handdator

Visa fullständig version : Är detta en bra nybörjar kärra ?Strömquist
2007-11-12, 21:50
Eller har jag köpt fel?

http://www.bahnhof.se/wb183387/merit.jpg

Vingbredd: 1130mm
Längd: 780mm
Vingyta: 23,5dm3
Flygvikt : 700g.

Komplett modell från Merit RC med en vingbredd på 113cm och en kropp av plast så den tål lite stryk.
Denna modell har en borstlös motor
1500mah 11,1V LiPo batteri
LiPo laddare som kräver 12V och allt av radioutrustning följer med.

Radion är en 35Mhz FM 4-kanals radio och planet har 4 servo samt steglös gas. Monteringsanvisningen er på Svensk och det är en monterings beskrivning av modellen och hantering samt ladding av batteriet.
Montering av planet tar ca 30 minuter.

(fritt översatt ifrån norska)

elefun.no (http://elefun.no/webshop/aspx/produkter.aspx?vareID=8740&itemref=&prod=Cessna%20480%20Børsteløs%20113cm%20::%20Kompl ett&kategoriID=16)

DontHitMe
2007-11-12, 22:13
Jag har lärt mej allt jag kan på min cessna 182 från art tech. Min är något mindre, men den var perfa att börja med. Jag och en kompis började flyga i augusti i år med varsin sådan. Det finns lite dokumenterat i "privata filmer" tråden här på forumet. Både lyckade och mindre lyckade flygningar.
Vi tränade bara i simulator för att få spakvana innan vi besökte fältet.

Lycka till!

pgrts
2007-11-13, 05:38
Grattis!
Träna mycket med simulatorn först - och hela tiden.

Be någon med erfarenhet att kolla TP, att allt sitter rätt monterat, rätt vinklar, rätt storlek på utslagen och första trimflygningen så har du ännu större chans att det blir en stor succé.
Detta gäller förstås alla plan första gången.
/Patrik

bokis
2007-11-13, 10:04
Patriks råd är lysande o jag tror att du har dessutom hittat en trevlig o ganska stryktålig kärra..Stod o pillade på en för någon månad sen o gillade vad jag såg,riktiga servon o en kärra som är uppbygd som ett "normalt" modellflygplan.. Lycka till!

Strömquist
2007-11-13, 13:33
Joo, simulatorn har man ju suttit med det senaste året.
Skulle köpt min första kärra förra sesongen, men vart inget.

Men jag tror jag tar den ut på en prov flygning medels kast och trimmar den. Frugan kastar och jag spakar, sen får vi se hur den uppför sig.

Jag går ut nån fin helg utan för mycket vind och provar, återkommer med resultat efter det.

hej hopp, hoppas att det inte går i backen för hårt..

bokis
2007-11-13, 13:51
För att använda Rospiggska:Gammelförne... Se till så att du har ett uderlag bestående av högt dött gräs i den riktnig du kastar eller ännu hellre,vänta tills tomten är här med snön..
Jag vet,tålamodet brukar inte räcka till för det men det är ett oöverträffat underlag för nybörjarflygningar.. :D

pgrts
2007-11-13, 17:53
Gammelförne... Se till så att du har ett uderlag bestående av högt dött gräs i den riktnig du kastar
:D
Detta forum är en skola för livet och humorn saknas verkligen inte :D

För tillfället är våra förnestrån täckta av ca 2 mm tjock islager liksom småvägarna. Det skulle definitivt inte hindra mig om solen hade tittat fram och vinden inte varit för hård och jag hade haft ett plan som stod och skrek på migatt få lufta propellern.

