handdator

Visa fullständig version : Ett lika mycket hatad som älskad motor.!!!!Diesel
2007-10-03, 11:15
ASP eller MAGNUM eller SY eller SC .... ja kinesmotor , jag kallar dom för All Shit Posible (ASP) . Jag har brottats mycket med motorer av alladessa slag sedan barnåldern och har lärt mig en sak . En 4 taktare skall vara tät i ventiler för att den skall gå bra. Om den pyser ut via avgasventil tex. då får du fel bränsleblandning under förbränningen. Om den pyser via insug då pulsar soppablandningen i förgasaren och då är åter igen allt fuckt upp.
Och nu till dessa fina eller kassa kineser. Jag har upptäkt ett fabrikationsfel på många av dessa motorer som jag har varit besatt av att känna och klämma på så fort jag såg en, varesig på fält, i kärra ,eller ny.
Der är som så att ca 90% av dessa motorer (som jag har känt på )läcker i avgasventilen när den kommer upp i kompläget. Kolla era motorer om ni har en! Detta sägs vara ok och det försvinner när man har kört in motorerna. JA om man lyckas sota igen dom i förbränningsrummen för att felet är följande: I toppen så gjuter dom in mässing (ser ut som det) i godset som skall vara ventillsäte samtidigt som ventilstyrning , men problemet är att där goddset är som tunnast precis ovanför hålet för utloppet av avgaserna så skapas det en microskopiskt delning av materialen . Om du tar av din topp , fyller förbränningsrummet med sprit och blåser FÖRSIKTIGT med tryckluft ( cyckelpump) i avgaskanalen så ser du helt plötsligt att det börjar att bubbla bredvid ventilen . Alltså inte själva ventilsätet utan mellan mässing och aluminium godset. Fol vill övertyga mig att det är så på alla fyrtaktare ...... Men sorry . köper inte det. Jag har kollat OS ,SAITO ,YS på samma sätt och den enda som gjorde så det var en gammal utsliten OS 48 supass som var totalt slutkörd och har legat och skräpat i åratal . Men visst gick den med precis som alla kinesare. Men det är bland annat därför en kines så kinkig på förgasar inställning och behöver så lång inkörrningtid. Det är för att den skall förhoppningsvis fylla sprickan med sot.!!!

JAg har själv tre ASP motorer. Jag hatar dom men jag samtidigt älskar att pilla med motorer, så det är en underbar motor om man kan alldrig få nog av att pilla motrer.

// D

Dj runar
2007-10-03, 18:15
"n . Om du tar av din topp , fyller förbränningsrummet med sprit och blåser FÖRSIKTIGT med tryckluft ( cyckelpump) i avgaskanalen så ser du helt plötsligt att det börjar att bubbla bredvid ventilen"

- Jag hoppas du inte blåser utifrån och in, då pressar du ner avgasventilen.... under förbränningstakten så blir det ju ett stort tryck som hjälper att täta i ventilsätet!

//Runar

plutoorjan
2007-10-03, 18:52
Tycker faktiskt att uttalandet är lite löjligt...

Visst har alla rätt till en åsikt, men hur man än vrider och vänder på det
så anser jag och väääldigt många andra att ASP,SC och alla andra "kinesmotorer" fungerar perfekt och är i många fall grymt prisvärda som en "bruksmotor" som gör det den ska...

Okej, låt oss anta att det "bubblar" på det sätt som ovan beskriver och att det inte gör det på en OS... What differance does it make?

Om motorn startar och går perfekt, lätt att ställa in med jämn och fin tomgång, spelar det någon roll egentligen?
Varför söka efter problem som egentligen inte är några problem?

Varför inte bara köra med motorn och inte fundera så mycket på "ditt eller datt" eller hur och varför det är på det viset...

Oj, mycket flum blev det. Är nog trött efter jobbet... :)

Nåja, jag har iallfall mycket goda erfarenheter av ASP och dom har gått direkt ur kartong. Inga problem att ställa in dom har jag haft iallfall.

Mvh Ö.

Diesel
2007-10-03, 19:49
Till Runar.

Om du läser vad jag skrev så stod det där klart och tydligt att det bubblar berdvid ventilen mellan mässing och alu.!!! inte i sätet där ventilen stänger mot gods !


