handdator

Visa fullständig version : Hè ska va' julgran!Taylorcraft
2008-12-20, 23:53
För ett år sen skulle Glawe göra en flygande julgran (http://www.rcflyg.se/forum/showthread.php?t=18199).

Projektet ser ut till att det rann ut i sanden (eller var det snön? :)) men jag klarade inte släppa tanken... Min ritning har legat klar sen i fjol och jag tänkte att man nog fick göra ett försök. En depronplatta fick offra livet...

Så med hjälp av datorn, linjaler, tuschpenna, skalpell och lite lim såg denna byggsats dagens ljus:

http://www.rcflyg.se/forum/photoplog/images/71/1_Julgran1.jpg

När jag får ihop eländet ser det så här ut:

http://www.rcflyg.se/forum/photoplog/images/71/1_Julgran2.jpg

Storleken är skaplig, 400 x 800 mm. Notera att rodren saknas på denna bilden.

Motorn är en gammal 2827 från SJ Electronics (köpte på impuls för några år sen och sen har den bara samlat damm...) och den ska snurra en 3-blads GWS-proppe.

http://www.rcflyg.se/forum/photoplog/images/71/1_Julgran3.jpg

Tomvikten hamnade på 104 gram, sen tillkommer motor, snurra, ESC, en 3S acce (1000mAh) pluss radio m/3 servon - samt en bling-bling lackjobb (vad är adressen till West Coast Customs?? - Pimp My X-mas Tree! :)). Det ska bli roligt att se hur - och OM - den flyger... Men kan den bara hovra är jag nöjd. Flera bilder kommer när jag kommer vidare med projektet.

Mvh

M.B
2008-12-21, 00:04
Läcker:thumbup: Jag har sett på någon video med en julgran som flög här på rcff forumet tror det var i Bosön filmningen var

DrHanke
2008-12-21, 08:59
jo precis! från bosön... Ett tips är att markera upp å ner annars blir den väldans svårflugen... :)

Taylorcraft
2008-12-21, 09:37
Jo visst ska den markeras? :)

Men det är ju enkelt att se vad som är upp och ner; så länge spetsen pekar uppåt är det lugnt... :D

Mvh

Taylorcraft
2008-12-21, 22:10
Efter ett besök på DollarStore hade jag med lite färger hem! Glitrande guld, grönt, magenta och rosa, samt en flaska med "Sterling Silver". Givetvis fick jag också med den siste burken dom hade med mörk grön allmogefärg. 10 spänn per burk/flaska var inte så illa...

http://www.rcflyg.se/forum/photoplog/images/71/1_Julgran4.jpg

Det blev att pensla på färgen och dra ut den lite, så man ser märken efter penseln. Ger en liten effekt av grenar och barr tycker jag.

http://www.rcflyg.se/forum/photoplog/images/71/1_Julgran5.jpg

Ingen julgran är komplett utan stjärna, så självklart ska detta trädet också ha en! När jag försökte måla den i guld och glitter, fäste inte färgen riktigt på depronen. Men är man försiktig går det bra. :)

http://www.rcflyg.se/forum/photoplog/images/71/1_Julgran6.jpg

Nu ska dekoren på, men det kommer i morgon! Som en fotnot kan det nämnas att en burk allmogefärg (50ml) räcker PRECIS till det här projektet! :)

http://www.rcflyg.se/forum/photoplog/images/71/1_Julgran7.jpg

Mvh

DrHanke
2008-12-22, 14:36
jo nu menade jag i roll planet vilket som var upp å ner, blir jobbigt om man rollar runt å sen e allt tvärtom... det ja menade att markera så man håller ordning på vart i roll planet man är...

Eller som bokis säger:
-Ner e upp å upp e dyrt

Taylorcraft
2008-12-23, 11:10
...Eller som bokis säger:
-Ner e upp å upp e dyrt

"NEEEEJ!! Inte den uppåt, ANDRA uppåt!" *krasch!* :D

Taylorcraft
2008-12-28, 16:25
Så, då är man "bakk inn trakk" som det heter på utrikiska, efter en omgång magsjuka...

Lite sent nu, men skam den som ger sig! Julgranen är nu färdig dekorerad, måste säga att dom där "glitterfärgerna" från $Store verkligen var nåt att... slänga i soporna! Även om jag lade dom över silver, vägrar dom att ge den effekten jag ville ha. Jaja, man får vad man betalar för... Borde jag gå över till Pactra igen?

Motor och acce är monterad, och kreationen är "provflugen" (med mottagare och servon hängande under, höll jag den i handen och gav full gas). Jorå, den kan hovra all right - men bara sådär... Trebladsproppen ger också ett ganska rejält vridmoment som jag funderar på om jag klarar motverka med rodren, blir interessant att se hur den ter sig i luften! Nu följer montering av mottagare och servon, samt en riktig provflygning. Nya bilder kommer inom kort.

Mvh