handdator

Visa fullständig version : Fjärravlästa elmätareMasterMag
2008-03-01, 18:32
Är det någon mer än jag som har börjat uppleva störningar på 35 bandet sedan dom nya fjärravlästa elmätarna kom upp? Jag har aldrig haft några störningar hemma förrut (bor ute i skogen) men sedan dom nya mätarna kom upp så har jag rätt rejäla störningar. Kopplar jag ihop en mottagare-servo-acc (ingen radio påslagen) och står brevid elmätaren här hemma så får jag förvisso inga störningar. Men när jag är i luften och flyger så härjar den omkring rejält.

Sigun
2008-03-01, 21:05
Vad jag förstått så har de en vanlig GSM modul i sig så de är ju de samma som en vanlig mobiltelefon och enligt vissa så kan de tydligen störa, dock inget jag själv upplevt.

/Martin

Lasse
2008-03-01, 21:25
Intressant att du tar upp det, det sitter en fjärravläst mätare på väggen strax intill mitt byggbord, inatt, jag tror det var vid 02-tiden, skickade den månadsavläsningen och jag höll på att installera en mottagare i en träskbåt. I samma ögonblick som den startade (man hör ett pip när den skickar) så fick jag full gas och sidorodret fladdrade rätt mycket.
Det höll på några minuter och sen fungerade radion och träskbåten precis som vanligt igen.

Nu är det inte 35mHz utan 40mHz FM som jag kör till båten.

Gyld
2008-03-02, 09:01
Jag har inte upplevt några störningar från mätarna ännu.
Men här hemma så sänder dom på 400MHz någonstans. Har inte exakt frekvens då jag inte forskat i saken ännu.

Men 400MHz borde inte kunna påverka våra "leksaker" såvida du inte sitter mindre än 2meter från elmätaren. Och så nära tänker inte jag flyga! ;)

/Gyld

pgrts
2008-03-02, 16:43
Det borde jag kunna - har en svärm i kontoret intill mig på jobbet ..
Det jag vet är att man i stort sett utnyttjar alla tillgängliga tekniker beroende på vad som är lämpligt i varje fall :
* Kommunikation över elnätet.
* Eget trådnät
* Kommunikation över datanätet
* Fast telefon
* GSM
* Kortvåg av några slag - jag ska fråga vilka frekvenser om jag kommer ihåg.
/Patrik

MasterMag
2008-03-02, 17:01
Det låter mycket intressant Pgrts! Du kan väl ta reda på om både mätaren och "mottagaren" har en mottagar och sändardel.

pgrts
2008-03-03, 19:15
Jag förutsätter att det är dubbelriktad kommunikation i alla fallen. Man kan gå in och göra extra avläsningar om man vill. De antenner jag har sett för kortvåg är riktantenner med storlek på över halvmetern så har du den typen av kommunikation så tror jag nog att du ser det ;-)
Oftast så kommunicerar flera mätare i ett transformatormråde över elnätet till en router som skickar vidare via TCP/IP, telefon av något slag eller radioförbindelse.

Det verkar konstigt att du får störningar av fjärravläsning när du är upp och flyger om du inte får det hemma. Försök att låna en scanner och se om det är signaler i luften eller något skräp som skapas i ditt plan.
Det finns en hel del grymma fartreglage och servon som ger störningar till mottagaren.

MasterMag
2008-03-03, 22:27
Okej! Jag ska försöka få tag i en scanner och ge mig ut på frekvensjakt, några tips vart man kan få tag i en sån?

Ja jag tycker det verkar konstigt jag också, det konstiga är att jag kan stå och hovra i några minuter typ, sen flyger jag en vända sen kommer jag på samma ställe igen så har jag megastörningar.