handdator

Visa fullständig version : Marutaka Corsair F4U-1ALelle
2009-01-08, 16:13
Corsair F4U-1A

Nu när min första ARF-montering (Extra 300)är slutfört och flugen under hela sommaren så var det dags att sätta tänderna i ett avsomnat bygge. Det här är inget ARF-bygge utan en traditionell byggsats som ska limmas och falsas ihop på allehanda vis så det ska bli härligt att få bygga på riktigt igen. På frågan om jag kan tänka mej bygga en ARF igen? Visst, inte helt omöjligt, tankarna finns redan på något så småningom så inget ont om ARF tvärtom, men det här är trots allt lite annorlunda.

Det här är ett bygge som jag har haft liggande väldigt länge som jag nu ska ge mej på det igen. Jag köpte den här byggsatsen via en klubbmedlem, Jan Enold, som hittat den via en annons i Västerås för riktigt länge sedan, så den har några år på nacken.
Orginalmaskinen är en ganska stor pjäs, spännvidden på den är 12,3 meter och längden är 9,80 och min skala är 1/5-del och spännvidden är 2498 mm. Ganska stor alltså.
Det blir ganska mycket text nu i början, men jag ville berätta hela historien om bygget, så håll ut.

Byggsatsen är en Marutaka. Tyvärr så måste jag erkänna att det är inte världens bästa byggsats, verkar som om stansarna har varit väldig slöa eftersom nästan all balsa inte är genomstansad. Många delar har jag helt enkelt fått göra om:banghead: . Däremot så var plywooddelarna hyggligt stansade. Inget att göra något åt, nu finns den och nu ska jag bygga den färdig. Får hoppas att slutresultatet blir hyggligt och flygbart.

Den egentliga anledningen till att jag köpte den var att jag gått och blivit galet förtjust i en 7-cylindrig Seidel, och den skulle ju passa som hand i handske till den här modellen, och så ville jag bygga en ”riktig” warbird.
Väl hemma med modellen så kunde jag konstatera att den saknade såväl klaffar samt att den ej heller var förberedd för infällbara ställ. Hursomhelst så köpte jag på mej ett par Robarts luftställ (svindyra), och började att montera ihop den. Tyvärr så hade inte digitalkamerorna gjort sin intåg på marknaden när jag började med den så jag har inga bilder på den första delen av bygget.

När jag väl kommit igång med bygget så införskaffade jag en ny Seidel ST 770, en 7-cyindrig stjärnmotor från Tyskland via samme klubbmedlem, som hade utmärkta förutsättningar för att skaffa hem den eftersom han bla talade flytande tyska vilket inte jag kan en endaste stavelse av. Internethandeln hade ju heller in kommit igång så det fick bli snigelposten.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02833.JPG

Janne hjälpe mej också att skaffa en byggbeskrivning på engelska, eftersom den som följde bygget endast var på japanska!!
Efter att bygget kommit gång så ansåg jag att jag nog bitit mej lite grann i tummen. Modellen blev ganska komplicerad eftersom jag vill bygga in fungerande klaffar och infällbara ställ till den. Bygget avancerade i alla fall så långt att kroppen blev spantbyggd. Sen tog som alltid jobbet mer och mer av min tid så att istället för att bygga den här klar så hängde jag upp den i taket i mitt hobbyrum och där ha den hängt tills nu. Lite senare när det lugnat ner sig lite på jobbfronten så påbörjade jag bygget av min Stearman PT-17 eftersom motorn skulle passa till den också. Resten av den historien har jag berättat om lite tidigare här, så den kan vi lämna därhän.

Nu har jag ju blivit ”fritidsidkare” så nu har byggivern kommit igång igen och tanken är att slutföra mitt bygget, så här fortsätter det med den vänstra inre vingen.
Tidplanen är om allt går i lås så skall den iaf vara träfärdig och kanske glasad till sommaren.http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02810.JPG

För att kunna montera in Robartställen så var jag tvungen att göra uttag i huvudbalken där landställsbenet ska ligga.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02807.JPG


Efter att ha kapat av huvudbalken så är den ju avsevärt försvagad och det är absolut nödvändigt att göra en förstärkning. Här har jag klippt till pappmallar som jag sedan klipper till rätt form för att sedan göra en förstärkningsplåt i duralaluminium.http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02809.JPGHär är förstärkningen på plats. 2mm duralaluminium. Det behövs nog när 15-16 kg flygplan ska landa. Jag tror att det kan vara den framtida vikten på flygplanet. Vet att Jan Åbergs Corsair vägde 16 kg med en Saito 425R i nosen.

Det får bli allt för denna gång, men det kommer mera.

Lelle
2009-01-08, 16:14
Nu blev det något fel. Klicka på bilderna så ser du dom.

bokis
2009-01-08, 16:22
Kul och se! Jag undrar en sak: Vad har du för statisk dragkraft på den motorn?

Lelle
2009-01-08, 16:31
Kul och se! Jag undrar en sak: Vad har du för statisk dragkraft på den motorn?

Hej Bokis.

Är inte klar med det ännu. Finns flera förslag på motorer, Min Seidel, En Saito 425R. Så har vi vår vän Lars Westin (Taygher) som peppar mej att lägga in en Moki 150. Vi får se vad det blir. Har inte riktigt klart för mej vad dragkraften är i dom olika motorerna är. Gott om tid.

bokis
2009-01-08, 16:40
Tror han gör rätt i det..Misstänker(utan o veta givetvis) att Mokin är det enda av de alternativen som ger pulver så du blir nöjd..Mycket pengar är det men en ljuvlig motor,går ej att jämföra med metanolstjärnor(o såna har jag!) på samma dag..

DrHanke
2009-01-08, 19:27
Tog mig friheten att fixa bilderna :)

När du lägger in en bild från en annan sida använd bildknappen å klistra sedan in url till din bild så blir det rätt :) Bildkanppen är den med gul bakgrund sol å berg... :)

Snyggt bygge, kul att få följa med genom bygget å se hur ni framskrider :)

Ompa
2009-01-08, 19:52
Härligt Lelle. Ska bli kul att följa uppdateringarna här på forumet.
Historian om modellen och byggstarten var himmla kul att läsa :)

taygher
2009-01-08, 21:26
Hallå Lelle!

Kanon att Du beslutade Dig för att dra igång en ny byggtråd. Jag har ju fått äran att se bygget "live" och en sak är säker, det kommer att bli en grym kärra när den är klar!! :bandit:

Jag ser redan fram emot nästa uppdatering..

Lowflyer
2009-01-09, 05:51
Tally Ho!

Instämmer med de andra, ser snyggt och prydligt ut i vanlig ordning! Jag får nog göra ett besök i Nykvarn snart......

Vad skall du ha för märkning?

/Lowflyer

Lelle
2009-01-09, 07:19
Tror han gör rätt i det..Misstänker(utan o veta givetvis) att Mokin är det enda av de alternativen som ger pulver så du blir nöjd..Mycket pengar är det men en ljuvlig motor,går ej att jämföra med metanolstjärnor(o såna har jag!) på samma dag..

Kan bara hålla med dej, Bokis. Det är ett görgôtt ljud i den maskinen och fn finns det nog ingen motor som slår den. Vi får väl se.........


[/quote]


Jag har ju fått äran att se bygget "live" och en sak är säker, det kommer att bli en grym kärra när den är klar!!

Jag ser redan fram emot nästa uppdatering..

Som ni förstår så har bygget avancerat en bit, så det kommer lite uppdateringar med jämna mellanrum.[/quote]


Instämmer med de andra, ser snyggt och prydligt ut i vanlig ordning! Jag får nog göra ett besök i Nykvarn snart......

Vad skall du ha för märkning?

/Lowflyer

Där välkommen när som helst, Janne. När det gäller märkningen så har jag inte riktigt bestämt det ännu. Många väljer ju 29:an Lt.Ike Kepford, som är väldigt välkänd. Kan bli den eller någon annan., finns flera välkända profiler att välja på.
--------------

Tack DrHanke :) för att du fixade bilderna. Nästa inlägg ska bli rätt, Kommer imorgon.

Sweeper
2009-01-09, 11:51
Jag sällar mig till den övriga skaran och säger att det är ett tjusigt bygge. Jag ser fram emot att få se dina uppdateringar allt eftersom de dyker upp här! :)


Göran

ChristerL
2009-01-09, 14:03
Minns min Marutaka .46 P51D Mustang: Massa spant och balsaklossar => Sand To Shape!!
Hoppas din Corsair inte är likadant uppbyggd. :sarcastic:

Ser fram mot många bilder av en häftig kärra!

genland
2009-01-09, 14:04
Oj Lelle!
Den där blir pampig.
Har själv varit nära att köpa en sån via ebay i USA.

Har du nån bild på alukastrullen
(motorkåpan)? Vill minnas att den var modell större....

Den där är nog lika j-vlig att bygga som
den Stearman jag brottas med.:sarcastic:

Det blir kul att följa detta!

Mvh Kent

Lelle
2009-01-09, 18:19
Oj, vilket gensvar det blev på den här tråden. Redan över 200 visningar på bara ett dygn. Kan inte tolka det på annat sätt än att det är många i modellflygarsverige som är intresserade av warbirds.
Jag ska också försöka att svara på frågor så utförligt som möjligt, samt att uppdatera med jämna mellanrum. I morgon kommer nästa.


Sweeper.
Du har ju redan varit med på ett litet hörn med ditt tankearbete för att hjälpa mej med en del konstruktionslösningar. Tack för det.

Christer.
Du har så rätt! Corsairen är lika taskigt uppbyggd som din P51:a, ”Sand to chape” gäller här också.

Kent.
Precis som jag skrev till Christer så är den riktigt dålig, och säkert lika besvärlig som ditt ”timmerlass”. Stansningen hade mycket mera att önska. Mycket fick jag såga ut, och annat var bara att göra nytt. Men jag är en envis typ så det här ska bli ett flygplan.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00081.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00086.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00087.JPG

Här kommer också en bild på motorkåpan som är en djupdragen ”kastrull” i aluminium. Riktigt bra dessutom. Måtten på den är 270 mm i diameter och 220 mm hög. En bild på byggubben också ifall att han skulle försvinna bland alla balsaklossar & lister. Sist en bild på canopy´n. Del av kroppen syns på den ena bilden där den hänger i taket.

Kent! Har du bytt mejladress? Jag får tillbaka mejl som jag sänt till dej med hänvisning till att adressen inte finns.
Har du ny adress så kan du väl PM:a den till mej.

genland
2009-01-09, 20:57
Ahh... den kåpan är inte att leka med.

Det blir riktigt spännande att följa fortsättningen.

Har PM:at nya mailaddressen.

Mvh Kent

taygher
2009-01-09, 23:44
He he.. Om Du gjort första bilden svart-vit hade man kunnat tro att det var en scen ur någon utomjording-rulle från det glada 50-talet.. :sarcastic:

Gott att motorkåpan är så rymlig som 270mm i diameter, då får Du plats med en Moki 150 utan problems!

http://www.svensktmodellflyg.se/users/1919/Datablad_Moki150-400.jpg

Lelle
2009-01-10, 07:18
Tack Lars.
Det är precis dom här peppningarna jag behöver för att välja rätt motor, ha ha. :)

Lelle
2009-01-10, 13:18
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02824.JPG

Eftersom jag valt att bygga in fungerade 3-delad klaff på den så har jag varit tvungen att flytta fram den bakre vingbalken 35 mm, för att få rätt storlek på klaffarna. Det här var egentligen inget svårt jobb, men det fordrar en del justeringar av den bakre vingbalken. Bla så måste balken byggas upp c:a 10 mm för att komma upp i rätt höjd till sprygeln.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02827.JPG

Här är det färdiga resultatet. På insidan syns också den nya balken till hjulhuset.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02828.JPG

Här är inmonterat 2 st hjälpspryglar som så småningom ska bilda hjulhuset. I framkant på bilden syns fästen för Robarts landningsställ.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02829.JPG


Här provas stället in med hjulet 5,5” påmonterat, och det passar ganska bra.
Hjulstället är en ganska finurlig historia som Robart löst på ett mycket enkelt sätt. Hjulen vrider sig ju utåt 90°, och sedan viker stället ut 110° från centrum. Har också så smått börjat att fundera på funktionen på luckorna, men det får bli en senare problem som måste lösas.
Bara att göra lika på den andra sidan, sedan får jag lägga undan det här så länge för nu måste jobbet med den yttre vinghalvan påbörjas.

Det får bli allt för denna gång. Kommer mera.

Lowflyer
2009-01-10, 13:18
Där välkommen när som helst, Janne. När det gäller märkningen så har jag inte riktigt bestämt det ännu. Många väljer ju 29:an Lt.Ike Kepford, som är väldigt välkänd. Kan bli den eller någon annan., finns flera välkända profiler att välja på.[/COLOR]
--------------
Jag vet en kille som lade ner alldeles för mycket jobb på att måla en Corsair i just Kepford's 29 färger..... Finns väl en anledning till att den är poppis?

Vill du måla den på det viset kan jag bara rekommendera följande länkar:
http://modelingmadness.com/reviews/allies/us/cleaverkep.htm
http://www.bentwings.com/kepford/kepford.htm

Fick ett gäng Corsairlänkar av Gurun Landberg en gång i tiden. Vet inte vilka som fortfarande funkar, men du får väl prova dig fram:

http://www.rcscalebuilder.com/forum/forum_posts.asp?TID=3507&KW=corsair
http://www.eaglestrikeproductions.com/cgi-bin/amddecals.pl?scale=48&setid=076&dbs=aeromaster&pgs=2&currpg=1&dclimg=ad48076&prfx
http://www.rcscalebuilder.com/forum/forum_posts.asp?TID=3320&KW=corsair

http://www.avions-de-legende.com/avdeleg1/Cors4-5-7.htm
http://www.avions-de-legende.com/avdeleg1/Cors1-4.htm

http://pages.ivillage.com/spandau2001/id15.html
http://www.acepilots.com/usn_aces2.html#Hedrick
http://www.nostalgicaviation.com/navy_aces.htm
http://www.arrakis-ttm.com/vf-17/jrpicts.html

http://www.aviation-history.com/vought/f4u.html
http://www.fighter-collection.com/corsair/
http://f4ucorsair.com/
http://f4ucorsair.tripod.com/index.html
http://www.compass.dircon.co.uk/F4U.htm

http://www.hyperscale.com/
http://www.ipmsstockholm.org/
http://modelingmadness.com/reviews/allies/us/cleaverf4u1.htm

/Lowflyer

Lelle
2009-01-10, 13:21
Tack Janne.

Ska kika igenom dem. Hör av mej sedan.

Ompa
2009-01-10, 13:29
Riktigt roligt att få se Corsairen ta form Lelle. Och kul att tråden blev så poppis på en gång. :thumbup:

Måste nog få hålla med Lars "Taygher" ang motorval. Vet sedan tidigare att han är riktigt frälst i just denna Moki, men känner även andra som flyger Moki och dom är mäkta nöjda med denna motor. Kommer jag någongång att bygga ett dylikt projekt skulle nog även jag sparka in en Moki i nosen på den :crazy_pilot:

Lelle
2009-01-10, 13:39
Hej Ompa.
Jo, det här är en riktig utmaning. När det gäller motorvalet så har ni nog rätt både du själv, Taygher och Bokis att det ska nog till en maskin med lite pulver i , och att det sedan är ett himmlskt ljud i den gör ju inte saken bättre.
Får väl gu upp på socialen och be om ett förskott.

Ompa
2009-01-10, 13:54
Skulle själv behöva gå till Soc om jag ska få råd med en Saito 170 R3 just nu...

Lelle
2009-01-10, 14:08
Vi får väl göra sällskap.

taygher
2009-01-10, 14:13
Hej Ompa.
Jo, det här är en riktig utmaning. När det gäller motorvalet så har ni nog rätt både du själv, Taygher och Bokis att det ska nog till en maskin med lite pulver i , och att det sedan är ett himmlskt ljud i den gör ju inte saken bättre.
Får väl gu upp på socialen och be om ett förskott.

