handdator

Visa fullständig version : Great Planes VS The World Models. Objekt: Extra 300SLelle
2007-11-12, 17:38
Nu har det hänt!! Tänka sig att jag har för första gången skaffat mej en ARF. Hade någon frågat mej för 5 år sedan så skulle jag nog troligen sagt nej, eftersom jag näst intill bara byggt modeller efter ritning eller byggsatser, men nu ska det i alla fall bli av. Fördelen med att bygga själv är att jag vet hur allt är fabricerat och råkar inte ut för några överraskningar, och så är det faktiskt väldigt inspirerande med att hitta på egna lösningar. Det negativa med att bygga byggsats/lösvirke är att det tar så avsevärt mycket längre tid att få modellen klar.

Hursomhelst, nu har jag hämtat hem ”ARF-kartongen”, en riktigt stor en. Måtten på den är 140x60x30 cm så den gick inte in i Volvon, vare sig på längden eller tvären, så det fick bli skåpbil istället. Inuti kartongen den ligger en Great Planes ARF Extra 300S 1/4-skala, kopia av Patty Wagstaff´s 300S.

Det här är som alla vet en ganska vanlig modell bland modellflygarna ute vid våra flygfält idag, så det är i egentlig mening ingen udda eller särskild ovanlig modell. Anledningen till att jag har valt att bygga en ARF är av flera skäl. Ett av dem är att jag på senare tid har fått problem med balsadamm och allergi av något slag, och så jag vet att dom flyger så himla bra, eftersom jag har haft en ”liten 300” (1700 mm) under många år och den flyger så enormt bra, och nu ville jag ha en 1/4-skala av den och en ny motor. Så tycker jag att modellen också ser riktigt läcker ut också. Det som skiljer sig lite på min modell mot andra är kanske det något annorlunda motorvalet.
Motorn till den är en Saito 300T, (Oj, nu blev det mycke 300 )ett riktigt kraftpaket på 50 ccm. Lite ovanligt kan tyckas men jag tycker att en så stor modell ska 4-takta, helst då med flera cylindrar. För min egen del tycker jag att det låter helt fel att ha en 2-taktare i den modellen, men det är en högst personlig åsikt. Inget om ont bensinare, men det är bara inte min grej, inte just nu aif.

Det blev också en annan orsak till att jag lägger ut bygget på RCFF:s sida. Jag var helt ovetandes om, och som uppdagades under hösten att Lars ”Thyger” Westin också bygger en Patty Wagstaff 300S men av fabrikat The World Models, och hans motorval är också en Saito 300T. Det var ju väldigt märkligt att vi satsat på samma modell och motor, så det ska bli väldigt intressant att se vilka skillnader som finns mellan dessa två modeller. Det är också tänkt att vi ska kunna visa upp dom samtidigt vid Södertälje MFD i Maj 2008! Kanske kan det bli 2 st i luften samtidigt, vem vet.

Efter uppackning och examinering av alla delar kan jag konstatera att det ser väldigt bra ut. En rejäl omgång med strykjärnet behövs för att sträcka ut klädseln ordentligt. Några små repor i plankningen lyser igenom men det är väl kanske sånt som man får räkna med. Tror inte att det kommer att synas när väl filmen väl är utsträckt. Kineserna är väl inte lika varsamma med delarna som vi är. Dom hanterar säkert mängder av delar varje dag så det är klart att dom inte får samma känsla för dom som den enskilde modellflygaren.

Till satsen följer mänger av tillbehör såsom linkar, stötstänger, och riktigt kraftiga roderok, skruvar i alla möjliga dimensioner och en 40-sidig byggbeskrivning och 2 stora dekalark. Det som verkligen imponerar är faktiskt den stora aluminiumspinner som följer med bygget. Det är faktiskt en riktigt godbit, och den glänser som ”sola i Karlstad”.
Det enda negativa som jag hitintills sett är den glasfibermatta som är tänkt att man ska skära ut gångjärn av, det såg inte särskilt seriöst ut. Den kanske man kan använda till typ 40-trainer eller liknande men absolut inte till en 1/4–skalakärra som dessutom ska kunna tävla i IMAA. Nu tänker jag förvisso inte göra det (så duktig blir jag aldrig) men riktiga gångjärn kommer jag i alla fall att montera in. Dom medskickade håller säkert men det ser inte bra ut i mina ögon. Byggtiden är nog heller inte så lång, Great planes säger att den är c:a 16 timmar, men jag/vi kommer inte att hafsa fram några resultat utan det får ta den tid det tar.
Det blir aif ingen provflygning förrän vårsolen visar sig.
Nu börjar monteringen.

Fortsättning följer.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02450.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02446.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02452.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02462.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02474.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02475.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02476.JPG

kenneth67
2007-11-12, 19:26
ahhhh ser stiligt ut å vilken snygg motor synd å täcka över med kåpan ! fast modellen blir ju så mycket snyggare då :) .... hmm stor ... jag håller mig ännu! på ca 150 cm spännvidd å tycker det är stort ! mera bilder under bygget !!!

Pekkala
2007-11-12, 19:39
Grattis till en fin flygmaskin!
Jag har en sådan GP wagstaff med en mvvs 45cc bensin!
några saker kom jag att tänka på direkt
Den har väldigt lätt för att bli baktung så använd endast ett servo till sidrodret och flytta fram det till cockpitt och annvänd vajer.
Den fina spinnern måste balanseras jag fick slipa bort mer än 10 gram,
ca 10 % av spinnervikten
Jag bytte ochså ut gångjärnen, läste om flera som tappade sidrodret,

/Christer

Lelle
2007-11-13, 07:30
Tack för dina synpunkter Christer.
Redan när jag packade upp den så såg jag att gångjärnen måste bytas ut,
vilket jag också gjort. Håller som bäst på med att montera dom i vingarna. Bilder kommer.

När det gäller spinnern blir jag nyfiken. Hur balanserade du den? Propellerbalanserare eller något annat. Tar med tacksamhet emot dina synpunkter under det fortsatta bygget

bokis
2007-11-13, 10:01
Grattis till ditt nya flygetyg! O välkommen till ARF klubben!
Gillar GP men som alla ARF:er så finns det svagheter o styrkor hos varje flygplan,nätet är en bra källa till detta men man ska läsa ALLT med kritiska ögon..En del har fått oförtjänt mycket stryk när de har blivit ihopsatta eller flygna på ett galet sätt (det är sällan man är tillräckligt självkritisk)men är man uppmärksam o lite erfaren så brukar man kunna sålla bort det oväsentliga..
Din setup verkar strålande,ska bli kul o se vad du tycker om din första ARF!

Pekkala
2007-11-13, 20:47
Har för mig att jag balanserade med en sådan balanserare som har två konor men att jag använde en längre centrumpinne,
Här är en matnyttig länk, lite lång kanske men det mesta om patty står där
http://www.rcuniverse.com/forum/m_1027454/anchors_1027454/mpage_1/key_patty%252Cwagstaff/anchor/tm.htm#1027454

Christer

taygher
2007-11-15, 09:39
Hej Lennart,
Jag blev inspirerad av Dina snygga bilder på Extran direkt plockad ur lådan och tänkte att jag inte skall vara sämre..
Nu har jag tyvärr inte alls lika stort hobbyrum och det fanns inte en chans att få plats med allt på ett bord för allmän beskådan. (Jag fick inte ta vardagsrumsbordet eller dubbelsängen i anspråk heller, konstigt nog.. ;) )

Det fick bli att fota merparten av innehållet i min låda på golvet i hobbyrummet. Lite svagt ljus gör att skärpan blev sådär. Insåg att jag inte skulle få plats med alla delar ändå (den är stor!) så jag plockade på fena/roder och stabbhalvor. Mycket för att inspirera mig själv att komma igång med bygget. Jag ser fram emot att få se lite tips på gångjärnsmontage, det följer med metallgångjärn som World Models tycker att man skall montera istället för mylarbitarna som tydligen varit standard från början. Säkert en bra idé!

Ha det så kul i hobbyrummet!

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraParts1.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraParts2.jpg
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraParts3.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraParts4.JPG

Lelle
2007-11-15, 15:22
Hej Lars.
Vad kul att du också har kommit igång. Jag har ju sett din motorkåpa så jag vet vilken fin modell du köpt in dej på.
Jag har precis fått in gångjärnen i den första vingen, så här kommer min rapport och lite bilder.

Montera gångjärn i vingarna.

Nu är det dags att montera in gångjärnen i vingarna. Som jag skrev i förra inlägget så valde jag att byta ut det medföljande glasfiberarket mot ”vanliga” gångjärn. Jag har valt att sätt dit Kavans stora. Har använt dom tidigare så jag vet att dom funkar bra.
Dags att ta fram verktygen och förstora hålen så att dom nya passar. Nu kom första överraskningen! Blocket eller möjligen listen som gångjärnen ska sitta monterade i är endast 12 mm grov!! så det blev hål rakt igenom när jag stack in verktyget. Det var väl iof ingen större katastrof men det kunde väl ha varit lite grövre. Nu räknar väl Kineserna inte med att kunderna ska byta ut dom medskickade glasfiberremsorna så därför är väl listen inte grövre. Det jag får göra är att borra ett par extra hål i gångjärnet för att få in mera lim, och så kapade jag av dom till 15 mm.

Nu var det bara att fortsätta med dom andra 9 urfasningarna. Jo det är 5 st gångjärn i vingen så det håller nog gott & väl. Jag har också alltid limmat mina gångjärn med Epoxy och tänker göra det den här gången också, och då använder jag 24-timmars eftersom jag då får väldigt lång monterings- och justeringstid. Det är gott & väl över 1 timma innan det börjar att hända något med epoxyn.

Alla har vi väl förbannat oss själva när man da´n efter att ha limmat något roder upptäcker att också gångjärnen är fastlimmade. Det blir ett evinnerligt skrapande med hobbykniven för att få loss dom. Visst känns det här igen för en del av oss.

Jag har ett litet knep som jag brukar använda mej av för att motverka fastlimmade gångjärn. Eftersom jag inte vill att axeln ska bli fastlimmad så brukar jag olja in den, och det gör jag med vanlig trögflytande olja. Jag använder en liten pensel och för på oljan med, då är det lätt att det inte blir för mycket. Det går bra att använda symaskinolja också bra men jag tycker att den är lite för tunn och rinner lätt ut på limytorna, och då tar inte limmet, och det är där vi har själva poängen. Inoljade ytor går ej att limma, epoxin tar helt enkelt inte där.
När det är klart klipper jag till en bit maskeringstape, lika bred som gångjärnen och sticker ner den c:a 2 mm i urfasningen. En på var sida om urfasningen. Tejpen får sitta hela tiden som jag limmar.

