handdator

Visa fullständig version : Dl-50 på anabola!!Boost III
2008-11-07, 11:31
Hej är ny här på forumet. Rc flygare sedan några år , kör mest edf jet men även ww2 kärror el, än så länge. Men nu tänkte jag skaffa mig en storskala typ cmp zero som verkar fin. Kör även 35cc 1/5 bil och båt ibland.

Nu till det viktigaste.. Jag har som huvudsyssla att trimma motorer. Mestadels topportning/förgasarportning/hopmontering trim mc 4-takt i första hand, men det blir någon 2-takt ibland (specialitet utombordare) Jag är sjukt beroende av hög effektgrad och lätta motorer. Min mc har jag lyckast få turbo att fungera klockret på 1 cylindrig 650 125hk+!!) så ni förstår hur tokig jag är he he. Jag har beställt en dl-50 som nu ska upp i testbänk direkt. Ska först köras in och sedan kollas drag i kg + varvtal med en 3D propp 23/8.. Tänkte nämligen ta fram en portning för först 3D och sedan en för warbirds och andra snabbare maskiner som ska ha mindre proppar med högre stigning.

Men först nu 3d åkningsmotor som ska ha samma register "ungefär" som org dl.... Jag ska därimot försöka få ut betydligt mer hk/nm i samma register.. förhoppningsvis ska den då varva ur 23 proppen några 100 v extra och vara betydligt starkare i hela regget. Får se om den ev klarar större dim på proppen också?
Den kommer sedan dragtestas och varvtal kollas efter moddningarna,,(lär ta ett tag!!) Det utveklar man i flera steg,, 500tim senare hoppas jag att man är nöjd!!?? Jag brukar inte ge mig i första hand!! jag har fått ur 35cc bilmotor 25% mer drag från 0-10000v så jag hoppas på nästan så mycket i förbättring på dl-50.. Allt är beroende på hur pass bra dom är portad från fabrik ... Men minst 10% ska det bli ivf.. samma behandling kommer dl 50 högvarvsåkafortmotorn råka ut för He he. Trimma är snarare min hobby:sarcastic:
Livslängden frågar ni?? Jag har full koll på hur mycket maxbredder får vara på resp cc i foder ,,håller man sig inom dessa mått så håller dom ihop nästan lika länge som org..vad som slits mest är då kolven och ringen som bör bytas offtare,, men det är det värt..

Om någon seriös 3d pilot som håller till på detta forum är intreserad av denna motor för provkörning skulle jag bli glad!! För jag håller inte på med 3d! Så utlåtande här av erkänd pilot vore stenbra..Gratis utlåning såklart...

Tanken med detta är att jag sedan ska kunna erbjuda vässning av modellmotorer bensinare , 3d som racing ,, Finns ju ingen sådan portare i sverige,, därimot i us har jag för mig att det finns?

varför inte köpa större motor frågar ni? Enkelt Vikten + att motorerna är portade för att passa alla typer av flygning så dom är inte riktigt bra på någonting...

Hoppas få motorn i dag:thumbup:

Kolla upp mig på sporthoj.com så förstår ni att jag inte är en duvunge på trimmning (skryt) he he.

mvh Benny

wesse
2008-11-07, 12:05
jag är ingen seriös 3d flygare men jag skulle gärna komma o se på när du gör detta test:thumbup: den enda som skulle kunna hjälpa dig med denna flygning som har full koll ja det måste nog vara Byrådirektören det:) hoppas få se bilder o film från dina expriment här i tråden inom kort:thumbup::thumbup:

Välkommen till ett livligt Forum o en kram från mig....

//Wesse

Boost III
2008-11-07, 13:14
Tackar frågan är vart man ska ha denna tråd? Jag la den även på motorforumet

Det ska bli bilder och säkert någon film också..Motorn fick jag i dag:thumbup:
Kommer att riva lös cyllen direkt för inspektion av ev mondagsbygge,,..Det bör man göra även om man köper en dyrare motor för det är lätt hänt att det kan vara vassa kanter på kanalerna och kolvringen måste kollas upp så den är allrigt. Får inte vara något som missvisar nu från start!!. Inkörning är ju stenviktig , jag kommer köra in den på billigaste mineralolja och varierat vartal några tankar typ minst 7L. Sedan blir det aspens helcyntet som är stenbra och billig 100kr L och luktar som miljöbränsle i avgaserna. Körs föröv i toktrimmade skotrar/mc med bra resultat! rek starkt. När jag sedan portat klart och fått igenom fler tankar så slick 50 behandlas den självklart! Då får man ut säkert 100v rakt av och finare tomg + mer effekt + dubbla livslängden nästan. Har kört slick 50 sedan slutet på 80 talet i alla maskiner jag är rädd om. Prova gärna att sopa i slick i en metanolmotor ska ni få se på grejer! Tomg blir stenbra och går att ställa lågt + högre slutvarv..Inte nog med det , man skulle inte ens behöva hälla i afterrun olja ,,slick 50ien tycks rädda lagren hur länge som hellst:thumbup: Jag kör inte med 2-takts slicket utan jag sopar i vanlig för motorolja bil rakt i tändstiftshålet och förgasarvägen (kall motor) Dra runt motorn några varv ju fler dessto bättre jag brukar sätta fast borrmasinen och dra runt motorn utan stif i flera min .Vink den så det garanterat far in i vevlagren. Därefter startar man och håller den igång på relativt låga varv tills röken lägger sig. För ryka så in i hell kommer det göra!!:sarcastic:
Jo viktig sak till man bör göra för att motorn ska må bra och högre effekt. Köra på hellst v-power bränsle, som säljs på vissa mackar (shell) 99okt . Då går motorn effektivare och framförallt kallare = längre livslängt. Aldrig under 98okt!

AM
2008-11-07, 14:53
Kolvar, kolvbultar, nållager, kolvringar, cylindrar och packningar ligger på hyllan hos Air Media..... liksom den nya Canisterljuddämparen till DL-50....

Mvh
Ove

MagnusStrömqvist
2008-11-07, 15:14
Slick 50 i metanolmotor? Hur gör du då? Blandar det i bränslet bara eller? Hur mycket skall man använda? Inga bieffekter?
Hade varit helintressant att förlänga livet på de små arbetshästarna...

KenPro
2008-11-07, 15:25
Tjena Benny

Får förmoda att det var jag som fick dig till detta projekt. Du ska ju vårda min DA lite hoppas jag. Kunde tyvärr inte pm dig på sporthoj då enligt forumet så var din brevkorg full. Väntade hem motorn idag men tyvärr ingen lapp i brevlådan. Gör gärna ett prov med din kina motor innan du börjar fila i Da:n he he. Hör av dig om du vill ha hjälp med respons om motorn karaktär, annars finns det flera proffs här som har flugit det mesta o kan ge dig proffsiga utlåtanden. Själv har jag haft 100+ buggy metanolmotorer men inte hållt på med bensinflyg bara metanol. Kör man RXV 550 så vet man vad vettig standard effekt är ;)

KenPro
2008-11-07, 15:30
Slick 50 kan jag också rekommendera, ett mirakelmedel för motorer,, tusan vad lent de går efteråt

MagnusStrömqvist
2008-11-07, 17:47
Slick 50 kan jag också rekommendera, ett mirakelmedel för motorer,, tusan vad lent de går efteråt

Jag har hittat var man köper det. Men skall jag -
A) Blanda det i bränslet. (Isåfall hur mycket i %)
B) Manuellt köra det i motorn ala BoostIII ovan?
C) Annat alternativ?

KenPro
2008-11-07, 18:14
Boost variant fungerar bra, själv har jag kört det direkt i fuggen o sen startat motorn, men måhända att Boost lösning fungerar bättre.

KenPro
2008-11-07, 18:16
Förresten har jag hört att du får nog fila kraftigt i DL:en då kineserna ej varit allt för noga vid gjutningen. Ska bli kul o höra vad du säger om skillnaden mellan orginalet Da o DL