Now you´re talking!!! Lycka till med myndigheterna.. :rolleyes:

Ompa
2009-01-10, 14:24
Vi får väl göra sällskap.
Kommer någon dag och häslar på i min gammla "lumpar" trakter. Så gör vi gemensam sak hos Soc, det blir väll kontoret i Södertälje antar jag?
(ING1 1988-1989 Grch 7komp 4plut) :sarcastic:

Lelle
2009-01-13, 11:40
Jag ska fortsätta lite där jag slutade sist. Skulle skickat med några bilder ytterligare på landningsstället, men jag sumpade bort det så det får bli nu istället.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02801.JPG
Så här sitter stället fast i vingen. Fästet är av 4mm aluminium,

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02802.JPG
Här är hjulet helt utfäll 110°

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02803.JPG
Halvvägs in, och här kan man se att det vridet ung 45°.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02804.JPG
Och helt infällt.SÅ FORTSÄTTER BYGGET HÄR.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02831.JPG
Så här långt hade jag kommit med vingbalken innan alltsammans lades undan för flera år sedan. Den är uppbyggd av en huvudbalk och en sekundärbalk som jag sedermera kommer att kapa av en bit för att få plats med klaffarna. Det är övervägande balsaspryglar, 2mm och så några plywoodspryglar 2,5mm.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02832.JPG
Det här ska bli förstärkningen till översidan av vingbalken. Den består av en längre och kortare plywwodlist som ska limmas samman och sedan monteras.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02836.JPG
Här är förstärkningen limmad på plats. Det här blir en riktigt stark vinge, och det behövs nog för det bli ett tungt flygplan. Nu till fräsen.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02837.JPG
Ett bredare spår måste fräsas upp till fastsättningen mellan ytter- och innervinge. Det är inte världens snyggaste fastsättning men å andra siden blir det väldigt starkt så jag föredrog att ha det kvar som Marutaka hade tänkt att det skulle vara. Försökte att få plats med ett alu-rör, men det fanns helt enkelt inte utrymme för det. Dom infällbara ställen tar upp den platsen.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02838.JPG
Här provas fastsättningsjärnet in som senare ska skruvas fast direkt i vingbalken. Brukar alltid droppa i ett par droppar ca-lim för att förstärka hålen till skruvarna. Senare ska också 2 st nya hål borras och gängas i järnet för att senare passas in i den inre vingen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02840.JPG
Nu är det dags att förberda vingen för det framtida jobbet med den 3-delade klaffen. Här är den bakre balken (seundärbalken) avkapad för att få rum med och rätt storlek på klaffarna.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02841.JPG
Kapningen ur en annan vinkel.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02843.JPG
Här har den nya balken kommit på plats. Den är inflyttad c:a 35 mm och är gjord av 2,5 mm plywood. Efter att det här blev klart så börjar nu jobbet med att planka vingen med balsa. Det kommer i nästa inlägg.


Allt för denna gång.

taygher
2009-01-13, 11:49
Det ser så enkelt ut när Du är igång, Lelle!
Härliga bilder, jag väntar otåligt på nästa uppdatering.

-Keep up the good work!

Lelle
2009-01-13, 12:14
Det ser så enkelt ut när Du är igång, Lelle!
Härliga bilder, jag väntar otåligt på nästa uppdatering.

-Keep up the good work!

Taygher. Än så länge är det ganska enkelt. Blir besvärligare längre fram.

Ha de´

ChristerL
2009-01-13, 21:40
Dé é nåt speciellt med "riktiga" byggen. Längtar till jag får sätta tänderna i mitt...
Nåt läckert med Corsairens ställ. Minns en på Barkarby där ena hjulet inte vridit sig när benet gått ner. Det blev så att säga lite broms!

Men nu ska vi inte måla f-n på väggen!! :sarcastic:


Har du sett den här sidan? Iof på det vackra tyska språket, men bilder går ju alltid titta på:

http://www.ig-corsair.de/index.html


Keep up the good work!

Lelle
2009-01-14, 09:11
Hej Christer.

Kan bara hålla med dej om att det är någe´ visst med att bygga på traditionellt vis med ett lass lösvirke, fast ibland kan det bli lite väl spännande.

Har jag missat något eller har du ytterligare ett bygge liggandes, annars är det väl Tunnan som gäller.

Jag har inte sett den där tyska sidan tidigare och det kan bero på att jag inte klarar det tyska språket, även om det går att använda google i nödfall. Det är väl en C-ARF Corsair som visas. Jag brukar gå in på deras egen sida och dregla lite.

http://www.composite-arf.com.hk/ar/Product?791000 (http://www.composite-arf.com.hk/ar/Product?791000)

Och så den här
http://www.youtube.com/watch?v=yswRTjSp8JY&feature=related


Skickar ut en fråga:
Var kan man hitta leverantörer till Moki utanför Sveriges gränser. Det kan ju iaf vara intressant att se vad en Moki 150 kostar att ta hem.

Johnny
2009-01-14, 09:31
Hei.
Disse selger Moki.
http://alshobbies.com/shop/cat.php?id=697&Desc=
http://www.3wnorge.com/ Geir Flesche.
http://www.airworld.online.de/Englisch/Index.htm

Det finnes sikkert flere.

Mvh. Johnny.

Ompa
2009-01-14, 16:06
Ser otroligt bra ut Lelle. Kommer se fram emot fortsättningen...

Lelle
2009-01-14, 18:21
Hej Ompa.

Alltid roligt att få feedback från en riktig proffsbyggare men än så länge är det ju inte så märkvärdigt. Det kommer värre bekymmer längre fram, och här kommer ett som jag upptäckte alldeles nyss..

Har ju så smått gått & kikat på en Moki 150 och det skulle ju vara det ultimata!
Nu var jag ner i hobbyrummet och tog fram motorkåpan och tumstock och vinkelhake, och vad tror du jag upptäckte. Jo den j….a kåpan smalnar av framåt !!
Diametern längst in mot kroppen är 270mm och motorn är 255mm, ganska tight alltså. När jag gjorde kontrollmätningen så har jag 255mm 70 mm från öppningen och då blir kåpan för liten! F..n f..n !!

Kanske kan någon mekanisk firma kan vidga ut den lite, lär ju vara ganska enkelt för dom som kan. Det går ju att gjuta en i glasfiber också.

Tar emot tips om det går att utvidga. Helst av någon firma som finns i Stockholmsområdet. Men jag kan skicka vartsomhelst bara det går att göra.

genland
2009-01-14, 18:34
Hej Lennart

Känner så väl igen detta.
Verkar som det alltid ska sitta en småj-vel
o flina i hörnet...:th_o:

Har också upptäckt problem med
motorinst. på min Stearman.
Den ryms helt ok inne i kåpan men...den hamnar mycket
längre fram än önskvärt...:(

Ger mej den på att du löser det ändå.

Mvh Kent

Lelle
2009-01-14, 18:51
Hej Kent.

Jo, det måste gå på något sätt.

bokis
2009-01-14, 19:09
Lelle,det är samma size på den kåpan som Topflites..Jag ska kolla om det har hänt något men det ska tillverkas kåpa passande Moki till den corsairen,ska kolla hur det har gått o om det finns en extra..

Lelle
2009-01-15, 07:24
Hej Bokis.

Intressant med kåpan. Kolla gärna om det går att få tag på.

Jag ska göra lite egna försök på hemmaplan idag. Ska åka in till en mek verkstad som en bekant till mej har. Han är otroligt duktig och lite tusenkonstnär. Han har bla gjort nya delar till min gamla veteranbil som ej lägre gick att få tag på, så kanske han kan stäcka ut den lite, behövs ju bara 7,5mm. Vet att aluminium är lätt att sträcka ut, för den som har utrustning. Annars får jag väl söka upp någon bilbyggare som har ett ”engelskt hjul” så kanske det löser sig.

Jag har kanske en aning om varför den avsmalnar, och det är väl egentligen bara för att stansen ska kunna dras ur efter pressningen. Vore synd om den inte gick att använda eftersom den är så lätt. En glasfiberdito skulle säkert bli tyngre.

Bokis, du får besked om det fixar sig. Tack så länge.:)

Lelle
2009-01-15, 07:26
Hei.
Disse selger Moki.
http://alshobbies.com/shop/cat.php?id=697&Desc=
http://www.3wnorge.com/ Geir Flesche.
http://www.airworld.online.de/Englisch/Index.htm

Det finnes sikkert flere.

Mvh. Johnny.

Hej Jonny & tack för dina tips.

warben
2009-01-15, 15:00
Trevligt bygge, klar favoritkärra. Lycka till med fortsatt bygge, kanske får vi se den på shootouten i juni. När det gäller Moki så är tyska airworld europaagent. Det går alldeles utmärkt att handla från dem, har själv handlat en 215 där. Vill man tala svenska så går det att beställa ifån Hasse på 3f www.3fhobbysevice.se . Priser är stort sett desamma. Oavsett vart du handlar moki så sker all service, garanti genom airworld i tyskland.
Mvh. Tobbe

Lelle
2009-01-15, 18:13
Hej Tobbe.
Corsairen har också varit min favoritkärra sedan länge. Vet egentligen inte varför jag fastnade för just den. Möjligen stuket på vingarna, men fräck är den och så flyger med en väldigt tuff attityd.
Tyvärr kommer den nog inte att vara klar till shootouten, men jag kan alltid ställa ut den till beskådan för dom som följer tråden och vill se den live.

Blir nog mycke´ Rcff-folk där och då får man chansen att träffa alla som ”känner” från forumet. Kul !!
Har varit i kontakt med 3f och fått pris därifrån och det skiljer inte mycket. Kan vara lika bra att köpa hemma då.

Lelle
2009-01-16, 10:56
Ni som följer den här tråden vet av onsdagens inlägg att jag har lite problem med huven. Jag har under gårdagen varit och kollat lite med en del känningar som jag har. Det har resulterat i att jag fått en adress till en person som har ett engelskt hjul och som kanske kan valsa ut kåpan så att den blir 270 mm, vilket behövs om jag ska välja en moki som drivkälla.
Ska söka personlig kontakt med honom i början på nästa vecka och se vad som går att göra, som tur är finns det annars andra lösningar så det ska nog fixa sig på någe´ sätt. En sista utväg är att gjuta en ny kåpa i glasfiber.

-------------------------

HÄR FORTSÄTTER BYGGET MED PLANKNINGEN AV EN YTTERVINGE.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02861.JPG

Det första jag gjorde var att bygga en enkel jigg som jag kunde lägga vingen i. Tycker att det är säkrare att ha den på det viset istället för att palla upp med klossar och annat som finns tillgängligt när balsaplankningen ska påbörjas. Jag har provat med allt möjligt (Gummisnoddar, klossar, tvingar, tyngder) för åstadkomma ett så bra tryck som möjligt över hela vingen. Brukar alltid bli någon glipa och då kom jag på ide´n med att bygge en jigg och det blev ett utmärkt hjälpmedel. Sågade bara ut urtag för vingbalkarna och att den framförallt var rätt invägd. Det finns inget som är så tråkigt när man lagt ner en massa jobb på tex en vinge och sedan konstatera att den är skev när den är klar att använda.
Det här är så enkelt att göra och vingen blir garanterat rak. Nu är det inte lika viktigt att det blir alldeles rakt när bara den ena sidan plankas, men när översidan sedan ska plankas måste det vara absolut rakt, annars blir vingen skev. Finns inget värre än att försöka flyga med en skev vinge.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02844.JPG

Eftersom spetsen av vingen är ganska mycket böjd så börjar jag med att böja balsaflaken som jag ska planka med. Bara att ställa i ett spann med vatten en liten stund, sedan...
Ok, jag vet att det finns andra metoder. Jag har lärt mej av Sweeper och Nalle att använda fönsterputs med ammoniak inblandat. Kan tala om att det fungerar kanonbra och fort går det dessutom. Bara att böja efter att man sprayat på det.

I det här läget så visste jag inte om det så därför blir det på det här viset. Jag har haft flera hyss för mej med att böja balsa, men numera är det bara fönsterputs som gäller för mej också.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02845.JPG

Så är det bara att sätta an rätt vinkel på ”böjen”. Sätter alltid till lite extra ”överböjning” eftersom balsan böjer tillbaka lite efter att det torkat. Nu får det sitta över natten.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02846.JPG

Här är det färdiga resultatet. Nu blir det enkelt att limma utan att spänna sönder några spryglar.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02847.JPG

Här syns böjen på undersidan av vingen. Nu blir det lätt att limma eftersom balsaflaket har samma radie.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02859.JPG

Här har jag monterat det första balsaflaket. Som ni sett på tidigare bilder har jag en undersida som är anpassad till vingbalkarna så att jag inte skadar dom när jag drar till. Jag har sedan gängat in M5-stänger i underlaget som jag får som mothåll. Bara att lägga på furulisterna och spänna åt.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02860.JPG

Här har jag dragit till bultarna mot brickorna. Jag drar inte så väldigt hårt, det behövs inte utan bara lite lagom tryck annars är det väldigt lätt att knäcka spryglarna. Det blir ändå rakt och tätar mot alla anläggningsytor.
Efter denna första ”torrmontering” så tag jag bort tvingarna och gjorde ytterligare ett stöd på mitten. Jag spänner ju inte heller där det inte finns något mothåll för det skulle resultera i att jag fått en vinge som liknat en banan.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02862.JPG

Här är den första plankan på plats.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02864.JPG

Här en annan vinkel. Bara att fortsätta med nästa tills hela undersidan är klar. Kanske ska nämna att jag enbart använder vit- och gullim eftersom jag är grymt allergisk emot ca-lim. Använder det ytterst lite och då är det ansiktsmask med gasfilter som gäller.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02948.JPG

Så var då undersidan av den yttre vinghalvan plankad. Här är även servoöppningar för klaff och skevroder gjorda.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02949.JPG

Nu har jag tillverkat en ny jigg som passar till undersidan av vingen som är plankad. Nu är det jätteviktigt att det här blir absolut rakt. Om, det skulle vara alldeles så lite skevt när den första plankningen limmas så blir hela vingen skev. Då är det bra att sprätta upp och börja om. När jag mätt in jiggen så skruvar jag även fast den i byggbordet så att den inte har någon chans att skeva när jag spänner an plankningen. Här saknas också mothållet på mitten.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02950.JPG

Som ni ser så har jag sågat ut exakt form på jiggen som undersidan på vingen. Jag har också lagt emellan lite skydd av grovt papper för att inte skada den underliggande plankningen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02951.JPG

Här ligger vingen i jiggen. Översidan är också redan plankad och jag råkade faktiskt sudda ut några bilder i kameran (inte första gången) och därför är översta plankningen inte med. Ingen katastrof, för det går till på exakt samma sätt som undersidan.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02952.JPG

Här är den färdigplankade översidan. En liten öppning har jag lämnat för att göra infästningen av gånggärnen till klaffen. Sedermera ska också ett rör monteras för överföring av roderrörelse till mellanklaffen.Det blir allt, nästa gång påbörjas jobbet med klaffar och lite annat.

taygher
2009-01-16, 11:10
Ja, vad säger man?

Lelle - Kungen av informativa byggtrådar av högsta klass!! :icon_pray:

Jag sitter här och blir nästan tårögd..

Lelle
2009-01-16, 11:13
Lugn & fin nu, Taygher.

ChristerL
2009-01-16, 11:40
Ojojoj vicket vingbygge!
Börjar bli glad att man är såld på kärror med elliptiska vingar och bara två knäckar!! (=Hawker Tempest!)Kanske kan någon mekanisk firma kan vidga ut den lite, lär ju vara ganska enkelt för dom som kan. Det går ju att gjuta en i glasfiber också.

Tar emot tips om det går att utvidga. Helst av någon firma som finns i Stockholmsområdet. Men jag kan skicka vartsomhelst bara det går att göra.

Får man verkligen gör så här? Är det inte lite kriminellt?? Vad gör EU mot detta ev. tilltag???
Vad jag menar är att motorkåpan ska väl vara skalaenlig, inte passa en viss motor..... Hmm....... :fear::dancing2::ciao:

genland
2009-01-16, 16:47
Jamen så jäkla elegant!
Här lämnas inget åt slumpen.
En riktig innovatör o problemlösare
in action...

Mvh Kent

Lelle
2009-01-16, 18:45
Får man verkligen gör så här? Är det inte lite kriminellt?? Vad gör EU mot detta ev. tilltag???
Vad jag menar är att motorkåpan ska väl vara skalaenlig, inte passa en viss motor..... Hmm....... :fear::dancing2::ciao:

Du vet Christer att jag är både halvblind & döv så några millimeter hit eller dit kommer inte att synas.
Vad det gäller EU så får dom inte vara med, för det här är USA, Ha Ha. Dom har väl egna tokiga regler med längden på gurkor & bananer kan jag tro.:sarcastic:

Skämt åsido Christer. Jag har kollat på en "riktig" ritning och där är inte motorkåpan avsmalnande, så jag tror inte helgerånet blir så stort. Ska inte gör något förrän jag har en ev motor i hand så att jag ser det i natura. En sak är ritning en annan är fakta.Jamen så jäkla elegant!
Här lämnas inget åt slumpen.
En riktig innovatör o problemlösare
in action...

Mvh Kent

Kent! Jag har sett en jäkla elegant Stearman från Åsele, så du kan kan nog presentera dej som en riktig uppfinnarjocke när det gäller att hitta på lösningar. Tänkte bara på dina eleganta vingstag. Urtjusigt!! :thumbup:

genland
2009-01-16, 18:58
Åhh jag ber....
(Man rodnar o skrapar klädsamt med foten):sarcastic:

Mvh Kent

taygher
2009-01-16, 21:24
Lugn & fin nu, Taygher.

