handdator

Visa fullständig version : DB Boddington SpitfireHalcon
2006-11-19, 13:58
Ska nu börja bygga en DB Boddington Spitfire spännvidd 2057mm och rek motor 25-30 cc 2-takt eller 30-60 4-takt. Vill gärna höra förslag på lämpliga motorer.

Mvh

bokis
2006-11-19, 17:35
Tror du ska satsa på en bensinare eller moki metanol beroende på
plånboken..
En hel del hänger på hur tung den blir o hur mycket du måste vikta ner den i fram(för det kommer du att behöva).
För mig(part i målet :oops: ) så hade jag satsat på en ROTO 35,det av två orsaker.
Pulvret räcker bra(9.5 kg statiskt) ,ännu mer om man sätter dit en effektdämpare, o att den är så simpel att montera a´la vanlig metanolmotor på bockar.
En fördel till med bensin är bränsleåtgången om du hade tänkt dig att flyga en del,den drar oerhört mycket mindre bränsle,en 500 cc tank kommer man lååångt på..

Fyhren
2006-11-20, 18:16
Har fått min DB Spitfire klar efter många års arbete. Håller på med tester inför provflygning sannolikt nästa sommar. Jag har valt en 30 cc MOKI bensinare med bakutblås som blåser genom brandspantet in i en inbyggd dämpare bakom spantet. Luft sveper in genom spantet ( i stort hål till avgasröret) och runt dämparen och ut genom hål i kåporna. Motorkylluften går ner under brandspantet ner i en kanal i vingen och sen ut i kylaren på vingens undersida. Detta arrangemang fungerar men jag fick bygga tre olika dämpare innan jag fick ner temperaturen runt dämparen.
Avgaserna går ut genom skalariktiga utblås på båda sidor. i svetsad plåt.

Modellen är svår vad avser TP eftersom den har så kort nos och således lätt blir för baktung. Gör den så lätt Du kan i baken, d.v.s tunna ut balsan i bakkroppen åtskilligt innan kroppen beklädes med glasfiber - gör stabben lätt. Fullskalan hade klädda roder (både sid o höjd) och gör gärna detta så blir det både lätt och skalariktigt.
Min väger 9 kg drygt och jag råder Dig tänka på vikten genom hela bygget och lätta överallt där det går.
Jag har infällbara ställ från Airretract - dessa verkar mycket bra. Obs att det är mycket svårt att göra urtag för och montera ställen eftersom de sitter snett på alla håll o kanter för att hjulen skall komma rätt både i vingen och mot marken. Dessutom en frigolitvinge med svårighet att fästa in ställen ordentligt.
Jag bor i Lund och om Du vill se min modell så ring 046-98 124
Tänk på att detta är ingen nybörjarmodell varken vad avser bygget eller flygningen - allt kräver sin man.

Hej
Peder Fyhr

bokis
2006-11-20, 18:29
Hmm,blir lite fundersam,friggovinge på en DB?
Den som kommer ifrån DB har på senare år sett ut så här:
http://www.dbsportandscale.com/spitfire.htm
Kan det vara så att den med friggo är 10 år plus?
På deras hemsida så finns det en svensk dito fotad,mycket snygg!
Och kan man som jag inte svetsa så finns alltid Keleo-creations,Kelvin är en klippa när det gäller skalautblås i aluminium..
Peder,är det något speciellt med denna spitfire vad gäller flygegenskaper?
Skulle vara intressant o veta,deras Hurricane har funnits på önskelistan ett tag.. :D

Fyhren
2006-11-22, 01:03
Yes, min byggsats är så tidig att t.o.m spännvidden var fel. Jag fick således öka spv så den blev rätt i skala 5,4 samt hade jag en frigolitvinge. Jag ser på Boddingtons hemsida nu att man ändrat till trävinge och därmed är ställinfästningen sannolikt lättare att göra och starkare.
Jag avser inte flyga min modell förrän tidigast nästa sommar, men enligt Söders fd. katalog så skall modellen "flyga mycket snällt. Inga klipptendenser och med lugn och säker landning".
Enligt DB hemsidan så skall vingbelastningen ligga mellan 2 och 3 lb/sq/ft vilket blir med våra mått mellan 98 och 147 g/dm2. Den lugna landningen utan klipptendenser beror nog något på var man hamnar med vikten mellan dessa två ytterligheter.

Peder Fyhr

Lennart
2006-12-22, 08:15
Köp en LASER!

Hej!
Skulle nog rekommendera dig en LASER 150 (35 ccm) eller en LASER 180 (30 ccm)till din Spitfire. Laser motorerna har grymt vrid och helt suveräna gångegenskaper. Priset ungefär som OS/Saito. Fördelen med Laser motorerna är att ljuddämparen är monterad mycket nära och parallellt med cylindern. Likaså är förgasaren placerad direkt mot cylindertoppen (snabbare gas-svar). Därigenom kommer i stort sett ingenting att sticka ut ur motorkåpan om du väljer att montera motorn inverterat. Dessa motorer är 1:a valet för skalaflygare och på skala WM & EM är Laser motorerna dominerande. Ett annat plus är att de är mycket svåra...! att stanna samt att de absolut inte behöver nitro.
Se www.laserengines.co.uk

Rikard Levenstam
2007-02-07, 20:15
Hej!
Blev nyfiken på din inbyggda dämpare med kylning runt om... Håller på med min andra Sukhoi, men en Moki 30cc. Nu har jag en KS dämpare som ligger i kroppen. Undrar hur mycket kylning som man kan tänkas behöva. Har du några bilder på installationen?

Kolla på www.modellbyggeriet.se/sukhoi där kan du nog se hur dämpen sitter på min su26 - 2

Är även intresserad av hur din Moki fungerar.. Har haft endel strul med min...

/Rikard

Fyhren
2007-06-21, 16:28
http://www.rcflyg.se/album_pic.php?pic_id=816

Har haft strul med att kunna logga in en längre tid. Nu i alla fall en bild på min Boddington Spitfire MK I.

Angående kylningen av dämparen så ligger alltså dämparen i utrymmet bakom brandspantet och är ganska liten i förhållande till hela detta utrymmet så det blir plats till ca 20 mm minullsisoleing längs väggarna och ändå ca 10- 15 mm luft mellan detta och dämparen. Avgasröret går bakåt från cylindern genom brandspantet i ett hål som är ca dubbel storlek mot röret så luft kommer in i utrymmet med dämparen. Luften sveper således runt dämparen och går sedan ut genom hål i kåporna. Avgaserna går i rör uppåt och sen åt sidorna ut genom skalautblåsen på båda sidorna. Svårt med bild eftersom annat är ivägen - accen ligger högst upp och döljer arrangemanget.
Vill man ytterligare värmeisolera omgivningen så finns det ett värmeisolerande material till motorcyklar som kan användas. Det är som en silverfärgad folie ca 2 - 3 mm tjock som reflekterar värmen.

Hej
Peder Fyhr