handdator

Visa fullständig version : ASP FS 70 vs OS FL 70gimbo
2009-05-17, 20:31
Är rätt nyfiken på hur de två motorerna ställer sig mot varann. Är det någon större skillnad mellan dem? Är det värt att lägga de extrapengar det kostar att köpa en OS? Eller funkar ASP lika fint den?

KenPro
2009-05-17, 20:48
Snika inte, ok FL 70 är ju en snik OS men ASP fyrtaktare är ojämna i kvalite. Många går bra men många har dåligt gjutna cylindrar o får problem med läckande ventiler. Kosta på dig en YS 63 så byter du aldrig till något mer ;). Finns till bra pris i staterna.

gimbo
2009-05-17, 20:50
Tackar
Hur är det med Saito 82.... något att ha?

Tycket att prislappar runt 1500-2500:- är lagom.

streem
2009-05-17, 21:30
dom asp jag har funkar iaf klockrent!
dom flesta som kritiserar asp har oftast inte haft en
själv utan bara hört rykten.

själv får man snika lite då man inte är allt för rik så jag är superglad
över alla kines grejer hehe :)
jag har iaf inte haft ett enda problem med någon än så länge

har även beställt en 50cc från hongkong
får väl se om den funkar, annars blir den sänke till
bottenmetet i sommar!

kenneth67
2009-05-17, 22:28
kan bara hålla med de asp jag har haft har funkat klockrent för mig

vi har ju en guru här på forumet tillika en god vän till mig som lägger alla sina motorer under luppen mr diesel många minns kanske hans osp jepp en asp med os delar !

asp har en annan process på sina toppar där ventil sätena är av annat material som gör att utvidgningen gör att det ibland kan läcka där dvs mellan ventil sätet och toppen INTE i ventilen

visst man får räkna med att en motor som kostar halva pengen inte håller samma kvalitet men för vardags flygaren som busar runt så är asp ett i mitt tycke självklarare val! jag lägger hellre pengarna på bättre servon mottagare etc ..

90% av problemen är handhavande fel i mina ögon ,,, men det är vad jag tycker ...

Sigun
2009-05-18, 06:59
90% av problemen är handhavande fel i mina ögon ,,, men det är vad jag tycker ...

Du menar felvända roderutslag och sånt Kenneth :sarcastic::sarcastic:. Är nog beredd att hålla med om att de sällan är motorn det hänger på när den väl går :thumbup:

/Martin

gimbo
2009-05-18, 09:23
Låter som om det finns goda erfarenheter av ASP där ute. :)
Men kan den ge samma prestanda som en OS?

streem
2009-05-18, 09:45
nej det är säkert inte samma prestanda som os
men därav priset så klart.

gimbo
2009-05-18, 09:51
Och hur är det då med Saito?
På min klubb går ordet att Saito inte alls är bra motorer. Struliga, svårstartade och osäker drift. Delas det med er övriga modellsverige?

bokis
2009-05-18, 11:00
Nej det delas inte med resten av sverige..Min erfarenhet är att det till 9o% är skit bakom spakarna som gör att motorer får dåligt rykte,oftast "jag känner en som hade en polare" o.s.v..
Och så byggs det på..Rätt bränsle,bra glödstift,rätt propp så funkar det mesta,måndagsex finns det av allt..
Vad gäller pulver så är OS piggare än ASP men för mig som inte flyger pylon så spelar det ingen roll,jag vill bara ha en motor som går OK.
Saito är också en trevlig motor,litegrann smaken som får avgöra.
YS är det pulver i men bränsleblandningen har hittils fått mig att avstå...
OS är Rollsen men kostar därefter,jag tycker att många jämförelser blir underliga,ingen skulle väl få för sig att jämföra en bil för 200.000 med en för 400.000 och tro att de är likvärdiga?

gimbo
2009-05-18, 11:18
Tackar för ett utförligt svar. Det är just det som jag är nyfiken på. Att många rykten bygger på gamla erfarenheter och vad polares polare har sagt. Kan ju även ha varit så att kvalitén har varit dålig förr i världen. Men att de har blivit riktigt bra pga egen utveckling.

