handdator

Visa fullständig version : Problemet med ALU Spinner



Werner_Molder
2007-04-09, 12:52
Hej allihop !!

Jag vill bara fråga om ni har detta "problem" som visar på bilden, hur ska ni lösa den ?

Det är den 1 cm plats mellan spinner backplate och motor kåpan....och Jag vet inte hur kan man lösa den här ....

PROBLEM nr. 1
http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/DVC00004.jpg

PROBLEM nr.2

Den motorn axeln har inget spår for att man skruva in spinner fast skruva

http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/DVC00007.jpg

Väntar för eras tips......

tonic
2007-04-09, 13:47
Jag får nog göra dig besviken med bild nummer 1.

Kåpan bör komma längre fram eller så ska motorn gå längre bak(om du flyttar motorn så får du mäta om TP:n). Men om du har en medbringare innan bakstycket på spinnern kan du kanske flytta bakstycket så det kommer framför bringaren. Jag själv har gjort så en gång och det fungerade. Det är kanske inte den bästa lösningen!

Bild 2:

Det finns muttrar som är gängade i 2 olika storlekar. Man skruvar helt enkelt in den som en mutter på axeln!

http://www.airmedia.se/images/uploads/AL-Spinner-300.jpg

Du ser detta längst ner på bilden. (konad mutter)

http://www.airmedia.se

zeno
2007-04-09, 13:51
Problem No 1
----------------
Den enda lösningen jag kommer på här är att flytta bak motorn om det finns plats på motorbocken för detta. Det ser också ut på bilden som att den ska ändras lite i höjdled med.
Fast du hade en RCV-motor i den där har jag för mig?
Då blir det lite jobbigare. Då kan du tyvärr åka på att flytta bak firewall'en.

Och glöm inte att kolla om tyngdpunkten efter du ändrat detta.

Werner_Molder
2007-04-09, 14:33
ZENO :

Jo, Jag har den RCV´n motor, och de går inte att flytta bak den, på grund av modellen har en "inbyggd" glasfiber firewall på kroppen själv.

TONIC:

Det är en RCV 90 SP motor, så det innebär att den "medbringare" som du sa sitter fast på motorn axeln (...Om Jag förstår på riktig vad menade du vad var den "medbringare"...)

TONIC : Finns den "konad mutter" som är på en hål 8 mm och på andra hålet 6mm ?

tonic
2007-04-09, 15:20
ZENO :

Jo, Jag har den RCV´n motor, och de går inte att flytta bak den, på grund av modellen har en "inbyggd" glasfiber firewall på kroppen själv.

TONIC:

Det är en RCV 90 SP motor, så det innebär att den "medbringare" som du sa sitter fast på motorn axeln (...Om Jag förstår på riktig vad menade du vad var den "medbringare"...)

TONIC : Finns den "konad mutter" som är på en hål 8 mm och på andra hålet 6mm ?

Jo det var den medbringaren jag menade. (den som sitter fast på din RCV)

8mm och 6mm verkar svårt att få tag på. På min Extra 300 med en 40cc bensinare fick jag själv göra en "spinnermutter". Jag tog en Mutter på 10mm, därefter fick jag ta en rundstav, borra upp den till 3,5 mm och gänga den med 4mm gänga. Sedanså fick jag svättsa fast denna på min 10mm mutter. Det bästa hade varit att svarva ett helt stycke och sedan gänga med den rätta storleken.

Ang. Spinnerbakstycket!

Du kan kanske förlänga motorkåpan? eller så kan du kanske modifiera spinnerbakstycket så det kommer länger bak mot motorkåpan?

I ditt fall tror jag det hade varit lättast att modifiera bakstycket till spinnern.

colsson
2007-04-09, 15:22
http://www.modellhobby.com/product_info.php?cPath=162_282&products_id=3225

Werner_Molder
2007-04-09, 17:03
TONIC : Jo, det tror Jag att skulle göras ! , förlänge motorkåpan istället, kanske att lima med epoxi något plastic eller tape band runt omkring kåpan kanten...kanske....

Christian COLSSON :

Tack, dessa är precis mutterna som jag behöver till !! tack

Werner_Molder
2007-04-09, 18:28
http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/DVC00010.jpg

Bilden på övanfor , visas hur tänkte Jag att göras......
Sitter den spinnerbakstycket i en hårda plastik burk (runda och konisk), sen lima den med epoxin, när epoxin stenhårdas , såga 1 cm bakifrån, sedan dess klippa man fronten också , måla och färdigt !!

FRÅGAN är : Kan man advänd epoxin för att lima ihop den här plastik "kjol" emot aluminun ???

colsson
2007-04-09, 18:41
Nej, epoxi fäster dåligt mot "feta" plaster och metall. Hursomhelst är det nog ingen bra idé att limma en plastkrage runt en roterande del på motorn.
Kan du inte limma den på motorkåpan?


Hade det varit min modell så hade jag antingen flyttat fram motorkåpan eller flyttat bak motorn.

