handdator

Visa fullständig version : Dubbla servon på höjdroder!



mageri
2009-06-02, 21:13
Håller på och få min 50cc Katana flygklar till helgen när jag upptäckte något nytt i mitt liv...det är dubbla servon på höjdroder, hur göra?.

Är det y-kabel som gäller eller ska jag mixa på något sätt i min JR-radio?

Roger.

Sigun
2009-06-02, 21:21
Om du har kanaler över så ska du mixa dem. Men om det är en 50cc kärra så gissar jag att du har en vettigt radio så de är väl rätt givet att mixa dem.

/Martin

mageri
2009-06-02, 21:46
OK!

Misstänkte det. Har dock inte orkat kolla hur man mixar dom i kväll pga av jag är sjuk. Latmasken i mig tänkte att någon kunde berätta det för mig istället för att jag måste läsa igenom JR-radions manual.:huh:

Roger.

Nyroth
2009-06-02, 21:48
Vilken sändare har du?

/ Niklas

gimbo
2009-06-02, 21:48
Y-Kabel borde väl funka bra?
Det är ett servo per roderhalva va?

mageri
2009-06-02, 22:13
Jag har JR x2720, och japp det är ett servo per höjdroderhalva. Så en y-kabel borde ju funka ok men det känns mer rätt att ha en mixning i radion på nåt sätt.:)

Roger.

sundqvistjohan
2009-06-02, 22:21
Y-kabel funkar om ena servoarmen pekar uppåt och andra neråt, annars går höjdroderhalvorna åt olika håll. Du har rätt i att det är säkrare med höjdroderhalvorna på olika kanaler, det går att flyga (och landa) även om ett höjdservo skulle ge upp. Ger Y-kabeln upp kraschar du.

gimbo
2009-06-02, 22:28
Om ett servo ger upp så borde väl det andra servot funka även med en Y-Kabel.

Nyroth
2009-06-02, 22:32
Hej följ anvisningarna för fria mixrar i din manual.
Men var uppmärksam på att du måste välja mix 5 eller 6 för att få det att funka med höjd trimm på bägge kanalerna.
/ Niklas

sundqvistjohan
2009-06-02, 22:33
Det var närmast kablaget jag tänkte på (trots att jag skrev servot). Har själv bytt alla servoförlängdningskablar i min Yak-54 efter att ha fått ett "fjädrande" skevroder. Skilda kanaler på skev- och höjd tycker jag ger den extra säkerhet som behövs på större och tyngre modeller.

Krille
2009-06-03, 08:45
Som sagt antingen tar du en y-kabel och låter ena servoarmen gå nedåt och andra uppåt för att höjden skall röra sig åt samma håll.

Eller om du har hitec servon så går detta att programera rotationshåll på så du kan köra med y-kabel och servoarmarna åt samma håll.

men eftersom din sändare klarar av att mixa så rekomenderar jag att du gör det. för skulle du av någon anledning tappa en höjdkanal så fungerar fortfarande det andra så du borde kunna landa utan större problem.
Dubbel säkerhet för ungefär lika mycket jobb så då ser jag ingen anledning till att inte ha det :)

mageri
2009-06-03, 22:53
Jag har nu läst manualen men blir inte ett dugg klokare av det:secruity:

Alltså, jag har flaps aktiverat i radion för att kunna använda två skevroderservon. Så långt väl.

Problemet är att jag hittar inga inställningar i dom "fria" mixerfunktionerna som gör att jag kan få slaven att följa höjdroderkanalens rörelse. Använder jag exempelvis aux2 som slav till höjd så händer ingenting på aux-sidan av höjdrodret när jag ger höjdroderutslag. Det enda som aux-sidan av höjdrodret reagerar på är när jag slår om aux-switchen, då går det fullt upp eller fullt ner. Jag vet att det är fel men jag kan inte komma på vad det är för inställning jag måste få till i radion för att få det att att funka.

Roger.

Nyroth
2009-06-03, 23:02
Hej Roger,

1. De-aktivera AUX 2 brytaren – De-activate AUX 2 switch
2. Plugga in ett servo till höjd/elevator utgången
3. Plugga in det andra servot i AUX 2
4. Ställ in en mix 5 eller 6, så att AUX 2 är slav till höjd/elevator kanalen.
5. Ställ in alla ytslag i mixen på 100%

Enda kruxet, vilket är helt normal är att ATV kommer inte fungera med en sådan här mix, istället får du justera kanalerna med Mix value rate. Subtrim funkar dock på bägge kanalerna.


Mvh,
Niklas

Sigun
2009-06-03, 23:04
Hej Roger
kollade i manualen här http://www.modelflight.com.au/manuals/pdf/jr/XP7202_Radio_Manualv2.pdf

om du kollar in sidan 56 så beskriver de där hur man gör. Gå in och välj att du vill mixa elevator kanalen med aux1 eller två och sätt "rate" till 100% så kommer det funka. ser ut precis som i min spektrum DX-7:a :)

/Martin

mageri
2009-06-04, 07:39
Hej Roger
kollade i manualen här http://www.modelflight.com.au/manuals/pdf/jr/XP7202_Radio_Manualv2.pdf

om du kollar in sidan 56 så beskriver de där hur man gör. Gå in och välj att du vill mixa elevator kanalen med aux1 eller två och sätt "rate" till 100% så kommer det funka. ser ut precis som i min spektrum DX-7:a :)

/Martin

Gött!

Ska testa det i kväll.:)

Roger.

mageri
2009-06-05, 07:44
Klart!:thumbup:

Det var så enkelt att det var fel input ställd på aux2 i radion. Ändrade det så funkade mixningen klockrent.

Roger.