Jag är inte riktigt intresserad av att jämföra motorerna mot varann (lite klantig titel) men väldigt nyfiken på hur de olika motorerna uppfattas av de som flyger eller har flugit med respektive. Det vore trevligt med en helhetsbild av hur verkligheten ser ut och inte vad ryktet säger.

Så här är min uppfattning
OS - En motor som garanterat ger pulver.
ASP - Kalas för vardagsflyget till en bra peng.
Saito - Har jag inget grepp om. Trevlig? Men var skulle den passa? Vardagsflyget? 3D flyget?
YS - Wesses egna pulverklass :)

bokis
2009-05-18, 11:41
Jag kan försöka sammanfatta mina erfarenheter av fyrtaktare: ASP mfl funkar strålande från 52 o uppåt,gillar verkligen både 91 o 120:an,lätta o hålla på med o "bara funkar".
OS samma sak,de har en fördel förutom lite bättre pulver o det är att "tomgångsnålen" har förpassats ifrån trotteltrummans centrum på de nyare till en egen plats på förgasaren vilket gör den lättinställd på den fronten..
Saito gillar jag upp till 100 storlek o deras stjärnor,dock(o nu svär jag i kyrkan) tycker jag att deras större enstånkor mer påminner om tändkulor i gången,ruskar tappert o går hårt.Men det är en personlig åsikt..
Alla ska ha nitro! De går utan nitro men tomgången blir svårinställd o det är inte ovanligt att man enkelt kan få de att knacka på ren metanol,dessutom så går mina varmare utan nitro,ogillas!
5% o uppåt(vi har 10) och rimliga mängder olja av god sort(klotz,aerosynt/save) där kör vi 10-12%) underlättar oxå för mig..
Sen säger all unisont: OS F stift! Och jag håller med men det finns bra fyrtaktsstift på andra håll..En personlig favvo om OS stift är otillgängligt är McCoy som jag har i flera o funkar ypperligt.Kan alla få fram som har Minicars sortiment.
Mycket personliga åsikter ovan och det blir det ju gärna i en sån här fråga och till syvende sist hänger det ofta på att man kan lyssna på sin motor och vet grunderna för o ställa in den,då brukar det mesta funka!

kenneth67
2009-05-19, 16:23
ja jag kan ju lägga till att ska man ha pulver i maskinen finns det inget annat alternativ än ys ys och ys .. min första fyrtaktare vart en ys .. å jisses vad man blir bort skämd ... liten lätt å pulver som en nästa dubbelt så stor och tung motor .. när jag sedan köpte "vanliga" 4 taktare så var det gnällande hela tiden ingen ork går illa varvar ju inget .. så visst blir man påverkad av vad man har för tidigare erfarenheter av vissa motorer min asp 52 hade jag i en cub på 190 cm kraft i överflöd för ren cub flygning och det var på håret att den orkade hålla cuben i hovring så visst finns det kraft även i asp .. sen beror ju på vad du proppar med vilket bränsle samt även val av stift som bokis säger ...
saiton har .. om dom inte ändra konstruktion kapslat lager fram mot kam drivningen (precis som TT 75s) vilket i mina ögon hindrar smörjning av kammen och dess lager .. dom rekomenderar ju även att man skall separat smörja kam å drivning med atf olja om jag inte har fel .. har dock inte hört att ngn saito havererat pga av dålig smörjning däråt ... men jag fick min TT75s ombyggd av rcmaffian där jag köpte den ..dvs kapslingen togs bort den ligger för övrigt och samlar dam just nu då den är för klen i mina ys ögon ;)

KenPro
2009-05-19, 16:48
Saiton är en riktigt bra motor, vill man ha hög effekt, låg vikt och fin kvalite med superb driftsäkerhet kan man välja en sån. Saito 100 o kanske fler har man fått byta storlager på efter ett tag, om det är konstruktionsmiss eller för snålt kört vet ja ej. Annars är de lättare o starkare än OS o säkerligen därmed några liter mindre i hållbarhet. Jag har haft alla märken utom just ASP, pga att jag sett en del som ej vill gå bra om det varit motoreran eller skit bakom vet ja ej. De fungerar säkert fint men jag vill ha en lätt o stark motor, gärna lättare o starkare än vad som finns idag så ASP o många andra är inget alternativ oavsett pris. Har man inte de kriterierna så köp en o prova.