Undrar bara om inte Wesse som är en sådan språklig begåvning kan hitta denna tråden och beskriva hur man gör första starten lyckad.
/Patrik

bokis
2007-11-13, 18:33
Jisses,upptäckte just div. bokstäver som rasat bort..Jag skäms givetvis o dett kommer säkert upprepas.. :oops:

wesse
2007-11-13, 20:49
Nu ska jag General Swammelman förklara hur man startar ett plan första gången....först så kikar ja på roderna att di står neutralt när radion stängs på..sen titt ja på om di går åt rätt håll...denna procedur brukar jag göra tre gånger eftersom jag alltid blir osäker på om jag kollat eller inte...ska planet kast i väg så väljer jag ut en pålitlig kastare som är högre än normalt ber denne kasta rakt fram med en aning uppåtgrad o fasen ta denne om han hon slänger snett eller neråt...sen vri du motorn på fullt ös o iväg... ger höjd samt försöker ta mig opp så fort det bara går på en säker höjd där jag genast vrir av motorn...nu försöker jag trimma så den går rakt detta brukar se ut som en skadeskjuten höna då jag måste släppa spakarna då jag trimmar ....så nu flyger jag så länge jag bara är duglig till för i huvudet tänk jag mest på landningen som ska komma o vet att jag kanske bara har just denna flygning på mig att vara nöjd...skulle jag nu komma ner hel så åker jag genast hem o är inte så dum att riskera en tur till utan kryper ner i sängen o njuter av en mycket väl flygtur..gonatt..

detta va General swammelmans råd o dom bör följas..

även en General har motgångar men det är sällsamt tyck då jag...

McRegor
2007-11-14, 07:05
Hej,
Eftersom vi raskt närmar oss vintertiden med snö och annat elände så skulle jag rekommendera att par skidor på kärran. Att starta på snö med skidor är nästan enklare än att starta från t ex gräsfält. Bara att bygga upp farten - vilket går fort på snön - och sen försiktigt dra i höjdspaken...ja, det vet du ju redan förståss.
Personligen skulle jag - som nybörjare - avstå erbjudandet från en annan nybörjare (?) att kasta planet. Dels bör kastaren veta HUR han skall kasta - dels är du ju direkt uppe i luften och måste flyga - och då skall kärran helst ha flygfart vilket knappast är troligt med en ovan kastare.
Mitt råd - som säkert får pisk av andra - är att starta från marken och speciellt från en snötäckt mark med skidor på kärran. Då kan du snabbt bygga upp fart och försiktigt lätta från marken.
Hälsningar
Roger

Strömquist
2007-11-14, 07:16
Hmmm kanske man ska införskaffa skidor till den då..

Vart kan man hitta skidor till bra pris ?
Eller bygga själv ?

Noshjulet svänger vid roder utslag, så tre skidor blir det nog om man inte monterar bort noshjulet.

Mr Z
2007-11-14, 14:57
Hmmm kanske man ska införskaffa skidor till den då..

Vart kan man hitta skidor till bra pris ?
Eller bygga själv ?

Noshjulet svänger vid roder utslag, så tre skidor blir det nog om man inte monterar bort noshjulet.Tre skidor är nog att föredra... Annars kan det bli lite vingligt... :)

MVH Peter Z

McRegor
2007-11-14, 15:04
Hej,
Man kan mycket väl ha två längre skidor och ersätta nosstället med ett "upp-och-nervänt" Y som går ut till skidorna - alltså ett "främre" landningsställ. Så gjorde vi alltid förr under vintern med våra nosställs-metanolkärror. Och då räcker det med rätt smala skidor eftersom dom är längre.
Hälsningar
Roger

Zekee
2007-11-14, 15:08
Modellhobby.com har ett par små lätta skidor av märket Dubro. Dom funkar kanon med en enkel funktion som fungerar utan massa snören och sådant. Är dom för stora kan man alltid klippa ner dom till lämplig storlek.
http://www.modellhobby.com/product_info.php?products_id=833

Strömquist
2007-11-14, 23:48
Vad säger ni om att tillverka ett par i depron ?

Är det ett svårt material att jobba i ?

Man kanske kan göra nåt enkelt som man klämmer fast runt hjulen eller nåt.

pgrts
2007-11-15, 06:50
Depron är ett sprött material som lätt brister - speciellt när det är kallt.
Det kan möjligen fungera som stomme förstärkt med glasfiber tejp.

