handdator

Visa fullständig version : Ian Baileys Hawker Tempest Mk. V - skala 1/6,5ChristerL
2009-02-13, 13:23
PROLOG:
När nu MJD S29 Tunnan börjar närma sig slutet är det dags att planera inför nästa projekt. En Messerschmitt Bf109G i lite större skala kanske, eller en ny Fw190? De tyska kärrorna lockar med sina färgscheman, skulle vara en utmaning.

Men så har jag suttit och bläddrat i hemmets bibliotek, kollat lite filmer och vad kommer jag då fram till. Jo, världens sexigaste jaktkärra med brett landställ (inga nose-overs), stor elliptisk vinge och snyggt utformad fena/stabbe: Min STORA kärlek Hawker Tempest Mk. V. :love:

Och tänk, jag har ju en väl påbörjad Tempest i skala 1/6,5 som legat i ide sen några år. Jag ledsnade lite då jag stötte på så mycket problem, men genom åren har jag funderat på lite lösningar. Man lär sig faktiskt något nytt hela tiden i denna hobby!

Det var säkert i början på 90-talet jag köpte ritningar till Ian Baileys Tempest. Jag köpte motorkåpa, huv och landställ tio år senare av en herre i Sköndal. "Corsair" här på forumet.

Legat i ide sa jag.... Det här projektet började jag faktiskt på för 5 år sen då jag var hemma pappaledig i tre månader. Varje dag då Anna sov lunch satte jag mig och byggde, blev 1-2 timmar. Kom ganska långt under den perioden men sen blev det stopp när jag skulle bygga klaffar mm. Men jag ska inte trötta ut er med alla mina misslyckanden. Lägger bara upp bilder från det som gick bra.

Lite länkar för den som vill roa sig:
The Hawker Tempest Page: http://www.hawkertempest.se Världens bästa sajt om Tempest, om jag får säga det själv! :sarcastic:
Ian Bailey Scale Models: http://www.ianbaileyscalemodels.co.uk/

Redan nu är förebilden bestämd (till 99,9% iaf):

http://www.hawkertempest.se/res/default/rb1jn75121.jpgRoland Beamont's Tempest Mk. V, Series 1, R-B (JN751) with i/d strips, rank pennant and a yellow spinner.


JN751 was one of the first Tempests in operational service. JN751 was built at Hawker's Langley factory and delivered to No. 20 MU at Aston Down 20th February 1944. Delivered to No.486 (NZ) Squadron initially, and subsequently received by No.3 Squadron on 16 March 1944, but was adopted by Wing Commander R. Beamont. Shortly before D-Day it was marked with invasion stripes (smarter than usual as they were factory applied.) Beamont made the first Tempest air claim while flying this aircraft over Rouen on D+2 and scored the majority of his 31 Diver claims in this aircraft. (JN751 was replaced by a new Series 2 Tempest in September 1944 as Beamont's personal aircraft.) On 1st September, following an engine failure on take-off, JN751 made a forced landing at Langley. Repaired 2nd September, Wing Commander Beamont collected the aircraft from Langley on 5th September and returned to Newchurch - this was his last flight in JN751.


Returned to No.20 MU on 3rd October 1944, it was delivered to No.287 Squadron at Hornchurch on anti aircraft co-operation duties. On 18th May 1945, whilst trying to avoid a fog bank JN751 crashed on the Isle of Sheppey, killing the pilot, Flight Sergeant P.C.A. Redstone.


Modellen:
Spännvidd 192 cm
Längd: 162 cm
Vikt 7 kg och uppåt!
Motor: 1.20 fyrtakt och uppåt!Då kör vi!!

ChristerL
2009-02-13, 13:34
14325

Motorkåpa i glasfiber o "skalaspinner" och wing fillets i ABS. Delarna i ABS är ett skämt och kommer inte användas. Den s.k. skalaspinnern är i helt fel form...


14326

Ian Bailey var dock så vänlig och skickade mig nya wing fillets i glasfiber. Ser bättre ut men återstår och se om de är värda att använda.


14327

I bakgrunden "originalhuven". Men närmast en huv som jag fått av Brian Borland i Nya Zealand. Brian hade en Tempest han flög med i F4C men som han tyvärr havererade i skala-VM 2000. Brians Tempest var nästan i samma skala så jag fick ärva lite delar som klarade smällen...

14328

... Som tex en aluminiumspinner och en skalaspinner med propeller!!

14329

Landstället jag köpte av Corsair var Unitracts mekaniska. Köpte nya luftdrivna mekanismer plus sporrställ från samma firma.

14330

Byggritningarna i förminskad storlek. Bra för att ha lite överblick vid bygget. Och när man tittar så här på ritningarna ser allt frid och fröjd ut, men när man sen börjar skära ut delar och ska få ihop allt var det kanske inte lika bra...

ChristerL
2009-02-13, 13:46
http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib7.jpg

Mitt sätt att göra en egen byggsats: Kopiera alla delar på en kopiator och sen "värma över" trycket på balsan med ett strykjärn. (Kolla bara att kopiatorn du använder verkligen gör kopior i 100%, ibland förstorar dom lite.)

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib8.jpg

Stabben och fena byggs plant på byggbrädan i två halvor.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib9.jpg

Här är ena delen plankad. (Måste jag nämna att med en kärra som Tempest med extremt kort nos är det viktigt att endast använda fjäderlätt balsa i stjärten?)

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib10.jpg

Fenan på Ian Baileys ritning var lite konstigt tänkt. Man skulle slipa till formen på alla spryglar. Gjorde istället så att jag förstorade ritningen till Brian Taylors Tempest med 123% och fick en passande till min modell!

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib11.jpg

Här byggs fenan på samma sätt som stabben.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib12.jpg

Plankas...

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib13.jpg

... och de två halvorna limmas ihop.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib14.jpg

Klart! När allt är tillslipat kommer spetsarna brytas loss och grävas ur så mycket som möjligt.

ChristerL
2009-02-13, 14:12
Än är inte arbetsdagen slut så vi hinner med en uppdatering till:

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib15.jpg

Kroppspant i alla möjliga dimensioner. Kvartsspanten till bakkanten skulle dessutom förstärkas med 0,4 mm plywood. Puh vicket jobb!

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib16.jpg

Kroppsida i 6 mm balsa, och bakkroppen i 6 mm balsa lister.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib17.jpg

Jag flyttade in motorspantet 20 mm för att få plats med min Super Tigre 3000 med radialfäste. (Går numera och funderar på en Moki 1.80 eller kanske någon trevlig V-fyrtakare!)

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib18.jpg

Två kroppshalvor sammanfogade med några spant och 6 mm lister. Gjorde det på bitar av reglar, en del ihoplimmade till "T-n" för att kunna rikta in kroppen rakt. (Spanten fästes mot regelbitarna med tvingar/klämmor/nålar.)

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib19.jpg

En titt från andra hållet.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib20.jpg

Det första Hmm... När jag skulle montera spanten på främre delen av kroppen visade det sig att de var alldeles för korta!? Kollade flera gånger men spanten var fel utritade på ritningen.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib21.jpg

Gjorde så att jag delade dom på längden, skarvade dom med en bit balsa och slipade till rätt form på plats.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib22.jpg

En del av bakkroppens spant på plats.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib23.jpg

Kroppen vänd rätt och resten av spanten på plats. (Kolla in vilka snygga tapeter jag hade i mitt hobbyrum på den tiden!!)

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib25.jpg

Främre delen av kroppen plankad.


To be continued!

Ompa
2009-02-13, 15:07
Ahhh, ett riktigt träbygge. Nu blir jag lite avis. Ska verkligen bli intressant att följa Christer :)

Corsair
2009-02-13, 18:37
Tjena Christer
Kul att du tar chansen att byggen Tempest, som du vet kroknade jag, jag har A.L . Bentley skalaritningar kvar, själv har jag beställt en DB Hurricane 88" idag kommer i nästa vecka...hör av dig.
Janne

genland
2009-02-13, 21:29
Hej Christer

Vill inte riva upp några gamla sår....

Men vad hände/händer med Spitten???

Mvh Kent

Lelle
2009-02-14, 07:16
Hej Christer.
Kul att du kommit igång med ditt bygge igen! Nu går det undan må jag säga, är du pappaledig igen? haha

Kör hårt Christer.

Ompa
2009-02-14, 09:48
Christer, är det samma TempestV som Ian Baily har med på sin hemsida, 77"?
Ser riktigt maffig ut på hans hemsida må jag säga :icon_pidu:

taygher
2009-02-14, 15:10
Kul att se att detta bygge kommer igång igen, denna har jag enbart hört talas om tidigare så det skall bli extra kul att få se mer av den när den utvecklas.

Jag har även samma fråga som Kent, vad hände/händer med Spitten?

ChristerL
2009-02-14, 22:07
Jag kanske är lite förvirrande men bygget startades i januari 2004. Bilderna ovan och de närmaste uppdateringarna är alltså från det året. Senast jag gjorde något på modellen var hösten 2006 då jag bråkade med klaffarna och lessnade. Sen kom ju en KMP Spitfire och lite annat i vägen!!

Ompa,
Samma modell som på Ians hemsida. Men exakt storlek är 192 cm spännvidd.

Janne,
Tack för erbjudandet men har redan Bentleys enastående ritningar. MEN han ska ha släppt nygjorda och förbättrade för 1-2 år sen som jag inte har. Det är inte dom du har? (Tror jag har Bentleys Hurricane-ritningar i mindre skala om du är intresserad?)

Kent/Taygher,
Ingen fara, Spitfiren "Spirit of Kent" ligger och väntar på fint vårväder. Efter försöket i höstas då motorn skakade loss infann sig aldrig lämpligt väder, eller tid, eller båda samtidigt.... Men i vår ska den upp!

Lelle,
Ha ha ha!! Inget nytt smått på g, men 60-70 föräldradagar kvar på Anna att ta ut så kanske...... Anna leker och tittar på TV, pappa bygger. Ingen dum idé!!

ChristerL
2009-02-14, 22:30
http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib26.jpg

Främre delen av kroppen och bakkroppens översida plankad.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib27.jpg

Tankgolv och fäste för vingens rundstavar monterat.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib28.jpg

Tempestens vinge byggs i tre delar. Här är början på vänster vingspets. För att få rätt skränkning byggs vingen på två 6x6 mm balsalister, där den bakre smalnar av mot mitten.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib29.jpg

Här syns skränkningen bättre. Som synes är inte uttagen för alla lister gjorda = Hmm nr. 2.
Alla spryglar är utritade med uttag för lister men gör man dom enligt ritningen stämmer de inte alls när man kommer så här långt. Så jag gjorde så att jag limmade på sandpapper på en 6 x 6 list och slipade fram uttagen eftersom vingen framskred. Låter krångligt men gick ganska lätt och det blev perfekt!

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib30.jpg

Nästan alla spryglar på plats.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib31.jpg

Lister och bakkanter mot skevroder och klaffar.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib32.jpg

Sista sprygeln mot mittsektionen limmas i 7 graders vinkel för rätt v-form.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib33.jpg

Tempesten har ju en elliptisk vinge så framkanten byggs upp av 3 stycken 3 mm balsaflak. Här är den första limmad, de två andra monteras först när vingen är färdigplankad.
Plywoodförstärkningen på rotsprygeln torkar och webbarna sitter där de ska.

