handdator

Visa fullständig version : Lipo till sändare



Vismund
2008-03-31, 17:05
Har precis fått hem en 2400mah Lipo-ack till min JR PCM9 II. Frågan är om jag vågar ladda den på 1C genom laddutgången på sändaren? Jag vill ju inte plocka ur eländet varje gång den ska laddas.

Nexus
2008-03-31, 17:10
bra fråga då du ska inte använder laddning vid sändare-uttag utan utanför använder med din laddare istället ja

MVH Steve

:D :D

Sigun
2008-03-31, 20:49
LiPo bör man väl alltid ta ut ur sändaren, inte skoj OM den skulle ta eld och radio brinner upp :(

Men de håller ju så pass länge att du inte behöver ladda den så ofta.
/Martin

Joacim
2008-03-31, 23:27
Börja brinna kan det göra oavsett batterityp, de är alla en kemisk produkt och alla har felmarginaler.

Men bästa och säkraste sätter är med acken utanför kopplat till balanceraren.

Vismund
2008-04-01, 13:47
Risker med Lipo är jag väl förtrogen med, och jag inser konsekvenserna av vad en felaktig laddning i sändaren kan innebära.

Min fråga handlade snarare om själva laddutgångens förmåga att ta i mot en laddström på 2,4A? Om jag inte missminner mig så har sändaren en säkring på ca 3A (fråga mig inte hur jag vet......), så där borde det inte vara några problem. Men den övriga kretsen? Finns det någon diod som snor spänning och "fintar" Lipo-programmet i laddaren? etc?

wesse
2008-04-01, 14:00
Risker med Lipo är jag väl förtrogen med, och jag inser konsekvenserna av vad en felaktig laddning i sändaren kan innebära.

Min fråga handlade snarare om själva laddutgångens förmåga att ta i mot en laddström på 2,4A? Om jag inte missminner mig så har sändaren en säkring på ca 3A (fråga mig inte hur jag vet......), så där borde det inte vara några problem. Men den övriga kretsen? Finns det någon diod som snor spänning och "fintar" Lipo-programmet i laddaren? etc?

finns en beskrivning på hur man ska löda om eller va det byta kablar i radion nu finner jag ej denna beskrivning..typiskt men hab som sålde batterierna till mig hade denna beskrivning o han rekommenderade mig att ladda utanför om jag inte gjorde om i radion..ring till Hab o fråga så får du nog en bra förklaring..

//wesse

Nexus
2008-04-01, 14:22
Ja jag förstår dig vad du menar Nä du kan undervika sädareuttag så istället tar ur den Sändareack att använder din egen Laddare är viktig att kan man brinner i den sändare så helst inte sitter i samma sändare att laddar den utan du kan laddar upp din Lipo untaför med din egen Lddare viktig att se till
Jag hoppas det ska löser din problem

MVH Steve

:D :D

McRegor
2008-04-01, 14:30
Hej,
Om det bara är att du är osäker på att laddingången skall tåla 2,4 A så är det väl inte svårare än att minska laddströmmen till t ex hälften och ladda lite längre tid.
Men ni som skall köra LiPo i sändaren - kör inte ner till lägre nivå än ca: 10,5 V - sen är risken uppenbar att kapaciteten sjunker snabbt. Mät sen hur mycket ni får i vid laddningen så får ni en hyfsad uppfattning om 10,5 V är lämplig nivå att avbryta på. Vill ni vara på säkra sidan så nöj er med att ladda ur till t ex 10,8 V och gör samma test.
Jag har dock blivit avrådd av Futaba-servicen att köra 3SLiPo på min Futaba FF-9 eftersom "spänningsmarginalen" för bl a kondingarna i sändaren minskar. Tydligen är dom inte så högt specade så att även denna marginella höjning av spänningsnivån skulle kunna medföra försämrad livslängd.
Hälsningar
Roger