handdator

Visa fullständig version : Hjälp oss med vårt projektarbeteP_Andersson
2008-09-14, 13:09
Hej!
Vi är 4 killar som har fått i uppgift av skolan att bygga ett Radiostyrt flygplan.
Vi har en motor i vår ägo som heter OS MAX (något).
Hade vi kunnat få några tips hur och med vad man kan bygga och var man kan köpa det hyfsat billigt. Vi har inte någon kunskap av flygplansbygge från tidigare.

All hjälp uppskattas

MVH
Pär, Emile, Andreas och Filip

Sigun
2008-09-14, 13:49
Hej på er..
Nu vet jag inte vilken storlek ni har på er motor men om det är en motor .40 storlek så borde en Skyraider Mach I vara ett fint val för er att bygga (Montera). Här är lite olika handlare som säljer dem

Leifs Hobby 872kr
http://shop.textalk.se/se/article.php?id=1590&art=188481

Luthagens RC Hobby 939kr artikelnr: 36A177
http://www.mamut.net/luthagens_rc_hobby/shop/

Östersunds Modellhobby 995kr
http://www.modellhobby.com/product_info.php?manufacturers_id=84&products_id=658

Givetvis finns de fler modeller att välja på men denna modell flyger väldigt fint och snällt. Utöver modellen så behöver ni köpa Servo som styr roderna och motorn. Standard servo finns att köpa för ca 100kr/st. Ni behöver ha 4 stycken. Sedan behöver ni även en radio och en mottagare för att kunna styra ert plan.

Nu vet jag inte vart ni bor. Men ni skulle säkert kunna få bra med hjälp med ert bygge om ni kontaktade närmsta modellflygklubb. Att flyga planet är inte de lättaste första gångerna så om ni har möjlighet så bör ni öva i simulator på dator först några timmar.

/Martin

McRegor
2008-09-14, 16:48
Hej,
Denna fråga har kommit upp ett antal gånger bl a på detta forum - http://www.svensktmodellflyg.se/forum.asp
Börja med att leta där så har ni säkert många frågor och svar som är intressanta för er. Det är rätt omfattande att ta allt från början så att få all nödvändig info för er i en enda tråd är nog svårt. Ni bör helt enkelt läsa på och ställa en aning mera konkreta frågor annars är risken uppenbar att ni kan få vilka svar som helst. Alltså "smala in" era frågeställningar. Sen är ett tips som fungerar för det mesta att kontakta närmaste Modellflygklubb - där kan ni både få råd, se hur grejorna ser ut och inte minst få en möjlighet att lära er flyga genom deras skolflygverksamhet (finns i nån form i de flesta Klubbar).
Lycka till hälsar
Roger

P_Andersson
2008-09-14, 20:41
Hej!
Tack för svaren!
Det är så att vårt själva arbete är att med hjälp av formler/experiment få fram en kabin med så lite luftmotstånd som möjligt, vingar med så bra lyftkraft som möjligt.
Vi har en lufttunnel så att vi kan jämföra olika kabiners luftmotstånd. Kabinerna och vingarna ska vi bygga själva i något billigt trä bara för undersökning.
Sedan hade vi tänkt bygga ett flygplan ut efter detta helt från scratch (om det är möjligt) som vi i alla fall hoppas på kommer kunna lyfta.

Tror ni att detta hade varit möjligt? Vi kanske har lite för höga förväntningar.

Daniel L
2008-09-14, 21:00
öö var finns ni.
Ni är möjligtvis inte i västerås??

Va det en os max 40 ni hade eller vad det något mindre. hur lång tid har ni på er??
Det tar att bra tag att bygga ett lite större modellplan.
Att veta vilket material man ska använda och var är inte det enklaste heller.
Sedan hur man ska bygga saker är inte så lätt det heller. Men beroende på storleken på planet så tycker jag ni iaf kan försöka.

P_Andersson
2008-09-14, 21:39
Ok!
Vi bor i malmö så det är en bit.
Den ska vara färdig om ungefär 5-6 månader så vi har ändå gott om tid.

Vilken motor det är kan jag snart kolla upp. Min kompis som äger den ska bara hitta den bland allt skräp i sitt hus. Han tror att den heter "OS MAX 2" men han är inte säker. Men det ingår en tvåa i namnet.
Sjukt schysst att ni hjälper oss, vi behöver verkligen hjälp på traven.

Elflygarn
2008-09-14, 22:02
Kom ut till modellflygfältet i Kvarnby nån kväll, cirka 15-19 så länge det är ljust på vardagarna eller på helgerna. Blåser det mindre än 4-5 m/s så är det oftast folk där, vi kan hjälpa er...

För att hitta dit, kolla vägbeskrivningen på Malmöklubbens hemsida: www.mrfs.se

P_Andersson
2008-09-23, 08:01
Hej igen,

Vi har kommit fram till att kostnaderna kommer vara för högt för skolan ifall man köper allting orginal. Så vi undrar ifall det finns någon hemsida där man kan köpa begagnade delar och tillbehör (har kollat lite på blocket men där finns nästan bara färdiga plan). Motorn vi hade i vår ägo finns inte längre/vi kan inte hitta den så ifall vi måste nedgradera oss till elmotor för kostnaderna kommer bli för höga med en bensinmotor.

Vi undrar också ifall ni skulle kunna tipsa oss om smådelarna man kan behöva, helst en lista på material man behöver för att få ett småskaligt plan att flyga.

Ifall någon omkring Malmö säljer något som ni vet vi kan behöva skriv gärna, vi kan också träffas och diskutera.

