handdator

Visa fullständig version : Great Planes DazzlerGlawe
2008-01-23, 15:09
Hallå,

Födelsedagspresenten levereraden lite mer än 2 veckor för tidigt av frugan, men vad gör det !?! :)

Det blev en Great Planes Dazzeler som jag tror kommer bli en värdig ersättare för min SSE som jag planterade så fint i backen i somras. Ännu så har jag bara tittat in i lådan och detta är vad som fanns :)

http://www.glawe.se/dazzler/1.jpg

Glawe
2008-04-20, 14:27
Nu har äntligen bygget börjat. Kankse lite sent, men jag tror att det kommer gå ganska snabbt att spika ihop den här kärran :)

Ritningen på stabben är utlagd.
http://www.glawe.se/dazzler/2.jpg

Halva stabben färdiglimmat.
http://www.glawe.se/dazzler/3.jpg

Glawe
2008-04-20, 17:57
Och nu är stabben färdiglimmad.

http://www.glawe.se/dazzler/4.jpg

Casimir_rc
2008-04-20, 18:41
Ser bra ut så här långt :) .
Hur är kvaliteten på byggsatsen? och vad blir det för setup, el eller glöd?

Glawe
2008-04-22, 20:28
Det har limmats en heldel de senaste 2 dagarna. Som vanligt är jag överdrivet noggran och det tar säkert dubbla tiden mot vissa andra som bygger. Jag bygger ju även som känt endast med vitlim vilket tar lite extra tid med. Men bra blir det! :) I morgon skall jag börja med vingarna.

Ännu så tror jag det är lite tidigt att säga vad jag tycker om kittet då stabbe, sidoroder och vingroder sågas upp helt själv. Träbitarna som följer med är iallafall av yttersta kvalité även om densiteten mellan bitarna varierar lite, men man kan ju inte få allt :) Spanten till vingarna är stansade så jag återkommer imorgon och berättar hur kvalitén är på de bitarna.

Ritningen är super. Lätt att läsa och tydlig. Manualen likaså. (Den är amerikansk, så vill ni bygga en likadan så var beredd på att alla mått är i tum)

Jag hade tänkt sätta en ASP 61:a 4-takt på den, så den blir väl en aning övermotoriserad tror jag, eller ?


Såhär ser det ut just nu:

http://www.glawe.se/dazzler/5.jpg

kenneth67
2008-04-28, 13:48
se där ja .. asp 61 4 plutt får du mycket roligt med ... hadde ju som sagt ys 63 i min å ska ha igen ... massa power men det är bara bra -- ingen kärra man fluger fort med utan bara busa runt ... stoooora utslag rekomenderas .. iaf efter ett par flygningar när man lärt sig kärran ! inga direkta "farliga" klipp tendenser .. skit kul kärra lycka till med bygget !!

Glawe
2008-04-28, 14:43
Mmm, låter skitskoj :)

Det är ett riktigt roligt kit att bygga. Enkel! :=)

Glawe
2008-04-28, 18:02
Här kommer en bild höger vinghalva som nu är klar för att limmas ihop med vänster halva (som inte är påbörjad ännu:) )

Som vi ser så har jag limmat in en rulle med papper som jag tänkte leda servokablage i.

För att återgå till kvalitén så är byggsatsen rktigt bra. Den är enkel att bygga, bitarna passar bra osv. Det enda som jag kan klaga på när det kommer till vingen är nog att jag tycker att spryglarna är en aning klena. Antingen skulle dom va valt en millimeter tjockare gods eller en aning hårdare trä. Spryglarna spricker väldigt lätt när man jobbar och tar i det, och just nu känns det absolut som att det behövs förstärkning runt spryglarna som håller upp skevservot.

http://www.glawe.se/dazzler/6.jpg

kenneth67
2008-04-28, 20:03
kan tyckas att den är klen i upp byggnaden .. minn e iaf nästan halva vingen plankad på och den e jäkligt stabil .. trots rejält omild behandling så har inget annat än motor bocken gett sig ....
med ysen i så lyfte min på 3 meter .. fulltankad 2,1-2 kilo b kan lägga till att den klarar sig aldeles ypperligt med en asp 46 2 plutt med utan att behöva hela registret !

