handdator

Visa fullständig version : Power pod til tre m seglarebogge
2007-09-30, 12:46
Har någon en ritning eller vet var man kan få tag en dylik.
TRött på ett springa.
Bogge 67 ( år ) :roll:

Mr J
2007-09-30, 13:48
Jag har tyvärr ingen ritning, men jag kan ju visa mina egna försök.
Planet är en gammal Robbe Argo på 2,6 m och ungefär 2 kg.

http://www.rcflyg.se/album_pic.php?pic_id=1222

Hur motorfästet skall se ut beror ju mycket på vingen, om den är delbar, och i så fall var. Är vingen i ett stycke blir det klart krångligare, om man skjuter in vinghalvor mot kroppen går det att göra en bättre lösning än den här, framförallt blir det stadigare om man kan använda två glasfiberplattor med en träbit emellan.

På min Argo skjuter man ihop vingen på två vingstål och mitt motorfäste träs på vingstålen, sen skruvar man fast vingen med motorfästet i mittspringan. Fästet är gjort i kretskortsmaterial, alltså 1,5 mm glasfiberlaminat.

http://www.rcflyg.se/album_pic.php?pic_id=1220

http://www.rcflyg.se/album_pic.php?pic_id=1221

Hålen längst ner passar på vingstålen och batteriet vilar på vingen samt hålls fast av ett kardborreband. Ett par furulister hindrar det från att åka famåt eller bakåt.

Jag har provflugit den en gång men den kändes lite väl tung (motorpaketet väger ca: 300 g), dessutom hade den svårt att ta höjd, det liksom bara gick fortare när jag gasade.

Det tror jag beror på att jag hade för liten uppåtvinkel på motorn, det blir ju en rejäl hävarm som vill trycka ner nosen. Jag har nu förlängt skåran som den bakre skruven igenom furulisten som motorn sitter på skruvas igenom, så nu kan jag prova med mer uppåtvinkel.
Bilderna är tagna efter justeringen så det var mindre vinkel från början.

Tittar man på bilder av fullskalaseglare med liknande motormontage så ser man att det är en ganska rejäl uppåtvinkel på motorn.


http://www.peroxidepropulsion.com/images/Motorglider.jpg

Tyvärr har det bara varit regn och blåst sen jag ändrade vinkeln så det har inte blivit nån provflygning ännu.

bogge
2007-09-30, 23:23
tack,fick ett par ideer att arbeta vidare med.Åtrekommer med resultatet
MVH
Bogge

Mr J
2007-10-02, 14:50
Varsågod, det ska bli kul att se vad du kommer fram till.

Idag var det bra väder så nu har jag provat litet till, andra försöket fungerade nåt så när men var inte precis nåt jättelyft.

Sen vinklade jag upp motorn ytterligare och då gick det ganska bra, den kan sega sig upp på ganska hyfsad höjd, jag fick en kvart i luften.
Här är en bild på motorvinkeln vid tredje försöket, från början var furulisten parallell med kanten på fästet, vid andra försöket mitt emellan.

http://www.rcflyg.se/album_pic.php?pic_id=1232

Här är en filmsnutt från andra försöket, tyvärr är kameran lite halvkass och dessutom var jag ensam på fältet så jag satte fast den i kepsen... :p

Andra testet med motor. (http://www.rcflyg.se/video/ArgoPwr.wmv)

Glawe
2007-10-02, 14:55
Det var en rackarns snygg antenn du har!! :)

Mr J
2007-10-02, 14:59
Det var en rackarns snygg antenn du har!! :)

Ja, tycker du inte? ;)

Det blir lätt så när kameran är fastsatt i kepsen... :p

Glawe
2007-10-02, 15:07
Tycker det blev en aldeles utmärkt film. Men som det såg ut så borde ju den snurran orka dra upp planet till en ansenlig höjd iallafall !?!

Jakob
2007-10-02, 17:03
Såg bra ut! Kul och se att min gamla Argo flyger fortfarande.

Mr J
2007-10-02, 18:48
Tycker det blev en aldeles utmärkt film. Men som det såg ut så borde ju den snurran orka dra upp planet till en ansenlig höjd iallafall !?!

Tackar!

Jovisst, efter sista justeringen så går det ganska hyfsat, jag måste bara lära mig att inte jämföra med Typhoonen... :lol: