handdator

Visa fullständig version : hungriga servon..??



kenneth67
2009-01-01, 19:58
köpte mig ett gäng scanner rc servon herrejösses snabb å dryga 7 kilo drag kraft .. .. vill inte ha tips på "bättre" dyrare servon utan hur jag löser problemet ! .. strömmen räcker helt enkelt inte till mottagaren dör nån micro sec och kommer till liv efter ytterligare en micro secund ..
har provat att sätta 2 accar på y kabel testat 2 accar rakt in i mottagaren .. ngt bättre blev det men fenomenet kvar står .. slutsatsen sålunda är att mottagaren inte klarar av att "hålla" sig själv med ström när servona äter upp den .. så hur smidigast lösa med separat matning av strömmen till servon och en separat acc till mottagaren uatn kostsamma power boxar ??

DrHanke
2009-01-01, 20:14
byt servon det kan ju inte vara rätt så? Som kuriosa så har jag en bronco med 13st servon Hitech 645mg på en 2700 6v ack utan några av dina symptom...

Hur står det till med ackarna, om du kör urladdningsprogrammet i laddaren hur klarar sig acken?

kenneth67
2009-01-01, 20:37
accen är ny och laddad .. med ny menar jag använd kanske 5 -6 flygningar
2000 4,7 volts acce .. har funderat på att testa med en 6 voltare men då måste jag uppgradera andra servon som inte är specade för 6 volt .. scanner servona är det

det är endast med dessa servon problemet kommer ..

DrHanke
2009-01-01, 20:39
har du tillgång till en voltmeter? Kan ju va intressan å se hur mycket spänningen på acken sjunker vid belastningen? När detta sker är det på bordet eller med servona i modellen?

kenneth67
2009-01-01, 20:46
i modellen och jag testade mest på skoj att ta ett fart reglage å kopplade en 3 cells acce 1500 till detta för att ha som ubec för å se om problemet kvarstod .. det visade sig att bec i fart reglaget endast var på 2 amp och då vart ändå värre acc varnaren höll sig på grönt i båda fallen men helt klart är att strömmen inte räckte till med fart reglaget istället för acc .. har även talat med butik där jag köpt dessa och han hadde upplevt samma problem med 4,7 volt efter byte till 6 volt å utan sträm brytare så var problemet borta .. numer kör han direkt matning av ström till servona å separat till accen .. enklaste är väl en power box .. men dom e ju så ruskarns dyre ! ...

kenneth67
2009-01-01, 20:50
kan lägga till att jag testat med andra accar bytt mottagare bytt radio samma bekymmer ändå så det är servona som vill ha mat ... med standar servon i kärran försvinner problemet ! ..

Tobbe O
2009-01-01, 20:56
Tyvärr så kan jag inte tolka problemet på annat sätt än att det är skräpservon:(

js_
2009-01-01, 21:02
Jag har kört med 8st Scanner rc 9726 på en 6v 2700 acc.
Men dom gillar ström.
Men nu kör jag med 2st lipo 1300 + DPSI Micro - DPSI RV (Dual Power Supply Interface - Regulated Vo
http://www.fullkontroll.se/dpsi-micro-dpsi-dual-power-supply-interface-regulated-p-4102.html

js_
2009-01-01, 21:09
Tyvärr så kan jag inte tolka problemet på annat sätt än att det är skräpservon:(
Jag har kört mycket med Scanner rc o gillar dom.
Men standard servona 9704 duger inte ens till trottel servo.
9724,9726 har jag varit väldigt nöjd med o strömförbrukningen kan jämföras med futaba 3010.
Digitala servona har jag därimot aldrig provat.
Jag har köpt 40st 9724 o 9726 och inte ett enda har krånglat.

kenneth67
2009-01-01, 21:10
SSV-9766MG

48g Kullagrat High Speed Servo. Metalldrev
Torque 4.8V: 6.3kg/cm - 6.0V: 7.4kg/cm
Speed 4.8V: 0.11sek - 6.0V: 0.09sek. 60 grader
snabba och starka .. skräp njae ...

kenneth67
2009-01-01, 21:15
motsvarigheten finns även som digital servo men pris skillnaden är 400 kr servot !

