handdator

Visa fullständig version : Hjälp med programmering av Futaba 12FG 2.4



QatHome
2008-09-12, 22:35
Jag håller på att programmera min radio för att styra en KMP DHC-2 Beaver och har problem att få styrningen av vattenrodret att fungera.

Min radio är alltså en Futaba 12FG med TM-14 2.4GHz modul och en R6014FS mottagare. Radion är ställd i FASST Multi läge för att kunna använda mer än 7 kanaler i mottagaren.

Har provat att koppla servot till kanal 8 och kanal 9 och tilldelat ratten LD till dessa men utan att få någon respons på rodret.

Om jag kopplar servot direkt till en servotestare så funkar det direkt men inte via mottagaren så jag får känslan att kanalerna ovanför 7an inte skickas/tas emot.

Någon som har något förslag om vad som kan vara problemet eller hur man kan lösa det?

BosseN
2008-09-12, 22:41
Finns inte servotest i sänadren? Finns i FF9'n och funkar genom motagern. Grafik och servo skall röra sig itakt. Kan vara en början....

QatHome
2008-09-12, 23:26
Har testat lite mera nu och jag har varit in i servo monitor där kan jag se att det går ut en signal på alla kanaler ovanför 7an precis enligt det jag ställt in.

Provade sen att ansluta ett Futaba 3010 vilket fungerade hur bra som helst på kanal 8-12.
Då provade jag att ansluta vattenrodret till kanal 2 och sidrodret till kanal 8 vilket fungerade hur bra som helst. Flyttar jag tillbaka vattenrodret till kanal 8 slutar det fungera igen vilket känns väldigt konstigt.

Servot till vattenrodret är ett Hitec 5645MG och det fungerar alltså utan problem både via Multiplex servotestare och kanal 2 med samma kablage men inte om man ansluter det på kanal 8-12. Däremot fungerar Futaba 3010 servot på alla platser :confused:

wesse
2008-09-13, 08:58
Har testat lite mera nu och jag har varit in i servo monitor där kan jag se att det går ut en signal på alla kanaler ovanför 7an precis enligt det jag ställt in.

Provade sen att ansluta ett Futaba 3010 vilket fungerade hur bra som helst på kanal 8-12.
Då provade jag att ansluta vattenrodret till kanal 2 och sidrodret till kanal 8 vilket fungerade hur bra som helst. Flyttar jag tillbaka vattenrodret till kanal 8 slutar det fungera igen vilket känns väldigt konstigt.

Servot till vattenrodret är ett Hitec 5645MG och det fungerar alltså utan problem både via Multiplex servotestare och kanal 2 med samma kablage men inte om man ansluter det på kanal 8-12. Däremot fungerar Futaba 3010 servot på alla platser :confused:

du har nog en hitec-allergisk version av din futabaradio men häng inte depp för det utan håll huvudet högt o känn sällsamheten över att ha en unik radio:thumbup:

DrHanke
2008-09-13, 09:12
Det är inget konstigt, futaba har litet eget sätt med sin värsting mottagare, kanal 1-3 samt 8-12 är lite speciella, speciellt om man ansluter andra servon än futaba. De har en annan pulslängd på de kanalerna. Gäller dock inte 6, 7, 8 kanalarna utan bara R6014FS mottagaren...

QatHome
2008-09-13, 11:25
Tack för din insikt i Futabavärlden Wesse :)

Hanke, det lustiga är ju att vattenrodret fungerar på kanal 2. Även om pulslängden är annorlunda borde väl ändå servot röra på sig lite grann och inte vara helt dött?

jaka
2008-09-13, 21:31
Hej!
Kan inte tänka mig att pulslängden spelar någon roll...gamla Futaba och Sanwa servon med annan pulslängd än dagens servon fungerar ju bra även med moderna sändare.

DrHanke
2008-09-13, 22:21
Hej!
Kan inte tänka mig att pulslänged spelar någon roll...gamla Futaba och Sanwa servon med annan pulslängd än dagens servon fungerar ju bra även med moderna sändare.

Man har valt att använda HRS tekniken på dessa kanaler för att få in 14kanaler samt att det skall fungera, vilket tyvärr gjort att man har en annan pulslängd. Främst verkar det gälla Hitec servon, elektroniken till turbiner å säkert nått mera vi inte stött på ännu.

Kan hålla med om det är märkligt att det fungerar på kanal 2, jag har ingen bra teknisk förklaring till det hela utom att det inte funkar... Futaba digitala har inga probs på någon av kanal platserna, futaba analog/gammla och andra servon kan bete sig lite olika tyvärr verkar det inte vara nån vetenskap här heller det är bara egna praktiska prov vi konstaterat detta genom.

Vad som är mer anmärkningsvärt är att Futba inte talar om detta någonstans, bokis å ja höll på att bli tokiga innan bokis fann denna info om just 14K mottagaren.

Snickarjävel´n
2008-09-13, 22:31
Ge dig Hanke :secruity:du hör väl vad Mäster säger :banghead: "kan inte tänka mig........"