Och jag menade inte att det inte finns ASP Sy SC ..... som inte fungerar. Jag har som tidigare nämt flera sådana maskiner där av 2 har varilt alltid bråkiga medans den ena har fungerat ALTID PERFEKT ! Och jag skrev inte att OS endast var felfri utan att även SAITO och andra dyrare motorer som inte hade denna sjukdom!
Åter igen !! Klankar inte ner på dessa motorer.... har bara konstaterat att dom läcker. Och enligt vad jag vet om motrer så skall dom inte göra så!!!

// D

Dj runar
2007-10-03, 20:48
Jaha, det är där som läckan är, Det stämmer som du säger att dom ska ju inte läcka på det viset!
Nu har jag ingen erfarenhet av 4-taktare, utan bara 2-takt...
Jag hade en OS som gick uruselt, medans en gammal sliten Magnum startade bara man blåste lite på propellern, dyrt behöver heller inte vara bra alltid!
Men måste fråga samma som plutoorjan fråga......
Om den inte går som den ska borde det väl gå att byta den eller nått?
För då håller ju inte tillverkaren sin garanti på en fungerande grej tycker man....

// Runar

Diesel
2007-10-03, 21:13
Ja. Håller med dig ... det behöver inte vara dyrt för att det skall vara bra ... men det är sällan man hittar sådana fel på dyrare motorer. Har haft os där stötstången har kroknat tex. och ventilspelen var det inget fel på .
Upptäkte felet när jag omöjligen kunde få motorn att gå ordentligt som gång till gång. i början kändes det som att förgasaren levde sitt eget lilla liv .... men efter mycket om och men så hittade jag felet. Kanske mina motorer var just extra pysiga , och andra har lättare att ställa in sina motorer, men som sagt dom flesta sådana motorer som jag har snurrat på så konner det "psyyyt" när man snurrar dom över kompläget .

// D

EPG
2007-10-04, 07:47
Du har ingen aning om dom här: http://www.westonuk.co.uk/index_008.htm motorerna lider av samma kassa kvalitet?

AM
2007-10-04, 09:01
Vi har alla våra idéer om hur saker och ting ska fiungera.

Diskussionen här känns lite grand som fallet med humlan - som alla vetenskapsmän påstod inte kan flyga. Medan vetenskapen vrider och vänder på problemet flyger humlan - till synes - obekymrat vidare utan större besvär.

Det finns tusentals ASP och Magnummotorer i drift och javisst - de lämnar kanske lite mindre effekt än exempelvis en OS-motor. Men de fungerar bekymmerlöst för de flesta. Jag hade själv tillfälle att göra ett riktigt A-B test på en OS FS91 resp ASP FS91 fyrtakt. Exakt samma installation (bytte motor i kärran) Samma propeller och exakt samma bränsle 30 minuters mellanrum. ASP:n lämnade 100 varv mindre på fullgas.

Hur mycket "Psssst" tror du det hinns med när motorn snurrar på 7000 varv, när motorn är varm och när oljan i bränslet kanske ska pressas genom "pssst"-passagen? Jag tror inte att det påverkar det hela nämnvärt mycket.

Mvh
Ove

Diesel
2007-10-04, 09:16
JA !! Man trampar på ömma tår .... men som sagt ! PÅPEKAR igen ! Jag klankar inte ner på dessa motorer. Tycker dom är ok själv, om ni nu kommer ihåg vad jag skrev , för att folk tycks ibland läsa väldigt selektivt.
Som du tex "BeFaster" EricP. Länken som du bifogade står det klart och tydligt " The Tuned by West Magnums have modified heads giving them approximately 20% more power, and,...." Alttså modified haeds betyder förändrade topplock på svenska , och jag tror garanterat ,att om du hade haft en nämnd motor som hade varit tät i toppen så hade den nog lätt piskat i effekt tex en OS.

// D

PS. Ursäkta att jag ville dela med mig lite av mina erfarenheter kring dessa motorer.... Skall hålla dom för mig själv i fortsättningen.

