handdator

Visa fullständig version : klädsel vs målning ?kenneth67
2007-11-17, 16:01
hej på er ... då jag stå i begrepp att börja klä alt lacka min p40 så undrar jag vilken typ klädsel?? eller skall den lackas ???

McRegor
2007-11-17, 17:12
Hej Kenneth,
Ursäkta okunnigheten men vad är det för kärra ? Ja, en P40 såg jag men f ö... Beror ju på storlek, byggnadssätt, drivning m m som påverkar vad man bör välja.
Hälsningar
Roger

kenneth67
2007-11-17, 17:15
ja jag e lika okunnig när det gäller skala !
det är en topflite p40 standoff scale -- spännvidd 150 med plankade vingar samt hel balsa kropp

McRegor
2007-11-17, 18:46
Hej,
Klä den skall du givetvis göra - om du sen behöver lacka beror ju på vad du klär den med.
Skall man göra allt ordentligt på konventionellt sätt är det siden eller nylon som gäller - sen skall du "mätta" matarialet med lack innan du målar den. Skall du göra på det sättet så bör du nog läsa på lite innan - och jag är rätt säker på att någon här har nån fin länk där du kan se hur du skall göra...:)
Gissar dock att du föredrar att klä med plastfilm - t ex Oracover. Finns ju i många kulörer så du borde hitta någon som passar. Har du inte jobbat med det tidigare så finns säkert länkar med lite tips för plastfilm-klädesl också.
F ö så får du en helt annan hållfasthet i t ex kroppen om du klär den jämfört med om du bara målar direkt på balsan.
Hälsningar
Roger

kenneth67
2007-11-17, 18:52
hmmm ja ... har fått lite tips av "friflygarna" i klubben att man skall ha siden eller liknande ... men det känns lite som att vikten drar iväg med siden lack på lack å sedan även färg på det ... å oracover .. hmm finns den i matta kulörer ?? då jag ej vill ha den blank utan lite mer look a like ! satsar inte på nått direkt skala utseende .. men den ska ju iaf vara i "rätt" färger! å för övrigt så givetvis så blir det förbrännings motor i den ... dock ej klart vilken än .. men troligt en fyrpluttare 90-120 eller så

Graffen
2007-11-19, 18:35
Målarkurs kanske ;) .
Skämt åsido, klä den med 25 grams glasfiberväv och epoxi eller polerlack,
bägge sätten funkar bra men den sistnämna luktar lite starkt...
Måla sen med vattenbaserade modellfärger och skyddslacka med antingen Top Flite´s matta sprayklarlack eller 2-k billack (matt).

Krille
2007-11-19, 22:13
Klä med solartex, fungerar som den vanliga plastfilmen som krymper fast men är starkare lite tyngre och av tygliknande material.
Dessa finns i olika färger och ska du ha en mormal färgsättning för p-40 så klä undersidan med ljusblå.
Resten klär du med brun å målar sedan camofärgerna med airbrush eller liten färgspruta (blir välldigt tunt med färg och således lätt) och klarlackar med de 2 typer av lack som graffen sa.

jaka
2007-12-01, 14:23
Hej!
Som med allt annat i flygväg så handlar det om att bygga lätt om det ska flyga bra.
Om det inte är en fantastiskt fin skala kärra du har tänkt bygga så skulle jag klä den med Oracover plastfilm,vilket är den bästa plastfilmen sedan mer än 20 år tillbaka.
Solartex eller Oratex (som är aningen bättre) funkar bra de med,men de väger mer än vanlig plastfilm.
Glöm bort siden eller nylon de tillhör historien. Idag finns det bättre grejer som 24 timmars epoxy och 25g glasfiberväv (eller vanlig båtplast,polyesterplast). Dessa i hop med microballonger ger en mycket bättre finnish (snabbare )än att klä med nylon/ siden och polerlack.

Hälsningar!
Jan K
Väsby MF