handdator

Visa fullständig version : Aermacchi makeoverjobex
2009-04-18, 22:23
Här kommer en tråd om uppfräschning av min Aermacchi. Jag tog över modellen kraschad innan förra säsongen, så när jag reparerade den första gången, blev det en del skavanker kvar. Jag bestämde mig redan då att om jag får ihop den och det fungerar att flyga med, så skall jag måla om den i ett mer skalalikt färgschema.

Gjorde iaf 32 starter med modellen under 2008 och lyckades då även få dit några mer skavanker, så det var bara att få ut tummen och sätta igång.

Här kommer först några bilder på hur modellen såg ut förra säsongen


Fortsättning följer

jobex
2009-04-18, 22:32
Först ut under slipmaskinen var vingen. Redan efter 5 minuters slipande ångrade jag mig, men jag började ju givetvis slipa översidan, så efter djupa överläggningar med mig själv, så bestämde jag mig för att bita i det sura äpplet och fullfölja projekt makeover.

När vingen var slipad och grundad, så kom jag på att jag retat mig på arrangemanget med vingskruvarna varenda gång vingen monterats, så jag sågade upp hål, kapade in VP-rör, spacklade igen gliporna och vips så blir vingen mycket mer lättmonterad.

På Jetpowermässan köpte jag en styrenhet för belysning, så ett steg i makeovern var även att dra kabel i modellen för att senare koppla till dioder.

Har varit lite slö med kameran, så ibland blir det lite stora steg mellan bilderna, men det får ni leva med.

Mvh Johan

jobex
2009-04-18, 22:55
När jag var nöjd med spackling och slipning, så var det dags för ett lager primer och sen de olika färgerna. Personligen tycker jag undersidan är snyggare än ovansidan, men det är tyvärr inte mycket att göra åt om den skall se ut något sånär som förebilden.

Mvh Johan B

DrHanke
2009-04-19, 08:09
Grattis ser riktigt bra ut! :) Har kroppen fått samma behandling?

Niclas
2009-04-19, 08:28
Hoppas inte det blir några nya skavanker idag.Eftersom vi skall flyga
i Emmaboda i eftermiddag.

jobex
2009-04-19, 10:24
Jo Hanke, hela planet har fått samma behandling, skulle sett konstigt ut annars tror jag....:-)

Jag gjorde vingen helt färdig först iaf, om jag inte skulle orka med resten, så kan man ju flyga iaf.

Meningen är precis som Niclas säger att den skall "nypremiäras "idag, så får vi se om det kommer flygbilder.

Här kommer några bilder på kroppen. Först några "före" bilder och sen fyller det på med spackling och målning i olika steg.

Mvh Johan B

jobex
2009-04-19, 10:27
Några fler bilder på kroppen,

mulder
2009-04-19, 17:54
Flyga, attans otur att jag inte visste detta tidigare för då hade jag kört de 10e milen i jet-fart upp till er. Hör gärna av er nästa gång ni skall till fältet, snygga bilder och bra jobbat /MVh Mikael Mulder

DrHanke
2009-04-19, 18:29
Klart värt att du satsade på en makeover, vart ju riktigt bra! :)

KenPro
2009-04-19, 19:09
Läcker kärra det där!!!

mulder
2009-04-19, 20:19
Vill se film från dagens flygning /Mulder

jobex
2009-04-19, 20:49
Kom precis hem från dagens flygning, kan nog bli både film och en del läckra flygbilder, jag fotade en del själv, men jag tar bilderna i tur och ordning, så först blir det avslut på makeovern.......och sen hoppas jag Tobbe och Niclas fyller på med lite bilder och film

När kroppen var målad, så kom jag på att jag höll på att glömma kabinen, vid en lite stressig kväll och ett tillfälligt hjärnsläpp, så fick jag för mig att färgen torkar fortare med hjälp av en varmluftspistol, det blev inte riktigt som det var tänkt kan jag säga. Av en händelse ringde Olle på hobbyborgen dagen efter missödet och hade fått en felleverans från Graupner; - Du behöver möjligen inte en kabinhuv till Aermacchi?, den kabinhuven ligger hemma hos mig nu, lite tur skall man ha ibland.

Köpte promark nitar, panellinjer och lite luckimitationer av Lasse och där sprang många timmar iväg med gnuggpennan, men det var värt det tycker jag, syns kanske inte på bilderna, så bra men de finns där.

Sist fick lite av kringutrustningen ett par lager klarlack för att bättre stå emot väta.