Sigun
2008-04-28, 21:26
Tror du fått en kines arf på halsen Glawe :) de är så tunna och lätta nu för tiden. men du kan väl laminera alla spryglarna med Epoxy så ska de nog hålla sen :oops: :oops:

Tycker de är kul att de finns folk som orkar bygga på de viset som du gör. Har nog inte tillräckligt med tålamod själv för ett sånt bygge. Men vem vet när man hållt på i 25 år så kanske man tröttnar på ARF byggen och börjar bygga själv :p :p

/Martin

Glawe
2008-04-29, 07:36
Tycker de är kul att de finns folk som orkar bygga på de viset som du gör. Har nog inte tillräckligt med tålamod själv för ett sånt bygge. Men vem vet när man hållt på i 25 år så kanske man tröttnar på ARF byggen och börjar bygga själv :p :p

/Martin


Hmmm, jag sitter och funderar på om det inte är tvärt om.

Jag byggde mitt första fri-flyg plan när jag var ca 12 år gammal. Det var en sån där med V-vinge, gummiband och glödtråd därbak så att den inte skulle sticka iväg med termiken. Sedan dess har jag byggt ett antal plan och det var faktiskt först förra året som jag köpte min första ARF. Den modellen fick mig att inse vilken lyx det är att kunna bygga själv. Alla taskiga limfogar, missar i klädsel osv kan endast skyllas på en själv. Alla konstiga lösningar med linkage, roder osv är ens eget fel. Bra va ? ;)

Nä,ARF är bra, men mig passar det inte riktigt, jag finner inte samma glädje i att montera ihop en ARF som att limma ihop ett kit och sen flyga. :)

Glawe
2008-04-30, 20:15
Andra vinghalvan är klar nu för sammanfogning. Här på bilden provas passformen in, och den är inte helt tokig faktiskt. Tror det här kommer bli riktigt bra! :)

http://www.glawe.se/dazzler/7.jpg

Glawe
2008-04-30, 21:07
Egentligen hade jag tänkt vänta till imorgon, men det gick ta mig fasen inte. Jag var helt enkelt tvungen att gå ner och samanfoga vinghalvorna idag. Såhär ser det ut just nu.

http://www.glawe.se/dazzler/8.jpg

Glawe
2008-05-01, 10:03
OBS, Plankning pågår! :)

Ett litet tips som jag säkert skrivit om innan. "Varmt vatten är din bästa vän när nu plankar".

http://www.glawe.se/dazzler/9.jpg

Glawe
2008-05-02, 18:42
Vingen är mer eller mindre klar för slipning nu. Lite finlir kvar bara.

Nu har jag iallafall påbörjat kroppen och den kommer väl bara ta några dagar att spika ihop den med :) På bilden nedan kan ni se kläderna som jag köpte idag. Vit, olivgrön och röd. Inspirerad av bilden nedanför mitt foto.

http://www.glawe.se/dazzler/10.jpg

http://www.glawe.se/dazzler/9394.jpg

Glawe
2008-05-03, 19:21
Jag nämde i min förra post att det bara var lite finlir kvar på vingen.

Här är en bild på finliret! :)

http://www.glawe.se/dazzler/11.jpg

Sedan denna bilden är tagen innan idag så har jag slipat den och nu är det faktiskt så att vingen är träklar. Yay! :)

Nu håller jag på med kroppen. Här är en bild på det

http://www.glawe.se/dazzler/12.jpg


Tycker det är lite tunnt med svar och inlägg. Är ni intressrade ? Om inte så struntar jag i att plåta och lägga upp bilder.

MasterMag
2008-05-03, 19:39
Jodå, jag följer projektutvecklingen :) Alltid kul att hänga med på byggen!

wesse
2008-05-03, 19:42
jag kollar oxå..tycker du ska klä den i shockrosa med små gröna prickar på då blir du årets höjdpunkt på alla träffar :D

går lillen ännu?

Glawe
2008-05-03, 20:23
Vad bra! Då fortsätter jag posta bilder :)

Shockrosa blir det tyvärr inte wesse.

Liam går nästan. Han har lyckats ta ca 10 steg när glömde bort att han inte hade stöd :)

Sigun
2008-05-03, 20:35
Klart vi kollar Glawe, men vi är väl alla lika blyga här på forumet :oops: :oops: ingen som vågar kommentera när någon bygger plockepinbygge hehe. Fortsätt med bilder och förklaringar så kanske man kan plocka upp några tips man har nytta av själv.