AM
2009-01-01, 21:28
Kolla även strömbrytaren. Det låter ju lite som om du har ett spänningsfall. Det är inte sannolikt att det är mottagaren. "Strömskenorna" - plus- och minuskontakterna - är hoplödade i en skena och då bör du kunna få ut uppemot 10 - 20 Amp innan det ska vara ett propblem. Servokontakterna däremot klarar inte mer än kanske 3 Amp innan det börjar bli spänningsfall och utvecklas värme. Kolla även 4.8 Voltsacken. Det kan vara dåligt kräm i den - att spänningen sjunker även vid relativt låg belastning.

Annars verkar den enklaste lösningen att gå över till 6 Voltsacke.

Lycka till!

Mvh
Ove

kenneth67
2009-01-01, 21:41
om du läste ove så har jag testat med accen direkt in i mottagaren även testat med dubbla accar in samma bekymmer
och även provat flear olika accar mottagare mm .. men skall testa med 6 volts acce
men om det är som du säger att kontakterna inte tar mer än 3 amp så spelar de ju ingen roll vad jag matar med !?? även om mottagaren tål upp mot 10-15 amp så faller ju det på just kontakterna som stryper

men jag väntar fortfarande på lösningen jag frågade efter i början .. hur löser man bäst och lättast matning separat till servon utan power box ...

är väl medveten om att jag köpt "billiga skit servon" i vissas ögon men det är dom jag har och dom jag tänker använda !

Nyroth
2009-01-01, 21:43
Hej och gott nytt år Kenneth,
Känns som Ove har rätt tanke med ett spännings fall i kedjan..
Har du provat med fyra servon, det kan ju vara så att ett går lite trögt och ligger och tok-drar kräm.

Kablarna till acken, där är ett vanligt problem, Ackarna klarar kanske tex 20 amp, men kabeln är så klen att den strular vid 2 amp, har sett det många ggr. Vad är det för typ av ack, cell fabrikat? Bild på brytare och ack ?

Mvh,
Nyroth

kenneth67
2009-01-01, 21:47
Hej och gott nytt år Kenneth,
Känns som Ove har rätt tanke med ett spännings fall i kedjan..
Har du provat med fyra servon, det kan ju vara så att ett går lite trögt och ligger och tok-drar kräm.

Kablarna till acken, där är ett vanligt problem, Ackarna klarar kanske tex 20 amp, men kabeln är så klen att den strular vid 2 amp, har sett det många ggr. Vad är det för typ av ack, cell fabrikat? Bild på brytare och ack ?

Mvh,
Nyrothgott nytt tbx men som mitt svr till ove ,,, kika längre upp i tråden ! ..
har även testat med andra servon dvs bara 2 st av scanner servona i modellen samma bekymmer .. det är endast med dessa servon som bekymmret finns !

kenneth67
2009-01-01, 21:52
del av svaret jag fick från butiken ... så att dom vill ha ström är klart .. jag har kollat och dubbel kollat accar mm så det är inget fel på dom !

********

Det visade sej att när jag gav skevroder samtidigt som höjdroder, så räckte inte strömmen till.

Jag kopplade i en acc till direkt i mottagaren, då blev det bättre.
Jag kopplade förbi strömbrytaren, då blev det också bättre.
Nu matar jag alla servona med en egen acc istället. Problemen är borta.

Sen är det så att vissa servon drar lite mer ström än andra.
Varför vet jag inte men så är det.
Scannerservona kräver mycket ström, men vissa av dom är just extremt starka eller fruktansvärt snabba ********** slut på del av svaret

Nyroth
2009-01-01, 21:55
Då är den enklaste lösningen en enkel Servo BUS. SMS i england har denna variant, det finns fler men jag tror denna är det billigaste. Det är en ''fattigmans'' powerbox. Du kan koppla in upp till 2 st , 6.0 volts strömkällor och den skiftar till den som har högst volt nivå automatiskt, gammal beprovad teknik som kostar runt 350 kr.
http://www.smservices.net/acatalog/Large_Model_Units.html

Obs, Det är den översta med split supply som du skall fundera på.