ChristerL
2009-02-14, 22:53
http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib34.jpg

Dags för mittsektionen. Och av någon anledning är inte uttagen för klaffarna utritade på alla spryglar..

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib35.jpg

Unitracts mekanismen på fästet av 6 mm plywood. Fick ta ur lite extra för att det skulle passa, så jag förstärkte senare med lite extra ply på tvären. (Till vänster på bilden.)

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib36.jpg

Fästet på plats och spryglarna förstärkta.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib37.jpg

En av modifieringarna som Ian Bailey rekommenderade var att bygga in en plywoodförstärkning med samma mått som vingens tjocklek.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib38.jpg

Gjorde det enkelt och gjorde en för höger och vänster halva. Sammanfogade dessa sen i mitten med en extra bit plywood.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib39.jpg

Med vingen fortfarande fäst i bordet plankas översidan. Naturligtvis limmas flaken samma och slipas INNAN de monteras på vingen.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib40.jpg

De yttre vingarna sammanfogas med mittsektionen.

http://www.hawkertempest.se/res/RCCHLAIB/rcib41.jpg

Så här långt hade jag kommit i slutet av 2004.
Piloten Wing Commander Roland Beamont kanske känns igen av forumets läsare? Han har figurerat här tidigare under ett annat namn och i andra sammanhang. Sägas kan ju att han är inte lika oskuldsfull idag som han var då. Tiden i stridens hetta har satt sina spår, inte bara psykiskt utan också fysiskt.

Corsair
2009-02-15, 18:16
Hej Christer
Intresserad av Hurricane ritningarna, kan jag köpa dom av dig eller kan du skicka en omgång, pröjsar självklart...Tempest-ritningarna får jag väl dekorera väggarna med i nya hobbyrummet....Ok, jag är avundsjuk på din Tempest... &)

ChristerL
2009-08-19, 23:46
Flygsäsongen är inte riktigt över, men ändå börjar byggtarmen att svida. Senaste halvåret har jag laddat, så nu j-vlar!

- Från Figheraces i England har jag beställt färg inkl. primer (Warbirdscolor), 5" hjul och en rejäl tub 3M putty.

- När jag lämnade er senast såg kroppen ut så här.....

- ...några minuter senare så här! Var inte alls nöjd med plankningen, eller kanske rättare sagt formen på kroppen. En del kan skyllas på den som skurit ut spanten, och det mesta på den som gjort ritningen. Så nu har jag gjort om en del spant och ville också "strip planka" kroppen. Jag skulle egentligen behöva 120-130 cm långa flak för att klä hela kroppen, men nu är det enkelt att skarva på vägen. Se bara till att alla skarvar inte kommer på samma ställe, för styrkans skull. (En annan orsak till att den tidigare plankningen rykte, hade en skarv precis bakom cockpit.)

- Det fanns tidigare en utmärkt artikel om strip-planking på Model Airplane News websida, men den verkar vara bort? Hur som helst, balsalisterna bör var något koniska. Detta för att man ska få en sån bra passform som möjligt på en rund kropp. Man kan skära ut listerna ut flaket med en stållinjal och vinkla kniven något.

- Men nu hade jag inte en tillräckligt lång linjal, så jag tog en bit av en IKEAsockel för kök. EUREKA! Det visade sig nu att om jag skar längs kanten med min skalpell så gick skaftet mot sockeln och jag fick automatiskt min önskade vinkel. Det var bara att komma ihåg att flytta sockeln för varje skär, så man alternerade sida för att inte göra samma vinkel hela tiden. (Hoppas ni fattar vad jag svamlar!)

- Lite lister har kommit på plats. Limma några växelvis på varje sida om kroppen så den inte får några skevheter. Just det, jag limmar med tunn ZAP, går ruskigt fort.

- Nu är det nästan bara botten kvar!

Per P
2009-08-20, 07:02
Snyggt Christer! Vilket jobb du lagt ner redan!
Klar till Eskilstuna nästa år??

ChristerL
2009-08-20, 11:55
Tack Per!

Man vet aldrig...... Vid byggets början för 5 år sen hade jag F4C i tanke med modellen, men nu blir den relativt enkel. Tror jag.... :sarcastic:

Ompa
2009-08-20, 14:06
Christer, man ska alrig säga aldrig :sarcastic:

Hur som helst ser det riktigt bra ut, det är något visst med ett riktigt bygge. Den dä kärran kommer bli helt otrolig kan jag tänka när den står klar.
Hoppas mitt nästa projekt dyker upp inom en snar framtid. Ska bli urkul att bygga en riktig byggsats igen.

Hoppas på att få min gammla OS 200 såld snart så jag även kan kompletera mitt kommande projekt med ett riktigt cockpit kit :)

Sweeper
2009-08-21, 05:31
Tjusigt Christer!:thumbup:

Suveränt att du äntligen har börjat damma av Tempesten! :)


Göran

Corsair
2009-08-27, 17:24
Hej Christer
Det går framåt med stora steg...snyggt..:thumbup:

ChristerL
2009-08-28, 13:52
Tack grabbar för alla kommentarer!

Lite gjort den här veckan, hoppas på mer nästa...

- Spantet som kallas F6B (sista mot vingen) finns angivet var det ska sitta, men formen är inte utritad... Gjorde ett fyrkantigt och försökte med en linjal längs kroppen markera den rätta formen. Skar sen ut lite i överkant och slipade till rätt(?) form. La även in en liten lutning på spanten för att det i framtiden ska bli lite lättare att få av vingen!!

- Lite plankning gjord. Sen tog balsan och CA-limmet slut. Har idag inhandlats. Vet ni att Söders är ca 25% dyrare på balsa än te.x. Modellhobby? Och båda tar från Hobbyträ. Gäller att planera sina inköp i framtiden. (Fördelen med att handla i affär är att man kan välja själv, men å andra sidan kanske det bara finns ekbalsa kvar i affären....)

- Det blir ingen Super Tigre i den här kärran. Det blir Ompas ex-OS200 Surpass!! Kommer passa perfekt eftersom jag redan flyttat motorspantet lite bakåt.


Nästa vecka ska det byggas mer!
Trevlig helg på er!!

Corsair
2009-08-28, 14:27
Härligt Christer
Är det inte mysigt med slipdamm från slipklossen, rakblad och spån.....Vilken storlek har motorn?

:argue::sarcastic:

Ompa
2009-08-28, 15:25
Uju uj uj, den motorn satt som en smäck på den kärran. Kul att den kommer till användning i en warbird :thumbup:

Janne, det är min gammla OS FS200 Surpas. 32kubik.

ChristerL
2009-09-01, 20:29
Yes, hoppas OS200an ska räcka till. Prototypen till modellen flög med en 1.20 fyrtakt!


Lite mer spännande och nervkittlande plankningsbilder....

- Hmm alltid den sista biten som är avsmalnande. Hur få man bra passform på den? You don't!

- För du tar en ny rak bit i lämplig bredd, nålar fast den över "hålet" och ritar med en smal tuschpenna längs kanterna.

- Skär bort balsan längs det man ritat, du får ett rakt och snyggt hål som...

- ..din sista plankningsbit passar perfekt i!!

- Ahh, slipa! Jag förstår att Sweeper älskar det här momentet. Finns det nåt härligare än balsadamm överallt?

Per P
2009-09-01, 21:00
Jag kan inte låta bli att bli imponerad av vilket otroligt jobb vissa lägger ner. Har aldrig varit sådär speciellt sugen på att bygga en så här avancerad maskin av lösvirke, men tusan vet om man inte skulle försöka sig på det ändå. Det enda jag gjort är ju renoveringen av min 1/4-skala Piper J3 Cub för några år sen, men det var ju en barnlek i jämförelse...
Keep going!

ChristerL
2009-09-03, 15:51
Per, så svårt är det inte! Köp dig en Top-Flite GS Mustang eller Thunderbolt, eller liknande byggsatser. Då slipper du jobbet med att skära ut alla delar i alla fall.

Semester torsdag och fredag, idag blev det här gjort:

- Jag har som nämnt tidigare fått tag på en spinner som är skalaenlig i storlek och form. Ian Bailey visar på ritningen en något för stor. Hur göra för att få motorkåpa-spinner att passa ihop? Jag har funderat på att såga bort främre biten av kåpan, bygga upp på nytt och kanske gjuta en helt ny. Men blir för mycket arbete. Testade lite löst med att lägga på 6 mm balsa på motorkåpan, och, mmmm kanske kommer funka.

- Borrat upp mitten för att kunna centrera spinnerbakplattan.

- Här har jag limmat på 6 mm balsaflak och temporärt limmat fast bakplattan, som har fått tejp för att skydda kanterna vid slipningen. Slipa, slipa, slipa...

- Bakplattan borttagen och lite 3M spackel har lagts på. Ska slipa till allt imorgon och lägga på lite primer, så får vi se hur det blir. De extra 6mm i nosen ser i alla fall inte fel ut utseendemässigt. Och att jag kommer få motorn 6 mm längre fram är nog inte fel för tyngdpunkten!!

- Stabben är halvfärdig sen tidigare. Men den utstickande bakkanten i 1,5 mm balsa kommer bytas ut till 0,4 mm glasfiberplatta.

- Skar bort plankningen ca 5 mm in. För att glasfibern ska komma i rätt höjd fick jag lägga på 1,0 mm balsa under.

- Allt på plats!

- Höjdrodren påbörjade!

- 1 timme slipande på kroppen idag, la på lite lättspackel här och där. Blir väl en timme slipande till imorgon. Minst....

- Vad skulle du bjuda på om du fick oväntat besök? Ja inte kaffe till den här krabaten. Mitt hobbyrum ligger i sutterängdelen av huset så jag har ett litet fönster i takhöjd. Stog öppet för att få in lite frisk luft. Slafs sa det helt plötsligt och där satt han på ritningen!!

wesse
2009-09-03, 15:59
Ohh bygg in honom så får han bli Pilot :lollypop:
glöm inte bort att mata honom och för guds skull kyss honom inte:)

http://www.rcflyg.se/forum/attachment.php?attachmentid=7655&d=1251988430

ChristerL
2009-09-04, 12:42
Ohh bygg in honom så får han bli Pilot :lollypop:
glöm inte bort att mata honom och för guds skull kyss honom inte:)


När jag berättade för prinsess- och prinstokige dottern (6 år) om grodan blev hon väldigt orolig för vad jag hade gjort med den. Hon kanske ville kyssa den??!! (Grodan lever glatt vidare i trädgården.)

Inte så mycket gjort idag, slipade väl kroppen i 30 minuter tills jag ledsnade och...

- La på 0,8 glasfiberplatta på motorkåpan..

- som jag sen slipade till. Här ligger spinnern på med distans på 1 mm. Gör nog det sista sen när kåpa och motor sitter i planet.

- Höjdroder. Fick bryta loss spetsen för att kunna slipa till framkanterna ordentligt. De var endast punktlimmade för att senare kunna brytas loss och karvas ur.