Kamikaze
2007-10-04, 09:48
Själv har jag ägt 3 st fyrtaktare! En ASP 61/ en SY 61/ en Thundetiger 75s! Blev kär i min första SY 61 måste jag säga! Det goa ljudet och den snåla bränslekonsumtionen.... 8) Men så började krånglet....Den stannade stup i ett i luften...Tanken skummade! Fixade detta! Okej..Nu ska det väl fungera då...Upp igen... körde nån minut...åså nödlanda igen....den fick fetare blandning! upp igen! åså...Nödlanda igen....Nåja! Tappade vingen och vevaxeln blev krökt..Det va den snurran. Nya tag tänkte jag! Det va väl bara ett söndags exemlar! Så jag beställde en ASP 61.... som väl är samma maskin med annan stämpel på om jag fattat rätt...Glad i hågen med ny maskin och nytt flyg..Här ska flygas 4-Takt tänkte jag...Mitt glada humör blev kortlivat....Samma historia utspelade sig även denna gång! Höll på att justera ihjäl mig på denna motor men nej...! Sålde bort billigt! Upp med hakan...Tänk stort...ville ju flyga fyrtakt! Så jag pungade ut en förmögenhet på en dyr Thundertiger 75s! En kvalitetsmaskin ska väl inte krångla på d här viset tänkte jag! Ny motor i Pegasustrainern och upp ide blå.... :D .....Men :( så började samma j... Circus igen....Det va då jag gav upp drömmen om att flyga med fyrtaktare i mina flyg :cry: Ville bara säga att dyrt inte alltid behöver va bättre! Menade inte att sprida dålig reklam för dessa märken! Ville bara dela med mig av mina erfarenheter av fyrtaktare! Skall dock nämnas att jag så här i efterhand blivit lite fundersam på om bränslet kan havarit boven i dramat! Hur som hälst så bifogar jag en bild på soppan jag körde på....http://www.motorportalen.net/crap/pics/1100ef/bild153small.jpg Hoppas nån säger att bränslet va orsaken för då kanske jag en dag vågar mig på en gullsnurra igen! Nu har jag i allafall gått över till bensin och Roto 35 ;)

Diesel
2007-10-04, 10:21
Tycker inte det skulle vara nåt fel på den soppan! 14% olja och tio nitro.! Jag tycker inte man skall gå under 15% olja men 1% kan nog kvitta. Har du tryckmatning så får du alltid tillbaks lite olja i tanken . Och vissa kan tycka att 10 nitro behövs inte till en fyrtaktare , men om du tittar på vad som rekomderas till en MAGNUM eller ASP i USA så är det 30%. Os rekomderar och det står i manualen till motorn att deras motorer är förinställda på aningen fetare blandning på soppa som innehåller 18% olja och 15% nitro. Så jag tycker inte det var nåt fel på din soppa.

//D

AM
2007-10-04, 13:05
Ömma tår eller inte. Jag har inte haft några problem med mina kineser så jag ser ingen anledning att klaga.

Mvh
Ove

Diesel
2007-10-04, 14:29
Selektivt läsning igen ? " JA !! Man trampar på ömma tår .... men som sagt ! PÅPEKAR igen ! Jag klankar inte ner på dessa motorer."
Och klagar inte heller på dom. bara ville ...... Fan ,glöm det.

QatHome
2007-10-04, 18:01
Diesel, förstår din frustration, tycker själv det är bra att du delar med dig av dina erfarenheter och observationer vad gäller de olika motorer du kommit i kontakt med.

Efter att ha hängt på olika modellflygforum så märker man att många tar det som ett personligt påhopp om dom tycker att någon talar negativt om en produkt de använder, säljer och kanske tycker är guds gåva till modellflygaren.

Har ingen större erfarenhet av "kinamotorer" utom en SC .25 som jag har i en aircombatkärra och den har väl fungerat ok om än inte utan problem.

colsson
2007-10-04, 19:23
ASP eller MAGNUM eller SY eller SC .... ja kinesmotor , jag kallar dom för All Shit Posible (ASP)JA !! Man trampar på ömma tår .... men som sagt ! PÅPEKAR igen ! Jag klankar inte ner på dessa motorer.


:roll:

Du kanske har helt rätt i det du säger. Jag har ingen aning eftersom jag inte har undersökt motorerna på det sätt du beskriver.

Min första flygmotor var en ASP .46 tvåtakt som jag flög i en "stick" modell. Motorn gick verkligen skitbra och den var oerhört lättjusterad. Den tjuvstannade EN enda gång i luften på 3 år. Det var när slangen till tryckmatningen lossnade.

Efter det tvekade jag inte att köpa en ASP .61 fyrtakt som nu driver sin andra modell. Den är lika fantastiskt lättskruvad och bara tuffar på år efter år..