Jag brukar normalt använda en limspruta för att föra in lim i urfasningen, då får jag bättre kontroll på hur mycket som jag trycker in.
Blandningen av limmet gör jag då direkt i sprutan. Så trycker jag in lite lim i urfasningen, och skjuter in gångjärnet. När gångjärnet nästan sitter på plats och har 2-3 mm kvar att skjuta in, tar jag bort maskeringstapen. Det ev lim som finns där följer nu med maskeringstapen upp och det finns sällan något lim kvar där axeln ska sitta. Finns det något kvar så ordnar oljan den saken. Garanterat att gångjärnen fungerar när det torkat.
Så återstår bara att göra ren sprutan med t-sprit. Jag drar en ståltråd genom pipen flera gånger så att den blir riktigt ren. Så är den klar att använda igen. Nu är det bara att fortsätta med nästa vinge.

Fortsättning följer
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02485.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02490.JPG
På med strykjärnet.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02492.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02496.JPG
Glasfibermattan och Kavans gångjärn.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02498.JPG
Ett gångjärn på plats, 4 kvar.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02508.JPG
Alla 5 på plats.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02510.JPG
Modifiering gångjärn.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02511.JPG
Urfasning
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02502.JPG
Preparering urfasning.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02512.JPG
Limsprutan.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02513.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02516.JPG
Fyllning lim.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02518.JPG
Fyllning håligheter i gångjärnet
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02509.JPG
Första vingen klar.

taygher
2007-11-16, 07:46
Tjusigt, Lennart! Tack för tipset. Jag har använt olja tidigare när jag limmat pinn-gångjärn så det hade jag koll på. Smart att tejpa så att det inte hamnar epoxy överallt runt gångjärnen, den idén snor jag rakt av! 8)

Att blanda limmet i en spruta verkar också smidigt men jag kommer att använda 30min epoxy så det blir nog att peta in lim så gott det går i spåren med tunn pianotråd eller dylikt. Planen är att rugga upp ytan på metall-gångjärnen lite och sedan stryka på ett väldigt tunnt lager lim på dem bara så det finns lite i håligheterna innan jag skjuter in dem i spåren.

Återkommer med mer bilder när jag har kommit lite längre med bygget.

bokis
2007-11-16, 08:48
Ahh! Tackar för bilderna! Säger mer än tusen ord,mycket bra förklarat..
Hoppas på mera av den varan! :D

Lelle
2007-11-16, 18:10
Bokis.
Jodå, det kommer mera. Har just gjort färdig den andra vinghalvan, så nu ska jag nog börja med stabbe & fena. Det kommer bilder & kommentarer i nästa vecka.

Lars.
Tror att du skulle behöva använda en långsammare lim. 30-minuters börjar som du vet att redan bli segt efter 7-8 minuter. Hinner du då?.
Hasta inte, det tar längre tid än du tror att fylla i alla håligheter i gångjärnen.

Ha dé

Lelle
2007-11-22, 14:29
Montering vingar.

I förra inlägget så nämnde jag att det var fena & stabbe som skulle monteras i nästa steg. Nu blir det inte så, därför att vingarna måste sitta på plats först så att jag har något att mäta stabben mot.

Det första som ska göras är att limma dit dom 4 anti-rotationsstyrningarna i vinghalvorna. Dom är tillverkade av nylon och ska epoxylimmas. Nu vet jag att det är lite lurigt att limma nylon så jag tänkte först att ta vanlig rödbok istället. När jag kikat lite närmare på dom så såg jag att det fanns urfasningar i styrningen och då var det ju inga problem längre med limningen.

( Dom gröna handskarna som syns på en av bilderna är sk ”Nitrilgummihandskar” som Anders Hörding från STF rekommenderade när vi modellbyggare jobbar med epoxy. Läs gärna hans kommentar på min fråga till STF under tråden ”Allmänt & Tips/Balsadamm”, om du redan inte har läst den.
Jag var till arbetarboden i måndags och köpte en hel kartong, 100 par, så nu ska det väl räcka för lång tid framöver. )


Så fram med vingarna och passa in styrningarna, men här blev det stopp. Dom förborrade hålen var bara 7 mm och styrningen var 8 mm! Det var bara att ta fram en 8 mm borr och borra upp hålen för hand. Så var det bara att fylla hålen och urfasningarna med lim och låta torka innan nästa moment tar vid.
Jag limmade båda vinghalvor samtidigt.

Nu ska vingen passas in i antirotationshålen på kroppssidorna. Här har jag förberett kroppen med att skära ut öppningarna för servosladdar, vingsfastsättning och vingstyrningarna.
Först nu så skjuter jag in aluminiunröret genom kroppen, och sedan skall vingen i sin tur skall skjutas in i röret.
Här blev det stopp igen. Inte f*n passade styrningarna här heller. Det kan tyckas ganska märkligt att Kineserna inte kan förborra så att hålen stämmer med styrningarna, det borde väl inte vara så svårt! Det blev till att ta fram dremeln igen tills dom passade.

Nu gör jag min andra upptäckt på felaktigheter. När jag mäter vingen med min vinkelmätare så är den högra vinghalvan –3/4° i förhållande till den vänstra vinghalvan. Nu kanske det inte har så där jättestor betydelse för min egen del men för en duktig teknikflygare så skulle det nog märkas. Förbannat dåligt!!! Jag ska påpeka det här för GP, och se vad jag får för svar, om jag får något.
Nu var det bara att fila ut rätt vinkel på den högra kroppssidan och sedan limma in två nya styrningar på insidan av kroppen. Egentligen ingen katastrof eftersom tapparna sticker in så pass mycket att dom greppar den nya styrningen. Jag limmade också in extra styrningar på den vänstra vinghalvan.

Nu ska, om allt fungerar även dom medföljande vingbultarna passa. Tror ni att dom passade? Rätt gissat! Naturligtvis inte, det blev lite modifiering i hålen även här, men till slut så passade dom. Nu tänker jag faktiskt byta ut nylonskruvarna mot insex-bultar eftersom det blir ganska trångt att skruva fast vingarna med en vanlig skruvmejsel då nylonbultarna har spår för spårskruvmejsel. Lättare ned en insex-nyckel som dessutom är vinklad 90°.

OK, nu är vingarna klara.

Christer. Hade du dålig passform på din GP Wagstaff Extra också?


Tips.
På bilderna ser ni den anfallsvinkelmätare som jag använder. Den är hemgjord och jag har haft den väldigt länge och fungerar alldeles utmärkt, och den är dessutom busenkel att göra och kostar i princip ingenting. Jag har gjort den av spillbitar som jag hade i skräplådan. Tror att man kan fabricera den på 10 minuter. Det finns ingen anledning att köpa dyra mätare med ”fina namnet” för 5-600 för den här fungerar precis lika bra och med samma teknik, Newtons lag.
Om det är någon som vill se hur den är tillverkad, så låt mej veta,(skicka PM) då kan jag lägga några förklarande bilder, eller e-maila direkt till dej som vill se.

Jag använder också en expander av en gammal minitving när jag limmar invändigt och i trånga utrymmen för att kunna spänna fast den del som ska limmas fast. Tänk bara på att om ni gör på samma sätt som jag att ni inte spänner för hårt, för man får en ohyggligt stor kraft och kan lätt spräcka upp limningar i en kropp.


Fortsättning följer.http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02519.JPG
Alla bultar & styrningar.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02523.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02524.JPG
Här ska styrningen sitta.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02533.JPG
Styrningen i närbild.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02526.JPG
Fram med borr & Dremel.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02544.JPG
Dags att limma.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02534.JPG
Kroppen färdig för montering av vinge.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02536.JPG
In med aluminiumröret.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02537.JPG
Färdig och inpassad.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02547.JPG
Vinkelmätning av vänstra vinghalvan. 0°.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02549.JPG
Vinkelmätning höger vinghalva. -3/4°.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02551.JPG
Tillverka nya styrningar.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02563.JPG
Förstärk kanten med CA-lim

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02558.JPG
Styrningen inpassad.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02562.JPG
Olja in tappen.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02559.JPG
Fixerad & spänd. Tappen måste sitta i under hela härdningen annas glider den ur läge!http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02565.JPG
Här var det trångt.

Kommer mera i nästa rapport.

Ha dé

taygher
2007-11-23, 09:27
Hej Lennart!

Vilket oflyt med Din modell, trist när grejorna inte passar som de ska.
Jag plockade ihop min kärra direkt när jag fick hem den för att se hur det skulle bli och alla styrpinnar på ving- och stabbhalvor passade fint.

Det är inte lika komplex montering av vingarna på min kärra, enbart ett stort alurör och en styrpinne där bak på varja vinghalva som trycks in i en mässingsbussning i kroppen. Vinghalvorna säkras med M3-skruv som skruvas genom vingen in i aluröret (längst ut) på varje vinghalva. Återstår att se om allt sitter kvar sedan när man drar på med Saito 300:an.. 8)

Tur att Du är så grym på att bygga, Du löser ju alla ev. problem busenkelt! Härliga byggbilder och värdefulla byggtips!
Jag har inte gjort mer med min kärra, har lite hektiskt på jobbet så här i slutet av året. Härligt nog blir det 12 dagar ledigt i jul, då skall det bli bygga av!

Vi hörs!

Lelle
2007-11-23, 18:58
Hej Lars.
Jag ska med spänning vänta på dina bilder från ditt bygge. Vet att det kan vara trist med mycket jobb, men det finns ju en ljusning i det också.
Du får ju mera peng till din hobby att sätta sprätt på, eller hur.

Ha dé

mds
2007-11-27, 22:27
Hej lelle vilken vinkel mäter du med den hemgjorda vinkelmätaren.
mvh m

Lelle
2007-11-28, 07:09
Hej MDS.
Jag mäter stabbe & vingar. Ej heliblad!

Vill du ha den så skicka din e.mailadress till mej på PM.

Lelle
2007-12-08, 10:28
Montering stabbe.

Det här ska inte vara några större svårigheter. Nu var ju vingarna färdiga vilket behövdes för att kunna kryssmäta stabben mot dom. Det första jag fick göra var att skala av klädseln så att jag kom ner till balsaplankningen så att det fanns något att limma emot. (Ni kommer väl kanske ihåg olyckan där man hade limmat en stabbe efter att ha målat den! Då var det bara färgen som var ”limmet”. Den lossnade såklart, ruggigt när okunningheten får råda!)
Nu tyckte jag nog att limytan var lite väl liten så jag limmade in 3 st tvärgående lister i underkant för att på så vis öka den. Kroppssidorna var dock 4mm på varje sida så det håller säkert men eftersom det inte blir en helt tät fog så gjorde jag den här förstärkningen.

