handdator

Visa fullständig version : Hur stor BEC behöver man till 40storlekHeda
2009-09-03, 06:52
Tjo, kör 4cells nimh i mina kärror och helikoptern, hur stor bec behövs i en 40 size kärra med 4-5 std servon eller i en raptor 30 med futabas 3010 servon i. å 9254 på tailen

Har sett att de börjar på 3A och sedan uppåt, jag e sugen att prova en sådan där grunka ;)

Switchat eller "linjär" någon ger lite mera störningar va?? eller vad e annars skillnaden?

AM
2009-09-03, 08:02
Jag mätte upp kompisens 2 meterskärra med sex servon:
http://www.rcflyg.se/forum/picture.php?albumid=68&pictureid=1261

Max uttag då ALLA servon jobbade samtidigt och vid maxbelastning = 2,47 Amp.
Så du kan lugnt använda en 3 Amp UBEC för att driva dina modeller. De klarar dessutom 5 Amp i minst 10 sekunder. Det man bör tänka på vid installationen är att inte ha UBEC och mottagare för nära varandra. Det finns ett störfält kring kretsen - ungefär som för ett fartreglage - fast mindre.

Tips:
Jag säljer utmärkta UBEC'ar till bra priser.
Länk (http://www.airmedia.se/index.php?act=viewProd&productId=210)

Mvh
Ove

DanneG
2009-09-03, 08:03
Från futabas hemsida: "This servo can produce high-current draw from your batteries.
If using NiMH or LiPo batteries, make sure they are capable
of delivering approximately 2A for each servo."

Tycker det låter fantastiskt högt men man får ingen mer info från deras sida
http://www.gpdealera.com/cgi-bin/wgainf100p.pgm?I=FUTM0043

Så det är bara att summera amperen och hitta en lämlig UBEC

radek
2009-09-03, 13:40
Ove, det där låter väldigt lågt för en så stor kärra. Men supersnällt att posta den datan för jag tror aldrig jag sett någon göra en liknande loggning.

Jag kör 4st hs-5065mg digitala mini servon i en kärra och har inte vågat använda mindre än en 3amp bec då jag vet dessa servon drar 2A stycket fullt stallade. ( det läget där de får så mycket motstånd så de inte orkar vrida vidare) Vid vanlig flygning drar de självklart mycket mindre ström. Har fler här gjort mätningar liknande Oves?

Heda, jag skulle satsat på Switchat. Använder själv en Hobbywing 3A metallsköldad bec, de är switchade, och folk har gjort mätningar på hur mycket störningar de avger samt hur mycket belastning de tål utöver de reklamerade siffrorna med goda resultat. Standardsladdarna är i klenaste laget så jag bytte ut mot bättre sådana.

Switchat avger mer störningar och kräver därför bättre sköldning men med fördelen att de inte är lika spänningkänsliga och gör inte av med energi i form av värme.

AM
2009-09-03, 19:29
Varje servo drar som sagt uppåt 2 Amp fullt belastat. Men hur många servon är stallade under flygning? Jag ska logga en flygning och se om datan ändrar sig. Jag är tveksam till att den gör det. Efter en flygning med en stor kärra (2 m+) kan jag ladda i mellan 250 - 500 mAh efter ca 10 - 15 minuters flygning. Då blir en timmes det samma som 6 * 10 min med 500 mAh förbrukning. Detta motsvarar en snittförbrukning på 3 Amp. Pikar med högre förbrukning är i regel korta (under 1 sek) och då klarar UBEC-kretsen lätt 5 - 10 Amp momentant.

Så det finns enligt min mening ingen anledning till oro. Om man vänder på frågan: Hur många har problem med sina elkärror där fartregagets BEC lämnar 2 Amp? Skulle det vara ett problem med att UBEC-kretsarna lämnar för lite med 3 Amp och Peak 5 Amp hade det nog skrivits spaltmetrar om det på forumen.

Men som sagt - jag ska mäta upp en verklig flygning för att få en graf på det. Volt, Amp och inte minst temp i UBEC-kretsen.

Alternativ:
1. Kör med två UBEC-kretsar och dela upp servona.
2. Kör med två batterier och två UBEC-kretsar och dela upp servona.

Min rekommenderade Set-Up för "Hängslen och Livrem" skulle vara:
2 st 7,4 Volt Lipo på 3 - 4000 mAh kopplade via en "Dual Battery-krets (http://www.airmedia.se/index.php?act=viewProd&productId=891)".
2 st UBEC 3 Amp som driver halva antalet servon var.

Ibland vill man ju ha både hängslen och livrem.

Mvh
Ove