/Martin

Thomas
2008-05-04, 01:15
Himla käck modell! Har själv haft en sådan, fullkletad med lysdioder i olika kulörer, dock hann jag inte flyga mycket med den eftersom Moder Jord ville ha tillbax den till byggsats.
Det jag kommer ihåg var i alla fall att den flög som på räls! Skeva, och den svänger dit du vill! Full höjd, och den loopar innan du hunnit blinka!
En toppenkul modell...
Lycka till med fortsatta bygget!
Och raport på första flygingen, givetvis!

Glawe
2008-05-05, 21:20
Skall bli superkul att provflyga den när den är klar! :)

Men innan dess måste jag bygga klart och nu ikväll var det äntligen dax att prova om vingen passade ihop med resten av kroppen. Och gissa vad ? Skicklig som är så passade den in som handen i handsken på första försöket ;) Frågan är om jag inte kommer få den träklar redan imorgon eller på onsdag. Vi får se! :)

http://www.glawe.se/dazzler/13.jpg

Brauer
2008-05-05, 21:24
Premiär till helgen! PDT_Armataz_02_44

Glawe
2008-05-05, 21:26
Mja... kanske dra på kläderna till helgen, men flyga tror jag inte det blir ;)

Har beställt en ubec och ett lipo till elektroniken med från uh som jag inte tror kommer anlända innan helgen.

Glawe
2008-05-07, 07:38
Grejjerna från UH har redan skickats.. yay!!! :=) Jag tvivlar dock fortfarande på att det hinner komma innan fredag, men till mitte av nästa vecka så borde det nog komma.

Igår så klädde jag stabben och sidorodre. Stabben fick den olivgröna oracover klädslen och sidoroderet fick alla 3 färgder.

Nu när jag har provat på att klä med oracover kan säga så mycket som att jag faktiskt gillar klädslen från airmedia bättre. Eller bättre är kanske fel att säga MEN, oracover är ganska tjockt och styvt vilket gör att det är lite svårare att jobba med, speciellt vid hörnor. Det är även lättare att "vecka" det efterssom det inte är lika formbart. Däremot krymper det aningen mer än airmedias klädsel och tål värme bättre. Airmedias klädsel är gansa tunn vilket gör det mer lättjobbat. Problemet med den tunna klädslen är dock att det lättare går sönder om man inte är varsam, samt att färgen "släpper" vid hög tempratur. Men om man jämför priset. Airmedia tar 55kr metern för klädsel medans oracover kostar 100-120kr metern så är valet enkelt. Oracover är bra, men jag tycker inte det är bättre än "skitklädsel" och med tanke på dubbla priset så tycker jag absolut inte att det är värt det.

Fler bilder kommer ikväll :)

MasterMag
2008-05-07, 21:13
Vilken fart du bygger med, upplever du byggsatsen lättbyggd och av bra kvalitet?

Glawe
2008-05-08, 07:56
Det är superlätt att bygga. Riktigt bra passform på allt med :) Det enda som finns att klaga på är att träbitarna kankse är aning i underkant. En mm tjockare spryglar i vingarna hade inte gjort ngt. Samma sak på ett par andra ställen, men det blir nog bra :) Jag kan varmt rekomendera kittet till er alla, även er som aldrig byggt själv förr. Den kostar bara runt 700kr så billig är den med!

Jag skulle egentligen fotta igår, men jag tillbringade nästan hela kvällen ute och jag hann bara limma fast stabben. Ikväll blir det sidorodret som limmas på plats. Skal försöka ta ett foto :)

wesse
2008-05-08, 14:28
bild på den olivgröna klädslen skulle va kul o få se..synd bara att du inte gjorde den shockrosa nu när jag har den färgen i håret...

Thomas
2008-05-08, 17:07
shockrosa nu när jag har den färgen i håret...

Uuhh.... ska du skrämma slag på amerikanarna, eller vad???
Får man se en bild???

wesse
2008-05-08, 17:49
shockrosa nu när jag har den färgen i håret...

Uuhh.... ska du skrämma slag på amerikanarna, eller vad???
Får man se en bild???
YouTube - Japaleno Cut

Thomas
2008-05-08, 19:42
Ja, jää**rrrr.....
Bra signalement!
Who the f*ck is Wesse?"
"That's the crazy Swede with the pink hair"!
PDT_Armataz_02_07

Glawe
2008-05-14, 18:45
Har varit lite slött med byggandet den sista veckan. Har tyvärr haft annat att göra, men nu blev det lite tid över igen :D

Här har vi en bild där jag håller på att planka det absolut sista innan bygget är träklart. Stabben och sidovingen är redan klädda och på stabben ligger roderet uppe för display ;) (ni ser färgerna!)

Det gular är Greap Planes vitlim... Ush säger jag. Den köper jag inte igen. Gillar inte alls. Det skall vara det vanliga limmet jag använder (den tog tyvärr slut)

http://www.glawe.se/dazzler/14.jpg


Igår kom min ubec och accen med i posten. Här har ni en bild på det :)
runt 85 gram väger det har jag för mig. 112 vägde min gamla acce. Inte så stor skilnad, men nu kan jag glömma ladda accen och endå ha den full på väg ut till fältet, wee! :)

http://www.glawe.se/dazzler/15.jpg

Glawe
2008-05-15, 19:25
Och nu har jag börjat dra på overalen på den :)

Tack till min fru som undvek utbrått när vardagsrumsbordet blev ockuperat :)

http://www.glawe.se/dazzler/16.jpg

Sigun
2008-05-15, 20:25
vafasen.. du bygger ju snabbare än man sätter ihop en ARF.. snart premiärtur om du håller den farten !.

Ska ner till Malmö på onsdag men tills dess hinner du väl inte få den klar :). Vi tänkte besöka Ripa gänget på hemväg.

/Martin

Glawe
2008-05-15, 20:35
vafasen.. du bygger ju snabbare än man sätter ihop en ARF.. snart premiärtur om du håller den farten !.

Ska ner till Malmö på onsdag men tills dess hinner du väl inte få den klar :). Vi tänkte besöka Ripa gänget på hemväg.

/Martin

Aja, nu skall vi inte överdriva här, så snabbt går det faktiskt inte. Men skall du ner till Malmö är du hemskt välkommen på en kopp kaffe (Hjärup ligger ju knappt en mil utanför Malmö). Eller så kan vi ju ta en lunch tillsammans. Jag jobbar 5 minuter från centralen i malmö.

Nu har ena vinghalvan fått på sig kläder. Inte riktigt klart ännu. Undersidan skall få på sig olivgröna fartränder och profilen intill kroppen måste fixas till med. Här har ni resultat för idag idag iallafall. Imorgon är fortsätter jag ;)

http://www.glawe.se/dazzler/17.jpg

http://www.glawe.se/dazzler/18.jpg

http://www.glawe.se/dazzler/19.jpg

Sigun
2008-05-15, 20:48
hmm .. inte så snabbt :) , nyss hade du bara stabben klädd och nu är de bara en vinghalva kvar :D :D. Lunch skulle nog kunna fungera på onsdag, då kanske man kan slippa springa runt och leta som en förvirrad mäniska och leta matställen :). En inhemsk guide skadar ju inte hihi.

Ser du kör inverterat mot hur mig SIG SSE ser ut. Den är röd på undersidan och vit på ovansidan. riktigt snyggt och så är den lätt att se i luften med. Ser även ut att ha samma tjocka vingprofil så den blir säkert kanonskoj att flyga när den blir klar. Håller på och ska precis börja testa lita andra propellrar till min SIG för när jag försöker hovra med den så orkar den inte riktigt dra sig ur hovringen med den propeller jag har på just nu så med lite testande så kan man kaske hitta en bättre propeller som ger lite mer dragkraft.

skickar ett pm med mitt telenr så kan vi ju höras på onsdag.
/Martin

Glawe
2008-05-15, 20:52
Mmm, denna har inte riktigt lika symetrisk profil som SSE'n (jag smällde ju min förra sommaren). Jag kommer däremot köra med samma motor som jag hade på min SSE. En asp 61:a. En 11x6 tror jag att jag kommer sätta på den. Jag har en 12x8 liggandes, men den blir nog lite för maffig! :)

Skickar Pm till dig imorrn med mitt nallenummer efterssom jag inte kan det utantill och inte orkar kolla efter idag :)

