handdator

Visa fullständig version : Bra olja för våra modellmotorerT5
2007-04-26, 21:33
Vissa använder after run och andra inte, jag tillhör dem som gärna använder olja, både som after-run och självklart för längre tids förvaring.
Många Amerikaner använder konserveringsolja för utombordsmotorer, på engelska kallade "Fogging oil" för sina RC motorer och jag tog efter.

Den här oljan liksom 'dammar' när man sprayar den och kryper in överallt i motorn. Den skyddar lagren mot rost och tillåter inte ricinoljerester att stelna i metanolmotorer.
Glödstiftet påverkas ej av oljan och funkar bra efter konserveringen.
Även bensinmotorer för RC kan konserveras med oljan om de ska stå oanvända en längre tid.

Om nån tycker det verkar intressant finns den hos närmaste Yamaha återförsäljare (Liknande produkter finns hos alla utombordsmärken, men jag kör förstås Yamaha!)
Kostar en hundring för en stor sprayburk som räcker länge. Sprayburken har ett rör som man enkelt kan trä in i förgasaren på tvåtaktare eller vevhusventilationen på fyrtaktare.

Jag kör med den och tycker det funkar jättebra, ville bara dela med mig.

"Designed to protect internal engine parts from rust and corrosion due to salt water, moisture and acidic combustions during periods of storage.
Excellent for lubricating bearings, cylinder walls. etc.. During engine assembly."
http://img172.imageshack.us/img172/7786/oilky3.jpg

DrHanke
2007-04-26, 21:58
intressant, läser man produktbladen för de två stora Aerosynt och Klotz så skall ju allt sådant tjafs ingå? Jag tolkar det som med syntet olja behövs inget mer än att torka av å ställa in maskinen... Precis som jag gör också...

De verkar däremot inte gälla stjärnmotorer men de kommer nog bokis berätta om...

T5
2007-04-26, 22:42
Ska också tillägga att det först och främst är det viktigt att köra ren motorn från soppa så man inte har metanol kvar i motorn.
Metanolen är hygroskopisk och drar till sig fukt, som sedan bildar rost.
...Sen oljar man med den här konserveringsoljan så håller sig lagren fina :)

...jag skulle inte skippa After run oljan, eller konserveringsoljan inför vintern, speciellt inte om man kör helsyntet.


MEN, för att inte göra det här till en after-run vara eller icke vara så hoppas jag att de som vill ta till sig det här tipset gör det, och de som inte är intresserade av att använda after-run skippar det.

Kamikaze
2007-04-26, 23:37
Måste man alltid efter varje körning använda after run olja! Eller räcker det om man gör det inför vinterförvaringen! Kör med denna soppa i min 0.S 46 :roll:

http://www.motorportalen.net/crap/pics/1100ef/bild153small.jpg

colsson
2007-04-27, 04:48
Jag slog också afterrunolja i motorn när den stod still en längre tid. Sen gjorde jag "misstaget" att glömma det ett par gånger.. Vad tror ni hände? ... ingenting! Jag öppnar mina motorer varje vår innan säsongen börjar och de såg alla lika friska ut inuti.. och går lika bra. Så det här med afterrunolja behöver iallafall inte jag. Efter varje flygning så tankar jag ur och startar sen motorn. Då kör jag den helt tom men lite olja (aerosynt) blir kvar i motorn. Den oljan fyller precis samma funktion som den afterrunolja vi köper dyrt & har också antikorrosiva egenskaper.
http://i11.tinypic.com/2v2ursy.jpg

T5, Jag kan garantera dig att om du hade kört med syntetolja så hade du inte märkt någon skillnad om du hade haft A-R olja i motorn eller inte.. Jag lovar dig! :) Testa nån gång så får du se. ;)
Jag daltar med mina motorer precis lika mycket som ni andra verkar göra :lol: men i det här fallet har jag faktiskt bevisat för mig själv att jag inte behöver A-R oljan, så det har jag slutat med helt.
Däremot om jag hade kört racingbåt där de kör med uppemot 50% nitro och i saltvatten. Då hade jag använt A-R oljan. I en sån korrosiv miljö gör den säkert nytta.