- Mycket slipande och justerande. Börjar likna nåt!

Å nu är det fredag, då tar vi och tittar på en film!!

YouTube - Hawker Tempest


Trevlig helg!

Corsair
2009-09-04, 13:24
Hej Christer, nu kan vi allt om Tempesten, det skall bli kul att se din när den är klar. Mycket snyggt jobb..:thumbup:

Lelle
2009-09-04, 17:51
Snyggt jobbat Christer, och tack för lektionen om Tempest.

ChristerL
2009-09-25, 14:51
Oj tiden springer iväg, länge sen det var en uppdatering. Å vad har jag gjort sen senast? Slipat......:banghead:

Ändrade lite på uppbyggnaden av sido- och höjdroder. STORA killar som Brian Taylor och Dave Platt gör sina roder i massiv balsa. Gjorde ett höjdroder massivt och jämförde med det inte helt färdiga uppbyggde, viktökningen blir ca 5-10 gram. Det gäller förstås att välja balsan omsorgsfullt!

- Lite bilder på sidorodret. Bakkanter i 0.8 mm glasfiber, några mm bred.

- Här är bakkanten limmad på ett 10 mm flak, "kärnan" i 1,0 mm balsa som slipas jämn med kanten. Sen limmas ytterligare ett 10 mm flak ovanpå.

- 30 minuter senare med 80 slippapper och kniv börjar sidorodret ta form.
Vän av ordning undrar nu kanske varför jag gör sidorodret så här när originalets var dukklädd?? Tänkte testa en metod där man bygger upp detaljerna med primer. Men det återkommer vi till senare.....

- Höjdrodret uppbyggt på samma sätt.

- Och stabbe/roder.... Vad ni än hör folk säga: Slipa balsa är INTE kul. Tur att det finns kylda drycker att skölja ner dammet med!!!

Ompa
2009-09-25, 15:43
Ser ju kanonbra ut det där Christer.
Ett tips om slipningen bara, ring Sweeper,
han verkar ju älska detta med slipning :sarcastic:

Antar att dammet är nedsköljt någorlunda nu, så skål på dej och trevlig helg :icon_pidu:

ChristerL
2009-10-09, 11:57
Efter två veckor är det kanske dags att rapportera framsteg och vedermödor....

- Tanken för 5 år sen när jag byggde stabben var inte att använda Robarts pinngångjärn. Så nu var det bara att skära upp plankningen för att limma dit extraklossar när de ska limmas.

- Efter mycket slipande var det äntligen dags att klä undersidan...

- ... och här är även översidan klädd och kanterna renslipade. Har inte bild på det, men jag satte på lite klämmor/klädnypor på överhängande klädsel, och av tyngden la sig glasfibern snyggt runt kanterna.

- Lite vingarbete, äntligen! Visar vingen hur det var tänkt en gång i tiden. Klaffar i 0.8 plywood och en längsgående kolfiberstav som skulle driva alla fyra klaffarna via ett starkt servo. Klaffarna slog sig och det var glapp i kolfiberstaven ("vridledes"). Även om jag sett det senare på modeller typ Vailly Aviations Hawker Typhoon i skala 1/5, gick det inte att få bort glappet.

- Så nu blir det andra bullar. Nya klaffar i 0,8 mm glasfiber, vanliga gångjärn.

- Vingen skruvades på kroppen, allt mättes in. Hål för rundstav borrades, stavarna epoxilimmades.

- Första klaffen provmonterad.

- Stabben limmad, limmades med 30 min epoxi. Tid att mäta in allt rakt och parallellt mot vingen...

- Nu börjar det bli svårt att få med HELA modellen på bilderna tagna i hobbyrummet!

Äntligen fredag igen, trevlig helg allihopa. Skål på dig Ompa! :icon_pidu:
Nu står tre flaskor av Blossa -09 och väntar, visst behöver man inte vänta till december för att provsmaka??!!

Ompa
2009-10-10, 19:24
Stiligt Christer. Det ser riktigt fint ut :)

Som jag ser det kommer mitt Mustang projekt pågå lika länge som ditt Tempest bygge. Det har blivit massor av annat som ska fixas just nu så bygga blir tyvärr sist på prioriteringslistan. Valde nog en taskig timing att starta bygget på. Men jag har ju iofs inte bråttom att få kärran klar i ett nafs.

Kommer kontakta dig via mail om några detaljer jag såg på din stabbe. Återkommer senare om detta när min stabbe närmar sig färdig.

ChristerL
2009-10-12, 07:54
Stressa inte med Mustangen Ompa: NJUT!! Och du är alltid välkommen med mail eller via telefon.

Började montera motorn i helgen. Vet du om det finns en annan krök till ljuddämparen? Behöver nog en som har 90 graders vinkel. Ganska rak den som är medskickad....

Corsair
2009-10-12, 13:06
Hej Christer
Kolla med Modell-Craft i Malmö, dom har säkert krökar till samtliga OS-motorer. Undrar om inte det är samma krökar som till OS 120.....Bygget ser ut att närma sig i lugnt tempo..:1headbang:

ChristerL
2009-10-13, 08:26
Ska kolla med dom Janne!
Hittade annars de här, skulle passa som handsken. Om de nu passar OS200 också:
http://www.justengines.unseen.org/acatalog/Four_Stroke_Manifolds.html


http://www.justengines.unseen.org/acatalog/fs_man_example_med.jpg

ChristerL
2009-10-13, 15:38
Lite motormontagebilder då....

- Ompa rekommenderade Great Planes motorbock, en sån fick det bli. Å så enkel att montera!! Mallen på plats med lite tejp, märken var hålen skulle borras görs med syl.

- Rätt avstånd från motorspant till baksidan av spinner mäts ut å sen är det bara att borra för motorhålen.

- Rovan på plats!

- Tanken köpte jag på Barkarby för många år sen. Instruktionsboken säger att en 500 cc räcker i 10 min. Den här är på 700 cc och borde alltså räcka....mummel mummel...... 14 min!:stupido2:
Tanken kommer för övrigt precis rätt i höjd i förhållande till förgasaren, och är lagom kort och tjock. Förhoppningsvis kan jag få plats med lite servon i tankutrymmet också!!

Ompa
2009-10-13, 18:29
Christer, det finns speciella avgaskrökar/vinklar till din OS 200. Tror dom har två varianter.
Har sett bild på dom i en OS katalog på nätet. Men såklart, nu när man letera efter siten så hittar man den självklart inte. Men lyd Jannes råd och kolla med Modell Craft. Jag vet också att den ser helt anorlunda ut mot den du visade på bilden.

ChristerL
2009-10-23, 13:42
Lite bilder på vad som hänt senaste veckan.

- Passformen motorkåpan-kroppen lämnar mycket att önska. Kåpan är helt platt på vissa ställen.

- Sågade till ett smalt spant som limmades rejält med 30 min epoxi på insidan av motorkåpan.

- Ritningen visar att kåpan ska skruvas med 4 skruvar i bakkanten. Vi får se om det räcker i slutändan.... Fästen gjorda i tjock plywood, med ytan av balsa (lättare att forma) indränkt i ZAP. För skruvfäste limmas 1 cm bitar av stötstänger i trät, dessa kapas sen.

- Kåpa på plats, mycket bättre passform nu.

- Lite från sidan. Kanske är jag pervers, men det här är snygga linjer!!


Trevlig helg!

Sweeper
2009-10-23, 21:23
Tjusigt så det förslår. Och du är inte pervers....alltför mycket i alla fall. Det ÄR snygg linjer! :sarcastic:


Göran

Lelle
2009-10-24, 07:22
Riktig snygga linjer t.o.m. Vad är det för spackel du använder? :lollypop:

Ompa
2009-10-24, 09:15
Helt ok att vara pervers i detta läge Christer, det ärt snygga linjer. Ser grejt ut :D

ChristerL
2009-10-26, 08:13
Tack grabbar, skönt att höra att det inte är en större fara med mig! :crazy_pilot:

Lelle,
menar du det rödbrunaktiga spacklet? Det är microballonger från Erlandssons brygga i Ulriksdal, blandade med 24 h epoxi. Samma som du använder när du klär. Mycket ballonger i smeten = lätt och lättslipat!

ChristerL
2009-11-08, 21:04
Bygget fortskrider..... Jaså, ser det inte ut som en Tempest?
Nä tyvärr ligger den på is just nu....:angry:

Sweeper
2009-11-09, 05:29
Har du redan börjat med att bygga upp cockpiten till Tempesten?:sarcastic:

Vilken lyxinredning de där planen hade, ett litet pitoreskt fönster, avlopp och en rejäl instegslucka! :lollypop:


Göran

matbos
2009-11-09, 07:31
Har du redan börjat med att bygga upp cockpiten till Tempesten?:sarcastic:

Vilken lyxinredning de där planen hade, ett litet pitoreskt fönster, avlopp och en rejäl instegslucka! :lollypop:


Göran

Det ser ut att finnas rejält med plats för Gubben som ska ratta flygtyget :sarcastic:

ChristerL
2009-11-09, 09:27
Vilken lyxinredning de där planen hade, ett litet pitoreskt fönster, avlopp och en rejäl instegslucka! :lollypop:


Mmmm... speciellt avloppen var populära under långa uppdrag över The Third Reich.... :blink:

Corsair
2009-11-15, 11:17
Hej Christer, du har E-post.......:1headbang:

ChristerL
2009-11-30, 17:48
Jag vill ha tillbaks mitt hobbyrum!! :shout:

Corsair
2009-11-30, 19:26
Grattis, känns skönt att du fått tillbaka dina domäner, det är väl lite som skall tas bort...:sarcastic:

Sweeper
2009-12-01, 07:46
Jag vill ha tillbaks mitt hobbyrum!! :shout:


Jag lider med dig.:icon_pai:


Göran

Per P
2009-12-01, 07:53
Det där såg inte nå vidare skoj ut... Men men, det kan ju å andra sidan vara en sporre för dig att göra rummet klart så du kan fortsätta bygga =)

ChristerL
2009-12-01, 11:31
Det där såg inte nå vidare skoj ut... Men men, det kan ju å andra sidan vara en sporre för dig att göra rummet klart så du kan fortsätta bygga =)

Jag och jag..... Badrumsrenoveringen drar ut på tiden, görs av en firma som i reklamen säger "Pris och slutdatum får du i förväg och vi är kända för att hålla vad vi lovar."
De skulle vara klara i fredags. De senaste 22 arbetsdagarna har de varit borta 8...... Kanske har de börjat kakla idag?

Möblerna, som jag köpt själv, förvaras i hobbyrummet så länge. Blir de klara till jul tro?? :banghead:

ChristerL
2009-12-23, 14:59
Badrummet klart sen en vecka eller två. Hobbyrummet har jag fått tillbaks och hoppas kunna smita in några timmar under julledigheten...

Tills nya byggbilder kommer önskar jag alla en

God Jul och ett Gott Nytt År!

