handdator

Visa fullständig version : Lama V3 med "Ballongackar"



Biggles
2007-08-18, 14:06
Hej

Har en Lama V3 med "Ballongackar"
Ackarna har fungerat bra ett flertal flygningar, men nu har en ack jäst upp ordentligt och mina andra 2 ack paket visar en tendens till att vara lite "mjuka"
Jag mätte då lite strömförbruknig och laddspänning, Heli´n drar som max 7,5A och ackarna är 800mAh på 10C så där borde det inte vara något problem då jag under normal flygning alldrig behöver gasa fullt, utan mest pyser runt på 2-5A.
När jag mätte laddspänning så fick jag andra siffror, spänningen vandrade sakta uppåt för att stanna på 8,50V ?? (hann ej fota)laddaren är den medföljande med balanseringskontakt.
Efter avslutad laddning med laddaren bortkopplad kan man mäta 8,45V (efter ca 3-5 min)

http://www.svensktmodellflyg.se/users/160/IMG_0172.JPG
(spänningsmätningarna är gjorda med en Fluke)

http://www.svensktmodellflyg.se/users/160/IMG_0189.JPG

Min fråga, är det denna överladdning som gör att ackarna sväller eller är det inom toleranserna ?

/Håkan

McRegor
2007-08-18, 20:24
Tjena Mr Bigg,
Jag har en snarlik kopter som jag kört med ett likadant batteri. Skillnaden är att jag aldrig laddat med den laddare som medföljde utan med en (eg två) som ger max 8,40 V i slutspänning. Hittills inga som helst tendenser till "balooning"..:)
Har även kört koptern på 2S460 och även dom ackarna har hållit.
Jag tycker att du skall reklamera ackar + laddare - helt klart laddar den med för hög spänning.
Hälsningar
McR

Biggles
2007-08-18, 21:26
Tjenixen

En annan sak som kanske är värt att nämna är att laddaren pulsar på slutet av laddningssekvensen, det kan ju aldrig vara bra för LiPo´sar,
den mätbara spänningen är ju inte mer än 8,50V men det finns ju oftast en "spik" i början som är utanför effektivvärdet som inte instrumentet hinner mäta.
Laddaren börjar pulsa vid 8,40V och håller på så till 8,50V då den gröna laddningslampan slocknar.

/Håkan

1984:an
2007-08-18, 22:29
Håller med McRegor, tycker att du ska reklamera allt.
Lite dyrare laddare går (vad jag vet) aldrig över 8,4V.