Har du ingen möjlighet att få en lite vanare pilot att hjälpa dig med första starten?

Det borde väl finnas trevliga och hjälpsamma elflygare i närheten av Sollentuna ;-)

Alla landningar är risker för landningsställ av olika sorter - titta på SAS/DASH ..........................

Att landa i högt mjukt gräs/snö är ingen garanti heller om något tar tag i nosstället. Att stalla ner ett plan i högt gräs är inte något som är självklart att planet av sig själv gör men ditt plan har säkert bra förutsättningar.

Men ge inte upp - räkna med små reparationer i början - det har nog alla som har modellflugit erfarit.

/Patrik

Strömquist
2007-11-15, 07:16
Jag tror ni har rätt..

Jag får sluta håsa upp mig själv, och låta nån erfaren trimma in planet så jag vet att det flyger bra innan jag börjar med mina projekt. :)

McRegor
2007-11-15, 07:17
Hej igen,
Visst kan du göra egna skidor i diverse olika material - jag har t ex lamell-limmat 3 mm depron med 0,4 mm plywood på båda sidorna (limmade med polyuretanlim). Jag tog en bit av en 45*45 mm fururegel (kanske 300 mm), ritade en skidprofil på ena sidan, sågade med bandsågen längs min ritade profil och vips har man en "form" att baka sina skidor i. Bara att skära till en depronbit och två plywoodbitar, applicera lim på båda sidorna om depronet och klämma in allt i furubiten. Efter ett dygn så är det bara att ta bort tvingen och då har ni ett fint grundämne att tillverka en bred - eller kanske 2 smala - skidor av.
Vad gäller första startförsöket med en lätt elkärra så vill jag åter slå ett slag för "snöflyg" och skidor - om vi inte är mitt i varma sommaren med högt gräs förståss..:)
På snön glider kärran rätt bra - både kontrollerat och okontrollerat - så skadorna brukar bli minimala. Möjligen kan vissa plastkärror bli lite spröda i kylan men är det vinter så är det..:)
Men att ta hjälp av någon erfaren flygare är alltid det bästa sättet - oavsett årstid..:)
Hälsningar
Roger

2007-11-15, 22:26
Det funkar utmärkt att klippa till skidor av en 0,5l colaflaska och två klädnypor också. Hålen finns redan på nyporna, så det är väldigt snabbt gjort.

Sigun
2007-11-15, 22:28
Det funkar utmärkt att klippa till skidor av en 0,5l colaflaska och två klädnypor också. Hålen finns redan på nyporna, så det är väldigt snabbt gjort.

Bilder på detta vore skoj att se ?

2007-11-15, 22:32
Haha! Kände på mej att den frågan skulle komma. Jag har tyvärr ingen kamera men jag ska se om jag kan ordna fram en.

kalleT
2007-11-16, 21:36
Jag säger bara UT OCH FLYG ;) Det är skit kul!

Visst har min "vinge" blivit lite tyngre(epoxy+glasfiberväv :oops: ) efter 9 flygningar, men roligt har jag haft!

*jag är sugen på något nytt*

manson_swe
2007-11-17, 08:08
monterade ett par skidor från dubro till min estarter
busenkelt att starta på snö, det glider lätt och har man bara utrymme så
kan man tokköra fram o tillbaka o lätta lite grann för att få en uppfattning om vad som kommer att hända när man tar mod till sig o drar lite höjd

kolla alltid vindriktningen starta alltid i motvind
skulle du stöta på konstigheter så dra bara av gasen och landa RAKT fram
försök inte att göra nån vändning, har du TP rätt o rätta roderutslag
torde det gå bra

Lycka till

Tobbe O
2007-11-17, 08:20
Eller har jag köpt fel?

http://www.bahnhof.se/wb183387/merit.jpg

Vingbredd: 1130mm
Längd: 780mm
Vingyta: 23,5dm3
Flygvikt : 700g.