Jag vet också att din klubb är OS frälsta, o det med rätta. Men att Saito och YS tex skulle vara dåliga motorer det har de fått om bakfoten rätt rejält. YS tex har väl knappt nån konkurrent i F3A mm då man söker tillförlitliga o starka motorer. Som Kenneth67 sa man blir bortskämd med YS o de fungerar prima med 10-15% nitro o 15% olja

kenneth67
2009-05-19, 19:07
det finns ju faktiskt ett alternativ till os mfl dyrare och som håller sig väl i pris klass för att inte tala om kvalitet ! .. nämligen enya ! små tekniska under som tillåmed har dubbla kammar en avgas å en insug .. av ngn anledning så ser man sällan dessa motorer ute på fälten ...

Krille
2009-05-19, 19:27
det finns ju faktiskt ett alternativ till os mfl dyrare och som håller sig väl i pris klass för att inte tala om kvalitet ! .. nämligen enya ! små tekniska under som tillåmed har dubbla kammar en avgas å en insug .. av ngn anledning så ser man sällan dessa motorer ute på fälten ...

Dom har väl 2 ventiler som alla modell 4'taktare jag sett?

Problemet att enya inte ses så mycket är att de har bara 3st 4-taktare. 41, 53, 155 å alla är i ganska knepiga storlekar tycker jag.
70, 91, 120 är nog de vanligaste 4-taktarna på fältet vad jag vet.

http://www.enya-engine.com/ListAP4CYL_E.html

kenneth67
2009-05-19, 21:01
jodå krille nog har dom 2 ventiler som alla fyrtaktare ... men alla fyrtaktare har inte 2 KAMMAR som enya har ;) och 53an passar utmärkt i 46-60 storlek de e grymt drag i den lilla motorn ! ...

Krille
2009-05-19, 21:53
Ah oki.
Kan du fixa en bild på hur det ser ut? Jag är lite nyfiken på de nämnligen :)

sundqvistjohan
2009-05-19, 22:42
Ursprungsfrågan gällde väl en OS FL 70 versus ASP FS 70. Aspen kan jag inte uttala mig om men jag har läst en del kritik mot OS FL 70 (en budgetmotor utan kolvring med konisk cylinder som blir "rak" när den blir varm). Själv har jag en O.S. FL 70 i min lilla 46-size Cub (172cm spännvidd). Tänkte köra in FL 70 motorn i planet, men efter att ha startat motorn på fältet och kört på full spätta med rik inställning i ett par minuter märkte jag att allt funkade (tomgång, svar på gasspaken från tomgång till full gas) beslöt jag mig för att premiära kärran genast. Mina erfarenheter av O.S. FL 70 är alltså enbart positiva. Istället för att köra in motorn fick jag flyga direkt och snåla in så småningom.

Min O.S. 120 Surpass III med pump har aldrig gett mig "dead stick", går bra på tomgång och full gas hur man än ställer in nålarna. 135 flygningar och motorn har aldrig svikit. Tyvärr var jag tvungen att byta lager efter enbart 15 timmars gångtid, alldeles sönderrostade lager trots förvaring i rumstemperatur. Men inga problem i övrigt.

Saito fyrtaktarna tycker jag är bra vad gäller kraft/vikt. Min Frenzy är alldeles för färsk för att jag ska kunna ge ett omdöme om 125:an. Men det jag hört om att motorn vibrerar har jag inte själv märkt. Pålitlig gång (ingen deadstick ännu, säker vibrationsfri tomgång) och lätt vikt gör den till en lämplig motor i 100-klass 3D-flyg. 125:an är väl dessutom aningen lättare än 100-motorn.