Sweeper
2009-12-23, 18:38
Skönt att höra att du äntligen kan få komma igång igen med det "viktiga" byggandet! :D

God jul på dig själv med. :)


Göran

ChristerL
2010-01-08, 13:01
Några bilder från senaste veckans övningar. När jag la bilderna på datorn noterade jag att alla bilder från bygget finns nu i mappar döpta 2004 till 2010..... Ska det bli 2011 innan den är klar? :(

För att få lite motivation beslöt jag mig att glasa kroppen och lägga på lite spackel för att se hur det blir... Blev lite flödigt med sprutspacklet men desto mer att slipa sen, KUL!!!!

Corsair
2010-01-08, 15:09
Hej Christer
Nu när du fått tillbaka hobbyrummet gör det väl inte så mycket att slipa, men jag håller med dig att det är ski__jobbigt..Hur som helst ser det bra ut..:man_in_love:

Lelle
2010-01-08, 16:17
För att få lite motivation beslöt jag mig att glasa kroppen och lägga på lite spackel för att se hur det blir... Blev lite flödigt med sprutspacklet men desto mer att slipa sen, KUL!!!!


Sprutade du den i ditt hobbyrum? :stupido2:

Per P
2010-01-08, 18:02
De där rinningarna får du slipa på riktigt noga för att få bra! Ta ett rakblad o skrapa bort dem innan du börjar slipa vettja! Går alldeles utmärkt om man kan tekniken =)

ChristerL
2010-01-09, 13:51
Sprutade du den i ditt hobbyrum? :stupido2:

Jepp!! :crazy_pilot:

ChristerL
2010-01-09, 13:56
De där rinningarna får du slipa på riktigt noga för att få bra! Ta ett rakblad o skrapa bort dem innan du börjar slipa vettja! Går alldeles utmärkt om man kan tekniken =)

Hagmans sprutspackel är ganska enkelt att slipa också, men rakblad ska jag testa nästa gång. Det mesta är nu bortslipat, lite 3M spackel där det behövs. Resultatet blev OK, visst behövs det mer jobb, men det blir bra. Nu är det bara kämpa vidare med höjdroder/fena/sidoroder!

ChristerL
2010-10-07, 21:47
Ibland har man tur, min byggtråd var knappt uppdaterad efter sista back-upen av Forumet gjordes innan det rasade. För att visa att det åtminstone händer LITE kommer det som gjorts senaste veckorna.


14340

Chad Veich i USA (www.cwvmodels.com (wlmailhtml:{76BB01F9-98CF-4E4F-A4F0-CD2D1BBC159B}mid://00000055/!x-usc:http://www.cwvmodels.com/)) tillverkar bl.a delar till Brian Taylors Hawker Typhoon och den är nästan i samma skala som min Tempest. Här en hög avgasrör till Napier Sabren.

14333

På rad...

14339

Även delar för kylaren gör han.

14336

Avgasrören limmade på en bit 0,4 mm glasfiber.

14332

Kylaren monterad, inloppet gjort i 0,2 mm glasfiber.

14338

Avgasrör tillfälligt monterade, limmas på plats efter grundmålning.

14337

Motorkåpan har fått sig en spackling och slipning för att passa mot spinnern.

14331

Inga problem att få rum med en motor i Tempestens motorkåpa!!

14335

Tidigare var tanken att sidorodret skulle göras i massivt men lätt balsa. Funderade lite, sågade sen bort allt utom "ramen". Viktvinst 30 gram, dvs minst ytterligare 120 gram bly i nosen. (En Tempest får man nog alltid blya i nosen...)

14334

Sidorodrets spryglar, roderhorn mm på plats.

ChristerL
2010-10-07, 22:11
Så var det dags att sätta tänderna i huven.

14348

Skenorna som huven ska glida i görs av 4-kants mässingsprofil. Inte många minuters jobb att såga upp ett spår i dom och snygga till med en fil.14347

De beslag som ska sitta i huven hade jag fått av Neil Hutchinson i England.

14346

Bakändan på huven som löper i en skena ovanpå kroppen.

14345

För att jag skulle få huven att gå lätt fick jag Dremla till beslagen som också gängades för 2 x M2 skruvar. (vars skallar kommer snyggas till.)

14343

Strax bakom "öppen position" på huven filade jag upp varsitt uttag på sidoskenorna. Jag kan nu ta av och sätta på huven som jag vill. För att sätta på huven glider den först på mittskenan, drar fram den 2 cm och snäpper in sidoskenorna. Och omvänt för att ta av den!

14341

För att få en snygg övergång, och likt förebildens plåt, gjorde jag en ram av glasfiber och maskade huven.

14344

Epoxi och microballonger!

14342

Första slipning och en ram på huven av offset-plåt blev det också!


Nu får "nog" resten av cockpiten vänta. Ska göra klart sidorodret och övrigt där bak först!

Sweeper
2010-10-08, 00:38
Valdigt snyggt jobb Christer!:thumbup:


Goran

Corsair
2010-10-08, 05:36
Tjena Christer
Det där är riktigt nice....:icon_pidu:

dacke jocke
2010-10-08, 14:12
Byggde en hawker tempest i depron för inomhus.
Lägger in en bild hoppas det inte gör något det är ju iallafall en tempest!
http://www.svensktmodellflyg.se/users/6348/HPIM4319.JPG

Ompa
2010-10-08, 16:03
Blir riktigt najs det där Christer. Kör hårt :boxing:

taygher
2010-10-09, 21:10
Gött mos, Herr Landberg!
Mycket roligt att se att det händer något i Tempest-fabriken...:thumbup:

ChristerL
2010-10-11, 10:33
Tack grabbar, kul när det börjar (sakta) gå framåt igen!


Byggde en hawker tempest i depron för inomhus.
Lägger in en bild hoppas det inte gör något det är ju iallafall en tempest!
http://www.svensktmodellflyg.se/users/6348/HPIM4319.JPG

Den var läcker! En Tempest är aldrig fel, hur stor eller liten den än är!! :thumbup:

Corsair
2010-10-11, 12:48
Tjena Christer, gör klar den så kan jag komma och hämta den, den var ju min en gång, eller ska vi dela på den....:sarcastic:

ChristerL
2010-10-14, 13:51
Tjena Christer, gör klar den så kan jag komma och hämta den, den var ju min en gång, eller ska vi dela på den....:sarcastic:

Du är rolig du Janne!! Men nu är det så att av allt det jag köpte av dig är det bara motorkåpan och främre delen av huven jag använder. Så jag kan sträcka mig så långt att du får TITTA på den när jag flyger. Är det en OK deal??

Corsair
2010-10-14, 14:22
Tjena Christer, absolut, det är klart att du skall flyga den själv. :sarcastic::sarcastic::sarcastic:

ChristerL
2010-10-14, 19:28
Tjena Christer, absolut, det är klart att du skall flyga den själv. :sarcastic::sarcastic::sarcastic:

:boxing::icon_butt::icon_pai:

ChristerL
2010-10-14, 19:44
14557

Sidorodret är nu klätt med Solartex. Även avslutningen på fenan av 0,4 mm glasfiber är på plats.

14555

Ska se om jag kan få till något som liknar "rib stiching", kollat runt efter tips. En gammal sockel kläs med bred maskeringstejp. Nålar sätts fast med ca 5 mm mellanrum. (Jag har jämfört med fullskalakärran så stygnen kommer på rätt avstånd.) En tunn tråd som hittades i frugans sylåda spändes upp och limmades fast med utsätt vitlim. Fick torka över natten.

14558

Ca 5 mm breda remsor klipptes ut och sattes över spryglarna.

14556

På fullskala var remsorna som täckte stygnen, sk "pinked tape", klippta med zickzack-kant. Många tips på skalasajter säger dock att i mindre skalor (typ 1/5 och mindre) så blir det mer likt om man bara river Solartexremsor. Sagt och gjort, rev remsor av Solartex i 8 mm bredd och värmde på.

14559

Ena sidan gjord.....

14554

...och på plats på modellen. Just det, trimrodret på originalet var plåtklätt. Kommer senare!

Sweeper
2010-10-15, 14:31
Det dar var ett snyggt satt att fixa till stygnen. Jag har tidigare kopt det av en kille fran USA som saljer dem fardiga pa rulle med skalenligt avstand. Men kan man gora det sjalv sa ar det ju alltid roligare. :thumbup:

Snygg jobbat Christer!:thumbup:

Goran

ChristerL
2010-10-15, 14:47
Tack Bob!
Det var ju inte så många cm jag behövde så det var lättare att göra det själv. Vete sjutton om jag skulle göra det på en 1/4 skala Moth eller SE5....

Corsair
2010-10-15, 15:05
Hej Christer, snyggt så det förslår.....har du länken till han med stygnen, behöver till Corsairen...:ciao:

Sweeper
2010-10-15, 17:23
Jag skall kolla upp lanken nar jag kommer hem. Skall strax aka till flygplatsen, men ar inte hemma igen forren imorgon, lordag kl 16-16.30. :)


Goran

Corsair
2010-10-15, 18:50
Göran, välkommen hem...:)

Ompa
2010-10-15, 20:39
Underbart jobb du gjort Christer :thumbup:

Lelle
2010-10-16, 07:25
Bara att hålla med alla andra. Jäklar va´snyggt det blev. Får nog göra ett besök i Tempestfabriken. :thumbup:

ChristerL
2010-11-15, 19:06
En månad sen senaste rapport, vad har gjorts?:

- Sidrodrets trimroder tillslipad i balsa och glasad.
- Sidrodret limmats på plats.
- Fenan glasad.
- Höjd och sidroderservona hamnar under tanken, väl framför tyngdpunkten. Blir ett golv/tak över dom vilken tanken kommer ligga på.
- Höjdrodret har en stötstång (kolfiberrör) ända från rodret till servot. Sidorrodrets vajrar går till ett ok under cockpit, sen en kortare stötstång till servot. Vajrarna från sporrhjulet kommer senare fästas på oket.
- Sidrodervajrarna löper ut ur bakkroppen genom 10 cm stötstänger i plast.
- Mellanrummet mellan höjdroder-fena igenbyggt a la fullskalan. I det "trekantiga uttaget" kommer positionsljuset sitta, ett på varje sida.

To be continued....


16234

16239

16235

16236

16237

16238

16240

ChristerL
2010-11-15, 19:07
Bara att hålla med alla andra. Jäklar va´snyggt det blev. Får nog göra ett besök i Tempestfabriken. :thumbup:

Alltid välkommen!!

Sweeper
2010-11-15, 20:11
Det går framåt med snygga steg! :thumbup:

Jag får väl också hota med att göra ett besök jag med vid nästa passering av dina hemtrakter! :)


Göran

taygher
2010-11-15, 21:30
Supernice, Herr Landberg!!! :thumbup:

Ser fram emot fortsättningen på tråden.

Lelle
2010-11-16, 07:15
Bara att hålla med. Det ser verkligen snyggt ut med fina inpassningar. :thumbup:

ChristerL
2010-11-16, 11:26
Tack grabbar!
Så ni vet, alla är välkomna till Hawker-fabriken!!

ChristerL
2010-12-10, 12:35
En dag hemma å bara ta det lugnt. Tänkte städa hobbyrummet och då var det nog lämpligast att först slipa lite, sen städa!

