handdator

Visa fullständig version : Lipo frågasm3xrq
2007-11-10, 23:23
jag har en Liten fråga,

har en Apach apl 20-18T Motor med 8x6 propeller på...
Klarar min FlightPower 800mA 20 30 C acce av att driva den eller blir den överbelastad?

jag ahr lästa Specen på motorn och med den proppen som sitter på så ska den dra 21,4A tror jag det var,

har jag räknat rätt om jag?
0,8*30 = 24A

McRegor
2007-11-10, 23:44
Hej,
Beror helt på i vilken kärra du skall ha acken och hur du flyger. Korta, höga strömuttag klarar den antagligen men långa strömuttag i nivån 20--30C är det nog inte många ackar som klarar - oavsett spec. Och tänk på att ett genomsnittligt strömuttag på 10C innebär - teoretiskt - max 6 minuters flygtid - i praktiken kanske 5 minuter.
Sen måste du mäta - som många av oss upprepat många gånger när det gäller elflyg. Vad som står i en spec är inte mycket att lita på - det är alltid uppmätt under andra betingelser än ens egna.
Hälsningar
Roger

sm3xrq
2007-11-10, 23:53
jo jag vet.. det är mycket anant som spelar in i bilden oxå ... men i grova drag tänkte jag på .. för övrigt ska den i så fall sitta i planet i min avatar. en Speedster 400 i depron, även om det nu skulle funka så tror jag itne att vingarna skulle hålla :P

motorn som sitter i den nu får den att bete sej som en trainer ochd et var itne riktigt vad jag ville ha när jag byggde den. och eftersom jag ahr en motor som "skulle" passa liggande tänkte jag att jag kan ju iaf prova, men när jag började räkna så konstaterade jag att det skulle bli väldigt nätt med accen. därför frågade jag här om råd, men jag ror jag sturnar i hela iden att sätta den motorn påd en och går och köper en ny en istället som kanske lämpar sej lite bättre, för det går inte att äns trycka i en annan acce i kroppen :P

pgrts
2007-11-11, 08:16
Tjena.
Jag tror knappast att du får några problem med det batteriet till det planet. Om du drar ner en aning på propellern till 7*6 så minskar strömmen och jag gissar att du har en "projektil" i alla fall.
Jag har sett den typen av plan flyga brutalt med borstat och Gunterprop och har du bara ett vettigt KV på din borstlösa så ska du få en massa fart redan vid 10-15 A på ett 3-cells LiPo.
/Patrik

Palleman
2007-11-14, 05:01
jag har en Liten fråga,

har en Apach apl 20-18T Motor med 8x6 propeller på...
Klarar min FlightPower 800mA 20 30 C acce av att driva den eller blir den överbelastad?

jag ahr lästa Specen på motorn och med den proppen som sitter på så ska den dra 21,4A tror jag det var,

har jag räknat rätt om jag?
0,8*30 = 24A

Du är ju radioamatör för helskotta :D

bara att gräva fram tångamperemätaren och mäta dig fram till lämplig propp..

Accen klarar 16A kontinuerligt med viss marginal om det är lite kvalisort. Strömförbrukning brukar offtast anges under maximal belastning och när modellen kommer upp i fart så sjunker den, och strömmen.

Det viktigaste är nästan att accen klarar peakarna. och det gör den med drygt 2.5A

Vill du vara lite försiktig så gå ner till 7x6 propp... men som sagt mät dig helst fram :)

Jag hade provat, har än så länge bara eldat upp en acce på alla tokiga experiment.. :badgrin:

73 de SA7ATO

McRegor
2007-11-14, 06:36
Hej Palleman och alla andra,
Min åsikt är - som jag nämnde i mitt förra inlägg - att man skall ta dessa uppgifter om vad en acke tål "kontinuerligt" men några nypor salt. En 800-acke är en liten acke - att räkna på 20 -22 A kontinuerligt strömuttag innebär att man passerat gränsen som jag ser det.
Dessutom - med 30C uttag - alltså 24A - har du teoretiskt en flygtid på 2 min - troligen 1-1,5 min. Med 16 A har du likaså teoretiskt en flygtid på 3 minuter...trioligen 2-2,5 min - hur kul är det..:)
Dessutom vill jag nog reservera mig för Pallemans uttalande att kärran drar mindre ström i luften. Är det en snabb kärra med en närmast "kvadratisk" propp så är det inte alls säkert att så är fallet. Den kanske varvar ut betydligt mera i luften - jämför med t ex en pylonkärra - varvid det finns en stor sannolikhet att strömförbrukningen blir högre än vid statisk mätning. Att dessutom nyttja belastningsgränserna innebär att acken inte orkar hålla sin spänning under denna belastning vilket kan få till följd att cut-offen i reglaget kan slå till...
Ja, det är många "kan" men min åsikt är att man inte skall nyttja ytterlighetsgränserna på en LiPo - det kan tyvärr få mindre angenäma konsekvenser varav de minst allvarliga är de ekonomiska.
Hälsningar
Roger

sm3xrq
2007-11-14, 19:49
jag har en bästa lösningen av dem alla ... eftersom det är ett hemmabygge till plan så tar jag helt enkelt bara och viker en ny kropp till planet så att jag kan trycka i en större acke, då är problemet löst och jag kan stoppa i den motorn jag "vill" ha :D

jag menar det är bara att vika till depronflaket lite tejpa och lite lim såp e det klart.

men tack för alla synpunkter och jag är nog tvungen att hålla med McRegor i den här diskutionen .. som han säger, det blir ca 2 min effectiv flygtid. hur kul är det.

Palleman
2007-11-15, 16:17
Helt sant, hade inte en tanke på att räka flygtid :D