Mitt senaste köp var en ASP 1.20 fyrtakt & jag behöver väl knappast förklara hur den går...

De flesta i vår klubb har en modell med en ASP/SY motor och alla lovordar motorerna.

Jag påstår inte att du har fel i det du säger. Jag ville bara berätta hur väl motorerna funkar i den här stan..

Två gånger om året justerar jag ventilerna och har lite allmän översyn. Alla maskinerna går på 10-10-80 soppa.

Tyvärr är det många "depåskruvare" där ute som skruvar sönder motorerna.. Det är ALLTID fel på motorerna och de kan ALDRIG få en motor att gå bra.. enligt de själva då. De står mest i depån och gasar...skruvar.....justerar och gasar ännu mer.. Tills stunden är kommen då de ger upp & kör hem.. För att komma tillbaka nästa gång och upprepa hela proceduren.. och NEJ... jag har inte påstått att du är en sån person Diesel. Det vet du bäst själv.

Diesel
2007-10-05, 07:31
Tack för ditt förståelse. En fråga bara ... Ni kör på 10% olja och det fungerar bra ? Jag har inte vågat gå under 15% och det kanske år så att motorerna går stabilare med mindre olja.

// D

plutoorjan
2007-10-05, 08:28
Tack för ditt förståelse. En fråga bara ... Ni kör på 10% olja och det fungerar bra ? Jag har inte vågat gå under 15% och det kanske år så att motorerna går stabilare med mindre olja.

// D

Kan kanske vara så att de går något stabilare med mindre olja, men jag kör på ca 12-13% och jag har (peppar,peppar) inte haft några problem med överhettning eller liknande.

Dock kör jag på en fulblandning med 80% metanol, 12 olja (ml70) och 8% 95 oktanig ren bensin.

Ovan kör jag allt flygande på, oavsett 4takt eller2takt.

Mvh Ö.

colsson
2007-10-05, 11:18
Tack för ditt förståelse. En fråga bara ... Ni kör på 10% olja och det fungerar bra ? Jag har inte vågat gå under 15% och det kanske år så att motorerna går stabilare med mindre olja.

// D

Ja, jag har faktiskt ingen aning. När jag började flyga fick jag den rekomendationen och blandningen funkar väldigt bra till alla mína motorer.

JanLid43
2007-10-08, 07:21
:shock: Har läst alla svar på diesels insändare och instämmer i vad en person sa: man tål inte att bli påhoppad om man köpt en vara, som ngn annan säger negativa saker om.
Nu till mitt inlägg: Kör själv med Saito eller OS dvs har sällan några driftproblem man ställer in motorn efter inkörning och sedan behöver man inte röra några nålar eller justera till absurdum. Som I Stenmark sa: de e bare å åk! eller flyg. Kör med min 15 % syntetolja och ca: 5% nitro. Nu till China motorerna: Vem står på huvudet över motorn och svär, vem nödlandar efter motorstopp, vem går tillbaks till depån och gör en omstart, vem utalar hotfulla ord om soptunnor och liknande hemska saker som skall hända motorn.... Gissa en gång! Ägarna av produkter från China till 99%. Då går vi med Saito eller OS och småflinar he..he..he och tar en tur upp idet blå. Synda att 3-4 liter bränsle går åt så fort!
JIL i Bromölla

colsson
2007-10-08, 08:39
:shock: Har läst alla svar på diesels insändare och instämmer i vad en person sa: man tål inte att bli påhoppad om man köpt en vara, som ngn annan säger negativa saker om.
Nu till mitt inlägg: Kör själv med Saito eller OS dvs har sällan några driftproblem man ställer in motorn efter inkörning och sedan behöver man inte röra några nålar eller justera till absurdum. Som I Stenmark sa: de e bare å åk! eller flyg. Kör med min 15 % syntetolja och ca: 5% nitro. Nu till China motorerna: Vem står på huvudet över motorn och svär, vem nödlandar efter motorstopp, vem går tillbaks till depån och gör en omstart, vem utalar hotfulla ord om soptunnor och liknande hemska saker som skall hända motorn.... Gissa en gång! Ägarna av produkter från China till 99%. Då går vi med Saito eller OS och småflinar he..he..he och tar en tur upp idet blå. Synda att 3-4 liter bränsle går åt så fort!
JIL i Bromölla

Jo, det gör de som inte kan justera en motor eller de som är helt gröna på motorer. Jag tycker att ditt inlägg var väldigt dumt.