Jag menar allvar, det är grymt imponerande att se alla Er mästerbyggare här på forumet och väldigt lärorikt.

Själv vågar jag knappt kalla mig ARF-montör men jag är entusiastisk i alla fall! :ridinghorse:

Lelle
2009-01-22, 18:00
HÄR FORTSÄTTER BYGGET.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02953.JPG

Här är skevrodret tillverkat & klart sedan tidigare. Har inga bilder på uppbyggnaden, men skevrodret är uppbyggt på traditionellt vis med spryglar och plankade på undersida och översida. Framkanten är slipat till rätt form. Sand to shape as usual.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03054.JPG

Här har jag en enkel och listig liten pryl. Det är ett enkelt anhåll som jag kan slipa exakta vinklar med. Det är ovärderligt när jag ska limma fast balsaflak som så småningom ska bli framkanten på klaffen. Det blir exakt rakt så är det enkelt att limma när det är rakt . Det går också att göra slipningar med avsmalnade form, ifall någon undrar.
Slipjiggen är riktigt enkel att göra dessutom.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02920.JPG

Här visas en bild på slipjiggen där en del av en klaff får sin slipning före limmning..


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02921.JPG

Bild tagen från sidan. Bara att föra slipbrädan över sprygeln på det mått du har ställt in på sidostycket. Jag brukar bara slipa lite åt gången så att jag har full koll på att det inte slipas bort för mycket. Nu går det ju förvisso bara att slipa raka delar, så att slipa kurvor går dessvärre inte, då måste det nog till lite bättre konstruktioner.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02942.JPG

När jag gör framkanten på klaffarna så föredrar jag att göra dom i etapper. Jag vet att det finns färdiga framkantslister att köpa men jag föredrar att göra på det här sättet, för dom färdigköpta passar ändå inte, bara att slipa till rätt form. Undrar vem det var som sa att det är roligt att slipa??
På det här sättet så får jag rätt form direkt och så blir klaffen lättare. Det här är den enkla klaffen att göra. Besvärligare blir det att tillverka dom andra två. Det kommer lite längre fram.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02919.JPG

Här har jag påbörjat tillverkningen av den yttre klaffen. Eftersom byggsatsen saknade dessa så får jag tillverka och själv lista ut hur dom ska vara för att fungera. ( den här åkte i soptunnan efter en mindre miss) Allt går inte på räls.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC02795.JPG

Här är ytterligare en klaff som fick sin sista vila i soptunnan, pga att jag satt gånggärnen på fel plats. Tålamod behövs av stora mått.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03041.JPG

Till sist blev det en klaff iaf. Och det är den som blev slutgiltig. Det blev en hel del tankearbete innan jag kom rätt.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03042.JPG

Här är klaffen fälld ung. 30°


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03043.JPG

Och här är full fällning. Ung. 50°. Så här stort utslag kommer dock aldrig att behövas. Läste en artikel där modellen endast kommer att behöver använda 25-30° för perfekt funktion.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03044.JPG

Full fällning från sidan. Det blir en rejäl klaff av ansenliga mått som kommer att fällas ner när allt är klart. Behövs nog rejäla servon för att fälla ner den här väggen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03050.JPG

Här syns undersidan av klaffen med dom ”nya” gånggärnen på plats som sitter under klaffen, precis som orginalet. Det var ett väldans bestyr innan jag hittade rätt. Hittade så småningom en artikel på internet där jag på ett ungefär såg hur det skulle vara.
Fick faktiskt ett tips av Sweeper i somras att jag skulle registrera mej på
RC-Scalebuilder.com . Där skulle jag nog kunna hitta mycket godis.
Nu blev det inte gjort på en gång utan det blev långt senare, men där fanns i princip svar på alla mina frågor. Så går det när man inte tar tillvara tips med en gång. Läropeng!!


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03051.JPG

Här syns klaffen underifrån och fälld 30°. Skruvarna som syns kommer inte att vara dom permanenta axlarna, utan dom är bara till för att lätt kunna ta ur och sätta tillbaka under provningsjobbet.
Servot till klaffen syns också i nederkant. Nu är det bara ett ”provningsservo”, för att få installationen rätt. Detta servo ska också styra mellanklaffen via en mässingsrör/axel. En liten bit av axeln syns till vänster i överkant.

Det får bli allt för denna gång.
Nästa gång ska jag fixa lite bakkanter och framkanten på vingen.

genland
2009-01-22, 21:12
"A sight for sore eyes"
En ren njutning för trötta ögon!

Mera!

Mvh Kent

Ompa
2009-01-22, 22:27
Ber att få instämma med Kent.
Ser riktigt bra ut det här, se upp Swepeer :sarcastic:

ChristerL
2009-01-22, 22:44
Och här är full fällning. Ung. 50°. Så här stort utslag kommer dock aldrig att behövas. Läste en artikel där modellen endast kommer att behöver använda 25-30° för perfekt funktion.


Möjligt, men det är förbaskat sexigt med full fällning av flaps!!


Passerade idag på eftermiddagen Nykvarn på väg hem från Strängnäs. Nollgradigt, dimmigt och snöslask i luften. Knappast flygväder....

Om jag har bättre med tid en annan gång, skulle Vought-fabriken bjuda på en kopp kaffe om jag ringer och förvarnar?

Lelle
2009-01-23, 07:07
Om jag har bättre med tid en annan gång, skulle Vought-fabriken bjuda på en kopp kaffe om jag ringer och förvarnar?


Absolut, du är så välkommen Christer. Alltid kul att få lite snack med en likasinnad över en kopp fika. :)

Lelle
2009-01-28, 13:55
Här fortsätter bygget.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00011.JPG

Nu var det klart för att limma in plywoodlisten som bakkant mot skevrodret och vid klaffen. Går ju inte att använda bakkantlist av balsa eftersom det troligtvis skulle gå sönder och spricka upp för minsta lilla slag eller stöt om jag skulle slå emot något. (får tillräckligt med märken lite varstans att spackla över ändå)
Metoden att lägga in en plywoodlist i bakkant har jag knyckt av Sweeper när han gjorde sina bakkantlister till vampen. Sweeper är en riktig inspirationskälla för oss andra byggsats- och ritningsbyggare.

Klossen som jag använder har jag byggt upp med samma mått (1mm) som jag har på bakkantlisten. Har sedan fäst en bit dubbelhäftande tape (mattape) på en bit smärgelduk på den uppbyggda delen. Jag använder också nästan uteslutande smärgelduk eftersom den har avsevärt längre livslängd än vanligt slippapper, och så ”tar” det lite rejält också. Går nästan inte att slita vid användande på balsa. Är lite dyrare med det jämnar ut sig i längden.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00012.JPG

Här syns det hur jag byggt upp förhöjningen med en bit plywood och sedan fäst slipduken med tape. Har också lagt på lite skyddspapper på den delen som sedermera kommer att ligga an mot vingen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00009.JPG

Så var det dags att mäta ut hur bred plywoodlisten ska vara. Bara att ta linjalen spänna fast och sedan är det börja slipa, och det går ganska fort med ett 100-papper. När slipklossen inte tar bort något matrial längre så är jag i nivå, dvs slipat ner till 1mm. Endast lite efterslipning behövs.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00014.JPG

Väldigt lätt att göra det här. Blir rakt och rätt djup. Kanten i balsaflaket bli också exakt rak med den här metoden. Bara att limma dit plywoodlisten nu.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00016.JPG

Här är listen fastlimmad. Skarven går nästan inte att känna, det blir väldigt precist. Innan jag limmade fast listen så fasade jag av bakkanten så att det blir en minimal springa mot klaffen. Nu är det bara att göra detsamma med klaffen, fast den har lite grövre dimension på listen eftersom den bygger ut lite längre från den bakre vingbalken.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00111.JPG

Här fortsätter jag med framkanten på vingen. Det är 2 st balsalister fastlimmade, en 10mm och en 4mm, som ska slipas till rätt form.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00113.JPG

Här är gjort en första grovhyvling med en liten balsahyvel. (Ett litet utmärkt verktyg som inte heller går att vara utan). Jag har också tagit ut mittlinjen på vingen så att det blir så rakt som möjligt när jag börja att slipa.

När det gäller vingframkanter så slipar jag aldrig på fri hand utan jag brukar använda mej av slipklossar som jag formar efter framkantens kontur.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00114.JPG

Brukar bara göra en enkel mall, och sedan skär jag ut klossen av ”blåfrigolit” (heter säkert något annat) på fri hand med en värmetråd. Blir ganska exakt men det blir en del fula kanter. Nu gör det inte så mycket, det är bara att slipa bort det värsta, huvudsaken är att konturen blir någorlunda rätt.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00115.JPG

Bara att skära ut en bit mattape och lägga in i klossen, och sedan en bit 100-papper.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00116.JPG

Slutligen brukar jag skära av klossen så att den inte blir för stor, för annars är det lätt hänt att jag börjar att slipa på balsaplankningen, och det är ju onödigt..


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00117.JPG

Då var det klart. Framkanten har fått sin slutgiltiga form.
Yttervingen är nu i det närmaste klar, bara lite småjusteringar kvarstår, och så finslipning och glasning förståss. Men det får vänta en tid.

Det var allt för denna gång . Nästa inlägg kommer jag att börja plankningen på innervingen och böja balsa i alla dess former och med div konstiga utrustningar!

genland
2009-01-30, 22:12
En verklig njutning att titta på en RIKTIG byggtråd.

Med all respekt för de ARF byggare = i stort sett skruva ihop
och lägg lite lim enl anvisning, så är det
härligt att se när byggaren själv löser
problem allteftersom.
Konstigt nog verkar det vara ARF byggarna som behöver
mest hjälp, tom osäkra var den och den bulten skall sitta
trots fina bygganvisningar. (Menar inget illa, bara en iaktagelse)

Får väl på skallen nu...

Mvh Kent

Ompa
2009-01-30, 22:40
Hrumf :secruity::sarcastic:

Lelle
2009-01-31, 07:10
Tack för uppmuntade ord, Kent. "En gör så gôtt en kan".
Det är som du vet ganska inspirerande att bygga själv, även om det tar en himla tid att få ihop ett flygplan..
Nästa bygge blir nog en ARF, bara för att variera lite, haha.

Lelle
2009-02-06, 12:43
Innan jag fortsätter med bygget av innervingen så ska jag visa några dråpliga försök med att böja balsa med ånga! Anledningen till att jag gjorde detta försök är att jag har en granne som är ägare till en rysligt fin mahogny/ekbåt. Han har renoverat sin båt till absolut toppskick med att bla bytt fribord av ek som han har böjt med denna metod, och enl honom så blev plankorna som spagetti efter viss tid i baslådan.

Jag tänkte jag i mitt stilla sinne att då måste det ju också gå med balsa också. Men, vojne vojne ack vad jag bedrog mej för det fungerade inte alls, vilket kanske kan bero på hur fibrerna är uppbyggda, vad vet jag. Det slutade iaf med ett roligt försök. Visar några bilder på hur den tappra kokningen såg ut.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03026.JPG
Så här har jag gjort baslådan av lite gammalt virke. Slangen för att leda in ångan finns i botten på lådan.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03028.JPG
Så här ser den ut ovanifrån. Bara att hänga in den balsa som skulle formas och värma på med ånga. Lade på ett lock också för att få någorlunda tätt. Varmt som attan blev det iaf.http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03031.JPG
En gammal kaffekokare kom väl till pass. En bit vattenslang som är inskjuten över pipen och så går slangen till botten på baslådan. Nu är det bara att koka.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03032.JPG
Här pågår full kokning. Skulle räcka med 5 minuter. Försökte dock med längre tider men inget fungerade. Försökte också med blötlagd balsa men den blev bara torr och spröd.
Var iaf kul att försöka.NU ÅTER TILL VERKLIGHETEN..

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03018.JPG
Innan jag gör klaffarna till innervingen måste plankningen först göras färdig så att formen blir den rätta.
Här är den första balsaplankan på översidan inpassad och sitter för torkning. Det går heller inte att använda någon jigg utan det får bli maskeringstape och byggnålar som gäller.
För att göra krökningen på balsan gjorde jag som tidigare, dvs att blötlägga och sedan sätta i press.
Nu vet jag att det absolut bästa knepet är att använda fönsterputs med ammoniak inblandat.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03030.JPG
Här har jag skurit ut en form till vingböjningern i blåfrigolit.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03024.JPG
Spänn fast lite löst över mallen när balsan legat i vatten i ett par timmar.
Låter den sitta så här över natten.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00144.JPG
Tyckte till slut att frigoliten var för mjuk så jag gjorde så småningom en ny form av plywood viket fungerade mycket bättre.
Bara att fortsätta med att limma fast resten av balsaplankningen på översidan.http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03033.JPG
Här är höger översida klar. Dags att vända på alltsammans och börja på undersidan. Lite struligt med att böja balsan, men till slut funkade det rätt bra.

Instruktionen som följde med bygget har jag ingen som helst nytta av. Där får jag inga tips på hur dom olika delarna ska prepareras för att passa. Den ger bara info om i vilken ordning dom ska monteras. Det är allt. Jag har sagt det förut och säger det igen; Skitdåligt!!


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03066.JPG
Efter att ha gjort flera försök med vridningscentrum på klaffarna så fick jag bygga om dom åtskilliga gånger som jag nämnt tidigare. Formen på dom slutliga gångjärnen hittade jag på en USA-site där jag kunde se hur killen hade gjort på sin Corsair. Eftersom det inte fanns några bilder på gångjärnet så fick jag pröva mej fram och lyckades så småningom att hitta rätt vridningscentrum.
Nu var det bara att tillverka i massupplaga, 12 st.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03070.JPG
Här har jag provmonterat dom nya gångjärnen på den innersta klaffen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03073.JPG
Tillverkning av motsvarande fäste för gångjärnen i klaffen. Jag föredrar att montera dubbla fästen eftersom det blir mycket stadigare. Masstillverkning igen, 24 st.
Nu kan jobbet med att tillverka klaffarna börja på allvar. Lösningen med gångjärnen är ju klar nu.

Tillverkningen av den innersta klaffen gjordes på samma sätt som den yttre så det visar jag inte igen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03080.JPG
Första delen av den innersta klaffen klar och det första paret gångjärn fastlimmat. Undersidan är i detta lägen inte plankad ännu.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03081.JPG
Här provar jag att fälla klaffen. Fällningen är ung 15°


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03082.JPG
Fällning ung 30°


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03083.JPG
Full fällning ung 50°

Hur var det du sa i ett tidigare inägg Christer L, Sexigt??

Det får bli allt för denna gång. Nästa inlägg fortsätter jag med att bygga mellanklaffen och planka undersidan.

genland
2009-02-06, 12:53
Snygg balsakokare :sarcastic:

"Instruktionen som följde med bygget har jag ingen som helst nytta av. Där får jag inga tips på hur dom olika delarna ska prepareras för att passa. Den ger bara info om i vilken ordning dom ska monteras. Det är allt. Jag har sagt det förut och säger det igen; Skitdåligt!!"

Detta känner man igen....
Samma problem med min Stearman, iof är manualen tjock
men man visar hur det ska se ut sen får man lösa
problemen bäst fan man kan.:banghead:

Mvh Kent

Lelle
2009-02-07, 07:14
Detta känner man igen....
Samma problem med min Stearman, iof är manualen tjock
men man visar hur det ska se ut sen får man lösa
problemen bäst fan man kan.:banghead:

Mvh Kent

Vadå tjock? Min instruktion sträckte sig till 3½ A4-sida, det får man kalla seriöst, eller hur.

Balsakokaren.
Det går bara att koka balsa i den. Vill man koka något annat måste man ha med en del rostfria kärl, haha. :icon_pidu:

Ha dé

Krille
2009-02-09, 08:22
Ett bra sätt att göra balsa böjligt är 30% vatten och 70% t-sprit/metanol. Pensla på detta flödigt och vänta någon min så är balsat helt dränkt av det. Jag gjorde detta på 2mm balsa och det tar mindre än en min för balsat att suga igenom lösningen :)

Lelle
2009-02-09, 18:47
Hej Krille och tack för ditt tips.
När jag var ner till Sweeper & Nalle för några månader sedan så fick jag veta att det bästa sättet att böja balsa var att använda fönsterputs med ammoniak. Kan tala om att det funkar kanon och jag har använt det sedan dess.
Bara att duscha på och sedan vänta någon minut, sätt i press. Klart. Att det går så fort beror nog på den låga ytspänningen i fönsterputsen. Är nog samma med din metod.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00147.JPG

ChristerL
2009-02-09, 21:18
Hur var det du sa i ett tidigare inägg Christer L, Sexigt??