- Utfyllnad runt kroppen. Först en kloss balsa som också är urholkad så mycket det bara går. Sen epoxi och microballonger. Testade här "Lelles specialblandning", dvs blanda röda och beigea ballonger i epoxin. Det blev extra lättslipat!
- Limmade dit slippapper på en spetsig balsabit, gick enkelt att komma åt och slipa. (Idén snodd från RCSB.)
- Glasat.
- Motivationsbild! Nu åker kroppen upp på hyllan ett tag, för nu är det dags att sätta tänderna i vingen igen!!16805

16806

16807

16808

16809

Ompa
2010-12-10, 14:29
Ser jäkligt bra ut Christer, inget snack om att man blir sugen på att dra igång med Musse igen. Men det blir väll vad det lider...

Kör hårt, den här kärran kommer bli riktigt läcker när den blir klar :thumbup:

ChristerL
2010-12-10, 18:55
Tack Ompa, och hoppas du själv kommer igång lite på kvällarna med Mustangen. Förstår om det kliar i fingrarna.

Det realistiska målet med Tempesten är att få den i luften 2012, jag bygger långsamt jag vet..... Men jag hoppas i alla fall ha den hyfsat grundad till MFD 2011 i Södertälje. Jag får ha det som en utmaning!

Ha det bra!

Sweeper
2010-12-10, 21:46
Snyggt jobb Christer! Jag ser fram emot att få se den på egna ben. :)


Göran

Lelle
2010-12-11, 07:24
Snyggt jobbat Christer. Kul att du tyckte om min specialblandning, och att den är lättslipad är vi flera som vet nu. Kanske blir det en tur för dej till Heron City nu?

MFD 2011, med lite flyt får vi se 2 warbirds bredvid varann då, fast corsairen ska om om byxorna håller vara lackad och klar. Väntar just nu på färg och lite andra prylar från figtheraces.:)

ChristerL
2010-12-21, 21:49
En sista (?) liten uppdatering innan jul. Blev lite mer på kroppen.
- Utfyllnaderna fena-stabbe fixade. Fått sig ett andra lager epoxi, ett lager sprutspackel och lite slipning. Mer blir det...
- Sqn Ldr Nash som gått på rehab, tränat med Anna Anka, avgiftats osv är som en ny pilot. Han har lättat ett ansenligt antal gram med sin nya kropp och verkar nöjd. Han har också lagt in om namnbyte då han nu vill kallas Wing Commander Roland Prosper "Bee" Beamont.
-Bee provsitter cockpit. Hmmm kanske dags för ett ansiktslyft??

Nu är det bara två arbetsdagar kvar till en ledighet som sträcker sig till 10 januari. Månde det bliva något byggt?

GOD JUL Å GOTT NYTT ÅR önskas alla!

17258

17259

17260

Ompa
2010-12-23, 08:37
Ser bra ut Christer. Trevligt att AA lyckats få fart på Nash igen, men kan det vara så att han genopmgår någon inre kris så här i jultider efter fadäsen i sin Spitfire nu när han vill byta namn och allt?? :sarcastic:

God Jul & Gott Nytt År

ChristerL
2011-01-31, 19:43
Så var det nytt år och Tempesten går in på sitt 7e byggår!!

Vad har hänt sen sist?:
- Byggt det andra skevrodret och installerat servot till det. Förberett för lucka i glasfiber.
- Övergången vinge-skevroder på vingens översida har bytts ut från 0,4 plywood till glasfiber.
- Förstärkt i vingens framkant för blivande kanoner! Har även förberett där landningsljus och id-ljus ska sitta på vingens undersida. Kommer bli reflektorer från små ficklampor.
- Efter många många försök fått till klaffar som verkar fungera! Utskurna ur 0,8 mm glasfiber, Kavan gångjärn, plaströr längs framkanten och spryglar i 1,5 mm balsa. Spryglarna försökte jag göra i plast först men jag lyckades inte skära dom i rätt form....
- Insidan av vingen vid klaffarna inklädda i balsa, klaffservo på plats, roderhorn i 2 mm glasfiber.
- Yttre klaffen drivs genom en kort pianotrådsbit som löper in och ut i mässingsrör i de båda klaffarna. Fungerar förvånansvärt bra när man fått in måtten.


Nu är det bara att göra samma sak på andra vinghalvan, men nu lär det gå fortare då jag har alla mått!!


18601

18600

18598

18599

18597

18596

18595

18594

18593

18592

Ompa
2011-01-31, 21:05
Men Christer...

Det ser ju aldeles oförskämt bra ut :sarcastic:

För att vara ärligt så ser det hela mycket bra ut :thumbup:
En fråga, vart har du köpt glasfiberplattorna du använde till klaffarna?
Såg mycket intressant ut och som jag ska ha i tankarna för framtiden...

Lelle
2011-02-01, 07:09
Suveränt Christer.
Ser att du antagligen skippade att montera in "rör" till servokabeln. Jag tror att du gjorde rätt för med den kvalité som du bygger så behöver du nog aldrig ta ur dom. :)

7 år, det var som tusan att det är så länge sedan du började.:huh:

ChristerL
2011-02-01, 08:16
En fråga, vart har du köpt glasfiberplattorna du använde till klaffarna?
Såg mycket intressant ut och som jag ska ha i tankarna för framtiden...

Tack Ompa!

För några år sen köpte jag dom från Nordbergs Tekniska i Vallentuna ( http://www.nordbergstekniska.se/product_types.aspx?ID=91&DETID=201&DETNO=1 ). Tips från Sotaren så klart, och vi delade på ett par skivor. Vi köpte 0.4, 0.8 och 2.0 mm. Och fick en provbit 0.2 mm på köpet som jag bl.a. använt till luftintaget i motorkåpan. Suveränt material eftersom det är klart för målning.
Priserna är lite omvända mot modellbranschen, så ju tunnare (och mer användbart för oss) desto billigare. Vill minnas att 0,4 mm glasfiber är helt jämförbar med vad 0,4 ply kostar.

Jag har ganska mycket 2.0 mm kvar om du skulle behöva en bit!

Just dé, de som vill köpa av firman måste förbeställa via mail eller telefon. De har ingen försäljning över disk.

ChristerL
2011-02-01, 08:18
Suveränt Christer.
Ser att du antagligen skippade att montera in "rör" till servokabeln. Jag tror att du gjorde rätt för med den kvalité som du bygger så behöver du nog aldrig ta ur dom. :)

7 år, det var som tusan att det är så länge sedan du började.:huh:

Tack Lelle,
Hoppas du har rätt, för klaffservona kommer endast med stort besvär att kunnas tas ut. Men linkage kommer jag åt! :lollypop:

ChristerL
2011-02-17, 14:04
Senaste veckornas framsteg...

- För att få till luckorna över skev och klaffservon la jag 6x6 mm balsalister runt utrymmena. Ca 3 mm täcktes med tejp för att plankningen inte skulle fästa där och förenkla senare.
- Landningsljus/idlampor under vingarna kommer nog bli sönderskurna Kinderägg. (Plastdelen, INTE choklad!!) Med godkännande av dottern så klart.
- 3 x 2 mm balsaflak, naturligtvis ihoplimmade och slipade innan, blir plankning på undersidan.
- Tackvare tejpen får jag nu en limfri kant runt servot. Men eftersom luckan blir i 0,4 mm glasfiber och plankningen är 2 mm limmas lite 1,5 mm balsa in.
- Lucka tillklippt i glasfiber. Fästen och justeringar blir efter glasningen av vingen.
- Börjat skära ut i spryglar för landställ.
- Börjar komma ikapp på vänstervingen. Kvar är roderhorn och sprygeldetaljerna på klaffarna.
19008

19009

19010

19011

19012

19013

19014

19015

Sweeper
2011-02-18, 05:43
Snyggt!!! Riktigt snyggt! Den där glasfibern är helt klart användbar! :)


Göran

Ompa
2011-02-19, 15:48
Kan bara hålla med Göran, så snyggt :thumbup:

ChristerL
2011-03-02, 17:30
Lite sportlovsaktiviteter:

- Id lamporna under höger vinge påminde om cockpitinstrument.... Fick bli två som målades i grönt/rött och monterades på en bit glasfiber.
Tyvärr visar nästan alla 3-plans ritningar att ramen runt ska vara utformad som landningsstrålkastaren i vänster vinge, men gjorde enligt bild.
Tunn plast mallan ram och vinge. (Limmas fast efter glasad vinge.)
- Hjulhusen börjar formas. Kommer säkerligen bli lite detaljer här också!!
- Alla flaps klara, påbörjat lite extra detaljer.....
- Häromdagen dök ett litet paket med Jet tronic prylar upp. :dance3:


19276

19269

19270

19271

19272

19273

19274

19275

Lelle
2011-03-03, 07:01
Christer.

Ser förbaskat bra ut. Klart till 2:a Juni?

ChristerL
2011-03-07, 21:00
Christer.

Ser förbaskat bra ut. Klart till 2:a Juni?

Klart så långt som planerat i alla fall. Dvs åtminstone helt färdigklädd och grundad på MFD i Södertälje den 2a juni.

Testat Jet tronics sequenser, monterat två Hitecservon till luckorna och en enkel lucka i papp! Sequensern är otroligt enkel att programmera tackvare medföljande instruktioner. Var lite orolig att jag skulle behöva reversera ena servot, men det gick ändå!! Man programmerar ju in luckservonas två positioner vid ställ ute resp. ställ inne.

Och idag fick jag äntligen tag på 3 x 2 mm balsaflak till att planka färdigt vingen. Lätt balsa är en bristvara i Kungliga Hufvudstaden!

19394

19395

19396

ChristerL
2011-04-11, 20:31
Våren närmar sig med stormsteg, Tempesten går i snigelfart. Har varit massa pyssel som tagit onödigt mycket tid, men detta har hänt sen sist:

- Kinderägget som skulle bli landningsstrålkastare blev utbytt mot en reflektor i lämplig storlek från en ficklampa.
- Vänster vingspets plankad.
- Hjulbrunnar och "flapshus" glasat och grundat med Warbird Colours Primer.
- Detaljer (lister) limmats i hjulbrunnarna. Mer kanske kommer!
- Gillar Unitracts ställ, inte ett glapp så långt ögat kan se!! (Jämför närmast med KMP/ESMs eländiga ställ.)

Ska nu limma in flapsen och se till att de fungerar tillfredsställande, sen plankar jag igen vingens undersida!!

20337

20338

20339

20340

20341

ChristerL
2011-05-02, 18:21
Så har det hänt lite igen. Även om det KÄNNS som massor, mest för att jag nu närmare mig målet: Klädd och grundad till MFD i Södertälje 2 juni!

- Alla fyra klaffar inlimmade och linkage på plats.
- Undersidan färdigplankad.
- Landställsluckor gjutna, samt även luckor för att täcka ställmekanismen.
Kopierade ritningen och hade den som mall när jag ritade ut var luckorna skulle vara. Vingen skyddade med Gladpack, väl sträckt utan rynkor. På det gjorde jag luckorna i fem lager glasfiber. Började och slutade med 25 gr, och 164 gr resten. Epoxin påfördes med gamla kreditkort.
- Börjat skära upp hjulhusen, blir finlir i slutet.
- En nästan färdig vinge!!!!