Boost III
2008-11-07, 23:20
Tjena kenpro..Jo det var du som inspererade mig:thumbup: Köpte genast en dl hos airmedia,,Fick den i dag,,Men glömde beställa ngk stift:banghead: Tro om airmedia har det också? eller vem? Mja org duger till inkörningen iaf.. Jag har skruvat av cyllen för inspec.. Och det såg stenbra ut på alla sätt ,lite grov i kanalerna på sjäva cyllen ,,men det gör inte mycket på effekten,,det ska ju vara lite strävt där ,,Typ 80 sandpapperslipyta tvärsgående. Men vevhuset såg ut som ett barnashel. Fint men jag kommer modda även det såg jag. Trodde jag skulle slippa klyva den men det är för mycket farbröder att hitta där nere såg jag,. Cylindern ser ut att gå få riktig snurr på, väldigt överdrivet koimplicerad portlösning som endast ställer till tillverkningsbekymmer och effektförluster märkligt nog gjutet så dumt? Har aldrig sett något liknade i hela mitt liv,,Tvär dummt. Jag kommer kapa bort en massa onödigt skit där sedan.. har väldigt svårt för att tro att en sådan här motor ska kunna ge mer än typ 3,5 "riktiga kusar" Gäller säkert överlag på dom andra märkena också,,,Överdriven effektuppgift! Spelar ju ingen roll visserligen dom går ju bra! Därimot har dom portar på rätt ställen och har nästan förberett för portning ser det ut som, tack dl... Man ser dessutom att dom har mallat av gammal teknik på höjder och vinklar på portarna typ sent 80 tal-90+ numera har man lite annurlunda vinklar och inkastningsätt på överströmmare och boostport. Men som tur är går det lätt att ställa om till mordärnaste senaste tänkesätt på portar:thumbup: Trotts ordentlig omslipning kommer det finnas mycket cylinderglidyta kvar i cylinder som jag tänkt slipa,,kommer inte ta ut max för att få ca 70% av org livslängd "gissar" jag . Förgasaren var väl tilltagen och behöver inte bytas eller portas för 3d flygning iaf,,knappast för högfartsmotorn heller såg det ut som med ett getöga. Ush tråkig inkörning nu så länge jag har tålamod!! Inkörning rekomenderar jag största möjliga propp jag kör 23/8 för att få motorn att jobba mer på lägre varv. Det viktigaste är den första tanken!! Då gäller det att faktist kör rätt hårt,,,inte mer varv än ca -max 5000 i dom korta fullgasdragen. Den får inte gå på lätten på gämmna varv som rekom från tillverkare och dyliga!! För då får man en otät och dålig prestanda resten av mot liv! vad som händer med för liten propp och gämt lågt varv typ 3000-4000v är att cylindern glaseras på topparna i den relativt grova borryta i cylinerväggen, Nackdelen blir då att komp går förbi ringen ner i vevhuset igen. Nä starta och ställ in något fet blandning på nålarna och ingen mer olja än vad man sedan efeter inkör kommer åka på Varför? Jo med ca 3% oljeblan som jag kommer åka så räcker det för konstant varvtal på 10000v! Men på endast 2000-max 5000v som inkörningen kommer hålla sig i så är 3% på tok för mycket. Vid sep oljesmörj i 2 takt får en motor inte mer än höst 1,5% i dessa varvtal.. Så 3% är tokmycket på så låga varv så det räcker och blir över!! Häller man i ännu mer får man bara mer värmeutv och sot + sämmre inslit av cylinder.
Starta och så snabbt man kan ställa in den hyffsat och genast dra upp den i varv med mycket gaspådrag till minst 4000v,,,tokgasa upp tillca 4000 och släppa genast upp igen och hålla på så hela första tanken. fördelen då är att ringen pressas hårdare ut mot c-vägg och glaserar väggen längre in,,typ slår av dom grova topparna djupare in . Då har man räddat den viktigaste delen av inkörningen. och lagt grunden för optimal tätning och längre livslängd tack vare mer kontaktyta uppnådd:thumbup: Resten av inkörningen ska man hellst hålla på likadant,, inte köra gämt varv iaf med liten propp typ 20/8 eller liknande.

slick 50 kan man naturligt vis köpa speciellt för 2 takt typ spray..men vanlig för motorolja går lika bra. bara att hälla in genom stifthål och fugge och gärna dra runt den för hand eller ännu bättre borrmaskin. men man kan ju såklart göra som besk med 2-taktsv bara starta och spruta in genom fuggen. Jag brukar hälla i en kork efter ca 10 tankar igen bara föratt:sarcastic:

KenPro
2008-11-08, 07:22
Äntligen en som kör den riktiga inkörningsmetoden, det sägs att motorn kan ge upp till ca 10% effektökning gentemot en lam inkörning. Vad ska du använda för avgas? Avstämd pipa är väl det enda riktiga för bra effekt. Att vinna över en DA är i effekt är inga problem, men att få samma kvalite i grejerna går ej. Om du vill kan kolla ett öga i min DA som referens om de har plagierat DA eller om det är helt skilda konstruktioner o vad man kan tänkas kräma ur Da:n

mds
2008-11-08, 09:03
Detta blir intressant att följa:)

Boost III
2008-11-08, 10:00
Kenpro...Jo vi ska gämföra din motor med denna senare. Om detta blir bra så kopieras den porningen till da , Spelar ingen roll om den skilljer sig i porrtarna lite, man kör samma portprincip på da-50....Man kan ju tänka sig att lagren är junk men man vet aldrig!! Folk kör ju flera timmar på dom lagren .Vevstakens upphängning vet man inte heller något om,,,inte heller vevstaken. Men det brukar vara överdriven hållbarhet och det är varvet som dödar och just denna motor kommer inte varva mer,,För man sätter bara dit större propp o stig tills varvaet är lämpligt. När man känner glapp i vevlagren sopar man i skf c3 lager helt enkelt. Men ett bekymmer till som plingplonglager brukar ha är att dom rullar tungt, så igentligen skulle man rakt av byta till skf.... högst 160kr för 2st.

Ska förklara lite snabbt hur jag kommer gå tillväga för att få ut max vrid och effekt i samma reg som org.

Först portas insugskanalerna max, godstjokleken bestämmer gränsen och när jag slipat bort20-30% av anliggningytor cylinder. Man kan säga att livslängden får bestämma trimmningsgraden.

Därefter provkörs M utan att röra utblås och varvtal och råstyrka noteras. Sedan tas utblåset upp i sidled mm för mm, 1mm provkörning isär portas 1,mm till provkörs tills man nått ej ökat varv eller någon förlust i rådrag eller uppnått max bredd som kolvring tål. (tidskrävande JA).

Nästa steg blir squish förminskning och då gratis högre komp. Har kollat redan den kan sänkas minst 0,5mm,,, men även där måste man testa i minst 2steg för att inte få för hög hastighet på överspolningen så man inte spolar förbi cc kolv och i värsta fall in i en annan port:stupido2:
Komphöjet kommer ge bastandt lågvarvtillskott och mellanreg. Dessutom så rammlar ju cyllen ner ca 0,5-0,8mm så alla portar sänks!! Det medför också bättre rådrag på lägre varv. Det har visat sig på min zenoa kopia 35cc att detta var grymt bra trotts sänkta portar. Den varvar ur mer än org + rådrag utan dess like. Den Fg trucken ger mer än 50% mer pullver än org "MED" pipa...Går så bra så jag inte kunna uppnå toppfart på asfalt ens (vurpar i 90kmt+ helt enkelt) Slutvarv 14000+ UTAN höjda portar!!


När man är nöjd med dessa åtgärder ger man sig slutligen på vevhuset.
Detta portas ur max ut mot bottenpackning för max flöde upp i dom modfierade överstömmarna. MM! Jag kommer även plasta igen all förlorat matrial som försvunnit i portningarna, kommer plasta igen så mycket jag orkar och har tålamod med . Bara fördelar med så trångt vevhus det bara går,

Slutligen optimeras tändningen dvs ställs fram till max förtändning som går på 98/99okt eller slutvarv minskar. Detta ger stenbra lågvarv och effekt ända upp till nästan fullvarv då man skulle önskat tillbakaflytt för slultvarvet skull.

Ja där någonstanns och några fåtal timmar senare har man den perfekta portningen för 3d (hoppas Jag) Kan ju bli kattskit 2-takt är ett hellvete att få till bra,,nästan hopplöst brukar det kännas som. Så starta inte för gutts skull slipa som jag påstår nu!! Låt mig göra bort mig förts isåfall!!!!!:sarcastic::stupido2:
En avstämmd pippa på den motorn gör underverk,,minst 25% kan ge mer om den är rätt uträknad. Kommer utveklas senare i min högfarts warbird...:thumbup:

Boost III
2008-11-08, 12:32
Kom på en liten detalj. Fan jag är ju novis på lös tändbox!! vet inte ett smack om detta!! Hur stort ack behövs för 2 tim körning? Vill ju inte ha onödigt stor och tungt. Och vad är den bästa volten? Skulle sitta fint om jag kan köra mina A 123 batterier som ligger på 3,3 volt 2300mah ganska lätta typ 72g styck och laddas upp på 5-8mint:thumbup: Jag kör dessa i mina edf maskiner och spitfire. Otroligt bra batterier klarar 1000 ladd utan nämnv mattning trotts 15min uppladd!! Men laddar dom för det mesta på 10min!!

Och vart köper jag ett ngk stift till dl-50? eller ännu bättre om det finns champion som igentligen ska sitta i alla 2.takt. Champion går inte att sura sönder och tappar inte effekt på 10 år ens. En sak till som man ska hålla koll på,är antal timmar reedventilerna går på alla 2-takt. Dom fejdar ur redan efter 15 tim och bör bytas då (20 räcker säkert) Och detta 15 tim mått är baserat på bra märken av reeds i cross och båt F1 världen!! Undra hur många tim dom här kalleanka reedsen klarar ? Jag kommer då byta ut dom mot kolfiber efter bromsningen, reedbyte kommer ingå i trimmningen 4-shore!!

pilotkalle
2008-11-08, 14:59
Lägg gärna in några bilder på vad du gör för jag är jättenyfiken, har tänkt att apa efter vad du gör!

Kanonkul inlägg:thumbup:!

Boost III
2008-11-08, 15:13
Ja det ska jag göra snart,,. Har idag byggt en bromsbänk av lådrullglidskenor från ikea . Får nog fast motorn idag hoppas jag bara svetsfogarna svalnat hehe, Nu fattas bara en lämplig fiskvåg digitalisk med minne hellst . Bör ju gå till minst 15kg. Blir förhoppningvist en bild på detta spektakel i morrn.

Brill
2008-11-08, 15:14
Det här blir spännande att följa upp optimeringen av motorn. Håller själv på med lite trimning sen motocross åren, men har alltid fått lära mig att inte dra på för mycket första 10 min då kolvringen kan bli överhettad och tappa spänst. Sen efter det så är det bara att gasa på för maximal inslipning.

Håller själv på med inkörning av MT 57 så jag är jätte nyfiken på dina port tider samt area som du kommer fram till, gärna lite bilder under projektets gång.
Vilka för tändningstider rekommenderar du att använda samt vart köper man kolfiber till reedventiler.

Johnny
2008-11-08, 16:14
Hei.

Da har jag startet min DL50 som jeg kjöpte hos Airmedia denne uken.
Den startade på 4 eller 5 flippen. Å fy fa...... får et drag.
Satte dit en BCM Muffler til DA50.
Har også tatt av sylindren og slipat lite i kanalarna. Der er det mye rusk.
Har også justerat tenningen lite, 3 mm förtenning i forhold til orginalet.
Har nå en 20-10 toblader propeller som jag ska kjöra inn motoren på.
Vi får se hur det går.

Mvh. Johnny.

KenPro
2008-11-08, 17:10
`@Brill, skulle vilja säga att det är de första 10-20 minuterna som är kritiska vid inkörning. Det är då man med kraftigt gas och avslag kan få ringen och cylinder att slita in sig för bra tätning, kör man ej in dem med belastning så går sotet ner under kolven och förstör oljan mycket snabbare i tex en 4-taktare , självklart ska man unvika absoluta toppvarv eller konstant malande på samma varvtal då kolvring ej expanderar lika bra mot cylinderväggen. Det är ju tusendelar man pratar om men det gör skillnad då både ring och cylinder ser ut som ett månlandskap i ett microskop. Kör man för lugnt så naggas bara en liten del av topparna av o tätningen blir sämre. Och att man skulle behöva köra dem på tomgång mm är bara bull, de får dålig smörjning och skulle det vara ett fabrikationsfel på nån del så klarar inte motorn att hålla ihop vare sig man kör halvhårt eller lugnt i början. Det de flesta däremot efter alldeles för lugn inkörning med en för fet inställning som aldrig gör motorn varm är att när den väl ses som inkörd så startar de den kall o ger fullt efter 5 sek. Måste alltid värma motorn försiktigt för att få vettig livslängd på grejerna.

KenPro
2008-11-08, 17:21
Angående tändningsacc så ska motorn gå på 4.8-6 volt, kör du en vanlig 4.8 v nimh acc så behöver du ej nån regulator. Nyroth en duktig flygare här på forumet säger att tändningen drar ca 300mah per gångtimme så ett 1000 mah acc och uppåt fungerar prima. NGK stift finns förmodligen där du köpte motorn då det är en oskriven lag att kasta kina stiften i papperskorgen direkt.

uffe olsson
2008-11-08, 18:01
Jag köpte mitt NGK stift på Mekonomen, dom hadde ej hemma men tog hem till dagen efter åt mig, så dom har på huvulagret.
Gängorna på originalstiftet va ej o leka med passade inte ens halvbra! kasta skiten är mitt råd, sen har vi olika uppfattning om Champion stift hör jag, åkte dragrace med trimmade 700cc 2taktare o jag vet ingen som fick dom o gå bra med champion, surar man dom minsta lilla så knäckte man stiften, NGK däremot va det inga problem med.
Uffe.

Boost III
2008-11-08, 18:59
När det gäller inkörningen .jag skulle INTE köra in med mindre än 23/8 propp för har man mindre så blir den otät eller måste tokvarvas mer för att uppnå samma ringtryck!! Först och främst kör man motorn varm såklart .Sedan gasar man upp till 3000v och vänder ner till tomgång!! direk..stannar på tomg i 5sek för att sedan upprepas prociduren någ ggr eftersom tiden går förlänger och höjer man varvet dvs man håller kvar den på typ 5000v längre och längre stunder och emelanåt ner på den sura inställda tomg för kylning . På detta sätt så slipas cylinderväggen in så bra det går och ringen hinner inte bli varm för när den släpps ner på tomgång så kyls allt av snabbt.. Man ska ha så fet tomg det bara går så den kyls av snabbast möjliga,ganska hög tomg är inga probbs. Om nu ringen skulle ta skada av detta så är det värt det, bara att skaffa en ny efter 10 tim..Det bör man göra Ändå. Med champions billigaste stift i 2takt så har man inga problem med knäkta stift och dom går bra..Därimot att köra champions dyra smalelektråds stiften är junk,,bara dyra och skräp.(var ev sådana som kördes i dragracingen?) Endast bra om allt står exakt rätt i blandning. hela 90 talet trimmade och körde jag 2-takt v6 och v8 på 2600cc rep 3,6L båtmotorer och det enda som höll bra var champions snikstift 50kr st. Samma i skotrar också. Jag har forskat flera tim för att hitta champions y82 i sverige utan resultat. Därimot i alla andra länder finns dom på hyllan:banghead: Fördel nr 2 med just y82 är att det stiftet har avstörning och rekomenderas före ngk cm6 på andra utlänska forum för just rc flyg.

Nyss vart testbänken klar , men jag har ingen fiskvåg än,, ska söka.....

ok vanligt mottagar acc går bra då,,,jag ska sno accet och tanken från trucken:)

Boost III
2008-11-08, 19:04
ha inte den förtänd under inkörningen!! Blir onödigt varm......Och sätt gärn på en större snurra... 3mm förtändning lät otroligt bra om det går åka på

KenPro
2008-11-08, 19:37
Med min hänvisning till tomgångkörning vid inkörning så menar jag självklart att de ej ska köras på tomgång en hel tank eller två, något som verkar vara populärt i i rc hobbyn av nån konstig anledning

Tobbe O
2008-11-08, 19:44
Angående tändningsacc så ska motorn gå på 4.8-6 volt, kör du en vanlig 4.8 v nimh acc så behöver du ej nån regulator. Nyroth en duktig flygare här på forumet säger att tändningen drar ca 300mah per gångtimme så ett 1000 mah acc och uppåt fungerar prima. NGK stift finns förmodligen där du köpte motorn då det är en oskriven lag att kasta kina stiften i papperskorgen direkt.

Om det är en DA så drar tändningen ca 1000 mah/tim

Boost III
2008-11-08, 21:10
Om det är en DA så drar tändningen ca 1000 mah/tim
Ser ju ut som man klarar sig stenlänge på endast 2celler lipo 1000mah och strömreduserare, hyffsad vikt då. Men jag kommer nog prova mig fram testar med 450 lipo och reducer till 5v. Eller kan man vara så fräck att man snor ström från motagaraccen? Eller kan det bli störningar av någe slag då?

bokis
2008-11-08, 21:46
Har du 2.4 så kan du använda mottagaraccen tillsammans med tändningen men med en 35Mhz så är det inget du vill prova..Klart olämpligt..Tobbe,du driver med oss?? Skulle tändningen dra 1 Amperé på en DA?? Är det rör i den?

Tobbe O
2008-11-08, 22:05
Nej Bokis, jag driver inte med er, men jag räknar fel:( Men 120mah per 12minuter drar min iaf:)

Sigun
2008-11-08, 22:59
Då ska vi se.. lite avancerad mattematik så här på lördagskvällen 12/60=5=5x120=600mA/h + moms och andra oförutsedda förbrukare

/Martin

Snickarjävel´n
2008-11-09, 06:12
Krävs myed ström till tröskverk :sarcastic:

Skoja bara Tobbe....

Tobbe O
2008-11-09, 08:20
Yes Sigun, 5-600 mah/tim är nog väldigt nära sanningen.

bokis
2008-11-09, 08:49
:icon_redface: Tack Tobbe,blev alldeles nervös ju...

Tobbe O
2008-11-09, 08:55
Ingen fara Bokis, det bjuder jag på:1headbang:

Boost III
2008-11-09, 17:36
1 Provstart i den nybyggda glidbänken. Den består av glidskenor från lådisattser kök,,,,Går snorlätt!! Motorn startade lätt efter en sup och uppställd tomgång.. Gatt dämit vat det skakar på tomgång!!! Det gäller att göra motorfästet i plan starka! Körd inte läng pga högljudda skrik uppifrån inte fåglar,,, men därimot käringen som gallskrek i ren förtvivlan över röken och oljudet som steg upp till köket,, Råkade starta den i källaren :sarcastic:
Måste skaffa våg nu snarast ..varvräknare har jag "Laser punktare" ,, Klarar att mäta mina fläktar som varav 67000v
Så vidare inkörning väntar i morrn (ute)

Sigun
2008-11-09, 20:02
Härligt Boost.. men hur fick du en DL-50 till att gå på Coola light ?. varvar den bra på det :vroam::sarcastic::sarcastic:

Hoppas tanten lugnar ner sig

/Martin

Boost III
2008-11-09, 20:17
Ja det ser värkligen ut som cola light i verkligheten också!! Men jag har blandat rätt är jag 100 på typ 3+ % ,den olja ja kör är kolsvart båtmotorolja från 1993! Jag köpte ju dunkvis då till v6- v8 monsterna, så Jag har ca 15lit kvar än:sarcastic: Sådan olja får man ju inte köra på sedan för dom fixar inte hög värme. dom är speciellt för båtmotorer som går alment kallare och relativt låga varv.

