handdator

Visa fullständig version : Jag säger bara: 6 volt - woohoo!



Propellerpetter
2007-11-17, 00:28
Ibland hittar man små glädjeämnen i vardagen. Jag är på spurten av monteringen av min H9 P-51, som har en hel binge ganska starka digitala servon (8st + 2 landställ). Först skickade jag in den acce som följde med Evo 12:an, en 3500 mAh sak som ser imponerande ut. Men när jag kör allting märker jag hur spänningen tokrasar när jag kör många servon samtidigt. Hmmm 4,8V kanske inte é så smart med 8 digitala servon... ÖMH levererar blixtsnabbt en 6V 2700 mAh acce - och jäklar vilken skillnad!! Stadig spänning, servona är snärtiga och gör nästan givakt! Landställen kör jag på en separat 4,8V acce ifall de skulle få en smäll och binda vid start, lite knepigt lödande men det funkar väldigt bra. Detta kanske är skåpmat för många men kul ändå för mig. Ett tips är såklart att dubbelkolla att din Rx + servon fixar 6V innan du jackar in en dylik i din rigg.

Ciao! / Petter

wesse
2007-11-17, 06:15
du kör stället med en separat 4,8 acc skulle du vilja vara så vänligt o visa mig hur detta är inkopplat.´...
mvh wesse

srlund
2007-11-17, 10:41
Hej.

Ett varningens finger bör höjas för 6v, det är mycket praktiskt och enkelt sätt att öka prestandan på servon. MEN det sliter oerhört på servon och mottagare.

Jag har själv kört med denna lösning i ca 5år och förstört 4 servon pga detta. De senaste åren har jag använt en spänningsregulator i kombination med 6V ack. Detta för att säkerställa att man inte får överspänning. Att servon och mottagare är klassade för 6V betyder inte med automatik att dom klarar en 6V NimH ack. En sådan ack kan leverera betydligt högre spänning initialt och detta kan medföra att mottagare och servon går sönder.

Jag använder Futaba och där är maxgränsen satt till 6,3V, att jag klarat mig så bra hävdar Kaj (futaba service) är enbart tur...

Stefan Andersson

Tobbe O
2007-11-17, 11:24
En nyladdad 6 voltsack kan ju beroende på laddare nästan komma upp i 8 volt.

Jag har själv kört ett par år med 6volt utan problem med vare sig servon eller motagare.

I Yaken som jag bygger i vinter kommer jag att köra Fromeco 7,2v Li-ion med 6volts regulator.

Per P
2007-11-17, 13:50
du kör stället med en separat 4,8 acc skulle du vilja vara så vänligt o visa mig hur detta är inkopplat.´...
mvh wesse

Om du menar till Stefans modell så vet jag hur man kan göra det på ett enkelt sätt.... bara säg till så ska jag hjälpa er med det ;)

Propellerpetter
2007-11-17, 14:45
Hej,

Så här har jag gjort. Man kan göra det med tre y-kablar så slipper man löda...

http://www.rcflyg.se/album_pic.php?pic_id=1428

Ciao! / Petter

mds
2007-11-17, 23:08
hej graupner har en sådan brytare och den heter 3050.men den är bara för två servon.
mvh m

McRegor
2007-11-17, 23:20
Hej,
Att din originalackes spänning tokrasar beror nog endast på att den inte är kry. En ny likadan som den du köpte men på 4,8 V hade säkert hållit spänningen lika bra.
Skall du köra på 5 cellers NiMh ( 6 V nominellt) så skulle nog en spänningsregulator a'la den som Tobbe nämnt inte vara fel. Varför chansa på 5 celler utan regulator med en stor fin kärra ? Med regulator kan du hålla spänningen på t ex 6V vilket många grejor klarar. Det är inte helt ovanligt att utrustningen ger upp p g a den förhållandevis höga spänning som en nyladdad NiMh kan ha.
Men enklast är ju att trots allt köra på en 4-cellers mottagaracke...
Hälsningar
Roger