Werner_Molder
2007-04-09, 18:53
Jo, det väl kan göras Christian... Jag ska mäta lite till igen...

tonic
2007-04-09, 20:58
Du bör nog använda aluminium om du ska modifiera bakstycket till spinnern. Annars var det så jag tänkte som du visar på bilden med plastet.

Du får nog aluminiumlöda dit det!

Werner_Molder
2007-04-09, 22:13
TONIC: Var in någonstans hittar man såna "aluminiunlöd" ? det låter interesant eller kan man skickas bakstycket till nån aluminiun verkstad(?) eller någon likande för att modifiera den ??

tonic
2007-04-09, 22:25
TONIC: Var in någonstans hittar man såna "aluminiunlöd" ? det låter interesant eller kan man skickas bakstycket till nån aluminiun verkstad(?) eller någon likande för att modifiera den ??

Det ä svårt att svetsa i aluminium. Jag rekomenderar dig att lämna den till en mekanisk verkstad. Du kan göra klart det som ska modifieras, så de bara svettsar det på plats. Sedan kan du själv slipa ner det och snygga till det. Borde inte kosta mer än 50:-

Lycka till!!

mac77
2007-04-09, 22:34
Om man vill "löda" aluminum själv så ska tydligen Techo-weld fungera bra (har själv inte provat ännu).

http://www.techno-weld.se/

Kostar en del dock...

Werner_Molder
2007-04-09, 22:35
TONI... det ska Jag göra...vi får se vad händer sedan....
Tack så mycket TONI.

colsson
2007-04-09, 22:52
Vårt dotterbolag är en svetsfirma med bl.a aluminiumsvetsning.
Tunn aluminium är ofta väldigt svårt att svetsa. För mig känns det lite överkurs när det ska behöva svetsas och lödas i en spinner. Går det verkligen inte att lösa smidigare?

Jag använder lödmetoden som Mac77 nämner och den funkar bra. Den är förmodligen bättre i det här fallet än svetsning.

Kan du inte lägga upp nån bild där man kan få se HELA nosen med motorkåpan?

Jag hade nog gjort nåt av följande..

*Förlängt befintligt motorkåpa.
*Tillverkat en ny längre motorkåpa

ChristerL
2007-04-10, 01:53
Tycker det enda rätta är att försöka flytta tillbaka motorn. Modellen ser ut att vara riktigt snygg och varför då förstöra den med en helt felaktig spinner eller förlängd motorkåpa? Och om mina trötta ögon inte helt lurar mig ser det också ut på första bilden som du fått motorn minst 5 mm för högt.

Har letat efter lämplig bild som visar hur man gör. Det här är en "dålig" från en Extra, men borde ge en idé:

http://www.rcuniverse.com/magazine/reviews/763/Edge540_Firewall1.jpg

Du gör en likadan "box" i plywood MEN DEN SKA GÅ IN I KROPPEN. Djupet (från ditt gamla motorspantets framsida till det nya) skulle då vara lika med mellanrummet du har mellan kåpa-spinner idag. Om du gör djupet en extra cm kan du alltid skjuta boxen med motorn fram och tillbaka tills du får perfekt passning. Övriga mått för att passa/få plats med din motor.

När du limmat fast boxen limmar du dit trekantslister runt på insidan och förstärker med epoxi/glasfiber runt kanterna vid gamla motorspantet om du tycker det behövs. Ja, det skulle nog se ut så här:

http://www.anjo.com/rc/aircraft/dr1/dr1.engine.3.jpg

Som sagt, tycker din Bf109a förtjänar en snyggare motorinstallation!!

tonic
2007-04-10, 08:21
Tycker det enda rätta är att försöka flytta tillbaka motorn. Modellen ser ut att vara riktigt snygg och varför då förstöra den med en helt felaktig spinner eller förlängd motorkåpa? Och om mina trötta ögon inte helt lurar mig ser det också ut på första bilden som du fått motorn minst 5 mm för högt.

Har letat efter lämplig bild som visar hur man gör. Det här är en "dålig" från en Extra, men borde ge en idé:


Du gör en likadan "box" i plywood MEN DEN SKA GÅ IN I KROPPEN. Djupet (från ditt gamla motorspantets framsida till det nya) skulle då vara lika med mellanrummet du har mellan kåpa-spinner idag. Om du gör djupet en extra cm kan du alltid skjuta boxen med motorn fram och tillbaka tills du får perfekt passning. Övriga mått för att passa/få plats med din motor.

När du limmat fast boxen limmar du dit trekantslister runt på insidan och förstärker med epoxi/glasfiber runt kanterna vid gamla motorspantet om du tycker det behövs. Ja, det skulle nog se ut så här:



Som sagt, tycker din Bf109a förtjänar en snyggare motorinstallation!!


Jag själv hade flyttat på motorn. Som du säger är det att förvanska utseendet om man moddar kåpan eller spinnern. Go for it Werner!!! Det tar lite mer tid men det blir det bästa resultatet.

Werner! Ta av kåpan, ta några bilder. Så kan vi se hur det ser ut. Då kan vi hjälpa dig på ett lättare sätt!

colsson
2007-04-10, 08:39
Ja, att flytta bak motorn är ju det klart bästa men det verkade stört omöjligt som han själv beskrev det. Att skjuta in lådan i brandskottet var smart!

