handdator

Visa fullständig version : JR X-3810 och 2.4GHz?



Ålänning
2009-03-02, 23:10
Tjena!


Har nyligen kommit över en JR X-3810 sändare och funderade på hur det är att konvertera den till 2.4GHz (modul)?
Om man skaffar en 2.4GHz-modul, vilka mottagare passar då? Alla eller bara just det märke man har modul?
Är tex denna modul ok, eller ska man se efter andra tillverkare?
http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=334
Vet inget om Corona. JR klingar bättre i mina öron, eller? =)

Dessutom, var hittar man en ny NiCd-ack?
Och när kom dessa sändare och när slutade dom tillverkas?
Finns det X-3810 och 3810?

Går det att ladda sändaren via kontakten på sidan med en vanlig laddare typ Hyperion EOS5?

Mottagaren är en PCM S NER-649S. Bra grejer? Är det JR ens?!

Borde skaffa en manual till sändaren.

Jag har redan en 8-kanals 35MHz sändare (Sanwa RD8000) men den har ju bara 10 modellminnen, precis som X-3810.
Därför lite sugen på börja använda denna. I övrigt har jag bara haft igång den några sekunder. :D


/MickeM

Michael
2009-03-03, 19:00
Mottagaren du har är en JR-klassiker, jag har några stycken som har fungerat bombsäkert under alla år. Som jag ser det finns det inget direkt skäl att konvertera denna radio till 2.4Ghz.
Bruksanvisning hittar du här: http://www.modelflight.com.au/rc_model_radio_control/jr_propo_x-3810_rc_control.htm

Ålänning
2009-03-03, 23:20
Mottagaren du har är en JR-klassiker, jag har några stycken som har fungerat bombsäkert under alla år. Som jag ser det finns det inget direkt skäl att konvertera denna radio till 2.4Ghz.
Bruksanvisning hittar du här: http://www.modelflight.com.au/rc_model_radio_control/jr_propo_x-3810_rc_control.htm
Lade ut frågan på rcheli också och det vart samma svar där. =) Tack för bruks-länken.

Mr J
2009-03-07, 21:04
X-3810 fanns i två versioner, den första med vanliga trimmar, och senare kom en variant med digitala trimmar.
Jag hade den första, i den satt en diod vid ladduttaget för att skydda radion mot felopolarisering, den gjorde att det inte gick att ladda acken med en peakladdare. det där störde mig en hel del så jag "tjuvkopplade" förbi dioden, sen gick det fint. Jag vet dock inte hur det ligger till med den senare modellen.

Malfamartin
2009-03-22, 10:39
Dessutom, var hittar man en ny NiCd-ack?
/MickeM

Först grattis till din JR X-3810! Visst känns de gedigna! Civilekonomerna hade inte gjort sitt intrång på den tiden!

Varför NiCd? Av miljöskäl så upphör man med dem!
Själv har jag monterat LiPo celler i mina sändare då jag tröttnat på att ha för lite kräm när jag väl skall ha dem. Använder man en sändare mycket frekvent så kan jag kanske förstå NiMh användandet. Vi har en ständig teknikutveckling och jag gillar att följa den. Det gäller att släppa navelsträngen.
På din fråga om 2,4 GHz så kolla gärna mitt inlägg http://www.rcflyg.se/forum/showpost.php?p=200947&postcount=8
Varför inte både och! Världens första R/C sändare med automatisk frekvensövergång?


mvh Malfamartin

McRegor
2009-03-22, 11:35
Hej,
Om det är en "vanlig" JR-modul så finns det väl i stort sett 2,4 GHz-moduler av de flesta fabrikat skulle jag tro.
Jag kör Assans 2,4-system i min Futaba 10C och har så gjort under snart 1 år. Inga som helst bekymmer hittills. Dock skulle jag måhända tveka en aning att skicka upp alltför stora/dyra kärror med det systemet (liksom med Coronas) - i så fall skulle jag nog hellre välja Futabas eller Spektrums system (möjligen bara baserat på mer feghet än fakta). Assan-systemet kan du bl a hitta här - http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8287&Product_Name=X8_2.4GHz_Combo_pack_for_JR_W/_Module_&_RX
Valet mellan Corona och Assan är för mig enkelt - det är helt enkelt ett förtroendebaserat val och då är Assan självklara vinnare bl a beroende på att Corona under den tid dom funnits (dryga halvåret) redan avverkat 3 (?) olika system (ej kompatibla sinsemellan) såvitt jag förstått - möjligen kan det räcka med 2 men även det känns som ett för mycket.
Hälsningar
Roger