Mvh Johan B

jobex
2009-04-19, 20:59
Nästa steg när allt var målat och gnuggat, blev att försöka få igång den där lilla styrenheten för belysning som jag köpte på Jetpowermässan förra året. Har dragit kabel och lött in dioder lite varstans i modellen.

Första problemet var att jag trodde jag hade en kanal ledig, men när jag kopplade in Weatronicen till PC:n, så var det fullt. Efter en del funderande och lite telefonöverläggning, så blev det omprogramering av motorn, så att den bara utnyttjar 1 kanal. Nu hade jag kanalen ledig och sen var det bara att programera lyset. Blev ganska effektfullt, tycker jag själv, gjorde en liten film, som man nästan kan se som "Roll Out"

Håll till godo

Testar lyset Aermacchi on Vimeo

Mvh JOhan B

Tobbe A
2009-04-19, 21:15
Här kommer några bilder på Aermacchin och de andra kärrorna som flög i Emmaboda idag.

jobex
2009-04-19, 21:38
En vanlig dag i Emmaboda.....haha

Tack så mycket Tobbe, blev ju fina bilder, hoppas Niclas får upp en film också.

Tänkte bara tillägga en sak till makeovern, och det är vad jag använt mig av för material/kemikalier. Jag är inte på något vis proffs på det här, men dessa kombinationer har funkat för mig och möjligen kan det hjälpa någon framöver. satte upp dem ungefär i kronologisk ordning. Någon har frågat hur jag vågat blanda så, men det har funkat fint och testar man inte så lär man sig aldrig något.....:-) Gjorde det lätt för mig med sprayburkar, orkade inte trixa med kompressorn och sprutorna.

Otroligt kul idag att få premiära den för andra gången, när jag svängde in på finalen och tände landningsstrålkastaren, så kändes det som att det var värt 2 månaders slipande och spacklande

• Slipmus för att få bort färg, fick hjälpa till med kniv/rakblad och skrapa bort på vissa ställen, tog mig ned till orginal gelcoat för att den nya färgen inte skulle lägga på så mycket vikt.

• Plastic Padding PP100 på de värsta skadorna och ojämnheterna

• Hagmans sprutspackel - mycket våtslipades bort.

• Biltema primer på sprayburk

• Alla färgkulörerna är Biltema sprayburkar

• Promark nitar, panellinjer, luckor mm, vit bläckpenna till vita nitar, overhedpenna för att "bättra" missade gnuggisar

• Hagmans Klarlack på sprayburk över nitar och pennmålningar

• Dekalset beställdes från Graupner, lite fel grön nyans, kommer att förbättras med färg

• Optotronix styrenhet för belysning, 4 utgångar med separat tändning från sändaren, 6 olika lamplägen för varje utgång. Även landningsstrålkastaren kommer härifrån.

• Högintensiva dioder och motstånd inköpta på Kjell & Company

• Slaktade en nätverkskabel och använde de tvinnade paren ut till diodernaMvh Johan B

Niclas
2009-04-20, 18:04
Här är ett prov på filmning(första gången med denna kameran)
Det ska iallafall föreställa Johan med sin MB-339:sarcastic:Johans MB-339 on Vimeo

matbos
2009-04-20, 19:03
Nice!!:)

Sigun
2009-04-20, 21:31
Riktigt snyggt renoverat trots att man inte använt annat är sprayburkar :) Det går att lyckas även utan proffsgrejor. Promark nitarna gör ju inte saken sämre heller. Och belysningen är ju pricken över i:et :)

/Martin

DrHanke
2009-04-20, 21:34
grym film men landningen saknades :)

jobex
2009-04-20, 21:49
Tack för filmen Niclas..!!

Nej ingen landning på filmen, men jag landade den, lite hårt andra gången, men gruppfotot ovan är tagit efter flygningarna :)

Det går rätt bra med sprayburkar om man vill, jag har kompressor och ett flertal sprutor, men när jag stod på Biltema och såg alla olika kulörer, så kröp latmasken fram........Mvh Johan B

Patrick Johnsson
2009-05-01, 11:35
Snyggt jobbat Johan. Hoppas se den i luften i sommar.

wesse
2009-05-01, 11:41
di flyg så väl di där getterna att en kan tro de sitt en DA i nosen på dom:)
tack för sommrig film o bild:lollypop:

Jakob
2009-05-01, 14:49
Snyggt jobbat Johan. Hoppas se den i luften i sommar.

Är du i Thailand nu? Och i så fall när är du hemma igen?