handdator

Visa fullständig version : Fuji .25S motorinställningSigun
2007-12-15, 18:25
Hej hopp
Nu har man gett sig in i metanolträsket och nybörjare som man är så har man lite problem med att få saker och ting att fungera som de är tänkt :). Har köpte mig en liten trainer som heter Jumper25 med en liten Fuji .25S motor i.

Problemet jag har är att motorn svarar bra på gaspådrag och går bra på tomtgång. Men efter några sekunder på toppvarv så sjunker varvtalet de är hörbart och man märker att modellen tappar kraften i motorn.

Jag börjar med lite bilder på motorn och lite fakta ifrån manualen.

Bild på motorn, fast i .15 utförande dock sitter allt precis som på min motor
http://www.dackeflyers.se/images/fuji25s/fuji.jpg

Bilder på instruktioner för start av motorn som jag följt till punkt och pricka
http://www.dackeflyers.se/images/fuji25s/instructions.jpg

Fortsättning på intruktioner
http://www.dackeflyers.se/images/fuji25s/instructions1.jpg

Närbild på förgasare samt instruktionern för inställning av den samma
http://www.dackeflyers.se/images/fuji25s/carb.jpg

Specifikationer för motorn raden ni ska kolla på är för 25S
http://www.dackeflyers.se/images/fuji25s/spec.jpg

Mer specifikationer av motorn
http://www.dackeflyers.se/images/fuji25s/spec1.jpg

Motorn är rengjord och borde fungera fint men problemet kvarstår. Propellern är enligt specen en 9x6. Trodde ett tag att de var något fel på glödstiftet så jag har testat med ett annat men problemet kvarstod även nu.

Jag har en IR mätarare som jag tänkte jag skulle haft med idag men den glömdes hemma tyvärr. Hur varm bör en glödmotor vara på utsidan ??. Varvräknare saknas med än så länge men de hörs tydligt att varvet minskar på toppvarv. Modellen går att flyga men de är inget skoj när motorn bara drar på halv effekt känns de som.

Har prövat att skruva på toppfartsålen till toppvarv och de går ju bra några sekunder sedan sjunker varvet på den, har backat och försökt fram och tillbaka utan någon lycka. Har även försökt med den skruv som i instruktionen heter "Auxiliary air adjustment screw" men märker ingen direkt skillnad när jag skruvar på denna skruv. Tomgångsskruven är väl bara tillför att justera tomgångsläget och har väl därför ingen påverkar på toppvarvet ?

Är motorn helt slut ? eller vad kan detta problem bero på ?. Enligt han jag köpte den av skulle motorn endast varit igång för inkörning och modellen aldrig flugen. Vilket jag tror på då modellen var i väldigt fint skick.

Tacksam för alla tips jag kan få.
/Martin

kenneth67
2007-12-15, 18:42
kolla att du inte har "bubblor" i slangen till förgasaren.. dvs luft då är det nästan helt omöjligt att få dom att gå ordentligt ... hur ställer du huvudnålen ??? .. att den går "bra" på fullgas en stund för att sedan tappa i varv som du säger tyder på att den går för snålt alt att den blir för varm (brukar hänga ihop) ställ då hellre så att den precis slutat fyrtakta dvs ngt rikt ... kan ju vara så att du har ett för varmt stift med som gör att den går för varmt! vad har du för bränsle ? nitro ? olja .. men framför allt ställ grund enligt manualen och utgå sedan från det ! lycka till:)

Sigun
2007-12-15, 18:48
Hej Kenneth
Inga bubblor alls från tanken faktiskt, huvudnålen står som i manualen dvs 2,5 varv ut och något snäpp hit eller dit. Har kört med fujis stift #4 samt med OS A3 stift men märkte ingen skillnad mellan dem, samma fenomen. varvtalet sjunker och kraften med de samma.

Bränslet är med 10-15% nitro men den går fint med OS46:an som jag har på SIG SSE:en så jag tror inte de är något fel på bränslet ? , har iofs inte prövat med något annat.

:? :?