Jag kan nog också tycka att konstruktionen var lite knepig. Inte så att det var något fel i utförandet, utan sättet på att limma fast den. Inpassningen var ju inte sådär alldeles 100, så blev det ju ett mindre glapp i infästningen. Jag brukar, när jag bygger mina egna ”pinnabyggen” alltid kunna limma stabben i underkant först för att sedan bygga fenan på den redan fastlimmade stabben. Då blir det blir en alldeles tät och stark fog. GP borde ha gjort den här monteringen redan på fabriken, eftersom stabben ändå består av 3 delar.
Jag vet att på andra ARF-modeller så behöver man bara skruva ihop stabbhalvorna och behöver överhuvudtaget inte göra några limningar. Infästningen är redan föredömligt gjord på fabrik.

Kryssmätningen är ett kapitel för sig. Det här måste vara helt klart innan jag ger mej på att limma stabben. Att kryssmäta stabben i förhållande till kroppen stöter ju inte på några egentliga svårigheter. Tryck fast en kraftig byggnål i centrum på kroppen och så långt fram som det bara är möjligt. Ta fram måttbandet och mät från byggnålen till stabbens utsida. Det här måttet måste vara absolut lika på båda sidor, då är den OK.

Att mäta in stabbens horisontallinje kan vara lite knepigare. Det behövs ju på den här modellen eftersom byggaren själv får göra stabbinfästningen.
I instruktionen står det att byggaren ska ställa sig en bit bakom flygplanet och flukta in linjen mot vingen. Det här är kan ju bli väldigt fel för dom som inte har så bra syn, eller den som ev kan ha brytningsfel. Så med min halvdåliga syn så använder jag mej av en egen teknik.

Jag tar en björntråd och fäster den på vingens översida, c:a 3cm in på vingen (lika på båda sidor) Sen riggar jag upp flygplanet så att jag kan fästa en regel, typ 2”x2” eller likn som jag förankrar ordentligt, c:a ½ - 1 meter bakom kroppen. Nu fäster jag tråden i en ögla på regeln och tillbaka till andra vinghalvan. Nu justerar jag flygplanet så att trådarna går c:a 1-2 cm in över stabben, mätt från ytterkant, sedan höjer jag planet så att avståndet från stabbens översida till tråden är ca 5-10 mm. När det är lika på båda sidor så har du en perfekt stabbe i förhållande till vingen. OBS tråden måsta vara ordentligt sträckt.
Ni som har modeller med färdigbyggd stabbinfästning slipper ju det här.


När alla mått stämmer så är det då äntligen dags att limma. Nu gäller det att få på lim på alla limytor och sedan skjuta in stabben. Det här är lite knepigt eftersom limstängarna gärna följer med ut på andra sidan.
När stabben är på plats så gäller det att föra på mera lim på båda sidor genom att skjuta den i sidled, och sedan tillbaka. Ta bort överflödigt lim med t-sprit.

Nu ska du åter igen mäta in stabben, både kryss- och horisontallinje. Flygplanet är ju redan i rätt läge så här behövs endast några små justeringar för att få stabben i rätt läge igen. När alla mätningar är klara så låter jag modellen stå. JAG RÖR DEN INTE! Limmet härdar på c:a 12 timmar men får full styrka först efter 24 timmar.
Jag använder ett 24-timmars epoxylim för det behövs lite tid att få allt rätt. Det blir heller aldrig stressigt med ett så långsamt lim, eftersom jag har så god tid på mej innan limmet börjar att härda.

Den här mättekniken som jag redogjorde för är kanske lite svårt att förstå utan ritning, så därför har jag ritat upp den med några enkla skisser i slutet på bildserien så ser ni hur det ska vara. Fråga gärna annars.

Nu finns det ju naturligtvis flera sätt att mäta in horisontallinjen. Ett annat sätt är om du har du ett rum med lite möbler, då kan du alltid göra den på golvet. Nu tycker jag dock att det är lättare när jag får jobba i normal bordshöjd.

Hur jag monterar gångjärn har jag redan visat i ett annat inlägg, så det hoppar jag över.


Nu börjar det roliga med motor- och servomontering. Få se nu när jag hinner att bli klar med nästa inlägg. Kanske kommer den inte förrän i januari, för nu börjar julstöket.
Då har förhoppningsvis Lars Westin också kommit igång med sitt bygge. Vet att det kommer att bli flera intressanta inlägg från Tranås. Då kanske den här tråden får göra skäl för sitt namn. ”Great Planes VS The World Models”.
Det är meningen att vi i slutänden ska jämföra dessa två ARF-modeller. Ska bli spännande att se för- och nackdelar.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02607.JPG
Stabbens 3 delar

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02567.JPG
Förstärkningen

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02606.JPG
Märkning för borttagning av klädsel

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02610.JPG
Klädseln bortskuren.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02604.JPG
Kryssmätningen

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02605.JPG
Mitt kryssmätningsmått 124,3

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02613.JPG
Efter limning
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02615.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02619.JPG
Klart

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/x-mätning_1.JPG
Skiss horisontalmätning

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/x-mätning_2.JPG
Skiss horisontalmätning


GOD JUL PÅ ER ALLA

colsson
2007-12-08, 10:42
Fantastiskt fin kärra! Motorn är ju en läckerbit!!

flygaren_93
2007-12-08, 10:59
Med så fin byggdagbok tar det väl lika lång tid att bygga som det tar med att ta blider och skirva inlägg.

Skulle vilja bygg något stort och fint plan nu.

Alex

taygher
2007-12-08, 17:50
Ser mycket bra ut, Lennart! PDT_Armataz_02_02
Nyttigt att se alla fina byggtips från en som byggt en hel del..
Det finns detaljer som skiljer sig åt på våra ARF:er rent konstruktionsmässigt, det kommer Du att se när jag kommer igång med mitt bygge inom kort.

Vi hörs!

Lelle
2007-12-08, 18:44
Med så fin byggdagbok tar det väl lika lång tid att bygga som det tar med att ta blider och skirva inlägg.

Skulle vilja bygg något stort och fint plan nu.

Alex

Hej Flygaren.
Nejdå, det tar inte så lång tid att författa det här. Jag har bara lite "skrivklåda" ibland.
Om jag inte har fel så blir det nog en del långa inlägg från Tranås också, eller hur Lars.

kenneth67
2007-12-08, 21:36
1! en riktigt fin kärra ... å sliga byggbilder
2! den absolut bäst bygg tråden jag följt sedan jag började titta in här ! följer med till slutet !

Lelle
2007-12-09, 18:49
Kenneth67 !
Det är alltid uppmuntrande att få trevliga inlägg på ett bygge. Nu är det här egentligen ett ganska lätt bygge eftersom allt är ”färdigt”.

Det här är ju min första ARF och då vill jag granska den så kritiskt som möjligt, ta mycket bilder och skriva hur jag gjort, samt att dela med mej av mina erfarenheter och ge lite byggtips som jag lärt mej genom åren. Kanske finns det någon som funderar på att skaffa en liknande modell och då kan förhoppningsvis den här byggtråden vara en hjälp på vägen.
Nu måste jag trots allt lägga undan den ett tag eftersom julen står för dörren med allt vad det innebär. Bygget fortsätter efter jul med mera text & bilder.

En helt annan grej. Som ni sett så är texten väldigt bred. Jag har idag fått besked från Glawe att det fn inget är man kan göra något åt. Vi får finna oss i att läsa på tvären. Kanske det kan bli ändring på det så småningom, så håll ut.

GOD JUL

kenneth67
2007-12-09, 20:24
det är toppen att någon "desikerar" en arf då det tydligen behöver förstärkas å limmas om på diverse ställen! å helt kul iaf å följa en så djupgående byggtråd !

Lelle
2007-12-31, 14:39
Motormontering.
Sådär ja, nu är jul för den här gången, och vi har ett nytt år om några timmar. Dags att fortsätta med bygget.
Jag läste med förskräckelse Bosse Gårdstads artikel om dåligt hopsatta ARF:er, där flera av er har kommenterat den av egna upplevda erfarenheter med avbrutna vingar & stabbar. Det är inte utan att man blir lite betänksam om kvliteérna på vissa ARF:er. Jag har också försökt att se om det finns några liknande brister i mina infästningar men det är inte lätt att se under klädseln, så det är bara att hoppas att det sitter fast. Jag fick ju också rådet från Bokis, bland dom första inläggen, att jag skulle bygga den med kritiska ögon. Det har jag också försökt att göra.

Nu var det iaf dags att börja med motormonteringen. Det första jag ska göra enl. instruktionen var att förstärka motorspantet. Det skulle ske med att först borra 3 st 3,2mm (popnitsborr) hål på ovan- och undersida av spantet och sedan 2 st på höger och väster sida. I borrhålen skulle sedan den medföljande rundstaven kapas till 10 st 16 mm långa pluggar som limmades in som förstärkning. Det här blir riktigt starkt. Jag har använt mej av metoden många gånger tidigare.

Det här med att borra rakt i motorspantet som bra var 6mm, kan vara lite klurigt. Ni vet att det är ganska lätt att borra snett med en handborrmaskin, dremel eller skruvdragare som jag använder, och det är himla lätt gjort att man får se borren komma ut i sidan. Jag använder mej här av en enkel metod för att lösa det.
Jag gjorde en borrmall med dom mått som gällde för att borra i spantet. c/c 3mm och c/c 19mm mellan borrhålen. Tog en liten trälist 21x34mm och gjorde borrningarna i pelarborrmaskinen och fick på så sätt en rak borrning. Skruvade fast en liten plywoodbit från skräplådan och vips så har jag en perfekt borrmall. Bara att sätta an mallen mot motorspantet sätta in borren i styrningen och borra. Det här blir faktiskt rakt och ingen borr som kommer ut i sidan, och dessutom väldigt enkel att göra.

Nästa moment var att göra en mall för motorn. Måtten finns angivna i motorinstruktionen. Tyvärr fanns det inte någon mall i naturlig skala medskickad så det blev till att göra en. Nu var det inte det så märkvärdigt, jag använde bara ett grovt papper som mall.
Motorriktningen var ju redan gjord från fabrik så det behövde jag inte bry mej om. Det här hade jag inte riktigt kläm på, men jag fick hjälp av er via frågespalten. (Tack för tipset till alla som svarade.) En liten detalj som var kanon att använda var att kryssmärket på spantet var gjord så att om jag provade in motorn mitt i krysset, så kom den att vara rätt i centrum på motorkåpan. Fiffigt. Kanske är det så på andra ARF:er också.
Så när första inprovningen var klar så var det bara att borra och sedan sätta in dom medföljande islagsmuttrarna. Jag satte lite lim på dom först.