Boost III
2008-11-10, 10:07
Nu har onkel Boost kört in motorn...(stendöv nu) Varvet slutade på 6600 med 23/8 propp Det måste väl vara bra med org ljuddämp? 6600v uppnåddes redan vid 1,5L urkört i bränsle!! Ingen skillnad efter 4L på toppvarvet. Men den gick allmänt finare på lägre varv. 6600v var med lite säkerhetsmarinal på högfartsblandningen , jag dog in den 15 min till och fick en pike på nästan 6650- 6700v. vet inte om det var för magert ? Det sista jag gjorde4 var att dra ur den i detta ev snåla läge och rykte ur tändningen på full gas. På så vis får man en exaktare avläsning på stiftet. Måste vänte till motorn kallnat innan man skruvar lös stiftet , man ska inte skruva lös stift med varm motor för då kan gängorna flyga!!

Sä nu är det bara att skruva lös cyllen och starta slipa :thumbup: Jag ska först göra en snikportning som inte förkortar livslängden och se hur mycket det gör. Då rör man inte bredder på portar ,,Jag bara lite specialare i bef kanaler och lite annat hyss. Skulle ju vara bra om det går att välja 2 vers på hur hårt vässat man vill ha, ..

wesse
2008-11-10, 11:58
nu vill man ju höra en filmsnutt på detta vidunder snart...lustgas o turbo är det något som ska bli framöver:) kul läsning detta ...yehhhh

Sigun
2008-11-10, 14:06
Bilder på allt är ju ett måste med !!.. mer kort Boost

Boost III
2008-11-10, 15:38
Bilder,,,filmer??? Detta här är ju Boost"s Aria 51 = topphemmligt.


Nu har jag fräst ur ett mindre aluminiumtag.. Den snikportning som jag tänkte göra gick bort pga mystiska kanaler org, jag ansåg att det var lönlöst att följa orginal kanal . Så nu fick jag göra en radikal portning som endera fungerar så in i H bra eller så får jag köpa en ny cylinder:sarcastic:

Trotts våldsamt omslip så har jag högst tagit bort 10% av anliggninsyta cylinder. Ska testa den väldigt grovt tillslipade cyllen i morrn , Det kommer bara ge en fingervisning för cyllens fot är nu en hel del större i kanalerna än vevhuset .måste senare anpassas till varandra.

Ska gå och ta en bild dåra på 20 m håll i mörker:sarcastic:

Boost III
2008-11-11, 10:52
Nu är den körd med stegt 1 portningen men gick genast till steg 2 för den första var verkningslös som förväntat, steg 1 är bara grundläggande för all annan portning så att säga. Man ser helt enkelt till att förgasaren har max flöde ut till insugskanaler och genom kanaler. På steg 2 så ändrar jag bredd på portar både insug och utblås . Detta gav då märkbart rappare motor...den svarar snabbare på gasaen och känns råstarkare i samma reg som org, En fördel till man får är att den går mycket Finare i hela registret lugnare tomgång och lättare att ställa in förgasaren (inte så kännslig) Slutvarvaet tror jag inte vart högre..Soljäkuln sabbade laserpunkten:( Skulle ställa bilen för solen,,,jaha då hittar jag inte bilnycklarna:( Så nu är jag less!!.. Men men ska mäta varvet senare, skulle uppskatta effektvinsten till minst 10% Från tomgång till 6600v. Ska först nu i dag utan vidare portning byta till cm6 ngk för att se vad som händer. Nästa steg blir ytters försiktig höjning av portar, Kommer ta 1mm kör 1mm kör 1mm kör ja ni fattar tills någon nackdel uppträder ex för stor förlust på gassvar på lågt varv. Förhoppningsvist ska då slutvarvet följa med uppåt..:)

AM
2008-11-11, 12:14
.... jag har cylindrar i lager....:-)

Mvh
Ove

Boost III
2008-11-11, 13:56
.... jag har cylindrar i lager....:-)

Mvh
Ove
Bra att veta !! vad kostar en cylle? Så man vet hur hårt man törs slipa

Brill
2008-11-11, 14:08
BOOST. När du är klar kan du ta min cylle för uppdatering från 1.0 till 5.2:nurse:

wesse
2008-11-11, 14:21
film o bildbevis på denna motorslakt är något jag vill se..:thumbup:

Boost III
2008-11-11, 18:58
BOOST. När du är klar kan du ta min cylle för uppdatering från 1.0 till 5.2:nurse:

Ja visst ,,när jag är 100% nöjd så kan du skicka hit hela motorn om du vill ha ut max! Då kan man ju passa på att byta lagren till skf om det finns? eller byta till nya org lager m dom gått några tim? Ramlager brukar ju hålla länge bara man sätter i c3 eller c4 glappande!! Med vanliga (ej glappande) går dom väck fortare och går onödigt tungt,, Frågan är vad kineserna satt i...Ska bli intresant att kolla! Går ju bra att endast porta cyllen också ,,vi får ju snart reda på vad endast det kan göra. MEN nu har jag visserligen portat ur spolkanalerna för ett urportat vevhus!! Så mina värden jag får fram nu blir något sämmre än om man endast portar för orört vevhus...!

Jo fick ju fram varvet till slut när jag fick leja en kompisare att vara solförmörkare:sarcastic: varvet var exakt lika som org ,,men den kliver dit rakt av utan lilla minsta tvekan. Jag fick tyvär inte tag (senil kompis) i ngk stiftet i kväll ,,så nästa steg portning får vänta tills i värsta fall över morrn:banghead:

Men ni/vi får åtminstonde reda på vad ett ngk gör rakt av. (ev hinner jag porta o köra också?) Gängorna i i vevhuste kommer bli slut innan jag är klar:sarcastic: Jag måste även räkna av och påträdning av cyllen som inkörning:sarcastic:

Jo Film kommer så man kan höra hur snabbt den varvar upp och man hör ju faktist rätt bra med vant öra även slutvarv även på film.. Kommer när jag är nöjd------

Boost III
2008-11-12, 21:20
Inget ngk stift i dag heller,, Kompisare senil igen ,,jobbar på stället behöver bara komma ihåg att ta hem! Dagen sress. Så jag tog lös cyllen och började gjuta igen lite överströmmare som blir för djupa efterat jag slpiat bort en massa järnskrot som normalt sitter där. Jag efyersträvar högre gashastighet före volym. Och det funkar på samma vis som ett rätt byggt fläktkärra. kanlerna måste endrea ha smma dim hela väg eller smalna av innan inkastet i cyllen/fläkt.
Här är någon Gjutbild och en storebror som förebild (700cc) skiidoo..Faktum är att det i stort set är samma durration och varvtal på skotern som denna lillebror:)
Limme/spacklet jag kör med har används i portningar toppar sedan mitten av 90 talet,,Jb weld Världens starkaste lim i m2 och tål j
kont över 300g med pikar på högre, tål soppa olja ja allt. Som ni ser så gjuter jag ävenigen 4-taktstoppar i insuget med detta, Den röda toppen visar min 650cc enstonka tumblingportad av mig.

Boost III
2008-11-14, 19:40
Har varit tyst någ dag nu.. Men utveklingen har inte stått stilla! Fick ju tag i ngk stiftet till slut..men ingen nämnvärd förbättring av det..Möjligtvis något mer lättstartad och ev inte fullt lika kännslig för framställd tändning eller felskruvad förgasare. (Ytterst lite bättre) Så helt värdelöst är inte stiftet som följer med.

Jag har nästan spikat låvarvsdragmotorns,portar, typ för 23/8 propp.. Men vill nog testa några portningar till ändå.. Det som grämer mig är att det var fasligt svårt att höja själva slutvarvet.. Rappheten från tomgång och finare gång och viktigast av allt t när man läser om denna motor...mellanregistret är helt klockrent,,Jag försöker ju simulera 3D flygning i bänken,, Och det går att gå från fullt gärn och lågt ner i registret typ 3000v för att sedan utan minsta lilla tvekan gasa upp den igen.. All typ av pumpgasning eller vad jag kan hitta på med gasen svarar utan stup eller surning!! Och är lätt att skruva till. Det lyckades inte jag med i orginalutförande,, Så visst är den bra,,Men jag ska fan få till även högre slutvarv innan jag ger mig. Nu har jag visserligen blivit tvungen att porta cylindern vidare för liten propp och höga varv,, pga Portar tagen för mycket uppåt. Så ny cylinder och kolv krävs för att forsätta med vridmotorn igen... Vevhus forfarande orört.. Med andra ord mycket jobb kvar!! Men kul är det:)

Boost III
2008-11-15, 09:27
Otroligt!! Jag hade ju portat förbi den magiska max höjden på utblåset ,och skulle måsta inhandla en ny cylinder för att kunna starta om så att säga. MEN jag testade att spackla igen utblåset med JB Weld som expriment för test av jb hållbarheten och testa av hur mycket värme det tål igentligen. Drog igen porten strax lite mer än orginal för att se vad som skulle hända. Trotts avsaknad av riktig cylinderyta på minst 2mm gone så fick jag tillbaka org varv och stenstarkt register:thumbup: Körde fullt gärn i säkert en kvart utan att jb lossnade!! Otroligt bra stuff,,Nu behöver jag inte fega med portarna bara tokslipa och fylla igen hur som hellst,,he he.. Ska nu klyva vevhuset och karva ur för mina nya portar........Återkommer:)

Snickarjävel´n
2008-11-15, 09:37
detta är bättre än tv trots avsaknaden av bild....

