handdator

Visa fullständig version : TopFlite Cessna 310 byggfrågor



Ålänning
2007-12-31, 01:13
Halå ja!

Håller på hjälper en polare bygga ihop en TopFlite Cessna 310
och har stött på ett problem. Flyget är två-motorigt och har
alltså en torpedvägg / brandvägg per motor med färdiga
insänkta muttrar (vad dom nu heter) och motorbockarna är
på plats. Ser bra ut... MEN, när man sätter motorerna temporärt
på plats så ser det ut så här:

http://www.motorportalen.net/phpbb/userpix/446_cessna310_21_1.jpg

Ena motorns ljuddämpare kommer hamna UPPÅT!!! Vilket den
inte skall göra enligt bilderna. Vad gäller ritningen står det överallt typ:
Gör så här med högra vingen blabla... sen gör du samma med vänstra.

Bägge motorer måste ju ha "glödstiftet" åt samma håll (åt flygets högra
sida).

Vänder man motorbocken på den felaktiga sidan så hamnar inte
thrust-line ett dugg på rätt.

Enda lösningen jag kan komma på är att man måste slå ut de där
muttrarna, borra om hålen så att motorbocken hamnar så motorn
blir centrerad istället som det är nu.

BOKIS!!! Jag tyckte jag såg i en Wesse-film att ni hade planer
på bygga en Cessna 310, igen, eller? Har du samma problem? Nån
annan? Bugg? Vi som gjort fel?

Hela byggtråden:
http://www.motorportalen.net/phpbb/viewtopic.php?t=3032

Mvh
MickeM

Johnny
2007-12-31, 08:07
Hei.

Begge motorene skal monteres med sylinder mot högre.
Lyddemper skal henge under motorcowling.

Mvh. Johnny,

Ålänning
2007-12-31, 10:24
Hei.

Begge motorene skal monteres med sylinder mot högre.
Lyddemper skal henge under motorcowling.

Mvh. Johnny,
OK, då måste det vara konstruktionsfel på denna. För om man monterar
motorn på den vänstra vingen i en motorbock som det är nu, då kommer
motorns axel inte att gå ut genom hålet på motorkåpan. Vi måste alltså
banga ut "muttrarna" och borra om och flytta så de blir lika på bägge?
/MickeM

pa1974
2007-12-31, 16:46
Det är bara att vända på motorn så cylindern går genom motorbocken.Så den sitter likadant som nu fast motorn genom motorbocken.Då blir det rätt.
Patrick

kenneth67
2007-12-31, 17:13
Det är bara att vända på motorn så cylindern går genom motorbocken.Så den sitter likadant som nu fast motorn genom motorbocken.Då blir det rätt.
Patricknu tänker jag nog kanske galet !?? men om man vänder motorn 180 grader som du antagligen menar...så får man väl en förskutning på lika många millimeter som fästet i motorn är tjockt dvs att motorn inte hamnar riktigt som det är tänkt ....? eller hmmm ja det kanske går ,, men låter tokigt ,,,,,

pa1974
2007-12-31, 18:11
Ja,det har du nog rätt i.Då får man tänka om.
Eller fila.Får fundera vidare efter ett par öl till så blir det bra.

Gott Nytt År på er. :D

bokis
2007-12-31, 20:28
Jupp! väntar på motorerna,resten är väl ganska klart..
Har inte kommit dithän ännu men bägge motorerna är utåtriktade på den men kan vara som du säger..Dock så undrar jag om du har satt motorbockarna rätt.. Måste kolla,men du kanske har rätt..Ber att få återkomma i ärendet!