Jag tål att bli "påhoppad" om det är ett känt faktum att en vara är helt kass & oanvändbar! men när jag själv flugit med motorerna i flera år och inte haft ett enda problem med dem så tycker jag att det du skriver är rent nonsens!

JanLid43
2007-10-10, 07:07
:roll:Till colsson.
Ditt svar på mitt inlägg bekräftar bara vad jag skrev. Sorry men de som oftast har problem med 4-taktare är ägare av Chinamotorer, många är vana rutinerade flygare som vet vad de sysslar med.
En liten fundering bara: Varför sände man tillbaka till China hela partiet med .70 och 1.20 motorer som kom till Europa....?
Har kört 4-taktare från C ... men har ingen kvar. Kör China motorer men då som 2-taktare och dessa går ganska OK!
JIL I Bromölla

kenneth67
2007-10-10, 19:36
hmmm mycket är det ... men dessa sk china motorer sc asp eller vad dom nu kallas är ju faktiskt identiska med ex magnum motorerna delar passar rätt över ... har själv en liten asp 28 2 pluttare som går hur fint som helst aldrig tjuvstannat eller krånglat på annat vis ! måndags exemplar finns av alla märken en klubbkompis stod å svor över sin nya ys 110 som inte ens var inkörd å redan varit inne för garanti service så kom inte å säg att man går säker å kan skratta åt dom som flyger med kina grejjer bara för att man tycker man e kung som har råd att köpa dyrare problem!!

bokis
2007-10-10, 19:59
:roll:Till colsson.
Ditt svar på mitt inlägg bekräftar bara vad jag skrev. Sorry men de som oftast har problem med 4-taktare är ägare av Chinamotorer, många är vana rutinerade flygare som vet vad de sysslar med.
En liten fundering bara: Varför sände man tillbaka till China hela partiet med .70 och 1.20 motorer som kom till Europa....?
Har kört 4-taktare från C ... men har ingen kvar. Kör China motorer men då som 2-taktare och dessa går ganska OK!
JIL I Bromölla

Protest! I min del av svedala så är 9 av 10 klagomål på motorer handhavandefel o div. skruvande utan att egentligen veta vad de göra..
Sen brukar klagovisorna komma ang. skit tillverkare o annat..
Har haft en del såna motorer här för reparationer o oftast så är det:
-Aha,var det så det var?
Inte tu tal om att OS är bra men jag har ganska gott om div. olika snurror men en motor som jag är helfrälst i är ASP/SY 120:an,har några såna o den är lysande för den pengen..
Problemfria o en skitbra bruksmotor..

Christer J
2007-10-16, 11:57
Själv har jag ägt 3 st fyrtaktare! En ASP 61/ en SY 61/ en Thundetiger 75s! Blev kär i min första SY 61 måste jag säga! Det goa ljudet och den snåla bränslekonsumtionen.... 8) Men så började krånglet....Den stannade stup i ett i luften...Tanken skummade! Fixade detta! Okej..Nu ska det väl fungera då...Upp igen... körde nån minut...åså nödlanda igen....den fick fetare blandning! upp igen! åså...Nödlanda igen....Nåja! Tappade vingen och vevaxeln blev krökt..Det va den snurran. Nya tag tänkte jag! Det va väl bara ett söndags exemlar! Så jag beställde en ASP 61.... som väl är samma maskin med annan stämpel på om jag fattat rätt...Glad i hågen med ny maskin och nytt flyg..Här ska flygas 4-Takt tänkte jag...Mitt glada humör blev kortlivat....Samma historia utspelade sig även denna gång! Höll på att justera ihjäl mig på denna motor men nej...! Sålde bort billigt! Upp med hakan...Tänk stort...ville ju flyga fyrtakt! Så jag pungade ut en förmögenhet på en dyr Thundertiger 75s! En kvalitetsmaskin ska väl inte krångla på d här viset tänkte jag! Ny motor i Pegasustrainern och upp ide blå.... :D .....Men :( så började samma j... Circus igen....Det va då jag gav upp drömmen om att flyga med fyrtaktare i mina flyg :cry: Ville bara säga att dyrt inte alltid behöver va bättre! Menade inte att sprida dålig reklam för dessa märken! Ville bara dela med mig av mina erfarenheter av fyrtaktare! Skall dock nämnas att jag så här i efterhand blivit lite fundersam på om bränslet kan havarit boven i dramat! Hur som hälst så bifogar jag en bild på soppan jag körde på....http://www.motorportalen.net/crap/pics/1100ef/bild153small.jpg Hoppas nån säger att bränslet va orsaken för då kanske jag en dag vågar mig på en gullsnurra igen! Nu har jag i allafall gått över till bensin och Roto 35 ;) Ser att ditt bränsle innehåller ricinolja. När min Sy91-fyrtakt var ny så var den svår att ställa in och väldigt opålitlig tomgång. Prova bränsle med enbart syntetisk olja och motorn fungerade perfekt sedan. Recinet sotade ner glödstiftet. Tycker fortfarande att det var lite konstigt med tanke på att det alltid var recin förr i bränslet. Så är det med min motor i alla fall. :)