Boost III
2008-11-15, 12:01
Här är några bilder Då...... Sprängd och urslipad invändigt vevhus Notera dom nya kanalerna i vevhuset och cyllen. Såhär kommer visserligen inte den färdiga cylindern se ut!! Betydligt smalare överströmmare räcker och orginal fönster delvist kvar (kolvringsvändarbro).. Detta är maxat helt enkelt!! Notera spacklet i utblåset!! Fortfarande som nytt!! Notera även Nya Hårdare reeds Mod hemmagjorda! Ska prova ut 3 olika Hemmabyggda reeds för bästa resultat ,,men redan med dom här reedsen går den renare i hela regget. Dom orginala är på tok för mjuka. kolven har jag slipat ur flera gram ,rundat till alla vassa kanter i den + lite lättning och vässning av delar som klyver luft så att säga. Notera även limklcken på ljuddämparen ,,JB ... Där hade jag ett hål för att koll om avgaserna var strypt ,,Det var dom inte. Jag har hört att dom häringa dämparna har en benägenhet att sricka lite här o där och är svårlödda,,,provade själv löda!! kan intyga svårighetsgraden. Prova med JB istället !! Snart provkörning igen:vroam:

Tobbe O
2008-11-15, 17:36
Benny, är det du som bodde bredvid bandyplan på slåa?

Boost III
2008-11-15, 18:03
Benny, är det du som bodde bredvid bandyplan på slåa?

Stämmer bra det , men har aldrig spelat bandy. Alla känner apan och apan ingen he he, Ska jag känna dig?

Gatt dämit nu blir det tekniskt avbrott i utveklingen. Bröt av kolvringen:banghead:
Den var minst sagt hård & spröd! Har aldrig knäckt en ring vid montering på 38 år!! Och det blivit några! Jag får nog beställa ett helt gäng för att få dit en hel:banghead:

Tobbe O
2008-11-15, 18:18
Stämmer bra det , men har aldrig spelat bandy. Alla känner apan och apan ingen he he, Ska jag känna dig?

Gatt dämit nu blir det tekniskt avbrott i utveklingen. Bröt av kolvringen:banghead:
Den var minst sagt hård & spröd! Har aldrig knäckt en ring vid montering på 38 år!! Och det blivit några! Jag får nog beställa ett helt gäng för att få dit en hel:banghead:

Beställ ett dussin ringar med C.G från Tailand:)

Boost III
2008-11-16, 11:12
Tipps And trix som får motorerna att gå bättre och renare i hela registret!! Lättare att ställa in förgasaren & Bättre effekt.

Boost III Reeds:thumbup: Utvelad och testade i 2 år på 50cc masiner och 70cc ,Fungerar lika bra på mer cc----

Här kan man tydligt se skillnaden i flöde mellan oslipad korg och urportad. Flödet är säkert 30% bättre portad!! Man ska INTE ha fin blank yta på insug motorer,, något finare än vad jag slipat dock! (ejfärdig) Dessutom blir det mindre turbulence efter korgen. Såhär ser trimmkorgar ut som säljs med typ boysen reeds,,kostar skortan! Detta slipar man ju på 28min med dremmel. Och naturligtvis i Boost III Reeds :thumbup: Man klipper då ut max bredd på reedsen så man utnyttjar varenda mm av korgen! Mina reeds ´delar jag inte i mitten ,,för man kan då inte slipa av mittdelaren så mycket. Gör man detta få bättre tomgång och mellanreg + bättre effekt:thumbup: På skotrar och crossar så ser det ut såhär från fabrik redan numera........

Jo viktigt Dra åt skruvarna lagomt hårt och lägg på locktite!!

Flowtu
2008-11-17, 21:51
Tja!

Jag behöver nu en hel instruktion till att köra in en 50cc flygmotor. Inkörning har ju annars varit ett topic med delat outcome.... Liten propp och tomgång och sen större propp till riktig flygning eller stoor propp och sen fullgasstötar som i denna tråd.... Även oljemängd har diskuterats...

Jag och en kompis har köpt var sin 50cc FTL Turnigy från hobbycity. Det verkar vara en riktigt bra motor för oss som inte fått för oss att vi "behöver" en Da eller DL. VIsst de motorerna är säkert jätte bra men det känns mer i plånboken än på planet....De sista watten blir riktigt dyra....

Mín motor har vi inte rört men hans har vi försökt köra in vi satte upp motorn med 20/10 och ca 3% olja och starta den och körde upp på fullgas och alltinerade mellan tomgång och fullgas och lät den sen stå på tomgång i kanske 5 minuter. Den varvade bra som fan jämfört med de 26cc SV motorer vi kört in tidigare.

Var detta helt mot era riktigt bra inkörningar eller? Jag har ännu inte gjort något med min motor och har ingen propp heller men kan låna min kompis 20/10 om det är bra men det var det inte eller?

Jag vill nu görna få konkreta uppmaningar hur jag ska göra för att köra in min 50cc bensin motor!

Var hittar man billiga träproppar? 22/8 kanske skulle vara bra för min motor?

Lånar tråden lite hehe....Tack för det

/Matte som vill få en kinesbensinare att gå uta helvete........

kenneth67
2008-11-17, 22:03
Tja!

Jag behöver nu en hel instruktion till att köra in en 50cc flygmotor. Inkörning har ju annars varit ett topic med delat outcome.... Liten propp och tomgång och sen större propp till riktig flygning eller stoor propp och sen fullgasstötar som i denna tråd.... Även oljemängd har diskuterats...

Jag och en kompis har köpt var sin 50cc FTL Turnigy från hobbycity. Det verkar vara en riktigt bra motor för oss som inte fått för oss att vi "behöver" en Da eller DL. VIsst de motorerna är säkert jätte bra men det känns mer i plånboken än på planet....De sista watten blir riktigt dyra....

Mín motor har vi inte rört men hans har vi försökt köra in vi satte upp motorn med 20/10 och ca 3% olja och starta den och körde upp på fullgas och alltinerade mellan tomgång och fullgas och lät den sen stå på tomgång i kanske 5 minuter. Den varvade bra som fan jämfört med de 26cc SV motorer vi kört in tidigare.

Var detta helt mot era riktigt bra inkörningar eller? Jag har ännu inte gjort något med min motor och har ingen propp heller men kan låna min kompis 20/10 om det är bra men det var det inte eller?

Jag vill nu görna få konkreta uppmaningar hur jag ska göra för att köra in min 50cc bensin motor!

Var hittar man billiga träproppar? 22/8 kanske skulle vara bra för min motor?

Lånar tråden lite hehe....Tack för det

/Matte som vill få en kinesbensinare att gå uta helvete........
tidigare i tråden ges tips/råd om hur du kör in motorn .. eller iaf hur boost tycker man kör in en 2 taktare på bästa sätt ..

Boost III
2008-11-18, 12:00
Inkörning...Jag tog som sagt upp det mesta av det på första sidan..Detta är hämtat från många timmars läsning om just inkörning ,och dessutom praktiserat av mig i minst 10 år vid nya motore eller renoverade... jag körde nu in min dl 50 me 23/8 propp för att få max motstånd så lågt ner i varvet som möjligt.. det gäller som sagt att slita in ringen/cyllen hårt men samtidigt inte varva för mycket som ochså medför onödig friktiopnsvärme. jag blandade vanlig mineralolja 3% och bestyckade något surt ,,typ missade lite på full gas surt.. så fort den startat och blivit varm så drog jag på full gas upp till nästa 6000v och släppte ner den fort till väldigt surt inställd lågfart För bästa avkylning, man kan gärna ställa tomg på 2500v för att kunna ha den stensur där (knappt så den går) Låt den kyla där i 6 sek för att sedan dra fullt igen till minst 6000v håll kvar på fullt gär endast 3 sek den första halvlitern soppa. sedan ökar man hela tiden sucsesivt fullgastiden men behåller tomgångskylingstiden! Kör så här i minst 4L . jag skruvade isär min motor då för inspektion och portning och den nvvar stenfint inkörd med blank fin cylinderyta och bra komp.. Drog ju en 23/ 6700v!! Helt orginal efter endast 4L och på mineralolja.. men jag skulle rek att köra mineral minst 3L till vanlig flygning, för att sedan gå över till helsyntet. hemst gärna castrols tts som vi crossåkare kommit fram till vara bäst i coxning och livslängd. och hellst shells v-power bränsle för max renhet och 99okt,, går ju bra med vanlig 98 lika väl.. Men hellst inte 95okt pga motor går varmare helt enkelt.