Ålänning
2008-01-01, 01:37
Bruksanvisningen berättar och visar med mycket bilder hur man
ska göra högra vingen. Det blir skitbra. Men sen står det som
sagt att man skall göra vänster vinge likadant. Det blir inte alls bra.
För det första är inte motorbockarna centrerade. För det andra så
stämmer det att thrust-line blir förskjutet lika mycket om man bara
skjuter in motorn från andra hållet på motorbocken. För det tredje
så blir vänster avgaspipa uppåt om man har motorbockarna enligt
bruksanvisningen. Vänder man motorbocken så hamnar trustline
riktigt mycket utanför. Så hur man än gör så blir det fel. Blir
nog banga ut muttrarna och göra om, känns det som... skall
kolla lite med djupgående nästa byggkväll. För det sjätte eller vad
det nu blir, så tar hela blandarskruv-grejen i totalt i överallt om man
gör den där 180-graders vändningen.

Skall bli kul se hur det blir för dig Bokis. Kankse vi får olika lösningar. :D
Det som oroat oss mest är att den klipper ihjäl sig om ena motorn
stannar, men denna version av 310 lär skall vara byggd så att den INTE
gör det. månne det är pga 4 graders torpedvägg-lutning utåt.

Ser man på fotona på asken och i bruksanvisningen så är
blandningssrkuvarna rakt upp och ljuddämparna rakt ner.
Då måste ju cylindertopparna vara åt flyget höger. Så motorbockarna
måste ju vara åt samma håll, dvs öppna åt flyget höger. Och då
hamnar trhustlinjen lite på fel.... återkommer med mer bilder.

På bilden här så är den vänstra vingen överst och den högra vingen
under.
http://www.motorportalen.net/phpbb/userpix/446_cessna310_21_1.jpg
Man ser på den översta att bocken är felsväng och att motorns
avgasport då blir uppåt. Observera spalten till höger om den övre
motorn... skulle vara enklare om allt var centrerat. Verkar som de
har monterat två likadana högerväggar...

Mycket text = trött man.

DrHanke
2008-01-01, 11:31
skumt för kollar man manualen så är ena motorn med blåset uppåt men inte på bilderna efter så man kan ju undra om de 1, använt photoshop 2, tejpat fast dämpen eller 3, vänt på motorfästet?

Wulfman
2008-01-01, 12:31
Klurigt det där...men på min Henschel blev valet att sätta en dämpare uppåt....för att det skulle bli rätt.

http://www.rcuniverse.com/magazine/article_display.cfm?article_id=870

RC universe satte på andra dämpare men lyckades ändå få båda nedåtriktade......Dra iväg ett mail till Top flite och fråga dem direkt :)

Nyroth
2008-01-01, 14:24
Hej,
På länken nedan finns det ett reportage om bygge och flygning utav TF Cessna 310. De bilder som visas där har motorbockarna monterade mycket längre ut än dina har hamnat. Det händer då och då att det blir fel i en tillverknings process. Att montera en motor med utblåset uppåt är bäddat för start svårigheter.
Modifiera dina monterings hål till bocken så att det passar, det är ganska trångt under kåpan på 310'an så ge din motor installation mycket tid och omsorg så fpr du ut mest njutning av din härliga maskin.

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=610837

Mvh,
Nyroth

Ålänning
2008-01-01, 23:35
Vet ni va killar! Det passade ju visst... hehe... *skäääms*
Motorn måst ha vart lös eller nåt förra gången vi testade. =)

Hur som så är modellerna skitfina. Men bruksanvisningen
är nog riktigt skitdålig. Är massa buggar i den. Tex när man
väl satt fast sidoroder-servot enligt anvisningarna så märker
man längre fram att servot mitt i allt är... andra vägen!
Lite sånt där tjafs...

Obs! Flyget är inte mitt, vi är två som bygger det tillsammans,
jag bara hjälper till och härjar o sånt :D

Byggtråden uppdaterad.

Wulfman
2008-01-03, 00:01
Var väl bra att det löste dig......saker å ting brukar falla på plats. Precis flygit eran kärra !




.....i simulatorn...hehe :lol:

Johnny
2008-01-04, 23:19
Hei.

Se denne byggetråden.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=610837&highlight=Top+Flite+Cessna+310

Du finner muligens svar på det meste her.

Mvh. Johnny.