PS: Om 3-cells LiPo i gamla sändare råder det olika uppfattningar. Jag har blivit direkt avrådd från en av de få RC-reparatörer vi har i Sverige. Jag har förvisso kört med 3S i min Futaba 9C men då "droppade" jag spänningen via ett par zener-dioder och då är det givetvis ofarligt. Dock är det en aning struligare att ladda då man helst bör ta ur acken och balanseringsladda den. Idag finns ju Nimh med väldigt låg självurladdning och dom har ju samma kapacitet som en 3S LiPo med samma yttermått så egentligen känns det rätt onödigt att chansa. Känns mest som en "tekniskt intressant lösning" som inte tillför speciellt mycket. I min Futaba 10C har jag återgått till nya NiMh-ackar och har inte märkt nån skillnad jfr LiPo-acken i 9C-sändaren.

AM
2009-03-23, 09:00
Coronas andra generation på 2,4 GHz kommer ut nu i dagarna. Det är ett FHSS-system liknande Futabas. De har moduler som passar 3810'an - bara att byta modul och köra. Bra priser på moduler och mottagare.

Mvh
Ove

Ålänning
2009-03-24, 19:36
Nå, den får duga till depron och billiga helis samt flygtrainers ett tag så jag får in
känslan för den. Har för många 35MHz-mottagare som jag kommer köra med ett tag
till. Blir nog 2.4GHz till slut, men då blir det nog en ny JR eller kanske Futaba.

Vad gäller ack så har jag sneglat på NiMH eftersom jag knappt hittar NiCd. Och
är det som ni säger att NiCd är på väg ut så får det bli NiMH i så fall. LiPo, hm...

Malfamartin
2009-05-05, 10:12
LiPo, hm...

Det finns många LiPo tillverkare som gör batterier avsedda för sändare! Ett LiPo i en sändare blir inte i närheten så hårt utsatt som i ett flygplan. En tillverkare skulle aldrig riskera sitt rykte och sälja till TX om det var så illa. De flesta som är negativa har gamla eller andrahandserfarenheter. Se framåt och testa utvecklingen. Jag har kört LiPo i TX i flera år utan minsta problem. Strömuttaget är dessutom litet i en TX jämfört med elmotorer etc.
Hur i all världen vågar folk ha LiPo's i en heli ;-)

mvh Malfamartin

McRegor
2009-05-05, 10:30
Hej Malfamartin,
LiPo i sändare har diskuterats i flera andra trådar så för de detaljerna hänvisar jag dit.
Så länge inte sändartillverkarna själva godkänner/rekommenderar detta så är min "tråkiga" lösning att inte heller rekommendera det eftersom man kan få bekymmer med garantiåtaganden. Dessutom ger LiPo i sändaren inga fördelar jämfört med de nya NiMh med låg självurladdning så jag hävdar fortfarande att LiPo i denna applikation mest är att se som "tekniskt intressant lösning" - alltså en lösning som under vissa förhållanden fungerar bra som som inte fyller något egentligt behov.
Vi måste tänka på att alla läsare av detta Forum inte är så insatta i de problem med bl a laddningen som kan bli fallet med LiPo i sändaren så allmänna råd bör man vara lite försiktiga med för att inte riskera att någon t ex laddar LiPo-cellerna med sin vanliga NiMh-laddare. Det kan låta "märkligt" men jag har sett avsevärt mycket mera "märkliga" saker hända i verkligheten...:)
Jag vet att det är en tråkig inställlning men "Better safe then sorry"...
Hälsningar
Roger

Michael
2009-05-05, 18:27
Jag har väldigt goda erfarenheter av att använda de nya NimH-batterierna med låg självurladdning i sändaren. Det finns flera fabrikat exv. Sanyo Eneloop och GP Recyko.
Jämfört med dessa batterier ser jag inga fördelar med LiPo i sändaren så länge sändarna inte tillverkats specifikt för LiPo avseende larm för urladdning, laddningsutomatik etc.
Gör livet enkelt och ersätt gamla NiCd med nya NimH i sändaren, du kommer inte att ångra dig.

Ålänning
2009-05-06, 17:42
2.4GHz-grejen har jag redan lämnat (ämnet i tråden). Beställde en ack som såg ut som
rätt ack... samma form på bilden, 9.6V NiMH 2500... och ojsan, acken var fysiskt sett
dubbelt större!!! Hm, får sätta den i pulten... Har andra ackar med så det hela har ordnat
sig för min del i alla fall. LiPo får nog vara.

