handdator

Visa fullständig version : smörjning.Diesel
2008-04-12, 20:42
Söker någon som jag skulle kunna ventilera mina funderingar med .
Det var en kille här en gång för ett bra tag sedan som hade väldigt vettiga svar vad det beträffar motorer. Han skulle jag vilja prata med.

Min fundering lyder som följande .
Som vi alla vet så sker smöjningen i våra små söta 4 taktare via soppan .
Jag har tänkt att skippa den biten olja ia soppan och bygga om motorn till en sorts torrsumpvariant som aktiveras av kolvens rörelse upp och ner. Kolven skapar så kallad under och övertryck i vevhuset och det har jag tänkt att använda för att pumpa in och ut olja ur vevhuspartiet.
Förutom hålet där överskottsoljan skall dräneras så har jag tänkt borra ett hål till i baklocket på motorn och applicera 2 backventiler på dessa .
Alltså en backventil för insläpp av olja vid kammen och en för utsläpp i baklocket.
Jag har hela principen i huvudet och rent teoretiskt enligt mina kunskaper så borde principen fungera, vilket innebär att det blir inget kladd överhuvudtaget mer från mina motorer och dom har fullt smörjning. :idea:

Vill höra era åsikter om detta .
Kritik kan vara många gånger konstruktiv, bara man interpretera den rätt.!

kenneth67
2008-04-12, 20:46
låter som en finurlig ide ..hur har du tänkt lösa det med filtrering av oljan samt ev kylning av denna ?? en annan sak som slog mig smörjningen av vippor hur fungerar den ??

ssn
2008-04-12, 20:49
Funderat på "Briggs&Stratton" ? Eller Suffolk i England???

Möe goa motorer... Men uppånerpå? Nae.. Knappast...Penetrera.... Jo men... Väntar med spänning på vad som komma skall! :D

Sosen

Diesel
2008-04-12, 21:06
Kylningen är inga större problen att lösa. Det kan vi ta senare. Oljan enligt min mening så behöver inte filtreras. Tar du vara på oljan i en burk som kommer ut ur en motor som körs med 15% olja , ås är oljan smutsig pga sot från förbränningen, inte av spån från metaller. ( Det kan förekomma på motorer att det kommer alu-sörja ur dom men det gör tills dom har gått till sig).
Smörjningen till ventilerna är inte heller några som helst problem. I hålet där lyftarna löper ,där filar man upp en tunn kanal längst med lyftarna och då kan oljan tryckas upp via lyftarna och ventilstångsrören upp till vipporna. Men igentligen detta skall inte behövas . I normala fall mär du kör med oljeblandat soppa så har du ändå olja som smiter upp dit trots att oljan kommer ner i vevhuset genom cylindern. Och på samma sätt så kommer det även att smita upp i förbränningsrummet när jag skall köra på min princip, vilket är bra så jag har smörjning även till ventilstyrningarna som sitter i toppen. Det är viktigare att dom får olja än att vipporna får olja.

kenneth67
2008-04-12, 21:15
iden att använda sig av vevhustryck/vacuum låter som den kan fungera .. frågan är om det genererar tillräckligt tryck/sug för att cirkulera oljan i tillräcklig mängd? pricipen är ju iallafall rätt tänkt .. vad har du tänkt använda dig av för ventiler ?? skulle kunna tänka mig att back ventilerna som används till ys trycksättning av tanken skulle kunna fungera

Diesel
2008-04-12, 21:30
Nja.... Mer snarare som en reedventil . Alltså en gummiflärp som täcker för hålet. En enkel grejs för att prova principen , och om det skulle visa sig att det håller då kan man kosta på det.
Och mängden olja .... I vissa fall så snackar folk om att inte köra mer än 12 % olja , och jag känner till flera stycken som envisas med att använda 10% olja , och då kan jag lova dig att dom motorerna har inte mycket olja till övers i vevhuset men dom går ändå ( Kanske inte lika länge som en som har 15%, men .... )