Glawe
2008-05-16, 21:45
Hmm.. jag tror jag har stött på lite problem och vill gärna ha lite feedback och eller tips. Det är så att jag tänkte testa tanken idag. 10oz va helt uteslutet, den tanken var helt för stor. Sen testade jag en 8oz dubro tank. Den tanken var för stor den med och det enda som jag fick ner var den som e på ritningen. En 6oz dubro tank. Det känns som den kommer bli en aning liten för en asp 61a 4plutt va ? Ni ser hur mycket plats det är över på fottona. Tyvärr kan jag inte göra hålet bakom tanken större efterssom vingen går igenom där. Där e lite extra plats på höjden där man säkert kan klämma in lite extra. Men hur fasen gör man en egen skräddarsydd tank ?

http://www.glawe.se/dazzler/20.jpg

MasterMag
2008-05-16, 22:17
Har du tänkt att göra tanken urtagbar så locket ovan den är löst? Issåfall kan du ju först testa med den där tanken och kolla vad du får för flygtid. Funkar det då kan du ju limma fast den. En tanke iaf.

Glawe
2008-05-16, 22:18
Där kommer sitta "riktigt lock" med skruvar.

Mr J
2008-05-16, 22:46
Men hur fasen gör man en egen skräddarsydd tank ?


Jag hade det problemet en gång, då bakade jag den i ugnen en stund och formade om den. Tankarna brukar vanligtvis vara gjorda i polyethylen som smälter vid runt 270 grader. Nu vill du ju inte smälta den utan bara gör den lite mjuk så att den går att forma om, så börja lågt och prova dig fram.
Tänk bara på att ha "armaturen" i tanken när du värmer, annars är det risk att hålet blir skevt och man får ett litet helsike att få den tät.

Lycka till.

Glawe
2008-05-17, 18:11
Jag satt och funderade, vände och vred och då fick jag en idé. Jag kan enkelt få plats med en tank till på 6oz inne i vingen. Kan man paralell eller seriekoppla 2 tankar ? Isåfall hur ?

Mr J
2008-05-17, 18:59
Klart du kan göra det, så är det på i stort sett varenda helikopter idag.

Tryckmata tank nummer 2, dra sen slangen med klunken till påfyllningen på tank nummer 1, klunkslangen på tank nummer ett kopplas till förgasaren som vanligt.
Det borde fungera, fråga annars nån helipilot hur dom gör.

Glawe
2008-05-17, 20:31
Fasen va gött. Om det funkar så löser det alla mina problem. Jag tror jag kan knöka in 12oz om det vill sig illa då :)

Nån som har en ritning på det hela ?

Glawe
2008-05-17, 21:07
Här kommer 2 bilder på den "extra" platsen där jag kan trycka in en tank.

En titt ner i hålet. Att ta upp en hål till slangar där är en baggis.

http://www.glawe.se/dazzler/21.jpg

Här har jag kastat ner en 4oz tank, som ni ser är där gott om plats kvar.

http://www.glawe.se/dazzler/22.jpg

Glawe
2008-05-18, 18:46
Idag har det blivit lite tid över för klädsel. Jag håller fortfarande på och tänkte göra det ett par timmar till ikväll. Här har ni en statusrapport på hur det ser ut i denna stund.

Ovansidan

http://www.glawe.se/dazzler/23.jpg

Och undersidan :)

http://www.glawe.se/dazzler/24.jpg

Glawe
2009-06-30, 20:38
Det är nu ett tag sedan jag sist byggde på min Dazzler. Men igår fick jag ett ryck och började hammra på den igen. Dagens status är att den är 100% färdigklädd och båda vingservosen är på plats. Imorgon skall jag få de andra 3 servosen på plats för att sedan försöka få till linkaget till gasen och passa in tanken. Kanske, om jag hinner så blir det premiär på Ripa :)

Glawe
2009-06-30, 20:45
Glömde skriva att motorvalet är ändrat till en blå OS40 LA. Den ligger fint i sin låda och väntar på att bli monterad :)

sundqvistjohan
2009-06-30, 21:31
Då är propellervalet givet Glawe. Du ska ha en APC 12.25x3.75 sportpropeller.

Glawe
2009-07-01, 05:18
Oj.. jag undrar om det får plats. Markfrigången är inte speciellt hög med en apc 11x6 som jag funderade på.
Jag skall montera stället och mäta.

matbos
2009-07-01, 07:04
Får kanske bli tre bladigt då