Malfamartin
2009-05-13, 14:05
Jag har tydligen haft dålig erfarenhet av mina NiMh batterier och ej heller vetat om att det finns "bättre" sådana. Har också hört att > 1800 MAh också ger sämre data map självurladdning. Mina 5 sändare användes sporadiskt av mig och mina barnbarn så laddning har varit ganska frustrerande. Vissa Tx kan man ju ställa in önskad larmsignal, tex min MPX. I de andra har jag monterat in en monitor Maxpro 3S från Hobby City.
Minicars.se som tydligen är svensk generalagent säger i sin marknadsföring att deras LiPo's passar i flertalet av deras (Futabas) sändare, med bilder och allt.
Man får ju då hoppas att de lämnar goda och säkra instruktioner för montage och hantering. Då också tydligt ange att Tx garantin gäller även med dessa batterierna.
McRegor och Michael har givit förnuftiga svar tycker jag, men det som stört mig är att många andra tjafsat om att 11,2v är för mycket då NiMh "bara ger 9,6v". Detta är nonsens men tillvaratages ofta av tillverkare för att slippa krångel vid garantiåtaganden. Cover my as som det kallas på fackspråk.
Futabas största modeller har LiIon batterier vilket jag tycker är ett steg i rätt riktning.

Martin, gå inte i andras fotspår, för då kommer du aldrig före sade alltid min pappa.

Hälsningar och en god hobbysommar till er som välvilligt kommenterat mig i ämnet LiPo

MVH Malfamartin

Ludde
2009-05-13, 14:37
Kan inte hålla mig.. :-)

jag var ju halvt ihjälslagen virtuellt för att jag rekommanderade LIPO i radio i en annan tråd.. men att rekommandera eller INTE varna för rekommenderat alternativ Sanyo Eneloop och GP Recyko, det tycker jag är klart farligaare..

dessa accar har inga lödöron och löda vanliga celler är inte så enkelt.. visst inte svårt om man vet vad man gör men väldigt lätt att få en dålig lödning som släpper, att då istället rekommendera en hållare för lösa celler är lika dåligt då dom är klart kassare i säkerhetssynpunkt..
finns fält som inte tillåter lösa celler i radio utrustninga oxo..

Malfamartin
2009-05-14, 10:55
Kan inte hålla mig.. :-)
.......finns fält som inte tillåter lösa celler i radio utrustningar oxo..

Håll huvudet högt broder Ludde!
Får jag tillhöra din "fan" skara tror du? ;-)
Ja, mycket får man höra innan öronen ramlar av.
Det skulle vara intressant att höra motiveringen till ett sådant beslut. De fälten älskar tydligen att fatta supersnabba beslut och sedan benhårt hålla fast vid dem oavsett.
Inom politiken är det tvärtom, då saker kan inträffa i oändlighet och man tillsätter bara utredningar.
Tycker mest synd om dem som köper RTR grejor, dvs hel- halvleksaker.
Bland andra är de som kör dyra fina Traxxas bilar inte välkomna att köra där, eller hur?
Undrar om jag får ta med mig min kamera dit, för jag har fyra lösa NiMh av den gamla kassa sorten, Clas Olssons flaggskepp Vanson, men jag skall investera i en Wall-E leksak från Kjell o Company så snart de allt mindre pensionspengarna kommer från AMF.
Det är en stor skillnad på nutidens batterier och de jag använde till min egen egenhändigt ihoplödda radiostyrning 1951. Kopplingsschema från en Amerikansk tidning minns jag.

Mvh Malfamartin
www.malfamartin.se/Silver.html

Ålänning
2015-08-03, 12:24
Kanske man skulle försöka igen då... =)

2.4GHz-modul till min JR X-3810?

Vill ju kunna använda den mot vanliga Original Futaba-mottagare, annars är det inte intressant.
Sändaren är använd vid flygning endast typ 3 ggr sedan den köptes ny. ;-) Förra ägaren flög aldrig med den och sen kom jag över den. Så allt funkar som nytt, men är några år gammalt. Men med 2.4GHz-modul skulle den ju gå att använda, den är ju trevlig i sig det lilla jag använt den.

n30
2015-08-03, 12:35
jag hade uppskattat att hitta modul som fungerar mot frsky eller spektrum recivers. gärna mot båda om det nu går ...