Det eller bygga en egen brygga med delar ifrån Elfa, men det kommer nog kosta nästan lika mycket och bli bra mycket sämre.

Dock vill jag ännu en gång understryka vikten av att dina ackar har en grov kabel, jag har själv gått på en nit på just denna punkt.

Mvh,
Nyroth

AM
2009-01-01, 22:06
Man brukar ha som tumregel att man kan belasta med 10 Amp per kvadratmilimeter area på en meters längd. Dvs, en sladd med 1 kvadratsmilimeters area klarar 10 Amp på en meters längd. Det blir 20 Amp på en halvmeter och 40 Amp på 25 cm. Servosladdarna är mycket tunnare, så du kan kanske inte räkna med mer än kanske 2 ampere till ett servo med 50 cm förlängning och sladd.

Jag satte ihop en Giles 202, 3 meters spännvidd. Jag lödde ihop alla servosladdar istället för kontakter och kan då mata servona via 1 mm2's plus- och minussladd. Minus och signal kopplas vidare till mottagarna (2 st som drivs separat). (Nu blir det 2,4 Ghz, så det blir lite omkopplig igen). Inga strömbrytare - 50 Amp DEAN-kontakter och minimum 1 mm2 genomgående. Blue Birdservon.
http://www.airmedia.se/images/uploads/AM-Superplug-800.jpg

Mvh
Ove

Tobbe O
2009-01-01, 22:55
SSV-9766MG

48g Kullagrat High Speed Servo. Metalldrev
Torque 4.8V: 6.3kg/cm - 6.0V: 7.4kg/cm
Speed 4.8V: 0.11sek - 6.0V: 0.09sek. 60 grader
snabba och starka .. skräp njae ...

Förlåt Kenneth, skräp eller inte är inte jag rätt person att svara på.
Men jag tyckte det såg lite knepigt ut om 7 kilos servon drar mer än 28 kilos (8711) för dom tomkörde jag på 4,8volt när jag installerade Yaken.

kenneth67
2009-01-01, 22:57
så om jag fattar dig rätt ove .. + och - löds ihop på alla servon detta matas sedan av en separat acc .. och minus och signalen kopplas till mottagaren ..därav går inget genom mottagaren mer än just signalen ? det blir en himla massa lödande .. nåväl skall testa 6 volt först innan jag ger mig på det .. men med en högre spänning så blir ju servona snabbare och starkare då borde dom ju rimligt vis öka sin förbrukade ström ??

kenneth67
2009-01-01, 23:04
Förlåt Kenneth, skräp eller inte är inte jag rätt person att svara på.
Men jag tyckte det såg lite knepigt ut om 7 kilos servon drar mer än 28 kilos (8711) för dom tomkörde jag på 4,8volt när jag installerade Yaken.
jag har ju fått svaret av aircpro att just scanner servona (dom större) tar väldigt mycket ström och jag räknar inte med att ett servo för 200 kr (dessa kostar 202 kr) skall vara lika bra eller strömsnålt som ett som kostar 800-1200 kr
stycket .. så visst får man vad man betalar för .. men skräp servo vill jag inte kalla dom för det .. sedan skulle inte håkan själv flyga sina maskiner med dom om det var skräp och än mindre sälja dom ! .. vid första kontakten så fick jag erbjudandet att skicka dom tillbaka och få pengen tillbaks .. så jag känner mig rätt så trygg om det inte skulle fungera i slutändan ,, men för att det ska gälla så kan jag ju inte sprätta å löda om med separat matning till servona ! ..

Sigun
2009-01-01, 23:18
en UBEC och en lipo måste ju var lösningen Lipo pallar ju massor belastning utan att svikta.

Fredrik Lundberg
2009-01-02, 09:23
Hej Kenneth! Låter väldigt märkligt att servon skulle dra så mycket ström att dom storknar vid så små belastningar( Planet är ju ändå på marken) så nåt galet verkar det ju vara???
Men inte behöver du sprätta upp kablarna på dina servon, du kan ju pröva med att ta en skarvsladd mellan mottagaren och servot som du löder i. På www.f3a.se finns en tråd på deras forum som heter "Genesis Elektro" där visar David Lundström enkelt hur han tagit seperat ström till sina servon i den modellen.