/Martin

kenneth67
2007-12-15, 18:51
hmmm skumt ! ... på din beskrivning låter det som den går varm.... kolla tankens placering i förhållande till förgasaren så den inte ligger för lågt

Sigun
2007-12-15, 19:13
Här är en liten filmsnutt på planet när jag lyfter, redan efter ett par meter hör du att de händer något och sedan tar de en väldig tid innan jag får upp så pass mycket fart att modellen orkar lyfta

Jumper 25 (http://www.dackeflyers.se/images/fuji25s/Jumper25.wmv)

/Martin

Palleman
2007-12-15, 19:22
Hej hopp

Har själv haft en jumper, mkt trevlig modell detdär.

Det jag kan utläsa är att motorn går några snäpp för magert. Pga att motorn tillåts varva mer i flygning än när man står stilla på marken och ställer in motorn så börjar den gå magert när du börjar få fart. Ställ nålen så motorn går "TOKFETT" på marken, dock inte bluddrar.. och prova..

Kan tillägga att jag började med en OS Surpass 26FS i min jumper vilket krävde hela startbanan för att komma upp... Bytte till en OS 25LA och kortade ner startsträckan något kopiöst... men fortfarande för lång...

Först när jag petade i en OS MAX 35FP så blev den riktigt trevlig att flyga... lyfte på 3-4 meter och steg som en raket rätt upp :)

25'a är på tok för klent i Jumper 25.

kenneth67
2007-12-15, 19:22
det låter ju som om motorn inte riktigt orkar dra proppen....den varvar ju inte ur ordentligt ens i luften ... prova med 9x5 istället alternativt 10x4 om det går ... kör med en asp28 i min gammla lajban å den vill inte heller riktigt dra runt 9x6 ... du lär ju få drag så det räcker ändå i den "lilla" modellen låter i mina öron som om motorn går som den ska ... iaf men som du sa inte det där sista...

Sigun
2007-12-15, 20:02
De rekomenderar ju en 10x4 som inkörnings propeller, kan de vara att den inte orkar med 9x6:an .. skumt att de rekomenderar den då.

Vet inte om jag har någon 10x4 men jag vet att jag har en 8x4 liggande skulle de kunna fungera ? Kan ju vara värt att testa, men finns de risk att en motor varvar för mycket med en för liten propeller ? eller blir de bara så att man tappar dragkraft.

Får testa detta imorgon då kanske.

Annars får jag väl leta upp en större motor att stoppa i.
/Martin

kenneth67
2007-12-15, 20:29
hmmm altså om du ställer in på full gas där motorn drar bra ... samt öppnar ett par snäpp-- rikta sedan plabnet rakt upp då skall du få en liten ökning i varvtalet pga av att motorn då går lite snålare .. dvs att den skall gå lite fett i planflykt/på marken ställer man in den så så riskerar man inte att få motor bortfall under lite mer avancerade övningar pga av att motorn går snålt! det kan vara riktigt knepigt att ställa in en motor ordentligt ibland ....sedan kan det ju vara som så att den inte är inkörd ordentligt än så att det är därför som den inte går riktigt då är det ändå viktigare att den får gå fett minst 2-3 tankar innan man tar ut vad den har att ge ,, en så "liten" propp som 8" tror jag inte du ska prova du får inget drag då dvs ingen ork å start sträckan kommer bli ändå längre!... lycka till med dina tester !

kenneth67
2007-12-15, 20:31
Hej hopp

Har själv haft en jumper, mkt trevlig modell detdär.

Det jag kan utläsa är att motorn går några snäpp för magert. Pga att motorn tillåts varva mer i flygning än när man står stilla på marken och ställer in motorn så börjar den gå magert när du börjar få fart. Ställ nålen så motorn går "TOKFETT" på marken, dock inte bluddrar.. och prova..

Kan tillägga att jag började med en OS Surpass 26FS i min jumper vilket krävde hela startbanan för att komma upp... Bytte till en OS 25LA och kortade ner startsträckan något kopiöst... men fortfarande för lång...

Först när jag petade i en OS MAX 35FP så blev den riktigt trevlig att flyga... lyfte på 3-4 meter och steg som en raket rätt upp :)

25'a är på tok för klent i Jumper 25. ja en 26 fyrplutt är ju lite klent ner det rekomenderas 25 2 plutt ... så det var väl kanske inte konstigt !

Sigun
2007-12-15, 20:57
De tråkiga är ju att de inte går att hitta något sånt läge ... får väl helt enkelt leta efter en 10x4 propp och se om jag kan få den att varva ut med den.

