in batteriet på min Slow stick hemma på gatan kommer alla grannarnas ungar i tron att det är Hemglassbilen... PDT_Armataz_02_29

fLa
2006-11-06, 07:05
men måste ett borstlöst fartreglage tjuta med så hög volym när man kopplar i batteriet? Man riskerar ju att väcka hela familjen!


Det verkar så, när jag kopplar in batteriet på min Slow stick hemma på gatan kommer alla grannarnas ungar i tron att det är Hemglassbilen... PDT_Armataz_02_29

Det är inte fartreglaget som låter utan motorn!!

Isolera motorn från ditt motorfäste som verkar vara i metall med lite gummibussningar så kommer det låta mindre...testa hålla motorn löst i handen så kommer du inte höra det alls, kanke känna 'pipen' därimot.

/fLa - som också trodde det var fartreglaget ibörjan

McRegor
2006-11-06, 07:35
Hej,
Åja, nog piper mina fartreglage vid uppstarten.
Beroende på hur reglaget monterats till kärran och kärrans konstruktion så kan det däremot låta mer eller mindre - mitt CC-10 i Aiton låter som en hel orkester om vi säger så..:)
Tror inte motorn har den funktionen inbyggd..:)
Hälsningar
Roger

LAN
2006-11-06, 09:04
Jag tycker också det ska bli kul att se hur din Miss Hyperion flyger! Ett tips till, om du tänker flyga från gräs (eller kanske snö): förstärk undersidan på pontonerna ordentligt, för friktionen sliter snabbt ut det hårda men tunna ytterlagret. Ett lager epoxi går finfint (och hjälper nog till med balansen en del).

Roger: Det är faktiskt motorn som låter! Fartreglaget använder motorlindningarna som en slags högtalarspole. Om du inte tror oss, prova att koppla ur motorn så blir det tyst. Kan förstås finnas undantag, men alla fartreglage jag testat fungerar på detta sätt. Ju mer resonans i motorinfästningen, desto högre låter det.

Mr J
2006-11-06, 09:43
Det verkar så, när jag kopplar in batteriet på min Slow stick hemma på gatan kommer alla grannarnas ungar i tron att det är Hemglassbilen... PDT_Armataz_02_29

Det är inte fartreglaget som låter utan motorn!!

Isolera motorn från ditt motorfäste som verkar vara i metall med lite gummibussningar så kommer det låta mindre...testa hålla motorn löst i handen så kommer du inte höra det alls, kanke känna 'pipen' därimot.

/fLa - som också trodde det var fartreglaget ibörjan

Hm... Du har nog missförstått mig fel... :-)
Visst är borstlösa motorer fantastiska, men inte fan spelar dom trudelutter ;)

sundqvistjohan
2006-11-06, 09:53
Ett tips till, om du tänker flyga från gräs (eller kanske snö): förstärk undersidan på pontonerna ordentligt, för friktionen sliter snabbt ut det hårda men tunna ytterlagret. Ett lager epoxi går finfint (och hjälper nog till med balansen en del).

Jag har nog tänkt på slitaget. Det kommer nog främst att vara snö eller is jag startar från till att börja med. Funderade på att förstärka med tejp (eller de stora vita dekalytor som blir över när man fixat modellen). Tejp borde ju ge bra glid och förhindra att den tunna ytan på depronet slits. Problemet är väl att få det att fästa tillräckligt bra.

McRegor
2006-11-06, 10:13
Hej igen,
Ja, oavsett om ljudet kommer från fartreglaget självt eller från motorn så genereras det i vart fall i fartreglaget. Och det var väl frågan - väsnas alla BL fartreglage...vilket dom alltså gör. I vart fall med en motor ansluten vilket väl är normalfallet..:) Däremot så väsnas olika reglage olika mycket - vissa spelar långa trudelutter medan andra är mera diskreta - bara nåt enstaka pip.
Hälsningar
Roger

LAN
2006-11-06, 10:33
Om du ska flyga på is så kommer tejp inte att räcka. Jag gjorde mitt första test på hårdfrusen snö förra vintern. Åkte runt på snön i 3-4 minuter, och hade då skrapat bort åtskilliga millimeter depron på pontonerna, frusen snö är extremt strävt! Därför lade jag på epoxi. I USA har de visst något som kalls "Rhino skin", som är någon typ av självhäftande karbonremsor, men det lär man knappast få tag på i Sverige...

sundqvistjohan
2006-11-06, 11:27
Ja, oavsett om ljudet kommer från fartreglaget självt eller från motorn så genereras det i vart fall i fartreglaget. Och det var väl frågan
Roger

Jo, men det var intressant att få veta att själva motorn är högtalaren, jag trodde faktiskt igår att det var själva fartreglaget som lät.

När jag senare läste på nätet om hur man kan programmera reglaget med sändaren genom att lyssna på olika signaler så står det också i den manualen att motorn fungerar som högtalare vid programmeringen.

Några funderingar:
1. I manualen står att man ska programmera reglaget utan propeller, samtidigt har jag läst att man aldrig ska köra utan belastning för då kan motorn gå sönder. Hur bär man sig då åt vid programmeringen med sändare när man använder trottelspaken? (Iofs inget problem för mig, standardprogrammeringen är för 3-cells LiPo och mjuka starter - passar mig bra.