Diesel
2008-04-12, 21:41
Jag gör som sådant med mina motorer. Och det har fungerat 100% för min del med alla sorters motorer. ASP ,OS , ....
När en motor är ny , då är ringen kontra loppet inte 100% och då smiter rätt så mycket förbi ner till vevhuset , så då kör jag 10% olja. Alltid i bänk och minst 5 tankar utan att belasta motorn allt för hårt.
När jag sedan monterar motorn i maskinen då ökar jag oljevolymen till 15% eftersom ringen har slitit till sig med fodret ( i vissa fall nästan och i andra 100%) och då har den ett mycket bättre förmåga att täta vilket resulterar att mindre olja smiter förbi ringen och mer olja förbräns. Därför rätt inställda motorer som är ordentligt inkörda rycker mer , det är oljan som eldas upp.
Och i motorns sista stadie (som den gamla OS 48-an som sitter i frugans SE5A som har gått flera hundra liter soppa :roll: ) Den får mindre olja i sin soppa (10%) för att den har slitit så pass mycket på ringen så att ring-gapet är mer än vad det skall vara, och då smiter oljan ner i bra mängder till vevhuset för det.

GunnarJ
2008-04-12, 23:36
Om du vill spara olja/minska kladdet, skaffa en motor med nållagrad stake så kan du köra med ett par % inblandning. Det är i princip endast vevstakens glidlagringar som dessutom är relativt högt belastade som gör att du behöver relativt mycket olja i soppan. Kolla typ mopedmotorer, där kör man inte med 10-15% oljeblandning.

Gunnar

AM
2008-04-12, 23:40
Passa på att komma till RCFF:s MotorWorkshop nästa lörda 19 april kl. 10.00 i Täby. Där får ni allt förklarat av experten:
- Oljor
- Smörjning
- Portning
- Lager
- Bränsle
- Förbättringar
- Förgasaren
- Ventiler
- Inställningar
- Trimning
Två- och fyrtaktsmotorer Metanol, Diesel och Bensin

Öppet forum - vi diskuterar och visar

GRATIS!

Mvh
Ove

jaka
2008-04-13, 15:57
Hej!
Vem håller i det hela?

Marcus72
2008-04-13, 19:40
skulle tro att det blir rätt jobbigt att fylla på din oljebehållare hela tiden, motorn kommer att dra rätt mycket olja. hur har du tänkt lösa vevhusventilationen?

kenneth67
2008-04-13, 19:48
skulle tro att det blir rätt jobbigt att fylla på din oljebehållare hela tiden, motorn kommer att dra rätt mycket olja. hur har du tänkt lösa vevhusventilationen?


varför skulle den dra olja ?? viss förbrukning får man räkna med men inte i närheten av det som idag blandas i bränslet .. vevhus ventilationen skulle mr diesel använda till att pumpa runt oljan med om jag förstod det hela rätt ..
med andra ord lägga till ytterligare en nippel dvs tryck/retur
men när man tänker på detta .. så ofrånkomligt är ju att ett övertryck kommer att byggas upp om inte vevhuset ventileras ur .. hur har du tänkt där diesel ...??? man skulle kunna ventilera ur olje tanken men detta med för att man måste skapa en olje fälla som inte tillåter oljan att följa med i ventilationen .. oavsett flygläge .. det blir så där spännande om oljan taar slut ...

Marcus72
2008-04-13, 20:56
varför den skulle dra olja... tja, kanske för att den varken har oljeskrapring eller ventil tätningar. blir nog en suverän oljepump av den ;-)
Oljan kommer nog även att spädas ut mycket snabbt av metanolen.

Iden med slutet system är väl inte helt dum igentligen men varför pumpa oljan in och ut ut vevhuset? gör ett litet tråg och låt det skvätta på bara :D

kenneth67
2008-04-13, 21:08
jag tror !??? att detta är med i beräkningen .. och skulle inte förvåna mig om det redan ligger en nysvarvad kolv med olje ring hos diesel ..

har inbillat mig att denne man inte är nån amatör vad gäller motorer ..
som ssn sade så stänk smörjning ala briggs &stratton kanske kan funka ..

Diesel
2008-04-13, 22:02
Tack Kenneth för förtroendet. :) Problemet är som du skriver.... redan löst.!
Jag har tänkt att lösa det på följande sätt :
Uppe i toppen under ventilkåpan precis i kanalen där bränslet åker in .... Ja , ovanför ventilen bredvid styrningen ,så har jag tänkt att borra ett hål som är 0.10 mm , och detta hål fyller 2 funktioner i ett.
Tar hand om övertrycket i motorn till viss mån eftersom den gör det på ovansidan kolven , och även tillåter motorn att suga i sig lite olja för att upprätthålla smörjningen av kolvringen.

