handdator

Visa fullständig version : Kopplingsplint för många servosladdar?Propellerpetter
2007-03-25, 19:01
Hej!

Jag håller på att bygga en kärra med skev, klaff och landställ, vilket resulterar i 6 st servosladd-ändar som dinglar ur vingen och som måste anslutas korrekt i kroppen när man är på fältet. Jag inser att detta låter som veckans i-landsproblem, men finns det någon listig lösning för detta, typ servo-kopplingsplintar för snabbanslutning vinge-kropp? Det kan ju vara en säkerhetsaspekt i detta också för lite större modeller om antalet felkällor kan hållas nere. Ähum för ingen har väl kopplat skevrodrena fel någon gång ;) ?

Tack å bock / Petter

bokis
2007-03-25, 19:31
Finns lite olika lösningar..
Datakontakt:hane-hona med lämpligt antal poler(9 kanske?) eller min favorit,multiplexkontakten,tre servon per kontakt,gemensam jord å plus,
klockrent o billigt. Fram med skaltången,lodet o flusset bara! :D

Propellerpetter
2007-03-25, 22:30
Super-duper! Multiplexlösningen låter perfekt - tack!

McRegor
2007-03-26, 05:11
Hej,
Eftersom jag har min flyghistoria så långt tillbaka som att vi använde lödda servokontakter (början av 70-talet alltså) så vill jag bara hissa en liiiten varning - vår största orsak till kvaddar då var med stor sannolikhet att den lödda servokabeln på olika sätt gick av (övergången där kabeln slutade vara förtennt). Med hjälp av krympslang av lämplig typ och längd kan man säkert minimera dessa risker numera men jag är ändå lite tveksam till att löda dessa klena kablar. Pressade kontakter var en välsignelse när dom kom...
Hälsningar
Roger

bokis
2007-03-26, 08:55
Roger,klok som en pudel som vanligt..
Jo,en viss försiktighet anbefalles för det får ju inte gå av men i de flesta fall här hemma så är mina standardsevons kablar rejäla mångtrådiga
doningar o peppar,peppar,det har inte trasslat ännu+krympslang runt varje separat kabel o en runt alltihopa blir ganska styvt..
Ger mig fasen på att västeråsgurkan har en ide om en bra,mångpolig lösning eller?

McRegor
2007-03-26, 11:22
Hej Bokis,
Ja, jag tror nog också att det mycket väl kan fungera bra bara man vet vad man gör och att man har en potentiell brottanvisning där förtenningen upphör. Men genom olika former av avlastning kan man definitivt minimera eller helt eliminera problemen - t ex som du gjort. Ville bara påpeka detta för de flygare som är en aning mindre erfarna än du..:)
Hälsningar
Roger

bokis
2007-03-26, 11:37
3 år I modellflygsnirvana? :D
Njae ,erfaren..näääe..
Men som du skriver,lite löderfarenhet o eftertanke är att föredra..
Ingen kedja är bättre än sin svagaste länk o detta kan lätt bli den länken
så tänka efter före är inget fel! PDT_Armataz_02_43

McRegor
2007-03-26, 13:15
Hej igen Bullen,
Det finns alltid dom som har mindre erfarenhet - och sen skall vi inte glömma att dina 3 år lätt motsvarar minst 10 år för genomsnittsflygaren..:) Har nog aldrig träffat nån med din frenesi för nya modeller och som verkligen bygger dom också..:)
Men nu är vi rätt off topic - sorry alla andra glada !
Tuta på och kör vidare med samma käcka humör hälsar
Big Mac

FDog
2007-03-27, 20:57
Om du löder så kan du fixera med smältlim och sedan sätta på krympslang
MEN värm inte krympslangen hela vägen ut åt kabelsidan
utan låt det bli en liten tratt så att det kan bli en liten böjradie
på kabeln. Det är där det är stumt i övergången som det går av.

bokis
2007-03-27, 21:10
Tackar! Suger i mig sån gooo informatzione..
Mera av den varan!

ListKid
2007-04-02, 11:51
Finns lite olika lösningar..
Datakontakt:hane-hona med lämpligt antal poler(9 kanske?) eller min favorit,multiplexkontakten,tre servon per kontakt,gemensam jord å plus,
klockrent o billigt. Fram med skaltången,lodet o flusset bara! :D

I min Ocelot (film här (http://www.ripamfk.com/Artiklar/Ocelot-e/ocelot_film_7x7.wmv)) har jag 2 skev och 2 klaff på en multiplex-kontakt.

Funkar utmärkt att låta alla servon dela på + - och varsin pinne till signalen. Spänningsmatningen ligger ändå parallellt i mottagaren ju..

//Linus