handdator

Visa fullständig version : Tvåmotorigt skjutande propjeppe
2008-09-23, 10:23
Jag tänkte bygga ett tvåmotorigt plan med skjutande propeller. Hur stor blir vrideffekten om båda propparna snurrar åt samma håll. Jag har kollat här på forumet och inte hittat några bra svar på var man får tag på motroterande mindre proppar(om det finns). Eller finns det något annat effektivt sätt att lösa det på. Vända riktning, vända propp...osv?

Ännu en fråga, kopplar man ihop reglagen med en y-kabel till mottagaren? Var det en signalkabel som skulle klippas?

Hur bör man beräkna propp-storlek, två proppar kontra en propp. Kan man halvera storleken? Jag tror det hamnar på 4-6 tums proppar, alltså små elproppar

Tacksam för svar

Elflygarn
2008-09-23, 20:09
Har visserligen inte byggt nånting tvåmotorigt, så jag kan inte svara på hur stor effekten blir av att ha två proppar som går på samma håll, men har råkat vända på proppar nånna gånger.

Vänder du proppen så får du uselt drag. Även om du vänder motorns riktning, eftersom proppar är konstruerade för att gå åt ett håll endast. Det fungerar visserligen, men förlusterna blir stora, och om du kör 2 likadana motorer där den ena har vänd prop så drar kärran garanterat snett.

Vad du behöver är en prop som är konstruerad för att gå på andra hållet. Sen skaffar du en likadan "normal" prop och kör den ena motorn på "fel" håll, så slipper du vridtendenser.

MFT har bla "skjutande" propellrar som är det man vill ha.

freddan_6
2008-09-26, 14:45
Det är inte diametern på propellern som du ska jämföra med, det är ytan den vispar förbi.
Area = radien * radien * Pi
En 12"x6" propeller har area på 113 kvadrattum, för att få den ytan på mindre propp krävs cirka 2 st 8"x6" - 9"x6"
En 9"x6" ger 64 kvadrattum, en 8"x6" ger 50 kvadrattum

12 x 6 ersätts med 2 st 9x6 (lite mer drag) eller 2 st 8x6 (lite mindre drag)

m.v.h. //Fredrik

jeppe
2008-09-26, 15:36
Det är ju sant när man tänker efter! Tackar för svaret.

jocke1963
2008-09-26, 19:21
Hur stor blir vrideffekten om båda propparna snurrar åt samma håll. Jag har kollat här på forumet och inte hittat några bra svar på var man får tag på motroterande mindre proppar(om det finns).

Tror inte du kommer märka nå´n större skillnad... Jag har byggt en "Jinx", där konstruktören provat både motroterande och vanliga proppar, han märkte ingen skillnad...inte jag heller, men jag e å andra sidan fortfarande rätt färsk i branschen...


Ännu en fråga, kopplar man ihop reglagen med en y-kabel till mottagaren? Var det en signalkabel som skulle klippas?

Här har du svar på det, och en film på premiärturen:
http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php?t=20076

(http://www.youtube.com/watch?v=9EcYIjlkHlk)

jeppe
2008-10-01, 10:02
Tackar för svaret Jocke. Såg på sluttampen av filmen att du har samma problem som jag med ivriga pälsbeklädda varelser! Fick du den att gå ordentligt så du var nöjd? (planet alltså)

(Som tur är har jag långt till granngubbar :) )

Nu kan man gå vidare i projektet!

jocke1963
2008-10-01, 18:36
Fick du den att gå ordentligt så du var nöjd? (planet alltså)


Njaee..inte riktigt....har bytt ut motorerna för att se om jag slipper de där tjutningarna och tvekandet, men upptäckte vid propp-utprovning att jag har en trasig lödning nånstans =glapp ibland, under en krympslang...måste ta isär allt o kolla... :(