Hjälper inte de så funderar jag på en OS25FX eller kanske en OS32SX den verkar skoj :)

/Martin

Nyroth
2007-12-15, 22:03
Hej Martin,

Fujin är en sådan maskin som behöver låååång inkörning innan den levererar full prestanda. Det du beskriver låter för mig som en kombination av för mycket propp samt en för tajt motor.

Mitt råd är att sätta på en 9x4 eller 9x5 propeller och sedan när den är fullt inkörd (ca 5 liter bränsle) så kan du köra en 9x6. 10 tums proppar kommer alltid vara en stor belastning på in Fuji, enda undantaget är om du har en flyg maskin som är väldigt lätt (under 1.3kg) då kanske en 10x4 skulle kunna funka.

Om du vill ha mer fart och mindre dragkraft så är en 8x6 en bra propp för din 25'a, men det låter som du behöver dragkraft till denna kärra så 9x5 borde bli perfekt.

Mvh,
Niklas

Sigun
2007-12-15, 22:15
Hej Nyroth
Tackar för tipset, får väl ut och leta propellrar då :). Motorn skulle säkert funka om den bara höll toppvarvet, så de är väl till att skaffa lite propellrar med mindre stigning och testa dessa ett tag.

5L låter mycket men, vad vet jag, får väl ut och bränna på så går det väl snart åt :)

/Martin

jaka
2007-12-16, 14:59
Hej!
Du belastar motorn för mycket och då går motorn varm. Ställ motorn rikare!

Några tips!
Kör med 9x5 APC och tänk på att motorn är en järnmotor dvs den har järnfoder och kolv som kräver lång inkörning på med låg belastning/lågt varv, men att du reglerar varvet med trotteln på fullgas (du reglerar varvet med bränslnålen).
10x4 kan användas men inte på den kärran du har,då passar 9x5 eller 9x6 APC bäst. Undvik Master Airscrew snurror då de dels låter mycket och har dålig dragkraft i luften.
Soppan du bör köra på ska helst innehålla 20%olja (helst ricinolja) då motorn är en gammal "järnmotor" från mitten av sjuttitalet.Syntetolja fungerar kanske bra efter inkörningen men var lite försiktig med att köra med bara 15% syntetolja i början.

5-15% nitro är också ett måste.
Lämpligt glödstift är OS 8 eller Enya 3...men andra stift funkar också bra.

Sen tycker jag personligen att en .25 modell är lite liten att börja läara sig flyga med...det går lättare med en .40 kärra som Kyosho Calmato och en .40 motor då den flyger stabilare och är lättare att få upp från ett gräsfält med ojämn gräsbana.

Tobbe O
2007-12-16, 15:37
Hej!
Du belastar motorn för mycket och då går motorn varm. Ställ motorn rikare!


Sen tycker jag personligen att en .25 modell är lite liten att börja läara sig flyga med...det går lättare med en .40 kärra som Kyosho Calmato och en .40 motor då den flyger stabilare och är lättare att få upp från ett gräsfält med ojämn gräsbana.

Först så tror jag att motorn inte hinner bli för varm, 2 sekunder efter starten PDT_Armataz_02_22 Sen så tycker jag att det syns som att Sigun redan kan flyga PDT_Armataz_02_43

Sigun
2007-12-16, 17:25
Ja flyga lärde jag mig med min Cessna som har fått sig en och annan törn, men de flyger ännu, tyvärr känns de som om Cessnan är snabbare än jumpern just nu :).

Får ut och leta 9" propellrar nu i veckan sedan ska de ut och flygas igen, de flyger verkligen stabilt och om bara motorn går som den ska så lär de bli en väldigt trevlig modell.

/Martin

Sigun
2007-12-17, 15:33
Hej..
Idag var jag ute på fältet igen och tänkte jag skulle pröva lite olika propellrar för att utröna vart felet låg

Här är 19 minuter film om denna händelse hoppas ni har en stund över

Viddler.com - Jumper 25 motorinställning - Uploaded by Sigun@@AMEPARAM@@http://www.viddler.com/player/955a0c1f/@@AMEPARAM@@955a0c1f/

/Martin

kenneth67
2007-12-17, 19:41
se där ja verkar som om du fått sprutt på motorn ... lite fet i mellan registret .. men de fixar du snart ;)