handdator

Visa fullständig version : Lagerbyte på OS FS-120 Surpass III med pumpsundqvistjohan
2007-11-19, 21:38
Hej!

Jag har inte så mycket erfarenhet av förbränningsmotorer (en OS LA 46, en Super Tigre G2300 och så OS FS 120 SurpassIII som är min enda fyrtaktare).

OS-fyrtaktaren är den som har minst gångtid (82 flygningar ca 14 timmar i luften). Men de senaste 20 flygningarna har den varit ganska "grov" i ljudet.
En bekant som är kunnig på motorer hörde motornljudet och "kände" på motorn senaste flygning. Han säger att det bakre lagret är slut.

Då jag vrider på propellern på min SuperTigre finns ingen märkbar friktion mellan kompressionslägena, men på OS-maskinen kan man faktiskt känna att det inte går helt friktionsfritt.

Jag antar alltså att min motorkunniga vän har rätt, och att lagret (lagren) är slut. Planet har jag förvarat torrt och varmt (rumstemperatur, normal luftfuktighet). Är det vanligt att en kvalitetsmaskin som OS ska köra slut på lagren på 14 timmar?

Ska beställa lager, undrar om dessa är de rätta?

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXCD07&P=Z
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXCD02&P=Z

Bränslet jag använt är detta
http://www.sabe.fi/hobby/index.php?prodid=22843&grpid=2404
20% syntetolja och 15% nitro

McRegor
2007-11-19, 22:49
Hej Johan,
Tråkigt med din fina rova.
Vet inte hur du gör efter flygningarnas slut (med nitro-soppa) men en god vän till mig som är synnerligen noggrann han tömmer alltid tanken, fyller sen i lite "ren" soppa (Metanol + olja allenast) och kör sen igenom motorn ett par minuter till dess den stannar. Därmed har han spolat rent rovan från nitrot - tror vi i vart fall..:)
Hoppas lagerbytet går bra !
Vi höres
Roger

Ompa
2007-11-29, 18:07
Efter flygning så är det bästa att tömma tanken helt. Om det spelar roll att köra en exta tank med "ren" soppa vet jag inget om. Men på mina, och fler med mig, helimotorer så sprutar jag alltid i vanlig 5-56 via förgasaren efter varje gång jag varit och flygit. Drar sedan runt motorn nånstans 15 - 20 varv. Personligen brukar jag använda rikligt med smörjmedel. 5-56 är ju korrosions hämmande samt smörjande. Brukar även göra detta på samtliga mina motorer med jämna mellanrum. Specielt om jag vet att dom kommer vara oanvända en längre tid.

sundqvistjohan
2008-01-29, 22:17
Efter att ha gruvat mig för lagerbytet, frågade jag en bekant i klubben om han kunde tänka sig att byta lager åt mig. Jag gav motorn åt honom när vi var och flög i söndags och det var betydligt värre än jag trodde.

Detta är alltså resultatet av knappt 15 timmars körtid med en "kvalitetsmotor".
http://www.yabbers.com/phpbb/viewtopic.php?t=279&mforum=sundomrcklubb

fredrikb
2008-01-30, 07:52
Det där med rost har inte med kvalitén på motorn att göra sorry,

Detta beror på att motorn har gått med nitro 5-56 är en bra förebyggare mot rost
Gör som Ompa säger eller uteslut nitro ur soppan då slipper du rosten
mvh FredrikB

Sigun
2008-01-30, 08:12
om de vore nitrot så borde många fler ha problem ?.. 15% är väl inte så mycket vissa motorer ska ju köras med 20% nitro och kollar man på bil sidan så är nitrohalten oftast ännu högre !.

Någon mer motorkunning får gärna uttala sig om detta, verkar ju mystiskt att en motor skulle ge upp så snabbt bara pga nitrot.

/Martin

jaka
2008-01-30, 15:43
Hej!
Att lagren rostar har inte så mycket med att du använder nitro.
Metanolen är hygroskopisk vilket betyder att den drar åt sig vatten och det är vattnet som får lagren att rosta. Att sedan förbränningsresterna skapar lite syra vilken spär på problemet! Men skyll inte bara på nitron! Använder man bara moderna syntetoljor (Motul "Micro", Aerosynt 2 eller 3) så rostar aldrig lagren därför att dessa oljor innehåller rostförhindrare.


De flesta använder väl 15% olja idag så 20% olja i soppan är heller inte nödvändigt.Inte heller är det nödvändigt att använda sprayoljor av typ 5-56 då den löser rost ,vilket inte är så bra i en motor då järnoxid är väldigt hårt.
Inte heller sk "After run oil" som vissa firmor säljer behövs. Likaså behöver motorerna inte köras rent efter en flygning för att förhindra rost.

Vill man ha sin motor "lättrörlig" och fin rekommenderas att hälla i
någon av ovanstående syntetoljor eller vanlig ATF olja. Och då menar jag inte några droppar utan hälla i...

Tom
2008-01-31, 13:13
Mina 5cents.

Jag skyddar motorerna vid förvaring med vanligt tvåtakstolja från macken. Som någon sa ovan - droppa inte i - häll i en liten mängd med stiftet ur och dra runt ordentligt. Jag brukar lyfta ventilkåporna och se till att lyftare och armar är ordentligt skyddade. Den vägen är det lätt att få ner olja till kammen också via stötstängsrören. Om du kör med starter ta det lugnt såklart och dra runt motorn utan stift uppochned innan du kör startern nästa gång så att du inte överkompar motorn med massa olja i cylindern. Jag har inga problem med korrosion med denna metod.

5-56 skulle jag ej rekomendera. Det är en väldigt tunn olja och inte, som jag ser det, gjord för lager i en förbränningsmotor.

sundqvistjohan
2008-02-02, 19:47
Det var tydligen inte så farligt med min motor som det såg ut från början. Nu ska vi se om de nya lagren håller bättre.
http://www.yabbers.com/phpbb/viewtopic.php?p=883&mforum=sundomrcklubb#883