Nu börjar det se riktigt skapligt ut. Provade in motorn, och den satt perfekt. Skruvade på avgasrören av flexslang i metall och kunde konstatera att det inte fanns någonstans att fästa avgasfästet. Bara ett göra ett nytt. Ni kan se på bilderna hur jag gjorde.
Ett litet tips: Om du ska limma något, i det här fallet listen för avgasfästet, och det inte finns något att spänna emot med tex en tving eller mothåll så brukar jag borra några hål i det som ska fästas, limma och skruva fast under limningen. När limmet torkat så borrar jag nya hål och limmar in en plugg av rundstav, precis som jag gjorde på motorspantet och även sedermera på fästena till motorkåpan.

Nu ska linken till trotteln monteras. Kunde se att det skulle bli en alldeles för stor brytning, c:a 45°, mellan främre spantet och trottelarmen för att det skulle bli riktigt bra. Nu hade det nog funkat ändå men jag gjorde iaf en avväxling och slapp dom extra krökarna på linksången. Anledningen till att det blir så här är att förgasaren sitter nästan mitt i centrum på baklocket och så kommer dessutom tanken och tar utrymme alldeles bakom. Ni kan se på bilderna hur jag gjort, och det här tekniken har jag använt mej av tidigare och vet att det funkar. Det är ju heller inga stora krafter som överförs och det blir dessutom relativt raka överföringar.

Nu ska den medföljande tanken göras i ordning för montage. Till tanken (c:a 0,7 lit) följer en monteringssats av rör och klunk. Nu är det nog så att min kamrat Saito 300T är en ganska törstig kompis, så att det behövs en ganska stor invändig slangarea för att den inte ska storkna av ”soppatorsk” vid fullgas. Klunken var borrad med endast l.8mm så den borrade jag upp till 3mmm. Dom medföljande rören åkte ner i skrotlådan för dom hade också ett inv mått på l.8 mm. Dom gick heller inte att göra krökar med bibehållen invändig area. Monterade in mässingsrör med inv diameter på 3 mm till förgasaren och 2mm för avgastryck och påfyllning så nu ska nog min vän få tillräckigt att dricka.

Några av bilderna är tyvärr lite suddiga och det beror på att jag hade ställt in kameran felaktigt. Ni får ha överseende med det.

Nästa inlägg handlar om montering av motorkåpan.

Ha dé


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02628.JPG
Borrmall för pluggarna.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02630.JPG
Här har jag lagt an mallen. Bara att borra

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02634.JPG
Pluggarna limmade.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02637.1.JPG
Pluggarna nerslipare

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02637.JPG
Borrmall för motorn.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02638.JPG
Borrat & klart. islagsmuttrarna på plats.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02640.1.JPG
Brickorna på plats.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02640.JPG
Motorn på plats.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02641.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02642.JPG
Avgaspiporna.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02646.JPG
Avgasfästet.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02647.JPG
Här ska fästet sitta.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02648.JPG
Bock för avgasfäste med pluggar inlimmade.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02650.JPG
Pluggarna nerslipade.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02653.JPG
Så här blev det.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02660.JPG
Fäste för gaslinkage.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02662.JPG
Gaslinkaget.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02663.JPG
Så här ser det ut på insidan av motorspantet.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02664.JPG
Linkaget på plats.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02666.JPG
Fästet för linkage sett från utsidan av motorspantet.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02667.JPG
Så var det klart.

Lelle
2008-01-04, 17:45
Fortsättning med motorkåpan till GP EXTRA 300S.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02651.JPG
Nu ska motorkåpan passas in. Det som först måste göras är att limma fast dom 5
medföljande (som sedermera skulle bli 7) små träklossar som skulle fungera som
säte för skruvarna som ska hålla kåpan på plats. Innan jag limmade fast klossarna
så slipade jag bort skyddsfärgen på spantet där klossarna skulle limmas fast, för
att få en trären yta att limma mot. Det var svårt att avgöra om det var epoxy eller
någon annan typ av bränsleskyddsfärg men bortslipat blev det. (Oftast brukar jag
passa in kåpor och skruva dom direkt i motorspantet. Nu var brandväggen bara 4 mm
så det tyckte jag var lite för tunt för att kunna sikta rätt på så det fick bli
GP:s egen konstruktion.
Borrade först 2 st hål i varje kloss innan jag passade in dom mot motorspantet. Så
var det bara att limma och skruva fast klossarna.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02655.JPG
När limmet härdat så skruvade jag ut skruvarna som höll klossarna på plats och
borrade jag upp hålen ytterligare till 3,2 mm och limmade in pluggar i hålen.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02657.JPG
Slipade sedan bort överskottet på pluggarna. Det här blir superstarkt vilket kan
behövas för det blir säkert lite vibrationer på spantet som ev skulle kunna få
klossarna att lossna annars.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02668.JPG
Nu ska klossarna borras med 2mm hål för skruvarna som ska hålla kåpan.http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02669.1.JPG

Efter att det är gjort så klippte jag ut 5 st pappersremsor och tejpade fast dom på
kroppen bakom kåpan och den andra änden direkt över klossarnas hål, märkte upp
remsorna där hålen var borrade. (Det gamla vanliga sättet).

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02669.2.JPG
Jag var noga med att remsorna inte glider så jag tejpade varje remsa på två
ställen.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02669.3.JPG
Enl instruktionen så ska det finnas ett mellanrum på 3mm mellan medbringaren på
motorn och kåpan. Jag sågade ut en 3 mm balsaring som var lika stor som
medbringaren, sedan satte jag fast den med dubbelhäftande tape.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02670.JPG
Innanför motorkåpan yxade jag till två st små träbitar som passade bakom
luftintagen så att jag kunde dra fast medbringaren med två små mintvingar så att
luftintagen inte skulle skadas. Så var det bara att trä på medbringare och kåpa på
motoraxeln och dra fast den lite löst. Nu var kåpan centrerad.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02673.JPG
Bara att vika ut pappersremsorna över kåpan och borra genom märkningarna. Har jag
märkt rätt så hamnar borren direkt i det förborrade hålet i klossen. Nu är det
bara att ta bort kåpan och skuva in skruvarna och ut med dom igen. Förstärkte sedan
skruvhålen med ca-lim. Märkte också ut hål till förlängningen för bränslenålen och
choke.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02676.JPG
Nu skulle urtaget för avgasrören passas in. Bara att göra på samma sätt som hålen
till klossarna. Klippa ut en större pappremsa och prova in avgasrören och måtta av
på kåpan.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02701.JPG
På med halvmasken och gå ut utanför garaget och slipa upp det markerade urtaget
med demeln. Viktig att ha på andningsskydd när man slipar epoxi & glasfiber, det är
inte så hälsosamt att få in i lungorna. När det var klart så gjorde jag dom två
kvarvarande klossarna till kåpan. Jag ville att det skulle bli så stadigt som
möjligt där urtagen gjordes. En annan sak som jag lärt mej är att alltid göra
rundade hörn. Gör man hörnen vinkelräta kan dom lätt spricka upp av vibrationer.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02702.JPG
Inpassning utan motor.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02703.JPG
Nu är både motor och avgasrör på plats samt även dom 2 extra klossarna.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02704.JPG
Sedd från sidan. Avgasrören sticker ut undertill.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02707.JPG
Efter att detta var klart så limmade jag igen alla hål i motorspantet. Jag vill ju
inte få in olja och metanolstänk i radioutrymmet.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02708.JPG
Jag limmade alla sidor med 2mm balsa utom den överersta. Den skruvade jag fast med
2mm plywood ifall att jag skulle behöva komma in i utrymmet utan att bryta sönder
någon sida.
Jag har sett på andra inlägg här på forumet att det finns stora öppningar på andra
ARF:er också. Hur gör ni, limmar ni igen dom eller låter ni dom vara öppna ??

Det som nu återstår är att bränsleskydda alltsamman igen. Jag använder med av en
gammal metod av vanligt golvlack för furugolv. Den står emot både metanol och
nitro. Ett annat sätt är att blanda till en sats epoxy och sedan späda ut den med
t-sprit så att den får en tunnare konsistens, och sedan är det bara att pensla på.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02706.JPG
Nu är det bara propellern som saknas. Ser rätt bra ut tycker jag.

Klart.

Nästa inlägg monterar jag landningställ och hjulkåpor.


Ha dé

DaEk
2008-01-04, 18:34
hej!

Jäklar vad fin modell och bra förklaringar på alla moment.

Kul med metanolmotor i den också. Gissar på att det kommer bli rätt gött ljud från denna 8)

Lelle
2008-01-05, 07:15
Hej David.

Kul att du gillar bygget. Jodå det är gött ljud i motorn och det är riktigt bra drag
i den så det kommer nog att räcka till. Skulle tro att den gör vertikalen på ¾ gas

Anledningen till att jag skriver så ingående om bygget är att det är min första ARF,
(du kanske har läst hela tråden) och jag ville granska den så ingående som möjligt,
och det kan ju tänkas att det finns någon modellflygare som funderar på att skaffa en
ARF och då kanske det här bygget kan vara en hjälp på vägen för att visa vad man kan
förvänta sig. Nu ska i rimlighetens namn erkännas att det kan skilja ganska mycket
mellan olika fabrikanter.

Ha dé

taygher
2008-01-07, 12:13
Hej Lennart,

Nu har jag äntligen kommit igång, första skevrodret är limmat!
Som jag kanske berättade innan har TWM haft vänligheten att skicka med riktiga gångjärn i metall och poängterar i beskrivningen att man skall byta ut CA-gångjärnen mot dessa. Jag hör vad de säger..

Började med höger skevroder, karvade ur uttagen något för att försänka de lite kralligare gångjärnen. Utan detta blir luftspalten mellan roderyta och vinge alldeles för stor. Sedan ruggar jag upp ytan på gångjärnen med ett lite grövre sandpapper för att limmet skall bita bättre.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Hinge01.JPG

Gjorde en mycket enkel hållare till roderytan genom att skära ett spår i en frigolitskiva. På så sätt blev det lättare att peta i 30-min epoxi med hjälp av en knappnål. Smetade i lite epoxi i hålen längst ut på gångjärnen innan jag stoppade dem på plats.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Hinge02.JPG

Satte dit en tejpbit på varje sida av varje gångjärn för säkerhets skull, över den del av axeln som sticker ut. På så sätt kan inte gångjärnet lyfta sig ur läge ifall det vinklar ner sig innan epoxin stelnar.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Hinge03.JPG

Kapade sedan upp ett större spår i frigoliten så att vingen också kunde stå för sig själv. Skar försiktigt bort lite klädsel kring uttagen till gångjärnen som även vidgades lite med samma specialverktyg som visades tidigare i tråden. Petade i 30-min epoxi med knappnål igen och sedan monterades skevrodret. Använde lite tejp för att hålla allt på plats under härdningstiden.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Hinge04.JPG

Vid kontroll dagen efter går gångjärnen lätt och verkar sitta fast ordentligt. Skall nu fortsätta på samma sätt med andra vingen följt av stabbarna/höjdrodren och fena/sidoroder.