YS har jag inte kommit till ännu (jag tycker det låter krångligt att tejpa tanken för att den ska tåla trycket osv. men säkert når jag den nivån så småningom om jag tänker mig en 2x2 m F3A-modell så småningom).

ASP (Super Custom, Magnum eller vilka namn den nu har) funkar säkert bra, men då jag numera har börjat prioritera vikten på motorn blir valet antagligen Saito i nästkommande modeller. När jag blivit tillräckligt varm i kläderna ska jag pröva YS :-)

Palleman
2009-05-20, 18:08
Enyas 4-taktare kan rekommenderas att prova, har en 41'a och en 53'a. Kan ju börja med att intyga att den lilla 41'an piskar skiten ur en ASP 61 4-takt med hästlängder. Varvar betydligt mer med 12x6 än vad ASP'n gör.. båda på ren 80/20-soppa.

Diesel
2009-05-21, 13:08
MOTORER, MOTORER, MOTORER...... Dessa vackra ting som skapar så mycket diskutioner....... Fy vad jad jag ÄLSKAR dom. !:thumbup:

Mikson
2009-05-21, 16:40
Så här är min uppfattning
OS - En motor som garanterat ger pulver.
ASP - Kalas för vardagsflyget till en bra peng.
Saito - Har jag inget grepp om. Trevlig? Men var skulle den passa? Vardagsflyget? 3D flyget?
YS - Wesses egna pulverklass :)

Har en Saito 82 som ska sitta på en Bad Boy V2, dock ostartad än så länge.
Ska du köpa en Saito så satsa på en 82:a istället för en 72:a, den är lika stor men lättare och mer pulver!
Här är en video som visar vad en Saito 82 har att erbjuda, tyvärr har youtube tagit bort ljudet... YouTube - EF yak 55 Chinn Profile

Och här kommer en med YS 63:

YouTube - Extreme Flight Profile Yak 55


/Micke

gimbo
2009-05-29, 12:01
Nu har jag gått vidare... Köpte Wesses Saito 91 GK som jag fick på posten idag (riktigt fin, tack Wesse!). Och då har jag några frågor till :)

Vilket glödstift skulle ni rekomendera? Kvalité tycker jag är bra där.

Vilken soppablandning? Har 4L färdigblandat med 18% olja (EDL något??) och 10% nitro, går den bra?

Mikson
2009-05-29, 12:07
Stift: http://www.fullkontroll.se/glodstift-os-f-p-1915.html

Soppa:http://www.fullkontroll.se/cool-power-4takts-propattern-38l1gallon-p-4376.html

Annars funkar nog den soppa du har också...

/Micke

gimbo
2009-05-29, 12:12
Tack för stiftlänken :)
Men undrar om den soppan jag redan har funkar bra till Saito?

AmRi
2009-05-29, 13:10
Tack för stiftlänken :)
Men undrar om den soppan jag redan har funkar bra till Saito?

Den soppan du har blir alldeles utmärkt till den fina motorn du har köpt.

Mikson
2009-05-29, 14:50
Tack för stiftlänken :)
Men undrar om den soppan jag redan har funkar bra till Saito?

Här finns samma stift till lägre pris, OS - F : http://www.aircpro.com/

gimbo
2009-05-29, 14:55
Tackar... :)

gimbo
2009-05-30, 21:52
Ytterligare en sak som jag såg nu när jag pysslade. Ni får ursäkta men jag är helt ny på 4-takt :)

På baklocket sitter det en nippel till en slang. Vad i tusan är denna till??? :)

KenPro
2009-05-30, 22:37
Vevhusventilation, kommer överskottstryck i den o därmed olja. Tråkig konstruktion enligt mig men du kan löda dit en nippel på insugsröret o leda tillbaka oljan där. Fungerar ypperligt men egentligen ska man inte tillföra bränslet efter förgasaren, men som sagt det fungerar prima. Har gjort så själv och märker ingen som helst skillnad på gången men slipper kladdet. Nu kladdar ju dessa motorer i vilket fall så det är inget måste, och man kan även snickra ihop en behållare som man tömmer då o då.

gimbo
2009-05-30, 23:05
Där ser man.Tack :)
Kan man inte bara ta en stump slang och leda iväg oljan ut ur motorkåpan?