Vi har alla våra små grejer för oss och en del sover bättre med After Run i motorn.. Själv slår jag doft-essens i min soppa..så det osar tivoli och sockervadd över hela fältet när jag flyger.. Hur friskt det nu är.. :roll: :lol:
http://i14.tinypic.com/4cc175i.jpg

DrHanke
2007-04-27, 07:23
okej ni har ett problem jag inte har, vinterförvaring.... Flyfer året runt så motorerna hinner inte rosta, förutom bokis stjäna då men vad jag förstått skall den få lite olja i sig efter varje körning nu pga avsaknad av vevhustryck så ventileras inte skiten ur och därmed behövs after run oljan, däremot tror ja han skall köra med aut växel olja.

Å sen verkar alla ha sina knep med motorerna och hurvida oljan ska i eller inte verkar det finnas lika många ider om som medlemmer i forumet. Hurvida det skall användas eller inte, ja upp till var å en va?

tonic
2007-04-27, 07:33
Jag har inte använt någon "förvaringsolja" Sedan jag började med modellflyg på tidiga 80-talet. Alla motorer har startat fint efter vintern. Men jag hade ett uppehåll på 7 år. Och mina motorer hade satt sig då. I det fallet kanske förvaringolja hade hjälpt? Men jag fick sära på motorerna och koka dem i vatten med lite diskmedel. Sedan vart de ok igen.

Visst hade det varit bra om man slapp sära och rensa motorerna efter ett längre uppehåll.

Frågan är om AfterRun oljan hade fixat detta?

sundqvistjohan
2007-04-27, 09:49
Jag vet inte heller var vinterförvaring är, mina motorer går suveränt bra i -20 grader bara jag får dom startade :lol:

Kenna
2007-04-27, 19:22
Afterrun oljans vara eller inte vara och hur man skall stanna motorn verkar alla ha en åsikt om vad som fungerar bäst.

En del tycker man skall köra motorn "torr" med glödaren på efter avslutad flygdag, vilket jag själv tycker är vansinne då man drar in mer bränsle i motorn som ligger o drar till sig fukt mm på sin höjd förbränner man det ovan toppen men det är inte där det brukar rosta. Visst är då en afterrunolja till hjälp.

Sedan jag började med Aerosave så har jag bara fimpat motorerna genom att köra soppatorsk på arbetsvarv sen har de stått hela vintrar orörda och motorerna ser nya ut innuti. När Aerosave'n är slut skall jag prova Aerosynth 3, vilken sägs ha alla Aerosave'ens rostskydds egenskaper, minst, men fungera bättre rent generellt med högre temptålighet mm.

Men detta är bara mina personliga ören :D

colsson
2007-04-27, 19:38
En del tycker man skall köra motorn "torr" med glödaren på efter avslutad flygdag, vilket jag själv tycker är vansinne då man drar in mer bränsle i motorn som ligger o drar till sig fukt mm på sin höjd förbränner man det ovan toppen men det är inte där det brukar rosta. Visst är då en afterrunolja till hjälp.Om man kör motorn torr med soppatorsk så kan man väl inte få in bränsle?

Kenna
2007-04-27, 20:34
En del tycker man skall köra motorn "torr" med glödaren på efter avslutad flygdag, vilket jag själv tycker är vansinne då man drar in mer bränsle i motorn som ligger o drar till sig fukt mm på sin höjd förbränner man det ovan toppen men det är inte där det brukar rosta. Visst är då en afterrunolja till hjälp.Om man kör motorn torr med soppatorsk så kan man väl inte få in bränsle?

Nä precis, kör man den torsk när den är riktigt varm finns inget kvar mer än lite olja i motorn, men om man beslutar sig för att packa ihop, tankar ur modellenen sen kör den "torr" med glödaren på så suger man bränslerester som finns kvar i förgasaren mm.

Förstår du skillnaden nu då ;)

DrHanke
2007-04-27, 21:25
jaha hanke udda igen... tankar systemet fullt innan ja far hem, man vill ju inte ha in fukt i tank å slangar? Kolla på fältet efter ni har tankat ur skall ni se att slangarna blir fuktiga på insidan, detta tar sig sedan in i motorn å mosar till det. Jag tankar fullt istället så fukten inte kommer åt, dessutom vet jag att inför nästa flygning så kommer ingen fuktpärla fastna i förgasarn å ställa till. Gör lika i rc bilen numera.. Får se om mina ideer fungerar, vad tror ni?

Det här med å tanka ur härstammar ifrån recin tiden, då skiten kladdade igen å vart tjära...