Johnny
2007-10-21, 18:03
Hei.

Kjöpte en Magnum 52-2takt.
Hadde litt problemer med å få den til å gå i starten.
Efter to tanker og to nye tendstift gikk den perfekt.
Tendstift: Rossi nr.3.
Denne motoren står i en Bobcat med skyvende propell. APC 11-7.
Den gir Bobcaten en helsinke fart.
Den varver helt ut og motoren går perfekt.
Aldri hatt en motor som varver slikt.
Hadde en flyvning i dag og trekke på högre vinge blåste av.
http://www.rcflyg.se/album_pic.php?pic_id=1231

Mvh. Johnny.

ham
2008-08-23, 20:19
Det jag har fått erfara av asp magnum osv är att dom tappar komp efter ett tag + att en del är dåliga från start. En kompis till mig fick tag på en asp 70 ny å på den visade det sig att den hade på tok för lösa ventilfjädrar. Fixade det genom att lägga in oring under dom för å få dom lite mer hårda å vips så fick jag upp 2000 mer varv. En del är nog bra men man får nog kolla över dom lite mer extra än vanligt. Det är nog allt å som nog också har nämnts antar jag vill man ha dom täta i ventilerna kan man ju alltid byta ut toppen till OS:)

hakank
2008-08-24, 09:37
Nu vet jag inte om tvåtaktare räknas med i denna diskussion. För 100 år sedan. Näe 23 år sedan var det visst så köpte jag en begagnad modell med motor installerad, en OS 46:a och nån bokstavskombination (SF? Det var iaf en ABC motor). (Har den motorn kvar förresten). Det gick lätt att få igång den för det mesta men den var fan omöjlig att få att gå med mer än två-tre minuter i luften innan den stannade. Oavsett hur jag bar mig åt. (Och andra som kom med goda förslag också) Mitt nyinköpta begagnade kap började se mer och mer tilltuffsat ut utav alla nödlandningar och nåt måste ju göras. Dessutom var det ju jäkligt korta flygturer och allmänt obehagligt att nödlanda alltid. (Visserligen var jag van med segelflyg men det var lixom bättre glidtal)

Jag stolpade in på Norwegian modellers i Västerås på genomresa en solig dag. Hade sett ngn annons om modellmotorer i en tidning. (Fanns inte mycket till i-net på den tiden) Verkade hyffsat pris. (Kommer inte ihåg priserna dock) I kassan står en ung och jäkligt vacker TJEJ och frågar vad en yngre herre som jag behagar. Vad jag egentligen behagade tordes jag inte yppa utan klämde fram nått om en annons och nån motor. (Undrar om fantasierna var våtare på den tiden förresten..jaja..) Hade bokstavskombinationen kvar i huvudet trots att den trestaviga försökte bli undanknuffad av en annan som började med S och slutade på X så fick jag fram ASP och en 46:a

Tjejjen gick bort till nån monter innaför disken och kom tillbaka med TVÅ motorer (de andra två grejjorna var lixom fastvuxna på henne och förmodligen inte till salu)

En var standard, den jag hade tänkt köpa och en den andra en ASP 46 blackhead. Toppen var dessutom mycket riktigt svart, alltså cylindertoppen. Dock var den ju några hundringar dyrare.

Som ni redan listat ut så var det ju inget svårt at övertala mig om att köpa den dyrare...

Bortsett fråm min Spektrum DX6i så var det den bästa investeringen i hela min modellhistoria.

/Håkan