Det har visat sig i bromsbänkar att om man kör in ex en 100hk motorcykel på detta viset så lev den 2,5-4hk mer + att dom inte kommer dra en doppe olja eller späda ut oljan med soppa. Och då är den betydligt finare cylindrer från fabrik som dessutom är nicksilbehandlade!! dvs stenslät direkt från fabrik. Så jag vill nog påstå att man tjenar ca 8% effekt på en sådan här rå motor med sådan här "RIKTIG" inkörning. Numera körs dom stora mc märkena in motorerna på detta viset ex kawa,suka,Honda. direkt på fabriken,,Startas varmkörs och sedan fullt gärn till sina varvstopp upprepade ggr ,,och då talar vi om 15000v !!!!

Kör så det ryk Och ryker det inte ....Kör ändå:thumbup:


Jo propeller ja.....JFX från Aircpro farbrorn är ju stenbilliga typ 175kr för en 23/8 ..Är det någ som vet hur bra dom är,,,effektiv? Fin är dom åtminstonde.. Aircpro farbron är ovanligt bra att ha göra med tycker jag. han fixade fram en kolvring till mig på en dag fast han inte hade hemma!!

kenneth67
2008-11-18, 12:14
aircpros "billiga" trä proppar är helt ok med ... håkan där är kanon att ha å göra med .. ! å snabb som attan ..

Boost III
2008-11-18, 13:32
aircpros "billiga" trä proppar är helt ok med ... håkan där är kanon att ha å göra med .. ! å snabb som attan ..

vad bra att dom duger, för dom är billiga..Jag kan intyga att dom är hållbar!! Drog in en ikeakasse på fullt gärn 6700v!!!! En såda där förstärkt blå sak:scared: Jag han endast slå av gasen samtidigt som kassen for in i motorn,, fan vad det small och hela motorstativet höll på dra lös dom 4 skruvar dom sitter i!! Den enda som hände med proppen var en liten skavank på ett blad.. Vetefan vart den kom ifrån ??Jag bor ju ute i skogen 12 mil från ikea?????

Men viket märke på propp är bäst? vad kör världmästare med? Och skulle gärna vilja veta vilket märke och sort jag ska ha för att åka så fort som möjligt.. Såg på youtube att en cmpro 2100 zero med mvvs 45 motor körde 20/12 den gick som in i H minst 200kmt. Jag ska leta åt den filmen!!

Nyroth
2008-11-18, 20:20
Tjena!

Den Zeron du länkade film på hade en Engel propeller i kolfiber (stod så i förtexten).
Det är bra propellrar, används av en del i den europeiska eliten, du hittar dom hos www.aresti.se (http://www.aresti.se)

För bra bottendrag så är Mejzlik, Menz std, Beila och Engel propellrar melodin,
Skall det gå fort så är APC, Bolly och som budget alternativ en Menz Ultra series bättre.

Zeron på filmen har ännu en bit kvar till 200 strecket 130-140 km/h är max vad den gör.
En MVVS 45 med en bra avstämd dämpare (krumscheid som dom använder är bra grejer) kan tänkas ge ca 5,5 hk vid 6500rpm. (mer varvade inte denna, om ens det)
5,5 hk är vad det krävs för att spinna en Engel 22x12 i 6500 rpm. så även denna siffra är ett högt antagande.

Inte på något sätt menat att klanka på Zeron, det är en maffig maskin, och jag är säker på att den kan gå änn fortare med en av dina ''juveler'' i nosen.

I storskala racing där används till 90% APC för mindre motorer (50-100cc) och Bolly är vanligast på de större, samt en hel del hemma gjorda grejer med.

En liten användbar artikel med tips hur man lyckas flyga fort finner du här,
http://www.usrainfo.org/rankin_article3.htm

Mer generell information om Amerikansk storskala pylon här,
http://www.usrainfo.org/

Mvh,
Nyroth

Nyroth
2008-11-18, 21:05
Hej igen,
Ett litet smakprov på vad 200-250 km/h ser ut som på film.
Detta är USRA Formula 1 klassen, där flyger man Zenoah 80cc twin motorer, med fritt trimm.
YouTube - USRA Giant Scale Racing Parker 2007

Filmen är dålig kvalite, men ger en god ide om farten.

Mvh,
Nyroth

Boost III
2008-11-18, 23:17
Hehe det där var ju den perfekta tävlingformen för mig.

kan den verkligen gått så dåligt som 130 blås? Jag är van att köra fläktkärror som är mindre och går över 200 och dom kan se fort ut på film !! Men denna zero trotts 2100mm så ut att röra sig fortare än 180kmt (obs direkt efter dyk) med mina efarenheter av film. tror säker den endast gör ca 130-150 flat out. Jag har faktist kört ca 240 med en sniper på 1350watt 80mm spv hemmasnickrad fläkt!! Mitt rekord som står sig bra i hela världen är ändå när jag klockade min ynkedommliga 52cm sp skyhawk-a4 hemmabygge, Till 185-190kmt flat out över 200 vid dyk ... fläkt helt gjord själv (18gram) 50g motor endast 570w Endast!! 60mm fläkt. tot vikt 600g Den var svårfilmad kan jag säga he he....Numer finns bara stabben och sjärtfenan kvar efter en för hård landning i 200kmt:sarcastic:

nog varvade zeron mer än 6500v med den proppen (vid dykning) vid några tillfällen var den nog upp i ca 7200v enligt mitt öra.

Tobbe O
2008-11-19, 06:11
Härliga siffror :thumbup:

En fråga, hur klockar man en maskin i dyk?

wesse
2008-11-19, 07:36
Härliga siffror :thumbup:

En fråga, hur klockar man en maskin i dyk?

ge dig nu Tobbe:banghead: att klocka nerför är ju som att ha på sig armbandsuret när du springer nerför en backe:banghead: vet ju alla....buawawawaw:)

Boost III
2008-11-19, 08:18
Härliga siffror :thumbup:

En fråga, hur klockar man en maskin i dyk?

Det är lätt..Jag kör utför pylånerna på högakustenbron, dom är ex 201,3m där startar jag klockan och när planet tar i isen så slår jag av!! Därav att jag endast har stjärtparitiet kvar, bild kommer:sarcastic:

Drog med lite av varje när jag liks håller på så ni får en bild av vilket tok är..

Mina 2 hemmabyggda fläktar med hemliga blad och allt i kolfiber 70mm fäkten väger endast 25g och 60mm u 18g.. 70mm ska nu få sitt hem i Jasen köpt i reservdelar från hobbylobby , friggolitkärra som ska gå 220 gissar jag 1400w . Den enda förstärkning för klara den farten och tyngden är att dra på polyretanlim över hela planet då tål dom det mesta!! För att kunna kör 1400+ watt genom en 100g motor krävs grym kylning och det får den i Boost fläkt notera morfästet ,,,Motor helt ute i dan! Motorfäste i aluminium med kylhål genom sig så det stormar lika mycket igenom motor som utvändigt.

Håller även på med en markissolerings jas,, men den får vänta bättre tider...

Tobbe O
2008-11-19, 11:31
Oki dooki, då var det ju inte så svårt.

Då får man titta upp och kolla om du sitter där uppe nästa gång man åker över bron:)

Boost III
2008-11-20, 16:35
Nu har jag portat lite till i väntan på ringen som tycks ta tid... Nu max taget!! Jag slipade igenom på 2 ställen , då vet man att max är taget:)

På bilden har jag kladdat med svart färg ungefär hur org portar såg ut,, så liten skillnad är det,,He He vevaxelär på bilden inte klar - matchad med cylinder som synes--- Cylindern extraförstärkt utvändigt runt foten med pågjuten JB weld :) Vart är min ring!!!!!

Off topik men inponerande..Jag mätte varvtalet på min (dotters ) fs 30cc truck md 25cm däck 13kg bensinare!! Den varvade rakt av 18000v med pike 19000v !! HUUVa vad rädd jag var,, jag var ju tvungen att vara framför hjulen för att lasermäta påp svänghjulet!! Orginal varvade den högst 14000v.

Lennart Olsson
2008-11-23, 12:32
Häftigt trim.
Håller med Nyroth lite om fart.
Eftersom vi har GPS i maskinen så ser vi ju tydligt vad vi haft för fart på den över marken. Krill Velox med 100 cc ZDZ, 24/10 Biela 3 blad eller 3W 26/10 2 blad.
6-6500 rpm på backen och lite mer i luften blir inte mer än ca 130 blås i snitt, om man räknar på det och på GPS.
Däremot så låter 2 bladen som det går dubbelt så fort.