Tack för era svar
MVH Pär

pilotkalle
2008-09-23, 17:22
Hallå på er.
Kom ut på fältet på lördag så kan vi säkert hjälpa er med allt.
Här är en länk om oss och hur ni hittar dit, http://mrfs.se/.

Hör av er så ses vi.

T5
2008-09-23, 18:46
Motorn vi hade i vår ägo finns inte längre/vi kan inte hitta den så ifall vi måste nedgradera oss till elmotor för kostnaderna kommer bli för höga med en bensinmotor.
Är ni helt nybörjare på modellflyg, motorer och hur saker fungerar är det mycket enklare med elmotor för er.
Plugga i batteriet och gasa bara.
En metanol eller bensinmotor behöver lite mer kunskap för att den ska gå bra i hela registret och vara pålitlig.... Så, för plug n' play skolprojekt, gå på EL.

P_Andersson
2008-09-24, 11:43
Tack för svaren!
Men då kommer vi troligtvis ut på lördag (eller i alla fall någon av oss).

Var kan man hitta ritningar och sådant till scratchbygge? Finns det sådant på biblioteket eller måste man sticka till nån RC-affär och köpa?
Vi hade först tänkt bygga några olika modeller i vanligt trä för att lära oss hur man gör. Sedan gå över till balsa trä. Om detta nu är möjligt.

Och ja vi är nybörjare så då låter väll el-motor bra.

MVH
Pär Andersson

T5
2008-09-24, 12:13
Vi hade först tänkt bygga några olika modeller i vanligt trä för att lära oss hur man gör. Sedan gå över till balsa trä. Om detta nu är möjligt. ...Mjnaa, kör på balsa, finns i de flesta RC hobbyaffärer. Det är mjukt matrial och enkelt att jobba med. Sen så är det också bra att köpa lite plywood i olika tjocklekar för att bygga det som ska vara stadigt (landningsställinfästning, motorspant etc...)

Bygger ni en sprygelvinge så kläs den lämpligen med Oracover, det är en plastfilm som värms på med strykjärn.
Finns också på hobbybutiken.

Zekee
2008-09-24, 12:19
Jag skulle ha andvänt en el-setup, sen tillverka flygplanet i frigolit. Enkelt att tälja,slipa och ändra...

pilotkalle
2008-09-24, 12:22
Vi ses på lördag.

P_Andersson
2008-09-29, 20:01
Tjena!
Sorry vi kunde inte ordna med transport ut i lördags... Är ni möjligtvis där denna helgen också?

MVH Pär

pilotkalle
2008-09-30, 16:06
Tjena!
Sorry vi kunde inte ordna med transport ut i lördags... Är ni möjligtvis där denna helgen också?

MVH Pär


Ring mej om du har lust 040-239491 så kan vi prata om när vi ska ses.

P_Andersson
2008-11-23, 17:02
Hej

Vi lade projektet på is ett tag pga prov och massa annat som kom i vägen, men nu är vi tillbaka och ska börja med bygget igen.

Vi har dock fortfarande problem med att hitta ritningar och liknande som gör så att vi kan börja bygget.

Och "pilotkalle" står erbjudandet kvar om att vi kan ringa dig och få hjälp i så fall vilka tider vill du att vi skall ringa då?

pilotkalle
2008-11-23, 23:01
Hej

Vi lade projektet på is ett tag pga prov och massa annat som kom i vägen, men nu är vi tillbaka och ska börja med bygget igen.

Vi har dock fortfarande problem med att hitta ritningar och liknande som gör så att vi kan börja bygget.

Och "pilotkalle" står erbjudandet kvar om att vi kan ringa dig och få hjälp i så fall vilka tider vill du att vi skall ringa då?

Obsalut!!

Inte före 11:00!!

Michael
2008-11-25, 18:48
Hej!

Några tips på vägen:
Ska ni producera vingprofiler för att testa i en vindtunnel är det absolut enklast att skära till dem i frigolit. På så sätt kan ni testa mängder med olika profiler och utformningar på flygkroppar till en billig penning.

Oavsett vad ni kommer fram till i era undersökningar tycker jag inte att ni ska ge er på att scratchbygga en modell efter egna ritningar. Det finns allför många fallgropar, framförallt om det är ert första bygge. ARF-modeller är en snabb väg till målet men eftersom ni har tid på er och dessutom kanske har tillgång till en slöjdlärare i skolan skulle jag föreslå att ni bygger ert plan från en byggsats eller ritning. Bosse Gårdstads Lajban och Sk-2000 är beprövade konstruktioner som lättbyggda och flyger bra med de flesta motorer. Det viktigaste är inte att er första modell är urtjusig utan istället att den flyger bra, är hållbar och går lätt att reparera.
Eftersom ni har en gammal OS motor tycker jag ni ska ta den till ModelCraft som ju finns i Malmö. De har varit generalagenter för OS sedan Hedenhös dagar. Berätta vad ni ska göra så hjälper de er säkert med att se över motorn så att den är O.K. Kanske kan de till och med bjussa på en bra rabatt på klädsel och virke till ert bygge.

Ett annat bra tips är att besöka biblioteket och leta reda på följande böcker:

Bosse Gårdstad "Nya Radioflygskolan"
Håkan Davidsson "Bygghandbok för radioflygare"
Håkan Davidsson "Pilotskola för radioflygare"

Det finns visserligen mycket information på Internet men den är oftast lite ostrukturerad. Bäckerna är guld värda eftersom ni har all information samlad på ett ställe.

Lycka till och utnyttja detta forum för att ställa frågor om ni stöter på problem.

/Michael