FinnbyFraggel
2015-08-03, 14:33
jag hade uppskattat att hitta modul som fungerar mot frsky eller spektrum recivers. gärna mot båda om det nu går ...
Det finns JR moduler för både Frsky ACCST och Spektrum DSM2 / DSMX, dock inte i samma modul.
/ Jonas

n30
2015-08-04, 18:45
jag har fått tips om dom här 2 modulerna:
http://www.rcflight.se/visaprodukt.aspx?id=3355
http://airmedia.toppenstart.se/produkt/frsky-sandarmodul-med-sbus-for-jrgraupner/

dock lär jag definitivt inte handla via airmedia då det var en extremt taskig attityd i mailkonversationen... rent ut sagt mongo bara.

Thomas
2015-08-04, 19:05
Jag hade definitivt satsat på FrSky-modulen. Känns mer gedigen, liksom. Och mer utbyggbar.
Synd bara att du har haft så dålig kontakt med Ove....

n30
2015-08-04, 19:14
nu har man lite hum om vad de finns för moduler... lär ju gå o köpa från andra leverantörer ...

#jag skrev
tjenare. har ni möjligen en sändare modul som passar jr x3810 radion?

# dom svarar
Hej,
Jo
Mvh
Ove

# jag svarar dom

ok? vadå för någon... kanske kan vara bra att skriva så jag vet vad jag
ska titta på :D

# dom svarar mig

Hej igen,
Jag tänkte att jag skulle vara lika kortfattad som du var i ditt mail... :-)

Kolla denna länks, så får du info:
http://airmedia.toppenstart.se/produkt/frsky-sandarmodul-med-sbus-for-jrgrau
pner/

Mvh
Ove



med en sådan mailkontakt så får man inte mycket sålt

Ålänning
2015-08-04, 20:00
Och jag vill ha för Futaba. =) Går det ens? Är JR och Spektrum samma sak?

FinnbyFraggel
2015-08-04, 23:40
Och jag vill ha för Futaba. =) Går det ens? Är JR och Spektrum samma sak?
JR och Spektrum är inte samma sak.
Och Futaba har två olika moduler, den ena som är 8 kanaler och den andra 12 har jag för mig.
Den med 8 kanaler går att ersätta med Frsky ACCST modul.
/ Jonas

n30
2015-08-04, 23:47
"Den med 8 kanaler går att ersätta med Frsky ACCST modul." menar du att den fungerar med futubas 8 kanalare?

FinnbyFraggel
2015-08-04, 23:58
Hmm, Futabas 8 kanals vad?
Om sändaren är FASST ska även mottagaren vara det.
Är sändaren ACCST ska mottagaren var ACCST också.
/ Jonas

Ålänning
2015-08-05, 09:55
JR och Spektrum är inte samma sak.
Och Futaba har två olika moduler, den ena som är 8 kanaler och den andra 12 har jag för mig.
Den med 8 kanaler går att ersätta med Frsky ACCST modul.
/ Jonas
Är det inte 7 för allt som är 7 och under samt 10 för allt som är 8-14? Så väljer man i menyerna i min sändare i alla fall och då kan man använda allt från 4-14 kanals Futaba FASST-mottagare som jag använder.

Jag behöver en Futaba FASST-modul (helst den som klarar 7-kanals FASST-mottagare då det är de jag vill använda den till, har 8 såna.

(nu kommer det en tung Puma över huset, bullrar lite)

FinnbyFraggel
2015-08-05, 10:07
Är det inte 7 för allt som är 7 och under samt 10 för allt som är 8-14? Så väljer man i menyerna i min sändare i alla fall och då kan man använda allt från 4-14 kanals Futaba FASST-mottagare som jag använder.

Jag behöver en Futaba FASST-modul (helst den som klarar 7-kanals FASST-mottagare då det är de jag vill använda den till, har 8 såna.

(nu kommer det en tung Puma över huset, bullrar lite)
Ok, då är det en TM-7 eller TM-8 modul du ska ha.
Dom lyssnar på PPM och sänder med FASST.
Funderar även bra med Taranis med ett adapter kort för att flytta kontakt stiften från sidan till överkant i modul facket.
/ Jonas

McRegor
2015-08-05, 11:45
Ålänning - om du skall använda en Futaba-modul (TM-7/TM-8) i din JR så måste du ha ett adapterkort - t ex detta - http://www.flytron.com/openlrs/123-futaba-jr-module-adapter.html - eftersom Futaba själva aldrig tillverkat nån Fasst-modul för JR's HF-modulplats. Dock har det nog funnits nån variant via nån annan leverantör men knappast så enkel att hitta som en modul för en Futaba-modulplats som du alltså sen kan komplettera med adapterkortet enligt min länk ovan.
F ö klarar Futaba bara 8 kanaler via PPM-interfacet så nån 14-kanalersmodul är nog inte aktuell i din gamla JR-radio.
Roger