O la la, very much indeed!! :love:

Jag har testat team Sweeper/Nalles fönsterputsmetod och det funkar ypperligt.
Sen finns det ju en annan skola som säger att går det inte böja flaken tillräckligt så är det "strip planking" som gäller! Men gissar att valet och smaken är som :icon_butt:

Lelle
2009-02-17, 11:33
Här fortsätter bygget.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03095.JPG
Efter det senaste inlägget så var den innersta klaffen nästan färdig. Det som fattades på den var den böjda delen, så nu påbörjar jag påbyggnaden av den. Det som inte syns här är att denna del bygges med klaffen monterad på vingen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03096.JPG
Här syns böjningen bakifrån. Nu är det bara att fortsätta att ”kröka balsa” och fortsätta att limma.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03098.JPG
Här är den innersta klaffen nu helt klar. Spackling & slipning och glasning återstår såklart.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03108.JPG
Nu är det mellanklaffen som ska tillverkas. Den ”raka” delen är gjord precis som inner klaffen så det tänker jag inte visa.
Den som syns på bilden är att jag fixerat den yttre sprygeln av mellanklaffen mot den inre klaffen så att jag på så sätt får ett mot håll. Dom 3 stickorna som syns är tandpetare som jag fixerat sprygeln med i rätt lägen. Springan i mitten av sprygeln är till för den lilla mellandelen som sitter mellan klaffarna och kommer fram när klaffarna fälls ner.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03109.JPG
Nu är det viktigt att fixera klaffarna i infällt läge.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03110.JPG
Här är det mellanklaffen som är fixerad. Nu som först kan jag börja limma och böja balsa för den böjda delen på mellanklaffen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03111.JPG
Här är den första biten på plats. Bara att fortsätta att bygga vidare.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03112.JPG
Bild bakifrån


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03113.JPG
Här är hela klaffen klar.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03114.JPG
Fällning


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03117.JPG
Sedd från sidan c:a 50° klaff. Det blir en rejäl vägg som fälls ner. Nu återstår spackling och massor av slipning. Får se om jag också tycker att det är roligt att slipa slipa och åter slipa innan glasning.http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03118.JPG
Nu påbörjar jag plankningen av undersidan Av vingen. Här har jag förstärkt botten av hjulhuset med glasfiber eftersom det blir en ganska stor del som inte har några stöd av några spryglar. Blev starkt som tusan, ingen risk
att trycka igenom med tummen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03119.JPG
Efter mycket funderade så har jag bestämt mej för att skippa landställsluckorna. Har varit inne på ganska många sidor om just Corsairbyggen och kan konstatera att väldigt många byggen uteslutande bara har hjulbrunnar och inga luckor, så jag kommer att göra likaledes. Kommer dock att ha möjlighet att bygga dom senare om jag kommer på den rätta lösningen.
Nu kanske några av er tycker att jag gjort det väl lätt för mej men jag
tror att det är det bästa jag kan just nu för annars blir den väl aldrig färdig. Har en tidplan att premiära den under sensommaren, hoppas jag.
Här är iaf halva plankningen klar och början till hjulbrunnarna påbörjad.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03120.JPG
Här är hela undersidan klar. Hjulbrunnarna har också fått sina sidor klara.
Den lilla rektangulära öppningen du ser i underkant är till för att kunna skruva ihop överförningen av klaffunktionen till mellanklaffen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC03121.JPG
Och här är hjulet infällt.Det får bli allt för denna gång.

Corsair
2009-02-17, 16:55
Hej Lelle
Skall starta upp min Byron Corsair F4U-1A 1/5 snart, började med den för ett par år sen, nu har jag plats och fortsätta..skall bli kul att följa din Corsair. Min blir nog 29:an....

Lelle
2009-02-17, 18:38
Hej Corsair.

Kan misstänka att Corsairen också är din favoritmodell. Byrons byggsats har väl en glasfiberkropp, eller hur? När blir det byggstart?

Ska bli intressant att få följa ditt bygge också. Ike Kepford (29) är ju väldigt välkänd med sina 16 bekräftade nerskjutningar, ev kan det var 17 då 1 är obekräftat.

Jag själv har inte bestämt mej för vilken förebild jag ska välja, men har också kikat på 29:an.

Corsair
2009-02-18, 06:03
Hej Lelle
Jag brottas med att komma igång med hur denna sidan fungerar, jag har varit med sedan 2007 men inte så aktiv, nu känns det bra att träffa lite flygare från "SödersRC-tiden". Skall snart lägga upp en tråd på min F4U. Skall också fixa hobbyrummet...
Joda, det är en glasfiberkärra, vingarna är en frigolitkärna som man plankar med balsaflak och lister.
Vi hörs

Lelle
2009-02-25, 18:19
Här fortsätter bygget.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00102.JPG
Då var fenan också färdig. Det är väl egentligen inte mycket att orda om. Den är helplankad och uppbyggd med spryglar på traditionellt vis och var en ganska enkel sak att få ihop. Fenan är nu klar för glasning efter en massa sliparbete.

Vi går över till bygget av stabben istället som blev ett ganska komplicerat.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00046.JPG
De flesta byggsatser från den tid som den här kommer från hade stabben i ett enda stycke, iof har väl andra byggsatser det också, det är väl bara arf:er som har dom delbara. Nu var jag iaf tvungen att göra stabben delbar för att kunna transportera den i min lilla Berlingo. Hade inte tänkt att byta bil ännu, men blir det ännu större flyg i framtiden så får jag kanske ta mej en funderare.

Jag hade nu en förebild från min PW Extra hur konstruktionen skulle se ut, så jag knyckte den lösningen rakt av. Till att börja med så beställde jag hem aluminiumrör kvalite´6061 från Arigo Teknik AB. Rören kom hem via posten och var väldigt välpackade så det fanns ingen risk att dom skulle vara krökta i posthanteringen.

Nu var det bara att mäta ut på spryglarna var dom skulle fästas in och sedan borra upp hålen innan jag kunde börja att limma upp stabbhalvorna.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00056.JPG
Nu kom stabben att bestå av 3 st delar, precis som Extran. Det första jag fick göra var att mäta ut var delningen skulle vara och sedan var det enkelt att bygga upp själva mittendelen. Den här kommer så småningom att limmas fast i kroppen och utgör den del som får utstå den största påfrestningen så det måste var rätt så kraftigt. Hålen för genomföringarna är redan förborrade.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00094.JPG
Här är undersidan plankad, och nu måste jag vänta med at göra något mera med mellandelen eftersom båda stabbhalvorna måste tillverkas först, sedan måste också glasfiberstyrningarna tillverkas och passas in.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00062.JPG
Väster stabbhalva. Byggs som vanligt upp direkt på ritningen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00063.JPG
Här är strukturen på den vänstra stabbhalvan klar för plankning.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00069.JPG
Bara att limma ihop 2 balsaflak till passade form och limma.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00096.JPG
Väster undersida av stabben plankad. Bara att göra klar höger sida också.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00097.JPG
Nu är det dags att göra en jigg så att stabben blir alldeles rak när alurören så småningom skall passas in och limmas fast i den vänstra halvan. Här är det första av 4 st stöd gjort. Det här ide´n känner ni igen från tillverkningen av vingen och det fungerar riktigt bra när man ska få någonting riktigt rakt. Kanske finns det andra metoder men personligen tycker jag att den här funkar för mej.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00098.JPG
Här ligger hela stabben i jiggen. Alla undersidor plankade. Nu återstår inpassning av alurören…


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00121.JPG
. . . och då använder jag mej av det ena aluröret för att gör en sk arborrning/slipning. Det här är ganska knepigt att få rätt med dom enkla verktyg jag har till förfogande. Alla genomföringar är förvisso förborrade men hålen måste ändå upp till rätt dimension, och då slipar jag upp dom.

Jag tror att vi nöjer oss för denna gång annars är det risk för att inlägget blir för långt och ni tröttnar att läsa.


Nästa gång visar jag hur tillverkningen av glasfiberstyrningarna gjordes.

ChristerL
2009-02-25, 19:00
Här fortsätter bygget.
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00102.JPG
Då var fenan också färdig. Det är väl egentligen inte mycket att orda om. Den är helplankad och uppbyggd med spryglar på traditionellt vis och var en ganska enkel sak att få ihop. Fenan är nu klar för glasning efter en massa sliparbete.

Är ingen Messerschmitt på Corsair ( :sarcastic: ), men är inte Corsairens sidoroder och höjdroder dukade? Kanske det skiljde på olika versioner?

Annars hade jag tänkt göra mitt Tempest sidoroder a la Dave Platt: Dvs planka det och sen "bygga upp" dukningen med primer och maskeringstejp. Något för dig också?

Ska bli kul att se när du ska baxa in Corsairen i bilen!!

Corsair
2009-02-25, 19:09
Hej Lelle
Christer har rätt, F4U-1A har dukade roderytor höjd och sidoroder,men det finns ett bra sätt som Christer beskriver. :icon_wink:

Lelle
2009-02-26, 07:50
Christer & Janne.

Ni har absolut rätt. Jag vet att Sweeper ska lägga in en tråd hur man gör detta. Han har ju frågat här på forumet om det fanns intresse att visa hur det går till, och fick ett rungande JA.
Annars finns det en hel del trådar att se på RC Scalebuilder att kika på.

Förresten, saknar dej och dina kloka lösningar här på forumet Sweeper!! Var är du??

Christer. Du vet väl att jag får in min Stearman i Berlingon och med delad stabbe på Corsairen så ska det nog inte bli några problem (tror jag). Corsairen är ju i ung samma storlek.

Ha dé

ChristerL
2009-02-26, 12:04
Jag tror Sweeper har snöat in på sin B25a igen, stackarn...:
http://nykmk.se/forum/viewtopic.php?t=514&start=360

Tills han kommer fram när vårsolen börjar värma kan man ju alltid suga i sig tips härifrån:
http://www.tompierce.net/190/html/paint/ctrl_surf_details.htm

http://www.tompierce.net/190/gfx/paint/ctrl_surf_details/15.jpg

Lelle
2009-02-26, 12:29
Ok Christer, nu förstår jag varför han inte syns eller hörs.

Tack för länkarna. Nu blir jag väl aldrig klar med Corsairen om jag ska försöka mej på en del av dessa skaladetaljer.:sarcastic::sarcastic:

Lelle
2009-03-02, 12:32
HÄR FORTSÄTTER BYGGET AV STABBEN.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00122.JPG
Nu var det dags att börja med glasfibergenomföringarna. Jag hade aldrig gjort så små glasfiberrör tidigare så det blev mycket trevande på hur jag skulle göra.

Började med att vaxa aluröret med vax och släppmedel och sedan rullade jag på 2 varv med 163-grams väv. Det här jobbet var inte speciellt svårt, utan det blev när jag skulle ta av glasfiberröret från aluröret. Det satt så in i h…e så det blev bara att skära upp röret för det var omöjligt att få av det.

Provade sedan med att först rulla på plastfilm på aluröret och sedan lägga på väv. Nu blev det många försök med olika plastfilmer såsom gladpack, oracover och en hel del annat också.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00128.JPG
Det blev ganska många försök innan jag kom rätt. Antingen så blev det för många varv med plastfilm och då blev det glappt i röret, eller också så fick jag inte av dom.

Såg att ”doktorn” hade en länk till http://shop.lindinger.at/product_inf...ducts_id=15704 (http://shop.lindinger.at/product_info.php?cPath=1363_1390&products_id=15704)
… där man kunde köpa färdigt, men det är så dags nu.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00129.JPG

Till slut så hittade jag rätt.
Började med att vaxa röret 4 gånger med canubavax. Sedan tog jag en sån där plastpåse som vi har på rulle i köket, dvs vanliga hushållspåsar. Finns i både 2 och 3 liters och dom är ju supertunna. Klippte till en bit av den och rullade endast på 2 varv runt röret. Förseglade i ändarna med tape så den skulle vara kvar i sitt läge, för röret var riktigt glatt efter vaxningen.
Nu var det bara att rulla på ny väv och epoxy..


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00124.JPG
Hade förberett med att klippa till plastremsor….


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00125.JPG
Som jag sedan rullade på runt glasfibern.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00132.JPG
Nu äntligen så lyckades jag få till 4 st bra rör. Går sådär lagom trögt att få in alurören i styrningarna så det här blev riktigt stadigt utan glapp, men mycke jobb blev det. En erfarenhet rikare.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00133.JPG
Nu var det bara att slipa in rören i rätt position och limma fast dom. Låter ganska enkelt men det var ett jäkla passande och mätande innan jag ”vågade” att limma fast dom.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00130.JPG
Innan jag limmade fast alurören i den vänstra stabbhalvan så måste jag borra och gänga in en M3-skruv i varje rör som ska hålla stabbhalvorna på plats.
Alla som någon gång försökt sig på att borra rakt i ett rör vet hur svårt det kan vara att få borren att inte glida. Det finns metoder för att undvika detta. En del använder körnslag, och här är en annan enkel teknik om körnaren gått & gömt sig.
Har man en pelarborrmaskin till det här så underlättar det. Är ganska svårt att få rakt med en vanlig handborrmaskin.

Använd en trälist 20x45, borra ett hål som är lika stort som röret du ska borra igenom.
Borra sedan ett nytt hål, tvärs igenom det större hålet så har du en perfekt jigg för att kunna borra rakt…


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00131.JPG
Sedan är det bara att mäta ut och märka röret var du ska borra. För in röret i trälisten och sedan är det bara att borra och gänga, och det blir rakt.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00149.JPG
Efter att dessa hål är gängade så var det bara att limma fast alurören i den vänstra stabbhalvan. Jag har också gängat in en skruv i varje alurör för att säkra dom på plats samt att dom inte ska kunna vrida sig. Sedan var det översidornas tur att plankas men det visar jag inte.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00135.JPG
Nu kommer skruvarna som håller ihop stabben att sitta på undersidan, iof försänkta i balsan, men för att förstärka lite runt skruvskallen så skall jag slipa in en liten bit plywood.
Tar en rundstav i samma storlek som förstärkningen skall bli..


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00136.JPG
Borra ett hål i mitten på staven som senare skall fungera som styrning…


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00137.JPG
anbringar en bit dubbelhäftande mattape på toppen…


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00138.JPG
och sedan fäster en bit smärgelduk som jag sedan klipper till rätt form..


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00139.JPG
Sedan skruvar jag i en skruv utan skalle i aluröret som styrning, sedan är det bara att ..


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00140.JPG
slipa ner till rätt nivå…


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00141.JPG
slipa till en bit 1mm plywood till rätt form och sedan limma fast och slipa till den lite. Det här blir en bra kantförstärkning.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00162.JPG
Då var stabben färdig för slipning.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00163.JPG
Provmontering


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00164.JPG
Bild från annat håll.
Nu är jag faktiskt i fas med inläggen, dvs det är så här långt som jag har kommit med bygget idag.

Det här får bli mitt sista inlägg på ett tag för nu ska jag renovera lite i huset som aldrig blivit gjort, men måste jag börja med det. Tyvärr kommer att ta ganska mycket tid i anspråk.
Jag har börjat lite smått med att bygga in utrymmet under källartrappan så nu vet jag hur du haft det en tid Ompa! Nu får väl jag göra som du gjort, gå ner lite senare på kvällarna och bygga några timmar.

Egentligen är det inte ”så mycket kvar” att göra på Corsairen, bara att planka färdigt kroppen, men jag vet av erfarenhet att det kommer att ta en himla tid.
Jag kommer igen med lite mindre inlägg och framsteg i fortsättningen. Nu vankas det ju också skönt flygväder snart och då är risken stor att det inte blir något gjort alls. Jag har ju en idé om att den här skorven ska premiärflygas under senhösten. Får se om jag lyckas med det.

Ha de´ så länge. :lollypop:

genland
2009-03-02, 12:44
Du är då bra finurlig du på att lösa problemen...:):):)

Mvh Kent

taygher
2009-03-02, 12:56
Härliga byggbilder, Lelle!!

Av någon anledning ser allt så lätt ut när Du är igång.
Det har säkert med Din erfarenhet och kunskap att göra.. :)

Tråkigt att Du måste stanna av med bygget för husrenovering, hoppas det går skapligt fort så att Du kan få färdigt mästerverket innan säsong -09 är slut. Jag håller tummarna!

Ompa
2009-03-02, 16:11
...och jag ställer mej i ledet till hyllningskören.
Snyggt Lelle, mycket snyggt. :thumbup:

Corsair
2009-03-02, 16:23
Instämmer med föregående talare....kanske kommer jag ifatt dig..:crazy_pilot:

Lelle
2009-03-02, 18:32
Thank you, Boys.
Rodnar ända ner i fötterna.

Kent.
Ibland får man sina infall och kommer på något smart sätt att lösa ett problem. Dom kommer inte så ofta men det är kul när det händer.

Ompa.
Jag har mycket kvar att lära innan jag kommer upp till din nåvå. Är väldigt imponerad av ditt bygge.

Taygher.
Du vet att jag ska göra mitt bästa för att få den flygfärdig. Det ska bara gå!

Corsair.
Du kommer nog säkert att både komma ifatt och förbi mej eftersom du har en idé om provflygning till midsommar. Det fixar inte jag.