Mvh Fredrik Lundberg

js_
2009-01-02, 09:49
SSV-9766MG

48g Kullagrat High Speed Servo. Metalldrev
Torque 4.8V: 6.3kg/cm - 6.0V: 7.4kg/cm
Speed 4.8V: 0.11sek - 6.0V: 0.09sek. 60 grader
snabba och starka .. skräp njae ...

Jag köpte just en 10pack av SSV-9764MG, men jag har inte prövat dom ännu.
Det är ju samma servon som jag nämde tidigare, bara att dom här har metalldrev istället för plast.

kenneth67
2009-01-02, 11:05
hmm ja dom servona verkar ju ok .. jädrarns drag i dom men inte riktigt lika snabba ... men såg att de va rest på dom hos aircpro nu ... ..
nåväl efter en natt med ytterligare test så byttes det mottagare å accar igen ..
och 1!!! mottagare klarar jobbet ! en av mina jr 700 som grejjade biffen ! så nu är problemet för tillfället ur världen !

men kommer beställa en ubec då jag inte litar på att strömmen räcker till när det flaxas med rodren i luften !
jag har ju inte haft några bekymmer innan med något av mina plan utan just dessa servon har ställt till det .. men nu verkar det som om det skulle funka ..

ska ta å lägga en beställning på 9764 servona och testa då dom ju har mer kraft tror inte man behöver dom snabba jag har egenteligen ...

Palleman
2009-01-04, 18:49
Jepp.. fram med lödpennan... Oves förslag är skottsäkert.. :)

Taylorcraft
2009-01-10, 21:45
Helt enig!

Och; kom ihåg att en "standard" mottagaracce som t.ex. Sanyos NiMH 2700mAh INTE är beräknad på stora belastningar! Maxbelastningen lär ligga runt 5,5A, då kan man klämma ut runt 500mAh av den innan spänningen sjunker till 1,1V/cell (då räknas dom flesta nickelbaserade celler som tomma). Ska man ha full kapacitet från dom, ska inte belastningen vara större än 540mA - 0,54Ampere! Detta enligt Sanyos egna diagrammer. Det är kanhända detta som orsakar att mottagaren dör, den får för lite spänning med bara 4 celler i accen...

En lösning är att lägga till en cell, man "lurar" mottagaren med en högre spänning och kan dra ut ungefär 2000mAh av paketet - vid en såpass hög belastning som 5,5A, innan mottagaren får för lite kräm att jobba med. Å andra sidan kommer strömförbrukningen att öka vid 6V jfr. 4,8V, IOM att servona rör sig snabbare och behöver mera effekt vid den högre spänningen.

Den bästa lösningen är att använda celler som verkligen tål höga effektuttag, t.ex. NiMH-celler i C-storlek eller större, då borde man även kunna köra på 4 celler utan problemer - eller som andra här säger, skyffla i ett LiPo-paket med UBEC. Ett 2S på mellan 2000 och 3000mAh (min. 20C) borde räcka utmärkt - kom ihåg "rejäla" kablar...

Mvh

MrJet
2009-01-11, 11:07
Kommer ni ihåg tidiga Spectrum 2.4ghz som ballade ur på grund av spännings dip?
Dom löste ju problemet med en kondensator parallelkopplat med accen eller direkt
i mottagaren. Varför inte testa det, det kan ju hjälpa? Förslagsvis 1000-2200uF.

Mvh

DanneG
2009-01-14, 11:02
Finns att köpa på Östersunds Modellhobby finns inte online på shoppen men jag vet att de har i lager, kostar inte mkt.

Den ska ta hand om snabba dippar till mottagaren

Ser ut så här:
http://www.spektrumrc.com/ProdInfo/SPM/250/SPM1600-250.jpg
Spektrum Voltage Protector
Overview
Spektrum's new Voltage Protector prevents a DSM™ receiver's voltage from dropping below the proper operating level in lower voltage applications such as 4-cell 1/12 carpet racers. Installation is as simple as plugging it into an open channel slot on the receiver unit.
Key Features

For DSM system
Prevents voltage drops to receiver
Plugs into any open channel slot