Följer med spänning denna tråd.
//Lennart

Boost III
2008-11-23, 16:04
Ofta är det så. Det går lusigare än vad man tror:(

Lite uppdate på dl vässningsfronten.. jag fick ju kolvringen i slutet på veckan ,,och har nu provkört ungefär 6 st olika portningar till och nya typer av reeds + olika tändpunkter och kompförhållande + vinklar på inkast av bränsle i cyllen.. PUUUUSSST ,,men spännande.. Har kommit fram till att detta var det svåraste trim jag någonsin gett mig in på!! Första tanken var ju att en sketen kinamoppemotor inte var noggrannt utprovad i sitt register. dvs enkelt att förbättra både vrid och varvtal. Men så är inte fallet med dl 50 den är stenbra portad för sitt register den ska jobba i med 23/8 propp. Jag har provat ca 15 olika höjder och vinklar och volymer och och ,men hitintills bara fått den att vara råstark och pigg + gå otroligt fint i sitt register.,,men ej än högre varv (med 23/8) Ju högre varv med liten propp dessto mer fördelar med portat! Har nu bara 3-5 olika portningar kvar nu ,,så det börjar bli spännande. I dag fick jag faktist till den bästa hittills . Från tomgång till 6600v brakar det bara till och slutar tvärt på 6600v som någon slagt av tändningen.
Jag misstänker att ljuddämparen strular till det just på detta varvet med denna stora propeller. Den har på tok för liten volym för att den ska svara bra på trimmning. Jag ska emellertid bygga om den inv så inte man får tillbaka avgaspullsen rakt in i utblåset. Jag har ju inte hunnit med att testa olika insugslängder,,kommer..... Nu ligger den på spisen på plattan och torkar efter att jag gjutit igen alla portar extremt mycket, Flera mm lägre porthöjder än org. Ska kolla in om dom verkligen provat så låga porttider, det blir så låg trimmningsgrad att portarna knappt öppnar! Om jag har tur finns det pullver där för att dra en 23-24 propp till högre varvtal än standard. ?

Ger mig aldrig...Det ska gå är mitt måtto :vroam:

Tobbe O
2008-11-23, 16:16
Avgassystemet är hjärtat i en 2-t motor så att porta utan att ha ett avstämt avgassystem att gå efter eller att tillverka ett efter portningen är som att sminka grisen:)

Alla 2t trimmare jag har haft göra med när jag körde gokart och snöskoterdragracing var helt eniga om att det sitter i piporna.

KenPro
2008-11-23, 16:41
De få bromstester som utförts på 50-60 cc standard flygmotorer visar att med rätt manifold längd och avstämdpipa får man upp emot 30% ökning av vridet och 15-25% mer topp effekt. På en MVVS 58 visar det också att de krökar som finns att köpa färdiga är på tok för korta till 3d proppar, mest mos i rätt varvtal gav en 400mm krök, den var urstark i vrid och hk upp till 7000 rpm samma system med 300 mm krök hade 20% lägre effekt vid dessa varvtal och med en en 24*8 propp orkade den ej upp i det höga varvtal där motorn började ta sig ordentligt. Pipan som gav mest effekt var MTW RE2, de testade MVVS cannisterburk o MTW cannister, olika orginaldämpare mm.

Boost III
2008-11-23, 16:53
Helt klart är det så. Effektpipa kommer byggas när jag portat för högvarv.

Har bara gett mig F på att få ut mer varv med org dämp. På fg 30cc med org dämp var det enkelt,,varvade ca 13000 org 16000 portad och 19000 med avstämd pipa!!. Men det är 7 reser enklare att få snurr på en mc/bilmotor som snabbt tar sig förbi svackor i registret. I flyg och båt är det konstant motstånd i registret,, får inte dippa någonstanns på väg upp i varvet. .
Håller även på att porta en 700 rotax motor,,jag tar en hel del vinklar från den portningen för där ligger många års utveckling reda...Åt passande middag nu kinagryta:sarcastic:

Nyroth
2008-11-23, 18:31
Har kommit fram till att detta var det svåraste trim jag någonsin gett mig in på!! Första tanken var ju att en sketen kinamoppemotor inte var noggrannt utprovad i sitt register. dvs enkelt att förbättra både vrid och varvtal. Men så är inte fallet med dl 50 den är stenbra portad för sitt register den ska jobba i med 23/8 propp.

Helt korrekt, DL är en direkt kopia av DA-50 cylindern, på den designen arbetade ett team av professionella motor designers samt piloter för att få fram de egenskaper som du märkt med en aerobatic propeller (läs 22x10 & 23x8).

/ Nyroth

kenneth67
2008-11-29, 12:07
hur går det boost?? varit stilla ett tag ..

Boost III
2008-11-30, 07:36
hur går det boost?? varit stilla ett tag ..


Det går bra ...Håller bara på med en 3 cylindrig skotermotor så d-len får vänta ett tag.
Vad jag ska börja jobba med är att hitta optimalt squishmått och höja kompet.

Ska göra en minst sagt fräck test..Tänker helt enkelt spackla igen förbränningsrummet med jb weld och köra!! Minst sagt korkat kan lossna när som hellst......... Fördelen är att det går fort att få fram rätt komp + inget hål i toppen om det visar sig vara bäst orginal. Man törs ju inte göra så på dyrare motorer men ser det bra ut på dlen så kommer jag göra likadant även på större.
Och när man är nöjd så svetsar man såklaret.

LAB
2008-11-30, 18:25
Hej igen,
Ett litet smakprov på vad 200-250 km/h ser ut som på film.
Detta är USRA Formula 1 klassen, där flyger man Zenoah 80cc twin motorer, med fritt trimm.
YouTube - USRA Giant Scale Racing Parker 2007 (http://www.youtube.com/watch?v=W14VtHUvZPg)

Filmen är dålig kvalite, men ger en god ide om farten.

Mvh,
Nyroth

Dom där kärrorna är nästan lika snabba som min Sky Raider med OS55an hepp:vroam:

Nyroth
2008-11-30, 18:53
OS det är grejer det :)

LAB
2008-11-30, 19:28
Nyrotharn kan inte du hålla en kurs för oss som vill lära sej göra kullerbyttor o grejer.Vi kan va på Hultsfreds flygplats o Wesse kan hålla med mat o logi:sarcastic:Skämtar men det skulle vara kul o få en del tips o praktik av någon som kan dom här grejorna med motorer,kärror o flygning.Förlåt att jag ramlade ur tråden men jag tänkte börja med benzin,så lite anknytning har det kanske:vroam:

Nyroth
2008-11-30, 20:22
Nyrotharn kan inte du hålla en kurs för oss som vill lära sej göra kullerbyttor o grejer.Vi kan va på Hultsfreds flygplats o Wesse kan hålla med mat o logi:sarcastic:

Mmm..Backhalare innermans och leverpastej o Jordgubbs smörgåsar :lollypop:

Låt oss spinna vidare på detta närmare värmen, det kan bli något kul.


Mvh,
Nyroth

kenneth67
2008-11-30, 20:38
blir det en sådan kurs med nyrothen så skriver jag in mig direkt ! ...

LAB
2008-11-30, 20:51
Jaha då är vi 2 elever:thumbup:

mds
2008-11-30, 21:00
Jag vill vara määääääää åxå:)

Barryco
2008-12-03, 16:04
Helt klart är det så. Effektpipa kommer byggas när jag portat för högvarv.

Har bara gett mig F på att få ut mer varv med org dämp. På fg 30cc med org dämp var det enkelt,,varvade ca 13000 org 16000 portad och 19000 med avstämd pipa!!. Men det är 7 reser enklare att få snurr på en mc/bilmotor som snabbt tar sig förbi svackor i registret. I flyg och båt är det konstant motstånd i registret,, får inte dippa någonstanns på väg upp i varvet. .
Håller även på att porta en 700 rotax motor,,jag tar en hel del vinklar från den portningen för där ligger många års utveckling reda...Åt passande middag nu kinagryta:sarcastic:

Hej Benny-Boost, skall jag provflyga din DL 50 får jag redan nu börja leta efter bly till nosen på min YAK....

Tobbe O
2008-12-03, 16:19
Hej Benny-Boost, skall jag provflyga din DL 50 får jag redan nu börja leta efter bly till nosen på min YAK....

Jo det är klart för den blir nog lätt, det är väl snart bara vevslängen som inte är av plast:)

Boost III
2008-12-04, 07:54
Hej Benny-Boost, skall jag provflyga din DL 50 får jag redan nu börja leta efter bly till nosen på min YAK....

Men god dag... Har du hittat hit.. Bra! Vilken motor sitter där nu och hur tung är den? Och hur tungt är hela planet? Faktum är att dl-50 ien blir flera 100 g lättare nu:sarcastic:
Har snart tid att börja dl jobbet igen... Det tar åtskilliga tim att porta en 3 cylindrig motor och vevhus märkte jag nu! För det är inte bara själva portandet som tar tid!, Dom rörliga avgasportarna måste svarvas av så dom slår längre pga den högre portn, reedventilhus måste portas och bytas ventiler, kolvar portas och viktjusteras. Puuuust.

Men fördelen med att komma ifrån ett projekt är att man kan lösa svåra problem helt plötsligt..