Boys.
Tro nu för guds skull inte att jag kommer att ligga på latsidan, utan här kommer flitens lampa att lysa på kvällarna, när byggdammet lagt sig och putsbruk och färg torkar.
Så får jag ju följa era byggen också, trevligare läsning får man leta efter.

Corsair
2009-03-06, 22:41
Hej Lelle
Att bygga en Corsair från Byron är igentligen att bygga åt fel håll, utvändigt in. Normalt bygger man inifrån och utåt, eller...:icon_lol:
En historia:
Det var en gynekolog som omskolade sig till bilmekaniker, när dom skulle göra sitt examensjobb skulle dom byta 4 ventiler i en motor på 1 timme alla klarade uppgiften utom gynekologen som tog 4 timmar på sig att byta ventilerna. Lärarna tyckte att det tog lite för mycket tid men blev godkänd i alla fall för att han bytte ventilerna via avgasröret....:sarcastic::1wav:

Lelle
2009-03-07, 07:12
Hej Janne.
Jo, jag förstår att det inte är så enkelt att bygga en glasfiberkärra heller.

Kul historia, har ingen i retur just nu.

Corsair
2009-03-25, 20:22
Hej Lelle
Hur går det med renoveringen...Kan du smyga in till Corsairen..

Lelle
2009-03-26, 10:59
Hej Janne.

Tråkigt med att du mist din jaktkamrat. Vet att det är riktigt jobbigt att mista en så god vän. Har själv genom åren mist både hund & katter och det tar på..

Till Corsairen & husrenovering.

Husrenoveringen går framåt. Det är inte så mycket kvar nu. Skulle tro att jag är klar inom 3 veckor så jag ”ser ljuset i tunneln” för att använda ett gammalt talesätt.

När det gäller Corsairen så har det dessvärre inte blivit så mycket gjort. Hela hobbyrummet är belamrat med byggmatrial och allt annat som måste finnas i närheten när husbygget pågår.

Jag har visserligaen engagerat mej lite så jag har varit nere hos Hasse på 3F och provat in en Moki 150 i kåpan. Det gick inte så bra för att det var så tight att jag måste få någon att valsa ut den ett stycke. Nu har jag fått kontakt med en bilbyggare/plåtslagare som har ett engelskt hjul som ska försöka att banka ut den åt mej, så det finns hopp.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00175.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00176.JPG

taygher
2009-03-26, 11:16
Tjenare Lelle!

Coola bilder på en cool motor..
Mysigt! :)

Lycka till med motorkåpsbankandet.

Lelle
2009-03-26, 15:26
Tack Taygher.
Det kan behövas, och med lite tur ska vi nog få Moki´n att passa i kåpan. Coolt flygplan behöver en cool motor.

QatHome
2009-03-26, 22:30
Ooh, såna bilder väcker habegär :)

Ompa
2009-03-27, 04:39
Vi håller tummarna för plåtslagarn med engelska hjulet och hoppas på en smidig lösning av problemet :captain:

Lelle
2009-03-27, 07:14
Hej Boys.
Ska besöka plåtslagar´n på onsdag, så det kan nog bli en uppdatering på torsdag hur det hela gick.

lassebetong
2009-03-27, 07:18
Ja det såg ju välfyllt ut i kåpan.
Annars får du väl borra 10 hål så lyftarna går fritt.:dance3:

/Lasse

Corsair
2009-03-27, 10:08
Man blir lätt rörd när man ser din fina motor...
Tack för medlidandet ang Zack.

Corsair
2009-04-20, 16:12
Hej Lelle
Hur gick det med kåpan, jag går ner i hobbyrummet idag hoppas du och ni andra får lite bilder i morgon....MÅSTE KOMMA IGÅNG, Corsairen är f-bannad...:banghead:

Lelle
2009-04-20, 16:37
Hej Janne.

Det gick inge´bra. :banghead: Håll utkik i mejlboxen.

genland
2009-04-24, 22:38
Hej Lelle!
Börjar sakna dig riktigt nu..........
Vill se fortsättningen på Corsairen!

Skojar bara, vet att det kan komma annat emellan
som stoppar upp.
Hoppas iaf att du snart är tillbaks med bilder
o beskrivningar på dina kluriga problemlösningar!

Bästa Hälsningar Kent

Lelle
2009-04-25, 07:27
Hej Kent.

Tack för din omtanke, men precis som du säger så har det kommit en massa andra husbyggnationer emellan som totalt har stoppat upp bygget en tid.
Men du kan vara lugn, jag kommer att fortsätta så fort dom andra projekten är klara, och då kommer jag att leverera både text och bilder (som vanligt). Dessvärre kommer det inte att bli så pass klart att det blir någon provflygnig i år heller, tyvärr.

Jag skickar ett mejl till dej senare och förklarar ett & annat.
Vi höres

ChristerL
2009-05-12, 11:20
Lite inspiration Lelle?:

Geir Flesches provflygning av Corsair!
YouTube - Geir Flesche Corsair

(http://scalewarbird.hopto.org/forum/index.php?topic=755.0)

Corsair
2009-05-12, 12:21
Han är goo Geir, man får väl ställa upp i Combat med min Corsair, men vackert var det..:fans::fans::big_boss::1wav:

Lelle
2009-05-12, 14:05
Hej boys..

Den här filmen kom till mej i morse från Tigern. Den är bara för grym. Kan nästan inte hålla fingrarna borta från c-arf:s hemsida.
Grym maskin och grymt ljud, för att inte tala om vingfällningen.
Vill bara ha nu !!

Vad säger du Janne? Kan det bli ett "sidoprojekt".

Corsair
2009-05-12, 14:21
Hej Lelle
Funderar på att sälja landstället, inte på Corsairen utan det i Gävle...:scared:
Ha det Lelle vi syns snart....MFD, ska bli kul och träffa dig efter så länge..:thumbup:

Lelle
2009-05-13, 07:16
Hej Lelle
MFD, ska bli kul och träffa dig efter så länge..:thumbup:


Kan bara hålla med dej. Ska bli kul att träffa en likasinnad.
Var ute igår på vår tisdagsflygning och luftade Stearman för första gången i år. Testade med lite olika bränsleblandningar och fick Seidel´n att gå riktigt hyggligt efter att regnet försvunnit. Hoppas på bra väder den 21:a, så att jag kan få den i luften då också. Bör inte blåsa med är 4 meter.

Vi ses på MFD.

Lelle
2009-08-26, 13:28
Nu fortsätter bygget.

Nu börjar det komma flera uppdateringar och nybyggen här på forumet, så jag tänkte att det kan vara dags att ta itu med mitt eget bygge igen efter en ganska lång tids vila.
Nåja lite har det faktiskt blivit gjort och nu är väl snart kvälls-flygningarna också ett minne blott och då får vi väl förpassa oss ner i våra källare och bygglokaler.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00277.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00288.JPG

Så här långt hade jag väl kommit när jag hängde undan den i våras. Här några bilder på plankningen av kroppen. Jag har inte tagit så många bilder på just dom momenten för dom är inte speciellt intressanta heller. Det som jag kan nämna om plankningen är att jag fått kröka mycket balsa med hjälp av fönsterputs med ammoniak (tack för tipset Sweeper!). Det kunde väl ha varit med ytterligare någon bild där hela underdelen av kroppen varit med, men så blev det inte. Ni som fotar & skriver här vet hur lätt det är att glömma att ta en bilder när man kommit en bit för man är så ivrig att komma vidare, och vips så är det för sent när andra moment redan blivit färdiga. Ingen skada skedd egentligen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00313.JPG

Här har jag plockat ihop Corsairen i garaget för att väga in stabben. Jag får göra på det gamla beprövade sättet med trådar eftersom jag inte har något laserinstrument som fungerar på flygplan, och jag vill nog påstå att det här sättet blir precis lika bra och exakt som vilket instrument som helst. (Om någon vill veta hur det går till så skicka ett pm till mej så får du en pdf-fil i retur.)
Som ni ser är det är ganska trångt i garaget för pjäsen är hela 2,65 meter. Bara att krypa under vingen för att komma fram. Lastpallen som den står på är 80cm bred, då får man en aning om hur stor den är.

Jag fick häromveckan ett intressant brev av en forummedlem från Norge som mejlade mej om att han hade skaffat en färdigbyggd Marutaka-Corsair och det intressanta var att spännvidden på den var 2,65 och min var bara 2498mm som det står på kartongen. Mycket märkligt eftersom det var samma tillverkare. Nu kan det ju tänkas att det skiljer något eftersom hans bygge var av senare ursprung så Marutaka kanske hade ändrat lite på måtten.
Nu kom måttbandet fram i samband med invägningen av stabben, och tro det eller ej så var faktiskt min också 2,65 och jag som alltid trott att den varit 2,50.
Hur hänger det här ihop? Det undrade jag också förståss. Efter lite funderande så tog jag måttet där vingen går in i kroppen, då blir den 2,5 meter! Undrar just hur man har tänkt i Japan när man satte det måttet? Glömde man bort måttet på själva flygkroppen, för bevisligen står det ”Wingspan 2498mm” på kartongen. Någon som varit med om här?


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00334.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00337.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00349.JPG


Här är en serie bilder på Corsairen när det är hopmonterad och ute i det fria. Motorkåpan som sitter på är den plugg som jag ska gjuta upp en ny i glasfiber av. Mera om det längre fram.
Nästa gång den står så här så är den nog i det närmaste färdig för nu kommer den inte ut på ett tag, och det dröjer nog väldigt väldigt länge innan jag kommer dit..

Det får bli allt för denna gång.
Nästa gång ska jag ta itu med inspektionsluckan till servot för sidorodret.

Ha de´

lassebetong
2009-08-26, 14:17
Kul att se nya fina bilder från ditt bygge Lelle.
Är ju inte så inspirerande att stå inne och bygga på sommaren.
Det blir en ordentlig pjäs när den är monterad.:thumbup:
Ser fram emot nya uppdateringar.

/Lasse

Nexus
2009-08-26, 17:52
bra gjorde av dig att byggen dom kul att se vad du har gjorde den

Grattis

MVH Steve

Sweeper
2009-08-26, 18:36
Härligt att se dig i farten igen. Och den ser ju verkligen underbar ut! :)


Göran

taygher
2009-08-26, 19:33
Jag sällar mig till hyllningskören! :fans:

Den här Corsairen blir fantastiskt häftig, framförallt med en stjärna i nosen..:)
Riktigt kul att Du är igång igen med bygget, det har jag väntat på!

Ompa
2009-08-26, 20:58
Gött att se du är på gång igen Lelle :thumbup:

P.S
Min nya byggsats landade i Karlstad i dag :sarcastic:
D.S

Per P
2009-08-26, 21:25
Mumsigt bygge Lelle!! Klar till Eskilstuna nästa år??

Lelle
2009-08-27, 07:22
Hej Boys, och tack för all uppmuntran. Det ska nog komma lite uppdateringar, bilder och text med jämna mellanrum nu.

Lassebetong; Om vädret är det rätta så syns vi absolut i Tranås den 13:e

Per; Lovar inte, men målsnöret är att ha den utställningsfärdig tills dess iaf.

Corsair
2009-08-27, 17:18
Hej Lelle....Kanske sätta igång med min F4U..blir sugen när jag ser hur långt du kommit..eller dubbla priset så ingen har råd..:sarcastic:

Lelle
2009-08-27, 18:55
Hej Lelle....Kanske sätta igång med min F4U..blir sugen när jag ser hur långt du kommit..eller dubbla priset så ingen har råd..:sarcastic:

Hej Janne.

De´där med försäljningen av din Corsair var väl bara ett av dina vanliga skämt, eller hur ??:sarcastic:

Corsair
2009-08-27, 20:17
Kanske blir det en rote nästa sommar.....:icon_pidu:

ChristerL
2009-08-28, 08:14
Nåja lite har det faktiskt blivit gjort och nu är väl snart kvälls-flygningarna också ett minne blott och då får vi väl förpassa oss ner i våra källare och bygglokaler.


Visst är det skönt att varje årstid har sin tjusning??!!
Vad gör du förresten nästa torsdag-fredag? Jag har semester då (hoppas jag): fint väder=flyg, sämre väder=bygge!!Den här Corsairen blir fantastiskt häftig, framförallt med en stjärna i nosen..:)

Phew, jag har varit orolig för dig Taygher. Äntligen har du insett var en stjärna ska sitta! :icon_winkle:

Lelle
2009-08-28, 08:47
[QUOTE=ChristerL;219000] Vad gör du förresten nästa torsdag-fredag? Jag har semester då (hoppas jag): fint väder=flyg, sämre väder=bygge!!

Det kommer mejl till dej.

Lelle
2009-08-30, 11:12
Servolucka för sidoroder.

Nu fortsätter bygget med att göra en lucka till servot för sidorodret.
Jag har valt att sätta servo till både höjdroder och sidorder ganska långt bak, och där sidoroderservot sitter finns också luftcylindern för sporrhjulet. Servot ska också manövrera sporrhjulsstyrningen men det tar vi en annan gång, för det blir en alldeles speciell lösning.
Jag är ju tvungen att på något sätt kunna nå dom så det får helt enkelt bli en lucka på undersidan, och valet blev att göra den i glasfiberarmerad epoxy.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00293.JPG

Först så måste jag mäta ut på kroppen var luckan skall vara. Insidan är förberedd sedan tidigare med 2 st stödlister som är limmade så det är ganska klart var den ska vara.
Sedan är det bara att ta en bit plast och lägga över kroppen där luckan ska vara. Jag använder vanlig byggplast som jag har lite av på en rulle, men det går säkert bra med vilken plast som helst.
Den behöver spännas lite så att alla veck försvinner, annars blir dom synliga efter gjutningen och det går bra med vanlig maskeringstape att fästa och spänna mot kroppen. Det är alltid bra att till lite extra plast ifall att jag skulle drälla lite epoxy så rinner den iaf inte på balsaplankningen. Markerar sedan med en penna och lite överlapp hur stor bit som ska plastas.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00289.JPG

Då var det klart att sätta igång med själva plastningsarbetet. Det behövs inget släppmedel eller vaxning på skyddsplasten för den släpper ändå utan problem.
Först läggs ett lager med 163grams väv och fortsätter med 3 lager 290grams och avslutar med 1 lager 163grams. Den slutliga tjockleken på luckan blir ungefär 1mm och blir väldigt lätt och stadig, bara 8 gram.
OBS! Använd bara skyddshandskar av nitrilgummi när ni jobbar med epoxy, det är dom enda som står emot.

Att gjuta luckor på detta sättet är väldigt enkelt och det blir också perfekt i formen. Om du föredrar att göra en liknande lucka i balsa/ply så får du inte riktigt samma exakthet på luckan, även om du kan tekniken med att böja den.
Nu låter jag luckan torka i ett dygn innan jag tar bort den. Sedan är det bara att lyfta upp den från kroppen och avlägsna skyddsplasten under den, och det bästa med det är ju att skyddsplasten inte fastnar i gjutningen utan det är bara att enkelt dra loss den.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00301.JPG

Nu kan jag på börja med att sätta kniven i den del av balsan som ska skalas bort. Måttet är ju sedan tidigare bestämt och jag har ju lagt in förstärkningar och inte heller limmat dom delar som ska avlägsnas så det är lätt att bara skära emot listerna och sedan putsa efter med sandpapper.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00304.JPG

Här är hålet för luckan upptaget och förstärkt med några 3-kanstbitar i hörnen så att det finns något att skruva fast luckan i.
Balken i mitten får vara kvar annars är nog risken att kroppen skulle bli väldigt försvagad. Det blir lite trångt att pilla ner ett servo men jag har provat och visst är det är lite trångt men inga större problem. Värre har man väl varit med om.
Längs sidorna så syns halva förstäkningslisterna som får tjäna som stöd också. För att inte bli fastlimmade i balsaplankningen så skyddades dom med vanlig tape. Var lite pilligt men resultatet blev bra och bara minimalt med slipning.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00302.JPG

Och här har vi det färdiga resultatet. Luckan är vattenslipad, först med 400-papper sedan 600 och avslutningsvis med 800. Den är nu len som sammet. Det enda som saknas nu är skruvarna som ska sitta i varje hörn.

Det är allt för denna gång. Nästa inlägg handlar om luckan för sporrhjulet.

Nexus
2009-08-30, 11:47
bra gjorde av dig och snyggen att skära i hålet och med nytt lucka

MVH Steve

Lelle
2009-08-31, 07:03
Hej Steve.
Det var faktiskt inte så svårt, bara att vara lite noggrann med måtten.

ChristerL
2009-08-31, 10:07
Snygg lucka Lelle!

Bara ett varningens finger, när du har glasat kroppen kanske du inte har samma perfekta passform. Risken finns ju att du får ner lite epoxi i hålet för luckan.
Läste en gång en artikel om en kille som byggde en superskala Spitfire, la ner massor av tid på att få perfekt passform på alla luckor. Glasade kroppen och sen passade ingen lucka....