Mer bilder nu!

Werner_Molder
2007-04-10, 17:47
Tack till allihop !! för hjälpen !! igen...


SO HÄR SER UT FALLET :


http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/DVC00013.jpg
http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/DVC00014.jpg
http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/DVC00015.jpg

Som ni ser, kroppen är glasfiber och finns inte ingen firewall (vanliga och typisk), utan den finns bara en förstarkning inuti , en plywood 8 mm plank.

Så att skära båkom motorn...låter bra men........ på den här fall :(

väntar på eras svar....

colsson
2007-04-10, 19:49
Ja, jag hade försökt att flytta in brandskottet. Nån annan lösning kan iallafall inte jag se..

Werner_Molder
2007-04-10, 20:03
Christian, och andra... vad säger du om man tillverkar en "falsk spinner", likesom en propeller "mossa" som man skruvar fast igenom motor axeln..kanske fungerar ??

http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/DVC00016.jpg

och så här ser man exact skala likande.......

http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/DVC00017.jpg

tonic
2007-04-10, 20:09
Christian, och andra... vad säger du om man tillverkar en "falsk spinner", likesom en propeller "mossa" som man skruvar fast igenom motor axeln..kanske fungerar ??

Det är en idé. Bara du självblir nöjd. Jag tror på den lösningen, att "förlänga nosen eller brädda sipnnerbakstycket.

Du måste kolla varför motorn inte är centrerad. Oftast så räcker det att man lägger några brickor bakom motorn så kan man justera den på det sätt. Du bör fixa det först! Annars så kommer allt att vara krokigt.

ChristerL
2007-04-10, 21:58
Som ni ser, kroppen är glasfiber och finns inte ingen firewall (vanliga och typisk), utan den finns bara en förstarkning inuti , en plywood 8 mm plank.

Jag har själv en Fw190 som är uppbyggd på samma sett (ett spant på insidan av glasfiberkroppen), och jag kan inte se problemet med att såga upp det befintliga motorspantet och göra en "box" i tex 8 mm plywood. Du behöver väl bara få in motorn 10-15 mm? Och något bör du väl göra med centreringen??? Enda stöket kanske blir att du får flytta tanken tillbaka.

Annars är det väl bara limma på ett cellplast/balsa-block på motorkåpan, slipa ner till du får en lagom spalt till spinnerbakplattan, slabba på lite svart färg så ser det ut som en förlängning av spinnern å ut och flyg....

Werner_Molder
2007-04-15, 17:14
En fråga till.... Vet ni var i någonstans kan man köpt en riktigt konisk spinner ?

Jag hörde som det finns nåt som kallad "Magnun Spinner" som är inte så spetsa ....

tack...

jaka
2007-05-10, 18:13
Hej!
Lösningen är ju enkel...Bara att ta bort /fräsa bort det befintliga spantet och CA limma in ett 6-8mm plywood spant en bit in i kroppen...går på någon timme att fixa." Ca lim (Flash) biter jättebra på slipad glasfiber.

Men du... motorn du valt ...går inte den varm inne i kåpan?

Hälsningar!
Jan Karlsson
Väsby MF

Nexus
2007-05-10, 23:16
du har annan motor ser jag som jag har aldrig sett det ditt motor
Därför blev svårt att flytta bak eller annan lösningen problem !!
vad har du har motor för märket ??

MVH Steve

:? :?

Mr J
2007-05-11, 00:13
Det är en RCV SP.
Titta här: http://www.airmedia.se/index.php?act=viewProd&productId=581

Nexus
2007-05-11, 00:25
javisst det jag såg det nu jösses nytt för mig !!
trodde den var gammal därför kunna inte flytta i bak går inte alls !!

men den är nytt för mig i motor jösses !!
därför jag har aldrig sett förut men jag vet det fanns gammal motor som hade tidigare OS max motor förut !!
men det finns en till också här med detta :

http://www.airmedia.se/images/uploads/RCV-90SP.jpg

med 15 CC ??
jösses !!

MVH Steve

:) :) :) :)

Werner_Molder
2007-05-11, 19:02
JAKA.... Nej , motorn funkar så bra i kapan... hitills

Werner_Molder
2007-05-11, 19:39
http://i30.photobucket.com/albums/c315/Aviones/th_segundo_vueloWEB.jpg

colsson
2007-05-11, 20:51
Väldigt snygg modell!!! :)

Werner_Molder
2007-05-12, 17:09
FREDRIK

att köra med RCVn är precis som en vanligt 4 takt... om man vill kan man starta den bakom propellar eller just bara med handerna..med två eller tre flippar är det räker.

titta gärna på videon där uppe , och där kan man ser och hör lite hur det låter och performance...

:-)

Werner_Molder
2007-05-12, 17:11
TACK Christian...hoppas Jag att nån dag kan Jag flyga den ordentligt...mellan tiden...Jag är på mycket träning med annat lågvingad model