KenPro
2009-05-31, 11:15
Självklart, de andra sätten jag beskriv var bara förbättringar på det hela.

gimbo
2009-05-31, 17:47
Självklart, de andra sätten jag beskriv var bara förbättringar på det hela.

Tackar! Nu hänger där en slangbit ut i naturen ;) hmmm

senmathal
2009-06-02, 21:31
Hänger på den här tråden lite då jag går i motorköpartankar. Flygplanet jag funderar på att sätta motorn i flyger med en MDS .40 tvåtakt med erkänt dålig effekt. i lite tjockare gräs är det svårt att få tillräcklig fart för att lätta. Väl uppe i luften tycker jag 40:an räcker gott men det är ju skönt om man slipper köra runt på fullgas hela tiden.

Planet är ett lågvingat som gissningsvis väger runt 2 kilo med .40 motorn.

Min undran är om en ASP 61 fyrtakt kan tänkas ge bättre kraft än motorn som sitter i. Jag gillar att flyga med aerodynamikens hjäp och inte genom att hänga i proppellern om man säger så.

/Mats

Mikson
2009-06-03, 16:51
Planet är ett lågvingat som gissningsvis väger runt 2 kilo med .40 motorn.


Vad är det för modell?

senmathal
2009-06-03, 20:54
Vad är det för modell?


Hmm... Jag skrev inte namnet på modellen då jag antar att det knappast är någon som känner till den. Modellen byggde jag får c:a 7-8 år sedan från en ritning i RCM-E. Modellen heter Super Chandelle och är en lågvingad modell lite likande spacewalker eller åt det hållet.

Spännvidd 1750 mm
vikt 2700 g. enligt ritning. Jag tog nog i lite för lite när jag skrev 2 kg.
Vingen är semisymetrisk med en aning V-form.

Var ute och flög lite nu i kväll och motorn är helt klart lite i underkant för att ha lite marginaler. Tyvärr var jag lite klantig, har hållit på att laga modellen lite i omgångar. Vid flygningen i kväll råkade jag ut för roderfladder så höjdrodret bröts sönder och lossnade. När det hände kom jag direkt på vad felet var. Jag hade helt enkelt glömt att limma fast gångjärnen. Som tur var blev skadorna ganska begränsade.

Kan nämna att jag har flygit den med en äldre OS 61 2 takt tidigare och den motorn räckte mer än väl för min flygning. Med den flög jag även med pontoner från vatten.

/Mats

gimbo
2009-06-03, 21:01
Ajajaj... Det var ju synd att det gick neråt.
Men hur som helst skulle jag kunna tänka mig att en 4t i .70-91-storlek skulle kunna vara trevligt.

senmathal
2009-06-04, 09:37
Ajajaj... Det var ju synd att det gick neråt.
Men hur som helst skulle jag kunna tänka mig att en 4t i .70-91-storlek skulle kunna vara trevligt.

Gick som tur inte rakt ner utan in i ett träd vilket räddade modellen.

Har kollat lite på OS motorer och hittade en billig handlare i England http://www.hobbystores.co.uk/2005/FS_Main.asp?SelectedTab=060
Ungefär tusen kr billigare än den billigaste jag hittade i Sveige.

Det märkliga är att när jag kollar på OS hemsida finns den motorn överhuvd taget inte. Har även sett svenska handlare som säljer samma motor. Någon som vet hur de kan sälja en motor som inte tycks finnas i OS modellprogram? http://www.osengines.com/engines/airplane.html Verkar vara klent med 4 takt mellan 40 och 90 hos OS.