Lelle
2009-08-31, 15:35
Tack för tipset Christer.
Får väl vara lite försiktig när jag så småningom ska glasa så att det inte rinner ner något. Det vore ju skit om luckorna inte skulle passa, jag har ju glasfiberluckor till sporren också. Det inlägget kommer senare i veckan.

Krille
2009-08-31, 16:23
En idé är kanske att lägga glasfiber 3-5mm från kanten runt luckorna. Och sedan bara sparsamt dränka in balsan runt luckan med bara epoxy. Då är risken mindre att det bygger på massa.

Lelle
2009-09-04, 18:06
Tillverkning av luckor fortsätter.

Nu när luckan till sidoroderservot är klar är det bara att fortsätta med luckorna till sporrhjulet.

Principen för att gjuta dom här luckorna är ju densamma som för servoluckan så jag skriver inget om det för då blir det bara en upprepning av förra inlägget.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00299.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00296.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00298.JPG
Här är några bilder från tillverkningen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00319.JPG
Här är luckan tillsågad och nästan inpassad. Den observante ser att den fortfarande är alldeles för stor och det beror på att om den passas in perfekt i det här läget så kommer den att bli för liten efter delningen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00326.JPG
Här luckan delad, så nu kan den slutliga inpassningen göras.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00328.JPG
Nu började jag att leta gångjärn i mina lådor men hittade inget som skulle passa, och hittade heller ingenting på hobbyaffären så vad fanns göra? Jo det var bara att fila till en egen konstruktion som jag tror kommer att fungera.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00329.JPG
Gångjärnen är tillverkade i 1,5 mm aluminium med sprint av mässing.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00332.JPG
Så här ser det ut på insidan när luckan är provisoriskt inpassad. Bara att göra lika på andra sidan.
Stängningen av luckorna är jag inte på det klara med ännu. Jag har fått tips och bilder från både Ompa och Christer så jag står inte utan uppslag.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00331.JPG
331
Här är en bild från utsidan. Här är den högra luckan inpassad och det är endast ”tapparna” som nu är synliga.

När det gäller glasningen som ska göras så småningom, så fick jag ju i förra inlägget tips av Christer att inte drälla ner epoxy i slitsen mellan lucka och kropp för då skulle nog det hända att luckan inte skulle passa längre.
Har tänkt en del på detta och tipsen jag fått. Kommer nog att glasa med luckorna på plats men helskydda med ”packtape” och utan gångjärn monterade så ska nog det problemet vara löst. Kanske tom får en bättre inpassning.


Det får bli allt för denna gång.

genland
2009-09-04, 23:18
MMMMM....Lelle min idol :icon_pai:
Inget på hyllan hos hobbynasarn eller nånannanstans,
då tillverkar han själv!

Bästa Hälsningar
Kent

Lelle
2009-09-05, 07:17
MMMMM....Lelle min idol :icon_pai:
Inget på hyllan hos hobbynasarn eller nånannanstans,
då tillverkar han själv!

Bästa Hälsningar
Kent


Hej Kent, idolen.

När det gäller att tillverka egna lösningar så har du mer än väl bevisat att du är en sjutusan till hejare på det. Titta bara på Cub´en . Riktigt trivsamt att föja det bygget.:lollypop:

ChristerL
2009-09-08, 10:46
Det var länge sen vi kollade på film, var det inte?

YouTube - Vought F4U Corsair 1/5

YouTube - Vought F4U Corsair 2/5

YouTube - Vought F4U Corsair 3/5

YouTube - Vought F4U Corsair 4/5

YouTube - Vought F4U Corsair 5/5

Corsair
2009-09-08, 21:08
Ljudet................Häftigt...:man_in_love:

Lelle
2009-09-09, 07:17
Härliga rullar Christer. Dom hade jag inte sett tidigare. Tack!
Corsairen behöver minsann inga katapulter för bli lufburna, här räcker det med en massa power, tex 2800 Hp.

Intressant att också få se lite historia om Corsairen och en glimt från Pratt & Whitney och att få se skalet och tillverkningen av en double wasp.:thumbup:

Lelle
2009-09-11, 18:34
Då var det dags att ta itu med oljekylarna. Nu börjar det lite mera roliga jobbet med att göra lite detaljer istället för harvandet med att bara planka balsaflak.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00314.JPG
Dom här två delarna ska så småningom bli dom speciella oljekylarna som är så karaktäristiska för Corsairen och som sitter på mittenvingens innerdel. Det blir en hel del jobb innan dom får rätt form. Det som gäller är som vanligt ”Sand to shape”.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00315.JPG
Lite ”torrinpassning” utan limmning.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00317.JPG
Fick ta lite hjälp av litteratur på hur kylarna ska se ut. Nu går det inte att få till exakt utförande på dom eftersom det är för lite plats bakom, men får göra så gott det går.
Nu blev jag varse den första svårigheten, var skulle jag hitta ett galler som hade så små maskor att det kan se någorlunda vettigt ut. Alla galler av olika dimensioner som jag hade liggandes hade alltför stora maskor så det funkade inte, och järnhandlar´n hade heller inget som passade. Nu gällde det att få fart på hjärncellerna. Var fanns det att köpa.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00350.JPG
Kom på en ide´ vid frukostbordet! Radion som vi har stående där har ju näst intill alldeles lagom stora maskor som skydd för högtalarna, det skulle ju vara perfekt. Nu kan jag ju inte sno dom, då skulle nog inte apparaten bli så rolig att se på, så vad göra?
Kom på den lysande idee´n att åka in till radiohandlar´n i stan och fråga om han hade några lösa galler på hyllan, och visst hade han det. 2 st galler till Pioneer´s högtalare för 50 bagis. Tips till er andra som letar galler i ung samma storlek, besök radiobutiken.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00352.JPG
Det första jag fick göra var att fräsa ur ett spår på baksidan så att gallret kunde komma så långt fram som möjligt. Framkanten är ju avrundad så gallret hamnar några mm från framkanten.
Byggde sedan upp baksidan om limmade fast den. Nu ska ”spjällen” tillverkas och limmas på plats.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00362.JPG
Tillverkade dom av 1mm ply, och böjde dom runt ett kvastskaft. Det går åt 6 st till varje sida.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00353.JPG
Inpassning och limning.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00357.JPG
3 st spjäll på plats.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00358.JPG
Närbild på gallret


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00361.JPG
Då var vänster sida klar, bara att ta sats och göra den högra också.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00368.JPG
Och här är båda sidorna klara, och nu börja man se av detaljerna att det ska bli en Corsair så småningom.

Det får bli allt för denna gång.

Per P
2009-09-11, 18:41
Härligt att se! Kul när man ska göra något och får inspiration från något heeeelt annat och det blir så kanon! Den där maskinen måste jag få se flyga när den är klar, gillar Corsair!

taygher
2009-09-11, 20:41
Det där blev snyggt, Lelle!!! :thumbup:

En vinter till, sedan är den klar för kommande fullgasrepor på låg höjd. Mmmm!!:)

Väntar med spänning på nästa uppdatering!

Lelle
2009-09-12, 07:12
Tack för uppmuntran, Per & Tigern

Per; Jag börjar också bli sugen att få se den flyga, men det är mycket kvar. Har vi tur så flyger den i Eskilstuna kommande sommar!

Ompa
2009-09-12, 07:25
Wow, till Eskilstuna...
Får nog öppna kartongen snart till min P51 om jag ska hinna klart den till Eskilstuna träffen........................................... .....................................

År 2012 eller så :sarcastic:

Sigun
2009-09-12, 18:47
Sablar va snyggt de blev med Oljekylarna :).. Får väl snart inrätta en ny klass "Lelle klass" Så att Ompa inte ska känna sig så ensam på toppen hihi.

Ha en trevlig lördagskväll
/Martin

genland
2009-09-12, 21:47
Jösses!....
Visst nämnde jag någonstans att du är min idol eller?

Mvh Kent

Lelle
2009-09-14, 07:30
Får väl snart inrätta en ny klass "Lelle klass" Så att Ompa inte ska känna sig så ensam på toppen hihi.

/Martin

Hej Martin.

Saknade dej i Tranås igår!

Lelleklass, Nja det får nog vara. Det finns några riktigt duktiga byggare här på forumet som fortfarande bygger enl sos-metoden (stickor och strån). Jag tänker förståss på Göran Sweeper, Ivve Hallberg och så Kent Genland, mästare på att kröka lithoplåt, och så kommer naturligtvis Ompa med sitt nya Mustangbygge, bara för att nämna några. Det finns absolut flera som bygger vackra modeller i sina lador som vi tyvärr inte får ta del av..

Det här är gossar som kan konsten att forma balsaflak och plåt till riktigt vackra flygplan, och dit har jag ganska långt. Däremot har jag en stor portion av tålamod vilket behövs ibland, ochdet är nog en gemensam nämnare för oss alla scratchbyggare.

Vet du Martin, jag tycker att en ”Ompaklass” räcker. Som jag sa till Ompa i Tranås. "Fan, din klass låter som en Sovjetiskt atomubåt, hehe".


Kent; Vi måste nog knäcka ett par pilsner någon gång!:icon_pidu:

genland
2009-09-14, 10:08
Kent; Vi måste nog knäcka ett par pilsner någon gång!:icon_pidu:


Skulle vara rackarns kul, stående inbjudan till dej o jag bjuder på
pilsnern/pilsnarna:icon_pidu::icon_pidu::icon_pidu::icon_pi du::icon_pidu::icon_pidu::icon_pidu::icon_pidu::ic on_pidu: :icon_pidu::icon_pidu::icon_pidu::sarcastic:

Bästa Hälsningar Kent

Ompa
2009-09-18, 20:00
Hej Martin.

Saknade dej i Tranås igår!

Lelleklass, Nja det får nog vara. Det finns några riktigt duktiga byggare här på forumet som fortfarande bygger enl sos-metoden (stickor och strån). Jag tänker förståss på Göran Sweeper, Ivve Hallberg och så Kent Genland, mästare på att kröka lithoplåt, och så kommer naturligtvis Ompa med sitt nya Mustangbygge, bara för att nämna några. Det finns absolut flera som bygger vackra modeller i sina lador som vi tyvärr inte får ta del av..

Det här är gossar som kan konsten att forma balsaflak och plåt till riktigt vackra flygplan, och dit har jag ganska långt. Däremot har jag en stor portion av tålamod vilket behövs ibland, ochdet är nog en gemensam nämnare för oss alla scratchbyggare.

Vet du Martin, jag tycker att en ”Ompaklass” räcker. Som jag sa till Ompa i Tranås. "Fan, din klass låter som en Sovjetiskt atomubåt, hehe".


Kent; Vi måste nog knäcka ett par pilsner någon gång!:icon_pidu:


He he he, atom ubåt. Mmmmmmmmm. Me like.

Lelle
2009-09-22, 12:45
Ni som har följt den här byggtråden vet att det varit lite bekymmer med att få någon som kunde tränga ut kåpan lite i framkant, den är ju djupdragen i aluminium så det borde inte ha varit omöjligt. Jag har ju besök flera personer som trodde sig kunna göra det med det har i slutänden bara blivit, njet.
Då återstår bara att själv försöka att göra en i glasfiberarmerad plast.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00287.JPG


Eftersom jag har beslutat mej för att sätta in en Moki 150 så var det nöd och tvunget att banka ut fronten eftersom den var för smal. Kåpan avsmalnar med totalt 15 mm i diameter, dvs 7.5 mm i sida. Den var precis 255 mm 60 mm före framkanten, samma mått som Moki´n har som dödmått, och det gick ju bara inte att använda den rakt av då.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00292.JPG
Beslutade mej för att spackla upp den till 270mm, samma mått som i bakkant, och 7,5 mm så det är ju inte särskilt mycket. Använde mej helt enkelt av vanligt väggspackel till dom första lagren. Fick spackla i flera omgångar för att få spacklet att torka ordentligt, samt att det krymper lite efter att det torkat. Dom sista lagren använde jag mej av ett finspackel för att justera bort alla gropar och blåsor.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00307.JPG


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00310.JPG

Jag har också bestämt mej för att göra den med öppna luftutsläpp så jag byggde upp dom med vanlig blå cellplast och sedan spacklade jag upp resten.
Slutligen så sprutade jag den med att par lager av Hagmans sprayspackel och vattenslipade den först med 400 och sedan 600 papper tills jag blev nöjd.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00365.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00369.JPG
Nu åkte jag in till en kompis som har en lackfirma som sprutade den med 2-komp lack. Han fick ta vad han hade i sprutan då han hade nå´n lack på gång, så det blev en Toyotaröd kulör.
Då kan vi väl säga att pluggen är klar för avgjutning, och det bästa är att kåpan går att återställa till sitt ursprungliga skick utan några som helst skador och åverkan, ifall att jag nu skulle vilja det.

Det får bli allt för denna gång. Nu återstår att göra en delningsskiva, för det kommer knappast att gå att få loss den färdiga formen från pluggen annars. Nu krymper ju inte epoxy nämnvärt men tror att det blir bättre med att göra en delningsskiva iaf. Nu återstår att tillverka själva formen.

Måste erkänna att detta är mitt allra första försök till att göra en så pass stor form. Har förvisso gjort landningsställ, hjulkåpor och någon liten motorkåpa tidigare, men det är allt. Det får väl bli ”Try and error”!

genland
2009-09-22, 12:52
Du är då fanken i mej värst:thumbup:

Vilken finnish, hoppas det går bra med
formen.:icon_pidu:

Mvh Kent

Lelle
2009-09-22, 13:03
Du är då fanken i mej värst:thumbup:

Vilken finnish, hoppas det går bra med
formen.:icon_pidu:

Mvh Kent


Va fasen, Kent! Bor du vid dator´n eller är du "Stadsanställd" också?
Formen ja. Jo jag hoppas att den också blir lyckad! :icon_pidu:

Lupus49
2009-09-22, 13:50
Hei Lennart. Takk for senast. Pluggen såg snygg ut. Flygselskapet Norwegian har også rød nese! Hehe. Men om du skal på skalabedømming, kan det vel hende at domaren ser at den blev lite tjock fremst, eller? Men med Moki 150 så måste det bli så där. På min tror jeg at det blir Saito 450. Jeg tror jeg må til radiomannen og skaffe galler til oljekylarna :)
Om det inte er plats til Moki150 inni motorkåpan, blir det som du ser på avataren plats til mitt hufvud!
Hälsningar Rolv B

ChristerL
2009-09-22, 15:24
Kanske försent att bygga en Corsair F2G?? :sarcastic::

"The year 1949 saw the last running of the famous “National Air Races” that had historically been held since 1929 at Cleveland, Ohio in the USA.

On that last occasion in Cleveland and of the “Tinnerman Trophy Race” …The winner was Ben McKillen who flew a powerful former WW2 Corsair F2G fighter plane sporting a spectacular red paint scheme that he had applied especially for the Cleveland Races. He also came third in this colourful Corsair in the Thompson Trophy Race at the same event".http://famousred.com/Race%2057%20Corsair%20(Small).jpg


http://famousred.com/race%2057%20(Small).jpgMen kåpan blev det en j-kla finish på, t.o.m. Lelle är med på bild!!

genland
2009-09-22, 15:58
Va fasen, Kent! Bor du vid dator´n eller är du "Stadsanställd" också?
Formen ja. Jo jag hoppas att den också blir lyckad! :icon_pidu:

Haha, nej men sitter vid datorn i jobbet 90% av tiden
då kan man ju smyga in här ibland:th_o::sarcastic:

Mvh Kent

Corsair
2009-09-22, 16:10
Hej Lelle, det blir bara bättre och bättre...:icon_winkle::icon_winkle:

Lelle
2009-09-22, 18:31
Hej alla och tack för all uppmuntran, men det är bara trevligt att dela med sig av det lilla man kan, och hoppas att det kan komma till nytta.

Just nu ser inte kåpan så snygg ut längre, har just kommit upp från hobbyrummet efter att jag lagt på det första lagret med glasfiber till formen. Hoppas att jag kan visa det i nästa vecka.