20822

20823

20824

20825

20826

20827

Sweeper
2011-05-02, 20:01
Det ser urtjusigt ut Christer! :)


Göran

taygher
2011-05-02, 20:19
Kan bara hålla med föregående sotare.

Kanonläckert!!! :thumbup:

Lelle
2011-05-03, 07:05
Härligt Christer.
Väntar spänt på att få den i natura. Som sagt, den 2:a juni. :thumbup:

ChristerL
2011-05-05, 13:34
Tack grabbar!

Ja det känns som jag är på väg ut ur en lååååååååååååååååååååååååååång tunnel. Det har hänt under byggets gång att jag velat kasta skiten i soptunnan. Jag har dock fortsatt men med ett löfte till mig själv: Att när den är klar ska jag ELDA UPP RITNINGARNA så ingen annan stackare kan bygga ifrån dom!! Det löftet kommer jag nog inte tumma på.

Ompa
2011-05-05, 21:07
Ser oerhört bra ut Christer. Slutresultatet kommer bli absolut något i hästväg.
Keep it up :lollypop:

Lelle
2011-05-06, 06:59
Att när den är klar ska jag ELDA UPP RITNINGARNA så ingen annan stackare kan bygga ifrån dom!! Det löftet kommer jag nog inte tumma på.

Men Christer!
Det är väl det som är tjusningen med lite motgångar. När det dessutom blir så bra som du fått "till det" är det väl en skön tillfredställelse att se slutresultatet. :)

Kepp up the good work!

Gazoline
2011-05-11, 10:25
Blir att elda upp ritningarna tillsamans med att visa upp ditt stolta bygge samtidigt då? Warbird meeting i eskilstuna?;)

ChristerL
2011-05-11, 21:42
Blir att elda upp ritningarna tillsamans med att visa upp ditt stolta bygge samtidigt då? Warbird meeting i eskilstuna?;)

Warbirdmeetinget kan det kanske bli, men det är för tidigt för eldande. Kärran är ju inte riktigt klar än!!

Gazoline
2011-05-17, 09:57
Äsch, frihandande sist biten? ;)
Nej riktigt så ska man kanske inte göra med resten av den fina modellen:D

Hoppas vi ses i eskilstuna! =)

ChristerL
2011-05-17, 20:32
- Så.... eftersom Tempesten har en elliptisk vinge svänger framkanten av ganska mycket utåt vingspetsen. Därför byggs framkanten upp av 3 lager av 2 mm balsa.
- Märkte nu när jag slipade framkanten att formen på ovansidan av vänstra vingspetsen hade lite konstig form. Den sjönk ner ca 1,5-2 mm innan vingspetsen. Antingen beroende på en kass byggare, eller dålig ritning.... Hur som helst, limmade dit en flakbit och slipade ut den med en LÅNG slipkloss!
- Slipa, slipa, host, damm, host, damm, slipa och mera damm.... Vingen börjar ta form, men mer arbete återstår innan glasning.


21025

21026

21027

21028

Sweeper
2011-05-18, 19:36
Det går ju framåt med stormsteg. :)


Göran

ChristerL
2011-05-25, 19:07
Det går ju framåt med stormsteg. :)

Göran

Nja, snarare likt en svag bris....- Tempesten ihopmonterade i byggrummet. Hmmm... undrar om det går att bygga större modeller i det här rummet. :argh:

- Glasning av vingen på väg. Undersidan kläddes i 3 bitar, och än så länge översidans mitt i två. Det senare pga att jag klippte första biten alldeles för snålt.... Lite torra ställen här och där, men blir nog bra med ett "flow coat".
Hittade i ett hörn en pensel, som säkert har ett finare namn, som var alldeles perfekt att få ut glasfiberväven slätt innan epoxin påfördes.


21214

21215

21216

21218

21217

MFD -7 days....... Puh!!

matbos
2011-05-25, 19:17
Nice super nice :lollypop:

Modellflygarn
2011-05-25, 21:34
Här kämpas det på! :) Ser riktigt bra ut.

Sweeper
2011-05-26, 06:39
Det ser bra ut Christer!:lollypop:

Du har nog plats till att bygga en ännu större Tempest i ditt lilla krypin. Det är ju gott om plats vid vingspetsarna. :D

http://www.eureka-rc.no/catalog/product_info.php?manufacturers_id=11&products_id=221

Det här kan kanske vara något? ;)


Göran

ChristerL
2011-05-30, 21:30
Du har nog plats till att bygga en ännu större Tempest i ditt lilla krypin. Det är ju gott om plats vid vingspetsarna. :D
http://www.eureka-rc.no/catalog/product_info.php?manufacturers_id=11&products_id=221
Det här kan kanske vara något? ;)


Men den är ju bara några centimeter större än min.... Nej jag hade tänkt mig den här i såna fall!!! :sarcastic: :
http://www.rcmf.co.uk/4um/index.php/topic,82714.0.html


Om än bara några gråa bilder, men så här ser vingens översida ut ikväll! Efter flow coat, slipa alla kanter och ett lager sprutspackel ser det ut så här. "Lite mer" spackla och slipa kommer det bli, men gjorde det här sista ute i trädgården. Vilken fröjd att slippa dammet inne i hobbyrummet. Och jag är ganska säker på att slipdammet är bra för gräsmattan!!


21255

21256

21257

MFD - 3 dagar

ChristerL
2011-06-04, 10:05
För första gången på egna ben, Modellflygets Dag på Påldalen den 2 juni!

21365

21366

21367

21368

Ompa
2011-06-04, 10:14
Christer. Modellen såg fantastisk ut live.
Tyvärr fick jag utgå alldeles för tidigt, Elis protester blev lite för jobbiga...
Men han har iaf verkligen gett mer än godkänt på eran traktor till gräsklippningen :sarcastic:

Nästa gång åker jag själv... :icon_pidu:

ChristerL
2011-06-04, 10:33
Tack för det Ompa! Och det var kul att ses!!!

Ja, nästa år får vi väl fixa övernattning för dig, så det kan bli lite "samkväm" framåt småtimmarna!! :icon_pidu:

Ompa
2011-06-04, 10:38
Det ser jag fram emot, men att fixa övernattning är inga problems, jag har ju husvagn :lollypop:
Blir nog tyvärr ingen P47 som det ser ut för dagen, men ska inom kort börja göra iordning min Stuka.
Nästa fredag ska jag åka och kolla på lite olika alternativa klädslar. Blir nog inte glasfiber och epoxy på denna, utan troligen någon annan form av väv.

matbos
2011-06-04, 11:45
Ser helt otroligt bra ut :lollypop::lollypop:

Ompa
2011-06-04, 13:44
Ser helt otroligt bra ut :lollypop::lollypop:

Visst är han duktig, Crille lille :sarcastic:

Sweeper
2011-06-05, 20:12
Christer är väldigt duktig! Kärran ser ju helt otroligt läcker ut redan nu innan du har fått på lite färg på den! :)


Göran

hjalleo
2011-06-21, 23:34
Hej Christer!
Jag är imponerad av ditt bygge. Det ser riktigt, riktigt fint ut.

Vad har du använt för att glasa modellen?

Mvh Ollov

ChristerL
2011-06-22, 08:06
Vad har du använt för att glasa modellen?


Hej Olov,
Jag använder Z-poxy Finishing Resin (bl.a. Östersunds Modellhobby har) och 25 grams glasfiberväv från http://www.mbs-rcmodels.se/ !!

ChristerL
2011-08-24, 14:19
Lite framsteg i augusti månad!

- Fler modifieringar av motorkåpan måste göras. Formen på undersidan är allt annat än rak. Antingen skär jag upp och gör en "kylflap" som på originalet, ev. styrd med ett servo. Eller enklast limmar dit en skiva glasfiber som rätar upp allt.
Sen har kåpan lite fel form. Den är ju inte helt rak i bakkanten, utan är vinklad upp snett bakåt under vingen...
- Börjat med "belly pan". Inga utritade spant på ritningen utan det blev att slipa till på plats. Kommer glassas innan slutlig inspackling görs.
- Fixat till runt sporrhjulet. Kommer göra en lucka över sporrhjulet i glasfiber där luckorna också kommer sitta på. Jag har fyllt igen kroppen med cellplast, slipat till rätt form och fyllt några hål med vanligt väggspackel.


22740

22741

22742

22743

22744

22745

22746

Sweeper
2011-08-24, 18:20
Jag ser fram emot att få se hur det här blir. :)


Göran

ChristerL
2011-08-24, 21:12
Jag ser fram emot att få se hur det här blir. :)

Göran

Jag med, nu börjar det bli riktigt riktigt kul att bygga!!

Gräsänkling ikväll, skit på TV (förutom lite DVD från Flying Legends 2007 till kvällskaffet), så det blev lite wing fillets också. En bas av 0,4 mm plywood och sen filletsen i glasfiber jag fick av Ian Bailey. Lite mäta, skära, klippa, limma och den första var på plats.


22756

22757

ChristerL
2011-08-31, 21:45
Små framsteg senaste veckan. Kåpan över sporrhjulet dock gjutet, i vilken luckorna också kommer att skäras ut. Min "plugg" i cellplast är fortfarande hel (limmades aldrig i kroppen), skulle jag behöva göra nya luckor så går det!
I övrigt har det spacklats, slipats, putsats och justerats. Härnäst blir det glasning av skevroder och belly-pan.


22823

22824

Sweeper
2011-09-01, 05:08
Små framsteg senaste veckan. Kåpan över sporrhjulet dock gjutet, i vilken luckorna också kommer att skäras ut. Min "plugg" i cellplast är fortfarande hel (limmades aldrig i kroppen), skulle jag behöva göra nya luckor så går det!
I övrigt har det spacklats, slipats, putsats och justerats. Härnäst blir det glasning av skevroder och belly-pan.


22823

22824


Ser snyggt ut Christer! :)


Göran

Ompa
2011-09-03, 09:45
Som Göran säger så ser det mycket bra ut :applouse:
Perfekt att ha pluggen kvar om man skulle behöve tillverka nya luckor iframtiden.

Har senaste tiden läst lite om Phil Clrak's byggen. Han verkar vara ett stort fan av att använda blå fregolit (markisolering) både som pluggar och till vissa detaljer på sina byggen. Det är ju perfekt, dels är det lätt och även lättbearbetat, och så är det ju starkt med tanke på att det är rätt så hårt komprimerat. Det kommer nog komma till användning i framtiden...

Nu har för övrigt min 'gammla' Dauntless åter hamnat i min ägo. Planerar att börja bygga om någon månad eller så. Sitter för stunden och går igenom vad jag behöver kompletera med för material inför byggstarten.

Modellflygarn
2011-09-03, 22:06
Knallar ju på rätt bra här trots att det fortfarande är sommar! Ser riktigt lovande ut!

Kul att Ompa är tillbaka på banan igen. Lycka till med det nystartade/omstartade bygget!

ChristerL
2011-09-04, 14:16
Har senaste tiden läst lite om Phil Clrak's byggen. Han verkar vara ett stort fan av att använda blå fregolit (markisolering) både som pluggar och till vissa detaljer på sina byggen. Det är ju perfekt, dels är det lätt och även lättbearbetat, och så är det ju starkt med tanke på att det är rätt så hårt komprimerat.

