handdator

Visa fullständig version : Bränslerör/Nål Webra 1.5 DieselLongtimeprojekt
2008-12-15, 21:42
Hej

Nu när jag äntligen byggt klart men Stuka så tänkte jag ge mig på att lösa nästa långtids projekt. Detta att få igång min Webra 1.5cc Diesel. Motorn är från 70-talet och har legat på vinden i säkert 30år men torrt och fint förvarat. Motorns förgasarnål/bränslerör har vart demonterat en massa gånger vilket har gett mig vissa funderingar om hur igentligen detta rör som går igenom förgasaren skall vara om det är rätt monterat. Röret har ett litet hål på ena sidan som bränslet skall passera innan det går in i motorn. Nu är frågan jag undrar över och hoppas att någon vet och det är åt vilket håll skall skall hålet i detta rör peka, upp mot förgasar toppen, ned mot botten i förgasaren eller i propelleraxelns riktning. Kanske har det ingen betydelse men det skulle vara härligt att veta hur detta bränslerör skall vara riktigt inställt.

Hälsningar

LP

Anders J
2008-12-16, 09:17
Jag har en likadan, lika gammal, men tyvärr inte längre körbar. Den har varit utsatt för mina klumpiga försök att fixa oljeläckage vid medbringaren i enlighet med tips från Pär Lundqvist på 70-talet.
Hålet på min pekar rakt neråt.
Anders J

Longtimeprojekt
2008-12-16, 10:34
Hej

Tack för svaret. Skönt att någon visste hur hålet skulle peka. Synd Anders att din motor inte funkar längre men om du skulle vilja sälja den som reservdelsmotor till mig så hör gärna av dig för det skulle inte sitta fel med att ha lite reservdelar nu när dessa är så svåra att få tag i.

Hälsningar

LP

Anders J
2008-12-16, 13:35
Kollar vid tillfälle om det finns nåt kvar av den. Vet att den legat i garaget öppet i en låda. Det är nog 10 år sen jag såg den senast!

Anders

Longtimeprojekt
2008-12-16, 14:51
Vad bra då får vi se om det finns nått kvar av den. Det som vore intressantast att ha som reservdel är ju just bränslerör och bränslenål för de sitter ju rätt utsatt till på dessa motorer och blir lätt böjda har jag sett.

LP

jaka
2008-12-16, 15:40
Hej!
Det lilla hålet i bränsleröret ska peka i luftintagets riktning, dvs nedåt i de flesta fallen.
Lämplig propeller till din 1,5cc Webra diesel är 7x4, 7x5, 7x6, 8x4 och 9x4.
Bränsle hittar du hos Bröderna Fällgren (3F-Hobby) i Oxelösund.

Longtimeprojekt
2008-12-17, 08:32
Tackar för ytterligare ett svar. Skönt att nu veta hur detta bränslerör skall vara rätt inställt. Propeller har jag och bränsle har jag köpt hos Fällgrens bröderna. Men nu har jag försökt starta motorn några kvällar här men det verkar inte gå så bra för jag får den högst att gå ca 20 sekunder men den tänder nästan hela tiden utan att riktigt komma igång. Kanske använder jag fel tank eller så är det nått trix med bränsletillförelsen som jag missat. Får väl fundera några dagar så får vi se hur det går nästa gång.

jaka
2008-12-18, 15:49
Hej!
Du måste justera kompressionen med "kompskruven"...men det vet du säkert redan.
Mer "komp" i början ...och när motorn startat minskas "kompen" tills motorn går bra.

Får motorn bara soppa ,luft och har rätt komp så kan den inte vägra att starta.

Longtimeprojekt
2008-12-18, 18:39
Hej

Jag har nog testat allt men motorn vill inte riktigt gå någon längre stund. Den tänder riktigt först när jag har skruvat ned kompskruven rejält mycket. Vet den var otroligt svårstartad när den var ny så jag försökte få den inbytt mot en ny men först ville de testa den på affären och då gick den minsann igång på några flipp. Har funderat på vad de körde på för bränsle eller om de använde ren eter som starsup för att få den att tända direkt. När jag kom hem sen så inte fick jag igång den inte. Vet inte om det är jag som inte kan med dislar men med värkande startarm så funderar jag starkt att testa med lite stargas, kanske gör under eller så brakar allt i bitar:)

Palleman
2008-12-24, 22:21
Jag köper den gärna om du tröttnar på den :)

Har ett par liter dieselsoppa stående till en motorkonvertering jag aldrig fick tummen ur för...

kenneth67
2008-12-25, 09:15
hoho DIESEL var är du detta är ju ditt expert område ... !!

Longtimeprojekt
2008-12-28, 22:56
Hej igen

Tackat för erbjudandet men jag vill allt få den att gå riktigt och lära mig alla de små start trixen förra generationen kunde men som jag tror vi glömt. Någon som har hört några starttrix man gjorde förr med trilskade dieslar.