/Mats

Mikson
2009-06-04, 09:49
Här har du bättre priser: http://www.justengines.unseen.org/acatalog (/Just_Engines_Online_OS_98.html (iaf. 2-taktare)

Sen så är jag inte riktigt säker på vad du menar med att OS har ett klent 4-taktar utbud... skrolla ner så ser du en hel hög med motorer på länken du skickade...:sarcastic:

Vilken motor är du ute efter??

senmathal
2009-06-05, 07:13
Här har du bättre priser: http://www.justengines.unseen.org/acatalog (/Just_Engines_Online_OS_98.html (iaf. 2-taktare)

Sen så är jag inte riktigt säker på vad du menar med att OS har ett klent 4-taktar utbud... skrolla ner så ser du en hel hög med motorer på länken du skickade...:sarcastic:

Vilken motor är du ute efter??

Jahaja... Jag trodde att första länken skulle leda direkt till den motor jag menade. Men det är en motor som heter OS max 70 fl och kostar 124,99 pund. Det var väl motorer i 60 -70 storlek som jag tyckde det var lite dåligt med. Den som finns är en .72 med blå topp och det är ju en mycket dyrare motor, 215 pund hos samma leverantör. Jag ska kolla in Just engine.

Finns det några andra fördelar med en 4 t förutom ljudet? De har väl lite störe vrid men effekten är väl lägre jämfört med motsvarande 2 t vad jag förstått. Kanske ska kika lite mer på 2 t.

/Mats

Mikson
2009-06-05, 11:13
Tycker verkligen du ska köpa 4-takt, men det avgör du själv.

Motorlänk: http://www.justengines.unseen.org/acatalog/A.S.P.__Series_3__.70_FS__Ring___.html

Samma motor in action: YouTube - Kyosho Spitfire 50

Och modellen som flögs på videon: http://alshobbies.com/shop/lookupstock.php?pc=37414&Desc=


ASP är billiga motorer, fast jag tror dom funkar mycket bra, har ingen själv dock men videon talar ju för sig själv.

senmathal
2009-06-06, 16:43
Ja det lutar nog åt fyrtakt mest med tanke på ljudet. Har ingen bråtska med köpet så ja hinner fundera några varv till. Känns bra att kunna träna in lite spak-känsla med gamla grejer. Har pussalt ihop modellen nu och väntar på lugnare väder.

Jag har lyxen att kunna klippa upp ett eget fält på en åkerlapp utanför köksfönstret. Tyvärr måst jag starta åt ena hållet och landa åt det andra pga av stora träd vid ena änden av banan och då blir det ju lite svårt när det blåser. Tallar med tre meters omkrets är ju inget men vill flyga in i varken vid start eller landning :)

/Mats

gimbo
2009-06-06, 18:32
Men överdimensionerar du motorn så kan du starta rakt upp. Då har du större valfrihet för träden. Iaf vid start :D

senmathal
2009-06-10, 07:35
Nu har skatteåterbäringen kommit och en ASP 61 är beställd. Har förstått att det är många olika synpunkter på ASP motorer men utifrån de tester jag hittat på internett tycks det som om kvaliteten blivit bättre med åren. Det lär väl visa sig. Hoppas storleken på motorn blir rätt bara men det tror jag. Konstruktören av modellen flög den med en .48 4t från -94 så då ska väl en modern .61 funger. I och för sig tror jag min modell är lite tyngre än vad som står på ritningen efter alla reparationer. Min MDS .40 är verkligen på gränsen men det fungerar med kortklippt gräs.

Har läst en hel del om t. ex Above-All:s modeller och dess påstådda låga vingbelastning. Är det så att dessa moderna modeller är lättare än ett mer traditionellt genomsnittsbygge frå börja av 90-talet? På min modell är det en cellplastvinge som jag upplever lite tyngre än en i balsa. Efter återkomsten till hobbyn har jag förstått att färdigtbyggt är mycket vanligare nu än för 15 år sedan.

/Mats

matbos
2009-06-10, 09:02
Jag har oxå fått tillbaka pengar av farbror staten det blev en OS 70 4t

Snickarjävel´n
2009-06-10, 09:15
JAG vill osse ha pengar!!! :argue: :secruity::(
Längtar till December :thumbup::lollypop: