handdator

Visa fullständig version : Irvine 53 äter stift???rnermfors
2009-07-08, 06:34
Hej
Undrar om någon kan svara på varför min Irvine 53 helt plötsligt börjat äta glödstift. 2 st Enya 3 på väldigt kort tid. Satte i ett nytt (tredje) och startar och går perfekt men stannar sedan enligt mej helt omotiverat efter kanske 5 minuter i luften. Motorn har fungerat alldeles utmärkt med dessa stift tidigare. Kan det vara att det är varmt ute så motorn blir för varm eller kanske bränslet som jag börjat köra på som jag köpt på klubben. Samma blandning som tidigare. Kanske ska man köra motern lite rikare så den inte varvar ut när det är varmt ute eller.....
Tacksam för lite tips. (Det börjar bli dyrt att byta stift för varje tur)
Mvh Robban

Krille
2009-07-08, 08:33
Kolla på stiftet och se hur det ser ut. Är tråden helt av med en liten klump på den stump som är kvar? I så fall tyder detta på att tråden smält av = för varmt = vrid ut nålen mer.

Är tråden i stiftet alldeles matt så är detta också en antydan på att den går för varmt.

Ser tråden däremot ut som "ny" så kan det vara så att dina lager är slut och släpper partiklar som pajar stiftena.

Men för att få lagom med soppa så är ett tips att varva motorn på fullgas, vrid in nålen tills röken börjar försvinna och motorn inte vill varvar mer. Vrid sedan ut nålen ett par hack tills du ser den börjar ryka mer samt tappat några hundra varv. Då brukar den få lagomt mycket :)

rnermfors
2009-07-08, 12:36
Tackar för det
Stiften ser ut som nya så det kanske är ett lager då (men verkar skumt). Jag ska kolla nästa trasiga stift ordentligt, hur tråden ser ut. Man kan inte känna något fel på lagren, den går väldigt fint att dra runt utan någon antydning till skrovel eller glapp.
Mvh Robban

LarsE
2009-07-08, 15:20
Kan trösta dig med att det inte behöver vara lagren, det kan lika gärna vara nån slags skit av ospecificerat slag som knäcker pluggarna.

Jag sabbade tre stift i min combatmotor förra lördagen.
Först trodde jag det var värmen men efter tredje pluggen plockade vi isär den men hittade inget som motiverade stifthaverierna.
Efter ihopmonteringen gick motorn utan att bränna stift.
Jag hade gått i backen innan just innan stiften började rasa och troligen fått in skräp genom insuget.

Öppna, inspektera och skölj rent om du är osäker på motorn.

rnermfors
2009-07-08, 20:59
Ska omedelbart plocka isär innan nästa flygning.
Tack för tippset.
Mvh Robban