:willy_nilly::aetsch::vroam:










Förlåt

QatHome
2008-09-14, 12:47
Ytterligare en detalj i det här fallet är att servona på kanal 1-7 är Hitec 422 och ett 5645 medans det på kanal 8 är det enda Futaba servot.

I varje fall så premiärade jag kärran igår och de första 10 minuterna var ganska frustrerande då den inte ville släppa från vattnet men man kunde se att vattenrodret låg ganska mycket i vattnet så till andra försöket plockades detta bort.

Taxar ut och vänder kärran mot vinden, går på med lite gas samtidigt som jag ger lite höjd och den kommer snyggt upp på steget, släpper av lite på höjden samtidigt som jag ger full gas och den börjar öka fart och jag balanserar den med sidorodret, matar in lite höjd igen och den stiger sakta och värdigt från vattnet med droppar från pontonerna fallande mot vattenytan, total lycka :man_in_love:

Därefter följer ca 75 minuter start/landning med lite låga förbiflygningar därimellan och jag somnade igår som en väldigt lycklig man.

bokis
2008-09-14, 13:05
Grattis!Nu blev jag sugen på Beaver igen..Filmsnutt? :blush:
Men det är faktiskt som Hanke skriver och ett tecken på det är att servot står o brummar,är stumt,och blir så småningom mer än ljummet..
Att det inte står i manualen är inget jag kan svära på (har inte tuggat igenom den,erkänner!) ,det här upptäcktes på egen hand..

QatHome
2008-09-14, 13:20
Har läst i manualerna men inte kunnat hitta något som nämner detta.

En polare filmade så det kommer nog lite film på det hela inom en snar framtid, filmade själv de andra lite grann och det ska jag lägga ut så fort redigeringsprogrammet vill samarbeta.

Jo, DHC-2 flyger fint och är helt perfekt för sjöflyg. Det är föresten K-Ås gamla beaver som jag flyger med.

QatHome
2008-09-15, 08:59
Här är lite film från söndagens flygning med bävern. Tyvärr är det filmat med min digitalkamera som inte riktigt vill hålla fokus på modellen och där jag tror filmaren håller fingret på mikrofonen första halvan men det är vad som finns och jag får fortfarande rysningar i kroppen när jag ser på filmen för känslan när man stod där och spakade var så underbar :man_in_love:

Viddler.com - KMP DHC-2 Beaver - Uploaded by qathome@@AMEPARAM@@http://www.viddler.com/player/f0a82c1b/@@AMEPARAM@@f0a82c1b/

QatHome
2009-01-07, 15:40
Har tittat i manualen som Mincars har på sin sida och där står följande information

12FG anläggningen kan hantera upp till 12 linjära- och 2 switchkanaler.
Någon som har prövat detta?

McRegor
2009-01-07, 16:11
Hej,
Detta Futaba-problem har väl diskuterats i flera trådar så rätta mig gärna om jag har fel...men...
Är det inte amplituden på signalen som är lägre - inte pulslängden ?
Hobbycity har ju denna lilla manick som skall fungera om man drabbats av detta bekymmer - http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8356
Sen vill jag minnas att någon - kanske DrHanke - nämnt att nyare batchar av denna Futaba-mottagare skall vara ändrade - stämmer det ?
Hälsningar
Roger

QatHome
2009-01-07, 18:14
Stämmer bra, späningen från de tidigare 6014 mottagarna låg tydligen på 2.7V istället för 3V som många servon tydligen vill ha

Whereas many previous receivers offered a signal output of 3.0 Volts, the latest generation of IC's has been designed to operate at lower voltages in order to increase their operational speeds. The R6014FS receiver utilizes such an IC and, as such, the nominal output voltage of the R6014FS receiver is 2.7 VoltsKälla: Futaba (http://www.futaba-rc.com/faq/faq-receivers-q1060.html)

Men det var inte det jag frågade om nu :) utan om någon prövat att använda 14 kanaler med 12FG 2.4 och 6014 mottagaren vilket tydligen ska stödjas enligt manualen.

DrHanke
2009-01-07, 19:14
bara med T14 radion för skojs skull å se att det funkar...

Beaver filmen, jag måste säga att det var en riktigt mys pys flygning :thumbup:

QatHome
2009-01-07, 21:41
Jo, sjöflyg med Beavern är inte helt fel men man får inte slappna av då den ju väger en del med pontoner så det är bara att utnyttja alla roderytor för att den ska flyga bra. Men man får ju sin belöning med en härlig rysning genom kroppen när man får till en start eller landning :love:

Min profilbild är föresten tagen efter mitt första lyckade sjöflyg med DHC-2an :)

Jono
2009-01-07, 22:47
12FG anläggningen kan hantera upp till 12 linjära- och 2 switchkanaler.

Hej!

Jag använder en av switchkanalerna till att styra ett landställsservo,
funkar utmärkt.

DrHanke
2009-01-07, 22:52
Jo du den flygningen behöver du inte skämmas över! Sitter här å suckar över att jag aldrigt trots bokis påtryckningar lyckades flyga min så vackert innan den bestämmde sig för att borra efter olja... Man e ju bra sugen på en ny nu när man ser din flygning :) å jag vet att det är inte på låstsas att flyga den så Respekt!