handdator

Visa fullständig version : Motorproblem vid inkörningJerryD
2008-07-11, 21:58
ASP 70 4-takt. Bränsle 85- 10% Olja - 5% nitro.

Vid inkörningen då vi provade att skruva litet på huvudnålen lite fram och tillbaka blev det helt plötsligt annat ljud i motorn. Naturligtvis skulle vi då avbrutit, men vi provade att skruva ut nålen för att öka bränslemängden, men kort där efter tvärdör motorn, och jag menar TVÄRDÖR! Det går dock att rotera vevaxeln (med proppen) dock med föga komressionsmotstånd. Ventilerna lyfter (som dom ska) och kolven rör sig upp och ner i cylindern utan problem, stiftet glöder, soppan kommer fram, men motorn är och förblir död! :huh:
Vad kan, eller skulle kunna vara felet?
Kolvringen? Fodret?..........?
Vad kan ha skurit eller på annat sätt ha hänt?
Vi har kört så där en fem, sex tankar innan utan minsta tecken till konstigheter.

AM
2008-07-11, 22:03
Ta med motorn till Ripa, så tittar vi på den. Låter annars som om den får för mycket bränsle. Men det kan hända att stötstängerna är felaktigt monterade så att de inte lyfter ventilerna korrekt. Som sagt, man måste titta på den för att avgöra felet.

Mvh
Ove

kvaark
2008-07-11, 22:13
Vi tar med motorn, inga problem med det. Kommer ner imorgonkväll efter 16 någongång.

Palleman
2008-07-11, 22:24
Glöm inte uppdatera Palleman om vad som händer kring denna moroten, att den tappat kompet helt låter som min 61R men den plågade jag ju ihjäl med lite finjustering och en massa Nitro.. Spräckte toppen.. *hahaha* :D

LAB
2008-07-17, 21:09
Såg jag rätt?10% olja.Vem lurar folk att köra på så lite olja?En kinesmotortillverkarekanske.
LYCKA TILL
Lasse

Palleman
2008-07-18, 06:18
Har tröttnat på att tjôta... jag tycker det är *****i att köra på 10% olja över huvud taget... men dessa kör till och med in motorn på 10% olja... *suck* skärpning killar..... ;)

Alla motorer kör jag in med 20% olja... OS och andra kvalitetsmotorer som håller tätt kör jag in på syntetolja och kineser kör jag in på Ricinolja...

När OS-motorn är inkörd så brukar jag gå ner till 15% men absolut inte under... oavsett om det är 2 eller 4-takt. Men numera så kommer jag ligga kvar på 20% olja...

När kinesjävel är inkörd (hyfsat inkörd iaf.. ca 3-4 liter) så får den gå på blandolja 10% syntet och 10% ricin..

Den kines-120 4-takt jag köpte på Air Media går som en klocka på nitrofritt 80/20-soppa så det kommer den få gå på ;)

Krille
2008-07-18, 09:33
Såg jag rätt?10% olja.Vem lurar folk att köra på så lite olja?En kinesmotortillverkarekanske.
LYCKA TILL
Lasse


Jag vet folk i klubben som kört 10% olja i sina motorer utan problem i flera år. En kille flyger upp ca 80L metanol varje sommar å än har inte han skurit någon motor. så det går alldeles utmärkt.

Det är inte kolv/foder som behöver mycket olja utan största anledningen till att vi behöver stor mängd är vevlagret som är glidlagrat. Kolv å foder behöver inte mer än en bensinare alltså 2-4%

Dock tycker jag själv det är dumt att ligga på "gränsen" så jag lägger mig på 15%

JerryD
2008-07-18, 10:13
Lösningen på vårt "problem" hjälpte Håkan på AiR/C Pro oss med under Ripalägret.
Upphovet till motorns beteende var synnerligen simpelt.
Vi hade fått göra en "specialare" när det gällde att få alu-spinnern och dess adapter-mutter att passa in. Ingen "naturlig" kombination av spännmutter gick att göra, varvid vi i vår iver att få komma igång löste (?) problemet på "eget" sätt.:blush:
När sen motorn började protestera och stannade var det naturligtvis för att det hela lossnade ytterst lite så att propellern förlorade sin svänghjulsverkan. Det gick dock att för hand få motorn att rotera runt med proppens hjälp, men då man försökte starta (med elstarter) "släppte" greppet varje gång kolven kom i kompressions/tändnings-läget och motorn "spottade" genom förgasaren.
Detta beteende satte en del myror i huvudet på närvarande, men det är skönt att så många engagerar sig och verkligen vill hjälpa till.
TACK till alla inblandade, och särskilt Håkan!:1wav:

Palleman
2008-07-18, 11:17
Gött att det löste sig ;)