handdator

Visa fullständig version : motagare



Rc flygplan
2009-08-25, 19:46
Hej vet nån hur man koplar i en motagare?
är det svårt?
fungerar mini motagare i en trainer?

tacksam för snabba svar.

Eneby1
2009-08-25, 20:06
Det är inte så svårt, batteriingången brukar vara uppmärkt, resten är bara att prova dig fram.
Minimottagare kan ha begränsad räckvidd, annars är det inga problem.

DrHanke
2009-08-25, 20:09
Vad är det för mottagare?

freddan_6
2009-10-14, 11:38
Om du har eldriven modell, så var beredd på att propellern kan snurra igång, annars kan du göra som jag http://www.rcflyg.se/forum/picture.php?albumid=192&pictureid=1668 när jag kopplade motorn till fel kanal.
m.v.h. //Fredrik

jocke1963
2009-10-14, 12:43
Hej vet nån hur man koplar i en motagare?
är det svårt?
fungerar mini motagare i en trainer?

tacksam för snabba svar.

http://www.microflight.se/connection-2.htm

Kan tillägga att man inte heller ska programmera radion sittande på köksgolvet, med planet riktat mot sig....och råka komma åt gasspaken...har en bild på hur det såg ut innan stygnen, men valde att inte lägga in den... :)

roggie_49
2009-10-14, 13:05
brukar stå manualen till sändaren, oftast så används uttagen på mottagaren kanal 1 t.o.m 6 enl.följande:
Kanal 1 Skevroder
Kanal 2 Höjdroder
Kanal 3 Gas
Kanal 4 Sidoroder
Kanal 5 Landningsställ
Kanal 6 Klaff och Batteri, dvs du använder dig av en s.k. dubbelledning.

Minimottagare fungerar helt ok..

lowlooping
2009-10-14, 16:56
Haaha!!
Skönt att höra att man inte är ensam om en sådan skräckupplevelse :icon_pidu:

Hål i tröjan och blodutgjutelse på armen ska te för att man ska bli lite förståndigare :stupido2:



http://www.microflight.se/connection-2.htm

Kan tillägga att man inte heller ska programmera radion sittande på köksgolvet, med planet riktat mot sig....och råka komma åt gasspaken...har en bild på hur det såg ut innan stygnen, men valde att inte lägga in den... :)

Mr J
2009-10-14, 22:33
brukar stå manualen till sändaren, oftast så används uttagen på mottagaren kanal 1 t.o.m 6 enl.följande:
Kanal 1 Skevroder
Kanal 2 Höjdroder
Kanal 3 Gas
Kanal 4 Sidoroder
Kanal 5 Landningsställ
Kanal 6 Klaff och Batteri, dvs du använder dig av en s.k. dubbelledning.

Minimottagare fungerar helt ok..

Den här generaliseringen är inte så bra, olika radiofabrikat har olika funktioner på respektive kanalnummer.

Det vettigaste är att ta ett servo, koppla in det på mottagaren och se vilken spak/reglage som påverkar servot.

hakank
2009-10-20, 19:43
Efter att ha demolerat några vingar mot en fåtölj och sett bilderna ovan så rekommenderar jag att trimma in planet UTAN att ha propellern fastsruvad på motorn.

/Håkan

roggie_49
2009-10-20, 21:21
Den här generaliseringen är inte så bra, olika radiofabrikat har olika funktioner på respektive kanalnummer.

Eeeehh?
Skulle inte tro det med vissa undantag...

Mats J
2009-10-20, 21:34
Eeeehh?
Skulle inte tro det med vissa undantag...
JR, Multiplex och Graupner kan jag på rak arm säga har en annorlunda kanaltilldelning (har alla tre i garaget) men Futaban har den kanalordningen vet jag:)

Men som skrivits längre upp i tråden är det ju bara ta ett servo och testa så slipper man vara osäker:)

Mvh Mats J

sundqvistjohan
2009-10-20, 22:13
Sedan är det viktigt att du kopplar in servokontakter och batteriet rätt väg i mottagaren också. Futaba-kontakter har en liten "flik", så där kan det inte bli fel, men saknas fliken bör du kolla innan du kopplar in batteriet (eller fartreglaget) så att du inte förstör mottagaren.

Till servokontakten går tre kablar; svart (minus), röd (plus) och gul (signal), andra färgvarianter är också möjliga men den mörkaste är minus.

Kolla först om det står på mottagaren åt vilket håll minus ska vara, står det inte något på mottagaren ska den svarta kabeln sitta "längst utåt" på mottagaren.

roggie_49
2009-10-20, 22:15
JR, Multiplex och Graupner kan jag på rak arm säga har en annorlunda kanaltilldelning (har alla tre i garaget) men Futaban har den kanalordningen vet jag:)

Men som skrivits längre upp i tråden är det ju bara ta ett servo och testa så slipper man vara osäker:)

Mvh Mats J


Ok ska inte gå i polemik ang. detta, är väl som allt annat, ingen enhetlig standard.
*rogge- har kurser i standard*

Mr J
2009-10-21, 20:56
Eeeehh?
Skulle inte tro det med vissa undantag...

Tro? Nähä, men jag vet att det är så.
Så det är inte speciellt smart att lura i nybörjare som är här för att söka kunskap rena felaktigheter.

roggie_49
2009-10-21, 21:27
Tro? Nähä, men jag vet att det är så.
Så det är inte speciellt smart att lura i nybörjare som är här för att söka kunskap rena felaktigheter.

Jag är definitivt inte ute efter att "Lura" någon..:mad:

loop
2009-10-21, 21:50
Vad är det för märke på Radion du skall andvända?

Sigun
2009-10-21, 23:07
Ett hett tips som jag brukar tillämpa för att undvika få modellen på sig är att inte ha propellern monterad under radiotest och nyinstalltioner, brukar sätta dit den när allt är klart och redo, dvs när man har koll på alla kanaler och spakar :)

/Martin