Instämmer helt! Tyvärr hade jag ingen tillgång till varken blå eller rosa när jag behövde det. Så en bit tät vit frigolit som hittades i plastreturen på jobbet fick duga!!


Knallar ju på rätt bra här trots att det fortfarande är sommar! Ser riktigt lovande ut!


Tack tack! Det kommer trots allt en sommar nästa år också! :triumphant:

ChristerL
2011-09-06, 21:35
Lite jobb med motorkåpan. Blev en "cowling/cooling flap"! 6 gångjärn på rad med en ny lång gemensam sprint, limmades på en bit plywood. En lucka gjordes i 0,8 mm glasfiber. Naturligtvis gjorde jag en tankevurpa och limmade luckan på fel sida om gångjärnen..... Men blev bra med ett lager 4 mm balsa, vilken senare ska glasas. Blev nu rätt tjocklek också!

Jag har ännu inte bestämt om luckan ska öppnas med ett servo eller vara fast i öppet läge.

Även slutet av kåpan har begåvats med lite 0,4 mm glasfiber som sen spacklats upp mot kåpan. Allt för att få ett mer riktigt utseende!22914

22915

22916

22917

22918

22919

ChristerL
2011-09-20, 20:02
Små framsteg, lite då och då...

- Belly pan glasad, utspackling mot vingen blir efter första lagret av sprutspackel. Hålen till vingskruvarna tillsnyggade med "lock" från Zap-flaskor. Skärs/slipas till därefter.
- Wing fillets på plats på motorkåpan. Pyssel!
- Skevrodren glasade, slipade och fått ett lager spackel innan de limmats på plats. Dvs den genomgående axel som limmats i vingspetsen, och hålet fyllts med epoxi/ballonger.
- Senaste tillskottet i verkstaden; SilAir kompressor, ljudnivå som ett kylskåp. Kommer att användas åtminstone till all mindre målning som markeringar, små ytor och vädring. Det ska bli sköj!


23124

23125

23126

23127

Sweeper
2011-09-21, 05:03
En kompressor....då blir det bra tryck i bygget nu? :stupido2: :sarcastic:


Göran

hjalleo
2011-09-30, 18:17
Hej Christer!

Hur går det för dig? Jag vill gärna se mer av ditt bygge.

Mvh Olov

ChristerL
2011-10-03, 08:48
Hej Christer!

Hur går det för dig? Jag vill gärna se mer av ditt bygge.

Mvh Olov

Hej Olov,
Det blir lite små lir då och då. Inte så mycket att ta bilder på innan det är färdigt. Hoppas knyta ihop säcken den här veckan och få på ett lager spackel på hela kärran.

Det börjar bli brådis nu eftersom ett paket med bl.a. tejp för panellinjer och blandade WBC-färger är på väg från FighterAces i England!!

Lelle
2011-10-04, 07:10
Det börjar bli brådis nu eftersom ett paket med bl.a. tejp för panellinjer och blandade WBC-färger är på väg från FighterAces i England!!

Tjena Christer.

Jag håller på med ett roligt experiment! Efter lite snack med Ivve på Nyköpingsträffen så har jag lackat min nya "slit & släng-extra" med Beckers vattenbaserade färg. Fungerar klockrent, ska bara lägga det sista skyddande lagret färg nu.
Det bästa med att köpa på hemmaplan är att du kan få samma färger som från FighterAces, då färgaffären blandar exakt vad du vill ha, och du får dessutom 3 ggr så mycket färg för samma pris.
Den är oxå helt luftfri, så du kan måla inomhus !:):)

Sweeper
2011-10-04, 13:10
Tjena Christer.

Jag håller på med ett roligt experiment! Efter lite snack med Ivve på Nyköpingsträffen så har jag lackat min nya "slit & släng-extra" med Beckers vattenbaserade färg. Fungerar klockrent, ska bara lägga det sista skyddande lagret färg nu.
Det bästa med att köpa på hemmaplan är att du kan få samma färger som från FighterAces, då färgaffären blandar exakt vad du vill ha, och du får dessutom 3 ggr så mycket färg för samma pris.
Den är oxå helt luftfri, så du kan måla inomhus !:):)

Jag skall prova det här på nästa kärra...om de kan blanda fram aluminium. :)


Göran

ChristerL
2011-10-09, 21:11
Tjena Christer.

Jag håller på med ett roligt experiment! Efter lite snack med Ivve på Nyköpingsträffen så har jag lackat min nya "slit & släng-extra" med Beckers vattenbaserade färg. Fungerar klockrent, ska bara lägga det sista skyddande lagret färg nu.
Det bästa med att köpa på hemmaplan är att du kan få samma färger som från FighterAces, då färgaffären blandar exakt vad du vill ha, och du får dessutom 3 ggr så mycket färg för samma pris.
Den är oxå helt luftfri, så du kan måla inomhus !:):)

Hej Lelle,

Det har jag hört talas om! (D-dagsränderna på Spitfire #1 var Beckers.)
Men visst behövs det skyddslackas, i alla fall om man kör på metanol och nitro? Kanske för säkerhetsskull även med bensinare? Vad säger Ivve?

I den här vändan är det småburkar med färg till markeringarna som kommer. SAMT flatting powder som ska blandas i WBCs skyddslack, ingen högblank Tempest efter vädring!! :man_in_love:


Till nästa projekt ska jag prova Beckers färger, då kommer det gå åt mer färg, och fler nyanser!!

Lelle
2011-10-10, 07:19
Tjena Christer.

Bokis har vad jag vet ingen skyddslack på sin FW-190 och den klarar sig utan att "kracka" mot bensin.

Det har dragit ut lite på tiden, men jag har en burk med skyddslack från Warbird Colors liggande så jag ska lägga ett lager i veckan för att få upp ytan lite blankare. Ska också lämna en bit på motorkåpan "oskyddad" för att se om det stämmer att den står emot metanol..
Färgaffär´n sa oxå att dom utan problem kan blanda allt från matta till blanka färger.:)

ChristerL
2011-10-11, 17:46
En stämningsfull höstbild. En Tempest som fått ett lager sprutspackel och vackra höstlöv i skenet av utebelysningen. Inte ultimata tiden att jobba ute men vad gör man inte för att komma vidare.

Ser kanske bra ut på bilden, men spacklet avslöjade en hel del ställen som behöver "justeras". Fram med 3M spackel och slippappret när allt torkat. Och byggaren fått upp värmen i kroppen igen!!


23573

Lelle
2011-10-28, 07:20
Jag hade äran att få besöka Tempestfabriken igår och jag kan konstatera att bygget fortskrider. Det som ska bli mycket intressant är att se hur Christer ska kunna pressa in en 102" FW i hobbyrummet.
Du var ju lite orolig för hur du skulle få in den i bilen, men det kommer att bli minst lika problematiskt att få in den, eller rättare sagt att så smånigom få ut den ur hobbyrummet när den är klar. Riva en vägg??

Större hobbyrum till modellflygarna!!

PS. Tack för ritningarna, Christer.:lollypop:

Sweeper
2011-10-28, 08:52
Jag hade äran att få besöka Tempestfabriken igår och jag kan konstatera att bygget fortskrider. Det som ska bli mycket intressant är att se hur Christer ska kunna pressa in en 102" FW i hobbyrummet.
Du var ju lite orolig för hur du skulle få in den i bilen, men det kommer att bli minst lika problematiskt att få in den, eller rättare sagt att så smånigom få ut den ur hobbyrummet när den är klar. Riva en vägg??

Större hobbyrum till modellflygarna!!

PS. Tack för ritningarna, Christer.:lollypop:


Hmm, han har ju ett litet fönster i sitt hobbyrum. Han kan ju öppna det och skjuta ut modellen allteftersom han bygger på den. :D


Göran

ChristerL
2011-10-28, 09:12
Det ska nog gå att lösa på något sätt!

I morgon kommer tomten!! :dancing2:


Nä, åter till slipning av Tempest..... Det är väl vad en semesterdag ska användas till??!!

ChristerL
2011-10-28, 12:31
Inte går det fort.... Och mer jobb blir det tills jag blir nöjd..... Hoppas jag att jag blir någon gång!


24012

ewalds
2011-10-28, 17:58
Va det inte du som skrev...nånstans... -"Ingen kan se hur lång tid det tagit men alla kan se hur bra det blivit", elr nåt sånt??

För egen del kommer jag att höja ribban rejält, nästa gång??

Vad för sprutspackel använder du och vad för spruta, om man får fråga??
Ser kalas ut, i alla fall!

/Micke

hjalleo
2011-10-28, 21:01
Inte går det fort.... Och mer jobb blir det tills jag blir nöjd..... Hoppas jag att jag blir någon gång

24012

Jag tycker att dom verkar vara orättvisa när dom skriver att du har ett litet hobbyrum. Jag kan ju se på bilden att det finns minst två olika sorters lövträd i ditt hobbyrum och dom brukar inte vara små.:)

Mvh Olov

ChristerL
2011-10-30, 18:25
Jag har använt sprutspackel från Hagmann, Biltema och Plastic Padding! Det är alltså färdiga på sprayburk, och valt efter tillgång. Tycker nog Hagmanns och PPs funkar bäst..

Jag har väl inget litet hobbyrum? Det får ju rum en Meister Scale 102" Fw190D-9 där!! :lollypop:

24087

Ompa
2011-11-04, 03:23
Jag har väl inget litet hobbyrum? Det får ju rum en Meister Scale 102" Fw190D-9 där!! :lollypop:

24087

Det är rejäla grejer man bygger när modellen tar upp två skrivbord :sarcastic:
Längtar efter fortsättningen :lollypop:

Sweeper
2011-11-06, 14:51
Jag har väl inget litet hobbyrum? Det får ju rum en Meister Scale 102" Fw190D-9 där!! :lollypop:

24087

Det är sant...men att vända den om i horisontalplanet...hur går det? :D


Göran

ChristerL
2011-11-30, 08:59
Min vanligtvis extremt långsamma bygghastighet har den senaste tiden stannat upp helt. Förkyld familj sen tre veckor, själv har jag lyckats med både feber och öroninflammation. Vilket jag inte ens hade som barn!!

Det jag ändå gjort sen sist är att bråka med sporrhjulet. På Tempesten fälls det ju upp framåt, så armen för vajerstyrningen "måste/bör" sitta på undersidan av mekanismen. (Om man väljer att sätta den på ovansidan behövs ett ok bakom mekanismen, vilket jag inte har plats för i kroppen.)

Det sporrhjul jag köpt från Unitracts påminner mycket om det på byggritningen. Den på ritningen skulle aldrig fungera, armen för styrningen skulle ta i fästet i nästan uppfällt läge... (De gröna ringarna på bilden visar var armen borde sitta för att gå fri från fästet.)
Unitracts ställ verkar bygga på att man fäster enheten längre upp i kroppen. Men det finns inte heller plats för då krockar det med stötstången till höjdrodret bl.a....

Istället för att tillverka ett snyggt skalaben från balsa/plywood hittade jag fjädrande huvudställ på Söders som är väldigt likt originalet och i rätt storlek. Fick sågas av en bit och göra ett nytt hål för fästskruven.
Byggde om Unitracts mekanism så det såg ut som på ritningen. Dremlade och filade upp ett hål i fästet där styrarmen kan gå upp. (Inget som minskar hållfastheten hoppas jag!)