Ålänning
2008-01-04, 23:52
Bygget går framåt. =)
Bruksanvisningen är jag inte riktigt nöjd med, men å andra sidan
får man komma på lösningar själv, det är kul. Verkar som de inte
byggt ett flyg själva efter bruks. :D

Idag borrades ett nytt hål i ena torpedväggen för att gasstaget
inte skulle rätt annars. Funkar bra nu. Alla skruvar för att fästa
moorbockarna som kom med flyget var för korta. Stötstångs-
fästena för throttle var lite dumt valda, svåra att justera. Osv...
Fågeln blir bra i alla fall. Men vem skall ta upp den... huga.

DrHanke
2008-01-05, 00:28
bokis som har en egen liggandes som inväntar motorer... bättre och mer erfaren med den här typen av kärror är svårt att finna!

Sigun
2008-01-05, 00:30
Wesse kan ta upp den till dig om du är nervös :)

Ålänning
2008-01-05, 12:08
Känns inte så lockande ta upp den (ägarn eller jag) nu i vinter...
Men det är bra att det finns fler som har denna fina fågel.

Bokis, hade inte du en sån förut? En 310? Eller vem va det på forumet?

Wesse? Hmm... vi måste nog ta en funderare. :roll:

Kamikaze
2008-01-05, 12:19
Jag har förstått att om en maskin stannar så blir det krash....Om man inte stänger av den andra oxå! Och glidflyger ner.....!

Är det så illa att man tappar kontrollen om ena motorn ger upp :roll:

Jag hade planer på nån 2-motorig krigsfågel tidigare! Men blev avskräckt av dessa rykten :(

jaka
2008-01-05, 13:23
Hej!
Förvisso är det så! Lägger en motor av bör man landa direkt!
Man kan naturligtvis dra av på tomgång, men gör inga snäva skevrodersvängar,det betyder oftast instant krasch.
Men naturligtvis handlar mycket om vikten på kärran.
Lätta flygplan håller längre och klarar lättare av att flyga på en motor! Tunga flygplan har en tendens att snapprolla vid motorbortfall om inte farten hålls uppe, dessutom snapprollar de lätt vid för mycket använding av skevrodren.
Det handlar också om hur motorerna sitter på vingen, nära kroppen eller långtifrån. Nära kroppen och möjligheterna för en-motorflygning ökar...längre ifrån och möjligheterna minskar.
Sen ska man väl inte katergoriskt säga att vissa tvåmotoriga flygplan flyger bättre än andra. Men bortsätt från att alltid landa när en motor lägger av så är låg vikt på kärran är det viktigaste.

Hälsningar!
Jan K
Väsby MF

Ålänning
2008-01-05, 17:52
Enligt Top Flite så skall denna version av Cessna 310 ha en annan
konstruktion som skall göra ett motorbortfall mycket lindrigare än
på tidigare varianter. Vet ej vad de gjort. Motorernas torpedväggar
lutar bort från flyget ca 4 grader vilket är mycket mer än på ett
vanligt enmotorigt flyg. Ett sätt lär ju skall vara att stänga av den
andra motorn efter bortfall, men flyget är tungt så man ska nog göra
det i rätt tillfälle då känns det som. Kanske dags klura ut nån teknik
som känner av när varvtalen på motorerna varierar för mycket och
som sedan gör nåt blabla... :D Snaprolla under landning är inte
att föredra... :oops:

bokis
2008-01-05, 18:06
Vartalen får diffa..gör mycket lite..Och faktum är att vissa kärror går bra o flyga på en motor..B-25+ A-26 jäpp, DC3 sisådär,P38 inte alls.DH88 vet ej.. :D
Så vi får väl prova oss fram? :oops:
Har en hel del med att göra hur orignalen såg ut,vertikalfenans storlek ,motorplacering mm.. men det är inte helt förutsägbart enl. mig..

Ålänning
2008-01-08, 22:36
Bygget har gått vidare, lite nu och då. Har kommit så långt att det
börjats funderas på bränsle- och elkrafset.

Får bli i den här tråden, handlar om samma flyg...

Lite undringar...

1. Futaba 2.4GHz system används och mottagaren har 2 st ca 10cm
långa antenner. Var ska man placera dem bäst på denna pjäs? 35MHz
mottagare placeras på servoplattan med ackarna. Antar att de yttre
delarna på denna antenn skall vara på utsidan. Skall dom vara i vinkel
med varann (90 grader)?

2. Två motorer och två glödstift... Det är meningen att det skall skaffas
ombordglöd till detta. Har man en ombordglöd till varje motor? Skulle
vara fint med en knapp på flygkroppen där man knäpper på bägge.
Kan man förlänga vilken kabel som helst i ombordglödsystemet?

bokis
2008-01-08, 23:26
Oki,ska prova o besvara frågan..
Jag hade på DH 88:an simprops lilla billiga ombordglöd för 1 eller 2 cylindriga motorer o jag gjorde som så att jag "jordade" ihop motorerna med en kabel o drog sen ut en kabel till varje motor från ombordglöden o det funkade..
Viktmässigt sparar du inget för det går åt lika mycket batterier till en lösning med en eller två omborglöder,mitt problem var mera av arten:hade bara ett tillgängligt!
O det funkade..
Placeringen av 2.4:an kommer jag att göra i kroppen på ett lättillgängligt sätt utan att dra ut antennerna,dock så kommer det förlängningsantenner till futaba 2.4 snart så då kanske antennerna åker ut..
Tänk på att du behöver kunna komma åt knappen på mottagaren utifall du behöver synka dem igen.. :oops:

Wulfman
2008-01-08, 23:27
2,4 är jag inte så hemma på...så det överlåter jag till någon annan. Hade för mig du hade OS 46 AX som motorer ?

Dem behöver du inte ombordglöd till, däremot finns det kablar som passar på stiften...sk. remote glow ignitor så du slipper hålla strula vid motorerna.

http://www.mjhobby.se/sodersrchobby/product.asp?type=1&id=550&pid=FK274D

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXD693&P=SM

Har Ni flygit nåt på sistone då ?

Wulfman
2008-01-08, 23:28
Vad du är snabb Bokis :lol:

bokis
2008-01-08, 23:39
Jodu!! :D Nåja,en anledning till att det är trevligt är att man behöver bara slå på glöden via radion när man startar..Gillar det!
Glömde en sak:du läste rätt,90 graders vinkel mellan antennerna,ska se ut som en vinkelhake..

Wulfman
2008-01-09, 10:13
Skulle vara det då....*skratt*. Slipper man fippla med glöd överhuvudtaget :D ...bara trycka på knappen. Själv var jag sugen på sån där inbyggd starter en gång i tiden.....har du prövat sån bokis ?

ps. förmodligen slår jag väl in öppna dörrar....men Ni har väl inte missat denna review på er kärra.... 8)


http://www.rcuniverse.com/magazine/article_display.cfm?article_id=870

Ålänning
2008-01-09, 18:17
Glöd-alternativen man tänkte på var...

1 Borra hål i nacellerna och tryna in en glödare (nej usch usch).

2 Haka på glödströmsförlängarna vi har och dra jordning och +kabel
in i flyget och ha en strömbrytare på något bra ställe (anslutet till
en sån där glödarack inne i flyget (som är laddbart genom kontakt
någonstans). Har redan dessa glödströmsförlängare...

3 En ombordglöd på varje motor. Såna är beställda iaf (ikväll) från ÖMH.
Blir dra knapp och LEDar till flygkroppen till något bra ställe, blir inte det bra?

4 En ombordglöd för två motorer inne i flyget. Finns det?

Synd nu bara att sändaren har för få kanaler så man inte kan knäppa
på det ena och det andra (belysningen går ej).

Motorerna är två identiska OS Max 46AX japp.

Antennerna... så man kan ha dem kvar inne i flyget? Görbra juh!
Såg att DX-7 hade förlängare till sin mottagare, klokt.
Aah... den där knappen visste jag inget om. Måste kika på det.

Wulfman... dagen för nyårsafton lurade jag till mig sändaren efter
att vi fotat dikesflygning, så jag la flyget nästan i diket så jag kunde
titulera mig "årets sista djäkenflygare" ;-) Idag skulle Shade flyga,
vet ej hur det gått. Vi har nån sorts byggmånad nu verkar det som.

Finns det inte elstart till motorerna som till helis?

Psst... flyget är ej mitt, det är Shades och jag hjälper till... och nu
verkar det som att vi snart får tillgång till 1800 m asfalt ;-) Och jag
ska ta upp dyrgripen först säger ägarn. Humm.... måste ta ett snack
med honom :D

Wulfman
2008-01-09, 18:34
Oppps :roll: ....1800 m asfalt

Ni skulle dra ihop en meeting där på ön till sommarn..... 8)

RCFF meeting kanske..... :lol:

Förstår inte riktigt va Ni menade.....men ska Ni bara ha en kontakt för yttre glödström borde det väl vara så enkelt som att pararellkoppla glödstiftkablarna....

Finns ju flera olika lösningar ta det som Ni tycker är bäst...på mothen använde jag vanlig rca kontakt (hona) som inte är så störande tycker jag, kan skicka foto om ni vill. Finns en ombordglöd som klarar 2 motorer. Bokis kan säkert hjälpa er med rätt glöd.

bokis
2008-01-09, 20:27
Tjo igen! Ska ni ha en ombordglöd till varje motor,grena av servokabeln till gasen ute i nacellerna,anslut o sätt alltihopa där..
Misstänker att ni har beställt simprops o då fins det två vägar att gå,antingen två ombordglöd med 2 sub-c till varje eller använda en,centralt placerad o monterad på samma vis som för en tvåcylindrig o fyra sub-c,se mitt inlägg en bit upp.. :oops:

Ålänning
2008-01-16, 23:23
Nu är det nära... lite grejer kvar, bland annat någe grejs som vi
väntar från ÖÖÖÖMMMHHHH! :D

http://www.motorportalen.net/phpbb/viewtopic.php?p=32242#32242

Vad skall man ha för grejer för att knäppa av och på belysningen
på en kanal? Belsyningen går på 4.8V.

Ägarn står vid härligheten, stora härligheten.

/MickeM

jaka
2008-01-17, 16:47
Hej!
Ett servo som slår på en mikrobrytare eller ett slaktat servo där man använder elektronikdelen. Av - På!

bokis
2008-01-17, 16:54
Det där sista lätt intressant Herr Karlsson,hur göra?
Gamla servon eré gott om! :D

Ålänning
2008-01-17, 19:46
Hej!
Ett servo som slår på en mikrobrytare eller ett slaktat servo där man använder elektronikendelen. Av - På!
Jo det första tänkte jag också på, men det ser så... mekaniskt ut! :D
Slaktat servo tycker jag med låter intressant. Hur göra?

hakank
2008-01-17, 20:30
Om man är aningens elektronikkunnig så kan man ju åxå bygga sin egen on-off switch:
http://www.welwyn.demon.co.uk/rcsw/rcsw.htm
/Håkan

Mr X
2008-01-18, 18:25
Vad skall man ha för grejer för att knäppa av och på belysningen
på en kanal? Belsyningen går på 4.8V.

Ägarn står vid härligheten, stora härligheten.

/MickeM
Kanske du kunde köra med en sådan här manick.
2,5A RC switch
Artnr: SWITCH
Denna switch kopplas in på valfri kanal på mottagaren och kan användas för att slå av och på lampor, motorer, sirener etc. Switchen styrs med en två eller tre-läges brytare på sändaren. Om en tvåläges brytare används indikerar lysdioden vilken utgång som är aktiv genom att lysa med rött eller grönt sken. Med en treläges brytare fungerar det likadant, förutom att i mittenläget är inga utgångar är aktiverade och lysdioden är släckt. Lasten kopplas in med hjälp av en stiftlist (medföljer) så att man lätt kan flytta switchen mellan olika flygplan.Normalt strömförsörjs inkopplad last från mottagarens batteri via bygeln som är monterad mellan "M+" och "B+". Om man önskar en annan spänning eller av andra orsaker inte vill använda mottagarens acc till att driva lasten går det bra att ta bort bygeln och ansluta ett externt batteri på "B+" och "B-". Switchen hanterar spänningar mellan B+ och B- på upp till 50V och strömmar upp till 2.5A.

Tekniska data:
Vikt ca 4g
Dimensioner exklusive kabel B x H x L ca 19 x 6 x 42mm
Max switchad ström 2.5A
Max switchad spänning 50V
Drivspänning 4 - 6V
Strömförbrukning i vila ca 0.5mA, med någon av utgångarna påslagen ca 5mA
Kabel 25cm med JR kontakt som passar de flesta märken (Hitec, Futaba, JR med flera)
http://www.fullkontroll.se/25a-rc-switch-p-2271.html

Ålänning
2008-01-18, 18:39
Den där va ju perfekt Mr X! Att jag missat den, jag "lusläste"
Fullkontroll igår kväll, efter andra grejer iofs. =)

Ålänning
2008-02-19, 18:59
Hur många kanaler behöver egentligen till denna Cessna 310?
Adderas lite hela tiden =) Ägaren börjar bli orolig att 6 kanaler
inte räcker till.

Nu minns jag inte vilken som är vilken
1 - Skev
2 - Höjd
3 - Trottel
4 - Sido
5 - Landställ (Robarts luft)
6 - Ombordglöd

Räcker det?

Eller är det
1 - Skev1
2 - Höjd
3 - Trottel
4 - Sido
5 - Landställ (Robarts luft)
6 - Skev2
7 - Ombordglöd
8 - Lampor
9 - Gyro

Som gäller om det skall vara? Eller? Förslag?

bokis
2008-02-19, 19:14
ombordglöd på samma som en trottel o kan du mixa så är det trotteln som ska ha två kanaler,det är suveränt att kunna ställa trottelkurvor m.m separat,,Annars så är det nog så att du är liiite torsk på sex kanaler:
1 skev
2 höjd
3 2x trottel på y kabel med medföljande pilliga mekaniska inställning..
4 sida
5 gear
6 flaps

Ålänning
2008-02-20, 18:18
Jäklars, hade ju glömt flapsen...

Så med skev, sido, höjd, 2x trottel (2x ombordglöd), gear, flaps, (lights),
gyro så är det ju en bit över 6ch... skall meddela herrn att han får byta
upp sig illa kvickt nu ;-)

Tackar Bokis... när får vi se film på Cessnan i luften? :D

Michael
2008-02-20, 18:38
Ett mycket billigare alternativ till att byta sändare är att skaffa en ACTmottagare som finns med upp till 10 kanaler. Finessen är att de är programmerbara så att en signal från sändaren kan skickas till hur många servoutgångar som helst. Varje servoutgång hos mottagaren kan ta emot signaler från tre sändarkanaler som inbördes kan mixas, utslagsbegränsas mm. Möjligheterna är om inte obegränsade så ändock mycket stora. Skulle 10 servoutgångar inte räcka kan man kaskadkoppla två mottagare så att upp till 20 servoutgångar kan kopplas samman och mixas på önskat sätt.

Här är en länk: ACT (http://www.acteurope.de/html/dsl-empfanger.html)

Om det sen räcker med sex kanaler eller inte, ja där får man tänka sig för...
Varför ska exempelvis ombordglöden styras av en sändarkanal? Det finns smarta system som automatiskt kopplar in ombordglöden vid ett visst gaspådrag eller i vissa fall då stiftet tenderar att svalna.

/Michael

Shade
2008-02-21, 00:07
ja då får jag helt enkelt köpa en ny sändare :D och mottagare...
har kollat lite på Futaba 10 channel spread spectrum.
verkar vara riktigt bra sändare!?