handdator

Visa fullständig version : Får man använda 72mhz!



Tommy
2007-02-08, 09:19
Hej alla erfarna modellflygare!
Jag har köpt ett plan från USA som har en frekvens 72mhz är det tillåtet att flyga med den i Sverige? om ej är det bara att köpa 2 nya kristaller???
Tacksam för svar!!!!
Mvh. Tommy :)

bokis
2007-02-08, 09:24
Nix! O tyvärr så funkar det ej att bara byta kristaller..
Men om du har en futaba med en lös frekvensmodul så går det att byta modul till 35 mhz..
Vad är det för radio du fick med?

AM
2007-02-08, 09:29
Nej, tyvärr så är 72 MHz inte godkänt i Sverige. Det är endast de frekvenser som Svenska PTS har godkänt som får användas i Sverige.

Du kan endast byta från 72 MHz till 35 MHz om du byter sändarmodulen till en 35MHz dito och skaffar ny 35 MHz-mottagare. (En affär på ca 1500 kr - så sändaren kanske inte blev så billig trots allt).

Därför är det tillrådigt att köpa endast sändaren på semestern i USA. OM du kan få en 35MHz anläggning är det ju en helt annan sak, men det brukar vad jag förstår vara besvärligt. Det går lättare i Asien.

Här är världens alla frekvenser:
http://www.fai.org/aeromodelling/frequencies/

Mvh
Ove

Tommy
2007-02-08, 14:35
Det är en JR SPORT SX600 6 kanalig radio!

Mr J
2007-02-08, 14:57
Den modellen har tyvärr ingen löstagbar sändarmodul som de mer avancerade JR-modellerna. Så den är dessvärre låst till 72 mHz-bandet. Och därmed är den inte tillåten att använda i Sverige.

Tommy
2007-02-08, 22:44
Ok det här var inte så kul! vad rekommenderar ni att jag ska köpa?? helst någolunda billigt alternativ??

//Tommy

Mr J
2007-02-08, 23:21
En Graupner/JR MX12 kanske?
1895:-

http://www.mft.nu/es/product/product.asp?productid=217526&visible=2

Tommy
2007-02-09, 07:45
OK!
Men kan jag använda JR:s servon som finns med i flygpaketet till denna sändare? jag behöver väl inte köpa nya servon och mottagarack också????
Mvh. Tommy

Ekis
2007-02-09, 08:11
Du kan använda de servo du redan har. Acken också.

Mr J
2007-02-09, 08:38
Du kanske kan sälja din 72 mHz sändare och mottagare till nån Amerikan på Ebay...

Tommy
2007-02-11, 17:54
Då har man bestämt sig! det blir en Graupner/JR mx 12. Om man hade varit lite mer rutinerad hade man kollat upp frekvenserna innan köpet. Man kan använda medföljande radio till simulatorn.(dyr dummiesändare!!!). Gasen på mx 12 var återfjädrande! det skall den väl inte vara?????
Mvh. Tommy

sundqvistjohan
2007-02-11, 17:59
Man kan använda medföljande radio till simulatorn.(dyr dummiesändare!!!).
Mvh. Tommy

Ta ur sändarkristallen om du använder den som dummysändare. Batteriet räcker mycket längre och så är det kanske hälsosammare för både dig och sändaren när du sitter och övar med inskjuten antenn.

Mr J
2007-02-11, 22:43
Då har man bestämt sig! det blir en Graupner/JR mx 12. Om man hade varit lite mer rutinerad hade man kollat upp frekvenserna innan köpet. Man kan använda medföljande radio till simulatorn.(dyr dummiesändare!!!). Gasen på mx 12 var återfjädrande! det skall den väl inte vara?????
Mvh. Tommy

Jag tycker definitivt inte att den skall vara det, men det är lätt att ändra.
Har för mig att det står i manualen, annars finns det många sidor på nätet som beskriver hur man gör för att ändra det.

Orsaken är som vanligt pengar, det blir billigare att bara skruva ihop en modell som kan distribueras både till länder som använder mode 2 som vi använder och till länder som använder de andra moderna.