Ompa
2009-09-22, 18:58
Äsch, ska du hålla oss på hallstret såååååå länge :banghead: :sarcastic:

taygher
2009-09-22, 22:33
Lelle, Du är en sann mästerbyggare som aldrig upphör att överraska! :thumbup:
Jag väntar otåligt på nästa uppdatering.. :lollypop:

Lelle
2009-09-23, 08:44
Äsch, ska du hålla oss på hallstret såååååå länge :banghead: :sarcastic:Lelle, Du är en sann mästerbyggare som aldrig upphör att överraska! :thumbup:
Jag väntar otåligt på nästa uppdatering.. :lollypop:
-----------------------

Sorry, Ompa & Taygher.
Det kommer nog att ta en del tid innan jag kan presentera några nya foton. Det var ganska besvärligt att få till glasfibern runt alla snäva rundningar och "luftspjällen", men så fort formen blir klar så kommer det, ifall jag inte misslyckas alltför mycket. :lollypop:

Lupus49
2009-09-24, 19:17
Hej igjen Lennart. Jag skrev at din nya motorkåpa kanskje inte blev helt "scale", men nu har vi sett at her fins varianter och jag drar tilbaka ALLT jag sagt om inte skalalik. Din nya cowl er nok helt scale i varje fall för någon variant ac Corsair, dom tidligaste tror jag (ursäkta mit svorska språk) :sarcastic:
Rolv B

Lelle
2009-09-25, 08:41
Hej igjen Lennart. Jag skrev at din nya motorkåpa kanskje inte blev helt "scale", men nu har vi sett at her fins varianter och jag drar tilbaka ALLT jag sagt om inte skalalik. Din nya cowl er nok helt scale i varje fall för någon variant ac Corsair, dom tidligaste tror jag (ursäkta mit svorska språk) :sarcastic:
Rolv B

Hej Rolv.
Du har mejl

Lupus49
2009-09-25, 17:34
Jojo, jag har mejl, men någon andre burde veta at du, på trots av mina korrigeringar, gjør rett :)
Rolv

Lelle
2009-10-13, 18:23
Det var ganska länge sedan det blev någon uppdatering på den här byggtråden, men nu kommer det en iaf.

Det har varit lite trögt och jag har tappat fart av lite olika anledningar. Nu har jag iaf kommit igång igen och jobbat med att färdigställa formen till motorkåpan. Det har tagit mera tid än vad jag kunnat vänta mej.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00367.JPG
Så här såg ju pluggen ut senast det var en uppdatering, och nu var det en delningsskiva som skulle tillverkas.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00375.JPG
Här är delningsskivan tillverkad. Jag använde en bit formplyfa. Den är utmärkt att använda eftersom den är behandlad med något medel som gör att epoxy´n släpper från den väldigt lätt från den.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00376.JPG
Nu gällde det fixera pluggen. När delningslinjen är klar gäller det att kunna fixera pluggen och då använde jag lite byggsilicon i botten av ställningen. Nu fick det torka över natten innan jag tog loss den.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00378.JPG
Nu gällde det att göra pluggen så tät som möjligt mot delningsskivan. Här använde jag mej av epoxy och microballonger .


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00379.JPG
Så här blev resultatet när tätningen är renslipad.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00381.JPG
Här är det första lagret med gelcote (som luktar bäver) pålagt. Innan detta kunde göras så vaxades pluggen riktigt ordentligt, och sedan smordes den in med släppmedel.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00382.JPG
Första lagret glasfiber pålagt.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00386.JPG
Här är den första halvan plastad och delningsskivan borttagen. Bara att fortsätta med nästa halva.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00388.JPG
Tyvärr tog jag ”i” lite för mycket när jag lossade delningsskivan så jag skadade det ena luftspjället lite. Tog lite tid att laga denna ”lilla” skada, så det var också en av anledningarna till att det dragit ut lite på tiden.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00392.JPG
Här är formen klar. Det blev ett ganska pyssligt jobb att få loss den eftersom det finns negativa radier i nospartiet. Pluggen fick väl lite stryk, men den är ok att återanvända i sitt ursprunliga skick. Däremot att göra en ny form på den låter sig inte göras.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00395.JPG
Här är den ihopmonterad. Nu ska det gjutas en nu kåpa i den här. Kanske kan den vara klar till helgen.

(Jag har också påbörjat mitt sidoprojekt, en Carl Goldberg Extra 1 700 mm(ej ARF) som skall vara klar till våren, eftersom jag gjorde en mid aircollision med den andra.)

Det var allt för denna gång.

Ompa
2009-10-13, 18:33
Alltså, Wow. Och du snackar om Ompa klass??
Det här är en skola jag bommat iaf. Eller så sov jag väll på lektionen :sarcastic:

Skämt åtsido. Detta är något jag verkligen skulle vilja lära mig. Jag kommer definitivt höra av mig mer till dej om detta Lelle.
Att kunna gjuta mina egna kåpor etc skulle vara ett jäkla lyft för hobbyn.

Lelle
2009-10-13, 18:41
Alltså, Wow. Och du snackar om Ompa klass??
Det här är en skola jag bommat iaf. Eller så sov jag väll på lektionen :sarcastic:

Skämt åtsido. Detta är något jag verkligen skulle vilja lära mig. Jag kommer definitivt höra av mig mer till dej om detta Lelle.
Att kunna gjuta mina egna kåpor etc skulle vara ett jäkla lyft för hobbyn.

Ompa.
Det är faktiskt inte så svårt, och jag är själv ganska ny på det här men jag vågar att prova, och det kan du också kan göra också. Ta någon gammal hjulkåpa du har liggande för dina första försök. Och självklart Ompa, bistår jag gärna med lite tips.

qrt
2009-10-13, 19:17
[QUOTE=Lelle;222976]
(Jag har också påbörjat mitt sidoprojekt, en Carl Goldberg Extra 1 700 mm(ej ARF) som skall vara klar till våren, eftersom jag gjorde en mid aircollision med den andra.)QUOTE]

Kanon Lelle, jag har oxo en kartong med en CG Extra stående i garaget som väntar på att bli ihopsatt vilket år som helst. En BYGGTRÅD är ett måste när du drar igång med din. Tackar på förhand!!! :1headbang:
/Kurt

ChristerL
2009-10-13, 21:11
Ser strålande ut Lelle!
Vem vet, en vacker dag kanske jag dyker upp hemma hos dig med en 2 m Tempestkropp som du får göra en form till!! :icon_pai:

taygher
2009-10-14, 06:30
Imponerande i vanlig ordning Lelle! :thumbup:

Väntar med spänning på att få se den nya motorkåpan inom kort.
Keep up the good work! :)

Lelle
2009-10-14, 18:25
Kanon Lelle, jag har oxo en kartong med en CG Extra stående i garaget som väntar på att bli ihopsatt vilket år som helst. En BYGGTRÅD är ett måste när du drar igång med din. Tackar på förhand!!!
/Kurt

Hej Kurt.
Måste göra dej lite besviken:banghead:, men det kommer inte att bli någon byggtråd på Extran. Det finns en hel "drös" med Extror på forumet och skillnaderna är inte så stora mellan dom, så jag tycker inte att det behövs ett bygge till. Naturligtvis kommer jag att ta en del bilder till mej själv och kan nog dela med mej till dej.
Jag gjorde ju en mid-air med den gamla och eftersom den flyger så himla bra så blev det en till. Melja mej när du drar igång.:)

------------------------------------[FONT=Verdana]Vem vet, en vacker dag kanske jag dyker upp hemma hos dig med en 2 m Tempestkropp som du får göra en form till!!

Hej Christer.
Du bor ju så nära mej, (krypavstånd) så ta med dej Tempesten och ett gallon singelmalt ska du få se på formar.:sarcastic:

Lelle
2009-10-18, 13:43
Formöppning.

Idag skulle då bli den ”stora dagen” med att ta ut kåpan ur formen, och frågan var naturligtvis; Hur skulle den se ut. Några stänk adrenalin infann sig nu!


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00398.JPG
Först gällde det att ta bort bultarna som höll samman formen.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00401.JPG
Och simsalabim här var kåpan losstagen från formen, och det gick otroligt lätt med lite tryckluft i skarvarna. Den blev riktigt skaplig för att vara första gången jag gör en så pass stor kåpa. Lite skavanker fanns dock, men inga stora grejer utan det blev rätt bra.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00403.JPG
Här är bakkanten lite grovtrimmad.

Nu kunde jag inte hålla mej så här kommer några bilder på när kåpan är monterad på Corsairen.
Nu är det nog dags att ringa till Hasse på 3F, för nu passar den tänkta motorn i kåpan.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00404.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00405.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00406.JPG


Nu återstår lite finlir på kåpan och sedan fortsätter jobbet på kroppen. Så det återstår mycke´ mycke´ mycke´ jobb ännu. :)


Det var allt för denna gång.

Ompa
2009-10-18, 13:52
:fans: :1wav:
Jag är stum...

Pekkala
2009-10-18, 15:04
Formöppning! det är grejer det, riktigt spännande

Ser kanonbra ut, :thumbup:
Hur mycket glas och vilken epoxy har du använt?

taygher
2009-10-18, 16:08
Fantastiskt!! :icon_pidu:
Suveränt!! :fans:

Superlativerna vill aldrig ta slut, det blev helt enkelt skitbra!
Gott att se att det blir så rejäla utblås för varm luft också med öppna kylklaffar, det kommer att bli mumma med en Moki i den här! :thumbup:

Lelle-klass!!! :)

Lelle
2009-10-18, 16:32
Hej Boys, och tack för uppmuntran.

Jo, det var riktigt kul att ta loss kåpan, och det var med spänd förväntan jag undrade hur den skulle vara. Lite småpyssel blir det med några små bubblor och dom "vassa" kanterna vid kylflänsarna. Annars var det ok.

Ompa; Nu jädrar gör vi kåpor till mustangen. Jag hjälper gärna till.

Pekkala; Det ligger i tur och ordning 1 lager 80 gram, 1 lager 165 gram, 2 lager 290 gram. Kanske lägger jag ett lager 80 gram ytterligare.
Epoxyn som jag anväder är Bil-Temas och den funkar väldigt bra med ganska lång öppentid.
Kåpan väger nu 380 gram

Tigern; Det får ju inte bli för varmt. 5 bensincylidrar värmer på ordentligt.

Corsair
2009-10-18, 18:02
Hej Lelle...Mycket snyggt, behöver man en kåpa så kan man höra avsig till dig..:secret::blush:

Lupus49
2009-10-18, 20:55
Det var vackert gjort! Nu återstår det och se om Moki150 passer inn der? Vad tror du? Blir det åkning til Nyköping nu?
Med fet plånbok?
Tar du upp order på den motorkåpan? Om du seier nei, slipper jag använda pengarna mine til en Moki!
Rolv B

Lelle
2009-10-19, 07:08
Hej Lelle...Mycket snyggt, behöver man en kåpa så kan man höra avsig till dig..:secret::blush:

Hej Janne.

Nja, det var så himla mycke´jobb, så jag bistår gärna med mina små erfarenheter. Jag är ju bara nybörjare själv på den här tekniken.

Lelle
2009-10-19, 07:15
Det var vackert gjort! Nu återstår det och se om Moki150 passer inn der? Vad tror du? Blir det åkning til Nyköping nu?
Med fet plånbok?
Tar du upp order på den motorkåpan? Om du seier nei, slipper jag använda pengarna mine til en Moki!
Rolv B

Hej Rolv.

Jodå, det blir kontakt med Hasse på 3F, för nu får den plats. Spara pengarna eller sälj sommarstugan och köp en Moki. Jag får ju sälja min sommarbil så det jämnar ut sig. haha

Per P
2009-10-19, 07:38
Hej Janne.

Nja, det var så himla mycke´jobb, så jag bistår gärna med mina små erfarenheter. Jag är ju bara nybörjare själv på den här tekniken.

Nu ska du inte vara så blyg Lelle :icon_pidu:

Lelle
2009-10-19, 08:44
Nu ska du inte vara så blyg Lelle :icon_pidu:

Hej Per.
Men jo, det är nog faktiskt sant att jag bara är nybörjare på det här.
Om, jag skulle göra en så pass stor form igen så skulle jag nog göra lite annorlunda. Du vet att man lär sig av sina egna misstag och ibland även av lyckosamma projekt. Men det var riktigt kul och lärorikt.
Tvekar heller aldrig att ge mej på galna projekt även om det tar en massa tid i anspråk.:stupido2:

Ditt eget projekt ser också riktigt spännande ut.

Lelle
2009-10-26, 18:24
Glasning.

Jag har nu börjat så smått att för första gången i mitt långa modellflygarliv att ge mej på att glasa min Corsair. Om jag nu inte är så van med det här vad har jag då för möjligheter att få hjälp. Aldeles riktigt, ta en tur till Nyköping och få lite experthjälp av Sweeper. Sagt och gjort.

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00413.JPG
Här är fena och sidoroder glasade och godkända av Göran. Det var igentligen inte så svårt, utan det var väl bara att våga ge sig på. Fick en hel del goda råd och har precis glasat ett av höjdrodren nu i kväll, så nu får jag vänta tills i morgon med att se det "nya" resultatet.


SVARTA LÅDAN

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00414.JPG
Det fanns en annan anledning till att jag drog iväg till Nyköping idag och det var att hämta en svart låda. Det står MOKI 150 på den.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00415.JPG
Och här är det ljuvliga innehållet, en Moki 150 levererat av Hasse på 3F.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00416.JPG
Moki´n sitter monterad på en svart skiva. Den var mycket välpaketerad så det var en fröjd att ta upp den. Väger 4,2 kg, vilket behövs eftersom Corsairen är känd för att vara baktung, men det här undaröjer nog dom hindren.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00417.JPG
http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00418.JPG
Provade den i min nygjutna motorkåpa. Ser ganska välfyllt ut, men nu är det gott om space.
Sugen på att starta den? Jag? nej nej. Jodå , jag bara skoja. Kommer säkert att starta den i sömnen flera gånger i natt.

Nu kommer den här tråden att trappa ner lite eftersom det mesta arbetet kommer att bestå av en himla massa sliparbete och det är inte så upphetsande att visa, men det kommer lite bilder då och då.
Ska försöka att få med mej någon till fältet när provstart ska ske så att vi kan presentera lite magiskt ljud på film. Finns säker någon som är sugen!

Det var allt för ett tag.

Ompa
2009-10-26, 18:44
Uj Uj Uj vilken skönhet :icon_pidu:
Glasningen såg ju också mycket bra ut. Keep it up Lelle.

Sweeper
2009-10-26, 18:55
Det är ju så att man blir sugen på att bygga ett plan med en stjärna i nosen! Det ser verkligen ursnyggt ut!:lollypop:

Jag måste snart se till att åka upp och hälsa på dig för att få en titt på Corsairen! :)


Göran

taygher
2009-10-26, 20:45
Härligt att Du äntligen fått hem Din Moki!! :icon_pidu:
Den ser ut att passa alldeles förträffligt i motorkåpan, maffigt är bara förnamnet!

Sweet Moki dreams, Lelle! :)

Lelle
2009-10-27, 07:18
Jag måste snart se till att åka upp och hälsa på dig för att få en titt på Corsairen! :)

Göran

Absolut. Du är lika välkommen hos mej som jag är hos dej. :boxing:

Ompa & Thayger; Visst ser det maffigt ut.


SIDO- OCH NEDÅTRIKTNING

En helt annan fråga. Är det någon som vet hur sido- och nedåtrikting bör vara på Corsairen? Det står som väntat inte ett dugg på ritningen och det är inte utritat heller.
Jag vet att det brukar vara 1,5-2° i både sida och nedåt. Någon som tror sig veta det här ?:stupido2:

Sweeper
2009-10-27, 07:43
Jag har ingen aning om hur motorn skall riktas på Corsairen. Men jag har ett tips. Skicka ett PM på Rc Scalebuilder till Sevarg (Merlyn Graves). Han är van vid att bygga kärror i den större skalan och de flyger bra. Du hittar honom bland annat i Ziroli forumet där han bygger just en Corsair. :)

Och tack för inbjudan. Jag skall bara få saker och ting att lugna ned sig en aning och sedan dyker jag upp. :D


Göran

ChristerL
2009-10-27, 07:52
Finns säker någon som är sugen!


Jag kan offra mig!!!:lollypop:

Lelle
2009-10-28, 07:15
Jag har ingen aning om hur motorn skall riktas på Corsairen. Men jag har ett tips. Skicka ett PM på Rc Scalebuilder till Sevarg (Merlyn Graves). Han är van vid att bygga kärror i den större skalan och de flyger bra. Du hittar honom bland annat i Ziroli forumet där han bygger just en Corsair. :)


Göran

Tack för tipset Göran. :1headbang:
Jag fick svar av honom på direkten. Det var ett trevligt brev jag fick från honom och han berättade också lite om sina Svenska rötter.
Skönt att internet finns så att det går att kommunicera med experter på andra sidan "pölen", fast någon här hemma kanske också hade kunskapen som inte hunnt med att svara.

Han hälsar så gott till dej.

Lelle
2009-10-29, 07:27
Jag kan offra mig!!!:lollypop:

Hej Christer och tack. :)

Jag ringer dej när det vankas provstart. Måste bygga en motorbock först och lite andra prylar.:proud:

Per P
2009-10-29, 07:31
Mycket fint Lelle!! Har skrivit det förr, o jag skriver det igen, Jag ser fram mot att få se kärran i verkligheten!!

Lelle
2009-10-29, 07:37
Mycket fint Lelle!! Har skrivit det förr, o jag skriver det igen, Jag ser fram mot att få se kärran i verkligheten!!

