handdator

Visa fullständig version : Kontaktproblem



Pibben
2009-04-16, 15:43
Jag har en Multiplex Magister med en Jeti Rex 5-mottagare och en (lite äldre) Futaba FF7 Super-sändare (FP-7UAP PCM 1024). Antennkabeln går igenom "frigolitgolvet" ner på undersidan av flygkroppen, sedan är den tejpat längst kroppen 10-15cm och sista 10-15cm av antennen hänger löst.

Med antennen ihopskjuten tappar jag kontakten med modellen efter c:a 5-10m och uppe i luften (med utdragen antenn) känns det inte helt stabilt heller. Så det är något slags kontaktproblem. Har jag gjort nåt uppenbart fel? Var ska jag börja min felsökning?

jaka
2009-04-16, 20:56
Hej!
Jeti 5 mottagaren är väl en "parkflyer mottagare"!? En sådan har ju bara ca 300-500m räckvidd! Så den bör du inte använda till en så stor modell.
Till större kärror används vanliga mottagare (som har 1-3km räckvidd)!!

Du verkar ha dålig räckvidd på radion! Jag kan flyga mer än 200-300m bort med min Jeti 5+ mottagare utan problem.

Kolla först att alla battericeller lämnar 1,5V när de är fulladdade (stick nålar genom höljet och kolla spänningen på varje cell). Du har 8st NiMH celler i sändaren som totalt ska lämna 11,1-11,6 volt när hela paketet är fulladdat (ladda först ca 16-24 timmar med din Futaba väggladdare). Snabbladdare funkar inte på NiMH celler!
Du har säkert moderna Lipo celler i planet,till motor och mottagare, så där är det nog inget som är fel.??

Om batteriet är ok så testa med en Futaba mottagare! Om radion funkar då så vet du att din Jeti mottagare behöver service. Om det forfarande inte funkar så är det sändaren som behöver skickas på service.

Felix
2009-04-18, 19:14
Hej,

Jag har haft samma problem när jag hade en Futaba 7C och Jeti 5 Rex mottagare. När jag letade på nätet så hittade jag flera inlägg som påstod att just denna kombinationen var inte helt lyckad tydligen.

Jag tappade två gånger kontollen i ungefär tre - fyra sekunder när jag använde Jetimottagaren vilket resulterade i två krascher tyvärr.

Jag bytte mottagare till en vanlig Futaba och då funkade det klockrent.

Lycka till!

Krille
2009-04-19, 09:25
Snabbladdare funkar inte på NiMH celler!



En fråga bara. Varför inte?!?
Brukar ju tillåmed stå specifiecerad A tal på NIMH ackar för fast och std charge.

jaka
2009-04-19, 14:59
Hej!
Probemet är att de (somliga/många/flertalet) "falskpeakar"!

Pibben
2009-04-19, 19:50
Kolla först att alla battericeller lämnar 1,5V när de är fulladdade (stick nålar genom höljet och kolla spänningen på varje cell). Du har 8st NiMH celler i sändaren som totalt ska lämna 11,1-11,6 volt när hela paketet är fulladdat (ladda först ca 16-24 timmar med din Futaba väggladdare). Snabbladdare funkar inte på NiMH celler!


Jag har ~1,36V på cellerna och totalt 10,9V på hela paketet. Jag laddar det med min Hyperion 5i. Det kanske är en snabbladdare och orsaken till det hela. Tyvärr har jag ingen annan laddare till sändaren.

Krille
2009-04-19, 21:25
1,36v på varje cell utan belastning är full laddat. 1,2v/cell är "normal laddat"