Komplett modell från Merit RC med en vingbredd på 113cm och en kropp av plast så den tål lite stryk.
Denna modell har en borstlös motor
1500mah 11,1V LiPo batteri
LiPo laddare som kräver 12V och allt av radioutrustning följer med.

Radion är en 35Mhz FM 4-kanals radio och planet har 4 servo samt steglös gas. Monteringsanvisningen er på Svensk och det är en monterings beskrivning av modellen och hantering samt ladding av batteriet.
Montering av planet tar ca 30 minuter.

(fritt översatt ifrån norska)

elefun.no (http://elefun.no/webshop/aspx/produkter.aspx?vareID=8740&itemref=&prod=Cessna%20480%20Børsteløs%20113cm%20::%20Kompl ett&kategoriID=16)

Detta är inte en lämplig maskin att börja med, börja flyga några år med en Q500 pylon racing maskin först, tävla gärna ett par år också :D

Men glöm inte att använda uniflowsetup i tanken :shock: och att MA propellrar är bara skrot. PDT_Armataz_02_07

Jag kunde bara inte hålla mig!!! :up:

bokis
2007-11-17, 08:30
Men Tobbebubben då..Fyy dig! Man kan nästan ana Ironi där..
Q500 mannen menar väl men kan kanske uppfattas som en smula cementerad o kategorisk ibland..
Men han menar väl!
O jag väntar faktiskt på en flygrapport från söderhamn på en slik cessna som en viss Warbirdfanatikers fru har fått som present av sin glada gubbe! Hon har gett sig f-n på o lära sig flyga o det där verkade lämpligt tyckte vi!

Tobbe O
2007-11-17, 08:41
Holy Smoke!!!!
Gå från ingenting direkt till en stor elare...???
Är han nte rädd om sin fru eller....
Nej! Börja med en vanlig .40 modell som Calmato sport eller ett "Ryggskott" så får hon se vad det handlar om...!

LIP
2007-11-17, 09:56
Skidor!

Jag bruka tillverka skidor själv enligt samma princip som Mcgregor.
Har inte använt depron men det går bra med balsa och ply. också.
Ett tips på skidornas utförande som fungerar mycket bra men som knappast kan kallas skalalika är följande.

Långa skidor som börjar strax före propellern och slutar strax bakom tyngdpunkten. Skidorna monteras stumma så du får utnyttja noshjulsfästet plus huvudstället. Anfallsvinkeln på skidorna har du samma som vingen.

Jag har flugit mycket med sådana skidor och dom fungerar mycket bra.

Spelar ingen roll hur mycket lössnö du har, kärran kommer naturligtvis att sjunka ner i snön men när du drar på gas så kommer skidorna att eftersträva att komma upp på snöytan tack vare att skidorna slutar strax bakom tyngdpunkten.
Dessutom så svänger den väldigt bra med bara sidoroder vid snökörning tack vare skidornas placering.

Har för mig att jag skrev om detta i Modellflygnytt för många år sedan.

Skidorna brukar jag lacka med Pastc Padding spraylack för att få ett bra glid

/Lasse

McRegor
2007-11-17, 10:15
Hej Lasse,
Precis vad jag avsåg med min korta beskrivning !
På den tiden jag bodde i Sundsvall flög vi nästan uteslutande med den typen av skidor.
Och vi använde ofta vanliga WP-rör - 16--19 mm dia - som skidor till våra metanolkärror.
Hälsningar
Roger

LIP
2007-11-17, 10:45
McRegor

Kommer ihåg att sådana skidor förekom, jag tror det var i slutet på 70-talet då Tommy Julander (Sundsvall) hade skidor av VP-rör.

Flög med Tommys maskin då jag avlade prov för att bli certifikatutfärdare.

Förresten, har vi träffats tidigare?

/Lasse

Strömquist
2007-11-17, 14:43
Ni kan läsa om den första gång jag var ute med detta plan i denna tråd
http://www.rcflyg.se/viewtopic.php?p=36520#36520