Det slog mig nu att dl-50ien har förmodligen för trång gasare för att kräma ur sig mer pullver.. Det sitter ju så kallade 15,7mm gasare på den,, men venturin är bara 12mm och det är i minsta laget för mer än 5hk och högre varv.
Den här portningen av en 2 taks flygmotor var den bästa portningsskola jag varit med om.. För här får inget bli fel registret. Registret måste vara i linje rakt upp mycket svårt i 2 takt, detta märker man ju inte av på samma vis på mc som man varvar sig förbi svackor helt enkelt. Så denna dl har redan nu utveklat mina portningar av skoter och mc till det bättre. Tack Kenpro som gav mig iden :)

Ska fippla dit min monstermotorsågförgasare 19mm i venturi 21mm mot cylle!! He He då var det val sat..om det inte räcker. Sitter nu på jäntas minimoto, (tjuvlånar)

Barryco
2008-12-04, 15:45
Hej Benny.

Min DL 50 (direkt från fabrik) sitter i en YAK 54 från Great Planes (spännvidd = 204 cm). Har inte vägt den, men skulle tro att totalvikten ligger runt 7 kg. Kolla:
http://www.greatplanes.com/performance/airplanes/gpma1411.html.

Dålig kvalitet på medföljande dämpare (fel att kalla den dämpare, borde snarare heta avgasledare).

Har fått läckage just där röret är infäst i "burken". Samma fel på två "dämpare"


Började flyga med den i årets IMAC tävlingar. Motorns standardprestanda räcker gott och väl för den typen av flygning. Även 3D går bra, även om jag föredrar "riktig" flygning.
Det finns ju Helikoptrar.

Köpte just tillbaka min Pitts Special (Great Planes) av nostalgiska skäl. Bytte bort den mot en Extra 260 för tre år sen. Extran kan du se på You Tube:
YouTube - Kent Freestyle Brännebrona -08 . I den sitter en 74 cc 3W enstånka som jag tycker går grymt bra.

Fick avdrag för ljudet när jag flög IMAC programmet i Brännebrona he he. Men va f..n, det måste höras att man är närvarande :)

Kul att läsa om dina trimningsansträngningar.

Hälsningar till alla från Blekinge

Tobbe O
2008-12-04, 16:46
Brutal flygning :thumbup::thumbup:

Boost III
2008-12-05, 05:37
Ash..... det där var väl inget,,,,jag kan flyga minst lika bra,,,,bara det att jag brukar vakna med täcket på golvet då :sarcastic:

Jaha det satt redan en dl 50 i den,,Bra! Då blir gämförelsen bra. Jo visst räcker effekten till ,,men visst vore det lite kul att måste ställa ner max gas vid normal konstflyg för att för skojs skull bara släppa på max slaget på trotteln och låta den varva vidare till supersonic. Som jag ser att den är byggd så "tror" jag faktist den håller skapligt länge med uppimot 14000v, i kortare stötar!!

Är det någon som kan detta här med räkna ut när propellern går in i ljudvallen?
Hur liten propp måste jag ha för att kunna varva 14000v utan att gå i SS för mycket? Om den precis passerar sup i sonic är ju bara fränt..

kenneth67
2008-12-05, 10:07
är det inta bara att kolla av hur många centimeter ett varv är på proppen ochpå det viset räkna yt hastiheten ??? jag är inget matte geni så är inte man att räkna ut det ! ... men det ylar bra när spetsarna når dit å över ! ....

Boost III
2008-12-05, 10:41
är det inta bara att kolla av hur många centimeter ett varv är på proppen ochpå det viset räkna yt hastiheten ??? jag är inget matte geni så är inte man att räkna ut det ! ... men det ylar bra när spetsarna når dit å över ! ....
Jo så enkelt är det ju, .Men korkad på matte och lat som jag är så är det enklare att få svaret He he

Det enda jag vet är att jag inte lyckats spränga ljudvallen i vare sig mc eller båt ,,,,för ingen har hört någon smäll "än" i lugnvik ,,,,,(bara en tidsfråga) :)

Barryco
2008-12-05, 11:13
Tipspeed för proppen kan beräknas ur följande formel:

Diam i tum x RPM x 0,004781 = Tipspeed i Km/tim

Dela detta med 3,6 om ni vill ha resultatet i M/sek

Ljudhastigheten i luft vid havsnivå ligger på runt 340 M/sek

Kan man lägga till en Excelfil i meddelandet?

Kent

Brill
2008-12-05, 11:28
Propeller 23x2,54=57,96 > 0,5796x3,14=1,82m i omkrets.
Hastigheten blir då (7000x1,82x60)/1000=764,4 km/h
Ljudets hastighet är i km/h =(340x3600)/1000=1224 km/h
Som sakt var så måste proppen varva upp i mot 12000 r/m innan ni är i närheten, så på med en pipa plus mycket nitro.

Nyroth
2008-12-05, 11:38
Är det någon som kan detta här med räkna ut när propellern går in i ljudvallen?
Hur liten propp måste jag ha för att kunna varva 14000v utan att gå i SS för mycket? Om den precis passerar sup i sonic är ju bara fränt..

Hej,

Här har du lite kött till benen angående proppeller, oljud och hastigheter.
Den rekommendation som dom gör, att hålla sig under Mach 0.6, är rent baserad på ljud inte prestanda.
http://www.mini-iac.com/EditModule.aspx?tabid=71&mid=475&def=News%20Article%20View&ItemId=2

Hur man räknar ut spetsens hastighet får man relativt enkelt förklarat här,
http://www.mini-iac.com/EditModule.aspx?tabid=71&mid=475&def=News%20Article%20View&ItemId=5

Rent hypotetiskt, om du lyckas snurra en 16x6 i 14000 varv så har du lyckats att få ut 7.7 hk ur din DL. Lyckas du med samma på en 16x8 så har du presterat 10.2 hk, och då är jag imponerad :)

Kan också tillägga att du med dessa varvtal / Propellrar upnår ca 128 resp 170 km/h så dom exempel jag angav är inte direkt lämpliga för fart. Men lämpliga propellrar blir löjligt små i diameter.

Ett lämpligare mål som jag ser det, skulle vara att få ut ett max varv på ca 11600 RPM med en 16x14 propp du har då igen lyckats kräma ur 10.2 hk och en hastighet på 250 km/h. Nu börjar det likna något :)

Helst bör du nog använda en kvadratisk eller överkvadratisk propp så som 16x16 eller högre. Men då får du andra utmaningar, så jag skulle börja med 16x12 till 16x14.

Mvh,
Nyroth

Boost III
2008-12-05, 13:51
Hej,

Här har du lite kött till benen angående proppeller, oljud och hastigheter.
Den rekommendation som dom gör, att hålla sig under Mach 0.6, är rent baserad på ljud inte prestanda.
http://www.mini-iac.com/EditModule.aspx?tabid=71&mid=475&def=News%20Article%20View&ItemId=2

Hur man räknar ut spetsens hastighet får man relativt enkelt förklarat här,
http://www.mini-iac.com/EditModule.aspx?tabid=71&mid=475&def=News%20Article%20View&ItemId=5

Rent hypotetiskt, om du lyckas snurra en 16x6 i 14000 varv så har du lyckats att få ut 7.7 hk ur din DL. Lyckas du med samma på en 16x8 så har du presterat 10.2 hk, och då är jag imponerad :)

Kan också tillägga att du med dessa varvtal / Propellrar upnår ca 128 resp 170 km/h så dom exempel jag angav är inte direkt lämpliga för fart. Men lämpliga propellrar blir löjligt små i diameter.

Ett lämpligare mål som jag ser det, skulle vara att få ut ett max varv på ca 11600 RPM med en 16x14 propp du har då igen lyckats kräma ur 10.2 hk och en hastighet på 250 km/h. Nu börjar det likna något :)

Helst bör du nog använda en kvadratisk eller överkvadratisk propp så som 16x16 eller högre. Men då får du andra utmaningar, så jag skulle börja med 16x12 till 16x14.

Mvh,
Nyroth

Tack så mycket för den infon!! Nu vet jag vilken propeller det blir här näst. Jag hade garanterat köpt för stor propp ser jag.. 16/14 Blir det och såklart 10,2 hk innan jag ger mig . Så liten propp,,,,Hum det innebär ett litet plan,,,,kan glömma zeron hör jag låter mer som en spitfire eller warhawk med högst 180cm sp. Bra det blir bara billigare :sarcastic:

Lennart Olsson
2008-12-05, 16:18
http://mvvs.nl/prop-power-calculator.xls

Här är ett bra kalkylblad som ger dej de mesta svaren angående propellrar etc.
// Lennart

Snickarjävel´n
2009-01-24, 13:43
Hur går det med projektet??

Snickarjävel´n
2009-03-17, 16:11
Myed snack eller gick projektet i stöpet?

Sigun
2009-03-17, 18:07
Han har kanske trimmat sönder varenda skoter i Norrland i vinter och helt enkelt inte haft tid med sin kära DL-50. Men det vore kul och höra hur det gått.

/Martin

KenPro
2009-03-17, 18:11
Boost hänger på sporthoj.com forumet om ni vill ha tag i honom. Han har alltid trimprojekt på g så vi får hoppas han tar tag i dl:en igen