Nästa inlägg blir landställsinstallationen. TWM har lite fler glasfiberkåpor jämfört med GP, återstår att se om jag får dit dem som tänkt..

Vi hörs!

Lelle
2008-01-08, 07:12
Hej Lars.

Vad kul att du kommit igång med bygget nu. OK, jag visste ju att det skulle dra ut på tiden lite
innan du kom igång, men det här ser ju jättebra ut.
Gånggärnen är ju en klass för sig (metall), istället för det skräp som dom levererade till min
300. Ser också att du hittat på egna lösningar för att ”hålla” gånggärnen på plats när du fyller
dom med epoxy. Enkla lösningar är oftast dom bästa. Så för mej också, jag hittar ofta egna
lösningar under byggets gång.

Väntar på ditt nästa inlägg. Mitt sista kommer också snart för nu är det bara små detaljer kvar.


Ha dé

taygher
2008-01-10, 14:52
Hej igen,

Skickar in ett litet inlägg i samband med att alla gångjärn är färdiga. Inspirationen är tillbaka på allvar, så jag jobbar med modellen varje kväll för säkerhets skull. Man vet ju aldrig hur länge det håller i sig.. :oops:


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Fena04.JPG
Det är smidigt att jobba med 2-meters akrobater ibland!! Genom att ställa modellen på nosen fick jag en alldeles utmärkt arbetsställning när jag monterade sidorodret. :D


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Fena03.JPG
Eftersom jag har begränsat utrymme i hobbyrummet väljer jag att låta stabbarna förbli borttagbara. (Även om det skulle kännas tryggare att limma dem..) Kul att det är så lätt att plocka ihop delarna så man ser hur det kommer att se ut när det är färdigt.

Imorgon räknar jag med att lägga upp bilder på landställsinstallationen.

Vi hörs!

taygher
2008-01-11, 09:40
Flitens lampa lyste även i går kväll.
Nu står Extran på egna ben, så att säga. Klubbkompisen Stefan kom på besök och kom med värdefulla tips och råd. Han är en riktig modellbyggare till skillnad från mig som i bästa fall kan kalla mig ARF-montör. ;)


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Gear1.JPG
Efter lite pill och lätt nervöst precisionsborrande sitter första hjulet inklusive hjulkåpa på plats. Det såg lite mörkt ut ett tag eftersom man behöver en mycket smal 14mm:s blocknyckel för att hålla emot hjulaxeln (mellan hjulkåpa och landställ) när man drar åt låsmuttern.. Efter lite grävande hittade jag ett gammalt multiverktyg tillverkat av stålplåt som lyckligtvis hade en 14mm:s "ringnyckel" på ena sidan. Efter lite diskussion med Herr Dremel höll jag en smal 14mm:s "blocknyckel" i min hand. 8)

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Gear2.JPG
Glasfiberkåporna närmast kroppen (som förhoppningsvis gör modellen mer aerodynamisk) passade bra på ena sidan men sämre på andra. Vi kom snabbt fram till att Kineserna haft lite bråttom i produktionen, efter lite mer dremlande passade den mycket bättre.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Gear3.JPG
Jag har läst på nätet att många väljer att byta ut sporrhjulet av någon anledning, jag såg inget fel på det så det fick hänga med. Stefan har full koll på hur man monterar sporrhjul, t.ex. exakt hur långt bak det skall sitta (något som inte beskrivs alls i manualen). Det är viktigt att sporrhjulets pianotråd sitter i linje med sidorodrets gångjärn, annars går det trögt när man svänger samt att allt snart är glappt och i värsta fall går sidorodret sönder vid pianotrådens infästning. Det blev extremt stadigt när 30min epoxin väl torkat. Tack för hjälpen, Stefan!

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Gear4.JPG
Nu står hon på egna ben. Just de små aerodynamiska kåporna runt landställ och hjul gjorde att jag valde World Models variant på Patty Wagstaff Extran.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Gear5.JPG
Kvar att göra är att bestämma kåpornas vinkel innan styrpinnen monteras. Sedan skall täckkåporna skruvas fast. Men det började bli sent och jag beslutade mig för att vänta med detta till dagen efter.

Nu blir det en liten paus i byggandet, motor och radioprylar inhandlas v.4. Nästa inlägg blir troligen motorinstallation och precisionshåltagning i motorkåpan så att motorns ventilkåpor kan sticka ut. (Hur det nu skall gå??) :roll:

Vi hörs!

Lelle
2008-01-12, 07:23
Nu går det undan, Lars!
Järklar vad avis jag blir på dina glafiberinfästningar till landställen. Riktigt snyggt.
Jag har faktiskt bytt ut mitt sporrhjul för det var faktiskt inte i min smak. Inte för att det var dåligt utan snarare att det var en konstig konstruktion för att få det styrbart.

Ska bli kul att se hur det ser ut med motorn på plats eftersom ventilkåporna inte får plats innanför din motorkåpa . Tror att det kommer att se maffigt ut med guldglänsande ventilkåpor utanför.

Mina sista bilder kommer snart. Håller som bäst på att dekorera nu.

Lelle
2008-01-13, 14:51
Montering landningställ och hjulkåpor.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02677.JPG

Nu ska 4 plyfabitar bli 2. Det här är förstärkningarna som ska sitta på insidan av varje hjulkåpa.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02681.JPG

Det är bara att passa in och limma ihop dom med epoxy. När man limmar med epoxy & annat lim
också, så blir det alltid lite överflöd där man inte vill ha det. I det här fallet blev
det lite inne i urfasningen, så det var bara att ta fram dremeln med en liten fräs på och ta
bort det. Den lilla dremeln (eller annat fabrikat) är en liten fantastisk maskin som jag kan
rekommendera till alla modellbyggare. Den går inte vara utan.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02682.JPG

Här är dom olika delarna som ska bli den färdiga hjulkåpan. Det är axeln och förstärkningen. Jag har
också borrat upp det uppmärkta axelhålet till 5 mm, samma som hjulaxeln. Det här skall sedermera
borras upp till 13mm, men det väntar jag med eftersom jag har en så bra centreringspunkt där.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02683.JPG

Nu ska förstärkningen limmas fast på insidan av hjulkåpan. Först måste jag måtta av förstärkningen
så att den får samma kontur som öppningen för hjulet. När detta är gjort så är det bara att såga
bort den överflödiga biten.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02684.JPG

Sedan är det bara att slipa till rätt kontur på förstärkningen så att den passar inuti kåpan.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02685.JPG

Först måste ytan som ska limmas ruggas upp med lite grovt sandpapper så att limmet biter. Blanda
till en sats epoxy och limma fast förstärkningen. Dra fast alltsammans med en montageskruv och
ett mothåll.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02686.JPG

Så här ser det ut efter att montageskruven tagits bort. Nu har jag också fräst upp hålet för axel-
styrningen till 13 mm så att muttern så att det passar in. Nu var det klart på den ena sida av hjulaxeln. Nu tycker GP att det inte behövs flera axelstyrningar! Här tycker jag att GP gjort en
liten dumhet som utelämnar styrningen på motsvarande sida i kåpan. När jag har monterat kåpor på
mina flygplan så har jag alltid haft styrningar på båda sidor i hjulkåpan. Jag vet av erfarenhet
att när styrningen av en eller annan anledning lossnar så blir kåpan väldigt sladdrig och går
dessutom lätt sönder där den andra infästningen lossnar eller saknas.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02687.JPG

Nu är det inte så svårt att göra en ytterligare styrning själv. Bara att ta en 5 mm plywoodbit
(brukar finnas i skräplådan) slipa till den så att yttermåttet blir ung 25 mm.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02688.JPG

Nu måttar jag upp kåpan med hjul och axel på plats så att det inte blir snett. Samma sak gäller
sedan här. Rugga upp ytan innan jag limmar fast styrningen. Nu ave en färdig bara att fort-
sätta med nästa.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02693.JPG

Efter att sett div krascher här på forumet och i verkligheten vet jag att det är busviktigt att
landställsinfästningen är stadig. Det behövs faktiskt inte så stor felbedömning vid en landning
eller att man gör en ”tung” landning så bryts landstället av hur lätt som helst om det har en
dålig infästning.
På min Extra ser det riktigt stabilt ut. Fästplattan är ”tappad” både fram och bak, så här behövs
en riktigt taskig landning innan det lossnar. Det var bra gjort.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02689.JPG

Nu var det bara att skruva på dom färdiga kåporna med med hjulen på för nu ska kåporna fästa med
Skruvar i förstärkningen. Bara att vända på härligheten.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02691.JPG

Enl instruktionen ska nu modellen pallas upp så att den står vågrätt. Sedan ska hjulkåporna också
vägas in vågrätt. Då blir det rätt stuk på dom när den står på sporrhjulet.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02692.JPG

I mitt fall blev det ung 7 cm för att dom skulle vara vågräta. I landningsstället fanns nu 2 st
förborrade hål där skruvarna skulle skruvas in. Bara att märka och sedan ta bort kåporna, borra
och skruva in skruvarna. Jag förstärkte skruvhålen med ca-lim.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02694.JPG

Det sista som görs nu är att limma fast utfyllnadsblocket mellan landninsställ och kroppen.
Limmade fast det med lite epoxy. Fick inte bli för mycket eftersom jag kanske måste ta bort
stället igen och då vill jag inte bryta söder det helt & hållet. Har funderat på att borra hål
rakt igenom för att enkelt komma åt skruvarna.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02695.JPG

Då var det klart.

Nu är det bara radioutrustningen som ska monteras och det tänkte jag inte ta upp här eftersom det
är så elementärt för er alla så det behövs nog inga större förklaringar på det. Är nästan lika
för alla flygplan. Dom flesta av er som följt det här bygget har säkert monterat radioutrusning i
ett antal modeller så därför utesluter jag det.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02750.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02754.JPG

Här är dom sista och färdiga bilderna på min Extra. Jag är faktiskt ganska nöjd med den och nu
ska jag följa Lars Westins bygge som han har kommit igång med. Jag kommer naturligvis med ett
ytterligare inlägg när provflygningen är gjord. Hoppas att det kan bli några fina bilder på den
då. Ska försöka att få med mej någon som är bra på fotografering när det sker.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02757.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02759.JPG

Nu ska jag fortsätta med bygget på Corsairen. Spännvidden på den är 2498mm och tidplanen för
färdigt flygplan är sommaren 2009.


Så har jag lite jobb på min veteranbil (en Ford Coupé 1940), som behöver pysslas om innan alla
bilträffar börjar på vårkanten. Så utan jobb är jag inte..

Hoppas att vi träffas på någon flygträff under sommaren, och ni är alla välkommna till Södertälje
och till vårt MFD. Jag återkommer med mera detaljer och tidpunkt längre fram.
Normalt brukar vi ha det på Kristi Himmelfärdsdag, men i år är det väldigt tidigt samt att det
faktiskt är på första Maj. Tror kanske att vi behöver flytta fram det några veckor.


Ha dé

Frippe
2008-01-13, 21:22
Ser bra ut Lennart.
Säg till när det är dags för premiärrepan så kommer jag ut å kikar.(kameran åker med ;))

ChristerL
2008-01-13, 22:09
Instämmer i Frippes kommentarer! Riktigt snygg blev den, hojta till när det är provflygning!

Men.... Var är Patty? PDT_Armataz_02_40

Lelle
2008-01-14, 07:22
Tackar boys.
Jag kommer att behöva all fotohjälp som jag kan få när det blir dags. Vi får hoppas på en tidig
vår, för det kliar redan i fingrarna.

Förstod att du skulle se det Christer. Jo, det finns en del detaljer som inte är riktigt klara
än. Det är bla att det saknas en "Patty" och lite interiörer annars är den rätt komplett nu.

Inte så lätt att få tag på en kvinnlig docka som passar. Har letat lite i en del hobbyaffärer men
inte hittat någon. Ska börja leta lite i leksakaffärer. Kanske det kan finnas där.
Du har kanske har något tips var jag kan hitta en.


Ha dé

taygher
2008-01-14, 19:25
Den blev riktigt snygg Lennart, härligt jobbat! PDT_Armataz_02_43
Great Planes har fått till fina linjer, den ser så där härligt maffig ut precis som en Extra skall göra. Jag är lite orolig för att World Models gjort min lite väl lång i kroppen men det återstår att se när den är klar.

Det finns små skillnader mellan våra modeller, ser även att vi inte har samma dekaler på kropp och vingar eftersom min är avbildad från den tiden Patty hade Goodrich som huvudsponsor. (Faller kanske under kategorin värdelöst vetande..) PDT_Armataz_02_40

Jag ser fram emot Ditt nästa inlägg med bilder från premiärflygningen, jag har hört att våren skall komma tidigt runt Nykvarn i år.. 8)

Vi hörs!

taygher
2008-01-28, 11:05
Nu fortsätter Extra-bygget i Tranås-skogarna.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Saito300_Bänk080126.JPG
Saito 300:an kördes i bänk i lördags. Det blåste bra bakom 20x10-proppen. Det är rejält klös i maskinen, klart över förväntan. Me very happy!! :D


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Extra080127_1.JPG
World Models skickar med en transparent motorkåpa i tunn lexan eller dylikt, den kom väl till pass när de 4 hålen för ventilkåporna skulle positioneras.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Extra080127_3.JPG
När vi var nöjda med hålen i lexan-mallen var det bara att trä på den på den riktiga motorkåpan och rita ut hålen. Så här blev det efter första vändan med dremeln.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Extra080127_4.JPG
Motorkåpa på plats, visst hade det varit roligt om motorn fått plats utan hål för ventilkåporna men det ser inte så illa ut trots allt.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Extra080127_5.JPG
Bild från andra sidan också.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Extra080127_6.JPG
Fighting face? Cylindrarna hamnar precis i luftflödet i alla fall. Hoppas bara på att luftutsläppen är tillräckliga. TWM-kåpan har luftslitsar på båda sidorna som borde göra lite nytta.

Nästa uppdatering blir själva motormonteringen. Tyvärr är brandväggen lite för smal och fästena på vänster sida hamnar precis i kanten på den. Det innebär att jag inte kan få dit några islagsmuttrar där. Planen är att göra en specialbricka i 3mm:s fjäderstål (skall vara extra hårt) som skruvas fast i brandväggen på vänster sida så jag har något att bulta fast motorn i. Min mentala bild av det hela ser väldigt bra ut i alla fall, nu återstår bara själva konstruerandet.. 8)

Vi hörs!

lassebetong
2008-01-28, 12:18
Ser ju fint ut Lasse!
Misstänker att helgen har varit till belåtenhet, med inkörning av alla motorer.
Själv tillbringade jag ett par timma i goda vänners lag ute på fältet.
Det blir inga konstigheter att montera kåpan efter att fjäderstålet kommer på plats?
Men jag anntar att motorn är inpassad och ej ändrar sig i längsled när du monterat fjäderstålet.
Ser med spänning fram emot premiären.

/lasse

taygher
2008-01-28, 14:17
Tjenare Lasse Betong!

Kul att Du tycker det ser skapligt ut.
Vi kompenserade för fjäderstålet genom att skjuta fram hela brandväggen 3mm vid inpassningen av motorn, så det borde funka som tänkt.
Men jag återkommer med rapport senare i veckan.

Lelle
2008-01-28, 17:31
Heja Lars.

Det där såg ju riktigt smutt ut. Kommer ihåg när du var hemma hos mej och provade din kåpa över min motor,
minns att det blev djupa veck i pannan på dej med orden "den får ju inte plats"! Det gjorde inget Lars, för det där såg
riktigt bra ut, ganska mulligt med 4 guldglänsande ventilkåpor i sidan.

Då fick jag rätt: Du tyckte också att det är ett sjujäkla drag i motorn.

När det gäller luftflödet Lars, så ska det vara 1/3-del luft in och 2/3 luft ut. Jag har språkat lite med Göran Sweeper
och det är nog ett bra förhållande.

Ha dé

taygher
2008-02-01, 11:11
Nu har det hänt lite igen..

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Stålfäste1.JPG
Stefan tittade förbi på tisdagskvällen med vinkelslipen i högsta hugg. På så sätt fick vi fram dessa "laserskurna" bitar i 3mm:s fjäderstål. Saito:n får nog ta i rejält om den skall deformera detta fäste.. :D


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Stålfäste2.JPG
Till min förvåning passade allt perfekt, det måste vara tack vare Stefan. Jag brukar alltid lyckas med att få något av fästhålen way off.. :oops:

Nästa ryck blir ihoplimning av själva motorboxen, sedan är snart motorinstallationen klar. Efter det blir det radiomontering och slutputs.
Nu är målsnöret nära och motivationen på topp!

Vi hörs!

ChristerL
2008-02-01, 12:56
Inte så lätt att få tag på en kvinnlig docka som passar. Har letat lite i en del hobbyaffärer men
inte hittat någon. Ska börja leta lite i leksakaffärer. Kanske det kan finnas där.
Du har kanske har något tips var jag kan hitta en.


Har letat men hittar inga kvinnliga dockor.... Men vad sägs om en sån här från Aces of Iron (http://www.acesofiron.com/home.htm)??!!:

http://www.acesofiron.com/rotate/CSP1_Bust_Rotate.gif

Figuren är ju kapad strax över "behagen", och med en rosa blus och lite rött läppstift så kanske.....

Tom
2008-02-01, 13:05
Aces Of Iron är kanonfina. De har dessutom standardshipping till sverige för $4.95! Det blir ca 200 för en gubbe inkl frakt. De är omålade dock men har superfin instruktion på sin hemsida om hur man uppnår A+ resultat.

taygher
2008-02-01, 13:58
Tjena Christer!

Jodå, det var en snygg docka.
Lennart och jag har tillsammans beställt var sin "Susi" från Servoshop i England. http://www.servoshop.co.uk

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/pc102125c.jpg
Susi tillverkas av World Models och verkar vara lagom stor. Fel hårfärg tyvärr, men jag har sett Patty som brunett även om det var några år sedan.. :D

Återkommer med bild när hon anländer till Sverige.

Lelle
2008-02-01, 18:49
Hej på er.
Tack till alla som hjälp till att leta pilotdocka till oss. Pricis som Lars säger så har jag skickat efter 2 st Susi från England,
och idag så kom dom med posten. Kartogen var dessutom helt oskadad
så det får man tacka för.

Jag öppnade den direkt för att prova min Susi, och tyvärr så är hon en aning för liten för min Extra.
Jag provade lite olika alternativ och kom fram till att jag får "modda" upp henne lite så kommer det att se näst
intill perfekt ut.

Så håll ut Lars, jag skickar din till dej på måndag. Såg att du fått fast motorn nu och det där fästet blir nog
starkt som attan. Snart vår Lars, jag hade +8,2° häromdagen!

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02766.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02767.JPG


Ha dé

Lelle
2008-02-01, 18:49
Hej på er.
Tack till alla som hjälp till att leta pilotdocka till oss. Pricis som Lars säger så har jag skickat efter 2 st Susi från England,
och idag så kom dom med posten. Kartogen var dessutom helt oskadad
så det får man tacka för.

Jag öppnade den direkt för att prova min Susi, och tyvärr så är hon en aning för liten för min Extra.
Jag provade lite olika alternativ och kom fram till att jag får "modda" upp henne lite så kommer det att se näst
intill perfekt ut.

Så håll ut Lars, jag skickar din till dej på måndag. Såg att du fått fast motorn nu och det där fästet blir nog
starkt som attan. Snart vår Lars, jag hade +8,2° häromdagen!

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02766.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02767.JPG


Ha dé

ChristerL
2008-02-01, 22:48
Mmmm.... nu minns jag att jag har en bild på Patty Wagstaff som jag tog på Le Bourget 2005. Hon flög en Raytheon T-6A Texan II så det stog härligt till.

Nu är det bara att detaljera era gubbar så de liknar henne. Det är Patty i framsitsen! :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.hawkertempest.se/uploads/patty-1.jpg

http://www.hawkertempest.se/uploads/patty-2.jpg

taygher
2008-02-06, 08:22
Det kom ett litet paket från Nykvarn igår, det packades upp omgående..

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Patty1.JPG
Hon passade väldigt bra i min Extra som tydligen har betydligt lägre i "tak" i cockpit om man jämför med Din modell, Lennart.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Patty2.JPG
Hon ser ganska avslappnad ut än så länge. Frågan är om hon vet att det är jag som skall hålla i spakarna när det är flygdags.. 8)


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/HitlerJR.JPG
I jämförelse med originalfiguren från TWM (som är väldigt lik en viss tysk diktator under 30 och 40-talet) ser den nya damen minst 300% bättre ut!

Tack för hjälpen Lennart och lycka till med modifieringen av Din Susi.
Vi hörs!

Lelle
2008-02-10, 17:29
Men.... Var är Patty? PDT_Armataz_02_40

Nu Christer, är hon "moddad" och på plats. Jag har byggt på underkropp c:a 20mm med blåfrigolit, och putsat till henne och lagt på ny färg. Tycker att hon blev riktigt bra i storlek.

Lite svårt att fota genom canopyn för det blänker så f..b från lysrören.
Nu blir det inget mera från mej. Nu ska hon bara upp i luften. Hör av mej när det är dags.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02778.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02780.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02781.JPG
Bild på instrumentpanel.

Ha dé

taygher
2008-02-11, 09:00
Mycket snyggt, Lennart! :up:

Nu måste jag ta tag i mitt bygge på allvar så att jag blir klar snart!
Återkommer med rapport så småningom.

Vi hörs!

ChristerL
2008-02-13, 20:23
Men.... Var är Patty? PDT_Armataz_02_40

Nu Christer, är hon "moddad" och på plats. Jag har byggt på underkropp c:a 20mm med blåfrigolit, och putsat till henne och lagt på ny färg. Tycker att hon blev riktigt bra i storlek.

Helt klart godkänt!! PDT_Armataz_02_43

taygher
2008-03-17, 22:29
Dags för en uppdatering (efter typ 5 veckor..)

Det har gått lite långsammare med bygget än jag hoppades på men nu är det i alla fall inte mycket kvar.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ExtraMotorInPlace.JPG
Motorbox limmad, målad och klar. Motorn är fastbultad med loctite modell strong för säkerhets skull. Ombordglöd samt gasservo är monterat.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ExtraCowlSpinnerFinished.JPG
Motorkåpa finjusterad och monterad och spinnern har varit på besök hos Mr. Dremel. Originalspinnern som var randig råkade tyvärr ut för en olycka under byggets gång. En borrmaskin var inblandad (och en viss Taygher.. PDT_Armataz_02_40 )


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ExtraPilotInstalled.JPG
Canopy på plats, komplett med brunett. Om någon undrar över arbetsplatsen så hittar jag nästan alltid verktyget eller skruven jag letar efter..


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/ExtraPilotView.JPG
Min "Patty" har ungefär samma utsikt som Din, Lennart! Ingen tjusig träpanel men hon har några lampor att titta på i alla fall.

Nu är det bara montering av mottagare och ackar + dekaler kvar, skall fixa det under påskhelgen. Återkommer med mer bilder när det är avklarat.

Vi hörs!

Lelle
2008-03-18, 17:48
Härligt Lars.
Nu är din också snart klar. Men........idag hade vi ung 1 dm nysnö när jag vaknade. Ville bara att dra täcket över huvudet, soma om och vänta på den varma och gröna årstiden.

Vi håller ut, Lars. Roliga saker väntar oss.

Ha dé

taygher
2008-03-23, 14:08
Efter en sista slutspurt är min Extra också klar för start!

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/MakrolonSpecial1.JPG
Vid ett radioprov upptäckte jag att gasservot uppförde sig lite märkligt. Plockade av locket på modellen och märkte att kablarna till ackvarnare/ombordglödens lysdiod trasslat in sig i servot. Det fick bli lite makrolon (tunn lexan) även i denna modell för att lösa problemet. Passade på att skydda sidoroderservot också för säkerhets skull.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/MakrolonSpecial2.JPG
Närbild på servoskyddet.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraInTheSnow1.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraInTheSnow2_.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraInTheSnow3_.JPG
Några soliga bilder på min färdiga modell. Nu hoppas jag bara på att våren kommer på allvar så att premiären snart kan bli avklarad.
Återkommer med rapport på det så småningom.
Vi hörs!

LAB
2008-03-23, 15:49
:) Snyggt Westin men vi saknar en ljudinspelnig av motorn!
Lasse

taygher
2008-03-23, 16:28
Tjenare Blom, tack för positiv feedback!

När det gäller motorljud får Du nog vänta tills Du kan höra den live.
Förhoppningsvis blir det ganska snart.. :roll:

Sweeper
2008-03-24, 01:48
YouTube - Brandholmen, Cap 232, Saito 300T

Det här kan kanske ge en liten fingervisning om hur det kan låta? ;)


Göran

taygher
2008-03-24, 11:30
Tack för den härliga videon, Göran!! PDT_Armataz_02_44

Gott att höra boxer-twinnen ryta och trevligt att se att prestandan är helt OK!!

Blir genast nyfiken, hur stor Cap?, vad väger den och vilken propp kör Du med?

LAB
2008-03-24, 11:55
Jag blir ju avundsjuk :evil:
Lasse

Sweeper
2008-03-24, 16:53
Det är en Topmodel med spv 207cm, vikten har jag ingen aning om och jag använder en 20x9 Mejzlik prop. Jag använde en 20x10 tidigare men jag upplever den som en aning långsammare precis som jag vill ha den. :)


Göran

Lelle
2008-03-24, 17:02
Tack för ljuddemo, Göran.

Ja, vad säger man. Grymt bra ljud. Nu vet ju både Lars & jag hur dom låter i provbänk, men det här var ju ett alldeles härligt ljud.
Tråkigt nog har det snöat ytterligare 10 cm idag, och det är ju inte så långt kvar till MFD, i princip bara lite drygt 5 veckor till 1:a maj.
Får hoppas att vi får dom i luften snart så vi hinner att få några tankar i ryggen. Vill ju inte gärna premiärflyga på MFD. Nu vet vi vad som väntar i ljudupplevelse i alla fall.

Ha dé

taygher
2008-04-05, 21:21
Lördagen den 5 april blev dagen för premiärturen.
SMHI hade lovat ca. 2m/sek så full av entusiasm packade jag in nya Extran, Spitfiren och silver-Mustangen i V70:n och styrde mot fältet. Redan på väg ut fick jag rapport från en flygarkompis som varit snabbare än mig att det blåste rejält även idag.. (Flög lite förra helgen i halv storm..)

Väl på plats stod det klart att det tog i alldeles för mycket i vindbyarna för att en premiär med ny, stor modell skulle vara aktuell. Jag lät även Spitfiren vara kvar i bilen. Tog upp min arbetshäst (Mustangen) istället och efter 4 starter med den + lunch på stående fot började äntligen vinden att ge med sig.

Extran plockades fram ur bilen och monterades ihop. Dubbelkolla TP samt räckviddskontroll både utan och med motor igång. Allt verkade okidoki så jag taxade ut på banan med viss anspänning. Tänkte faktiskt på att jag trots allt inte var så nervös när sista roderkollen innan start var klar. Modellen känns väldigt stabil på något sätt och Saiton går helt underbart.

Flippade på timern, satte maskinen i rullning och vips var hon uppe utan någon som helst ansträngning. Så fort hon var i luften släppte all eventuell nervositet eftersom hon flög som på räls direkt. Något knäpp på höjden justerades, det var allt. Noterade att hon flög alldeles utmärkt med spaken strax under halvgas! Motorn låter väldigt bra på marken och inte sämre i luften, det var ren njutning att nyfiket lära känna modellen under premiärturen. Landningen gick bra även om jag säkert kan landa långsammare i framtiden.

Eftersom hon var lite väl känslig på både höjd och skevroder knappade jag in lite expo (Wesse, I am also a hard man) på dessa innan nästa tur. Andra-svängen var lika trevlig den och expo-inställningarna kändes väldigt bra. Jag ser fram emot fortsatt flygning med min nya modell.

Några bilder från dagens premiär:
http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraPremiere2.JPG
Lätt sammanbiten pilot med modell inför premiären.. 8)

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/PW_ExtraPremiere5_.JPG
Smilbanden nådde högre höjder när Extran var tillbaka på backen efter en härlig premiärtur.

Vi hörs!

LAB
2008-04-06, 07:06
:D Det blev ju 2 kalasflygningar med Extran,läcker maskin o gött ljud o såg ut att flyga kanon.Jag ska lägga in bilderna som jag tog.Synd bara att maskinen var så ilsk när du skulle starta den :badgrin: :badgrin: (jag skrattar fortfarande)
Mvh Lasse

Lelle
2008-04-06, 07:34
Jättegrattis Lars.

Kul att du fick en någorlunda lugn eftermiddag så att du kunde släppa iväg din Extra till premiärflygning.
Du ser ju ut att vara helt lyrisk på bilderna, och vad jag hörde av dej så var du det också. Nu är ju extran välkänd
för att vara ett mycket välflygande plan, vilket du också fick uppleva igår. Jag har ju flugit ”lill-extra” i många år och
aldrig haft några problem med klippningar eller andra hyss med den, så jag är inte ett dugg orolig inför min egen premiär.

Nu väntar jag bara på min tur. Så fort det blir väder så ska den också upp, så gör dej redo med kameran Christer,
för nu vankas det snart flygning.

Än en gång grattis Lars, till ett fint flygplan o ett snyggt bygge! Hoppas att vi båda hinner att få några tankar i ryggen
så kanske vi kan försöka oss på en flygning med 2 Extras samtidigt på MFD.


Ha dé

wesse
2008-04-06, 07:49
gillar kortet när du gör tummen upp... man ser hur nöjder du ser ut ända ut i fingerspetsarna...grattis den är hel :D

taygher
2008-04-06, 12:13
Tack för alla positiva kommentarer, mina vänner! PDT_Armataz_02_15

Det är svårt att beskriva känslan efter en lyckad första flygning med en ny modell som man lagt ned mycket tid och energi på. Men alla Ni som bygger, flyger och kämpar på vet ju vad jag menar.

LAB var på plats igår och fick bevittna en gymnastisk övning från min sida, bäst beskriven som "hukande side-step med rörelse bakåt"..
Jag fick direkt lära mig den hårda vägen att man inte ensam handstartar en Saito 300:a med "något" knäpp på gas-spaken utan att förankra modellen på något sätt. Då anfaller den sin ägare som i detta fall snabbt kom fram till att det var dags att lämna området.. :oops:

I fortsättningen ber jag om hjälp från någon av mina flygarkompisar!

Vi hörs!

sundqvistjohan
2008-04-06, 12:38
LAB var på plats igår och fick bevittna en gymnastisk övning från min sida, bäst beskriven som "hukande side-step med rörelse bakåt"..
Jag fick direkt lära mig den hårda vägen att man inte ensam handstartar en Saito 300:a med "något" knäpp på gas-spaken utan att förankra modellen på något sätt. Då anfaller den sin ägare som i detta fall snabbt kom fram till att det var dags att lämna området.. :oops:

I fortsättningen ber jag om hjälp från någon av mina flygarkompisar!

Vi hörs!

Grattis till en lyckad premiär! Och bra att du inte skadade dig vid ditt startförsök. Det kan tydligen gå illa trots att man har sin kärra förankrad, inlägg #83 i denna tråd innehåller riktigt läskiga bilder http://www.rcuniverse.com/forum/m_4762505/mpage_4/key_prop%2Cbitten/tm.htm
känsliga läsare varnas.