På de första versionerna av styrningen hade jag monterat fjädrar på vajrarna för att spänna dom i uppfällt läge. Men oftast fick jag ingen styrförmåga i nerfällt läge. Hade även problem med att öglorna som vajrarna sitter monterad på inte la sig i rätt läge och stället inte gick in ordentligt.

Lösningen, version 4.2, blev att montera två små fjädrar i öglorna och fästa dom i en bygel bakom mekanismen. Nu har jag spända vajrar i utfällt läge och styrförmåga. I infällt läge är vajrarna fortfarande något spända men hjulet rör sig ändå inte inne i kroppen!

Ännu ett bekymmer förhoppningsvis löst! :concern:


24718

24719

24720

24721

24722http://www.youtube.com/watch?v=gTjfypZwOko

bokis
2011-11-30, 10:38
Det där är samma spoore som jag använder till fw 190: an och dc 3 :an..Funkar klockrent för mig!

ChristerL
2011-11-30, 14:36
Det där är samma spoore som jag använder till fw 190: an och dc 3 :an..Funkar klockrent för mig!

Men då fälls hjulet uppåt/bakåt? Och du har vajerstyrningen fäst över vridpunkten?

Unitracts säljer två olika varianter beroende på hur man vill ha det.

Lelle
2011-11-30, 18:39
Bravo Christer!

Det där så ju kanon ut, och fungerar gör det också. Är det ett luftcylinder som stänger/öppnar eftersom det går igen som en råttfälla? Kanske behövs en strypning emellan då.:applouse:

Sweeper
2011-11-30, 19:14
Snygg lösning! :)


Göran

ChristerL
2011-12-01, 06:49
Bravo Christer!

Det där så ju kanon ut, och fungerar gör det också. Är det ett luftcylinder som stänger/öppnar eftersom det går igen som en råttfälla? Kanske behövs en strypning emellan då.:applouse:

Tack Lelle å Göran!

Det är ett Futabaservo som ligger framme i nosen som drar upp stället. Får se om jag kan få ner hastigheten, annars blir det som det blir!

Lelle
2012-03-23, 07:07
Hej Christer.

Vad händer i Tempestfabriken? :confused:

ChristerL
2012-03-23, 13:32
Hej Lelle,

Tja inte mycket! Jo jag får ett ryck då och då, så framåt går det. Här i veckan har jag slipat det sista på vingen, monterat all utrustning som ska sitta i vingen och börja rengöra från allt damm. Nästa moment är att börja rita panellinjer, göra luckor, nitar osv. Dvs Go Sweeper!!
Kroppen har jag spacklat snyggt mot motorkåpan, här ska jag också börja med detaljerna. Glasfiberkåpan över sporrhjulet måste jag gjuta om. Pluggen har förlängts åt alla hål, så "det ska bara" gjutas en ny.....

Så inte så mycket att redovisa i bilder. Som vanligt går det alldeles för långsamt, men jag njuter i min takt!

Lelle
2012-03-24, 07:09
Kanske lite filande på FW´n oxå? :D

ChristerL
2012-03-25, 20:47
Kanske lite filande på FW´n oxå? :D

Kanske det kanske..... :secret:

hjalleo
2012-03-25, 20:50
Hej!

Jag tycker att det ser jättebra ut. En servoslower och saken borde vara biff?

Mvh Olov

Sweeper
2012-03-26, 07:35
Nästa moment är att börja rita panellinjer, göra luckor, nitar osv. Dvs Go Sweeper!!

Som vanligt går det alldeles för långsamt, men jag njuter i min takt!


Skönt att höra att det finns fler som är villiga att gå på en nit eller så... :D
Men det viktiga är ju att man har roligt och trivs....i sin egen takt. :)


Göran

ChristerL
2012-03-31, 14:24
Inte i går det lades upp några bilder här! Men är man en långsam byggare så.. Nu känns det kul igen!!

- All utrustning till landställen är nu monterade i vingmitten. Påfyllnadsventil kommer man åt via en lucka på vingens undersida.

- Börjat markera plåtskarvar och luckor. En del har jag mätt på 1/48-ritningen och skalat upp, andra har jag förstorat ritningen i två steg på en kopiator till modellstorlek.
En del luckor görs i 0,4 mm glasfiberplattor, slipas med 80 papper på baksidan, rengörs med rödsprit och limmas med CA. (Tack Sweeper för tipsen!) Hålen för "skruvarna" gjordes innan luckorna limmades dit, något större än skruvskallen på 3 mm.

- De som läser världens bästa klubbtidning NMK-nytt (http://www.nykmk.se/index.php/nmk-nytt), vet att jag funderar på en ny förebild: W2-X (EJ705) från RAFs 80 Sqn. Flögs av flera australiensiska piloter som lät måla en känguru med flagga på nosen. EJ705 var en Series 2 Tempest, dvs bl.a. kortare kanoner och möjligheten att bära fälltankar.


27931

27932

27933

27934

27935

27938

27936

27937

Sweeper
2012-03-31, 19:23
Inte i går det lades upp några bilder här! Men är man en långsam byggare så.. Nu känns det kul igen!!

- All utrustning till landställen är nu monterade i vingmitten. Påfyllnadsventil kommer man åt via en lucka på vingens undersida.

- Börjat markera plåtskarvar och luckor. En del har jag mätt på 1/48-ritningen och skalat upp, andra har jag förstorat ritningen i två steg på en kopiator till modellstorlek.
En del luckor görs i 0,4 mm glasfiberplattor, slipas med 80 papper på baksidan, rengörs med rödsprit och limmas med CA. (Tack Sweeper för tipsen!) Hålen för "skruvarna" gjordes innan luckorna limmades dit, något större än skruvskallen på 3 mm.

- De som läser världens bästa klubbtidning NMK-nytt (http://www.nykmk.se/index.php/nmk-nytt), vet att jag funderar på en ny förebild: W2-X (EJ705) från RAFs 80 Sqn. Flögs av flera australiensiska piloter som lät måla en känguru med flagga på nosen. EJ705 var en Series 2 Tempest, dvs bl.a. kortare kanoner och möjligheten att bära fälltankar.
Jag tycker det är ett bra val på en ny förebild! :)


Göran

ChristerL
2012-04-16, 10:29
Några små framsteg, cannon blisters och glas till positionsljusen i vingspetsarna:

- Gjorde en blister/plugg i balsa som monterades på en furulist. En 4mm plywoodskiva med ett hål ca 1 mm större än pluggen. På den monterades en bit plast med lämpliga klämmor, MINST en på varje sida. (Bara tre var inte bra...) Plasten jag använde är Evergreen's 0,5 mm. Möjligen att jag kommer prova att göra om alla i 1,0 mm då de nu blev i "pingisbollskvalité", dvs lite tunna.

- Pluggen monteras i ett skruvstycke, fram med varmluftspistolen och grova handskar.

- Plasten värms i 5-10 sekunder, sen trycks plywoodskivan med plast över pluggen. Låt svalna.

- Sen är det bara att skära/klippa/slipa till rätt form!

- Glaset gjordes i princip på samma sätt, bara att jag monterade plasten på två furulister och drog den enkelt över vingspetsen. Plasten kom från dotterns presentförpackingar, hon fyllde 9 år i går!!


Tips, innan du börjar: Använd grova handskar och montera ner din brandvarnare i hobbyrumstaket!! :sarcastic:

Tack till "Flygsmurfen" som köpte en ny varmluftspistol så jag kunde låna den!


28322

28323

28324

28325

28326

Ompa
2012-04-16, 20:51
Några små framsteg, cannon blisters och glas till positionsljusen i vingspetsarna:

- Gjorde en blister/plugg i balsa som monterades på en furulist. En 4mm plywoodskiva med ett hål ca 1 mm större än pluggen. På den monterades en bit plast med lämpliga klämmor, MINST en på varje sida. (Bara tre var inte bra...) Plasten jag använde är Evergreen's 0,5 mm. Möjligen att jag kommer prova att göra om alla i 1,0 mm då de nu blev i "pingisbollskvalité", dvs lite tunna.

- Pluggen monteras i ett skruvstycke, fram med varmluftspistolen och grova handskar.

- Plasten värms i 5-10 sekunder, sen trycks plywoodskivan med plast över pluggen. Låt svalna.

- Sen är det bara att skära/klippa/slipa till rätt form!

- Glaset gjordes i princip på samma sätt, bara att jag monterade plasten på två furulister och drog den enkelt över vingspetsen. Plasten kom från dotterns presentförpackingar, hon fyllde 9 år i går!!


Tips, innan du börjar: Använd grova handskar och montera ner din brandvarnare i hobbyrumstaket!! :sarcastic:

Tack till "Flygsmurfen" som köpte en ny varmluftspistol så jag kunde låna den!


28322

28323

28324

28325

28326


Utmärkta tips Christer :applouse:

hjalleo
2012-04-16, 21:10
Några små framsteg, cannon blisters och glas till positionsljusen i vingspetsarna:

- Gjorde en blister/plugg i balsa som monterades på en furulist. En 4mm plywoodskiva med ett hål ca 1 mm större än pluggen. På den monterades en bit plast med lämpliga klämmor, MINST en på varje sida. (Bara tre var inte bra...) Plasten jag använde är Evergreen's 0,5 mm. Möjligen att jag kommer prova att göra om alla i 1,0 mm då de nu blev i "pingisbollskvalité", dvs lite tunna.

- Pluggen monteras i ett skruvstycke, fram med varmluftspistolen och grova handskar.

- Plasten värms i 5-10 sekunder, sen trycks plywoodskivan med plast över pluggen. Låt svalna.

- Sen är det bara att skära/klippa/slipa till rätt form!

- Glaset gjordes i princip på samma sätt, bara att jag monterade plasten på två furulister och drog den enkelt över vingspetsen. Plasten kom från dotterns presentförpackingar, hon fyllde 9 år i går!!


Tips, innan du börjar: Använd grova handskar och montera ner din brandvarnare i hobbyrumstaket!! :sarcastic:

Tack till "Flygsmurfen" som köpte en ny varmluftspistol så jag kunde låna den!


28322

28323

28324

28325

28326

Vilka fantastiskt bra tips! Dom kommer jag helt säkert ha nytta av.

Mvh Olov

somnas
2013-08-07, 01:25
Hur går det här egentligen? Hittade tråden ikväll via din andra byggtråd med S29an som jag funderar på att bygga och har sträckläst, aldrig hört talas om Hawker Tempest tidigare. Verkar vara en väldigt trevlig maskin! Mycket fin byggteknik också.

/Erik

ChristerL
2013-08-12, 07:01
Hej Erik!

Kul att du läser mina trådar! Tempesten har stått stilla sen senaste inlägget. Luften gick ur liksom, och så fick jag en Fw190D-9 att bita i istället! Du hittar också den byggtråden i signaturen nedan.

Jag har väl en "liten förälskelse" till Hawker Tempest. Vill du veta mer om Tempesten besök gärna min hemsida "The Hawker Tempest Page" www.hawkertempest.se !