Hej Per och tack för det.:)

Jodå, jag börjar att vänta jag också. Ska också bli kul att få höra Moki´n hosta till snart.:lollypop:

Sweeper
2009-10-29, 18:19
Tack för tipset Göran. :1headbang:
Jag fick svar av honom på direkten. Det var ett trevligt brev jag fick från honom och han berättade också lite om sina Svenska rötter.
Skönt att internet finns så att det går att kommunicera med experter på andra sidan "pölen", fast någon här hemma kanske också hade kunskapen som inte hunnt med att svara.

Han hälsar så gott till dej.

Det var så lite så Lelle! :)

Merlyn är en vad man skulle kunna kalla för hyvelns....nej vänta....hyvens kille. Men hyvelns passar nog in på honom med för den delen.:sarcastic: Han är en mästerbyggare av rang och väldigt hjälpsam. :thumbup:


Göran

Lelle
2009-11-22, 18:43
Nu var det ganska länge sedan det blev någon uppdatering på den här tråden, men här kommer några bilder.
Jag har passat in kåpan, gjort en ny brandvägg och provmonterat Mokin.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00430.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00431.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00432.JPG

http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00434.JPG

Corsair
2009-11-22, 19:27
Läckert Lelle, kan nästa höra vrålet från motor... Tarzan kan gå och gömma sig..:sarcastic::sarcastic::sarcastic:

Sweeper
2009-11-22, 19:33
Det är så vackert att man blir tårögd! :lollypop::thumbup:


Göran

Ompa
2009-11-22, 20:22
Nä fy sa*an vad läckert det blir. Maffig med välfylld kåpa :fans:
När jag ska ha stjärna i min Corsair så får det bli en från Top Flite för 106kr.
Vad kostade din stjärna?? :sarcastic:
(Du behöver självklart inte svara, men jag tror det är lite mer :))

taygher
2009-11-22, 21:44
Tjenare Lelle!

Moki:n sitter ju som en smäck i nosen på Corsairen!! :thumbup:
Efter lackering och med en svart 3-bladig snurra med gula spetsar så blir den en riktig killer!

Härligt att se också att Du har så mycket luftutsläpp, en viktig detalj med tanke på hur mycket värme en 5-cyl stjärnmotor alstrar när den får jobba lite.

Väntar med spänning på nya uppdateringar från Corsairfabriken i Nykvarn! :)

Lelle
2009-11-23, 07:26
Hej och tack för all uppmuntran.:)

Jodå, jag tycker nog själv att det ser ganska maffigt ut. (Kolla också in Perras 250, det är riktigt välfyllt där ockå).
Jag får väl lägga på ett kol så att bygget kommer framåt. Just nu så står jag beredd att börja med att glasa roderytorna till vingarna. Hoppas att komma med lite bilder och text så småningom.

Sedan hoppas jag självfallet jag att jag kan dra en repa med den i E-tuna. Jag jobbar på det iaf.

Ompa; Dom flesta av oss vet nog att motorn är en ganska dyr pjäs och det är ingenting som jag döljer. Den kostade 26,0´.

matbos
2009-11-23, 07:50
Kalas snyggt :thumbup:

Lelle
2009-12-23, 17:54
En liten uppdatering i Julens tecken.

Det sker inte så stora underverk just nu. Jag håller som bäst på att slipa och slipa & slipa för att börja med glasningen. Tyvärr så får jag hålla mej ifrån hobbyrummet med jämna mellanrum beroende på min j---a balsaallergi. Jag har nog nämnt det tidigare att jag har besvär med balsadammet, men jag är ju på inget vis ensam om det här fenomenet. Såg att det debatterades på forumet i morse också, så nu är det andningsmask på som gäller.

Idag fick jag också propellern från Hasse på 3F, 26x16, till Moki´n så nu kan det bli provstart så småningom. Just nu är det lite för mycket snö på fältet, och start hemma i trädgården vill jag inte göra så det är bara att vänta..

Jag har iaf glasat den högra vingen, klaffarna och en höjdroderhalva. Får jag säga det själv så blev det ganska bra för att vara det första flygplanet som jag glasar.
Ett särskilt tack till dej Göran Sweeper för all assistans och goda råd, det var guld värt!

Här kommer några bilder.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00461.JPG
Här är den högra vinghalvan färdigslipad och klar för glasning.


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00463.JPG
Här är glasfiberduken 50 g/m2 tillklippt


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00464.JPG
Det första lagret med epoxy är nu pålagt


http://www.svensktmodellflyg.se/users/4606/DSC00467.JPG
Här är det färdiga resultatet. Högra vingen, klaffarna och en höjdroderhalva färdiga efter att den andra omgången epoxy är pålagd och avskrapad så att det bara blev minimalt kvar.


EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR
Till er alla önskar

Sweeper
2009-12-23, 18:36
Mycket snyggt jobbat Lelle! Det ser lika bra ut som delarna som jag redan har fått möjlighet att få se. :)

Det är bara roligt att kunna hjälpa till. Speciellt när det gäller ett sådant här superbygge som du håller på med!:thumbup:Göran

Lelle
2009-12-24, 07:31
Tack för omdömet Göran, och GOD JUL PÅ DEJ.

Sweeper
2009-12-24, 07:44
God jul på dig med och alla andra modellflygare! :thumbup:


Göran

Ompa
2009-12-24, 10:56
Smiter in till datorn och kollar mejl innan "all hell breaking loose"

Ser ut att vara ett kanon jobb du gjort där Lelle. Det kommer bli riktigt snyggt när du får färg på kärran.

Hann med lite på min Corsair i går morse innan jag for till jobbet.
Nu är jag ledig tom 10/1, så något borde väll bli gjort i hobbyrummet hoppas jag :)

God Jul

Sweeper
2010-01-06, 15:47
Jag hade förmånen att få besöka Lennarts verkstad idag. Och jag kan bara sammanfatta Corsair bygget med följande ord.....Stor, snygg, välbyggd! Du gör ett ypperligt arbete på den och den kommer att bli otroligt pampig och snygg när den är klar.:thumbup:

Att jag sedan fick en möjlighet att titta på en annan av Lennarts ögonstenar var nästan ännu härligare. Vilka former, vilken rova i nosen, härlig finish.....:man_in_love:

Tack Lennart för att jag fick komma över till dig och fika, prata modellflyg, resor och annat. Det var en väldigt trevlig eftermiddag! Jag återvänder väldigt gärna lite längre fram! :)


Göran

Ompa
2010-01-06, 17:39
Lyckost :lollypop:

Lelle
2010-01-06, 18:37
Hej Göran, och tack för dom fina orden. Det värmde. Känns riktigt bra att få feed back av ett riktigt proffs för då kan jag ana att bygget går åt rätt håll. :icon_pray:

Vi hade en riktigt trevlig eftermiddag med både fika, snack om både modellflyg/byggen och en hel del annat också.
Du är absolut välkommen tillbaka Göran, och hoppas att jag då har min nya bygglokal klar då så att du får se 2,65 m Corsair hopmonterad, för jag vet att du älskar stora flygplan:):)

Ompa: Nästa gång du är i närheten så far vi ner till Sweeper och kollar lite på hans Catalina, och så kan vi göra en avstickare till Södertälje också.:lollypop:

ChristerL
2010-01-07, 08:04
Att jag sedan fick en möjlighet att titta på en annan av Lennarts ögonstenar var nästan ännu härligare. Vilka former, vilken rova i nosen, härlig finish.....:man_in_love:

Mmmm.... Inte visste jag att Lelles fru var en sån skönhet! Dags för ett besök för min del också!! Om jag får........

Lelle
2010-01-07, 09:09
Mmmm.... Inte visste jag att Lelles fru var en sån skönhet! Dags för ett besök för min del också!! Om jag får........

Jag anade att denna fråga skulle komma, så jag kanske ska förtydliga det lite.
Nu har jag absolut världens snällaste hustru, och att det finns både yttre och inre skönhet efter att vi bägge uppnått ”mogen ” ålder, det är helt klart. Skam vore väl om jag tyckte något annat!

Nej, det här handlar om faktiskt om något helt annat. När vi fått nog att kaffe och trevliga samtal och botanisering i hobbyrummet så vände vi kosan in till Södertälje där jag visade Göran min kommande bygglokal som kommer att blir riktigt bra efter lite färg på väggar och lysrör i taket, så det ska bli spännande att få flytta dit under våren för jag har ganska trångt hemma och flygplanen börjar ju att bli större och större så det här var nödvändigt.

Efter det besöket så åkte vi förbi mitt garage där jag har en veteranbil stående. Det är en 70 år gammal Ford som har dom riktigt vackra formerna som bilar hade på den tiden. Därav Görans skrivning om skönhet.

Och självklar Christer får du också komma och kika på den också!:):)

Gazoline
2011-02-16, 09:31
Hej Lelle!

Hur går det för dig med flytt till lokaler, Bygge av corsair, rep av dubbeldäckare osv? =)

/basse

Lelle
2011-02-17, 08:33
Hej Basse.
Som du själv ser så försvann en riktigt stor del av min byggtråd och därmed också intresset att fortsätta att lägga in något mera. Jag skulle önska att det kom lite lite trevligare färger i forumet för dom som finns nu är så himla blaskiga och tråkiga.

Till dina frågor.
Min Stearman har fått vingarna reparerade och det var väldigt lätt för skadorna var så minimala. Däremot är inte kroppen lagad och det beror på att jag skulle köpa en ny 160cc bensinmotor till den, men tyvärr så gick Seidel i kk, och därmed försvann den möjligheten. Vi får se vad som händer i framtiden, kanke tillverkningen förtsätter i Indien eller om det dyker upp någon beg någonstans.

Corsairen är egenligen klar. Men tyvärr så blev den så in i h--e baktung så jag fick tynga ner den med en massa bly i nosen och det kändes inte bra. Jag får väl citera Kent Genland "Marutakan är ett riktigt timmerlass". Vi gjorde trots allt ett par startförsök under hösten, men det var alltid något som strulade så det var kanske inte meningen att den skulle flyga då.
Nu har jag byggt om stabben med en frigolitkärna, flyttat fram alla servon och på det viset kunnat minska blytyngderna med 75% i nosen. Det som återstår är nu att lacka den. Provflygning blir under våren/sommaren.

Jag har också köpt på mej en Yak 55 (samma som Taygher´s) av en kille som av olika anledningar fått lägga på hobby´n på hyllan tills vidare. Det var ett tillfälle som bara inte fick gå mej ur händerna, även om det blev tidigare än jag hade tänkt mej. Det kommer att bli en kul maskin, men jag har fått bygga om en hel del för allt var inte helt ok. Den var bara flugen 2 ggr.

Flytten till min nya lokal pågår fortfarande, så jag har prylar på 2 ställen och det är lite besvärligt ibland eftersom jag kan behöva en pryl som kan finnas i den andra lokalen.

Hur går det för dej själv och ditt byggande? Du har varit borta en lång tid.

Gazoline
2011-02-17, 10:30
Va synd att du tappade intresset att lägga in mera, men hursom haver ganska förståligt =)

Låter ju kanon att du iaf kunnat minskat bly i nosen med så mkt som 75%. men kanske inte törs fråga hur många "kilo" som är kvar i nosen nu?;) Men låter trevligt att det går frammåt, jag hoppas på att få se den i sommar nått tag=)

Ang Stearmannen, så hoppas jag du får tag i motor, snart!(saito?) för denna underbara maskin är vi nog många som längtar till att se i luften igen!

En Yak 55 säger du, härligt. lär inte få se något annat än den i sommar nu då?;) vad är det du ska/har byggt om på den?
Hoppas du kommer in och kan boa till dig i nya lokalerna snart, så du slipper "bo" på två ställen, det är inget skoj!

Själv så har det gått trögt. var alldeles för upptagen på jobbet och i privat livet för att bygga under hösten/december. Samt trångt i mitt hobby rum!
Men ska nu till och göra om i källaren, i pannrummet för att få ett hobby rum =) Då ska jag fixa klart ryggskottet, pylon kärran alltså. samt en combat kärra jag ännu inte är klar med=)

Så nu hoppas jag det ska ta fart igen=)
/basse

TomasE
2011-02-17, 10:48
Hej Lelle.

Jag tror denna motor skulle passa din Stearman väldigt bra.
19001
Här finns det lite mer info om den.
http://www.umstech.in/view_product_details.php?pid=150&cat=Aero%20Model%20Engines

//TomasE

Lelle
2011-02-18, 16:54
Hej igen.
Corsairen.
Basse, du undrade hur många kilo det är kvar i nosen. Det blev bara 500 gram kvar av den gamla blyvikten och det tror jag bara är till fördel.
Nu väntar jag bara på att det blir lite mildare så att jag kan börja att lacka i husets garage. Får kanske skaffa en byggfläkt för att få upp till sprutbara temperaturer.

Stearman.
Den kommer inte att bli klar till sommaren eftersom jag hade tänkt mej att sätta in en starkare motor. Min Seidel 7-70 tycker jag är lite för klen även om det fungerar med den också, men lite mera kraft skille den må bra av. Hoppas att jag kan hitta en ny motor. Men den kommer tyvärr inte upp i luften denna säsong.

Yak´en
Det är egentligen inte så mycket som är ombyggt, men jag har gjort ett nytt avgassystem, flyttat piloten från framsits till baksits. Så har jag fått bytt ut ett servo till vänster skevroder som hade brunnit. Nu är det i princip bara lite servojusteringar kvar, sen ska det bli flyga av. En Moki 250 har ju som beklant ett mycket trevlig ljud. Med lite tur så flyger den på MFD i Södertälje den 2:a juni. Taygher har "hotat" med att vi ska göra en flygning med båda maskinerna i luften samtidigt. Vi får se.

Thomas.
Trevlig motor, men det är 2 cylindrar för mycket. En Stearman har bara 7, och så är det väl en metanolare. Hade tänkt mej en bensinare denna gång.:)

Ha dé

Snickarjävel´n
2011-02-18, 18:08
Yak´en
Det är egentligen inte så mycket som är ombyggt, men jag har gjort ett nytt avgassystem, flyttat piloten från framsits till baksits. Så har jag fått bytt ut ett servo till vänster skevroder som hade brunnit. Nu är det i princip bara lite servojusteringar kvar, sen ska det bli flyga av. En Moki 250 har ju som beklant ett mycket trevlig ljud. Med lite tur så flyger den på MFD i Södertälje den 2:a juni. Taygher har "hotat" med att vi ska göra en flygning med båda maskinerna i luften samtidigt. Vi får se.Hej Lelle.

Har du kollat över TP redigt på den? Den såg ju groteskt baktung ut första/sista turen....

Lelle
2011-02-18, 18:46
Hej Lelle.

Har du kollat över TP redigt på den? Den såg ju groteskt baktung ut första/sista turen....

Hej Jonny.

Nej dit har jag inte kommit ännu, men jag har tömt ur stabbröret på 380 gram blyhagel, så det blir intressant att se hur det kommer att se ut jag väger av den. Det är ju exakt samma Yak som Lars "Taygher" Westin har och med samma setup, och han har inget bly i stabbröret och det är lite underligt om det skulle skilja så mycket. Det blir en spänd väntan. Måste rensa ordentligt i hobbyrummet först innan jag kan få på vingarna. 3 Meter blir stort i ett vanligt garage.

Vi höres

Gazoline
2011-02-19, 13:57
ah okej, låter kanon! jag ska hålla ögonen öppna =)

XaNoR
2012-06-21, 12:59
Grymt duktiga på att bygga är ni.

Jag hade tänkt köpa en TF Mustang och bygga i vinter men när man tittar på alla proffs-byggare så blir man rädd. Jag har nog aldrig tålamod/förmåga/talang att bygga den så fin som den förtjänar. Har endast byggt några Presedent-kärror tidigare och dessa byggtrådar så blir som som sagt mörkrädd när man ser hur himla säkra ni är! Riktigt underhållande och dregelframkallande läsning är det dock :)

Lelle
2012-06-22, 07:22
Hej Rikard.

Oj, det var länge sedan denna tråden var uppe på forumet, men tyvärr så råkade RCFF ut för ett datahaveri som gjorde att hälften av mina (och även andras inlägg)försvann, och jag daterade aldrig upp tråden igen.

Tyvärr så harvererade Corsairen på premiären efter 5 minuter och i dagsläget vet jag inte vad det var för fel, men jag har nu lagt det bakom mej och har fortsatt med andra projekt. Möjligen (troligen) kommer det en ny Corsair till den Nykvarnska hangaren under hösten.

Som du sett så finns det flera riktigt duktiga byggare på det här forumet, så du kommer att få många och långa trevliga stunder framför datorn att läsa alla kreativa inlägg. Klart vanebildande!!

Önska dej en trevlig läsning.:)

XaNoR
2012-06-22, 08:03
Jo jag hittade resultatet i en annan tråd sen :( Riktigt tragiskt.

Glad midsommar!