LAB
2008-04-06, 18:29
:D Hej här lite mer bilder från premiärenhttp://www.svensktmodellflyg.se/users/4825/westin2.JPG

Gusten håller i så mycket han orkarhttp://www.svensktmodellflyg.se/users/4825/westin1.JPG

Jag han inte med riktigt men här ska man se att Extran lyft :roll:

Mvh Lasse

taygher
2008-04-06, 22:41
Tack för bilderna, Lasse!

Jag ser skapligt koncentrerad ut precis innan take-off, men knäna är inte suddiga i alla fall!! :lol:

Inte så konstigt att Du inte hann med att fånga Extran ordentligt på bild nr. 2, hon hade ganska bråttom upp i luften.. Det som jag noterar är att man kan se hur stadigt hon ligger i luften, jag behövde inte trimma något alls på skeven. Tack vare denna härliga stabilitet försvann all nervositet på en gång.

Johan, jag tittade på bilderna. Fy fan, det såg inte speciellt roligt ut..
Det är små marginaler inblandade i vår hobby, både på backen och uppe i luften. I mitt fall handlade det nog om att jag borde tagit en paus och smält alla intryck. Missödet inträffade när jag glad i hågen skulle ta upp kärran på flygtur nr. 2. Hade för mycket i huvudet antar jag, kände mig upprymd över hur fint hon flög och hur härligt motorn gick. Funderade på om Expo-inställningarna skulle bli bra och fokuserade på att inte få stryk av proppen när jag flippade igång den. Missade då tyvärr att jag självklart skulle ha bett en kompis hålla i kärran åt mig..

Som vanligt går det ju bra att skratta åt eländet när allt går bra, som tur är har jag tydligen snabba reflexer och kan förvåna många inklusive mig själv när det gäller att röra mig snabbt.

Allvarligt talat så har jag lärt mig en läxa. Detta misstag gör jag aldrig om igen.

Vi hörs!

lassebetong
2008-04-07, 08:46
Grattis Lasse.
Kul att efter långt bygge få upp den utan några missöden och att hon flög fantastiskt.
Ja pratade med blom och han småskrattade när han målande beskrev dina akrobatiska krumbukter.
Nu kan man ju skratta eftersom det gick bra, men som du skriver så får man ju en ordentlig tankeställare när man ser bilderna.
Så i fortsättningen så hjälper vi dig gärna när det är dax att flippa igång saiton.

Mvh Lasse

taygher
2008-04-07, 11:02
Tack för det Lasse.

Jo, man hade ju hoppats på att kunna muta någon till att hålla lite i fenan en stund vid start i fortsättningen.. :lol:

Nu väntar vi på premiärturen med Din nya P47:a! Inte så långt kvar tills dess eller?

Vi hörs!

Lelle
2008-04-15, 17:54
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02872.JPG
Sådär ja, nu är även min Extra provflugen!
Kom ut till fältet idag på förmiddagen, och dimman över den nyplöjda fd ängen låg som ett skimmer. Väntade bara att
få se skogens konung sticka fram sin krona vid skogasbrynet, vilket tyvärr inte skedde. Kanske hade det varit större
chans att få se några av våra vildsvin som finns därute i allt för stort antal. Dom gräver och bökar i fältkanten
alldeles för mycket. Bössa fram!

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02873.JPG
Vände jag blicken åt andra hållet så var det nästan molnfritt. Det var ung. 10°C och ingen vind alls. Perfekt för en provflygning.
Vimpeln hänger rakt ner.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02867.JPG
Då var det bara att börja med alla kontroller innan premiären kunde göras. Det först var att göra räckviddskontroll,
både med och utan motor igång. Eftersom jag var ensam på fältet så får man ta till lite hjälpmedel.
En lång furulist med ett bit maskeringstape i änden som jag sätter på en av höjdroderhalvorna , gör att jag kan se på
långt håll hur det funkar. Bara att traska ut på fältet och kolla. Ser bra ut. Lämna sändaren i fältkanten, gå tillbaka till
flygplanet och lyssna på icke önskvärda ljud och servoryckningar. Allt ok.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02871.JPG
Bara att slå igång motorn låta den gå på tomgång och göra om samma sak igen. Allt ok

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02870.JPG
Här får du ett tips Lars hur du ska tjudra fast din Extra så att den slipper att nafsa på dej nästa gång du flyger.
Gör ont att får en 22x8” i vaden.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02874.JPG
Då var det klart. Bara att tanka upp igen och göra klart för provflygning.

Kan väl tillstå att jag var lite nervig inför första start, men det försvann nästan direkt när jag förstod vilken stadig
dam jag har att göra med.Vilket underbart flygplan. Drog lite vänster på marken i första start, bara att korrigera
och sen var damen i luften. 2 snäpp på höjdrodret och 1 snäpp på skeven sen gick hon som på räls.

Flyger fantastiskt fint, spikrakt i plan flykt och inga tendenser till att skeva ur i loopingarna. Går också väldigt bra på
kniven, men framförallt vilket sjuhelsikes drag det är i den maskinen. Så låter den ju helt underbart också.
Kan bara tycka att stora flygplan ska 4-takta. Det är också ett fantastiskt skönt ljud i boxern, måste bara
upplevas och höras.
Tuffade runt mest på halv gas. Motorn helsäker, lägger heller inte av på vertikalen utan fortsätter bara uppåt,
inga tendesnser till tjuvstopp utan svarar direkt på gas. Testade henne lite efter några varav i den första flygningen,
kunde bara inte låta bli. Körde upp två tankar, sen var det stopp.

Fick lära mej att det kan krångla lite på ett nybygge. Fick helt enkelt inte igång glöden igen vid 3:je försöket.
Trodde naturligvis att batteriet var slut. Bara att packa ihop och åka hem.

Hittade felet direkt när jag kom hem. En kabel på det ena stiftet (ombordglöd) hade lossnat så det
var inte så konstigt att det inte funkade. Nu ska jag löda fast kabeln i kabelskon istället, så att jag kan
avvärja det felet i fortsättningen.Slutsats.
I och med detta inlägg så får väl Lars Westin och jag själv lägga den här tråden till handlingarna.
Extran har varit kul att bygga även om jag inte klarade det på 16 timmar som det står i manualen. Tror nog att jag
har lagt ner mellan 30 – 40 timmar på den. Men å andra sidan har jag inte haft så bråttom heller.
Bygget hade naturlitvis sina brister. Jag vet att Bokis rådde mej att vara kritisk, och det tycker jag nog att jag varit.
Jag har fått ändra på en del infästningar och förstärka på andra men i det stora hela var ARF:en bra.
Jag kan också se att efter bara två flygningar så har en del av dekoren reda farit all värdens väg så vi får
väl se efter sommaren hur mycket som sitter kvar!

Torts lite brister skulle jag utan tvekan rekommendera detta bygge till andra som står i begrepp att påbörja
en Extra 300 från Great Planes.

Nu ska jag fortsätta med min Corsair F4U-1A (2498 mm) och hoppas att kunna ha den flygfärdig till nästa sommar.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02875.JPG
Hälsningar från en mycket glad och nöjd modellflygare i Nykvarn. Jag ser lite bestämd ut på bilden, och det beror
på att jag fick springa mellan kameran och flygplanet, eftersom jag var ensam på fältet. Bilderna är tagna med
stativ och timer på kameran. Men jag kan garantera er att jag är mycket glad för att flygningen var så lyckad.


Ha de´

Sweeper
2008-04-15, 19:07
Det är bara till att gratulera er båda! Snyggt jobbat! PDT_Armataz_02_44

Visst är det ett skönt ljud i motorn? PDT_Armataz_02_39

Göran

taygher
2008-04-15, 20:08
Härligt att se att allt gick bra med premiären, Lennart!!

Stora gratulationer! :wave:

Jag tycker att man kan läsa mellan raderna att Du var lika supernöjd efter premiärturen som jag var för några veckor sedan. Fin bild också på ditt arrangemang som säkrar att Saito 300:an inte får tag i Dig.

Jag är noga med att be någon av mina flygkompisar hålla i fenan vid start nu för tiden. Hittills har det inte varit svårt att hitta någon som vill bli rufsig i håret.. 8)

Din Extra blev ju lite lättare än min (givetvis) så jag tror nog att Du har lite bättre prestanda trots allt. Jag är inte ledsen på något sätt, draget räcker för mig och den flygstil jag gillar så allt är på topp! :rock:

Återigen grattis, hoppas vi kan flyga Extrorna tillsammans någon gång inom kort och sprida en trevlig ljudkuliss över nejden.

Ps. Tack förresten, Göran. Såg precis att jag fick en liten släng av gratulations-sleven jag också. Inte dåligt!! PDT_Armataz_02_15

Vi hörs!

Lelle
2008-04-16, 11:30
Hej Göran, och välkommen hem från det stora landet i väster. Tack för ditt omdöme, alltid inspirerande
att få positiv feed-back från en mästerbyggare.
Kan bara instämma med dej, det är ett otroligt skönt sound i maskinen och draget som den presterar är rent ruskigt.

Lars, du läste rätt. Jag var väldigt nöjd med premiärturen, hoppas nu att vi kan bjuda på ett härligt ljudcresendo
på MFD, men först vill jag nog ha ett par tankar till i ryggen. Fortfarande gott om tid.

Just nu väntar jag på mitt ombordglödsystem från Microsens till min 7-cylindriga Seidel som jag var tvungen
att skicka tillbaka. Det var lite error i systemet så dom skulle uppdatera det åt mej. Vad jag vill säga är att
motorljudet i min Seidel är något som måste upplevas för att göra den motorn full rättvisa. Det är också en mycket
skön ljudupplevelse. Hoppas att kunna flyga den på MFD så flera kan få höra den.

Mitt problem just nu är att få in båda flygplanen i bilen, en Citroen Berlingo. Det blir väldigt trångt, men jag
jobbar på det.

Göran, får vi se din Vamp uppställd?

Slutligen, tack till er alla som följt den här byggtråden och som även skickat inlägg till oss. Intresset har av
allt att döma varit ganska stort med över 5000 visningar. Hoppas att det varit till både nytta och nöje.

Vi ses alldeles säkert i någon annan tråd.

Ha dé

ChristerL
2008-04-16, 13:10
:wave:

Grattis till både Lelle och Taygher!!

:wave:

Sweeper
2008-04-16, 13:28
Jag tackar. Det är en resa som jag kan varmt rekommendera om man vill få se en hel del intressanta saker. :)

Jag hoppas att jag kan ta med Vampiren. Det hänger på färgen som jag väntar på. Det kommer inte att kunna bli någon motorstart då jag väntar på besked om utloppsröret. Så just nu är det mycket väntande.....Göran