Och då vill jag även tillägga att motorn hade inte tagit nämnvärt mycket olja eftersom det är kompet som vill smita ner i vevhuset , inte vevhustrycket upp i förbränningsrummet. Och som Kenneth skriver . Säg att den tar 1 dl olja på 5 liter soppa. det är fortfarande 6.5 dl mindre än om du hade blandat 15 % direkt i soppan. Och nästa stora fördel med detta system hade varit att du hade förmodligen aldrig haft problem med glödstift som vill slockna i inverterat läge. Det är oljan som är boven i dramat när stiften vill slockna.

SSN . variant av skvättsmörjning hade inte fungerat vidare bra på våra motorer, pga tänkt dig vilket obalans du hade skapat i motorn när den oljan som är menat att ligga i sumpen hade helt plötsligt lagt sig i kolven när du vill flyga inverterat ,eller vill montera motorn inverterat. I riktiga flygmotorer har dom ju alltid torrsump. Just pga detta.

Nu skall jag sova vidare på detta.

Diesel
2008-04-13, 22:24
Förresten. Idag har jag flygit upp massvis :D liter soppa med min boxer och fick bekräftat en annan teori som jag har experimenterat med. Olje dräneringen som finns standard på vissa motorer ( fån kamaxel till insug ) gillar inte jag nåt vidare av en enkel anledning. Och det är att vi inte har packningar på våra motorer ( förutom då vissa dyrare modeller av OS och alla YS ) Som tex på mina os 91or eller asp 70a , etc etc.
Och att vi inte har packningar på motorerna resultera i en sak när man har vetilationen på detta vis. Tjuvluft . Detta gör då att motorerna inte bryr sig speciellt mycket av detta systm på höga varv men tänk dig när din trotteltrumma är stängd för tomgång , Vart tror ni att dom suger helst luften . Inte helst genom förgasaren, utan genom vevhuset . Och då tänkte jag som så. Det finns ingen som helst motor som mår bra att störas av "luft & bränsle " flöde , så då pluggade jag hålet och flytta den före förgasaren. Alltså precis innan trotteltrumman. Och då vipps, så kunde jag ställa in motorn klockrent . Motorn går på tomgång med så gott som 100% jämt varvtal en hel tank . Det har den aldrig gjort tidigare för antigen gick den för fett , och när man tittade på skruven och rörde den 1 tiondel då gick den för magert. Nu kan jag skruva på motnålen ett halvt varv och kan höra hur motorn succesivt ändra sig på blandnigsförhållandet.

Kanon. !!!!! Men då undrar vissa .... Varför inte leda ut den rätt ut under planet. Jo . Det blir kladdigt , oljan är inte billig och jag använder vid dagens flygning 8 % olja i soppan men den sölade lika mycket genom avgaspiporna som om jag hade kört 15%.

Sov gott forumet ....

Palleman
2008-04-14, 10:59
jag tror !??? att detta är med i beräkningen .. och skulle inte förvåna mig om det redan ligger en nysvarvad kolv med olje ring hos diesel ..

har inbillat mig att denne man inte är nån amatör vad gäller motorer ..
som ssn sade så stänk smörjning ala briggs &stratton kanske kan funka ..

Denne Diesel vågar jag påstå är en av dom absålut vassaste vad gäller motorer :D

Vet bara en person som är jävligare än Diesel, och denne plockar närmare 2500 kusar ur en Scania lastbils V-8 som sitter i hans egenhändigt byggda Tractorpuller.. På Dieselolja.. :evil:

Diesel
2008-04-14, 15:51
Vad nu då ?!?!? :roll: Så har du aldrig fjäskat innan. Vilken motor vill du nu att jag skall svarva topp till? Är det LA25 som du vill diesla ? Va ?
Puss på dig med Palleman. 8)

Palleman
2008-04-14, 19:29
Åh nä... Nog för att jag bara "gjort motorer" av bilmotorer innan men en dieseltopp till en modell-2-taktare klarar jag nog svarva till :roll:

Det har ju redan hänt, nog för att den sprack när jag ville komptända lite mer civil dieselsoppa *hehe* :D

Diesel
2008-04-15, 22:12
Oljeprojektet ligger på is för stunden. Nu är det "OSP70 som skall försöka mäta sig mot YS63 i varvtal" projekt som är aktuell. :D