2. Det står att man MÅSTE programmera om fartreglaget för 2 cells LiPo om man vill köra med det. Hur gör man det med sändare? Ska de som vill köra reglaget på 2-celler köpa en 3-cells LiPo och koppla i den och därefter programmera reglaget för 2 celler eller koppla i en tvåcells LiPo och göra omprogrammeringen med den? :-D

Rent hypotetiska frågor eftersom jag själv kör med standardinställningar.

LAN
2006-11-06, 11:52
1. I manualen står att man ska programmera reglaget utan propeller, samtidigt har jag läst att man aldrig ska köra utan belastning för då kan motorn gå sönder.
Inga problem, för motorn går ej igång då man är i programmeringsläge!
(Sen tror jag inte det är farligt att köra motorn utan belastning, har själv gjort detta med alla mina motorer utan problem. Kan möjligtvis vara ett problem om man kör länge, men kortare testkörningar kan knappast vara ett problem).


2. Det står att man MÅSTE programmera om fartreglaget för 2 cells LiPo om man vill köra med det.
Inte heller något problem, eftersom det man programmerar är den tröskelspänning då fartreglaget stänger av motorn (då batteriet börjar ta slut). Bara att plugga i valfritt batteripack och göra programmeringen! Det som är viktigt är sedan att använda rätt pack då man använder fartreglaget i praktiken.

sundqvistjohan
2006-11-06, 22:55
Tack LAN för svaren om reglageprogrammering - det här med borstlöst är helt nytt för mig (tänkte gardera mig för vintern så jag kan flyga även när det är för kallt för att det ska vara bekvämt att montera och starta ett metanolplan på fältet).

Gjorde annars färdigt linkaget ikväll. Det var inte så svårt sist och slutligen. Jag hade ingen aning om hur man sätter fast servon i depron. Men jag tog till samma metod som på min U-can-do EPP, dvs. att fästa dem med smältlim. Vill man någongång ha loss dem är det bara att värma limmet med limpistolen.

Roderhornen är nog en aning för korta; roderutslagen blir väldigt stora trots att jag har stötstängerna längst inne på servoarmarna. Det betyder att jag elektroniskt måste justera utslagen och då blir det inte lika exakt som med mekanisk justering. Funderar faktiskt på att byta roderhorn (eller så får jag arbeta in rodren ordentligt så att de löper mycket lätt.

Det enda som återstår är att fästa elektroniken med kardborretejp, att täta några fogar med silikon (så att pontonerna blir helt vattentäta om modellen skulle hålla ihop till sommaren :D ) samt att behandla pontonernas undersida så att depronet inte slits då man kör på marken. Tyvärr blir detta först om 10–12 dagar.

Linkaget:
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/Linkage002.jpg

sundqvistjohan
2006-11-18, 09:31
Kunde inte hålla mig i morse, då det var lugnt väder och uppehåll. Trots att jag inte hade med någon kameraman tog jag mitt hydroplan och åkte till en fotbollsplan här i närheten. Det fanns ännu ett tunt snötäcke där, men kanske en aning för litet område att flyga på.

Körde några vändor på marken och lyfte sedan. Modellen lade sig genast i Harriervinkel (ca 45 grader) och det var hur enkelt som helst att åka omkring genom att balansera modellen med skevroder och styra med sidrodren. Prövade dra på gasen litet för att flyga "planflykt" också men märkte att modellen blev betydligt mer instabil då. Eftersom den lilla fotbollsplanen inte medgav högre farter fick jag hålla mig till mina harrierövningar. Märkligt annars med en modell som är stabil under stallfart men instabil när "vingen" bär.

Så hände tyvärr en liten olycka då jag hade bytt batteri och flugit några minuter med det. Skulle precis lyfta efter en körning på marken då jag inte hann parera och modellen vände sig uppochner. Slog genast av trotteln och gick fram för att titta. Propelleraxeln hade gått av precis där adaptern griper om axeln.

Propelleraxeln går knappast att reparera, märkligt ändå att materialet på axeln är så skört (propellern har inte en skråma).
Nu vet jag åtminstone att den flyger, ska nog åka till fältet nästa gång så jag har ordentligt med svängrum och kan ta upp modellen på högre höjd. Ska ta kameraman med då också.

Propelleraxeln av:
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/Hyperion004.jpg

Men då är det bara att svänga på motorn och lägga den på insidan av brandväggen istället (tyvärr måste jag väl då vikta litet längst fram på pontonerna)
http://i101.photobucket.com/albums/m55/sundqvistjohan/motor.jpg

H_enke
2006-11-18, 20:22
Hej!

Ser inte så kul ut det där :(

När du har bytt axel sedan så testa en "Proppsaver" istället för att fästa propellern på vanligt vis. En proppsaver gör så att du fäster proppellern med en gummisnodd eller o-ring. Det gör att proppen viker sig varje gåpng man går i backen istället för att motorn, modellen eller proppen tar skada!

bokis
2006-11-18, 20:34
Shit pommes frittes... :(
Kul o höra att den flög bra,det trodde jag inte( :oops: ) men det där med axeln var trist..Hoppas det ordnar sig!

sundqvistjohan
2006-11-19, 12:42
Då var det slut på denhär byggtråden. Modellen färdig och premiärflugen occh filmad. Publicerade videolänken i följande tråd http://www.rcuniverse.se/viewtopic.php?p=9155#9155