handdator

Visa fullständig version : Vajerstrul - Katana 60Benpa
2009-06-17, 16:01
Hej.

Hoppas att någon kan hjälpa mig att få klarhet i en liten irriterande sak.
Köpte mig ett beg, Black Horse Models Katana .60, jag har justerat allt på den och den flyger väldigt bra, förutom att den rör sig som en krokodil i luften :afraid:

Sidorodret har 1st servo med 2st vajrar som går bak till rodret, dessa har jag spänt en hel del då de var mycket slappa, men vet inte hur mycket jag vågar spänna? skall man dra så det knakar, eller hur är det med den saken egentligen? Känner man bak på rodret så "glappar" det något.

Nu svajar planet mycket mindre, men är inte helt nöjd.

Mycket tacksam för tips och råd.

Ludde
2009-06-18, 14:31
Monterat mina så dom är spännda, och dom skall monteras i kors, annars tar det oftast i lite överallt inne i kroppen, sitter oken på rodret fel så brukar det glappa oxo när man svängt lite, kolla får du se.. hålet för linken i oket skall sitta mitt för roderspalten.. det brukar funka bra..

jaka
2009-06-18, 17:12
Hej!
Vajrar ska inte vara speciellt spända alls!! -Inte som gittarsträngar!!
Har du någon bild på kärran?

Benpa
2009-06-18, 17:23
Nu blev jag glad! tack för att ni svarade så fort, jag skall ta ett par bilder och lägga upp, men detta blir nog inte förren på söndag, men det låter som att det är felmonterat på mitt plan, vajrarna går inte i kors i alla fall, resten skall jag kolla över när kärringen släppt taget om mig efter midsommar, "många sysslor små" ;)

Tack så länge.

DrHanke
2009-06-18, 19:49
Man brukar få spänna dem ett par ggr innan man blir nöjd då de verkar töja sig, materialet rör sig mm. Så jag vill nog hävda att ett par justeringar behövs innan allt e ok.

Krille
2009-06-19, 07:20
dom ska vara såpass spända att inte rodret glappar när du rör på det, viktigt är dock att kolla så det ev glapp som finns inte är i servot eller någon annan del. Huvudsaken är iaf att det inte är varjarnas spänning som gör att det glappar.

Benpa
2009-06-20, 19:40
Nu har jag fixat till vajrarna så att de korsar varandra mm, nu känns det genast mycket bättre, inga kännbara glapp i alla fall. Skulle det visa sig att den börjar gå som en krokodil i luften igen, så förmodar jag att det kan bero på dåligt servo också som ej orkar hålla emot.

Bifogar lite bilder enligt ovanstående önskemål.
Före och efter bilder på vajrarna också.

I morgon blir det ut och köra så det ryker på flygfältet hela dagen, sol och 1 till 2m/s att vänta, bättre testförhållande än så blir det inte allt för ofta :)
Var i väg i veckan och köpte mig en hd videokamera bara för att kunna filma våra flygningar, så stay tuned :sarcastic:

Tack för hjälpen!

Benpa
2009-06-21, 20:12
Då har jag testflugit planet igen med vajrarna korsade och hyfsat spända, ojoj vilken skillnad! Nu går det rakt och fint :thumbup:

Tack till alla er för superbra tips mm, det fungerade :)

Ahhh, vad skönt det känns när man är helt nöjd med flygplanet.