handdator

Visa fullständig version : Problem med Futaba 2.4ghzGlawe
2008-01-11, 04:47
Det snackas på en del forum just nu om att futaba skulle ha problem med sina nya 2.4ghz sändare som använder FAAST. Just nu verkar det som endast 7st sändare i hela världen skulle lida av detta problemet där det är möjligt att styra flera mottagare med samma sändare.

Ännu så kan jag inte hitta någon konkret information från futaba själva där dom erkänner ett problem, men skulle ni flyga med futaba 2.4ghz så kan det vara bäst att köra en extra groundcheck innan ni lyfter :)

Lite mer information för er som är intresserade:
http://www.rcuniverse.com/forum/m_6857282/mpage_1/key_/tm.htm

LAN
2008-01-12, 09:32
Finns även mycket att läsa om detta på RCGroups:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=798002

I korthet så handlar det om att flera sändare kan styra samma mottagare, och det har lett till minst en bekräftad krasch i England.

Det spekuleras i att det handlar om att Futaba missat att ange en unik kod i dessa sändare (s k GUID), så att sändarna istället fått en default-kod (typ 0000000) och därför finns det ett antal sändare med exakt samma kod. Om detta är sant lär enda lösningen vara att Futaba tar in alla sändare för kontroll.

I trådarna finns flera bra tips om hur man kan konstatera om någon sändare har detta problem, men det kräver att alla med Futaba-sändare träffas och gör testet tillsammans.

Nexus
2008-01-12, 12:54
Hej

Jo,det handlar inte om att missade av Futaba utan det var folk som är okunskap det har inte betyder för detta utan måste kolla med påslagen att göra Id på din mottagate ska göra på hemma innan åka i vägen till en fältet för att den tar id på den mottgare så blir Radiosändare rätt !!
störde inte på annan folk med samma Futaba på 2,4 Ghz !!
varför skulle dom erkänna...?
orsak jag vet att vad handlar om den jag har läste som du gav länkar det beror på dom som är okunskaper och en erfarande av dom vet hur funkar med 2,4 ghz utan problem...
Jag vet att Futaba 2,4 ghz är inte problem för oss om t,ex 4-5 folk har samma Futaba 2,4 ghz men dom inte störde i varandra heller utan den den har spara i Radiosändare och mottagare har egen Id kod...

MVH Steve

:D 8) 8) :D

LAN
2008-01-12, 13:14
Steve,

Det är ingen tvekan om att i de tre fall som diskuteras så är det fel på sändaren (under förutsättning att informationen i trådarna är korrekt), det har inget att göra med om mottagaren har bundits korrekt eller inte. Men låt oss undvika fler diskussioner tills dess att det kommer en officiell förklaring, det blir ändå bara en massa spekulationer.

/Leif

LAN
2008-01-16, 19:01
Det finns nu uppdaterad info, som kommer från Robbe (Futaba-importör i Österrike/Tyskland). De bekräftar problemet och säger att en pressrelease kommer inom kort.

Kortfattat om problemet:

- Felet kan orsakas genom att sändaren lämnas på tills dess batteriet tar slut, eller genom att snabbt slå på och av sändaren.

- Det har även levererats sändare med felet från fabrik.

- Problemet finns i 6EX, 7C och modulen TM7.

- Nya mottagare har alltid en "blank" kod. Om man köper en ny mottagare och den fungerar med sändaren utan att binda dem, så innebär det att sändaren är påverkad av felet och därmed farlig i kombination med andra FASST-sändare med samma fel.

- Om flera FASST-system används samtidigt på ett flygfält bör piloterna kontrollera att ingen av dem har ovanstående problem (kan alltså testas genom att ha en ny mottagare, som aldrig bundits till en sändare).

- Om en sändare plötsligt slutar fungera mot de mottagare som den tidigare bundits till, så är det mycket troligt att man råkat ut för problemet. Man kan binda om dem, men som framgår av ovan så är sändaren farlig i kombination med andra sändare med samma fel.

Se länken till RCGroups ovan för källan.

Glawe
2008-01-16, 21:38
Tack för infon LAN!

kalleT
2008-01-17, 20:01
Kortfattat om problemet:

- Felet kan orsakas genom att sändaren lämnas på tills dess batteriet tar slut, eller genom att snabbt slå på och av sändaren.


Hmmm, är det så? Jag har vid tillfälle tagit ur acken ur radion för att ladda...utan att riktigt tänka på vad jag gjorde.
Allt var dock kvar vad det gäller modellminne osv.
Skulle samma problem uppstå om man plockar ur acken(i radion då) med sändaren på?

Lite osäker på om jag inte någon gång precis i början råkade glömma att stänga av radion.

Kan man på något vis nolla sin mottagare för att testa sin radio med avseende på problemet? Har ännu inte läst trådarna som ni refererar till.

LAN
2008-01-17, 20:07
Ingen fara att ta ur acken, problemet uppstår tydligen om man lämnar sändaren på så länge att acken laddas ur totalt. Skulle dock tro att det ändå är ganska svårt att råka ut för problemet. Du märker att du har samma problem om dina mottagare plötsligt inte synkar med sändaren utan en ombindning.

LAN
2008-01-18, 07:14
Det är nu officiellt, info från Futaba USA och Ripmax (UK):

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=803207

http://www.ripmax.com/notification_futaba.asp

Av naturliga skäl så är servicemeddelandet ganska nedtonat, men om man läser mellan raderna så förstår man att problemet även kan uppkomma efter tillverkningen - de påpekar att man inte ska stänga av sin sändare inom 5 sek från att den slagits på, vad de inte säger är att det är nämligen då felet kan framtvingas.

/Leif

bokis
2008-01-18, 20:10
Bara en amatörreflexsion,hörde något om att ID lagrades på Eeprom minne,om detta stämmer så räcker det inte med att den blir strömlös då,i min värld så är dessa minnen inte helt enkla o radera...
Leif,jag tror du är påläst,du kanske vet mera?

LAN
2008-01-18, 22:42
Det är mycket troligt att ID-koden lagras i Eprom, men dessa minnen är långt ifrån säkra om det finns problem med mjukvaran som läser och skriver data till minnet. I Futaba-fallet så är det tydligen så att om man stänger av sin sändare exakt 0,5 sekunder efter att man slagit på den, plus/minus 40 millisekunder, så kan ID-koden raderas av sändaren. För modulen gäller 2 sekunder istf 0,5 sekunder. Vad som exakt händer just då är det nog bara Futaba som vet, men jag gissar att det är någon form av bug i sändarens mjukvara (vilket bör betyda att alla sändare måste in på service för att bli av med risken för att tappa koden).

Att felet uppstår även då acken laddats ur skulle kunna förklaras med att sändaren slår av då acken når en viss nivå, vilket gör att acken återhämtar sig en aning vilket åter slår på sändaren för att sedan slå av igen ganska omgående. Bara teorier, men låter ju ganska troligt.

Edit: Om du vill ha mer info från någon som verkar vara mycket kunnig i ämnet, se detta inlägg på RCGroups:
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=8954234&postcount=48

/Leif

bokis
2008-01-19, 15:24
Om man sammanfattar det hela till dags dato:
1: Futaba säger nu att det är ett tillverkningsfel på de felande sändarna.
2:Man uppmanar till försiktighet med att avbryta uppstart av sändaren "för fort",den KAN (ej konfirmerat av futaba dock) tappa sin identitet o övergå i ett läge där den har ett id som är 00000000...
Den kommer då att kollidera med andra sändare som har samma problem(som också har nollats) men inte med de som har sin ursprungliga kodning. Dessa påverkas inte.


Man kan inte kontrollera detta själv dock så de rekomenderar att är man osäker så skall de FASST sändare som flyger på samma ställe testas mot varandra o att man iaktar försiktighet ..
Misstänker man problem med sin sändare så skall den givetvis inte användas!
Importören (minicars ) ska ta fram ett program för o kontrollera de sändare som redan är ute på marknaden..
Även de som idag ligger hos butiker kommer att kontrolleras..

Så vi får hoppas att det löser sig!

LAN
2008-01-19, 16:12
Här är en länk till Minicars information (som verkar direkt översatt från det engelska meddelandet):
http://www.modellflygforbund.se/t2.aspx?p=119779&x=1&a=1119540

Jag är ganska säker på att det kommer ett "steg 2" i detta ärende, för problemet är ju inte löst innan Futaba ändrat i sändarna så att felet inte kan uppstå. Min gissning är att det om någon månad eller två kommer att bli möjligt att skicka in sin sändare för modifiering, först då är ju problemet slutgiltigt löst. Vore också önskvärt att Futaba informerar om när de ändrat i tillverkningen, eftersom det inte känns speciellt lockande att köpa en sändare och veta att den kan fallera. En 8-kanals modul står fortfarande på min inköpslista, men inte förrän jag vet att den är "säker" (och jag gissar att fler tänker som jag).

ssn
2008-01-19, 17:19
7 St i hela världen! Samma chans som om jag skulle vinna 3 mille på skrap!

Flyger lungt vidare....

Sosen

LAN
2008-01-21, 09:00
7 st i hela världen är knappast den korrekta siffran. Det är 7 st i hela världen som rapporterat som sina problem i publika forum. Man bör nog ta den siffran gånger 10 eller kanske 100 för att få en realistisk siffra. Sedan problemet blev känt är det två personer som, bara för att testa, lyckats återskapa problemet genom att slå på och av sändaren snabbt ett par gånger.

Ett bra exempel som någon beskrev i ett annat forum är att man snabbt slår på sin sändare innan man åker ut för att flyga, bara för att kolla batterinivån. Sedan slår man snabbt av igen. Detta är allt som krävs för att sändarens kod *kan* bli nollställd.

En total återkallelse och justering av alla sändare är vad som kommer att krävas.

LAN
2008-01-27, 11:47
Nu när problemet blir mer och mer känt, så poppar det upp sändare lite varstans med samma problem. På RCM&E's forum kan man läsa hur tidningens chefredaktör själv blev vittne till att en helt ny sändare tappade sin kod, i en butik, genom att slå på och av den några gånger.

I nuläget skulle jag rekommendera mycket stor försiktighet med att använda dessa sändare, när det finns fler än en i bruk samtidigt.

Rune E
2008-01-27, 13:14
Jag köpte en Futaba 6EX tillsammans med en extra mottagare för något halvår sen. Mottagaren som följde med sändaren fungerade direkt ur lådan medan den extra mottagaren fick "bindas" enligt anvisningarna.
Därmed drar jag slutsatsen att min sändare har en unik ID så länge systemet fungerar. Rätta mig gärna om jag har fel.

LAN
2008-01-27, 14:04
Ja, helt rätt, den är ofarlig! Den kan inte heller störas ut av andra, felaktiga sändare.

LAN
2008-01-30, 19:58
Nu blir det lite lättare, man kan se på serienumret om ens sändare är i riskzonen eller inte, se Futabas uppdaterade meddelande:
http://2.4gigahertz.com/techsupport/service-advisory-tm7-7c-6ex.html

Skönt att se att problemet verkar vara löst i nyproducerade produkter, nu är det bara att vänta på att TM-8 modulen blir tillgänglig :D

kalleT
2008-01-30, 20:18
"It is important to note that the precautionary measures are relevant only to the Futaba FASST items with serial numbers as described below.
6EX: A7xxxxxxx without the "I" (Inspected) sticker
7C 07xxxxxxx without the "I" (Inspected) sticker
TM-7 07xxxxxx without the "I" (Inspected) sticker"

*shit* någon "I" sticker sitter det inte på min radio med serienummer A7xxxxxxx.

Känns inte kul, även om man inte har drabbats av problemet så är man tydligen ändå i riskzonen.
Nog bör man kunna begära att få sin knappt 1/2-år gamla radion utbytt? Vad anser ni?

DrHanke
2008-01-30, 21:32
Värt att vet är att Minicars kollar samtliga 2.4 radio som de levererar ut så att man inte levererar en med felaktig kod. De har en special apparat som kollar detta direkt mot systemkortet i radion.

LAN
2008-02-05, 18:44
Nu verkar det som om det blev som jag trodde tidigare i denna tråd, Futaba återkallar samtliga 6EX, 7C och TM7, tills vidare bara i Tyskland, men det blir säkert samma åtgärder även i Sverige och resten av världen.

I 6EX byts ett kretskort, 7C uppdateras mjukvarumässigt och TM7 byts ut helt och hållet.

Länk (till dokument på tyska):
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=9087563&postcount=792

Detta var nog enda sättet att dels garantera att det inte händer fler missöden, dels för att återställa förtroendet för produkterna. Diskussionerna har verkligen gått heta på vissa forum, även om det varit ganska lugnt i våra svenska forum.

flygaren_93
2008-02-05, 21:42
Då blir det en futaba 2,4 ghz för mig om det blir så att futaba fixar så inte problemet inte sker igen.

Alex

Taylorcraft
2008-02-17, 12:42
Huvva...

Har Futaba installerat nån snikversion av Winlooser eller?? :D

Mvh

DaEk
2008-02-24, 17:12
Någon som vet att det varit några problem med sändare från nått annat märke, typ spektrum?

LAN
2008-02-25, 11:45
Spektrum har aldrig haft problem med sändarna (såvitt jag vet), men däremot har det funnits några buggar vad gäller mottagarna, men allt detta är fixat genom uppdateringar. Senaste fixen är att alla mottagare nu har en "quick connect"-funktion som gör att de återfår kontakten med sändaren på bara några tiondels sekunder om mottagaren "bootat om" p g a spänningsfall. Tidigare kunde detta ta 5-10 sekunder, vilket orsakat ganska många krascher.

För övriga fabrikat är det nog för tidigt att säga, men man bör tillägga att det är VÄLDIGT mycket diskussioner om XtremeLink-systemet (= Graupner IFS) just nu, då det verkar som om många påståenden som gjorts av tillverkaren verkar vara felaktiga.

Eraiser
2008-04-11, 21:31
tänkte liva upp tråden igen.
köpte mig nyss en F7C 2,4 Ghz men någon "i"sticker hittar jag inte på radion och självklart är den ur "070000000"... :cry:

dock så sitter det ett märke,en grön liten rund lapp bredvid "seienumret".
kan detta va inspected lappen?

KG
2008-04-12, 07:01
Hej
Den gröna lappen visar att den är testad av Minicars innan den levererades
//KG

Eraiser
2008-04-12, 08:37
thank you!
nu fick jag frid i sinnet igen :D

förövrigt är jag grymt nöjd med radion. hade förvisso en likadan FF7 fast 35 MHZ förrut,så valet kändes ganska lätt när man skulle "uppgradera" till 2,4 GHz. lite förbättringar dock i 2,4...i den finns lite mer att välja i menyn,bla GOV meny + lite annat smått o gott.
har även testat att flyga där jag vet att jag fått små glitchar förrut och nu syns inte ett spår av dem :D